-
Καλησπέρα.. έχω μερικές απορίες σχετικά με τη διαδικασία πώλησης του αυτοκινήτου μου και θέλω απαντήσεις από άτομα που γνωρίζουν..
Αρχικά, πρώτα μου δίνει τα χρήματα και μετά κάνουμε τη μεταβίβαση, σωστα; Οταν μου δίνει τα χρήματα υπογράφω κάποιο άτυπο χαρτί είσπραξης;
Εν συνεχεία, πως ενεργούμε για να γίνει η μεταβίβαση; Τι χαρτιά χρειάζονται;;
Τέλος, υπογράφουμε κάποιο άλλο χαρτί την ώρα που παραλαμβάνει το αυτοκίνητο που αποδεικνύει ότι το όχημα 'περιήλθε στην κατοχή του κυρίου τάδε σήμερα 15/7 ώρα 12.30'???
Γενικώς σαν πωλητής τι πρέπει να προσέξω;
-
Καλησπέρα.. έχω μερικές απορίες σχετικά με τη διαδικασία πώλησης του αυτοκινήτου μου και θέλω απαντήσεις από άτομα που γνωρίζουν..
Αρχικά, πρώτα μου δίνει τα χρήματα και μετά κάνουμε τη μεταβίβαση, σωστα; Οταν μου δίνει τα χρήματα υπογράφω κάποιο άτυπο χαρτί είσπραξης;
Τέλος, υπογράφουμε κάποιο άλλο χαρτί την ώρα που παραλαμβάνει το αυτοκίνητο που αποδεικνύει ότι το όχημα 'περιήλθε στην κατοχή του κυρίου τάδε σήμερα 15/7 ώρα 12.30'???
-
-
Την ώρα που σου δίνει τα χρήματα, υπογράφεις στο αντίστοιχο μέρος της άδεια κυκλοφορείας τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη. Αυτή είναι η δική του εξασφάλιση. Η δική σου είναι τα λεφτά. Μετά πηγαίνετε σε κάποιο ΚΕΠ και ολοκληρώνετε τη μεταβίβαση (αφού έχει αγοράσει ήδη ο νέος ιδιοκτήτης τα απαραίτητα παράβολα από κάποια τράπεζα).
Σαν πωλητής δεν έχεις να προσέξεις και πολλά πράγματα. Από τη στιγμή που τα λεφτά είναι στα χέρια σου, τέλος το άγχος.
-
Βασικα υποθετοντας οτι το αμαξι δεν εχει παρακρατηση και οτι την μεταβιβαση θα κανουν ο ιδιοκτητης και ο αγοραστης στα ΚΕΠ τοτε χρειαζεστε απλα τις 2 ταυτοτητες και την αδεια κυκλοφοριας. Αφου τους δειξεις την αδεια θα σου δωσουν ενα χαρτι και με αυτο το χαρτι θα πας στην τραοεζα να πληρωσεις το παραβολο. Το παραβολο συνηθως το πληρωνει ο αγοραστης αλλα αυτο εγκυται στην συνενοηση που θα κανετε.
Απο κει και περα γυρνας στο ΚΕΠ με την αποδειξη οτι πληρωμης και συνπληρωνετε κατι αιτησεις και αυτο ηταν. Πληροφοριες για το ΚΕΠ μπορεις να βρεις και στο http://www.kep.gov.gr
Οσων αφορα το χρηματικο, αυτο ειναι πως θα συνενοηθεις. Εγω ετυχε να κανω 4 μεταβιβασεις σε 2 μηνες. Μερικες φορες πηρα/εδωσα τα χρηματα πριν και αλλες φορες μετα την μεταβιβαση. Καλο θα ηταν στα ΚΕΠ μαζι με το παραβολο να πληρωσει και εσενα.
Τα μονα χαρτια που πρεπει να ανταλλαξετε μετα ειναι απο μια υπευθυνη δηλωση απο τον αγοραστη οτι αγορασε και απο τον πωλητη οτι πουλησε το Χ αυτοκινητο αντι Χ χρηματικου ποσου στον αλλον. Να θυμασαι οτι εσυ κρατας αυτην που υπεγραψε εκεινος και αυτος αυτην που υπεγραψες εσυ
-
Και με την ασφάλεια τι γίνετε;
Παράδειγμα εγώ έχω το Χ αυτοκίνητο και πάω σε μια μάντρα / ιδιώτη για να πάρω κάποιο άλλο…
Όμως αυτό που έχω τώρα θέλω να το παροπλίσω και να έχω μόνο το καινούριο.Παίρνω τηλέφωνο στα καπάκια την ασφαλιστική και τους λέω… ξέρετε άλλαξα αυτοκίνητο και άλλαχτε μου τα στοιχεία με αυτά του καινούριου αυτοκινήτου και να έρθει το παλικάρι με το παπάκι στο σπίτι να πάρει τα επιπλέον χρήματα;
Ή πρέπει πριν ακόμα πάρω στα χέρια μου το νέο αυτοκίνητο να έχω περάσει πρώτα από την ασφαλιστική και να τους έχω ενημερώσει με το τι θα κάνω και να πληρώσω εκεί; -
Αυτο εκανα με την ασφαλεια μολις τωρα...
Μολις παρεις την νεα αδεια στα χερια σου παιρνεισ στην ασφαλεια και ενημερωνεις οτι θες να μεταφερεις την ασφαλεια σου απο το αλλο οχημα σε αυτο που αγορασες. Σου στελνουν προσωρινο και μετα μονιμο σηματακι κ εισαι κομπλε.
-
Ο χρήστης vagelis-rallye έγραψε:
Βασικα υποθετοντας οτι το αμαξι δεν εχει παρακρατηση και οτι την μεταβιβαση θα κανουν ο ιδιοκτητης και ο αγοραστης στα ΚΕΠ τοτε χρειαζεστε απλα τις 2 ταυτοτητες και την αδεια κυκλοφοριας. Αφου τους δειξεις την αδεια θα σου δωσουν ενα χαρτι και με αυτο το χαρτι θα πας στην τραοεζα να πληρωσεις το παραβολο. Το παραβολο συνηθως το πληρωνει ο αγοραστης αλλα αυτο εγκυται στην συνενοηση που θα κανετε.Απο κει και περα γυρνας στο ΚΕΠ με την αποδειξη οτι πληρωμης και συνπληρωνετε κατι αιτησεις και αυτο ηταν. Πληροφοριες για το ΚΕΠ μπορεις να βρεις και στο http://www.kep.gov.gr
Οσων αφορα το χρηματικο, αυτο ειναι πως θα συνενοηθεις. Εγω ετυχε να κανω 4 μεταβιβασεις σε 2 μηνες. Μερικες φορες πηρα/εδωσα τα χρηματα πριν και αλλες φορες μετα την μεταβιβαση. Καλο θα ηταν στα ΚΕΠ μαζι με το παραβολο να πληρωσει και εσενα.
Τα μονα χαρτια που πρεπει να ανταλλαξετε μετα ειναι απο μια υπευθυνη δηλωση απο τον αγοραστη οτι αγορασε και απο τον πωλητη οτι πουλησε το Χ αυτοκινητο αντι Χ χρηματικου ποσου στον αλλον. Να θυμασαι οτι εσυ κρατας αυτην που υπεγραψε εκεινος και αυτος αυτην που υπεγραψες εσυ
Επαναφέρω το θέμα.
Έχει κάνει κανείς το τελευταίο διάστημα αγοραπωλησία με ιδιώτη;
Ισχύουν τα παραπάνω; -
Τον περασμένο Δεκέμβρη πούλησα αυτοκίνητο.
Ναι ισχύουν.Στάλθηκε από το GT-I9195 μου
-
Ευχαριστώ.
-
Δεν βλέπω να αναφέρεται το
Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «print screen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας ΔΟΥ.
http://www.yme.gr/index.php?tid=334#3
(ισως κάνει την διαδικασία το ΚΕΠ ; ) -
Έχεις δίκιο. Αυτό μου το είπαν και στις εμπορίες.
Πρέπει να γίνει επίσκεψη στην εφορία για αυτήν την απόδειξη τελών κυκλοφορίας. -
Έχω την εντύπωση οτι υπάρχει (απο πέρισυ) νόμος που απαγορεύει τις αγοραπωλησίες με μετρητό για αξίες μεγαλύτερες των 1000 ευρώ (όταν πρόκειται για ιδιώτες). Αν όντως υπάρχει τέτοιος νόμος, ισχύει φαντάζομαι και για τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.
Συνεπώς αποκλείεται να πάει η ΔΟΥ στους συμβαλλόμενους και να τους κόψει τον κώλο?
Πάμε τώρα και στην εποχή των capital controls...
Τραπεζικές επιταγές εκδίδονται πλέον ή όχι ακόμη?
Επίσης υπάρχει τρελός που να έχει χρήματα στο μπαούλο και να τα επενδύει σε αυτοκίνητο? (αν δεν τα έχει σε μπαούλο, τότε πρακτικά δεν μπορεί να τα βρει)Υπάρχει τρόπος να το κάνεις με e banking? Τι εξασφάλιση έχει ο αγοραστής αν προχωρήσει πρώτος στη μεταφορά, ή τι εξασφάλιση έχει ο πωλητής αν κάνει πρώτος τη μεταβίβαση?
-
Τραπεζικές επιταγές οι τράπεζες δίνουν αλλά μόνο για χρήση εντός της χώρας, δηλ. για λογαριασμούς ελληνικούς.
Όσο αφορά τα περί web banking, μεταφορές κλπ... πριν φθάσεις σε αυτό το στάδιο υπάρχουν οι βεβαιώσεις αγοραπωλησίας καθώς και οι αποδείξεις προκαταβολών. Στις βεβαιώσεις αναφέρονται και τα ποσά προκαταβολών, το ποσό πώλησης/αγοράς καθώς και λοιπά έξοδα (μεταβίβαση, πινακίδες κλπ...).
Οπότε στην εξόφληση (μέσω τράπεζας ή web banking) αναφέρεις στην απόδειξη που θα πάρεις ως σχόλιο 'αφορά την αγορά αυτοκινήτου με αριθμό κυκλοφορίας: ΧΧΧ-ΧΧΧΧ από την εμπορία: ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ'.
-
Παιδιά είναι λάθος να πιστεύετε ότι η μεταβίβαση του αυτοκινήτου σας πραγματοποιείται στα ΚΕΠ.
{ΦΕΚ 2254 /19-8-2014 (παράρτημα 28256,28257) που καθορίζει τις διοικητικές διαδικασίες που διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ : Η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται, μόνο εφόσον ελεγχθούν τα εκ του νόμου απαραίτητα δικαιολογητικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας Μεταφορών & Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας και εκδοθεί από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη ή του νέου κατόχου και όχι με την κατάθεση της αίτησης στο ΚΕΠ.}
Στο ΚΕΠ απλά καταθέτετε τα δικαιολογητικά σας . Τα ΚΕΠ δεν έχουν αρμοδιότητα να κάνουν τη μεταβίβαση.
ΜΟΝΟ η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας έχει αυτή την αρμοδιότητα. Δηλαδή όταν καταθέσετε τα δικαιολογητικά σας στο ΚΕΠ, αυτό θα τα στείλει στην Διεύθυνση Μεταφορών προς έλεγχο. Αν τα δικαιολογητικά είναι εντάξει και δεν υπάρχει καμία έλλειψη η Διεύθυνση Μεταφορών θα εκδώσει νέα άδεια κυκλοφορίας την οποία θα αποστείλει πίσω στα ΚΕΠ για να την παραλάβετε εσείς. Αν υπάρχουν ελλείψεις θα γνωστοποιηθούν στο ΚΕΠ το οποίο θα σας ειδοποιήσει να προσκομίσετε τα σωστά, θα τα αποστείλει πάλι στην Υπηρεσία Μεταφορών κ.ο.κ
Γι' αυτό και μια μεταβίβαση μέσω ΚΕΠ κάνει πάνω από μήνα να ολοκληρωθεί.
Το κυριότερο θέμα όμως είναι ότι αν καταθέσετε στο ΚΕΠ τα δικαιολογητικά σας μαζί με τον πωλητή του αυτοκινήτου που θέλετε να αγοράσετε και τον πληρώσετε εκείνη τη στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να μπλέξετε σε περιπέτειες.
Παράδειγμα αν το αυτοκίνητο είναι μπλοκαρισμένο (και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ) με ασφαλιστικά μέτρα ή λόγω οφειλών προς το δημόσιο εσείς θα το μάθετε όταν σας ενημερώσει το ΚΕΠ το οποίο θα ενημερωθεί αντίστοιχα από τη Διεύθυνση Μεταφορών μετά από αρκετές ημέρες.
Τότε όμως θα είναι αργά και σεις θα τρέχετε να πάρετε τα λεφτά σας πίσω !
Διαδικασία πώλησης αυτοκινήτου.