-
Ανοίγω νέο θέμα, γιατί είναι πολύ σοβαρό.
Τέθηκε σε εφαρμογή νόμος, που επιτρέπει την ελεύθερη κατάδυση, την κατάδυση δηλ. με μπουκάλες οξυγόνου, και φυσικά ο δρόμος για όλους τους ενδιαφερόμενους αρχαιοκάπηλους ανοίγει διάπλατα.
Και θα είναι και νομιμόφρονες.Και είναι μυστήριο, το ότι καταφέρεται ένα τόσο σοβαρό πλήγμα στην ελληνική αρχαιολογία, εκ μέρους ελληνικής κυβερνήσεως, εν μέσω των ερευνών για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.
Δηλαδή, μετά την αλήστου μνήμης κουτοπονηριά του Κεφαλογιάννη, να βολέψει τα σάπια σκαριά των προϊσταμένων του, και τώρα αυτόν τον κατάπτυστο νόμο -πράσινο φως για την αρχαιοκαπηλία-, τι άλλο θα ακολουθήσει από αυτές τις ανεκδίηγητες μαριονέτες;
Στο link, η είδηση:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=253
Και φυσικά η προϊσταμένη της εφορείας, πήρε ήδη πόδι.
-
Τέθηκε σε εφαρμογή νόμος, που επιτρέπει την ελεύθερη κατάδυση, την κατάδυση δηλ. με μπουκάλες οξυγόνου, και φυσικά ο δρόμος για όλους τους ενδιαφερόμενους αρχαιοκάπηλους ανοίγει διάπλατα.
Και θα είναι και νομιμόφρονες.Και είναι μυστήριο, το ότι καταφέρεται ένα τόσο σοβαρό πλήγμα στην ελληνική αρχαιολογία, εκ μέρους ελληνικής κυβερνήσεως, εν μέσω των ερευνών για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.
Δηλαδή, μετά την αλήστου μνήμης κουτοπονηριά του Κεφαλογιάννη, να βολέψει τα σάπια σκαριά των προϊσταμένων του, και τώρα αυτόν τον κατάπτυστο νόμο -πράσινο φως για την αρχαιοκαπηλία-, τι άλλο θα ακολουθήσει από αυτές τις ανεκδίηγητες μαριονέτες;
Στο link, η είδηση:
-
Στο link, η είδηση:
-
Εννοείς ότι,ο νόμος σταματούσε τούς αρχαιοκάπηλους απο το να καταδύονται;
Θα ήτανε,εκτός απο απίθανο,και μία εθνική αποκλειστικότητα αυτό. -
Όχι, αλλά τώρα τους ενθαρρύνει.
Υπάρχει διαφορά.
-
Αισχος!Ακους εκει,ο καθενας που θελει να βουτηξει να μπορει να το κανει!
Μα σε τι χωρα ζουμε πια;Αυριο να θεσπιστει αδεια,χαρτοσημο,γνωμοδοτηση απο τις αρχαιολογικες υπηρεσιες,και παραβολο απο την τοπικη εκκλησια για καθε κλεφτη-απατεωνα-βιαστη-δολοφονο-αρχαιοκαπηλο (μονο τετοιοι βουτανε αλλωστε στην θαλασσα). -
Οι 'Ελληνικές' Κυβερνήσεις δεν μας έχουν συνηθήσει να προστατεύουν την κληρονομιά της χώρας, να την διεκδικούν, να την προβάλουν ή να την αξιοποιούν...
Αξιοι συνεχιστές των προκατόχων τους.... -
Με συγχωρείς, δεν είναι λίγο γελοίο να μην επιτρέπονται οι καταδύσεις με εξοπλισμό σε μια χώρα με τόσο υποβρύχιο πλούτο (ενάλιο+αρχαιότητες); Για να σηκώσεις σημαντικά αρχαία από το βυθό νομίζω πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο απλός καταδύτης τί εξοπλισμό έχει για να σηκώσει ένα άγαλμα;
Ο νόμος που προυπήρχε απλά εμπόδιζε το χομπίστα ελεύθερο καταδύτη να χαρεί μερικούς από τους πιό όμορφους βυθούς του κόσμου και μάλιστα σε μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα.
Δεν τίθεται θέμα, εγώ είμαι υπέρ του νέου νόμου και μάλιστα προτρέπω όσους μπορούν να μάθουν ελεύθερη κατάδυση. -
Με ταλαιπωρεί μία απορία,σχετική με τήν αρχαιοκαπηλεία,απο πολύ μικρό.
Είναι προτιμότερο να μένουνε τα αρχαιοελληνικά ευρήματα στόν πάτο τής θάλλασας όπου κανέις δεν θα τα δεί ποτέ,ή να είναι στό Λούβρο;
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αισχος!Ακους εκει,ο καθενας που θελει να βουτηξει να μπορει να το κανει!
Μα σε τι χωρα ζουμε πια;Αυριο να θεσπιστει αδεια,χαρτοσημο,γνωμοδοτηση απο τις αρχαιολογικες υπηρεσιες,και παραβολο απο την τοπικη εκκλησια για καθε κλεφτη-απατεωνα-βιαστη-δολοφονο-αρχαιοκαπηλο (μονο τετοιοι βουτανε αλλωστε στην θαλασσα).H ειρωνία σου είναι εντελώς άστοχη.
Πιθανόν να εξέλιπε αν αντιλαμβανόσουν αφενός ότι α) υπάρχει πλέον απόλυτη ελευθερία πρόσβασης (νομικά επικυρωμένη) από τον οποιονδήποτε σε μνημεία του βυθού, είτε πρόκειται για οικισμούς, είτε για ναυάγια, που φυσικά δεν έχουν ερευνηθεί, γιατί δεν διατίθενται κονδύλια για την ενάλια έρευνα, και ότι β) δεν χρειάζεσαι μπουκάλα για να απολαύσεις τη θάλασσα.Τα του ψαρέματος, είναι και μία άλλη προέκταση του ίδιου θέματος.
-
Ο χρήστης Nikolas K έγραψε:
Δεν τίθεται θέμα, εγώ είμαι υπέρ του νέου νόμου και μάλιστα προτρέπω όσους μπορούν να μάθουν ελεύθερη κατάδυση.
η ελευθερη ειναι χωρις φυαλες. με φυαλες ειναι αυτονομη
το αρθρο επρεπε να λεει Ελευθερη (δλδ δεν απαγορευεται) πλεον ειναι η αυτονομη καταδυση
-
Το θέμα δε νομίζω να σηκώνει τοποθετήσεις τύπου άσπρο/μαύρο. Η κάθε πλευρά έχει τα δίκαια επιχειρήματά της. Εγώ άλλη απορία έχω... Τόσα χρόνια που υποτίθεται οτι η νομοθεσία προστάτευε τις εν λόγω αρχαιότητες έγινε καμια σοβαρή προσπάθεια να ανασυρθούν (τουλάχιστον στα 'γνωστά ναυάγια') ή βασιζόμασταν στην ευεργετική επίδραση του νόμου;
-
Ο χρήστης FlowerPower έγραψε:
Δεν τίθεται θέμα, εγώ είμαι υπέρ του νέου νόμου και μάλιστα προτρέπω όσους μπορούν να μάθουν ελεύθερη κατάδυση.
Το πρώτο ποστ του PAi γράφει 'ελεύθερη'...
μη νομίζεις ότι ξέρω κατάδυση, απλά πολύ θα ήθελα να μάθω, αλλά νομίζω έχω το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου.Και στο κάτω κάτω τί οφελεί να τα έχουμε για να τα βλέπουν τα μπαρμπούνια;
-
Ασε μας ρε Pai Mei, ειπε το ελληνικό κρατος, μια φορα απο ιδρυσεως του,να μην φερθει ως παραλογος δικτάτορ και φυσικα ξεσηκώθηκαν ολοι οι δηθεν...
-
Το κόστος της ενάλιας έρευνας είναι συνήθως έως και 10πλάσιο των χερσαίων ανασκαφών, λόγω του πολύ εξεζητημένου εξοπλισμού.
Μέχρι τώρα τα κονδύλια, ήταν από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Αλλά ο προηγούμενος νόμος, ήταν τουλάχιστον μία δικλείδα ασφαλείας. Οι χώροι αυτόνομης (κατά FP) κατάδυσης ήταν συγκεκριμένοι.Φυσικά, το ότι δεν υπήρχε χρηματοδότηση, δεν καθιστά άχρηστο το νόμο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ασε μας ρε Pai Mei, ειπε το ελληνικό κρατος, μια φορα απο ιδρυσεως του,να μην φερθει ως παραλογος δικτάτορ και φυσικα ξεσηκώθηκαν ολοι οι δηθεν...Kάνε τον κόπο και ξαναδιάβασε την πρόταση σου, και πες μου αν βγάζεις νόημα.
Το ελληνικό κράτος έχει κατά καιρούς προβεί σε κινήσεις που δεν φημίζονταν για τη διαύγεια και τη λογική τους, αλλά εξυπηρετούσαν είτε μικροκομματικές βλέψεις, είτε συμφέροντα.
Επομένως, σίγουρα, αυτή η κίνηση δεν είναι επαναστατική.Έπειτα, ποιοί είναι οι δήθεν;
-
Φαντάσου πόσο ακριβό λοιπόν είναι να ανασύρεις αυτές τις αρχαιότητες. Και πόσο στα κρυφά μπορεί να γίνει....
Τί πιό λογικό λοιπόν από το να επιτραπούν οι αυτόνομες, αλλά και να οργανωθούν τουριστικές καταδύσεις σε μέρη με τέτοια μνημεία/ αρχαιότητες.
Αλλά έτσι, το κράτος συχνά στηρίζεται σε νόμους που απορώ μετά από πόση φαιά ουία τους ψήφησαν, ή που είναι τόσο παλιοί όσο και τα εν λόγω ναυάγια.
-
Το πρώτο ποστ του PAi γράφει 'ελεύθερη'...
μη νομίζεις ότι ξέρω κατάδυση, απλά πολύ θα ήθελα να μάθω, αλλά νομίζω έχω το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου.Και στο κάτω κάτω τί οφελεί να τα έχουμε για να τα βλέπουν τα μπαρμπούνια;
Φιλε μου φυσικα και εχεις δικαιωμα να πεις τη γνωμη σου. Απλα δεν ειχα προσεξει το ποστ του Παι Μει πριν και μολις ειδα το δικο σου πηρα αφορμη ωστε να κανω διασαφηνιση (αν γραφεται ετσι ) του ορου.
Δεν οφελει φυσικα σε τπτ να τα εχουμε εκει κατω.
-
Επειδή υπάρχουν και αρχαία στα Βουνά μηπώς θα πρέπει κάποιος που θέλει να κάνει περίπατο σε κάποιο βουνό να κάνει πρώτα αίτηση στη αρχαιολογική υπηρεσία, να πληρώσει χαρτόσημα κτλ ?.... ίσως να να λαδώσει λίγο για να μην καθυστερίσουν;
-
Φαντάσου πόσο ακριβό λοιπόν είναι να ανασύρεις αυτές τις αρχαιότητες. Και πόσο στα κρυφά μπορεί να γίνει....Τί πιό λογικό λοιπόν από το να επιτραπούν οι αυτόνομες, αλλά και να οργανωθούν τουριστικές καταδύσεις σε μέρη με τέτοια μνημεία/ αρχαιότητες.
Αλλά έτσι, το κράτος συχνά στηρίζεται σε νόμους που απορώ μετά από πόση φαιά ουία τους ψήφησαν, ή που είναι τόσο παλιοί όσο και τα εν λόγω ναυάγια.
Nikolas K, όταν μιλάμε για κόστος έρευνας, συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη, οι μισθοί των αρχαιολόγων, των εργατών και όχι μόνα τα έξοδα της ανάσυρσης.
Προφανώς, στην περίπτωση των αρχαιοκαπήλων, δεν υφίσταται έρευνα.
Φοράς τη μπουκάλα, κατεβαίνεις στα 10-15 μέτρα, βουτάς τον αμφορέα, τέλος. Φυσικά, πολλές ομάδες αρχαιοκαπήλων διαθέτουν εξοπλισμό και για μεγαλύτερες μπίζνες.Επειδή υπάρχουν και αρχαία στα Βουνά μηπώς θα πρέπει κάποιος που θέλει να κάνει περίπατο σε κάποιο βουνό να κάνει πρώτα αίτηση στη αρχαιολογική υπηρεσία, να πληρώσει χαρτόσημα κτλ ?.... ίσως να να λαδώσει λίγο για να μην καθυστερίσουν;
Άντε πάλι τα χαρτόσημα...
Στους αρχαιολογικούς χώρους και στις ανεσκαμμένες αρχαιολογικές θέσεις, πρέπει (βάσει νόμου) να υπάρχει φύλαξη.
Που σημαίνει ότι δεν μπορείς, πλην των ωρών που επιτρέπεται η επίσκεψη, να μπεις μέσα.
Βέβαια, με τη λογική σου, και τα μουσεία θα έπρεπε να είναι αφύλαχτα, και αν θέλει κανείς να μπορεί να δανείζεται αντικείμενα, να τα παίρνει σπίτι του, και να τα μελετάει με την ησυχία του.
Αρχαιοκάπηλοι live your myth