-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ξεκωλατε λεμε!μαλλον δεν καταλαβες τι εννοουσα αλλα ολα κι ολα σ' αυτο συμφωνω
-
Φιλε Ασιμοβ που θα πιστευουμε τελικα ? Οπου και να πιστευουμε απο ενα μανταλακι εως τον βουδα δεν γινεται ,θελουμε και να αγαπαμε και να αγαπιομαστε και να τα περνουμε .Δεν μας φταιει ο καθε θεος παρα η 'γκλαβα μας' αν αποτυχουμε.
Ο θεος μας δινει τα 'ταλαντα' και εμεις ωφειλουμε να τα πολλαπλασιασουμε.
Δωσε μου τα εκατομυρια της γης ,οταν δεν μπορω να αγαπησω και να με αγαπησουν ειμαι αποτυχημενος .
Η ουσια της ζωης ειναι μεσα μας και οχι στην πλεονεξεια .
Ζωη χωρις προβληματα δεν υπαρχει για ΚΑΝΕΝΑΝ οποτε ας ειμαστε αυτο που γεννηθηκαμε .Ανθρωπιστες!
Και ολα θα περασουν ,κακα και καλα!
Εχουν γεμισει τα ιατρεια των ψυχολογων με ασθενεις που νομιζουν οτι τα φαρμακα και οι γιατροι θα δωσουν λυση!
ΑΥΤΑΠΑΤΗ μεγαλη γιατι τα φαρμακα απλα βοηθουν .Μονο μονοι μας και με την βοηθεια της αγαπης που διδαξε ο Χριστος μπορουμε να νικησουμε τις φοβιες μας και τα ανχη μας σε αυτη την ζωη!
Χαβαλες να γινεται και κουβεντα αλλα ας μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας ! -
Ζωη χωρις προβληματα δεν υπαρχει για ΚΑΝΕΝΑΝ οποτε ας ειμαστε αυτο που γεννηθηκαμε .Ανθρωπιστες!
δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι αυτό
άμα το λένε στο κατηχητικό όμως, έτσι θα ναι -
Kατηχητικο?
-
αγαπες και λουλουδια βλεπω προτεινει η εκκλησια για να λυθουν τα προβληματα του κοσμου
αληθεια εσεις οταν πεινατε τη βγαζετε μονο με την αγαπη των συνανθρωπων σας ή πλακωνετε τα νηστισιμα μα μεν;
-
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
αγαπες και λουλουδια βλεπω προτεινει η εκκλησια για να λυθουν τα προβληματα του κοσμουαληθεια εσεις οταν πεινατε τη βγαζετε μονο με την αγαπη των συνανθρωπων σας ή πλακωνετε τα νηστισιμα μα μεν;
Tι ηθελες να πρωτεινουμε αδερφε μου ,μηπως ακοπο ξυλο στο συνταγμα και στην Ομονοια?
Μηπως εσυ αν πεινας αν σκοτωσεις η κλεψεις η βρισεις τον συνανθρωπο σου θα χορτασεις?
Ημαρτον!!!!! -
Μηπως εσυ αν πεινας αν σκοτωσεις η κλεψεις η βρισεις τον συνανθρωπο σου θα χορτασεις?
Ημαρτον!!!!!με την αγαπη δε γεμιζει το στομαχι
-
Ουτε με τα υπολοιπα που ισως εννοεις αγαπητε!
Οτι κανεις στην ζωη σου κανετο χωρις να προσβαλεις την αξιοπρεπεια κανενος διπλανου σου.
Απλα πραγματα.Αν δεν υπαρχει αγαπη φιλε μου θα καταρευσουμε ολοι μας.Και δεν λεω να αγαπας αυτον που σε κλεβει η σε βριζει αλλα και να του κανεις το ιδιο δεν βγαζεις τιποτα ,απλα γινεσαι ιδιος και χειροτερος.Δεν θελουμε τον χριστιανισμο για να το καταλαβουμε δεν νομιζεις? -
Ουτε με τα υπολοιπα που ισως εννοεις αγαπητε!εννοω οτι σε οποιον πειναει πρεπει να δωσεις φαγητο και οχι να του δινεις υποσχεσεις αγαπης
Οτι κανεις στην ζωη σου κανετο χωρις να προσβαλεις την αξιοπρεπεια κανενος διπλανου σου.
Απλα πραγματα.Αν δεν υπαρχει αγαπη φιλε μου θα καταρευσουμε ολοι μας.Και δεν λεω να αγαπας αυτον που σε κλεβει η σε βριζει αλλα και να του κανεις το ιδιο δεν βγαζεις τιποτα ,απλα γινεσαι ιδιος και χειροτερος.Δεν θελουμε τον χριστιανισμο για να το καταλαβουμε δεν νομιζεις?δεν υπαρχει αγαπη, η αγαπη ειναι ανθρωπινη επινοηση
-
Για το πρωτο συμφωνω και λες τα αυτονοητα και δεν εχει σχεση με αυτα που συζηταμε!
Για το δευτερο ειναι αποψη σου και επετρεψε μου να σου πω οτι παραξενευομαι που το διαβαζω απο εσενα!
Εκτος και ειχες ασχημες στιγμες στην ζωη σου η καποια ερωτικη απογοητευση! -
Για το δευτερο ειναι αποψη σου και επετρεψε μου να σου πω οτι παραξενευομαι που το διαβαζω απο εσενα!
Μικρος, καμια φορα και μεγαλυτερος, οταν δεις ενα θριλλερ με βρυκολακες μπορει να φοβηθεις γιατι εισαι αφελης, αυτο ομως δε σημαινει οτι τελικα βρυκολακες θα σε κυνηγησουν να σου πιουν το αιμα.
Ετσι ειναι και με την αγαπη. Πιστευοντας οτι υπαρχει δεν της δινεις υπαρξη, δινεις απλα αξια σε μια φαντασιωση σου, ειναι ολα στο μυαλο σου απ'την αρχη μεχρι το τελος. Οι φαντασιωσεις μας ειναι ισως χρησιμες για την επιβιωση μας, μαλλον γι'αυτο υπαρχουν κιολας. Ισως απλα υπαρχουν για να μας ψυχαγωγουν, να μας κρατανε σε εγρηγορση κ.α. Δεν ξερω. Εννοω πραγματα που θελουμε να πιστευουμε οτι συμβαινουν ενω στην πραγματικοτητα δεν εχουν καμια λογικη αξια. Δεν με εντυπωσιαζει η ανθρωπινη αυτη συμπεριφορα, αλλωστε μου εχουν τυχει περιπτωσεις ανθρωπων που διαφωνουμε για κατι που γνωριζω με βεβαιοτητα και συνεχιζουν να πιστευουν αυτο που πιστευαν, αν και τους εχω αποδειξει οτι ειναι λαθος. Δεν μιλαω για αποψεις, μιλαω λχ για αποδεδειγμενα πραγματα πανω στην επιστημη μου. Ο ανθρωπος ειναι ον που δεν ειναι λογικο, απλως εχει τη δυνατοτητα να εκλογικευει. Οποτε η συλλογιστικη πορεια μπορει ευκολα να ξεφυγει, αρκει ενα μικρο πραγματακι να'ναι λαθος σ'αυτη και θα βγουν λαθος συμπερασματα.Στο τελος λοιπον, για να επιστρεψω σ'αυτο που ελεγα, πρεπει να μπορεσεις να εισαι σε θεση να ξεχωρισεις το πραγματικο απ'αυτο που φαντασιωνεσαι, γιατι αλλιως θα καταληξεις παραλογος, θα μπερδευεις το πραγματικο με τις παραισθησεις σου.
Φυσικα το να εισαι ονειροπολος ενδεχεται να σου προσφερει ηδονη -μεταξυ αλλων, γιατι ενδεχεται να σου προσφερει και τρομο ή δυσαρεστα συναισθηματα-. Εχει σαφως καποια αξια λοιπον. Ομως πρεπει να εξεταζεται βασει αυτης της αξιας της, δηλαδη: 'ποση ηδονη θα μου προσφερει; θα μου προσφερει οντως;' Ετσι ισως αξιζει να παρεις το μπλε αντι για το κοκκινο χαπι, ισως και οχι, γιατι η ηδονη εχει υποκειμενικη αξια που κρινεται αναλογη -η αξια της- καθε μοναδικη φορα, απ'την καθε μοναδικη επιλογη.Εκτος και ειχες ασχημες στιγμες στην ζωη σου η καποια ερωτικη απογοητευση!
Δεν ειμαι 'γω το θεμα αλλα η αγαπη. Η ζωη μου αλλωστε εχει αντικειμενικα μηδενικη αξια (θες να το αναλυσω κι αυτο; ).
-
@skye
Δεν του απέδειξες όμως ότι δεν υπάρχει αγάπη.
Μίσος υπάρχει; Εγώ λέω ναι και το στηρίζω στο ότι άπειρες φορές στη ζωή μου έχω θελήσει κάποιον να τον πλακώσω στις μπουνιές ή να μην τον ξαναδώ ποτέ. Είναι συναίσθημα που μπορει να πηγάζει απο οποιαδήποτε αιτία την οποία δεν εξετάζουμε, είναι υπαρκτό, με συμπτώματα συγκεκριμμένα. Ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, οι παλμοί γκαζώνουν, τα μάτια γυρνάνε γύρω γύρω κλπ.
Ακριβώς το ίδιο και με την αγάπη. Χωρίς να εξετάσουμε την αιτία που προκαλείται, το συναίσθημα αυτό είναι υπαρκτό, νοιώθεις για κάποιον/κάποια κάπως, μπορεί να θες να τον αγκαλιάσεις, είναι κάτι θετικό και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Αυτά γεννιούνται απο μηχανισμούς που υπάρχουν φυτεμένοι μέσα μας, δεν είναι επίκτητες φαντασιώσεις, έτσι τουλάχιστον τα αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα. -
Δε φταίει ο Θεός για τα χάλια της θρησκείας!
Γιατί να κατηγορούμε το Θεό για τα σφάλματα ή και τα εγκλήματα των οργανωμένων θρησκειών; Ποιος υγιής νους θα ενοχοποιήσει το Θεό για τα προκλητικά αδικήματα των ανθρώπων, ακόμη κι εκείνων που ισχυρίζονται ότι τον πιστεύουν και τον υπηρετούν; Βάσει ποιας λογικής η αμφισβήτηση ή και η απόρριψη θρησκευτικών δογμάτων που επινόησαν άνθρωποι μπορεί να οδηγήσει έναν ειλικρινή και καλοπροαίρετο αναζητητή της Αλήθειας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει Θεός;
Κι όμως, αυτό δυστυχώς συμβαίνει. Πολλές προκλητικές και βλάσφημες ιστοσελίδες αθεϊστών ξεφυτρώνουν στο Διαδίκτυο, κι ένα απο τα επιχειρήματα που επικαλούνται για να προπαγανδίσουν την ανυπαρξία του Θεού είναι τα μαύρα χάλια της θρησκείας, εν προκειμένω της Ορθοδοξίας. Μάλιστα κάποιος “ιστοδεσπότης” – έτσι αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του – φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις αθεϊστικές ιστοσελίδες σ' ένα είδος 'κοινοπραξίας', ώστε συλλογικά και συντονισμένα να προπαγανδίσουν την αθεΐα τους, που τάχα θα λυτρώσει τους συμπατριώτες τους από τα ασφυκτικά δεσμά της “θεοκρατίας” και τους φόβους μια μεταφυσικής τιμωρίας.
Σε μια... εποχή καθολικής έκπτωσης αρχών και αξιών, που οι νέοι στην πλειοψηφία τους έχουν χάσει τ’ αυγά και τα καλάθια, σε μια εποχή που η βία, ο παραλογισμός και η ουτοπία τείνουν να γίνουν ιδεοληψίες επικίνδυνες για τον παγκόσμιο ιστό, στην εποχή έντονων κοινωνικών αναταραχών και οικονομικής εξαθλίωσης, σε εποχή άκρατης υποκρισίας και εμπαιγμού του λαού και από τις τέσσαρες εξουσίες, όπου όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα για σανίδα σωτηρίας να πιαστούν, έρχονται οι άθεοι να εκτείνουν χείρα “βοηθείας” και να δώσουν ελπίδα - αν είναι δυνατόν - στους απελπισμένους!
Ας όψονται όλοι εκείνοι που, ενώ δηλώνουν “Ορθόδοξοι”, με τα λόγια και τα έργα τους είναι σα να κηρύττουν πως δεν υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει θεόδοτος ηθικός νόμος, και επομένως δεν υπάρχουν συνέπειες για τις ανήθικες πράξεις και πρακτικές τους. Ας όψονται οι θεολόγοι, ακαδημαϊκοί και οι λεγόμενοι “πνευματικοί” άνθρωποι του τόπου μας, που προσποιούνται πως πιστεύουν σε όλα τα εχθρικά προς τη λογική δόγματα της Ορθοδοξίας – δόγματα που έφτιαξαν άνθρωποι για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες μια άλλης εποχής – αντί ν’ απαιτήσουν την κάθαρση της κρατούσας θρησκείας από τις δογματικές ακροβασίες και να επιβάλουν επικέντρωση του κηρύγματός της αποκλειστικά στην καθαρή και αδογμάτιστη οικουμενική διδασκαλία του Χριστού.
Προσωπικά έχω ασκήσει σκληρή κριτική στο βίο και την πολιτεία εκπροσώπων της Εκκλησίας, και τους έχω κατηγορήσει ότι με την προκλητική ζωή τους δημιουργούν στρατιές άθεων. Αυτό επαληθεύεται από την αγανάκτηση που εκφράζουν οι άθεοι στα ιστολόγιά τους, όπου δε χάνουν ευκαιρία ν' αναδημοσιεύσουν “ιερά” σκάνδαλα και να χλευάσουν με ύβρεις όχι μόνο τους ρασοφόρους επίορκους αλλά και τα ιερά και όσια της θρησκείας, βεβηλώνοντας εικόνες λατρεμένων προσώπων, λες και φταίνε αυτά για τις αθλιότητες κάποιων ρασοφόρων εκπροσώπων της Ορθοδοξίας, ή λες και τα πρόσωπα τούτα ζήτησαν ποτέ να λατρεύονται ως θεοί…
Η εμπάθεια των νεόκοπων άθεων, που κομπάζουν ότι ανακάλυψαν επί τέλους την “αλήθεια” της ανυπαρξίας του Θεού, είναι εμφανέστατη από τα γραφόμενά τους και είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τους εκμαιεύσεις ψήγματα κοινής λογικής. Το προσπάθησα πρόσφατα, μπαίνοντας σ’ ένα αθεϊστικό ιστολόγιο, φορώντας προσωρινά τη μάσκα της ανωνυμίας, αλλά δεν απέσπασα ούτε μια ομολογία που να έχει σχέση με τη λογική. Είναι εγκλωβισμένοι στη δική τους θρησκεία της αθεΐας και δεν μετακινούνται ούτε με σεισμό δέκα ρίχτερ. Στη συνέχεια άλλαξα ηλεκτρονική κουκούλα, παίρνοντας ένα από το προσωνύμια του Βεελζεβούλ, και με χιούμορ προσπάθησα για μία ακόμη φορά να εκμαιεύσω κάτι από τον άγραφο ηθικό νόμο που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Και τούτη τη φορά χτύπησα σε βράχο. Και επειδή ένιωθα πολύ άσχημα στην ανωνυμία, επανήλθα μετά από μερικές ημέρες και τους αποκάλυψα το αληθινό μου όνομα.
Το τραγελαφικό είναι ότι, αφού με 'στόλισαν' κανονικά επειδή φόρεσα δύο μάσκες, έστω και για λίγες εμφανίσεις - προφανώς μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα στην ανωνυμία - στη συνέχεια βρήκαν στο ιστολόγιό μου όλα τα άρθρα που έκανα σκληρή κριτική σε “ορθόδοξα” σκάνδαλα και τα παρέθεσαν λέγοντας ότι κι εγώ τα ίδια λέω! Δε μπορούσαν να διακρίνουν ότι η δική μου κριτική αναφερόταν σε ανθρώπους και όχι στο Θεό που δεν είχε καμία ευθύνη για τα έκτροπα. Δε μπορούσαν να διακρίνουν ότι εγώ καταδίκαζα τα 'ορθόδοξα' σκάνδαλα ακριβώς επειδή οδηγούν πολλούς στο να βλασφημούν το Θεό και ν’ απορρίπτουν την ύπαρξη της Αρχικής Αιτίας, του Δημιουργού των πάντων, ορατών τε και αοράτων, του Υπέρτατου Νου και της Απόλυτης Νοημοσύνης, του Συμπαντικού Πνεύματος που “εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και υπάρχομεν”, της συνεκτικής Ουσίας-Ενέργειας-Νόμου που διέπει τα πάντα όσα υπάρχουν.
Στο άρθρο αυτό δεν θα επιχειρηματολογήσω για την ύπαρξη του Θεού, διότι είναι χαμένος χρόνος. Όποιος δε μπορεί να διακρίνει τη Θεότητα-Νόμο στην τάξη του υπέρλαμπρου Σύμπαντος, όποιος σε μια καθαρή καλοκαιρινή νύχτα δε μπορεί να νιώσει δέος και απόλυτο θαυμασμό ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό και τους μακρινούς γαλαξίες, όποιος δε μπορεί να διακρίνει τη σιγανή φωνή της συνείδησης – άγραφου ηθικού νόμου που ο Μέγας Νομοθέτης εμφύσησε μέσα στον άνθρωπο – είναι αδύνατο να πειστεί με δικά μου λόγια, ή με τα λόγια του μεγαλύτερου Μύστη ή φιλόσοφου. Έχει επιλέξει να εθελοτυφλεί και η αντιθρησκευτική του εμπάθεια έχει συσκοτίσει το νου του. Είναι κρίμα, όμως, νέοι άνθρωποι να πέφτουν στ’ απατηλά πλοκάμια της αθεΐας, μόνο και μόνο επειδή είναι αηδιασμένοι από τα παιδαριώδη δόγματα και την προκλητική ζωή των θρησκευτικών ταγών και άλλων ρασοφόρων. Και είναι κρίμα, έντιμοι άθεοι να χάνουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια προπαγανδίζοντας την αθεΐα τους, πιστεύοντας ότι έτσι προσφέρουν πολύτιμη υπηρεσία στην κοινωνία.
Οι απόστολοι της αθεΐας πρέπει να κατανοήσουν ότι η θρησκεία δε μπορεί να καταργηθεί εντελώς. Το προσπάθησαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά όταν ο Υπαρκτός (ανύπαρκτος) Σοσιαλισμός κατέρρευσε, οι δήθεν άθεοι επανήλθαν εκεί που έφτυναν πρώτα, και μάλιστα με περισσότερη θέρμη. Δε μπορείς ν’ αφαιρέσεις το μπαστούνι ενός τυφλού χωρίς να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο καλύτερο. Το έχει ανάγκη!
Εκείνο που χρειάζεται η θρησκεία μας είναι ένας σταδιακός εκσυγχρονισμός των δογμάτων της ώστε να γίνουν φιλικότερα προς τη λογική, αφαίρεση των προκλητικών μύθων που έχει ενσωματώσει, αναθεώρηση και αποεβραιοποίηση του υμνολογίου και των κειμένων των διαφόρων ακολουθιών, αφού είναι βλασφημία ν’ αναφερόμαστε στο Θεό όλων των ανθρώπων ως το “Θεό του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ”, ή ως το “Θεό του Ισραήλ”. Πολύ περισσότερο, όταν ο Τριαδικός Θεός στον οποίο πιστεύουν οι Ορθόδοξοι έχει απορριφθεί από τα ίδια τα τέκνα του Αβραάμ!
Επίσης πρέπει να γίνει πραγματική κάθαρση από τα προκλητικά σκάνδαλα και οριστική απομάκρυνση-καθαίρεση των άσωτων ιερωμένων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Επιπλέον η τεράστια περιουσία της Εκκλησίας να επανέλθει σταδιακά στο λαό, από τον οποίο είχε άλλωστε υπεξαιρεθεί με απατηλές υποσχέσεις για μια θέση στον παράδεισο. Ευχής έργον θα ήταν να καταργηθεί το μαύρο ράσο και η γενειάδα, αφού ούτε το ράσο ούτε τα γένια κάνουν τον παπά. Ίσως, αν γίνουν όλα τα ανωτέρω, να μειωθούν οι καινούργιες στρατιές προσήλυτων που προσέρχονται στη θρησκεία της αθεΐας με τις όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτό για τα ίδια τα άτομα και την κοινωνία.
Χωρίς αμφιβολία, ο μηδενισμός της Θεότητας, με όποιες δικαιολογίες, διαβρώνει τις συνειδήσεις και οδηγεί την κοινωνία στον εκφυλισμό. Βάζω στοίχημα ότι η πλειοψηφία εκείνων που επιλέγουν την αδικία, την εκμετάλλευση, την εγκληματικότητα και το κοινωνικό χάος είναι άθεοι, άσχετα αν διακηρύττουν πως πιστεύουν. Πολλοί απ’ αυτούς, δυστυχώς, βρίσκονται σε υψηλές βαθμίδες της εξουσίας… Όταν κάποιος αρνείται το Θεό, στην ουσία αρνείται την ίδια την πνευματική του διάσταση, τη συνείδηση, τον άγραφο ηθικό νόμο μέσα του, δηλαδή το στοιχείο εκείνο που εν δυνάμει τον διαφοροποιεί από τα κτήνη.
-
Ο χρήστης Patrinos έγραψε:
Δε φταίει ο Θεός για τα χάλια της θρησκείας!
Βάζω στοίχημα ότι η πλειοψηφία εκείνων που επιλέγουν την αδικία, την εκμετάλλευση, την εγκληματικότητα και το κοινωνικό χάος είναι άθεοι, άσχετα αν διακηρύττουν πως πιστεύουν. Πολλοί απ’ αυτούς, δυστυχώς, βρίσκονται σε υψηλές βαθμίδες της εξουσίας…Για πες πόσα βάζεις, γιατί έχω μια στενότητα τώρα τελευταία
-
Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν τα συναισθήματα ή όχι. Δεν νομίζω δλδ και ο skye να ήθελε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει η αγάπη.
Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα συναισθήματα συνδέονται με την πραγματικότητα. Η σύνδεση δηλαδή 'αιτίας' και 'συναισθήματος' .
Μπορεί να αγαπάς κάτι που σου κάνει κακό.
Μπορεί να φοβάσαι κάτι, που τελικά δεν αποτελεί κίνδυνο.
Μπορεί να μισείς κάτι, που δεν σου κάνει κακό.Μια κακοποιημένη γυναίκα αγαπά πραγματικά τον κακοποιό άντρα της. Αυτό τι σημαίνει; Λειτουργεί 'καλά' αυτή η αγάπη;
Μια υπερπροστατευτική μάνα μπορεί να επιβάλλει ένα σωρό αηδίες στο παιδί της 'επειδή το αγαπάει τόσο πολύ'. Εδώ μάλλον συνδιάζεται και με το φόβο.
Τον ίδιο άνθρωπο μπορούμε να αγαπάμε σφόδρα, αλλά και να σταματήσουμε να αγαπάμε, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα σε αυτόν. Απλώς και μόνο λόγω της παρόδου του χρόνου.Εκεί καταλαβαίνω να κολλάει η 'φαντασίωση'. Όχι στο συναίσθημα καθ' αυτό, αλλά στο αντικείμενό του. Είναι πάρα πολύ εύκολο το αντικείμενο του συναισθήματος (της αγάπης εν προκειμένω) να αποτελεί απλώς μια φαντασίωση. Ένα φαντασιακό. Μια υπερβολικά υποκειμενική αντίληψη, η οποία για τον άλφα ή βήτα λόγο απλώς έχει επικρατήσει μέσα μας.
Κάτι βλέπει στον άντρα της η κακοποιημένη γυναίκα και τον αγαπάει.
Κάποιους κινδύνους βλέπει η μάνα και υπερπροστατεύει το παιδί της.
Κάποια πράγματα βλέπαμε στην πρώην μας και την αγαπούσαμε, κάποια άλλα αργότερα και σταματήσαμε.
Ή μήπως είναι λίγες οι παθολογικές σχέσεις που βλέπετε γύρω σας;Από την άλλη δεν υπάρχουν 'σωστά' και 'λάθος' συναισθήματα. Εφ' όσον συναισθάνεται κάποιος κάτι, αυτό -το συναίσθημα- είναι 'υπαρκτό'. Ούτε σωστό ούτε λάθος.
Όμως τα ίδια πράγματα, η ίδια πραγματικότητα, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σχεδόν οποιοδήποτε συναίσθημα, αναλόγως της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε (βιοχημικά είναι εύκολο να εξηγηθεί αυτό).
Αυτό δείχνει ότι το να βγάλεις συμπεράσματα για την πραγματικότητα βάσει των συναισθημάτων που προκαλεί, είναι σχεδόν ανόητο.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και στο να θέσεις ένα συναίσθημα ως αυτοσκοπό. 'Σκοπός είναι να αγαπάς'. Μα μπορείς να αγαπήσεις το οτιδήποτε. Όπως μπορείς και να μισήσεις το οτιδήποτε. Δεν λέει τίποτα για την πραγματικότητα γύρω σου.
Ναι ωραίο το συναίσθημα της αγάπης, αλλά πότε; Πάντοτε; Εγώ έφερα παραδείγματα αγάπης που δεν είανι καθόλου όμορφη ή επιθυμητή.Πάρε ένα e για παράδειγμα, και θα νιώσεις μια ανευ όρων αγάπη, με τέτοια ένταση, όμοια της οποίας τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις. Αυτό τι σημαίνει; Να αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι e; Ή μήπως ότι αυτή η αγάπη δεν είναι πραγματική;
Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις ως κριτήρια ή σκοπό τα συναισθήματα. Γιατί εξαρτώνται περισσότερο από εσωτερικές καταστάσεις, παρά από εξωτερικές. Είναι πολύ εύκολο να διαμορφώνεις συναισθήματα χωρίς να σημαίνει αυτό κάτι για την πραγματικότητα γύρω σου.
Προτεινόμενο βιβλίο το Brave New World. Μια κοινωνία που όλοι είχαν 'τέλεια' συναισθήματα -αγάπης κι ευτυχίας- και παρ' όλ' αυτά η πραγματικότητα ήταν εφιαλτική.
Τα συναισθήματα δεν αποτελούν -από μόνα τους- κριτήριο.
-
@mjacob
Σε ότι γράφεις δεν διαφωνώ προσωπικά, αν και νομίζω πως ο skye δεν το βλέπει έτσι, αν τον έχω καταλάβει δλδ.Εγώ βλέπω την αγάπη ως ένα συναίσθημα η συνδιασμό συναισθημάτων που τριγγάρονται( ) από οποιαδήποτε κατάλληλη αιτία που μπορούμε να την βάλουμε στο μικροσκόπιο και να την αναλύσουμε με την λογική. Εαν τα κυκλώματα της λογικής εξελιχθούν κατάλληλα φαντάζομαι πως θα πυροδοτούν διαφορετικά συναισθήματα. Αλλά η μηχανική της πυροδότησης και των συναισθημάτων είναι υπαρκτή.
Σαφέστατα είναι μλκία να ρυθμιστεί κανείς έτσι ωστε όλα τα φαινόμενα να του προκαλούν αγάπη. Συγνώμη, ο άλλος θα βιάζει παιδάκια και εγώ θα νοιώθω γι αυτόν ...αγάπη και συμπάθεια;
Και για λόγους ον τόπικ .Προς τους χριστιανούς ερώτηση. Γιατί ο θεός αφού ζητάει αγάπη δεν συγχωρεί τα αμαρτήματα και δεν τους στέλνει όλους στον παράδεισο; (Εντάξει ας κάτσει ο αμαρτωλός 5-6 μέρες στην κόλαση να μην το ξανακάνει μετά όμως παράδεισο )
-
Ελπίζω κάποια Κυβέρνηση να βρεθεί με τα @@ να κάνει αυτό που πρέπει: φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εισοδημάτων της και διαχειριστικό έλεγχο.
Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται ο πιο πλούσιος οργανισμός της Ελλάδας να έχει τόσο ελάχιστο έργο? Εκτός αν είναι τοοοοσο διακριτικοί.
-
Μην περιμένεις χαϊρι επ'αυτού. Οι παππάδες είναι ΜΕΓΑΛΗ δύναμη. Κουβαλάνε ΠΟΛΛΕΣ ψήφους πίσω τους.
Όταν ήρθε ο Πούτιν Ελλάδα πήγε στο Άγιο Όρος. Ο δε Κάρολος εκεί πηγαίνει και αυτός όπως και ο πατέρας Bush. Μιλάμε για μεγάλο κέντρο λήψης αποφάσεωνΜακάρι να βρισκόταν ένας να τους φορολογήσει αλλά δεν.. στο Ελλάντα δεν...
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Όταν ήρθε ο Πούτιν Ελλάδα πήγε στο Άγιο Όρος.Έχει κανείς αναλογιστεί το γιατί;
Θυμάστε ότι το VIP ελικόπτερο που έπεσε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του, ήταν αυτό που μια εβδομάδα πριν έπρεπε να μεταφέρει τον Πούτιν στην ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ του επίσκεψη στο Άγιον Όρος; Η οποία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή κάποιοι Τσετσένοι είχαν καταλάβει ένα σχολείο με 300 παιδάκια και τα κρατούσαν ως ομήρους;
Περί εκκλησίας