-
Ο χρήστης madox έγραψε:
-απο την εκκλησια περιμενω να ακουσω την Κυριακη τον λογο του Θεου σε κατανοητα Ελληνικα,δεν ειναι ολοι πανεπηστημιακης εκπαιδευσης.Αν καταλάβαινε ο κόσμος ή έστω πρόσεχε τι λένε θα ξαναπατάγε στην εκκλησία;
Μερικά παραδείγματα:
'Θεολόγω σου στόματι, Θεολόγε Γρηγόριε, Θεολόγω γλώττη τε εφανέρωσας, τον εν Τριάδι υμνούμενoν, Θεόν ομοούσιον, τον Πατέρα και Υιόν, και το Πνεύμα το Άγιον, και εξήρανας, την μωρίαν των Ελλήνων και το ψεύδος, την αλήθειαν κηρύττων, τοις θεοφθόγγοις σου ρήμασι.' (Μικρός Εσπερινός, σελ. 203, διαβάζεται 25 Ιανουρίου.)
'Μανίας, ελληνικής το φρύαγμα, κατεπατήσατε, θεία συνέσει Μάρτυρες Χριστού, και σοφία κοσμούμενοι, ή αντιπείν ουκ, ίσχυσαν, οι ευσεβέσιν αντικείμενοι.' (Κανόνας, Ωδή α', σελ. 91)
'Μάρτυρες Χριστού πανεύφημοι κατακρατούσης ποτέ της Ελλήνων σκαιότητας και ωθούσης άπαντας προς αθέμιτα βάραθρα...' (Εσπερινός, σελ. 111, 28 Απριλίου.)
'Έρρει των Ελλήνων τα σαθρά πλάνης σεβάσματα και σεσιγήκασι της ματαιότητος άπασαι αι διπλόαι και το ψεύδος αυτών...' (Κανών, Ωδή η', σελ. 122, 23 Ιουλίου.)
και τα γνωστά 7 αναθέματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας:
-
Ετι τοις φρονούσι και λέγουσι, κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ως κτιστήν εκ τούτου πάντως, και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν. Άκτιστον δε, άκτιστον χαρακτηρίσει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσιν εις αθείαν παντελή περιπίπτειν, και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας Αγίων θεοπνεύστου θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ' εαυτών και την καθ' ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος ει το είναι παραγάγοντος τα πάντα, και ως Ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίας επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι, και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσας εγκειμένοις ώστε και ετέρους ποτε μεν λάθρα, ποτέ δε νοερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξις εστι των ψυχών και εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, ότι τέλος εστί της κολάσεως, ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια των τοιούτων λόγων την Βασιλείαν Των Ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ήν αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο, και δια πάσης της παλαιάς και νέας Γραφής ημείς παρελάβομε, ότι και η Κόλασις ατελεύτητος και η Βασιλεία αίδιος, δια δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύασι, και ετέροις αιωνίας προξένοις γινομένοις ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις ευσεβείν μεν επαγγελομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη και Καθολική Εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γής, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς, ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις την μωράν των έξωθεν (=Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ανάστασιν και κρίσιν και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά Αγίων και Καθολικών Συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων Πατέρων αναθέματι καθυποβλήθέντας, ως αλλότριοι της Καθολικής Εκκλησίας δια την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Επέκταση της Μονής Πετράκη σε δασική έκταση. ΟΚ, απαράδεκτο. Να αναφέρω μήπως πόσα ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες, οικισμοί είναι χτισμένες πάνω σε καμένη γη; Αλλά ας πούμε 1000³ φορές για τη Μονή, ο μπαμπούλας με τα ράσα είναι εύκολος στόχος. Για τα υπόλοιπα, ε, εντάξει. Έτσι είναι τα πράγματα κι άντε να βγάλεις άκρη...
Δηλαδή, επειδή μια παρανομία την διαπράττουν πολλοί παύει να είναι παρανομία; Και όταν μια παρανομία διαπράττεται από την εκκλησία γίνεται πράξη αξιέπαινη;
Όχι! Οριζόντια, κάθετα και διαγώνια, όχι!
Απλά, είναι φανατισμός να βλέπεις μέσα στα 1000 στραβά της κοινωνίας μας μόνον αυτά που κάνει η εκκλησία και, την ίδια στιγμή, να αρνείσαι τα καλά που κάνει γιατί ... θα μπορούσε να κάνει και καλύτερα.Εδώ όμως το θέμα μας είναι η εκκλησία. Σε ό,τι αφορά τα καλά που κάνει, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
- Ανήκουν στο 'job description' της, οπότε δεν μπορούμε να τα θεωρούμε ως 'έκπληξη', ασχέτως αν με την κατάντια τους έχει φτάσει κάθε καλή τους κίνηση να είναι είδηση μεγατόννων (όπως η εξαιρετική κίνηση των ιερέων εκεί στην Άρτα, η οποία όμως δεν έφερε και πολλά αποτελέσματα λόγω κουτοπονηριάς των ντόπιων...).
- Εν σχέσει με τους πόρους που διαθέτουν (ας μην εξετάσω πώς τους απέκτησαν), υπολείπονται τραγικά των προσδοκιών.
- Συχνότατα (βλέπε ιεραποστολές) χρησιμοποιούνται οι φιλανθρωπίες τους ως μέσον προσηλυτισμού, κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ απαράδεκτο.
-
sotiris28
Για πες, όταν διαβάζεις στα αποσπάσματα που παρέθεσες 'Έλληνες', καταλαβαίνεις ... εμάς;;; -
Ηλία, εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτά τα αναθέματα, τα οποία αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ δόγμα της εκκλησίας και ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της έναντι του ελληνισμού (τον οποίον επικαλούνται όμως συχνότατα όταν μου παριστάνουν τους υπερπατριώτες οι φυγόστρατοι), τα γνωρίζεις. Αν τα γνωρίζεις, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ;
Γιατί ξέρεις, δεν μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αν δεν αποδέχεσαι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του δόγματος και των κανόνων της εκκλησίας. A la carte χριστιανισμό εγώ πρώτη φορά ακούω.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
3. Συχνότατα (βλέπε ιεραποστολές) χρησιμοποιούνται οι φιλανθρωπίες τους ως μέσον προσηλυτισμού, κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ απαράδεκτο.Όσο και αν αυτό μπορεί να φανεί παράξενο, δεν ισχύει για τους ορθόδοξους.
-
Ηλία, εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτά τα αναθέματα, τα οποία αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ δόγμα της εκκλησίας και ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της έναντι του ελληνισμού (τον οποίον επικαλούνται όμως συχνότατα όταν μου παριστάνουν τους υπερπατριώτες οι φυγόστρατοι), τα γνωρίζεις.Ta γνωρίζουν Κωσταντίνε αλλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
-
skullone
Το γκρι το βλέπεις πίσσα και το λευκό το προσπερνάς.
Επιτελεί κοινωνικό έργο η Ελληνική Εκκλησία σήμερα, έχει επιτελέσει μεγάλο και παλαιότερα. Αν τα μόνα που βλέπεις είναι αυτά που έγραψες, βλέπεις θολά.
Λες, πχ, 'Εν σχέσει με τους πόρους που διαθέτουν (ας μην εξετάσω πώς τους απέκτησαν), υπολείπονται τραγικά των προσδοκιών'. Πιστεύεις ότι το Κράτος μας, εν σχέσει με τους πόρους που αυτό διαθέτει (δλδ μας παίρνει), επιτελεί ανώτερο;Φιλικά,
Ηλίας. -
Γιατί ξέρεις, δεν μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αν δεν αποδέχεσαι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του δόγματος και των κανόνων της εκκλησίας. A la carte χριστιανισμό εγώ πρώτη φορά ακούω.Βεβαίως και μπορείς αφου θεωρητικά έχεις ελεύθερη βούληση και σκέψη.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ηλία, εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτά τα αναθέματα, τα οποία αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ δόγμα της εκκλησίας και ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της έναντι του ελληνισμού (τον οποίον επικαλούνται όμως συχνότατα όταν μου παριστάνουν τους υπερπατριώτες οι φυγόστρατοι), τα γνωρίζεις.
Ta γνωρίζουν Κωσταντίνε αλλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Εκεί καταλήγω...
-
Ο χρήστης geolib έγραψε:
Γιατί ξέρεις, δεν μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αν δεν αποδέχεσαι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του δόγματος και των κανόνων της εκκλησίας. A la carte χριστιανισμό εγώ πρώτη φορά ακούω.
Βεβαίως και μπορείς αφου θεωρητικά έχεις ελεύθερη βούληση και σκέψη.
Θεωρητικά. Πρακτικά όμως είσαι ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, άρα ΔΕΝ είσαι ορθόδοξος.
-
Ηλία, εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτά τα αναθέματα, τα οποία αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ δόγμα της εκκλησίας και ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της έναντι του ελληνισμού (τον οποίον επικαλούνται όμως συχνότατα όταν μου παριστάνουν τους υπερπατριώτες οι φυγόστρατοι), τα γνωρίζεις. Αν τα γνωρίζεις, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ;Γιατί ξέρεις, δεν μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αν δεν αποδέχεσαι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του δόγματος και των κανόνων της εκκλησίας. A la carte χριστιανισμό εγώ πρώτη φορά ακούω.
Σωστός! Προσωπικά ΔΕΝ τα γνωρίζω κι απέχω από το να θεωρώ τον εαυτό μου σωστό Ορθόδοξο Χριστιανό.
Αν δεν με πιστεύεις, έχω σοβαρούς κι αξιόπιστους μάρτυρες ότι προχθές την Τετάρτη το βράδυ έτρωγα κρέας - και μάλιστα σε διάφορες εκδόσεις.
Αν μπορέσω, αληθινά το λέω, θα πάω τα αναθέματα σε γνωστό (μου) γνώστη, θα τον ρωτήσω κ θα παραθέσω την απάντησή του. Έχω γράψει πολλές φορές ότι εδώ μέσα, κάποιοι αντί- παραθέτετε ερωτήσεις που (κατ' εμέ θα έπρεπε να) απευθύνονται σε Θεολόγους. -
Α, Κωνσταντίνε, μια απάντησή μου γι το 'φυγόστρατοι' που έγραψες:
Τουλάχιστον αυτοί δεν προσπάθησαν να το κρύψουν ποτέ, ούτε έγιναν ποτέ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.
Άσε που μερικοί, όταν η Πατρίδα το χρειάστηκε, πήραν τα όπλα κ δεν δίστασαν να μαρτυρήσουν γι' αυτήν, ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ.
Έχει και η φανατίλα όρια, ρε. -
sotiris28
Για πες, όταν διαβάζεις στα αποσπάσματα που παρέθεσες 'Έλληνες', καταλαβαίνεις ... εμάς;;;Πίσω από το 'Έλληνες' υπάρχει όλη η αρχαιοελληνική σκέψη και φιλοσοφία, ιστορία και πολιτισμός. Υπάρχουν οι πρόγονοί μας και τα διδάγματα τους που θεωρώ ότι χρειάζεται να υιοθετήσουμε για να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάντια μας. Φτάνουν 1400 χρόνια πνευματικής σκλαβιάς, καιρός να ξυπνήσουμε.
-
@ililias: Και μόνο το ότι πλένεσαι ξέρεις σε καθιστά κακό χριστιανό, γιατί απαγορεύεται από το 'Πηδάλιον'.
-
Ο χρήστης sotiris28 έγραψε:
sotiris28
Για πες, όταν διαβάζεις στα αποσπάσματα που παρέθεσες 'Έλληνες', καταλαβαίνεις ... εμάς;;;Πίσω από το 'Έλληνες' υπάρχει όλη η αρχαιοελληνική σκέψη και φιλοσοφία, ιστορία και πολιτισμός. Υπάρχουν οι πρόγονοί μας και τα διδάγματα τους που θεωρώ ότι χρειάζεται να υιοθετήσουμε για να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάντια μας. Φτάνουν 1400 χρόνια πνευματικής σκλαβιάς, καιρός να ξυπνήσουμε.
Ρε συ Σωτήρη, στο Θεό που πιστεύεις δλδ, 'εχουμε εμείς, οι σημερινοί γραικοί, σχέση με το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα;
Και ύστερα, από που κι ως που 'πρόγονοί μας';;;;;;;; Πρόγονοι του μισού (τουλάχιστον) πολιτισμένου Κόσμου είναι. Όχι;;; -
Όπως καταντήσαμε, ΔΕΝ έχουμε σχέση με το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Γιατί όμως; Τι μεσολάβησε; Μήπως αυτή η πνευματική σκλαβιά ήταν που μας κατάντησε χατζηαβάτηδες και καραγκιόζηδες;
-
Με τον ίδιο τρόπο που οι Κινέζοι θεωρούν τον Κομφούκιο πρόγονό τους, οι ινδιάνοι τους Μάγιας και τους Ολμέκους, ή οι Nορβηγοί τους Βίκινγκ. Οι πολιτισμοί εξελίσσονται και μεταλλάσσονται όπως ένας άνθρωπος. Εγώ σήμερα είμαι εντελώς διαφορετικός από όταν ήμουν 10 χρονών αλλά αυτό δεν με κάνει διαφορετικό πρόσωπο.
-
Ομολογώ και παραδίνομαι: Για ΟΛΑ τα κακά της μοίρας μας, φταίει η εκκλησία.
Ρε παλιόπαιδα, εσάς έπρεπε να έχει η ΕΣΑ. Ακόμα ο Παπαδό θα ήταν Πρόεδρος της Ελλάδας.
Έτσι, σαν παρατήρηση, να σημειώσω ότι ο Ελληνισμός παρήκμασε κάμποσες δεκαετίες πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού. -
Έτσι, σαν παρατήρηση, να σημειώσω ότι ο Ελληνισμός παρήκμασε κάμποσες δεκαετίες πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού.Η Ρώμη είχε παρακμάσει, όχι ο Ελληνισμός. Ο χριστιανισμός χρησιμοποιήθηκε - κυρίως από τον 'μέγα' Κωνσταντίνο και τους επιγόνους του ως όχημα καλύτερης επιβολής στις μάζες. Το μειονέκτημα που είχαν οι 'ειδωλολάτρες' ήταν ότι, μη όντας δογματικοί και μισαλλόδοξοι, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποιος έσφαζε κόσμο για να επιβάλει μια θρησκεία κι έτσι δεν διανοούνταν να αντισταθούν ενόπλως.
Τα περί ΕΣΑ τα θεωρώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ.
-
Oι ειδωλολάτρες ήταν όντως μη δογματικοί και μισαλόδοξοι γι' αυτό έστελναν τους χριστιανούς στις αρένες για να συνάψουν φιλικές σχέσεις με τα λιοντάρια,άσχετα αν αυτά ήταν παλιοτόμαρα και καθίκια του κερατά και τους έτρωγαν!
Περί εκκλησίας