-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δεν φτάνουν οι βαθμοί του 'απλού' λυκείου για να πας σε καλό αγγλικό πανεπιστήμιο;Να σου φέρω παραδείγματα που σε δέχονται ΜΙΑ ΧΑΡΑ με σοβαρούς βαθμούς 'απλού' λυκείου (χωρίς δηλαδή να τα στάξεις σε ιδιωτικά που πλασάρουν ΙΒ):
- Γλασκώβη
- Εδιμβούργο
- Καίμπριτζ
- Λονδίνο (και δη London School of Economics)
- Μάντσεστερ
- Οξφόρδη
Και μιλώ για ΟΛΕΣ τις σχολές τους.
Πουθενά δεν αναφέρουν άλλωστε οι ιστοσελίδες τους και το ενημερωτικό υλικό τους για... πλεονεκτήματα όσων κατέχουν ΙΒ έναντι των πληβείων που έχουν απολυτήριο 'απλού' λυκείου. Και επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των καλών αγγλικών πανεπιστημίων και ρώτα τους για να δεις ότι θα σου επιβεβαιώσουν αυτό που λέω.
Το έχω ψάξει το θέμα γιατί ξαφνικά στην Β λυκείου αποφάσισα να δω τι επιλογές έχω για εξωτερικό, πήγα στο British Council και μου είπαν ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουνε πολύ περιορισμένες θέσεις και οι πιθανότητες μου είναι πολύ μικρές.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
μηπως την κοψανε για τη συνεντευξη;
πολλοι ελληνες την πατανε επειδη δεν ξερουν πως να μιλησουν.. οι αγγλοι θελουν ειδικο τροπο και μεταχειριση, οποιαδηποτε αλλη συμπεριφορα ειναι αγενεια.. γι'αυτο το εγραψα, οι αγγλοι δινουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασια στο personal statement. δεν πα να'χεις τελειους βαθμους.. αν δε γραφεις οπως πρεπει (και στα προφορικα αν δε μιλας οπως πρεπει, πουλο..)Το πιθανότερο είναι να την κόψανε για την συνέντευξη αλλά σκέψου ότι είναι μισή Αγγλίδα, δηλαδή ξέρει πάνω κάτω πως πρέπει να συμπεριφερθεί & να μιλήσει. Τεσπα, ίσως να πε και καμιά χοντρή μαλακία αλλά δεν το νομίζω.
Το πιθανότερο είναι πάντως από το IB να καλύψουν την μαλακία σου, όταν είσαι μόνος σου...
-
Πιθανότητες πάντα υπάρχουν και ΠΟΛΛΕΣ για έναν καλό μαθητή σε καλό πανεπιστήμιο, αρκεί να κάνει τα χαρτιά του από νωρίς. Εγώ είχα κάνει τα χαρτιά μου για Γλασκώβη από τον Φεβρουάριο του '94 (τρίτη λυκείου ήμουν τότε). Περίμεναν οι άνθρωποι τους τελικούς μου βαθμούς (απαντώντας μου ότι μου προσφέρουν θέση για φοίτηση ως 'conditional offer'). Όταν τους έστειλα τους τελικούς μου βαθμούς, η προσφορά έγινε unconditional, χωρίς δηλαδή καμμία απολύτως επιπλέον προϋπόθεση (για την ιστορία, είχα πάρει το απολυτήριο με 19.5 και είχα πάρει το proficiency του Cambridge από την τρίτη γυμνασίου). Τελικά όμως είχα περάσει Πολυτεχνείο Κρήτης κι έμεινα εδώ.
Αν έχεις καλούς βαθμούς, κατέχεις καλά τη γλώσσα και κάνεις τα χαρτιά σου από νωρίς, οι πόρτες είναι ανοιχτές και σε δέχονται χωρίς πολλές κουβέντες.
Υπ'όψιν δε ότι τα χαρτιά μου τα έκανα ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ, χωρίς να πληρώσω ούτε δεκάρα στα διάφορα φροντιστήρια που παριστάνουν τους μεσάζοντες και τ'αρπάζουν απ'τους μαθητές.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
α) τι ηταν αυτο που θα ηθελες να σπουδασεις; (καλα αυτο στην ελλαδα το εχω κραξει κι εγω, οτι οι περισσοτεροι περνανε σε σχολες που δεν τους ενδιαφερει)Πολιτικός μηχανικός ήθελα.
β) μπορεις να πας εξω για μεταπτυχιακο (και παλι, αν εχεις τελειωσει πολυτεχνειο, απ'οσο ξερω το δεχονται κανονικα σα να'χεις κανει μαστερ δηλ 3+ 2)
Στην περίπτωση που έβγαζα πολυτεχνείο και το δεχόντουσαν κανονικά σαν master θα είχα πρόβλημα αν ήθελα να κάνω ειδίκευση. Πχ Αρχιτεκτονική 5 χρόνια, Σχεδιασμός ουρανοξυστών (πχ) + 2χρονια, οπότε σύνολο 7 και πάλι.
γ) οι φιλοι σου εχουν δικιο, κατα κανονα.. η φοιτητικη ζωη της ελλαδας ειμαι σιγουρος οτι ειναι αλλου στο 90% των περιπτωσεων.
+οτι εισαι και στη χωρα σου
παντου καλα ειναι, αν μπεις στο κλιμα.. αλλα πραγματα κανεις UK, αλλα Ιταλια, αλλα Ελλαδα.. ολα εχουν τα καλα και τα κακα τους.Συμφωνώ αλλά πιστεύω ότι μου αρέσει περισσότερο η ακαδημαική ατμόσφαιρα, εδώ και ένα χρόνο που κάνω φοιτητική ζωή βλέπω ότι απλά περνάω καλά, χωρίς όμως να κάνω κάτι ουσιαστικό..
δ) αυτο ειναι αληθεια.. αλλα εχεις πραγματικα σκοπο να δουλεψεις εξω;
Αυτή την στιγμή όχι αλλά ξέρεις ποτέ τι γίνεται?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
γ) οι φιλοι σου εχουν δικιο, κατα κανονα.. η φοιτητικη ζωη της ελλαδας ειμαι σιγουρος οτι ειναι αλλου στο 90% των περιπτωσεων.
+οτι εισαι και στη χωρα σου
παντου καλα ειναι, αν μπεις στο κλιμα.. αλλα πραγματα κανεις UK, αλλα Ιταλια, αλλα Ελλαδα.. ολα εχουν τα καλα και τα κακα τους.Συμφωνώ αλλά πιστεύω ότι μου αρέσει περισσότερο η ακαδημαική ατμόσφαιρα, εδώ και ένα χρόνο που κάνω φοιτητική ζωή βλέπω ότι απλά περνάω καλά, χωρίς όμως να κάνω κάτι ουσιαστικό..
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Ωστόσο και πάλι, στο χέρι σου είναι να μην περιοριστείς στην καλοπέραση. Πολλοί συμφοιτητές μου είχαν ήδη από το δεύτερο έτος αρχίσει να μπαίνουν στις δραστηριότητες του Πολυτεχνείου: δούλευαν στη βιβλιοθήκη, στο μηχανογραφικό, σε εργαστήρια κλπ. Άρχισε από τώρα να ψάχνεσαι και για πρακτική εξάσκηση και για απασχόληση σε κάποιο εργαστήριο και για ερευνητικά προγράμματα που προσφέρουν δουλειά σε προπτυχιακούς. Κι αν πάνε να σε στιγματίσουν τα κομματόσκυλα επειδή τη θέση θα την έχεις βρει μόνος σου χωρίς τη βοήθειά τους, γράφτους κανονικότατα και κράξ'τους στις συνελεύσεις.
-
(sorry που κοβω το post, αλλα νομιζω βοηθαει στην καλυτερη ροη της συζητησης)
Ο χρήστης Kid έγραψε:
α)
Πολιτικός μηχανικός ήθελα.β)
Στην περίπτωση που έβγαζα πολυτεχνείο και το δεχόντουσαν κανονικά σαν master θα είχα πρόβλημα αν ήθελα να κάνω ειδίκευση. Πχ Αρχιτεκτονική 5 χρόνια, Σχεδιασμός ουρανοξυστών (πχ) + 2χρονια, οπότε σύνολο 7 και πάλι.γ)
Συμφωνώ αλλά πιστεύω ότι μου αρέσει περισσότερο η ακαδημαική ατμόσφαιρα, εδώ και ένα χρόνο που κάνω φοιτητική ζωή βλέπω ότι απλά περνάω καλά, χωρίς όμως να κάνω κάτι ουσιαστικό..α)
και τελικα γιατι προτιμησες να μην πας εξω, και να κατι αλλο απ'αυτο που ηθελες;
τι σε κρατησε στην Ελλαδα;
μη μου πεις για λογους οικονομικους, εφοσον εισαι σ'αλλη πολη.. δε θα ειχε και φοβερες διαφορες (εκτος απο συγκεκριμενες πολεις, Παρισι, Λονδινο κλπ)
και παλι, ισως να μην πηγαινες σε κορυφαιο πανεπιστημιο της Αγγλιας (για τα κορυφαια πρεπει να'χεις κανει αιτηση πολυ νωρις), αλλα αφου ειδες οτι δεν περασες, μπορουσες να κανεις αιτηση σε καποιο μεσσαιο πχ της Αγγλιας (ή γενικα UK)β)χμ.. αυτη ειναι μια οπτικη γωνια που να πω την αληθεια δεν την ειχα σκεφτει.. εγω το σκεφτομουν απο την οπτικη γωνια οτι θεωρουν οτι ηδη εχεις κανει master, αρα μπορει να κανεις +2 ή +3 χρονια αλλα να παρεις και καμια υποτροφια ή κατι
γ)μα κατσε ρε συ.. τι θα ηθελες να κανεις δηλαδη; τι εννοεις ουσιαστικο; στα μαθηματα δεν πηγαινεις; εργαστηρια δεν κανεις;
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
α)και τελικα γιατι προτιμησες να μην πας εξω, και να κατι αλλο απ'αυτο που ηθελες;
μη μου πεις για λογους οικονομικους, εφοσον εισαι σ'αλλη πολη.. δε θα ειχε και φοβερες διαφορες (εκτος απο συγκεκριμενες πολεις, Παρισι, Λονδινο κλπ)
και παλι, ισως να μην πηγαινες σε κορυφαιο πανεπιστημιο της Αγγλιας (για τα κορυφαια πρεπει να'χεις κανει αιτηση πολυ νωρις), αλλα αφου ειδες οτι δεν περασες, μπορουσες να κανεις αιτηση σε καποιο μεσσαιο πχ της Αγγλιας (ή γενικα UK)Γιατί είπα να δω πως είναι η σχολή για έναν χρόνο και μετά να αποφασίσω. Η σχολή μου αρέσει, είναι ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι αυτό που ήθελα αρχικά. Ας πάρω αυτό το πτυχίο και βλέπουμε μετά.
β)χμ.. αυτη ειναι μια οπτικη γωνια που να πω την αληθεια δεν την ειχα σκεφτει.. εγω το σκεφτομουν απο την οπτικη γωνια οτι θεωρουν οτι ηδη εχεις κανει master, αρα μπορει να κανεις +2 ή +3 χρονια αλλα να παρεις και καμια υποτροφια ή κατι
Θεωρητικά θα μπορούσα να πάω για PhD κατευθείαν αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου η ακαδημαική καριέρα, οπότε 'χαμένος' βγαίνω εν τέλει.
γ)μα κατσε ρε συ.. τι θα ηθελες να κανεις δηλαδη; τι εννοεις ουσιαστικο; στα μαθηματα δεν πηγαινεις; εργαστηρια δεν κανεις;
Και στα μαθήματα πάω (περίπου δηλαδή ) και στα εργαστήρια πάω αλλά είναι αλλιώς να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις.. Δεν ξέρω πως να στο εξηγήσω αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ..
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
α)και τελικα γιατι προτιμησες να μην πας εξω, και να κατι αλλο απ'αυτο που ηθελες;
και παλι, ισως να μην πηγαινες σε κορυφαιο πανεπιστημιο της Αγγλιας (για τα κορυφαια πρεπει να'χεις κανει αιτηση πολυ νωρις), αλλα αφου ειδες οτι δεν περασες, μπορουσες να κανεις αιτηση σε καποιο μεσσαιο πχ της Αγγλιας (ή γενικα UK)Γιατί είπα να δω πως είναι η σχολή για έναν χρόνο και μετά να αποφασίσω. Η σχολή μου αρέσει, είναι ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι αυτό που ήθελα αρχικά. Ας πάρω αυτό το πτυχίο και βλέπουμε μετά.
Δηλαδή θα σπαταλήσεις 5 ως 7 χρόνια απ'τη ζωή σου (χώρια τα λεφτά) για να πάρεις ένα πτυχίο που δεν θα σου χρησιμεύσει πουθενά; Εγώ δεν θα το δεχόμουν ΠΟΤΕ αυτό για την αφεντιά μου.
-
Μα δεν είπα ότι δεν με ενδιαφέρει η σχολή μου, το αντίθετο είπα. Το αν θα το χρησιμοποιήσω εν τέλει ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δεν ξέρω από τώρα τι θα κάνω σε 6 χρόνια ή τι ανάγκες θα έχω τότε. Μπορεί να μου κάτσει το Τζόκερ και να μην μου χρησιμεύσει, μπορεί να βρω μια γαμάτη δουλειά πάνω στην σχολή μου, μπορεί να μου ανοιχτεί κάποια άλλη πόρτα άσχετη με το πανεπιστήμιο. Εφόσον όμως τώρα μου αρέσει η σχολή μου γιατί να μην την τελειώσω?
-
Αν σ'ενδιαφέρει πραγματικά, τέλειωσέ την. Αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα 'δίνω, δηλώνω κι ό,τι κάτσει και μετά σπουδάζω σε μια σχολή που δε μ'αρέσει και παίρνω ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα' είναι άθλιο.
-
Αν σ'ενδιαφέρει πραγματικά, τέλειωσέ την. Αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα 'δίνω, δηλώνω κι ό,τι κάτσει και μετά σπουδάζω σε μια σχολή που δε μ'αρέσει και παίρνω ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα' είναι άθλιο.Συμφωνώ. Με ενδιαφέρει η σχολή, ετσι κ αλλιώς από μικρός μέσα στους υπολογιστές είμαι απλά δεν ήθελα να το κάνω και δουλειά μου. Το πτυχίο και γενικά η σχολή σαφώς και με ενδιαφέρει γιατί μαθαίνω πράγματα πάνω στο hobby μου.
Αν δεν με ενδιέφερε θα είχα φύγει για έξω ή θα ξανάδινα πανελλήνιες.
-
Και τι καλύτερο απ'το να σου δίνει χρήματα το χόμπυ σου;
-
Και τι καλύτερο απ'το να σου δίνει χρήματα το χόμπυ σου;Αν το κάνω δουλειά θα χάσει την 'μαγεία' του, τουλάχιστον έτσι πιστεύω. Θέλω να ασχολούμαι με το pc επειδή θέλω, όχι επειδή πρέπει.
-
Μην ανησυχείς και δεν τη χάνει.
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Και στα μαθήματα πάω (περίπου δηλαδή ) και στα εργαστήρια πάω αλλά είναι αλλιώς να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις.. Δεν ξέρω πως να στο εξηγήσω αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ..
Φταίει το ότι πολλά μαθήματα/εργαστήρια γίνονται τελείως διεκπεραιωτικά (καλά το γραψα; ).
Πας και κάνεις 2 χαζομάρες για να πάρεις την παρουσία και να περάσει ώρα. Στην ουσία κοιτάς το ταβάνι και το ρολόι περιμένοντας να φύγεις.
Αυτό οφείλεται στο ότι:
-Δεν σε ενδιαφέρει το μάθημα
-Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ούτε από πλευράς διδασκόντων, ούτε από πλευράς υποδομής.Δεν ξέρω πως είναι στο εξωτερικό τα πράγματα, αλλά εδώ πολλές φορές έτσι αισθάνομαι...
-
+1
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Αυτό οφείλεται στο ότι:
-Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ούτε από πλευράς διδασκόντων, ούτε από πλευράς υποδομής.Δεν ξέρω πως είναι στο εξωτερικό τα πράγματα, αλλά εδώ πολλές φορές έτσι αισθάνομαι...
Αυτό ακριβώς, πάω στο πανεπιστήμιο επειδή πρέπει και όχι επειδή θέλω. Βλέπω ότι οι φίλοι μου πάνε επειδή τους αρέσει το όλο κλίμα που υπάρχει, όλοι ενδιαφέρονται για την σχολή τους. Εδώ άντε και πήγες στο μάθημα, 9/10 θα είναι 'αλλού' και ο διδάσκων θα φωνάζει 'σκάστε' και 'σκάστε'. Αυτό με χαλάει.
Βέβαια, δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό ούτε έχω πάει σε πανεπιστήμιο αλλά αυτά μου μεταφέρουν οι φίλοι και οι γνωστοί.
Ηλία (citastak) δεν μας λες την γνώμη σου και συ που τα ζεις τώρα?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Αυτό οφείλεται στο ότι:
Αυτό ακριβώς, πάω στο πανεπιστήμιο επειδή πρέπει και όχι επειδή θέλω. Βλέπω ότι οι φίλοι μου πάνε επειδή τους αρέσει το όλο κλίμα που υπάρχει, όλοι ενδιαφέρονται για την σχολή τους. Εδώ άντε και πήγες στο μάθημα, 9/10 θα είναι 'αλλού' και ο διδάσκων θα φωνάζει 'σκάστε' και 'σκάστε'. Αυτό με χαλάει.
Βέβαια, δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό ούτε έχω πάει σε πανεπιστήμιο αλλά αυτά μου μεταφέρουν οι φίλοι και οι γνωστοί.
Ηλία (citastak) δεν μας λες την γνώμη σου και συ που τα ζεις τώρα?
zwa
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Αυτό οφείλεται στο ότι:
Σε εμάς (Ηλεκτρ Μηχ) σπάνια θα δω αδιάφορο καθηγητή. Είτε μιλάμε για εργαστήριο είτε για παράδοση. Οι υποδομές είναι ψιλοχάλια στην πλειψηφία τους αλλα ακόμα και αυτό βλέπω ότι βελτιώνεται με τον καιρό. Μπορεί να είμαστε εξαίρεση ως σχολή, αλλά μήπως να κοιτάζαμε και λίγο το τί κάνουμε** εμείς **,χωρίς να τα περιμένουμε όλα στο πιάτο και να αφήναμε τη μοιρολατρία και την κακομοιριά μας;
-
Και σε μας (Τοπογραφοι Μηχανικοι) οι μονοι αδιαφοροι καθηγητες ειναι κατι ΣΕΜΦιτες μαθηματικο-φυσικο-οικονομολογοι στα πρωτα 2 ετη
Καθηγητές στα σχολεία