-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
ακουσα πως βαλανε καποιο υγρο στο σωμα του η κατι τετοιο κ λεγανε οτι εστω ημι-ταριχευθηκε
Σίγουρα βγάλανε υγρά, γιατί μ' αυτά που είχε μαζέψει θα βρωμούσε αφόρητα. Προφανώς μια παρόμοια διαδικασία εννούσαν όταν έλεγαν 'νεκροτομή'.
Επίσης, αν τον ανοίξουν σε μερικά χρόνια και δεν έχει αποσυντεθεί, θα ναι απ' τα φάρμακα που έπαιρνε ο άνθρωπος και όχι από θαύμα (δεν ξέρω τι διαδικασίες ακολουθούνται με τους διάσημους)Βάλε και το ότι το Α' Νεκροταφείο είναι υπερκορεσμένο και τα πτώματα δυσκολεύονται πια να λιώσουν...
-
e_avgo
δεν είναι θέμα αντιλήψεων του εκλιπόντος, αλλά θέμα αρχής. Δεν ξέρω πως σου φαίνονταν οι φωνές κατά της έκφρασης απόψεων από Έλληνα πολίτη, εμένα με έβρισκαν αντίθετο.
Όχι 'λες βλακείες ή είσαι οπισθοδρομικός ρε Χριστόδουλε', αλλά 'Βούλωστο Χριστόδουλε, δεν έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τις απόψεις σου'. Αυτά. -
Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του 'εκφράζω απόψεις ως θεσμός/θεσμικό όργανο' και 'εκφράζω προσωπικές μου απόψεις'. Νομίζω πως για την 2η περίπτωση ποτέ κανείς δεν έκανε συλλαλητήριο.
-
Φυσικά και κάποιος που δεν πληρώνει φόρους και αρνείται να το πράξει δεν έχει δικαίωμα πολιτικής παρέμβασης. Τι a la carte καταστάσεις είναι αυτές; Αμ, κοντά στα δικαιώματα έρχονται και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, αλλιώς ό,τι λέει ο οπαδός της a la carte κατάστασης, αυτός που θέλει μόνο δικαιώματα να έχει και καθόλου υποχρεώσεις, ακυρώνεται αμέσως στα μάτια του έστω και λίγο υποψιασμένου. Με απλά λόγια, το δικαίωμα άποψης το αφαιρεί μόνος του από τον εαυτό του.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
e_avgo
δεν είναι θέμα αντιλήψεων του εκλιπόντος, αλλά θέμα αρχής. Δεν ξέρω πως σου φαίνονταν οι φωνές κατά της έκφρασης απόψεων από Έλληνα πολίτη, εμένα με έβρισκαν αντίθετο.
Όχι 'λες βλακείες ή είσαι οπισθοδρομικός ρε Χριστόδουλε', αλλά 'Βούλωστο Χριστόδουλε, δεν έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τις απόψεις σου'. Αυτά.Δεν διαφωνούμε κάπου. Ουδέποτε υποστήριξα πως ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο.
Αυτό που θα ήθελα είναι να είχε ακολουθήσει το λόγο του κυρίου του και να είχε αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η εκκλησία απευθύνεται στους πιστούς της. Ο λόγος της αφορά εκείνους και όσους τυχόν ενδιαφέρονται και όχι τους έλληνες πολίτες στο σύνολό τους. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Έχω ξαναγράψει ότι στον Χριστόδουλο δεν συγχωρέθηκε το ότι αρνήθηκε να σιωπήσει. Μάλιστα το είχε πει ευθαρσώς: 'Δεν θα υποχρεωθούμε να μην πούμε τη γνώμη μας ως Εκκλησία για τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας του έθνους'.
Και δικαίως έπραττε. Εδώ ο κάθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ αρθρογραφίσκος εκφέρει καθημερινά γνώμη και συνδιαμορφώνει την κοινή γνώμη για κάθε ζήτημα, από τους σεισμούς και τις πυρκαγιές ως δικαστικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Και θα το βουλώσει ο ηγέτης της ελληνικής εκκλησίας για να μη στραβώσει ο κάθε Κουναλάκης του 3%;
αληθεια τι εκανε η εκκλησια για τα σοβαρα ζητηματα τηςΕλληνικης κοινωνιας?γιατι δεν μου ερχονται στο μυαλο και πολλα
Έχεις ιδέα για το πόσα ορφανοτροφεία, γηροκομεία, συσσίτια στηρίζονται οικονομικά από την εκκλησία; Γνωρίζεις ότι ο 'πνευματικός' ήταν και είναι ο δωρεάν ψυχολόγος της φτωχολογιάς που δεν μπορεί να δώσει 50-100 ευρώ για μια ώρα κουβέντας με κάποιον που θα κάτσει να τον ακούσει;
Θεωρώ ότι η εκκλησία, ειδικά η επίσημη στα υψηλά κλιμάκια ιεραρχίας, ήταν χειρότερη από αυτό που όφειλε να είναι. Αλλά σε τοπικό επίπεδο (ενοριακό) οι ιερείς κάνουν καλή δουλειά κατά κανόνα.
Πριν 2 μήνες, πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Περπατούσα επί της Σταδίου και μπροστά μου περπατούσε επίσης ένας ιερέας. Σε κάποια φάση ήταν καθισμένη στην άκρη μια γιαγιά με απλωμένο χέρι. Μόλις την βλέπει, κοντοστέκεται και δίχως να το σκεφτεί βάζει με τη μια το χέρι στην τσέπη και της έδωσε ότι ψιλά είχε. Μου είχε κάνει πολύ θετική εντύπωση.
Συμφωνώ πως στις κατά τόπους ενορίες γίνεται αρκετό φιλανθρωπικό έργο και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.
Απλά αυτά ποτέ δεν διαφημίζονται και ούτε προβάλλονται. Εξάλλου, τη φιλανθρωπία και γενικά το να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου το κάνεις επειδή το αισθάνεσαι (και μόνο τότε έχει νόημα να γίνεται) και όχι για να προβληθείς.
-
'Κι άλλη φορά σε μια σύναξη γυρίζει άγρια ο Γέρος κατά το δεσπότη της Άρτας: -Μη μου βροντάς, παπά, το πασουμάκι στο τραπέζι, γιατί βροντώ το σπαθί, και σου κόβω το κεφάλι. Πήρε φόρα το ράσο του δεσπότη, κι ακόμη λακάει. Από το Μοριά στην Άρτα με τα πόδια. Και με τα πασουμάκια.'
(Πόσοι ξέρουν ότι ο Κολοκοτρώνης την γλίτωσε από τύχη τελευταία στιγμή από παγίδα που του έστησε ένας δεσπότης να τον δώσει στους Τούρκους)
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Έχω ξαναγράψει ότι στον Χριστόδουλο δεν συγχωρέθηκε το ότι αρνήθηκε να σιωπήσει. Μάλιστα το είχε πει ευθαρσώς: 'Δεν θα υποχρεωθούμε να μην πούμε τη γνώμη μας ως Εκκλησία για τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας του έθνους'.Και δικαίως έπραττε. Εδώ ο κάθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ αρθρογραφίσκος εκφέρει καθημερινά γνώμη και συνδιαμορφώνει την κοινή γνώμη για κάθε ζήτημα, από τους σεισμούς και τις πυρκαγιές ως δικαστικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Και θα το βουλώσει ο ηγέτης της ελληνικής εκκλησίας για να μη στραβώσει ο κάθε Κουναλάκης του 3%;
Εντάξει, πες καθαρά ότι γούσταρες που κομματοποίησε την Εκκλησία και την κατέστησε δίχως να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, συγκοινωνούν δοχείο της σεμνής και ταπεινής δεξιάς ενάντια στους κεντροαριστερούς ψευτοκουλτουριάρηδες, γιατί τα υπόλοιπα μελό δεν πείθουν.
Λες και φιμώθηκε ποτέ ο πανίσχυρος βασιλεύς των Ελλήνων Χριστιανών Χριστόδουλος ή κινδύνευσε από την κριτική του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Κανέλη, του Κολοζόφ, του Τζίμη Πανούση και του Χριστόφορου Ζαραλίκου.
-
Δεν μπορούμε να πάρουμε με μεταγραφή τον Αλβανίας Αναστάσιο; Έστω ας πληρώσουμε και το buy-out βρε αδελφέ!
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Δεν μπορούμε να πάρουμε με μεταγραφή τον Αλβανίας Αναστάσιο; Έστω ας πληρώσουμε και το buy-out βρε αδελφέ!Απ' το στόμα σου και στου ******* τ'αφτί..
*****:συμπληρώνετε ό,τι νομίζετε
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Όπως, για παράδειγμα?
Με τις ταυτότητες είδες μέσω του δημοψηφίσματος με τη συλλογή υπογραφών(που πρακτικά δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι) , ουσιαστικά όμως ήταν μια κίνηση που έδειξε τη δύναμη της εκκλησίας, και ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο. Έκτοτε, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κρατούσαν διαφορετική στάση απέναντι στην εκκλησία.
Φίλε μου, διαφωνώ. Οι 'ταυτότητες' **δεν **είναι πολιτική. επίδειξη 'δύναμης', όπως ανέφερες, ίσως. Αλλά πολιτική, δεν το νομίζω.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Δηλαδή στην Ιταλία όταν απεβίωσε ο Πάπας δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά ε?Όπως και να το κάνουμε ήταν ηγέτης. Επιβαλλόταν να γίνει έτσι. Το ότι ήρθαν να τον τιμήσουν άνθρωποι όλων των αξιωμάτων, αντιπροσωπείες από όλα τα κράτη και τις θρησκείες δεν σας λέει κάτι?
αν κ αγνωστικιστής +1
για την ιστορία να πω οτι εν καιρό ειρήνης πολλά είναι απλά,όταν όμως ο δυνάστης σου είναι μια στρατοκρατικής δομής αυτοκρατορία τότε παίζεις με τους κανόνες της.Πριν βγάλουμε όλους τους παπάδες κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας δοσίλογους σκεφτείτε οτι το καθεστώς αυτό επέβαλλαν οι Οθωμανοί κατακτητές βάση του δικού τους τρόπου σύστασης ''κράτους'',κ επειδή δεν ήθελαν να μπλεχτούν στις διαφορές των χωρών τη Βαλκανικής.Έτσι τοποθετώντας τους υπό την σκέπη του Οικουμενικού(έτσι έσβησαν τα υπόλοιπα κραταιά πατριαρχεία-αρχιεπισκοπές κ γιαυτό προωθήθηκε κ η ελληνική γλώσσα) κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα κομμάτι γης -Βαλκανικό υπογάστριο- που έβριθε κρίσεων κ προβλημάτων.Ξέφυγαν από το εθνικό κ χρησιμοποίησαν την θρησκευτική διαφορά με τους υπόδουλους για ευκολότερη διακυβέρνηση(χριστιανός-αγαρηνός).
τώρα το αν θα έπρεπε οι θρησκευτικοί-πνευματικοί ταγοί να εναντιωθούν σε μια εποχή αβέβαιη είναι κάτι που σηκώνει πολύ κουβέντα.Με την ίδια λογική αν την ηγεσία της Φιλικής είχαν οι αμέσως τώρα που λέω εγώ(αυτοί που ήθελαν εξέγερση άμεσα),αν η επανάστασή μας δεν συνεπικουρούνταν από πολιτικά-διπλωματικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων ίσως πολλα να ήταν αλλιώς.Είναι απαράδεκτο όμως να κρίνομε τόσο βαθιές-δύσκολες αποφάσεις που άλλαξαν το ρου της ιστορίας της Βαλκανικής χερσονήσου με υπεραπλουστευτικές λογικές!
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Δεν μπορούμε να πάρουμε με μεταγραφή τον Αλβανίας Αναστάσιο; Έστω ας πληρώσουμε και το buy-out βρε αδελφέ!Aρκετά τους πληρώσαμε/πληρώνουμε. Χωρισμός για να τελειώνουμε και να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Όχι όπου μας βολεύει να είμαστε 'Ευρώπη' και όπου μας βολεύει 'Ταλιμπάν'.
Δεν έχει να κάνει με σένα το ποστ μου , απλώς 'πιάστηκα' από το ...πληρώσουμε, που έγραψες
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Όπως, για παράδειγμα?
Με τις ταυτότητες είδες μέσω του δημοψηφίσματος με τη συλλογή υπογραφών(που πρακτικά δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι) , ουσιαστικά όμως ήταν μια κίνηση που έδειξε τη δύναμη της εκκλησίας, και ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο. Έκτοτε, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κρατούσαν διαφορετική στάση απέναντι στην εκκλησία.
Φίλε μου, διαφωνώ. Οι 'ταυτότητες' **δεν **είναι πολιτική. επίδειξη 'δύναμης', όπως ανέφερες, ίσως. Αλλά πολιτική, δεν το νομίζω.
Από τον ορισμό της wikipedia:
Με τον όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των διαδικασιών, μέσω των οποίων μικρές ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις και να παρέχουν κατευθύνσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε θέματα διοίκησης ή διακυβέρνησης σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ο όρος εφαρμόζεται τόσο σε κυβερνήσεις κρατών για τον τρόπο διακυβέρνησης και χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων, όπως επίσης και σε οργανισμούς, εταιρείες και άλλες οργανώσεις. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή.
http://el.wikipedia.org/wiki/Π�% ... E%BA%CE%AE
-
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
Έχω ξαναγράψει ότι στον Χριστόδουλο δεν συγχωρέθηκε το ότι αρνήθηκε να σιωπήσει. Μάλιστα το είχε πει ευθαρσώς: 'Δεν θα υποχρεωθούμε να μην πούμε τη γνώμη μας ως Εκκλησία για τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας του έθνους'.
Και δικαίως έπραττε. Εδώ ο κάθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ αρθρογραφίσκος εκφέρει καθημερινά γνώμη και συνδιαμορφώνει την κοινή γνώμη για κάθε ζήτημα, από τους σεισμούς και τις πυρκαγιές ως δικαστικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Και θα το βουλώσει ο ηγέτης της ελληνικής εκκλησίας για να μη στραβώσει ο κάθε Κουναλάκης του 3%;
Εντάξει, πες καθαρά ότι γούσταρες που κομματοποίησε την Εκκλησία και την κατέστησε δίχως να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, συγκοινωνούν δοχείο της σεμνής και ταπεινής δεξιάς ενάντια στους κεντροαριστερούς ψευτοκουλτουριάρηδες, γιατί τα υπόλοιπα μελό δεν πείθουν.
Λες και φιμώθηκε ποτέ ο πανίσχυρος βασιλεύς των Ελλήνων Χριστιανών Χριστόδουλος ή κινδύνευσε από την κριτική του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Κανέλη, του Κολοζόφ, του Τζίμη Πανούση και του Χριστόφορου Ζαραλίκου.
+1000
Και δεν φιμώθηκε, και καλώς που δεν φιμώθηκε, αλλα τα πολιτικά του παιχνιδάκια τά παιζε εκμεταλευόμενος την επιρροή του στο ποίμνιο, και ας τα λες δικαίωμα άποψης εσύ, πολιτική προπαγάνδα εγώ. -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Όπως, για παράδειγμα?
Από τον ορισμό της wikipedia:
Με τον όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των διαδικασιών, μέσω των οποίων μικρές ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις και να παρέχουν κατευθύνσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε θέματα διοίκησης ή διακυβέρνησης σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ο όρος εφαρμόζεται τόσο σε κυβερνήσεις κρατών για τον τρόπο διακυβέρνησης και χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων, όπως επίσης και σε οργανισμούς, εταιρείες και άλλες οργανώσεις. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή.
http://el.wikipedia.org/wiki/Π�% ... E%BA%CE%AE
Αφου το λέει και η βικιπαίδεια...... ....
-
dirtoulios σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής. Η πολιτική ως ορισμός δεν περιορίζεται μόνο στους πολιτικούς και ούτε ασκείται μόνο από αυτούς.
-
Μάλλον θα πρέπει να εμβαθύνετε λίγο στον τρόπο λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας.
Κάθε μόρφωμα, πολιτικό ή κοινωνικό, που έχει πολιτική ισχύ (=απήχηση στο εκλογικό σώμα) σε μια δημοκρατία, δύναται να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Πχ ένα πολιτικό κόμμα, ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας (πχ ένας βιομήχανος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους), ένας βαρώνος των ΜΜΕ, ένα εργατικό συνδικάτο, ένας θρησκευτικός ηγέτης με λαϊκή απήχηση, ένας πρόεδρος λαοφιλούς αθλητικού σωματείου κλπ μπορούν να κατευθύνουν πολίτες που εκπροσωπούν άμεσα ή εμμέσως προς τη λήψη αποφάσεων που θεωρούν 'ορθές'. Ό,τι μα ό,τι και να πει κάποιος, η επιρροή των ανωτέρω είναι έμπρακτη και ισχυρή.
Το να απαγορευθεί η έκφραση άποψης σε κάποιον από τους ανωτέρω, εκτός από δημοκρατικά απαράδεκτη είναι και πρακτικά ανέφικτη. Δεν γνωρίζω τελικά τι προκάλεσε μεγαλύτερη πραγματική ζημιά στο ελληνικό κράτος, ο Χριστόδουλος ή κάποιοι από τους άλλους προαναφερθέντες. Εσείς τί λέτε;Ας πιάσουμε για παράδειγμα τα σημαντικότερα σημεία τριβής των έργων του Χριστόδουλου.
Οι ταυτότητες: δεν είναι σωστό να αναγράφεται το θρήσκευμα ή ακόμα και να παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής αναγραφής. ΟΚ. Εσύ κ. Γιάννη Παπαδόπουλε γνωρίζεις πόσο φακελωμένος είσαι όσον αφορά τις προτιμήσεις σου από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ-μάρκετ, εταιρείες πώλησης αγαθών κάθε φορά που συμπληρώνεις μια απλή συμμετοχή για εκπτωτικές κάρτες σε κάποιο κατάστημα που χρησιμοποιούνται όποτε ψωνίζεις ή για πιστωτικές κάρτες; Σας έχει τύχει να σας παίρνουν τηλέφωνο λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού σας από εταιρείες που πουλάνε πάνες, παιδικές τροφές και ασφαλιστήρια συμβόλαια τέκνων; Γιατί δεν έχει γίνει της Πόπης από αυτούς που λύσσαξαν για το θέμα της αναγραφής θρησκεύματος και για τα -πολύ σοβαρότερα στην πράξη- αυτά θέματα; Μήπως επειδή αρκεί ο μπαμπούλας με τα ράσα και οι άλλοι είναι δύσκολο να βληθούν; Λέω μήπως...
Επέκταση της Μονής Πετράκη σε δασική έκταση. ΟΚ, απαράδεκτο. Να αναφέρω μήπως πόσα ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες, οικισμοί είναι χτισμένες πάνω σε καμένη γη; Αλλά ας πούμε 1000³ φορές για τη Μονή, ο μπαμπούλας με τα ράσα είναι εύκολος στόχος. Για τα υπόλοιπα, ε, εντάξει. Έτσι είναι τα πράγματα κι άντε να βγάλεις άκρη...
Βιβλίο ιστορίας δημοτικού: τόλμησε ο Χριστόδουλος να το κατηγορήσει. Μα πώς τόλμησε; Αυτός;! Όλοι οι άλλοι που το έκριναν αντιεπιστημονικό, λανθασμένο, προβληματικό ήταν ανίδεοι, αλλά άρθρωσε λόγο και ο μπαμπούλας με τα ράσα, αν είναι δυνατόν...
Οικονομικά σκάνδαλα στην εκκλησία: δεν έχει σημασία που ο Χριστόδουλος δεν είχε άξια λόγου προσωπική περιουσία, ομοίως και η οικογένειά του. Ως κεφαλή ενός οργανισμού που εμφάνισε σκάνδαλα, είναι Υπεύθυνος. Πραγματικά δεν υπάρχει πιο βρωμερή φωλιά οικονομικού εγκλήματος από την εκκλησία. Δεν έχει σημασία που δεν έχει στήσει εταιρείες off shore, προμήθειες με μεσάζοντες που λαμβάνουν νομίμως ή παρανόμως δισεκατομμύρια, που δεν εκδίδει διαπλεκόμενες εφημερίδες και δεν έχει διαπλεκόμενους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν κατασκευάζει δημόσια έργα με 300% υπέρβαση προϋπολογισμού, που δεν διαπιστώθηκαν καταχρήσεις σε κοινοτικά έργα που ανέλαβε,....ο μπαμπούλας με τα ράσα είναι η κορυφή της οικονομικής σήψης στην Ελλάδα... -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
dirtoulios σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής. Η πολιτική ως ορισμός δεν περιορίζεται μόνο στους πολιτικούς και ούτε ασκείται μόνο από αυτούς.Δε διαφωνώ. Απλά, επίτρεψέ μου να εχω τις επιφυλάξεις μου αναφορικά με την ορθότητα των λημμάτων της βικιπαιδείας (όχι απαραίτητα στο συγκεκριμένο).
Ακόμη και έτσι όμως, για να χωρέσει το να χωρέσει το 'ζητημα των ταυτοτήτων' στον ορισμό της πολιτικής, απαιτεί ελαφρά 'νομικίστικη' ερμηνεία.Συγκεκριμένα, στο το χωρίο:
'....και να παρέχουν κατευθύνσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων...'Σύμφωνα με τον όρισμό, λοιπόν, μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ άλλων, οργανώνεται προκειμένου να 'παράσχει κατεύθυνση'. Όχι να εξαναγκάσει, ούτε να εκβιάζει, ούτε να 'σύρει' σε απόφαση. Η 'παροχή' εξυπακούει και εθελούσια αποδοχή της, αλλιώς δεν νοείται ως τέτοια.
Φιλικά.
-
Θαυμάσια...
Τελικά έχει γίνει μόδα αυτού του είδους η επιχειρηματολογία, που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως όλη την ελλαδική κοινωνία, τους θεσμούς κ.λπ.'Αφού τα κάνουν και οι άλλοι, γιατί κατηγορούμαι όταν τα κάνω εγώ;'
Βέβαια εν προκειμένω το 'εγώ' είναι η ελλαδική εκκλησία, και οι 'άλλοι' είναι οι φοροφυγάδες, οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, οι καταπατητές δασών, οι εκμεταλλευτές εθνικού πλούτου.
Ο νοών νοείτω...Όπως και να΄χει, ο ρόλος και ο λόγος του Χριστόδουλου υπήρξε βαθύτατα διχαστικός (ακόμη και στα πράγματα που είχε δίκιο). Άρα ήταν αποτυχημένος ιεράρχης ακόμη κι αν αύξησε τον αριθμό 'αμνοεριφίων' του ποιμνίου της ελλαδικής εκλησίας.
Και δεν αναφέρομαι καν στη διαπλοκή του με την πολιτική και τα κόμματα, όπου -εκ των πραγμάτων- ο καταρχήν κατάπτυστος της υπόθεσης είναι ο (όποιος) πολιτικός ενεπλάκη σε συναλλαγή με την εκκλησία προκειμένου να ανέρθει στην εξουσία.
Και πάλι, ο νοών νοείτω...
Περί εκκλησίας