-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η εκκλησια καποτε οριζοταν ως αναγκαιο κακο,που εχει και τις καλες πλευρες του.Η τωρινη ταση στις ανεπτυγμενες κοινωνιες (δηλαδη οχι Αφγανισταν,Ελλαδα,Τογκο) ειναι ο αθεϊσμος και η αποκοπη απο ολα αυτα τα συστηματα ελεγχου που ονομαζονται θρησκεία.Κάπου υπάρχει μια ανακολουθία, πριν μιλάγαμε για συντηρητική στροφή στις Δυτικές κοινωνίες, οφειλόμενη στην εκκλησία!
Η ασυναρτησία μας χτυπάει την πόρτα...εδιτ (τώρα το είδα)
ililias
όχι δεν έχουν ταυτότητες. Ο Μπλαιρ ήθελε τελευταία να περάσει νόμο στη Βρετανία.*...1. How many countries use ID cards ?
Identity (ID) cards are in use, in one form or another in numerous countries around the world. The type of card, its function, and its integrity vary enormously. Around a hundred countries have official, compulsory, national IDs that are used for a variety of purposes. Many developed countries, however, do not have such a card. Amongst these are the United States, Canada, New Zealand, Australia, Ireland, the Nordic countries and Sweden. Those that do have such a card include Germany, France, Belgium, Greece, Luxembourg, Portugal and Spain...*
http://www.privacy.org/pi/activities/id ... faq.html#1
-
Η εκκλησια καποτε οριζοταν ως αναγκαιο κακο,που εχει και τις καλες πλευρες του.Η τωρινη ταση στις ανεπτυγμενες κοινωνιες (δηλαδη οχι Αφγανισταν,Ελλαδα,Τογκο) ειναι ο αθεϊσμος και η αποκοπη απο ολα αυτα τα συστηματα ελεγχου που ονομαζονται θρησκεία.
Κάπου υπάρχει μια ανακολουθία, πριν μιλάγαμε για συντηρητική στροφή στις Δυτικές κοινωνίες, οφειλόμενη στην εκκλησία!
Η ασυναρτησία μας χτυπάει την πόρτα...H τωρινη ταση (δυστυχως κατ εμε) ειναι η εμφαση της θρησκειας σαν ειδοποιος διαφοροποιητικο στοιχειο μεταξυ των μελων της κοινωνιας, προκειμενου να αμβλυνθουν/υποβιβασθουν διαφορες οπως το κοινωνικο στατους, το μορφωτικο επιπεδο και κυριως η θεση μεσα στις παραγωγικες σχεσεις.
Σπανιζουν δηλαδη αναφορες οπως 'οι εργατες', 'οι υπαλληλοι γραφειου' στα media, και πληθαινουν οι του στυλ 'η μουσουλμανικη κοινοτητα της ταδε πολης.
Αυτο ναι, ειναι συντηρητικη στροφη της κοινωνιας. Για να μην πω αντιδραστικη, κατα oρολογια ΚΚΕ.
Τωρα απο ποιους προωθειται και γιατι, take a guess. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
...Η τωρινη ταση στις ανεπτυγμενες κοινωνιες ... ειναι ο αθεϊσμος και η αποκοπη απο ολα αυτα τα συστηματα ελεγχου που ονομαζονται θρησκεία.H τωρινη ταση ειναι η εμφαση της θρησκειας σαν ειδοποιος διαφοροποιητικο στοιχειο μεταξυ των μελων της κοινωνιας, ...
Η τωρινή τάση είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο για όλα τα κακά όσο μακρύτερα από πάνω μας μπορούμε.
Πάντως adrivas δεν έχω ακόμα ακούσει κανέναν να μιλάει για 'αθεϊστική κοινότητα'.
-
manosk
όταν πάσχει η δημοκρατία δεν τη βοηθάμε με στρατό, εκκλησία και πόλεμο κατά πάντων. -
Ο χρήστης ipan έγραψε:
manosk
όταν πάσχει η δημοκρατία δεν τη βοηθάμε με στρατό, εκκλησία και πόλεμο κατά πάντων.+100000
-
Nα πει κανείς ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που ο Ιησούς Χριστός περπάτησε σ’ αυτήν τη γη δεν θα είναι δα και καμιά σοφία. Να θυμίσει ότι οι έχοντες τη θρησκευτική εξουσία, στους αιώνες που πέρασαν, συχνά εγκλημάτισαν στο όνομά του, μπορεί και να είναι πια κουραστικό. Εχει ειπωθεί και γραφτεί χιλιάδες φορές. Να θυμίσεις ότι το κήρυγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης, το παράδειγμα της ταπεινότητας και της αυτοθυσίας θάμπωσε με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι αρχιερείς του χριστιανισμού, όταν δεν θεολογούν για την υπεροχή και την ορθότητα του δόγματός τους, ασκούν κυρίως κυριαρχία επί του ποιμνίου και όχι διακονία, κι αυτό λίγο πολύ το ξέρουν όλοι. Κι όσοι θρησκεύονται αλλού και στη δική μας την πατρίδα, παρηγοριά ζητούν πρωτίστως, στον πόνο, την αρρώστια και στο μέγα αίνιγμα του θανάτου.
Παρ’ όλα αυτά κάθε φορά που η επικαιρότητα φέρνει τον Αρχιεπίσκοπο στις τηλεοπτικές οθόνες και τον βλέπω να μπαινοβγαίνει στη λιμουζίνα συνοδευόμενος από άνδρες ασφαλείας σφίγγεται η καρδιά μου. Στον κόσμο των συμβολισμών και των σημαινομένων, ο κ. Χριστόδουλος γίνεται ίδιος ακριβώς με ένα πολιτικό ηγέτη ή έναν επιχειρηματία· από εκπρόσωπος του Θεού στον κόσμο, κοσμικός ηγέτης ανθρώπων. Αυτός που θα έπρεπε να αρκείται στη φρουρά της θείας πρόνοιας και των αγγέλων. Αλλά σφίγγεται περισσότερο η καρδιά μου όταν μαθαίνω ότι παραμονή των δημοτικών εκλογών ζήτησε, και πέτυχε, να πάρει κατ’ αρχήν υπόσχεση ότι η πολιτεία θα συζητήσει την παραχώρηση τμήματος του περίφημου πάρκου του Γουδή, που ανήγγειλαν πρωθυπουργοί και ποτέ δεν έγινε, για την ανέγερση νέου λαμπερού Μητροπολιτικού Ναού. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ξεχνά ότι η Αθήνα είναι η πλέον ασφυκτιούσα και ατμοσφαιρικώς ρυπασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με το λιγότερο αναλογούν πράσινο ανά κάτοικο. Αντί να είναι όλα αυτά τα χρόνια ο αρχιερέας που ζητεί για το ποίμνιό του και τους άλλους συνανθρώπους καθαρότερο αέρα και περισσότερους ελεύθερους χώρους, ζητεί από την κυβέρνηση να καταπατήσει την υπόσχεσή της και αντί για Μητροπολιτικό Πάρκο, να δημιουργήσει το πάρκο μιας μεγαλοπρεπούς Μητρόπολης.
Μια μητρόπολη εκτός αστικού ιστού, όπως ουσιαστικά είναι η περιοχή στου Γουδή, είναι ένας ναός με ειδική αποστολή για μεγάλες τελετές, επισήμους και συρρέοντα πλήθη απαιτεί υποδομές, περιβάλλοντα χώρο, μεγάλο πάρκινγκ, βοηθητικά κτίρια, που θα ακυρώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη κατακερματισμένη αρχική έκταση, που θα μπορούσε να γίνει μια όαση για την τσιμεντούπολη.
Η πολιτική εξουσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση της Ν.Δ., προφανώς και μπαίνει σε μεγάλο πειρασμό, καθώς στις μύχιες σκέψεις της μετράει λιγότερο το κοινό καλό και περισσότερο η διατήρησή της στην εξουσία. Κάτι που εξασφαλίζεται και με τις ψήφους των χριστιανών που επηρεάζει η Εκκλησία. Είναι έτοιμη λοιπόν να αμαρτήσει. Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να το ξανασκεφτεί; Να θυσιάσει δηλαδή το όραμά του για κάτι ταπεινότερο και να φανεί αληθινά χρήσιμος στην επίγεια ζωή των συνανθρώπων του;
Tου Σωκρατη Τσιχλια, από την 'Καθημερινή'.
-
Και περιμένει κανείς να βάλει ο Χριστόδουλος στην άκρη τη μεγαλομανία του;
-
Άσχετο αλλά το έχω δει και σε πινακίδες στην περιοχή.
Είναι το Γουδί και όχι Γουδή
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Άσχετο αλλά το έχω δει και σε πινακίδες στην περιοχή.Είναι το Γουδί και όχι Γουδή
όχι. Είναι του Γουδή, όπως λέμε του Ζωγράφου, του Γκύζη κλπ.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Άσχετο αλλά το έχω δει και σε πινακίδες στην περιοχή.
Είναι το Γουδί και όχι Γουδή
όχι. Είναι του Γουδή, όπως λέμε του Ζωγράφου, του Γκύζη κλπ.
ΟΚ. Άρα οι παλαιότερες πινακίδες είναι λάθος. Εγώ το είχα για τοπονύμιο και άρα ουδέτερο.
-
Να κόψεις τα ληγμένα
Και να καίς το μισό ντεπόζιτο πρίν πάς εκκλησία
-
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
λιγο οφ αλλα εχει σχεση με εκκλησια.
σημερα μετα απο καψιμο ενος ντεποζιτου ειπα να σταματησω
στο μοναστηρι της αγιας αναστασιας να αναψω ενα κερακι.
με το που φευγω κ ξαναμπαινω στ αμαξι με πιανει ενα κλαμα κ τα
δακρυα να πεφτουν βροχη.
αν εξαιρεσω τα βρεφικα χρονια ειναι η δευτερη φορα που μου συνεβη
αυτο.η πρωτη ηταν ουροσεβατς οταν ειδα κοριτσακι μετα απο ναρκη.
υπαρχει εξηγηση για κατι τετοιο?κατι εχεις και κανεις οτι δεν εχεις τπτ...
-
λιγο οφ αλλα εχει σχεση με εκκλησια.
σημερα μετα απο καψιμο ενος ντεποζιτου ειπα να σταματησω
στο μοναστηρι της αγιας αναστασιας να αναψω ενα κερακι.
με το που φευγω κ ξαναμπαινω στ αμαξι με πιανει ενα κλαμα κ τα
δακρυα να πεφτουν βροχη.
αν εξαιρεσω τα βρεφικα χρονια ειναι η δευτερη φορα που μου συνεβη
αυτο.η πρωτη ηταν ουροσεβατς οταν ειδα κοριτσακι μετα απο ναρκη.
υπαρχει εξηγηση για κατι τετοιο?κατι εχεις και κανεις οτι δεν εχεις τπτ...
λες να θελω γιατρο?
εσυ ξερεις τι εχεις...
-
Μιας και ξεθάφτηκε το θέμα, διάβασα κάτι σχετικό με το θέμα:
Η θρησκεία έχει τα πάντα με το μέρος της: την αποκάλυψη, τις προφητείες, την προστασία των κυβερνήσεων, τα υψηλότερα αξιώματα και διακρίσεις... και πάνω απ' όλα αυτά, το ανεκτίμητο προνόμιο να της επιτρέπεται να εντυπώνει στο νου των ανθρώπων τα δόγματά της από την τρυφερή παιδική ηλικία, ώστε να μετατρέπονται σχεδόν σε έμφυτες ιδέες.
-
ειπα να σταματησω
στο μοναστηρι της αγιας αναστασιας να αναψω ενα κερακι.Aγ Αναστασία βλέπω, Χολομώντα ακούω - δεν θα σε πετύχω καμιά φορά στο δρόμο να γίνουμε μαλλιοκούβαρα?
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
και πάνω απ' όλα αυτά, το ανεκτίμητο προνόμιο να της επιτρέπεται να εντυπώνει στο νου των ανθρώπων τα δόγματά της από την τρυφερή παιδική ηλικία, ώστε να μετατρέπονται σχεδόν σε έμφυτες ιδέες.Προσυλητισμος is the name!
-
ειπα να σταματησω
στο μοναστηρι της αγιας αναστασιας να αναψω ενα κερακι.Aγ Αναστασία βλέπω, Χολομώντα ακούω - δεν θα σε πετύχω καμιά φορά στο δρόμο να γίνουμε μαλλιοκούβαρα?
μπορεις να με πετυχεις κ παραλια περαιας 6-7 το πρωι.
κανω τζοκινγκ.
χαλαρα θα σου ριξω δεκα κολωνες..Μπαααα, δεν κάνω κόντρες σε ευθείες..
-
double post
-
Ξαναποστάρω γιατί χάθηκε στην διάσπαση
Θα ήθελα κι εγώ έστω και καθυστερημένα να πω την γνώμη μου.
1.Περι Ιστορίας
Πραγματικά σέβομαι τις ιστορικές γνώσεις πολλών χρηστών όπως ο skullone, Pai Mei, Greo αλλά και άλλων παιδιών. Δυστυχώς εγώ δεν έχω αντίσοιχες γνώσεις και τα μόνα που ξέρω είναι όσα θυμάμαι από το σχολείο
Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι η Ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν μπορεί να μας δώσει με 100% βεβαιότητα ΟΛΗ την αλήθεια, ΟΛΑ τα γεγονότα , ΟΛΕΣ τις κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές συνθήκες μιας εποχής.
Αν είχαμε μια 'χρονομηχανή' και μπορούσαμε να πάμε 100-500-1000-2000 χρόνια πίσω πάλι θα ήταν δύσκολο να αιτιολογήσουμε και να εξηγήσουμε συμπεριφορές. Θα χρειαζόμασταν αρκετούς εκπαιδευμένους 'πράκτορες' που θα έπρεπε να ενσωματωθούν στις 'κοινωνίες στόχους' και να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια ώστε να μπορούμε να έχουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εικόνα.
Η σημερινή ιστορική επιστήμη έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο και προσπαθεί να συνθέσει επιγραφές, κείμενα, κειμίλια, άλλα κατεστραμένα, άλλα σε καλύτερη κατάσταση, άλλα λογοκριμένα, άλλα 'μαγειρεμένα και αλοιωμένα' άλλα 'πληρωμένα' κλπ.
Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τι είχε γίνει, αλλά ακόμα και αν το γνωρίζαμε θα ήταν πολύ δύσκολο να το κρίνουμε 'ηθικά'.
Κάθε ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
Με ποιό δικαίωμα μπορώ εγώ από τον καναπέ μου, μπροστά από τον υπολογιστή μου τρώγοντας την πίτσα και πίνοντας μια μπύρα να κρίνω γεγονότα όπως ότι οι ΠρωτοΧριστιανοί έσφαξαν τους Αρχαίους Έλληνες, αν οι Ρωμαίοι έσφαξαν τους ΠρωτοΧριστιανούς, αν ο Αλέξανδρος ήταν σφαγέας ή εκπολιτιστής, αν ο Ξέρξης ήταν ο Χίτλερ της εποχής, αν οι Βυζαντινοί κατέστρεψαν τον Αρχαιο Πολιτισμό, αν οι Παπικοί έκαναν σταυροφορίες και σκότωναν Ισλαμιστές, αν οι Ισλαμιστές έσφαξαν Χριστιανούς, αν οι Τούρκοι έσφαξαν Έλληνες κλπ κλπ κλπ.
Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να είμασε βέβαιοι ΑΝ, ΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ, ΠΩΣ γίνανε όλα αυτά. Πόσο μάλλον να τα κρίνουμε κι όλας λέγοντας ότι οι μεν είναι 'καλοί' και οι δε είναι 'κακοί'.
Αν η Ελλάδα καταστρεφότανε, τι άποψη λέτε να είχανε οι Ιστορικοί του μέλλοντος για τον Εμφύλιο? Αν διαβάζανε κάποια αρχεία του ΚΚΕ θα λέγανε για τους 'κακούς Δεξιούς'. Αν διαβάζανε αρχεία της ΝΔ θα λέγανε για τους 'κακούς Αριστερούς'. Εδώ έχουμε ζωντανούς ανθρώπους που τα έζησαν και πάλι θα σου δώσουν διαφορετικές εκδοχές για τις 'κτηνωδίες' των δυο πλευρών. Πόσο μάλλον τι γινότανε αιώνες πριν
2.Περι Εκκλησία και λοιπών Θρησκευτικών Οργανισμών
Πιστεύω ότι έχουμε μεγαλώσει σε ένα 'Θεοκρατικό' καθεστώς. Η επηρροή της Εκκλησίας στην ζωή μας είναι τόσο βαθιά ακόμα και σε καθημερινές λειτουργίες όπως ο Αγιασμός στο σχολείο, η ορκομωσίες σε στρατό-πανεπηστήμια, οι εικόνες σε σχολεία, κλπ κλπ που αν αύριο αποφασιστεί ο 100% διαχωρισμός πολλοί θα απορήσουν άσχετα αν είναι υπερ ή κατά.
Κατ εμέ τα Θεοκρατικά καθεστώτα δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν οικονομικούς και εξουσιαστικούς σκοπούς ΚΑΙ ΤΩΝ πολιτικών ηγεσιών (Φεουδάρχες, Βασιλείς, Εκλεγμένοι πολιτικοί, Δικτάτωρες ...) ΑΛΛΑ ΚΑΙ των εγωιστών, φιλόδοξων θρησκευτικών ηγετών.
Πιθανότατα το σύστημα να ήταν 'Χρήσιμο' για να ενώσει διαφορετικούς λαούς πχ τους Ρωμαίους από τις επιδρομές από τους Γότθους, Βανδάλους, Ούνους, τους Βυζαντινούς από τους Πέρσες, Άραβες, Σλάβους, Ρώσους, τους σημερινούς Μεσανατολίτες από τους Χριστιανούς Δυτικούς.
Άλλες φορές το σύστημα ήταν Κατστροφικό όπως στους αμέτρητους 'Θρησκευτικούς' πολέμους, στην οπισθοδρόμηση των επιστημών και στην εξόντωση των αντιφρονούντων.Καλό ή κακό το σύστημα είναι πλέον 'ντεμοντέ'
Καμία από τις αιτίες που 'δικαιολογούσαν' το Εκκλησιαστικό κράτος δεν υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο. Τα σύνορα είναι πλέον σταθερά, οι πολίτες έχουν πρόσβαση στην μόρφωση, η δουλεία έχει καταργηθεί, η Ιατρική έχει προχωρήσει, η τεχνολογία έχει προσωρήσει και έχει εξηγήσει πολλά 'ανεξήγητα' φαινόμενα. Οι επικοινωνία (Internet, TV κλπ) μας ταξιδεύει από τα περατα του σύμπαντος μέχρι τα βάθη των ωκεανών.
Όλα αυτά μας έχουν μετατρέψει από 'αμνούς' σε συγκροτημένους μορφωμένους πολίτες που δεν έχουμε ανάγκη φωτισμένους ηγέτες, αλλά απλά εκλέγουμε δημοκρατικά τους εκπροσώπους μας για να διαχειριστούν τα κοινά.
Είναι πλέον καιρός η θρησκέια να βρει την πραγματική της θέση στην καρδιά του κάθε ανθρώπου και να παψει να επιβάλλεται 'δημοκρατικά' από τους πολλούς στους 'λίγους' σε κρατικές λειτουργίες. Είναι παρανοικό να δηλώνω στην ταυτότητα το θρήσκευμά μου. Είναι για γέλια. Είναι αστείο να πέρνω βεβαίωση από την ενορία για το αν θα παντρευτώ. Είναι παράλογο το παιδί του ΧΟ να κάνει αγιασμό και το παιδί του μουσουλμάνου όχι.
Τέλος είναι παράλογο ο πλουσιότερος οργανισμός να είναι η Εκκλησία και παρόλαυτά να πληρώνουμε τους Παπάδες, να πληρώνουμε το χτίσιμο των Εκκλησίών, και να μην φορολογείται αυτός ο οργανισμός. Αντίθετα να ζητάει και άλλα.
3.Περι Θρησκειών
Οι θρησκείες ίσως γεννήθηκαν για να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα. ίσως χρησιμοποιήθηκαν για να χαλιναγωγήσουν τον λαό και να απαλλάξουν τους κυβερνόντες από το άγχος του να κρατήσουν την εξουσία. Ίσως εξυπηρετούν την μάχη απέναντι στον φόβο του Θανάτου.
Όπως και να έχει όλα αυτά επίσης έχουν εξελιχθεί. Ένας σύγχρονος 'μη-Άθεος' απέχει έτη φωτός από νοοτροπίες 'Λουκας' και λοιπού συναφιού, δεν δέχεται άκρτιτα ότι ακούει και αμφισβητεί ακόμα και θεμελιώdη δόγματα της κάθε Θρησκείας. Θεωρώ αδιανόητο ο σύγχρονος πιστός να 'καταπιέζει' την ύπαρξή του για το 'τι θα φάει', 'πως θα ντυθεί', 'πως θα διακεδάσει', 'τι ώρα θα φάει', 'τι θα δει στην τηλεόραση', 'αν θα διαβάσει Καζαντζάκη' ή 'αν θα δει τον Νταβίντσι' , 'με ποιούς θα κάνει παρέα'.
Διαφωνώ στο ότι είναι βλάκας όποιος έχει θρησκευτικές ανησυχίες. Σέβομαι όλες τις θρησκέιες και τους αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκτελούν τις τελετές τους αρκεί να μην με ενοχλούν και αρκεί να μη το κάνουν εισ βάρος μου οικονομικά και πολιτικά.
Αν υπάρχει Θεός δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να το αποδείξω ούτε να το αποδείξω. Μπορεί ο Θεός να έχει πάρει πολλές μορφές για να μας προσσεγγίσει, μπορεί ο Θεός να είναι ένα υπερ-εξελιγμένο είδος που πλέον έχει 'αθανασία' και έχει πλήρη γνώση των φυσικών δυνάμεων και απλά να μας δημιούργησε και να μας προσέχει. Μπορεί όλο το σύμπαν να μην είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπαν βρέφος γεννημένο σε κάποιο εργαστήριο κάποιου άλλου σύμπαντος. Μπορεί να μην υπάρχει καν.
Όποιος έχει δει Star Trek ειδικά το Voyager και το Next Generation θα δεί πάρα πολλές ερμηνείες για τον Θεό, τα πνέυματα, και εξελιγμένα είδη, Θα δεί επίσης ότι παρότι Άθεοι οι δημιουργοί παραδέχονται την ύπαρξη 'αυλων μορφών ζωής'.
Προσωπικά δεν απαρνούμαι ούτε δέχομαι τίποτα. Απλά έχω κι εγώ υπαρξιακές ανυσυχίες και ερευνώ όσο μπορώ.
-
Και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, ας αναφέρω τον τρόπο λειτουργίας Εκκλησίας-Κράτους.
Προσωπικά όπως έχω πει η Θρησκεία είναι προσωπική υπόθεση του καθε ανθρώπου και δεν έχει νόημα η 'πολιτική' της υπόσταση.
Εφόσον έχει 'τεράστια' περιουσία είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των μοναστηριών, και μάλιστα περιουσία αυξανόμενη εφόσον όπως γνωρίζουμε τα λεφτά σημαίνουν επενδύσεις και οι επενδύσεις σημαίνουν κέρδη, δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να μην αυτοσυντηρείται. Όχι ότι θα σωζόμασταν αν δεν πληρώναμε τους Ιερείς, αλλά δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.
Επίσης μια φορολόγηση των κερδών της περιουσίας της δεν θα έβλαπτε κανένα. Δλδ αν βγάζει 100 και τα 40 είναι λειτουργικά έξοδα, που είναι το πρόβλημα από τα 60 που είναι κέρδος,τα 10 ή τα 20 να πάνε στο κράτος για το καλό όλων? Και μάλιστα θα μπορούσε με νομοθετική ρύθμιση τα χρήματα από την φορολογία αυτά να πηγαίνουν υποχρεωτικά για κονωνική πολιτική μέσω μιας επιτροπής διακοματικής με συμμετοχή και εκπροσώπου της ίδιας της Εκκλησίας.
Από εκεί και πέρα η συμμετοχή της Εκκλησίας σε διάφορες δραστηριότητες όπως 'ονομασία', 'γάμος', 'ορκομωσία' κλπ δεν χρειάζονται να γίνονται υποχρεωτικά στην εκκλησία. Εαν θέλει ο Προθυπουργός μπορεί να ορκιστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, και αν θέλει κάποιος μπορέι να τελέσει το μυστήριο του Γάμου στον Ναό. Ελευθερία υπάρχει. όμως ειδικά η ορκομωσίες των κυβερνήσεων είναι κληροδότημα εποχών όπου ο κλήρος τα έκανε πλακάκια με τους άρχοντες για να μπορούν αυτοί να αλωνίζουν με την 'Θεία Χάρη'.
Εαν η Εκκλησία δεν θέλει διαχωρισμό, τότε έχω καλύτερη λύση:
Συγχώνευση κράτους και εκκλησίας ==> την περιουσία την διαχειρίζεται ο Αλογοσκούφης
Περί εκκλησίας