-
manosk και μονο που καθε φορα που μιλαμε για ελλαδα και εκκλησια της, οι υπερμαχοι μας καταληγουν στο 'ειμαστε καλυτερα απο την Τουρκία' θα επρεπε να σε ανησυχει...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Με την ίδια λογική Μάνο, δεν θα έπρεπε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους Γερμανούς στην Ε.Ε. γιατί σκοτώσαν τους παππούδες μας...
Πάντως το υπουργείο παιδείας ξαναγράφει την ιστορία, αποκαθιστώντας κάποιες αλήθειες, που αφορούν και το ρόλο της Εκκλησίας στην επανάσταση, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανική κυριαρχίας στον τόπο... Δεν έχω διαβάσει τι θ' αλλάξει, αλλά αυτό κάτι λέει νομίζω... Ήδη οι συνοδικοί μας είναι ανάστατοι!
Για να δούμε... Το Σημίτη φοβόνταν, αλλά το...βρήκαν από τη...Δεξιά του Κυρίου που είπε και ο μεγάλος (ο Χριστόδουλος καλέ!)...Όχι βέβαια γιατί οι Γερμανοί αναγνώρισαν τα αίσχη τους και ζήτησαν συγνώμη, ενώ οι Τούρκοι σήμερα που μιλάμε απειλούν τους Κυπρίους, περιμένουν σαν τα κοράκια να πάρουν τις περιουσίες των Ιμβρίων-Τενεδίων (όσες απόμειναν δηλαδή) μην αναγνωρίζοντας κληρονομικό δικαίωμα στους Έλληνες χριστιανούς, λιθοβολούν το Πατριαρχείο, κάνουν πασαρέλα την Αγ. Σοφία και κρατάνε κλειστή τη Χάλκη. Ουδεμία σχέση.
Για όσα γράφεις για τη 'δεξιά' έχω να παρατηρήσω απλώς ότι εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως ο μπαμπούλας για κακούς αναχρονιστές που θα έβαζαν παπάδες στο Παιδείας, θα εγκαθιστούσαν τοποτηρητές της εκκλησίας στα σχολεία κλπ δεν ισχύει. Προσωπικά δεν με απασχολεί το τι λέει ο καθένας για τους αντιπάλους του, όμως με ενοχλεί να διαβάζω ψεύδη και υπερβολές που γράφονται για να τα εκμεταλλευτούν ορισμένοι για ίδιο όφελος.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Οπως δεν ηταν χριστιανος ο Σωκρατης, ο Αλεξανδρος ή ο παππους μου που πολεμησε τους Βουλγαρους ενω οι χριστιανοι με τους μεγαλους σταυρούς τα ειχαν κανει πλακακια...Τι αφελης που εισαι Γηραιε...
Κατα δηλωση τους ο Αλεξανδρος ηταν πατερας τους κι ο Φιλιππος ο Β' παππούς τους. Ασε που καναν θυσιες τω αγνωστω θεω καλου-κακου (την ειχαν ψυλλιαστει τη δουλεια φαινεται).
Μην τσουβαλιαζουμε καλουςκαγαθους προγονους των αξιοτιμων κκ Καρατζαφερη, Μυλωνοπουλου, Ψωμιαδη, Παπαγεωργοπουλου Βελοπουλου, 'Παναγου' κοκ..... -
Το παραπάνω δεν το σχολίασα Asimov γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου ευφυολόγημα.
-
Εμενα μια χαρα μου φανηκε
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
manosk και μονο που καθε φορα που μιλαμε για ελλαδα και εκκλησια της, οι υπερμαχοι μας καταληγουν στο 'ειμαστε καλυτερα απο την Τουρκία' θα επρεπε να σε ανησυχει...Δεν με απασχολεί η Τουρκία και το επίπεδό της. Εγώ έγραψα αυτά:
Βέεεεβαια, Έλλην είσαι αν το γράφει η ταυτότητά σου. Κρητικός επίσης αν γράφει η ταυτότητά σου ότι γεννήθηκες στην Κρήτη. Οι έννοιες του πατριωτισμού και της προσφοράς στον τόπο υποχωρούν μπροστά σε ένα χαρτί υπαλλήλου νομαρχίας. Όλοι το ίδιο για να βολευτούν οι απάτριδες που ενίοτε πρόδιδαν τον αγώνα για ελευθερία για να μη χάσουν το χωράφι ή τη γίδα. Άλλωστε όλοι ίδιοι είμαστε σ' αυτόν τον κόσμο τον παλιό, τον ταλαιπωρημένο, ζουμτριαλαριλαρό.
Κι αν ο μουσουλμάνος έπαιρνε μπιρ-παρά το σπίτι του χριστιανού που δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του χαρατσιού, κανένα πρόβλημα. Όλοι ίσοι ήτουντε, το έλεγε κι ο καδής. Ε ρε γλέντια.
Για τους Πολίτες: σκοπός της ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ του ελληνικού πληθυσμού της Πόλης ήταν να βάλουν χέρι οι Τούρκοι στον πλούτο της ελληνικής μειονότητας. Τούρκοι στην ιθαγένεια ήταν και οι Έλληνες, ελληνικά μιλούσαν πολλοί Τούρκοι μουσουλμάνοι, άρα πού ήταν το πρόβλημα; Στη θρησκεία. Η θρησκεία ήταν η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των Τούρκων πολιτών της Πόλης το 1950, όχι το τι έγραφε η ταυτότητα ή το τι δήλωνε ο καθένας σήμερα ή προχθές. Όποιος λοιπόν στρεφόταν στον μουσουλμανισμό δεν πειραζόταν, οι άλλοι πήραν δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δεύτερο σώβρακο.
Βέβαια η πρεμούρα για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Τουρκοκρητικών από τα σκεπτόμενα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας είναι ανύπαρκτη όσον αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Πόλης, της Κύπρου, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του υποθέτω.Θα υπενθυμίσω μόνο ότι αυτά που έγιναν με τους 'τουρκοκρητικούς' ακολούθησαν μια περίοδο μακραίωνης σκλαβιάς και καταπίεσης. Σιγά μην κάθονταν οι καταπιεσμένοι να σκεφτούν για τα δικαιώματα των προστατευμένων των Σουλτάνων της Πύλης και της Αιγύπτου. Όσο σκέφτηκαν πχ οι μπολσεβίκοι ή οι Γάλλοι επαναστάτες τα αντίστοιχα δικαιώματα των αντίστοιχων βολεμένων.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όχι βέβαια γιατί οι Γερμανοί αναγνώρισαν τα αίσχη τους και ζήτησαν συγνώμη, ενώ οι Τούρκοι σήμερα που μιλάμε απειλούν τους Κυπρίους, περιμένουν σαν τα κοράκια να πάρουν τις περιουσίες των Ιμβρίων-Τενεδίων (όσες απόμειναν δηλαδή) μην αναγνωρίζοντας κληρονομικό δικαίωμα στους Έλληνες χριστιανούς, λιθοβολούν το Πατριαρχείο, κάνουν πασαρέλα την Αγ. Σοφία και κρατάνε κλειστή τη Χάλκη. Ουδεμία σχέση.
Σύμφωνοι, εδώ έχεις δίκιο. Αλλά ούτως ή άλλως η συγνώμη είναι τυπική...αποζημιώσεις δεν λάβαμε ακόμη, οπότε μία ή άλλη! Η Αγία Σοφία δεν φαίνεται να κινδυνεύει πάντως, ό,τι λένε το λένε για εσωτερική κατανάλωση, ούτως ή άλλως έχουν κι αυτοί την Unesco πάνω από το κεφάλι τους... Να σου θυμίσω πως τα ίδια ισχύουν και για μας, καθώς οι δικοί μας...μουτζαχεντίν, θέλαν να ξανακάνουν την Ροτόντα λατρευτικό χώρο αντί για μουσείο! Βλέπεις, κι από τις δυο μεριές υπάρχουν οι μισαλόδοξοι... Στην τελική δεν με νοιάζει τι κάνουν οι γείτονες, με νοιάζει τι κάνουμε εμείς! Και δεν θα συγκρίνω εμάς μ' αυτούς, αλλά με τους υπόλοιπους δυτικοευρωπαίους! Κι εκεί έχουμε ακόμη πολύ δρόμο! Για παράδειγμα να γίνει και ο τυπικός και με τη βούλα διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Οι Γάλλοι μ@λ@κες ήταν δηλαδή; Εκεί δεν είχε ρόλο η Καθολική Εκκλησία; Κι όμως το τολμήσαν και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Κι αφού λες πως ουσιαστικά έχει γίνει, δεν πειράζει φαντάζομαι να γίνει και τυπικά; Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει στην Ευρώπη κάτι τέτοιο... Η Εκκλησία θα έχει προεξέχοντα ρόλο ούτως ή άλλως και μετά!
Για όσα γράφεις για τη 'δεξιά' έχω να παρατηρήσω απλώς ότι εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως ο μπαμπούλας για κακούς αναχρονιστές που θα έβαζαν παπάδες στο Παιδείας, θα εγκαθιστούσαν τοποτηρητές της εκκλησίας στα σχολεία κλπ δεν ισχύει. Προσωπικά δεν με απασχολεί το τι λέει ο καθένας για τους αντιπάλους του, όμως με ενοχλεί να διαβάζω ψεύδη και υπερβολές που γράφονται για να τα εκμεταλλευτούν ορισμένοι για ίδιο όφελος.
Δεν μίλησα για 'δεξιά' αλλά για τη φράση του Χριστόδουλου. Δεν με νοιάζει ποιος κυβερνά αρκεί να το κάνει σωστά. Θεωρώ ανεπίτρεπτο υποψήφιος πρωθυπουργός να κάνει τεμενάδες στον Χριστόδουλο, λες και είμαστε στη Σαουδική Αραβία με τους Ουλεμάδες της! Εν προκειμένω, η υπογραφή για τις ταυτότητες ήταν φτηνό ψηφοθηρικό κόλπο! Αλλά τώρα, οι κινήσεις που γίνονται είναι σωστές και μπράβο τους! Και νομίζω πως ο Χριστόδουλος είναι πολύ απογοητευμένος...
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
...δεν νομίζω ότι η επίμαχη φράσηΡε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
ήταν προσωπική επίθεση, αλλά μία λεκτική μεταφορά.
Θέλει ΠΟΛΥ μυαλό για να το καταλάβει κανείς αυτό;
Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Ιliliε...
Αδελφέ, φοβάμαι ότι συνεχίζεις να κρώζεις.
Αλλά ομολογώ ότι εκεί που διάβασα ότι το ψευδώνυμό μου θα υποφέρει, το σκέφτηκα στο γύψο και ξεράθηκα στα γέλια.
Σσωραίος! -
Παιδιά, το 'τω αγνώστω θεώ' είναι άλλο ένα χοντρό παραμύθι που μας έχουν πουλήσει οι παπάδες για να μας πείσουν ότι.. ψάχνονταν για έναν θεό-αφέντη οι πρόγονοί μας.
Σε κάθε πόλη που αποτελούσε εμπορικό κέντρο, υπήρχαν βωμοί με την επιγραφή 'Θεοίς Αγνώστοις', οι οποίοι χρησίμευαν στην εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των αλλοδαπών/αλλοθρήσκων εμπόρων που παρέμεναν στις πόλεις μέχρι να πουλήσουν την πραμάτεια τους και να πάρουν νέα προϊόντα. Δηλαδή οι βωμοί αυτοί ήταν εκδήλωση φιλοξενίας των προγόνων μας.
-
skullone αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον που λες. Θυμάμαι μας το έλεγαν στα θρησκευτικά στο σχολείο για τα μνημεία προς 'τον άγνωστο θεό' που είχαν οι αρχαίοι έλληνες, πράγμα που σε πολλούς απο εμάς ερχότανε σε αντίθεση με τις δοξασίες τους.
Έχεις κάποια πηγή ή τεκμηρίωση για την εξήγηση που δίνεις περι φιλοξενίας?
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...δεν νομίζω ότι η επίμαχη φράση
Ρε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
ήταν προσωπική επίθεση, αλλά μία λεκτική μεταφορά.
Θέλει ΠΟΛΥ μυαλό για να το καταλάβει κανείς αυτό;
Μάλλον δεν έχουμε όλοι το μυαλό ενός ililiου, τι να πω...
Κατά τ' άλλα, δεν επιτίθεται επί προσωπικού ο ililioς αδελφός μας...Μπαααα καθόλου!Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Ιliliε...
Αδελφέ, φοβάμαι ότι συνεχίζεις να κρώζεις.
Ενώ εσύ επιχειρηματολογείς... Και φυσικά αποφεύγεις πάντοτε τις προσωπικές επιθέσεις!:ysterical:
Αλλά ομολογώ ότι εκεί που διάβασα ότι το ψευδώνυμό μου θα υποφέρει, το σκέφτηκα στο γύψο και ξεράθηκα στα γέλια.
Σσωραίος!Εύκολα γελάς, μπράβο σου, το γέλιο χαρίζει υγεία λένε! Εχεις και πλούσια φαντασία αδελφέ μου επίσης! Ελπίζω να μην τσακιστείς πουθενά σαν ililioς κι εσύ και το nick σου... Θα ήταν μεγάλη μαλ....ililioτητα το δίχως άλλο!
-
Ένας φιλόλογος μου το'χε πρωτοπει όταν πήγαινα ακόμα λύκειο (δηλαδή 15 χρονια πριν). Ωστόσο, όσο και αν έψαξα, δε βρήκα ΠΟΥΘΕΝΑ αναφορά - πέραν των όσων λέει η εκκληcία - που να τεκμηριώνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες ψάχνονταν για μονοθεϊσμό ή για κάποιον άγνωστο 'θεό'. Και μάλιστα, η μοναδική αναφορά που δίνει η εκκληcία ήταν εκείνο το κήρυγμα του Σαούλ/Παύλου προς τους Αθηναίους, οι οποίοι βάλανε τα γέλια μ'αυτά που τους έλεγε. Το ωραίο δε της υποθέσεως είναι πως αυτή η ερμηνεία που έδωσε ο Σαούλ/Παύλος ήταν αυθαίρετη, γιατί, ενώ εκείνος μιλούσε για 'αγνώστω θεώ' (ενικός), οι βωμοί αυτού του τύπου που βρέθηκαν έγραφαν 'θεοίς αγνώστοις'. Αργότερα έτυχε να ρωτήσω κι έναν αρχαιολόγο (τον Πανίκο Χρυσοστόμου), με αφορμή κάποιο εύρημά του για το οποίο διάβασα στον Τύπο και μου ανέφερε κι αυτός ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αντιθέτως μάλιστα προς την επίσημη εκδοχή, μου δίνεται η εντύπωση ότι, καθώς εξελισσόταν ο φιλοσοφικός τους χώρος, οι πρόγονοί μας προχωρούσαν πλέον προς την πλήρη απομάκρυνση από τη δεισιδαιμονία.
-
Το 99 % των Χριστιανών ή, τεσπα, όσων πιστεύουν ότι υπάρχει μια 'ανώτερη δύναμη', δεν βγαίνουν έξω να το διαλαλήσουν. Αντίστοιχο ποσοστό των άθεων, αντίθετα, το κάνουν.
Μιλάμε για θρησκείες, για μια ακόμα φορά, χωρίς να το κάνουμε πραγματικά: Κάποιοι απλά επιτίθενται στο Χριστιανισμό - και μάλιστα στον Ελληνορθόδοξο, και κάποιοι προσπαθούν να φέρουν τα πράγματα στα ίσια. Είναι, τουλάχιστον σ' εμένα, ολοφάνερο ότι σ' αυτό το φόρουμ 'θεούσες' δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως αντι - Ελληνορθόδοξοι μηδενιστές. Δεν έκανε τπτ η εκκλησία, δεν ήταν τπτ το Βυζάντιο, καλοί, ξαφνικά, οι Δυτικοί (και οι νέες τους σταυροφορίες, φαντάζομαι), δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι 'άλλοι'.
Άντε και όλα αυτά τα δεχόμαστε. Γιατί, όμως, δεν προσπαθούμε να ενημερωθούμε πριν μιλήσουμε ή, ακόμα χειρότερα, γράψουμε; Τα έχουμε ξαναπεί, δεν είναι τυχαίος ο μη διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους στη Ελλάδα. Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως 'αλλού', θα είχαμε κι εδώ ένα Βατικανό, που καμία ανάγκη δεν θα είχε τους μισθούς πείνας του Ελληνικού Δημοσίου. Πριν κατηγορήσουμε την Ελληνορθόδοξη εκκλησία για το 'μη διαχωρισμό', ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Ιστορία δεν είναι αυτό που γράφουν οι εφημερίδες από τότε που μάθαμε να διαβάζουμε και δώθε.
Βαρέθηκα, επίσης, ο κάθε ψευδώνυμος να με κατηγορεί για θεούσα κάθε φορά που δεν μπορεί να εξηγήσει τι γράφει ο ίδιος. Έλεος, δλδ! -
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Το 99 % των Χριστιανών ή, τεσπα, όσων πιστεύουν ότι υπάρχει μια 'ανώτερη δύναμη', δεν βγαίνουν έξω να το διαλαλήσουν.Με τετοια πρωτη προταση, περιμενεις να εχει νοημα να διαβασει κανεις παρακατω; Οσο διεθνες και να ειναι το ιντερνετ, σε ελληνες πολιτες απευθυνεσαι! Σεβασου τη νοημοσυνη τους! (τουλαχιστον)
-
Που είναι το λάθος greo? Αν έχεις άλλη γνώμη, γράψτη.
Το να απορρίπτεις όμως μια σκέψη, στηριζόμενος μόνο στην δική σου αντίρρηση δεν λέει και πολλά! -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
...Ελπίζω να μην τσακιστείς πουθενά... το δίχως άλλο!Είναι ανάγκη να το τραβάμε στα άκρα; Έγινε μια παρεξήγηση, ας τελειώσει εδώ.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Με τετοια πρωτη προταση, περιμενεις να εχει νοημα να διαβασει κανεις παρακατω; Οσο διεθνες και να ειναι το ιντερνετ, σε ελληνες πολιτες απευθυνεσαι! Σεβασου τη νοημοσυνη τους! (τουλαχιστον)Φίλε ο καθένας διαβάζει ό, τι τον συμφέρει, από τα πολύ παλιά τα χρόνια - κι ενίοτε το ερμηνεύει με τον ίδιο τρόπο.
-
Ρε κουκ, αν θελει καποιος να με πεισει οτι μονο το 1% των χριστιανων διαλαλει την πιστη του, υποτιμαει τη νοημοσυνη ΟΛΩΝ ακομη και αυτων που τον πιστεψαν.
Ελεος δηλαδη, δεν κατεβηκαμε απο το διαστημα! Ο Ψωμιαδης, ο Παπαγεωργοπουλος απο ποιους βγαινουν; Τα 3 εκατομμυρια που υπεγραψαν στο αυτοσχεδιο δημοψηφισμα τι ειναι; Αλλοδαποι; Ξαναελεος!
Περί εκκλησίας