-
Μπραβο ρε Μπάμπη.
Οι 'δημιουργηστες' πάλι ΔΕΝ βλέπουνε σημαδια της εξέλιξης σε όλα αυτα που αναφερεις,και επιμένουνε στον 'ευφυή σχεδιασμο' ο οποίος ΕΑΝ υπήρχε φυσιολογικα ΔΕΝ θα αντεγραφε τα όργανα και λειτουργειες απο αλλα είδη αλλα θα σχεδιαζε νεα στο καθε ειδος.Δεν θα υπήρχε αναγκη ούτε καν για συγγενικα ειδη.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μπραβο ρε Μπάμπη.Οι 'δημιουργηστες' πάλι ΔΕΝ βλέπουνε σημαδια της εξέλιξης σε όλα αυτα που αναφερεις,και επιμένουνε στον 'ευφυή σχεδιασμο' ο οποίος ΕΑΝ υπήρχε φυσιολογικα ΔΕΝ θα αντεγραφε τα όργανα και λειτουργειες απο αλλα είδη αλλα θα σχεδιαζε νεα στο καθε ειδος.Δεν θα υπήρχε αναγκη ούτε καν για συγγενικα ειδη.
α μην βάζεις το χέρι σου στην φωτιά, ίσως το copy-paste δεν το ανακαλύψαμε εμείς
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
...Ηλία,θα ερθω σε μια ερωτηση πολύ προσωπικη τωρα,και αμα θελεις απαντας,άμα δεν θελεις μην το κάνεις
Θα προτιμούσες τα παιδια σου να διδαχτούν στο σχολειο τους τον Αδαμ και την Ευα,ή την θεωρια του Δαρβίνου;Και φυσικα,γιατι.Ρε συ Ανδρέα, κάποιες φορές μου φαίνεται ότι με θεωρείς τελείως ηλίθιο.
Εννοείται ότι θα ήθελα να διδαχθούν τα πάντα, εκτός ίσως από τον 'ευφυή σχεδιασμό'. Αλλά ακόμα κι αν τον διδαχθούν κι' αυτόν, εκεί θα είμαι κι εγώ να σχολιάζω - εκτός και πάμε κι εμείς πίσω σε μια εποχή που ο σχολιασμός της κρατούσας Θεολογικής άποψης τιμωρείται με θάνατο.
Ο λόγος είναι ότι όσο περισσότερες θεωρίες ακούσουν γύρω από ένα θέμα, τόσο ευκολότερο θα τους είναι να διαμορφώσουν δική τους άποψη. Προσωπικά, βλέπω τον Αδάμ και την Εύα μέσα από την εξέλιξη των ειδών - και περιμένω. Ίσως λίγα έχουμε να μάθουμε ακόμα, είναι όμως τα ουσιαστικότερα. Και, σε κάθε περίπτωση, το πολύ σε 50 - 60 χρόνια θα ξέρουμε.
Το κακό είναι ότι τότε δεν θα μπορούμε να το πούμε στους άλλους....Όμως αυτά όπως είπαμε απαιτούν πολύ χρόνο, περισσότερο από τη ζωή μια γενιάς ή ακόμα και 10δων γενεών!...
Γι' αυτό σου είπα να γράψεις για εκατοντάδες χιλιάδες και όχι για εκατοντάδες χρόνια.
-
θα καταχραστώ λίγο ακόμα την ανοχή των mods και θα παραμείνω off-topic.
Παρατήρησα από κάποιους χρήστες μια υποτίμηση και εμπαιγμό της επιστήμης βασισμένη στην αδυναμία της να εξηγήσει όλα τα φαινόμενα, να ανακαλύψει όλα τα είδη που υπήρχαν και υπάρχουν, να δώσει οριστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το πως δημιουργηθήκαμε εμείς και το σύμπαν.
Επίσης παρατήρησα μια αμφισβήτηση της επιστήμης διότι στην πορεία της δημιούργησε και κάτέρριψε θεωρίες, άρα είναι αναξιόπιστη.
Ως προς το 1ο, πρέπει να ποώ ότι το σύμπαν γύρω μας υπακούει σε νόμους και κανόνες (Μαθηματικούς, Φυσικούς, Χημικούς, Βιολογικούς κλπ). Η επιστήμη είναι η προσπάθεια εύρεσης, κατανόησης και χρήσης αυτών των νόμων. Αυτή η προσπάθεια όμως απαιτεί χρόνο.
Πριν από 500 χρόνια δεν είχαμε ιδέα για το σύμπαν και τα μυστικά του. Κάπιοι άνθρωποι (οι πρώτοι επιστήμονες) προσπάθησαν να τα ερμηνεύσουν και γεύτηκαν τον χλευασμό και τον πόλεμο των Θρησκόληπτων ( όχι των θρήσκων, διαφοροποιώ τις δύο έννοιες). Παρόλαυτα οι νόμοι της φύσης άρχισαν να γίνονται αντιληπτοί και 500 χρόνια μετά ταξιδέυουμε στο διάστημα.
Το ότι δεν έχουμε ακόμα πλήρη γνώση του σύμπαντος είναι λογικό. Χρεαζόμαστε περισσότερο χρόνο (100-200-1000-1000000 χρόνια?). Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε χλευασμό επειδή δεν ξέρουμε τα πάντα ακόμα.
Ως προς το 2ο πρέπει να τονίσω ότι οι θεωρίες δεν καταρρίπτονται, αλλά αναπροσαρμόζονται!! Το μήλο του Νεύτωνα εξακολουθεί να πέφτει στο έδαφος παρόλη την Γεν. Θεωρία της Σχετικότητας. Ακόμα και το ότι η Γη θεωρούταν επίπεδη δεν ήταν τόσο λάθος, εφόσον το επίπεδο είναι μια σφαίρα με άπειρη ακτίνα!! Για την καθημερινότητά μας η επίπεδη γη είναι μια λογική προσσέγγιση, όπως και για την καθημερινότητά μας οι μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου ισχύουν.
Η επιστήμη συνεχώς ερευνά, αμφισβητεί, πειραματίζεται και εξελίσεται προς την γνώση. Μακρύ ταξίδι και όμορφο. Αν θα την κατακτήσουμε δεν ξέρω. Ξέρω ότι αν δεν καταστραφούμε μόνοι μας ή αν δεν μας καταστρέψει μια άλλη ξένη δύναμη τότε κάποτε θα είμαστε γνώστες του κόσμου. Και ακόμα αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, κάποιοι σαν εμάς κάπου εκεί έξω θα το καταφέρουν!
-
Babbis, εν τάχει:
Οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν αφήσει στοιχεία που δείχνουν ότι είχαν πολύ καλά κατανοήσει τη λειτουργία του σύμπαντος ή, έστω, ότι είχαν 'πιάσει' την αρχή του νήματος. Άρα, μη λες ότι 'Πριν από 500 χρόνια δεν είχαμε ιδέα για το σύμπαν και τα μυστικά του'.
Και η δική σου η γνώση φαίνεται να είναι αποσπασματική. Δεν το λέω για να σε κατηγορήσω, μόνο για να σου πω να μην είσαι τόσο κατηγορηματικός. Φιλικά το λέω, πίστεψέ με. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ρε συ Ανδρέα, κάποιες φορές μου φαίνεται ότι με θεωρείς τελείως ηλίθιο.
Εννοείται ότι θα ήθελα να διδαχθούν τα πάντα, εκτός ίσως από τον 'ευφυή σχεδιασμό'. Αλλά ακόμα κι αν τον διδαχθούν κι' αυτόν, εκεί θα είμαι κι εγώ να σχολιάζω - εκτός και πάμε κι εμείς πίσω σε μια εποχή που ο σχολιασμός της κρατούσας Θεολογικής άποψης τιμωρείται με θάνατο.
Ο λόγος είναι ότι** όσο περισσότερες θεωρίες ακούσουν γύρω από ένα θέμα**, τόσο ευκολότερο θα τους είναι να διαμορφώσουν δική τους άποψη. Προσωπικά, βλέπω τον Αδάμ και την Εύα μέσα από την εξέλιξη των ειδών - και περιμένω. Ίσως λίγα έχουμε να μάθουμε ακόμα, είναι όμως τα ουσιαστικότερα. Και, σε κάθε περίπτωση, το πολύ σε 50 - 60 χρόνια θα ξέρουμε.
Το κακό είναι ότι τότε δεν θα μπορούμε να το πούμε στους άλλους.Να σου υπενθυμίσω τοτε οτι,ο Αδαμ και η Ευα αποτελούνε θεωρια όσο κι'η κοκκινοσκουφίτσα,και οτι η διδαχη τους σε νεα παιδια (σαν βιολογικη άποψη-όχι σαν θρησκευτικη κατηχηση) το μόνο που μπορει να επιφερει θα ειναι ενας επιστημινικος αποπροσανατολισμός,με οτι αυτο συνεπάγεται πάνω στη μόρφωση τους.
(συν του οτι,οι θρησκευτικες κατηχησεις ΔΕΝ αφηνουνε κανενα παιδι να διαμορφωσει ΔΙΚΗ του αποψη .Ειναι επιβολή των απόψεων της θρησκειας και των θρησκευόμενων γονεων τους)
ενδιαφερων θα ειχε να μας ελεγες το πώς βλέπεις τον Αδαμ και την Ευα μεσα απο της εξέλιξη των ειδων,κι'αν βρισκεις καπου κοινα σημεια η αλληλοεπικαλυπτόμενες περιοχες
-
Ανδρέα, πάλι μπερδεύεις τη θρησκεία (και μάλιστα τη Χριστιανική) με την εξέλιξη των ειδών.
-
Θρησκευτικές κατηχήσεις γίνονται κυρίως στις Θεοκρατικές κοινωνίες και, δόξα τω θεώ , η δική μας δεν είναι τέτοια.
-
Ο Αδάμ και η Εύα θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που βρήκαν κάποιοι μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Θέλω να το μάθω, όπως θέλω να μάθω για τους Τιτάνες, τον Δία και τον Έκτορα.
Προσωπικά, για μια ακόμα φορά, η θεωρία της εξέλιξης των ειδών (μάλλον οι θεωρίες, αφού δεν έχουν δεχθεί όλοι οι επιστήμονες μόνο μία αλήθεια), μου αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και κενά. Αν εσένα σε καλύπτει πλήρως ο Δαρβίνος, πες το μας να τελειώνουμε.
-
-
Ανδρέα, πάλι μπερδεύεις τη θρησκεία (και μάλιστα τη Χριστιανική) με την εξέλιξη των ειδών.- Θρησκευτικές κατηχήσεις γίνονται κυρίως στις Θεοκρατικές κοινωνίες και, δόξα τω θεώ , η δική μας δεν είναι τέτοια.
Θρησκευτικες κοινωνίες;Που δηλαδη;Μόνο στους ταλιμπάν και στην αμερικη;Εγω νομίζω ότι,ο οποιοσδηποτε 'θρησκος' γονέας θα επηρρεασει (κατηχησει) το ίδιο το παιδι του,ειτε ειναι Σιχ ειτε Μουσουλμάνος ειτε Χριστιανος,ακομα και υπο το καθεστως ενος κοσμικου κρατους
- Ο Αδάμ και η Εύα θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που βρήκαν κάποιοι μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Θέλω να το μάθω, όπως θέλω να μάθω για τους Τιτάνες, τον Δία και τον Έκτορα.
Αυτο λέω.Να ακουσεις και αυτη την άποψη με τον ίδιο τροπο που ακουσες για την Τιτανομαχια (σαν παραμυθακι) αλλά ΟΧΙ σαν θεωρία.Οπως διδασακονται τα παιδια το 12θεο και τις 'βατραχομυομαχιες',με τον ίδιο τροπο να διδασκονται και τα θρησκευτικα
Προσωπικά, για μια ακόμα φορά, η θεωρία της εξέλιξης των ειδών (μάλλον οι θεωρίες, αφού δεν έχουν δεχθεί όλοι οι επιστήμονες μόνο μία αλήθεια), μου αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και κενά. Αν εσένα σε καλύπτει πλήρως ο Δαρβίνος, πες το μας να τελειώνουμε.
Πάλι τα ίδια πάμε να πούμε.Πριν καιρο μας ειπες για τα αναπάντητα ερωτηματικα,κάτσαμε τα συζητησαμε,φανηκε οτι δεχτηκες τις απαντησεις τους,και σημερα τα ξαναριχνεις στο τραπέζι.
Τεσπα,επειδη θα καταλήξουμε να ξανασυζηταμε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πραγματα,το αφηνω εδω το θεμα.
-
Babbis, εν τάχει:
Οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν αφήσει στοιχεία που δείχνουν ότι είχαν πολύ καλά κατανοήσει τη λειτουργία του σύμπαντος ή, έστω, ότι είχαν 'πιάσει' την αρχή του νήματος. Άρα, μη λες ότι 'Πριν από 500 χρόνια δεν είχαμε ιδέα για το σύμπαν και τα μυστικά του'.
Και η δική σου η γνώση φαίνεται να είναι αποσπασματική. Δεν το λέω για να σε κατηγορήσω, μόνο για να σου πω να μην είσαι τόσο κατηγορηματικός. Φιλικά το λέω, πίστεψέ με.βλέπω φίλε Ηλία να μου 'κολλάς' και δεν ξέρω γιατί.
Μου 'την είπες' (σε 2 ποστ μάλιστα) για τα 100άδες ή 1000άδε χρόνια. Όπως σου απάντησα εκεί **σκοπός μου ήταν όχι να 'ποσοτικοποιήσω' την θεωρία της εξέλιξης, αλλά να πω με απλά λόγια πως λειτουργεί **και να εξηγήσω ότι δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά 2 άλογα ή 2 άνθρωποι ή 2 σκύλοι που με αιμομιξία πολ/καν αλλά ότι η εξέλιξη ήταν μια αργή διαδικασία με πολύ μικρά βήματα σχεδόν μη παρατηρήσιμα.
Στην συνέχεια μου 'την είπες' για τα 500 χρόνια επιστήμης. Πάλι κι εδώ σκοπός μου δεν ήταν να κάνω ιστορική αναδρομή στους λαούς και στους αιώνες αλλά να καταδείξω ότι σε λίγους αιώνες έγινε μεγάλη πρόοδος, και λύνονταν μυστήρια τα οποία πριν λυθούν προκαλούσαν χλευασμό στους τότε επιστήμονες όπως χλευάσαν κι εδώ πολλοί χρήστες την αδυναμία (προς το παρόν) της επιστήμης να δώσει απάντηση σε όλα.
Φαίνεται και στο λέω κι εγώ φιλικά, ότι αδυνατείς να αντιληφθείς το 'σκοπό' για τον οποίο γίνεται μια συζήτηση και τι θέλει να πει και γιατί το λέει ο συνομιλητής σου και αρέσκεσαι στο να βρίσκεις **ανούσια **για την συζήτηση σφάλματα για να τον υποβιβάσεις.
Φυσικά και η επιστήμη δεν ξεκίνησε πριν 500 χρόνια. Αρχαίοι λαοί με σημαντικότερους τους Αρχαίους Έλληνες γέννησαν την ιδέα της επιστήμης μέσα από την παρατήρηση, το πείραμα και την μέτρηση πέρα από προκαταλύψεις. Χρησιμοποίησα τα τελευααία 500 χρόνια γιατί έχουμε το ξύπνημα μέσα από τον μεσαίωνα όπου χάθηκαν πολλές γνώσεις του παρελθόντος και χρειάστηκε να ξανα-ανακαλυφθούν πράγματα, και γιατί έχουμε μια συνεχή αδιάκοπη πορεία της επιστημονικής προόδου.
-
Η σημερινη μορφη της 'θετικης' επιστημης ΔΕΝ υπήρχε στην αρχαια Ελλάδα (ούτε Αιγυπτο,Κίνα,κ.λ.π).
Αυτο που ονομαζανε στα αρχαια χρονια ώς επιστημη,σημερα το ονομαζουμε φιλοσοφια.
δεν υπήρχε η σημερινη επιστημονικη μεθοδος,της θεωριας/πειραματος/απόδειξης
Ειναι φαινόμενο σχετικα συγχρονο,και τοποθετειται στην 'αναγεννηση' -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Η σημερινη μορφη της 'θετικης' επιστημης ΔΕΝ υπήρχε στην αρχαια Ελλάδα (ούτε Αιγυπτο,Κίνα,κ.λ.π).
Αυτο που ονομαζανε στα αρχαια χρονια ώς επιστημη,σημερα το ονομαζουμε φιλοσοφια.
δεν υπήρχε η σημερινη επιστημονικη μεθοδος,της θεωριας/πειραματος/απόδειξης
Ειναι φαινόμενο σχετικα συγχρονο,και τοποθετειται στην 'αναγεννηση'υπήρχαν όμως κάποια πρώτα δείγματα. Για παράδειγμα ο Αρχιμήδης και τα πειράματά του! Ο Ερατοσθένης με το δικό του πείραμα με τα πηγάδια. Δεν υπήρχε μια μεθοδολογία γενικά αποδεκτή σίγουρα, αλλά κάποια πειράματα έγιναν.
-
Το κακο ειναι οτι δεν εξελίχθηκε τοτε η (φυσικη) φιλοσοφία σε επιστημη,με την υιοθετηση μιας μεθόδου τεκμηρίωσης των θεωριών,που να βασιζεται σε αριθμητικα δεδομένα.(ελεγχος μια θεωριας με επαναλαμβανόμενα και μετρησιμα πειραματα)
Για αυτο υπήρχανε για το κάθε θεμα και απο 50 διαφορετικες θεωρίες*,τις οποίες τις 'τεκμηριώνανε'' δια της σκεψης*κάποιες ητανε τοσο αστειες,που κι'ένα μικρο παιδι θα γελούσε ακούγοντάς τες
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Το κακο ειναι οτι δεν εξελίχθηκε τοτε η (φυσικη) φιλοσοφία σε επιστημη,με την υιοθετηση μιας μεθόδου τεκμηρίωσης των θεωριών,που να βασιζεται σε αριθμητικα δεδομένα.(ελεγχος μια θεωριας με επαναλαμβανόμενα και μετρησιμα πειραματα)
Για αυτο υπήρχανε για το κάθε θεμα και απο 50 διαφορετικες θεωρίες*,τις οποίες τις 'τεκμηριώνανε'' δια της σκεψης*κάποιες ητανε τοσο αστειες,που κι'ένα μικρο παιδι θα γελούσε ακούγοντάς τες
Σωστό, νομίζω ότι μια βασική εξέλιξη μετά τον Μεσαίωνα ήταν ο 'Λογισμός' ή Calculus στα Μαθηματικά όπου αναπτύχθηκαν οι έννοιες της συνάρτησης, του ορίου, του διαφορικού της Παραγώγου και του Ολοκληρώματος. Με αυτά καταφέραμε να περιγράψουμε Μαθηματικά τα φυσικά φαινόμενα και να επαληθεύσουμε με πειράματα τους τύπους.
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Το μήλο του Νεύτωνα εξακολουθεί να πέφτει στο έδαφος παρόλη την Γεν. Θεωρία της Σχετικότητας. Ακόμα και το ότι η Γη θεωρούταν επίπεδη δεν ήταν τόσο λάθος, εφόσον το επίπεδο είναι μια σφαίρα με άπειρη ακτίνα!! Για την καθημερινότητά μας η επίπεδη γη είναι μια λογική προσσέγγιση, όπως και για την καθημερινότητά μας οι μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου ισχύουν.Για την ακρίβεια το επίπεδο είναι μια προβολή μιας ολόκληρης σφαίρας εκτός από τον ένα πόλο της μέσω της στερεογραφικής προβολής και το Σύμπαν του Νεύτωνα είναι η τοπική απεικόνιση μιας διαφορικής πολλαπλότητας -όπως είναι το παραμορφωμένο από τη βαρύτητα Σύμπαν που περιγράφει η ΓΘΣ σε έναν γραμμικό χώρο. Μεθαύριο ίσως ανακαλύψουμε ότι το Σύμπαν του Αϊνστάιν είναι μια 'προβολή' ενός άλλου ακόμα πιο πολύπλοκου κατασκευάσματος το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας τώρα, ούτε καν έμμεσα. Κάποιοι έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
βλέπω φίλε Ηλία να μου 'κολλάς' και δεν ξέρω γιατί.Μου 'την είπες' (σε 2 ποστ μάλιστα)...
Το φοβήθηκα ότι θα το έπαιρνες έτσι, γι' αυτό προσπάθησα να είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο - με εμότικονς και εξηγήσεις. Δεν τα κατάφερα, όπως φαίνεται. Λυπάμαι.
Τέλος πάντων, νομίζω ότι αυτά που ήθελα να πω υπάρχουν στις απαντήσεις μου. Αλλά αν θέλεις μη συνεχίζεις να μπλέκεις την εξέλιξη των ειδών με την εκκλησία, μπερδεύεσαι και χάνεις.Φιλικά (πάντα)
Ηλίαςkyan, ωραίος!
-
Με το μπαρδον ρε παιδια, αλλα για να καταλαβω: Ειναι θεραπεια για τον καρκινο η ματαμοσχευση;
Δηλαδη υπαρχει τοσο καιρο η λυση και μας κοροϊδευουνε; Αν ναι, εχει καλως.
Αν οχι ομως, με ποια λογικη το μοσχευμα θα παει στο Χριστοδουλο; Τοσοι και τοσοι νεοι ανθρωποι, με οικογενειες, παιδια, υποχρεωσεις περιμενουν χρόνια στις ουρες... -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Με το μπαρδον ρε παιδια, αλλα για να καταλαβω: Ειναι θεραπεια για τον καρκινο η ματαμοσχευση;
Δηλαδη υπαρχει τοσο καιρο η λυση και μας κοροϊδευουνε; Αν ναι, εχει καλως.
Αν οχι ομως, με ποια λογικη το μοσχευμα θα παει στο Χριστοδουλο; Τοσοι και τοσοι νεοι ανθρωποι, με οικογενειες, παιδια, υποχρεωσεις περιμενουν χρόνια στις ουρες...Προφανώς επειδή έχει ...μέσο τον 'αποπάνω', θα βρει το μόσχευμα εύκολα... Κάποιος θα φάει τα μούτρα του με παρέμβαση του Θεού, που έστειλε τον διπλό καρκίνο για να δοκιμάσει το ...αξιότερο τέκνο του....
Πάντως, περα από το σαρκασμό μου, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος καρκινοπαθής λαμβάνει μόσχευμα - παλαιότερα στην γειτονική μας Ιταλία, κάποιος 'άλλαξε' όλη την κοιλιακή του χώρα, στομάχι, συκώτι κλπ- αλλά μάλλον είναι η πρώτη φορά που κάποιος με τέτοιες....'γνωριμίες' θα έχει αυτή την χαρά...
Συγνώμη, για τα λόγια μου, αλλά η συμπεριφορά του εν λόγω και η αμετροέπειά του, με έχουν εξοργίσει ουκ ολίγες φορές! Ελπίζω να γίνει καλά στο σώμα και κυρίως στο πνεύμα, να προσφέρει αυτή τη φορά ΚΑΛΕΣ υπηρεσίες στο ποίμνιό του... Είτε βρίσκεται αυτό δεξιά είτε αριστερά του Κυρίου (δεηθώμεν... ). -
Και πώς θα αντιμετωπιζαν την ημερα της κρίσεως αυτοι που θα διεκδικουσαν το μόσχευμα ρε γκρεο;Σε ποιά πυρα θα καιγότανε αυτος που τελικα θα το στερούσε απο εναν αρχιεπίσκοπο;
-
Νομίζω ότι η μεταμόσχευση ως μέθοδος αντιμετώπισης του κακρκίνου του ήπατος έχει αυξημένες πιθανότητες υποτροπής αλλά το σημαντικό στοιχείο είναι (και) η διάσταση του όζου. Αν είναι μικρός (όχι πάνω από 5εκ.) οι πιθανότητες επιβίωσης επί 5ετία+ είναι μεγάλες αλλίως οι κίνδυνοι υποτροπής αυξάνουν. Επίσης το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (όπως και η παραλλαγή του το ινοπεταλλιώδες καρκίνωμα) του Χριστόδουλου έχει γενικώς καλή ένδειξη μεταμόσχευσης ενώ πχ το χολαγγειοκαρκίνωμα (ο 2ος πιο συχνός πρωτοπαθής νομίζω) υποτροπιάζει συχνά και γρήγορα.
Πάντως γενικά προτεραιότητα δίνεται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας αλλά και τη συμβατότητα.
Πάντως το κόστος είναι μεγάλο, οι δότες λίγοι, οι κίνδυνοι πολλοί+ ότι πρέπει να πας εξωτερικό (στην Ελλάδα κάνουμε? νομίζω όχι ), οπότε δεν συναντάς τη μεταμόσχευση συχνά ως μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος...
-
Εισαι ΚΑΙ γιατρος;
Περί εκκλησίας