-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
[...]Φιλικά και ξεκάθαραπεντακαθαρίδης
-
Λές να κόλησα απ τον χοντό;
Ας ξεκαθαρίσουμε καποια πράγματα
-
Εγω θα ελεγα ,οτι αν ενα μοναστηρι χρειαζεται 997 χιλιαρικα ευρω για επισκευη του δρομου του τοτε μηπως λεω μηπως οι αριστερες αντιληψεις πρεπει να επανελθουν στη κεντρικη σκηνη,,, ,,,
Το θεμα της θρησκειας ειναι αλλο και δεν εχει να κανει με αυτη την ασιδωσια που υπαρχει στην εκκλησια αυτη την στιγμη.
Παραδειγμα η καταργηση της προσευχης στα σχολεια ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για μενα .Βεβαια ειναι και αλλα αλλα λογο δουλειας πρεπει να φυγω ,,,, -
ενα μεγαλο μπραβο στο πατριαρχειο που ξυπνησε απο τον ληθαργο του και ζητησε τη παραιτηση αυτου του τυπου με τα ρασα....
μια μεγαλη μουτζα στον πατριαρχη που κοιμαται ορθιος προφανως...μετα θελουν και πιστους...
-
Oι 'πιστοί' φίλε Μίλτο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αρνούνται την ύπαρξη των σκανδάλων, εφόσον δεν έχει αποδειχτεί νομικά τίποτα ακόμα. Οπότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
-
νομικα...? devil's advocate φαση...
η κατοχη περιουσιας εκτος των οριων του αγ. ορους απο μονες ειναι απαραδεκτη...υποτιθεται οτι οι μονες δεν εχουν αναγκες αν δε κανω λαθος..αρα θα πρεπε ηδη να χουν δεσμευθει!
το ιδιο παει και για την περιουσια της εκκλησιας της ελλαδος...για μαλ@κιες πρωτοι ειναι, τπτ σωστο δε κανουν...
-
Σε κρίνω απ αυτά που γράφεις, τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω. Όταν λοιπόν διαφωνώ με αυτά που γράφεις, δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να μην το εκφράσω Αν θεωρείς τον εαυτό σου υπερασπιστή της εκκλησίας, τί να σου πω τα παραδείγματα μου σκοπούν στο να σου δείξουν ότι ο χωρισμός εκκλησίας κράτους δεν είναι καθόλου κάτι το τυπικό. Απ την άλλη τα παραδείγματα που μας φέρνεις, τα θεωρώ αν μή τι άλλο άστοχα, και η κριτική μου ήταν καθαρά πάνω σε αυτά
Εγραψα καπου οτι θεωρω εαυτον υπερασπιστη της εκκλησιας?Λαθος θα καταλαβες και με χαρα σου το ξεκαθαριζω.Τα παραδειγματα που δε σ'αρεσαν ποια ειναι?Τα επιδοματα και οι αργιες?Διοτι συγγνωμη ακομη δεν πειστηκα.Οσο για το τυπικο η οχι του διαχωρισμου επετρεψε μου να χω αλλη αποψη.Τα περισσοτερα απο τα ζητηματα που εθεσες ειναι ρυθμισμενα με το υπαρχον καθεστως.Για μενα περα απο το ζητημα της φορολογησης της περιουσιας της Εκκλησιας(κατι που πρεπει να γινει) δεν βλεπω αλλο σοβαρο θεμα. Οσο για 'σας' εφερα,μπορεις φανταζομαι να μιλας για τον εαυτο σου διχως να οχυρωνεσαι πισω απο τις θεσεις αλλων.Να μην αισθανομαι κι απειλουμενος...
Όχι μόνο με την ανεγερση αλλά και με τη διδασκαλία των θρησκευτικών την οποία εσύ συνεχίζεις να περνάς στο ντούκου, ενώ αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ψυχολόγο, θα σου πεί ότι σίγουρα επηρεάζεται το παιδι, άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο, ανάλογα και με τις προσλαμβάνουσες που έχει
Ποιο ντουκου?Προφανως δεν διαβασες καποια ποστ μου που 'σας' δημοσιευσα.Πως ακριβως επηρρεαζεται το παιδι?Βλεπει εφιαλτες με καζανια και κολασεις στον υπνο του?Μηπως τρομαζει απ'τις καμπανες της ενοριακης του εκκλησιας και χανει τον κυριακατικο υπνο του?Η μηπως καταναγκαζεται να γινει Χριστιανος?Μηπως και οι εθνικες εορτες με την ιδια λογικη το κανουνε υπερπατριωτη-φασιστα?
Σκεψου το λιγο,αυτα δεν ειναι σοβαρα επιχειρηματα.Τετοια στενομυαλη λογικη χρησιμοποιουν κατι γραφικοι φιλολογοι που απαιτουν να αφαιρεθουν η Ιλιαδα και η Οδυσεια απο τη διδακτεα υλη διοτι προαγουν δηθεν το δωδεκαθεισμο.Μηπως το παιδι επηρρεαζεται κι απο το μαθημα της γυμναστικης και εξωθειται στον χουλιγκανισμο?Μηπως εχουμε χασει το μετρο?
Εγώ λοιπόν ώς έλληνας πολίτης δεν αναγνωρίζω ούτε επίσημο δόγμα, ούτε τη δυνατότητα κάποιου μή εκλεγμένο να μπορεί να αποφασίζει για ό,τιδήποτε έχει σχέση με την ελευθερία του ατόμου.
δικαιωμα σου αναφαιρετο να μην το αναγνωριζεις,αλλα ουτως η αλλως δεν απορρεει καποια νομικη υποχρεωση απο τον καθορισμο επισημου δογματος.Δεν ειναι δλδ παρανομο να μην εισαι χριστιανος,οπως μαλλον εννοεις.Με τι θα ησουν ομως ευχαριστημενος?Με τη δυνατοτητα να μπορεις να δηλωσεις υπευθυνα οτι δεν αναγνωριζεις επισημο δογμα?Οσο για τα ζητηματα ελευθεριων του ατομου ειμαι μαζι σου.Αλλα κι αυτα θα πρεπει να επεκταθουν περα απο την εκκλησια.Τα μελη του ΕΣΡ π.χ που απο οσο γνωριζω δεν ειναι αμεσα εκλεγμενα γιατι να αποφασιζουν για το τι θα βλεπω η οχι στην TV?
Κατανοητό? αν κι αυτό δεν το θεωρείς ως μή συμαντικό ως απόροια της σύνδεσης κράτους εκκλησίας, να δεχτείς ότι θα συνεχίσω να διαφωνώ κάθετα μαζί σου, χωρίς να σε θεωρώ εκπρόσωπο της εκκλησίας, αλλά εκπρόσωπο μιας ελαφρά τη καρδία αποδοχής μιας κατάστασης.
Εγω παλι θεωρω πως το υπαρχον καθεστως πλην μερικων ουσιαστικων τροποποιησεων ,ορισμενες εκ των οποιων εχουν ηδη δρομολογηθει(π.χ μαθημα θρησκευτικων) διασφαλιζει την ανεξιθρησκεια και τα ανθρωπινα δικαιωματα.Αντιλαμβανομαι βεβαια και την υπαρξη μιας μεριδα συνανθρωπων μου που νιωθουν αναιτια απειλουμενοι απο οποιοδηποτε δογμα κι αργα η γρηγορα θα απαιτησουν ακομα την απαγορευση ασκησης των λατρευτικων καθηκοντων στην επικρατεια.Δυστυχως ομως δεν μπορω να τους κατανοησω
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ενα μεγαλο μπραβο στο πατριαρχειο που ξυπνησε απο τον ληθαργο του και ζητησε τη παραιτηση αυτου του τυπου με τα ρασα....
μια μεγαλη μουτζα στον πατριαρχη που κοιμαται ορθιος προφανως...μετα θελουν και πιστους...
μια χαρα ξυπνιος ειναι ο τουρκος.Τουλαχιστον συμφωνα με οσα συζητηθηκαν ο Πατριαρχης απλως ζητησε την παραιτηση του Εφραιμ.Για την ταμπακιερα δλδ τα ακινητα,την επιστροφη τους,τα κεφαλαια που αποκλτηθηκαν μεσω των συναλλαγων δεν ειπε τιποτε.Μονο κατι γενικοτητες
Σήμερον, 28ην Νοεμβρίου 2008, ενεφανίσθη, κατόπιν προσκλήσεως, ενώπιον της Αγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος υπό του Μοναχού Αρσενίου. Ο Αρχιμ. Εφραίμ ενημέρωσε τόν Οικουμενικόν Πατριάρχην καί τούς Συνοδικούς Αρχιερεις διά τάς θέσεις της Μονής του επί του Ανακύψαντος γνωστου θέματος καί απήντησεν εις τεθείσας αυτω ερωτήσεις. Εν τέλει ο Ηγούμενος Εφραίμ εδεσμεύθη όπως επιστρέφων εις τήν Μονήν του θέση ενώπιον της Αδελφότητος αυτης τήν πρόθεσίν του νά αποσυρθή, άχρι καιρου εκ των διοικητικων καί διαχειριστικων ευθυνων της Ηγουμενείας, τήν δέ απόφασίν των υποβάλη εις τήν Μητέρα Εκκλησίαν μέχρι της προσεχους Τρίτης, 2ας Δεκεμβρίου. Τό Οικουμενικόν Πατριαρχειον δηλοι επί τη ευκαιρία εφ’ ενός μέν ότι θά συνεχίση τό ενδιαφέρον του διά τήν όλην υπόθεσιν εντός των πλαισίων των εκ των ιερων Κανόνων καί του Καταστατικου Χάρτου του Αγίου Όρους αρμοδιοτήτων αυτου, αφ’ ετέρου δέ ότι έχει εμπιστοσύνην εις τήν Δικαιοσύνην η οποία καί επελήφθη του θέματος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου.
Κατι που με οδηγει να σκεφτω το ενδεχομενο να τα χαλασαν καπου στην μοιρασια.Αληθεια ξερει κανεις αν η Μονη στηριζε οικονομικα το Οικ.Πατριαρχειο?
-
@ paulgiot.
Οταν μιλάω, μιλάω πάντα εκπροσωπώντας τον εαυτό μου, το μας ήταν σχήμα λόγου, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αν και αμφιβάλλω.
Αυτού του είδους τα σχόλια τα θεωρώ άτοπα, και ποτέ δεν απείλησα κανέναν για τις ιδέες του. Αν νοιώθεις απειλούμενος δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο απ το να σε διαβεβαιώσω ότι δεν σκοτίζομαι να απειλήσω κανέναν.Τη γνώμη μου για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην ανέφερα, σου είπα πού τη βασίζω, αν εσύ θελεις να τη χλευάζεις με καζάνια και κύβους κνορ do it.
bTw, σου είπε κανένας ότι είμαι σύμφωνος με το πώς γιορτάζονται οι εθνικές εορτές και τί σκοπό επιτελούν? Μέχρι τα 12-13 θεωρούσα τον Μεταξά ήρωα πχΕπι τροχάδην για τα άλλα.
Τα μέλη του ΕΣΡ διορίζονται απ την εκλεγμένη σου κυβέρνηση, όπως και τα μέλη της ΔΕη κλπ κλπ. Την ομοιότητα με την εκκλησία δεν βλέπω...
Περι Ιλιαδας Οδύσσειας: Όπως και τομάθημα των θρησκευτικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για κατήχηση είτε για επιμόρφωση, έτσι μπορεί οποιοδήποτε σύγγραμα.
Επειδή λοιπόν ο Πλεύρης ανατρέχει στα αρχαία κείμενα για να πεί τις αρλούμπες του, σημαίνει ότι δεν θα διδασκόμαστε αρχαία?
Η διδασκαλεία λοιπόν της Οδύσσειας, ποσώς είναι οργανωμένη πάνω στο μοτίβο της κατήχησης, έτσι το παράδειγμά σου είναι εντελώς ατοπο.Η απαγόρευση της θρησκείας που μου λές, είναι εντελώς αντίθετη με αυτό που λέω εγώ. Μακάρι για μένα να μην πίστευε ο κόσμος και να μην είχε την ανάγκη τελεσης θρησκευτικών λειτουργιών, αλλά αυτό ΠΟΤΕ δεν μπορεί να έρθει μέσω απαγορεύσεων.
Βασικά πιστέυω ότι ποτε δεν μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορια -
http://video.google.com/videoplay?docid ... 0881894312
Εκπομπή του Ραφαηλίδη περι εκκλησίας.
Απολαύστε -
http://video.google.com/videoplay?docid=-2450677770881894312' target='_blankΕκπομπή του Ραφαηλίδη περι εκκλησίας.
ΑπολαύστεΑυτό είναι Λάκης ο γλυκούλης ρε συ!
-
-
Ο χρήστης paulgiot έγραψε:
μια χαρα ξυπνιος ειναι ο τουρκος.Τουλαχιστον συμφωνα με οσα συζητηθηκαν ο Πατριαρχης απλως ζητησε την παραιτηση του Εφραιμ.Για την ταμπακιερα δλδ τα ακινητα,την επιστροφη τους,τα κεφαλαια που αποκλτηθηκαν μεσω των συναλλαγων δεν ειπε τιποτε.Μονο κατι γενικοτητες
Σήμερον, 28ην Νοεμβρίου 2008, ενεφανίσθη, κατόπιν προσκλήσεως, ενώπιον της Αγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ...........αφ’ ετέρου δέ ότι έχει εμπιστοσύνην εις τήν Δικαιοσύνην η οποία καί επελήφθη του θέματος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου.
Κατι που με οδηγει να σκεφτω το ενδεχομενο να τα χαλασαν καπου στην μοιρασια.Αληθεια ξερει κανεις αν η Μονη στηριζε οικονομικα το Οικ.Πατριαρχειο?
εδω δεν εκανε το αυτονοητο να τον πεταξει εξω με τη μια...ενα μεγαλο μερος των χρηματων αποσο διαβασα χθες στη καθημερινη ηδη εχει φυγει προς αγνωστη κατευθυνση γιατι δεν εγιναν οι καταλληλες δεσμευσεις απο την αρχη...η μονη θεωρειται ως ενας απο τους μεγαλυτερους θεσμικους επενδυτες του χρηματιστηριου μας...
-
ουρεεε,
αυτα παθαίνεις αν μοιράζεσαι το λαπτοπ σου με γκόμενες. Πού να εκτιμήσουν το ΡαφαηλίδηΕπανόρθωση
http://www.zougla.gr/news.php?id=149847 -
ουρεεε,
αυτα παθαίνεις αν μοιράζεσαι το λαπτοπ σου με γκόμενες. Πού να εκτιμήσουν το ΡαφαηλίδηΕπανόρθωση
http://www.zougla.gr/news.php?id=149847' target='_blankΜπααα πρεπει να 'χεις καψει φλαντζα Παλι τιποτα δεν δειχνει.
-
αααα, δεν πάμε καλά.
Πηγαίνετε στην πρώτη σελίδα της ζούγκλας και το έχει εκεί.Αφιερωμένο σε αυτούς που λέν οτι τα βιώματα και η κατήχηση περι εκκλησίας είναι αθώα. Προφανώς η ιστορία του είναι ακραία, αλλά όποιος έχει λογική μπορεί να κρίνει αν τα βιώματα στην ηλικία του δημοτικού, μπορεί να είναι τόσο αθώα.
-
Οταν μιλάω, μιλάω πάντα εκπροσωπώντας τον εαυτό μου, το μας ήταν σχήμα λόγου, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αν και αμφιβάλλω.
Αυτού του είδους τα σχόλια τα θεωρώ άτοπα, και ποτέ δεν απείλησα κανέναν για τις ιδέες του. Αν νοιώθεις απειλούμενος δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο απ το να σε διαβεβαιώσω ότι δεν σκοτίζομαι να απειλήσω κανέναν.Και το απειλουμενος ηταν σχημα λογου,καθως ξαφνικα ενιωσα υποχρεωμενος να απολογηθω για ιδεες και θεσεις που δεν ειναι καν δικες μου.Ενδεχομενως να εκανα λαθος
Τη γνώμη μου για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην ανέφερα, σου είπα πού τη βασίζω, αν εσύ θελεις να τη χλευάζεις με καζάνια και κύβους κνορ do it.
bTw, σου είπε κανένας ότι είμαι σύμφωνος με το πώς γιορτάζονται οι εθνικές εορτές και τί σκοπό επιτελούν? Μέχρι τα 12-13 θεωρούσα τον Μεταξά ήρωα πχΟποτε εσυ ο ιδιος αποτελεις αντιπαραδειγμα για το επιχειρημα περι κατηχησης.Εφοσον καταφερες εν καιρω να ξεπερασεις την αρνητικη επιρροη του μαθηματος αυτου,να αφαιρεσεις τις παρωπιδες που σου φορεσε και να δεις την πραγματικοτητα καθαρα ποια ειναι η αποτελεσματικοτητα της κατηχησης απο την οποια πρεπει να προφυλαχτουν τα αναπτυσσομενα μυαλα των παιδων?
Επιπεμενω λοιπον οτι υπερβαλλειςΕπι τροχάδην για τα άλλα.
Τα μέλη του ΕΣΡ διορίζονται απ την εκλεγμένη σου κυβέρνηση, όπως και τα μέλη της ΔΕη κλπ κλπ. Την ομοιότητα με την εκκλησία δεν βλέπω...Ελπιζω και το 'κυβερνηση σου' να ειναι σχημα λογου και να μην προεξοφλεις την ψηφο μου(εκτος κι αν εσυ ζεις στο εξωτερικο και δεν ψηφιζεις)
Δεν εκλεγονται ομως τα μελη του ΕΣΡ.Απο την αλλη και οι διαφοροι μητροπολιτες κτλ τυπικα εκλεγονται δια βοης απο τον κληρο με το γνωστο 'αξιος-αξιος'(ουδεμια σχεση με τις ταινιες του Γκουσγκουνη) και ελεγχονται απο τους ενοριτες τους καθολη τη διαρκεια της υπηρεσιας τους.Παλιοτερα μαλιστα ελεγχονταν σε βαθμο 'ξυρισματος',αν υπεπεφταν σε καποιο ολισθημα.
Περι Ιλιαδας Οδύσσειας: Όπως και τομάθημα των θρησκευτικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για κατήχηση είτε για επιμόρφωση, έτσι μπορεί οποιοδήποτε σύγγραμα.
Επειδή λοιπόν ο Πλεύρης ανατρέχει στα αρχαία κείμενα για να πεί τις αρλούμπες του, σημαίνει ότι δεν θα διδασκόμαστε αρχαία?
Η διδασκαλεία λοιπόν της Οδύσσειας, ποσώς είναι οργανωμένη πάνω στο μοτίβο της κατήχησης, έτσι το παράδειγμά σου είναι εντελώς ατοπο.Το ιδιο θα μπορουσε να ισχυριστει καποιος και για το μαθημα των θρησκευτικων οτι δλδ εχει πληροφοριακο και οχι ομολογιακο χαρακτηρα.Δεν ειμαι ειδικος ομως και δεν μπορω να κρινω.
Οσο για την Ιλιαδα και την Οδυσσεια δεν εστερνιζομαι την αποψη την αποψη οτι αποτελει εργαλειο κατηχησης μιας κι απο την αρχη τονιζεται πως προκειται για εργα μυθοπλασιας κι οχι ιστορικης ή θρησκευτικης πραγματικοτητας.Το ανεφερα ως ακραιο παραδειγμα για το συγκρινω με δικα σου παραδειγματα που εγω θεωρω ακραια
Η απαγόρευση της θρησκείας που μου λές, είναι εντελώς αντίθετη με αυτό που λέω εγώ. Μακάρι για μένα να μην πίστευε ο κόσμος και να μην είχε την ανάγκη τελεσης θρησκευτικών λειτουργιών, αλλά αυτό ΠΟΤΕ δεν μπορεί να έρθει μέσω απαγορεύσεων.
Βασικά πιστέυω ότι ποτε δεν μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστοριαΧαιρομαι που συμφωνουμε ως προς το θεμα της απαγορευσης καθως και η θρησκευτικοτητα του ατομου ειναι θεμελιωδες δικαιωμα του ανθρωπου και κατα τη γνωμη μου πρεπει να προστατευτει.Αναμεσα σε α-θρησκευτικοτητα και ανεξιθρησκεια προτιμω σαφως το δευτερο.Επισης παραδεχομαι πως υπαρχουν αρκετα σκοτεινα σημεια στο καθεστως που επικρατει στην Ελλαδα και πως πρεπει να γινουν ακομη βηματα.Ομως η κατασταση σε καμμια περιπτωση δεν ειναι τραικη
-
Σου ξαναείπα ότι όταν κρίνεις κάτι δεν πρέπει να αναφέρεις τον εαυτό σου ώς παράδειγμα, γιατί τοτε πχ θα έπρεπε να ήταν όλοι άθεοι.
Μπες στον κόπο να δείς το βίντεο του Ραφαηλίδη, ίσως σου λυθούν κάποιες αποριες.Την εκάστοτε κυβέρνηση εννοω, δεν προεξοφλώ τίποτα πίστεψε με. Κακώς χρησιμοποίησα δεύτερο πρόσωπο, γίνονται παρανοήσεις.
Για την εκλογή μητροπολιτών, ας μην επεκταθούμε, ξέρεις πολύ καλά πως γίνεται...
Κάτι που είναι τόσο ετεροβαρές, δεν μπορεί ν αέχει πληροφοριακό χαρακτήρα.(περί μαθήματος θρησκευτικών)
Στο τελευταίο σου σχόλιο βρίσκεται η ουσία, που για κάποιον αδιόρατο λόγο, μπλέκεις με παράπλευρα επιχειρηματα.
Η ανεξιθρησκεία πρέπει να είναι κατοχυρωμένη, η 'αθρησκεία' δεν μπορεί να επιβάλεται.
Ποτέ δεν υπερασπίστηκα το αντίθετο, αυτό που είπα και σε αυτό διαφωνούμε, είναι η ποιότητα της ανεξιθρησκείας στην Ελλάδα
-
Κατ'αρχας να ζητησω συγγνωμη αν τα ποστ μου καπου γινονται δυσνοητα η βαρετα
Σεβαστη η γνωμη του (διανοουμενου πλην λιγακι εμπαθους σε εκκλησιαστικα ζητηματα) Ραφαηλιδη,αλλα σε ζητηματα προσωπικων επιλογων οπως η πιστη ή αθεια δυσκολευομαι να δεχτω αυθεντιες.Εξαλλου απο οσο παρακολουθησα επηρρεαστηκε απο προσωπικα βιωματα που προερχονταν απο ατομα που εκπροσωπησαν πολυ ασχημα το χριστιανισμο σε περιεργες εποχες και μπλεκει ζητηματα πολιτικης κτλ.Σε καθε περιπτωση οι εμπειριες ενος ανθρωπου που αναφερονται σε 2-3 ατομα δεν επιτρεπουν την εξαγωγη γενικων συμπερασματων.Οπως 2-3 διεφθαρμενοι πολιτικοι δεν επαρκουν για να απαρνηθεις τα πολιτικα σου δικαιωματα,και 2-3 γιατροι που παιρνουν φακελακι δεν φτανουν για να απαρνηθεις τη συνδρομη της ιατρικης.(το 2-3 ειναι ενδεικτικος αριθμος)
Στο τεταρτο και στο τελευταιο σου σχολιο θα σταθω λιγο.Οπως γνωριζεις στην Ελλαδα η επικρατουσα θρησκεια με υψηλο ποσοστο συμφωνα με στοιχεια που προκυπτουν απο στατιστικες μελετες αλλα και σχετικης προαιρετικης ερωτησης κατα την απογραφη.Απο εκει αλλα κι απο ιστορικες/παραδοσιακες αιτιας πηγαζει ο τεχνικος λογος υπαρξης επισημης θρησκειας.Δεν ειναι μονον αυτο ομως.Ενας κοινωνιολογος με ειδικευση στην ιστορια θα σου εξηγουσε καλυτερα απο μενα για ποιους λογους το κοινο θρησκευμα,μαζι με την κοινη γλωσσα,τους κοιβους αγωνες κτλ αποτελει παραγοντα εθνικης και κοινωνικης συνοχης.Εβλεπα τις προαλλες στα θεματικα ρεπορταζ του ABC ενα αφιερωμα στην ευτυχια.Εξεταζοντας την σε εθνικο επιπεδο η εκπομπη ανεφερε πως η χωρα με τους πιο ευτυχισμενους κατοικους συμφωνα με στατιστικη ερευνα ηταν η Δανια.Η εκπομπη λοιπον υπογραμμιζε την ομοιογενεια των κατοικων της Δανειας(90% Δανοι,80% Λουθηριανοι αν θυμαμαι καλα) ως συνθηκη ικανη(οχι αναγκαια) που οδηγουσε στην ευτυχια των κατοικων της,Και μιλαμε για μια χωρα με φτωχη σχετικα πολεμικη ιστορια ,περιτριγυρισμενη απο μετριοπαθεις χωρες.Που θελω να καταληξω?Αν υπαρχει καποια σκοπιμοτητα πισω απο την υπαρξη επισημης θρησκειας αλλα και πριμοδοτησης της(εις βαρος της ποιοτητας της ανεξιθρησκειας οπως γραφεςι εσυ) απο θεσμικα οργανα αυτο κατα την ταπεινη μου αποψη μπορει να γινεται για λογους εθνικης συνοχης κι οχι επειδη υπαρχει μια σκοτεινη πλεκτανη καποιων παπαδων.Αυτη την εξηγηση δινω εγω.Φυσικα τους παπαδες διαχρονικα τους συνεφερε αυτη η κατασταση διοτι απολαμβαναν διαφορα οφελη αλλα ετερον εκατερον.
Σε καθε περιπτωση να τονισω πως δεν εχω λογους να υπερασπιζομαι την εκκλησια.Η εκκλησια οπως εγραψα παλιοτερα ειναι ανθρωπινο δημιουργημα αρα κι ατελες.Η πιστη απο την αλλη πλευρα ειναι ατομικη υποθεση και δικαιωμα.Αυτο στο οποιο εστιαζω ειναι σε μια ταση επιβαλλομενης αποθρησκευτικοποιησης(σορυ για το αδοκιμο) του δυτικου κοσμου τα τελευταια χρονια με προσχημα τα ανθρωπινα δικαιωματα που αδυνατω να κατανοησω.Αν επρεπε να επιλεξω αναμεσα σ'εναν κοσμο ανεξιθρησκειας και σε εναν οπου ολες οι θρησκειες απαγορευονται για να μη νιωθουν ασχημα οι ετεροδοξοι κι οι αθεοι,τοτε επιλεγω συνειδητα τον πρωτο.
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
εδω δεν εκανε το αυτονοητο να τον πεταξει εξω με τη μια...ενα μεγαλο μερος των χρηματων αποσο διαβασα χθες στη καθημερινη ηδη εχει φυγει προς αγνωστη κατευθυνση γιατι δεν εγιναν οι καταλληλες δεσμευσεις απο την αρχη...η μονη θεωρειται ως ενας απο τους μεγαλυτερους θεσμικους επενδυτες του χρηματιστηριου μας...
στην ουσια ο Πατριαρχης του εδειξε το δρομο της λευκης παραιτησης,αφου στην πραγματικοτητα θα υποδειξει ο ιδιος τον αντικαταστατη του.Μεχρι τωρα στην Ελλαδα ξεραμε πως μονον οι πολιτικοι ευνοουνται απο ενα ιδιοτυπο καθεστως ατιμωρησιας.Τωρα φαινεται πως ισχυει το ιδιο και για τους μοναχους.
Αληθεια ο τζερονιμο που ειναι να παρει θεση?Περα απο τις κορωνες για τα δημοψηφισματα εννοω...
Περί εκκλησίας