-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
2. Στον δρόμο κινούμαστε με:- ασφάλεια
- ευγένεια
- ταχύτητα
Για να ξηγούμαστε λοιπόν, σε σχέση με το thread, τα παραπάνω 3 ουσιαστικά είναι σε σειρά προτεραιότητας. Το να πηγαίνεις σφαίρα στην αριστερή στην ευθεία της Θήβας μπορεί να είναι και ασφαλές, αλλά είναι αγενές προς τους κακόμοιρους που έχουν κλειστεί πίσω από τα φορτηγά και προσπαθούν να βγουν.
Πολύ σωστός. Κι όμως, πρέπει να υπάρχουν αρκετοί 'εδώ μέσα' που να το διάβασαν αυτό το τελευταίο και να έβαλαν τα γέλια...
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
...Ξαναδιάβασε τι έχεις(τε) γράψει και με ποιους χαρακτηρισμούς και μετά δες ποια είναι τα δικά μου λόγια
Κυρήγματα στην εκκλησία
-
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Καποιοι λοιπον ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι ελεγχουν απολυτα το δικο τους αμαξι (το οποιο ποτε δεν παθαινει βλαβη), ΜΑΝΤΕΥΟΥΝ τι θα κανει ο καφρος μπροστα τους και ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ οτι τρεχοντας μειωνουν τις πιθανοτητες να εμπλακουν σε ατυχημα.
Το προβλημα ειναι οτι αυτο δεν τους αρκει. Υποστηριζουν οτι, με βαση τις προσωπικες τους εκτιμησεις και εμπειριες, πρεπει να πεταξουμε στον καλαθο ερευνες, στατιστικα και την κοινη λογικη.
Ikar, βαλε σε ψηφοφορια το ερωτημα για τη σχεση ταχυτητας και πιθανοτητας εμπλοκης σε ατυχημα. Σε ενα φορουμ με μελη που -κατα τακμηριο- ειναι περισσοτερο 'υποψιασμενα' για την αυτοκινηση σε σχεση με το μεσο ορο, θα πρεπει να εχουμε ενα ικανοποιητικο (ποιοτικα και ποσοτικα) δειγμα για να εξαχθουν καποια συμπερασματα.Γιατί δεν τη βάζεις εσύ την ψηφοφορία;
ναι, βλέπουμε πόσο 'υποψιασμένα' είναι πολλά μέλη
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Οι χαρακτηρισμοί από τους politically correct έχουν προέλθοι, θες να τους αναφέρουμε; άστο. Δεν ανήκω σε αυτό το ποσοστό, είμαι επικίνδυνος και άσχετος οδηγός.-Τι χαρακτηρισμούς έχουν κάνει άλλοι για σένα δεν με ενδιαφέρει. Εγώ περιμένω από αυτά που γράφεις και διαβάζω να βγάλω συμπέρασμα για σένα, και όχι από αυτά που λένε άλλοι για σένα.
Αν νομίζεις ότι τα bold σε αντιπροσωπεύουν, δεν έχουμε να πουμε τίποτα άλλο και απορώ τι συζητάμε τόσες μέρες.
Αν πάλι (το πιθανότερο) τα γράφεις για να ειρωνευτείς αυτούς που σε αποκάλεσαν δολοφόνο, αλήτη, κοντράκια, επικίνδυνο ή άσχετο, δεν βοηθάς σε κάτι. Ίσα ίσα αναπτύσσεις ένταση και εκτρέπεται η συζήτηση.Δηλαδή έτσι απλά έγινα επικίνδυνος επειδή κινούμαι στη μεσαία με 80!
Και δήλωσα πολλές φορές ότι κινούμαι με 120-130, δεν θα σου πεταχτώ και δεν θα κατασκηνώσω αριστερά. Μήπως δεν διαβάζεις τα Post μου, ή απλά πρέπει να δεχτώ την δογματική αντίληψη ότι όποιος κινείται στο δρόμο σου είναι πιθανό εμπόδιο άρα και επικίνδυνος, παρά το γεγονός ότι κινείσαι με ταχύτητες που είναι άκρως παράνομες;Για να το ξανασκεφτώ: Υπάρχουν δύο άτομα. Ο ένας κινείται αριστερά με 200 και είναι καραπαράνομος. Ο άλλος κινείται ήσυχα στη μεσαία χωρίς να πετάγεται, χωρίς να κόβει κανέναν. Ποιός ενοχλεί ποιόν;
Όπως έγιναν όλοι οι άλλοι επικίνδυνοι που παν με 200. Και που ξέρω αν εσύ (ή όποιος άλλος) μπορεί να ελέγξει το αυτοκίνητό του με... 80;;; Για το παράνομες το 'χουμε πει τόσες φορές για το ποιος είναι υπεύθυνος, όπως και γι' αυτούς που περνάνε με κόκκινα/STOP. Η ταχύτητα σκοτώνει όμως
Είναι σίγουρο ότι κάποιοι από όσους βγαίνουν στην ΕΟ δεν μπορούν να ελέγξουν το αυτοκίνητό τους με 80. Δεν μιλάμε για αυτούς, γιατί συμφωνούμε. Αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν δίπλωμα.
Για το γεγονός ότι κινείσαι με παράνομες ταχύτητες τι έχουμε πει; Εσύ θεωρείς ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται (a la autobahn) να κινείσαι με όσα θες. Εγώ όχι. Ο νομοθέτης σου λέει εως 120 στην Ελλάδα, έως 120/130 σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τις μισές περίπου autobahn.Όταν εγώ κινούμαι νόμιμα και εσύ παράνομα και ταυτόχρονα με ενοχλείς ή με θέτεις σε κίνδυνο, έχω κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρομαι για τις ενέργειες σου.
Εσύ έχεις δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι που το όριο είναι 120, δημοκρατία έχουμε. Αλλά μέχρι να αλλάξει το όριο, σύμφωνα με το νόμο δεν έχεις δικαίωμα να κινείσαι με περισσότερα, ειδικά όταν θέτεις και άλλους σε κίνδυνο με τη μειωμένη (λόγω ταχύτητας) ικανότητα αντιδράσεών σου. Εγώ δεν θα σου πω να πηγαίνεις με 119. Σε άδειο (εντελώς) δρόμο, κάνε ότι θέλεις. Αλλά περιμένω να σεβαστείς εμένα και όποιον άλλο κινείται νόμιμα.
Έτσι κι αλλιώς υπάρχει και μεγάλο περιθώριο. Αυτό που είπαμε μόνο είναι να μην 200αρίζεις όταν έχεις άλλα αυτοκίνητα σχετικά κοντά και να μην περνάς +80 και +100 δίπλα από άλλους. Έχεις όλη την άνεση να επιταχύνεις πάλι όταν βρεις ένα ανοιχτό άδειο κομμάτι.Ακόμα και ο νόμος έχει κλιμακωτές κυρώσεις. Στα 180 είναι πλημμέλημα. Πιο πριν έχει πρόστιμα, points κτλ.
Διάβασε σε παρακαλώ αυτό http://www.abd.org.uk/speed_limits_85th.htm
Μια εικονίτσα που μετράει όσο χίλιες λέξεις, από το παραπάνω κείμενο
για κάνε μας και μία ανάλυση, ποια είναι τα όρια, ποια η μέση ταχύτητα και ποια τα άκρα
Για την συγκεκριμένη εικόνα τα όρια δεν έχουν σημασία. Και όπως έχω γράψει τόσες φορές δεν λέω να πηγαίνεις με το όριο.
Η μέση ταχύτητα είναι στο μέσον του διαγράμματος, στην κορυφή της πράσινης καμπύλης. Όταν πηγαίνεις με τη μέση ταχύτητα περνάς όσους περίπου σε περνάνε ανά μονάδα χρόνου.
Τα άκρα είναι όταν περνάς τους πάντες (γρήγορος, δεξιά στο διάγραμμα) και όταν σε περνάνε οι πάντες (αργός, αριστερά στο διάγραμμα).Όταν κινούμαι εγώ στην ΕΟ πηγαίνω με τον ίδιο περίπου ρυθμό με πολλούς, περνάω μερικούς (βανάκια, φορτηγά, παραφορτωμένα οικογενειακά) και με περνάνε κάποιοι γρήγοροι (περίπου οι μισοί σε πλήθος από όσους περνάω). Άρα θα τοποθετούσα τον εαυτό μου στο 70-75%, λίγο κάτω από το 'ιδανικό' 85%
Όταν πηγαίνεις με 200, τι ποσοστό προσπερνάς και τι ποσοστό σε περνάει; Σου είπα και πριν ότι η προσωπική μου εκτίμηση για τα 200 είναι 95/5. Δες πόσο ανεβαίνει η πιθανότητα ατυχήματος εκεί δεξιά.
edit: λάθος στα quotes
-
Δύο ίδια αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;
Αλλαγή σε ίδια αυτοκίνητα, για να μην αρχίσουν οι παρεξηγήσεις... -
Αν το ενα ειναι κανενα punto και το αλλο κανενα καλο merc,bmw νομιζω οτι η διαφορα θα ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη που εχει στο μυαλο του ο καθενας. Ειπαμε να πας με 200 αλλα εχει πολυ μεγαλη σημασια το 'με τι' θα πας.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Τελικά τι μπορούμε να συζητήσουμε; Όλα είναι άσπρο/μαύρο για σένα. Όταν λέμε ότι έχεις καλύτερη δυνατότητα ελιγμών ή φρεναρίσματος στα 120, αυτό δεν σημαίνει τίποτα; Σου δίνει περισσότερες πιθανότητες να τον αποφύγεις! Σίγουρος ότι δεν θα πάθεις οδικό ατύχημα μπορείς να είσαι στο σπίτι σου, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και για τα οικιακά ατυχήματα!
Εφόσον βγαίνουμε όλοι στο δρόμο για τον ένα λόγο ή τον άλλο, δεν είναι καλύτερα να μειώνουμε τις πιθανότητες ατυχήματος;Για να σου γράφω προσπαθώ να τις μειώσω -αφού σύμφωνα με τα γραφόμενα πολλών δεν θα έπρεπε να γράφω. Απλώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μείωσης, ας κρίνει ο καθένας ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ του ποιος είναι αυτός.
Τα 120-130-140 δεν είναι αρκετα για να περάσεις μια νταλίκα που πάει με 80; Πόσο επιπλέον θα αργήσεις να την περάσεις; Αν σε ανησυχεί η οδήγηση του νταλικιέρη, πέρνα την ακόμα πιο γρήγορα, ή κάτσε πιο πίσω (σε ασφαλή απόσταση) και βρες ένα σημείο με περισσότερο χώρο για να περάσεις.
Ο χώρος είναι δεδομένος, αριστερή στην εθνική και ναι, θα κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ, επιταχύνοντας κι όχι με σταθερή ταχύτητα. Αν φοβάμαι, ας καθίσω πίσω με μειωμένες αεροδαμικές αντιστάσεις -και καθόλου ορατότητα-
-
Ο χρήστης MANGO έγραψε:
Αν το ενα ειναι κανενα punto και το αλλο κανενα καλο merc,bmw νομιζω οτι η διαφορα θα ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη που εχει στο μυαλο του ο καθενας. Ειπαμε να πας με 200 αλλα εχει πολυ μεγαλη σημασια το 'με τι' θα πας.Η εικόνα που έχουμε για το ποιο φρενάρει καλύτερα είναι μερικές φορές λάθος. Τυχαίνει κάποια πολύ μεγάλα και πολυτελή αυτοκίνητα να φρενάρουν χειρότερα από μικρά οικογενειακά ή ακόμα και supermini, και αυτό πολλές φορές οφείλεται στο μεγαλύτερο βάρος και άλλες φορές στην κατανομή του.
Παράδειγμα καλού μικρού είναι το Yaris, που ακόμα και το 1000άρι, φρενάρει καλύτερα από μερικά πολυτελή μεγάλα, αρκεί να έχει ABS.Έχω ένα περιοδικό με δοκιμή φρεναρίσματος για πολλά αυτοκίνητα στο σπίτι. Αν θέλετε μπορώ να γράψω μερικά παραδείγματα το βράδυ.
Συμπέρασμα: Το μεγαλύτερο/καλύτερο/ακριβότερο/πολυτελέστερο συνήθως φρενάρει καλύτερα, αλλά μη βασίζεστε...
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Κοίταξε φίλε μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός οδηγού είναι να υπερκτιμά τις δυνάμεις τους.
συμφωνω, εχεις δει κανεναν εδω μεσα να το κανει?
Όλοι έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες μας κάποια φορά.
Έστω κι αν το μόνο αποτέλεσμα ήταν η τρομάρα που πήραμε όταν έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε.
Εσύ δεν έχεις τρακάρει ποτέ μέσα στην πόλη; Εγώ ευτυχώς την έχω γλιτώσει ακόμα, αλλά ήμουν επιβάτης σε μερικά τρακαρίσματα. Στην μεγάλη πλειοψηφία φταίει κάποιο ζώο που έκανε κάτι που δεν έπρεπε (stop, κόκκινο, τρέξιμο σε 'τυφλά' στενάκια) και προκάλεσε το ατύχημα. Αποτέλεσμα: υλικές ζημιές.
Στην ΕΟ αλλάζουν τα πράγματα. Αν πηγαίνεις με 200 και είτε από δικό σου λάθος, ή από κάποιο ζώο που σε ώθησε σε έναν ελιγμό ή απώλεια του ελέγχου, ο απολογισμός δεν είναι μόνο υλικές ζημιές. Και μπορεί να πάρεις και κάποιον μαζί σου υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό λέω τόση ώρα.
Δεν λέω ότι σίγουρα θα σου φύγει, ή ότι σίγουρα ένα ζώο θα σε κάνει να προκαλέσεις ατύχημα. Αλλά με 200 είναι πιο εύκολο απ'ότι με 120. That's all.οδηγω απο το 1991 και ΔΕΝ εχω ακουμπησει ουτε γατα.-
το ξαναειπα, ξεκοληστε το μυαλο σας απο το 200.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Δύο αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;Στη τύχη λέω με 80.
-
Ο χρήστης MANGO έγραψε:
Αν το ενα ειναι κανενα punto και το αλλο κανενα καλο merc,bmw νομιζω οτι η διαφορα θα ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη που εχει στο μυαλο του ο καθενας. Ειπαμε να πας με 200 αλλα εχει πολυ μεγαλη σημασια το 'με τι' θα πας.Όχου, θέλετε να με τρελάνετε. Βάλτε τα αυτοκίνητα να είναι ίδια.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Δύο αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;Eξαρτάται τα αυτοκίνητα,
από προσωπική εμπειρία αν πχ αυτό που πάει είναι 120 ειναι το ραβ4 μκ1,
και αυτό που πάει 170 ειναι το γιάρις ts, σε πραγματικές συνθήκες (δηλ. ελληνικό οδόστρωμα κτλ), παίζει και να ακινητοποιηθούν στην ίδια απόσταση...ενδιαφέρον θα ήταν πάντως να κάναμε μία δοκιμή...
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Όσο για το bold, ΕΣΥ είπες 'ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΧΑΒΑΛΕ ΜΟΥ'. Που συμβαδίζει αυτό με το ζύγισμα πιθανοτήτων και την ασφάλεια;;
Στη δυνατότητα αντίληψης του περιβάλλοντος χώρου.
Για πες μας πάλι ρε Νάσο εκείνη την ιστορία με τις δυνάμεις που σου μεταβίβασε ο μάντης Κάλχας, και γιατί έπρεπε να περάσεις από Photoshop τη φωτογραφία του avatar (η αυθεντική φωτογραφία φαίνεται παρακάτω)...
[EDIT: η φωτο αφαιρείται μετά από προσωπική παράκληση του kouk]
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Τελικά τι μπορούμε να συζητήσουμε; Όλα είναι άσπρο/μαύρο για σένα. Όταν λέμε ότι έχεις καλύτερη δυνατότητα ελιγμών ή φρεναρίσματος στα 120, αυτό δεν σημαίνει τίποτα; Σου δίνει περισσότερες πιθανότητες να τον αποφύγεις! Σίγουρος ότι δεν θα πάθεις οδικό ατύχημα μπορείς να είσαι στο σπίτι σου, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και για τα οικιακά ατυχήματα!
Εφόσον βγαίνουμε όλοι στο δρόμο για τον ένα λόγο ή τον άλλο, δεν είναι καλύτερα να μειώνουμε τις πιθανότητες ατυχήματος;Για να σου γράφω προσπαθώ να τις μειώσω -αφού σύμφωνα με τα γραφόμενα πολλών δεν θα έπρεπε να γράφω. Απλώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μείωσης, ας κρίνει ο καθένας ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ του ποιος είναι αυτός.
Τελικά ο καθένας για τον εαυτό του κρίνει πάντα. Η συζήτηση γίνεται έτσι ώστε αν έχω εγώ δίκιο να το καταλάβεις και να συμφωνήσεις μαζί μου ή αν έχεις εσύ να συμφωνήσω εγώ μαζί σου.
Φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε διαφορετική άποψη, όπως και συμβαίνει.Τα 120-130-140 δεν είναι αρκετα για να περάσεις μια νταλίκα που πάει με 80; Πόσο επιπλέον θα αργήσεις να την περάσεις; Αν σε ανησυχεί η οδήγηση του νταλικιέρη, πέρνα την ακόμα πιο γρήγορα, ή κάτσε πιο πίσω (σε ασφαλή απόσταση) και βρες ένα σημείο με περισσότερο χώρο για να περάσεις.
Ο χώρος είναι δεδομένος, αριστερή στην εθνική και ναι, θα κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ, επιταχύνοντας κι όχι με σταθερή ταχύτητα. Αν φοβάμαι, ας καθίσω πίσω με μειωμένες αεροδαμικές αντιστάσεις -και καθόλου ορατότητα-
Είπα ασφαλή απόσταση (σε bold πάνω), όχι ακριβώς από πίσω, ούτε στα 5-10 μέτρα. Αν δεν είχαμε μιλήσει σε προηγούμενα post για 200άρες, θα μπορούσα να συμφωνήσω 100% με το συγκεκριμένο κομμάτι του post σου. Κι εγώ επιταχύνοντας περνάω, αλλά μέχρι κάποιο όριο.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
το ξαναειπα, ξεκοληστε το μυαλο σας απο το 200.Ευχαρίστως αν και κάποιοι άλλοι ξεκολλήσουν το πόδι τους από το γκάζι και το ταχύμετρο από την ένδειξη 200.
Αν δεν κινείσαι με 180-200+ δίπλα σε άλλους που κινούνται με 120, τα post μου δεν αναφέρονται σε σένα και ελπίζω να μην παρεξήγησες κάτι που έγραψα!
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
ναι, βλέπουμε πόσο 'υποψιασμένα' είναι πολλά μέληΡε lkar, στο φορουμ των 4Τ εισαι, υπεθεσα οτι θα το δεχεσαι πως απο το μεσο ορο ειναι καλυτερο το επιπεδο. Αν υποψιασμενος εισαι μονο εσυ και κανα δυο ακομα, ΟΚ παω πασο. Οι υπολοιποι χθες βγηκαμε στο δρομο...
Αμα ειναι ετσι βαλε ψηφοφορια στο F1_drivers_and_veterans.com, τι να πω... Κοιτα ομως μην ψηφισει εκεινος ο μαλακας ο γιαπωνεζος ο Yugi Ide και σου ριξει το μεσο ορο, γιατι ειναι πολυ αργος...
Τα λεμε......... -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Δύο ίδια αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;
Αλλαγή σε ίδια αυτοκίνητα, για να μην αρχίσουν οι παρεξηγήσεις...Με το αρκετά ρεαλιστικό μοντέλο ότι η απόσταση φρεναρίσματος είναι ανάλογη με την κινητική ενέργεια μπορώ να σου πω αποστάσεις και όχι ταχύτητες. Θέλει αρκετή ώρα με χαρτί και μολύβι για ταχύτητες...
Φρενάρισμα 100-0: 40.0 μέτρα
Φρενάρισμα 120-0: 57.6 μέτρα
Φρενάρισμα 170-0: 115.6 μέτραΑπό μένα τέλος το posting spree για τώρα
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Δύο ίδια αυτοκίνητα κινούνται δίπλα-δίπλα. Το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170. Φρενάρουν μαζί. Όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, με πόσα πηγαίνει αυτό που έτρεχε με 170;Για να πιάσουμε τα μαθηματικά:
Ο νόμος της επιταχυνόμενης κίνησης μας λέει ότι η ταχύτητα συναρτήσει της απόστασης είναι:
v^2 = v0^2 + 2ad,
όπου v η ταχύτητα στη συγκεκριμένη θέση, v0 η αρχική ταχύτητα, a η επιτάχυνση και d η απόσταση. Άρα το ένα αυτοκίνητο θα έχει:
v1^2 = v10^2 + 2ad
και το δεύτερο:
v2^2 = v20^2 + 2ad
Aφού τα a είναι τα ίδια (ίδιο αυτοκίνητο, ίδιος δρόμος, κλπ) και d η απόσταση (που επίσης είναι ίδια αφού κινούνται δίπλα-δίπλα). Επειδή η τελική ταχύτητα του 2 είναι 0, v2^2 = 0 κι η σχέση καταλήγει:
v1^2 = v10^2 - v20^2
Αντικαθιστώντας τα νούμερα (v10 = 170 km/h και v20 = 120 km/h) καταλήγουμε στο εντυπωσιακό:
v1 = 120,4 km/hΆρα:
Όταν δύο ίδια αυτοκίνητα που το ένα πάει με 120 και το άλλο με 170 φρενάρουν μαζί, όταν αυτό που έτρεχε με 120 έχει σταματήσει, αυτό που έτρεχε με 170 πηγαίνει με 120,4 km/h.OK;
Φεύγω τώρα για ταξίδι, με αποχή από ίντερνετ, και ελπίζω να έχετε τελειώσει το thread όταν ξαναμπώ.
Α, και κάτι ακόμα. Με τις νέες τιμές στα καύσιμα, και με δεδομένο ότι η αεροδυναμική αντίσταση εξαρτάται από τον κύβο της ταχύτητας, πόσα λεφτά κερδίζετε για να μην σας πειράζει να τα καίτε;
-
Osa lefta kai na kerdizei kapoios dikaiwma toy pws 8a ta ksodepsei file moy.... EGW mporei na goystarw na ta KAIW kai allos na ta kanei masoyraki katw apo to strwma toy..... ASTOXO paradeigma....
The Voice mlkia ayto poy ekanes me thn foto toy nassoy.....
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
...
Αντικαθιστώντας τα νούμερα (v10 = 170 km/h και v20 = 120 km/h) καταλήγουμε στο εντυπωσιακό:
v1 = 120,4 km/hΣε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα κι εγώ χρησιμοποιώντας τα μήκη φρεναρίσματος. Όταν το αυτοκίνητο Α (120-0) θα έχει σταματήσει, θα μένουν στον Β (170-0) ακόμα 115.6 - 57.6 = 58 μέτρα. Από ποιά ταχύτητα χρειάζεσαι 58 μέτρα να φρενάρεις, αν φρενάρεις από τα 100 στα 40 μέτρα; Απάντηση 120,41χαω.
Αυτό που αμφιβάλλω είναι ότι όταν ο Α σταματήσει εντελώς, ο Β δεν θα έχει διανύσει το ίδιο διάστημα με τον Α (57.6μ) αλλά πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα αυτοκίνητα δεν κινούνται δίπλα-δίπλα, αλλά το Β ξεκινάει το φρενάρισμα απο τα 170 αντί για 120. Χρειάζεται δηλαδή να υπολογιστεί η συνάρτηση v(t) και από κει θα βγάλουμε αποτέλεσμα.
Α, και κάτι ακόμα. Με τις νέες τιμές στα καύσιμα, και με δεδομένο ότι η αεροδυναμική αντίσταση εξαρτάται από τον κύβο της ταχύτητας, πόσα λεφτά κερδίζετε για να μην σας πειράζει να τα καίτε;
Η αεροδυναμική αντίσταση (δύναμη) εξαρτάται από το τετράγωνο της ταχύτητας. Η ισχύς για να υπερνικηθεί αυτή η αντίσταση είναι ανάλογη του κύβου της ταχύτητας. Το συμπέρασμα συνεχίζει να ισχύει πάντως!
[Διάσπαση]Η προσπέραση του Kasel. Περί προσπέρασης γενικώς