-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Η αντοχή που επιδεικνύει ένα εξάρτημα ή ένα ολόκληρο αυτοκίνητο που τις δάφνες του και την αξία του τις έχει κερδίσει στα χώματα, είναι αρκετά παραπάνω από τα αντίστοιχα της ασφάλτου και ειδικά της πίστας.Δεν είναι έτσι απόλυτα, αγαπητέ Beams... ή μάλλον δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση σε αυτή τη σύγκριση.
Σκέψου ένα μοτέρ που γυρίζει με 6-9Κ στροφές με το ίδιο λάδι για 24ώρες, σκέψου τι σημαίνει για τα φρένα να φρενάρεις κάθε δυο και λίγο από τα 300 στα 50 με 1.2G (τα θερμικά 500ΚW τα έχεις για πλάκα... είναι σα να ψήνεις το δισκόφρενο σε 60 φούρνους μαζί ταυτόχρονα - η Sonauto 914-6GT το 1970 τέλειωσε το Le Mans έκτη με το ίδιο σετ τακάκια!!!!! )...
Ψύξη λες; Για σκέψου τι τραβάει το καημένο το μοτεράκι όταν κυνηγάς 15 γύρους πίσω από τον άλλον να προσπεράσεις με 300χ.α.ω, που είσαι δευτερόλεπτα πριν το πάρεις στο χέρι σε κάθε απόπειρα...πραγματικά τα προβλήματα είναι άπειρα!
Αλλά ακόμα και οι κραδασμοί, που λες, τείνουμε να ξεχνούμε επειδή οι καλοί μας φίλοι οι δημοσιογράφοι πιάσαν κάπου κάπως 300χ.α.ω για δέκα δευτερόλεπτα και το παρουσιάζουν ως φυσιολογικό, νομίζουμε ότι μπορεί να το αντέξει ένα αμάξι όλη μερα;
Ένα μέσο LeMans είναι πάνω από 5000χλμ... Χώρια που ό,τι τρως στη μάπα από τους κραδασμούς στο χώμα το τρως σε περιστροφές υπο πλήρες φορτίο - η επίδραση είναι αντίστοιχη (η ζωή, πχ, ενός ρουλεμάν δεν είναι συνάρτηση μόνο του φορτίου που κουβαλάει, αλλά και των περιστροφών και των θερμικών σοκ και των κραδασμών φυσικά).Τζουζέπε, το παράδοξο είναι ότι παραδοσιακά η 911 έγινε αυτό που έγινε στο χώμα πρώτα και μετά στις πίστες...και φυσικά έφερε νίκες από παγκόσμια ράλλυ (911S, SC-RS κα) μέχρι endurance αγώνες (πέρα από την διάσημη 959/αδερφάκι της τπ ασφάλτινο 961, για πάτα να δεις τι ήταν η 953).Στο δε χώμα, εκείνη τη εποχή που τα τετρακίνητα ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία, όλα αυτά που θεωρούμε σήμερα κουσούρια στη συμπεριφορά της ήταν χρήσιμο εργαλείο, μην ξεχνάς!
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
πολυ σωστα,οπως και στο ''βρωμικο'' περιβαλλον που δεν μπορεις να αποφυγεις σε συγκριση με το αποστειρωμενο της πιστας(χωμα,σκονη που διαπερνα φιλτρα αερος,λασπες, χιονι= βουλωμα/μπλοκαρισμα ψυγειων νερου/λαδιου,ιντερκουλερ κλπ)
Γιατί, δεν έχει δροσερό νεράκι σε κατακόκκινο δισκάκι στην πίστα;
-
Μπόμπ σφουγγαράκης ?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Μάλλον ξεχάσατε την 959 στο Pari-Dakar, ή μήπως εκεί δεν είχε μόνο χώμα αλλά και φυτευτές πέτρες, και χαντάκια, ?Εγώ δεν την ξέχασα!
-
-
Aμ, το Renault 20 που το πάτε?
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Aμ, το Renault 20 που το πάτε?Για σκραπ;
-
Να υπογραμμησω ομως οτι στα τωρινα ραλλυ παντως καθε μερα το βραδυ τα ξανακανουν καινουρια ενω κατι τετοιο δεν γινεται στους αγωνες στη πιστα και αντοχης των 24 ωρων κ.λ.π.
-
Και όοοοολα αυτά που λέει ο dim8 για τη συμπεριφορά της 911 είναι σαχλαμάρες! Μια χαρά εύκολο αμάξι είναι, μωρε! Με σορτσάκι και άσπρη κάλτσα και πας αέρα...
(πως καταλαβαίνει που πάει, ρε μάστορα; )
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
πολυ σωστα,οπως και στο ''βρωμικο'' περιβαλλον που δεν μπορεις να αποφυγεις σε συγκριση με το αποστειρωμενο της πιστας(χωμα,σκονη που διαπερνα φιλτρα αερος,λασπες, χιονι= βουλωμα/μπλοκαρισμα ψυγειων νερου/λαδιου,ιντερκουλερ κλπ)
Γιατί, δεν έχει δροσερό νεράκι σε κατακόκκινο δισκάκι στην πίστα;
Στα ραλλυ περνανε ποταμια που βουταει και το καυτο μοτερ μεσα στο νερο.Εκει ο τροχος κοπαναει τον βραχο και τις πετρες ανα δευτερολεπτα.Εκει κατεβαινεις 10 χλμ κατηφορα που θα επιβραδυνεις πολλες φορες μεχρι πολυ λιγα χλμ και δεν θα ξαναπιασεις 180-200-300χλμ καθε γυρο για να κρυωσεις μοτερ,φρενα.Ειναι διαφορετικο τελειως το ραλλυ,μην μπουμε στο τρυπακι ποιο ειναι χειροτερο συμπεθερε.
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Να υπογραμμησω ομως οτι στα τωρινα ραλλυ παντως καθε μερα το βραδυ τα ξανακανουν καινουρια ενω κατι τετοιο δεν γινεται στους αγωνες στη πιστα και αντοχης των 24 ωρων κ.λ.π.υπαρχουν περιορισμοι δεν τα αλλαζουν ολα οπως παλια.Το μοτερ πχ πρεπει να βγαλει 3 αγωνες.
Φυσιολογικο ειναι παντως να αλλαζεις ακρα,ψαλιδια κλπ στο χωμα.Εαν δεις που τρεχουν και τα βραχια που περνανε.
στην ασφαλτο δεν αλλαζουν,γιατι δεν χρειαζεται,εκτος αν βροντηξεις πουθενα. -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Και όοοοολα αυτά που λέει ο dim8 για τη συμπεριφορά της 911 είναι σαχλαμάρες! Μια χαρά εύκολο αμάξι είναι, μωρε! Με σορτσάκι και άσπρη κάλτσα και πας αέρα...(πως καταλαβαίνει που πάει, ρε μάστορα; )
ωραιο χερι!
το δυσκολο δεν ειναι να δεις που παει,αλλο ειναι το δυσκολο .Εδω βεβαια φαινεται λιγο πιο γρηγορα αποτι παει λογω ευρυγωνιου της go-pro μαλλον -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Μάλλον ξεχάσατε την 959 στο Pari-Dakar, ή μήπως εκεί δεν είχε μόνο χώμα αλλά και φυτευτές πέτρες, και χαντάκια, ?
Εγώ δεν την ξέχασα!
ειδικη κατασκευη τελειως η εκδοση Παρι ντακαρ, οπως και ολα αυτα που τρεχουν εκει.Πολυ μπροστα στην εποχη της.
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Aμ, το Renault 20 που το πάτε?εχει τρεξει και αυτο ντακαρ.
-
Απλά ανέφερε το Renault 20 για να υπογραμμιστεί η παπάτζα 'ε παιδιά είμαι και εγώ εδώ!' που πέταξε ο κλασσικός μαϊντανός.
Πέραν αυτού, η διαφωνία μου με τον D-Jet ήταν στο ότι (αν κατάλαβα σωστά) είπε ότι η 911 έχει αξιοπιστία και ποιότητα που αναδικνύεται σε αγώνες ενώ ένα evo είναι ένα 'φτιαγμένο' σεντάν που λόγω αυτού είναι υποδεέστερο.
Σαφέστατα και η 911 (γενικά μιλώντας και ανα τους αιώνες) ήταν εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής, ομοίος και το κλασσικό Beetle (αυτό ήταν και το USP του πρακτικά). Γενικά μιλώντας όμως δεν υπάρχει ούτε καν ένδειξη, πόσο μάλλον απόδειξη πως ένα -υποτίθεται- σπορ αυτοκίνητο θα έχει μεγαλύτερη αντοχή σε σπορ χρήση από ένα άλλο πιο ταπεινό.
Τα παραδείγματα αυτά (911/evo) δεν είναι και τα καλύτερα μιας και είναι και τα 2 ιδιαίτερα ποιοτικά, το πρώτο (911) για διάφορους λόγους, το δεύτερο (evo) από ανάγκη (αλλιώς δεν θα είχε την τύχη που έχει στο Gr.N) αλλά και παράδοση.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, heavy duty φτιαγμένα κουβαδάκια (πχ Honda VTi / Type-R) και εύθραυστα καθαρόαιμα (πχ οι περισσότερες Ferrari). Για αυτοκίνητα δρόμου, όσο δεν αποτελεί προτεραιότητα (πάντα) η αντοχή αυτό θα είναι random και ανάλογα την εταιρία/ μοντέλο, όχι την κατηγορία.
^my 0.02 euros
-
Γατάκια του διαδικτύου προσπαθώ να θυμηθώ τον κωλόγερο που τη δεκαετία του '60 πήρε μια Spider και πήγε απ' την Αγγλία στην Ινδία...
Μπούσε;
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
βρε Γρηγορη πρωτοστατουν με porsche motorsport κινητηρα με ζωη σε ωρες λειτουργιας,οπως και σε σαζμαν,φρενα,γεφυρες,διαφορικα,αλλα ψυγεια,παραθυρα,κρεμαγιερες αλλα τα παντα με κοστος μισο εκατομμυριο ευρω?
Αυτο το αυτοκινητο εχει θεση στη συζητηση αυτη?
Μην την γαμας την συζητηση σε παρακαλω.Καταλαβαινω οτι βγαζεις σπυρια στον κωλο μολις ακους κατι κακο για αυτες,αλλα κρατησου βρε λεβεντη μου....ποιος την γαμαει την συζητηση, εγω που προσπαθω -ματαια- να σου διαχωρισω λιγο τις φιλοσοφιες των δυο κατασκευαστων, ή εσυ που τα εχεις κανει ΑΧΤΑΡΜΑ, και τα εχεις βαλει με τους διαφορους φιλους σου σε ενα τσουβαλι, τα 911 vs Ιαπωνικες φτερουγες, επειδη καποτε, καπου, με τους φιλους σου, γραψατε καλυτερους χρονους?
Σπυρια στον κωλο δεν βγαζω, δεν με νοιαζει κιολας γιατι δεν ειμαι κατοχος ουτε καποιας 911, αλλα ουτε και φτερουγας για να το παρω προσωπικα οπως εσυ.
Τυχαινει ομως να εχω διαβασει αρκετα, αλλα και να εχω εμπειριες και συνομιλιες με τους καταλληλους ανθρωπους, και να εχω σχηματισει μια πιο σφαιρικη αποψη απο εσενα, και πως δεν θα μπορουσε να ειναι ετσι αλλωστε, οταν εσυ κανεις λογο για 'φιλους' , για παρεες που εβαλαν σε πιστα διαφορα αυτοκινητα, πειραγμενα, διαφοροποιημενα απο τα εργοστασιακα, και με συνθηκες και οδηγους οπου δεν μπορουμε να ξερουμε κατα ποσο οι οποιες συγκρισεις εγιναν, ηταν και σωστες.
Ξεκινησες τωρα αλλο κεφαλαιο, στα περι αξιοπιστιας και αντοχης των 911, ενα σημειο οπου παραδοσιακα η πλειοψηφια των 911 , ειτε αγωνιστικες με τα καλουδια του αγωνιστικου division, ειτε και πολυ περισσοτερο στην αρχη της αγωνιστικη τους καριερας, απλως 'ξεβρακωτες' με 4 λαστιχα και αλλαγμενα αμορτισερ, ηταν τα ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ και ανθεκτικα αυτοκινητα, σε σκληρη χρηση οπως σε αγωνες και μαλιστα μεγαλης διαρκειας.
Ειναι τοσο δυσκολο να το 'καταπιεις' ? οτι ενα τοσο πουσαρισμενο εργοστασιακα μοτερ οπως αυτο του 2λιτρου Evo ή ενος 2λιτρου προηγουμενης γενιας impreza, σε ενα τεστ αντοχης, θα παραδοσει πνευμα πολυ πιο γρηγορα, απο το κοντινοτερο σε ιππποδυναμη μιας εργοστασιακης 911?
Τουλαχιστον αυτο, περιμενα να το καταλαβαινεις, και να μην τα κανεις ΤΟΣΟ σαλατα στις δημοσιευσεις σου... -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Αυτά να τα πει ο Dim 8 στον Μάκη (ξέρει ποιον Μάκη λεω) που έχει και απο τα δυο
τι να κλασει ο Μακης που τρεχει 10 χρονια χωμα,και τα πορσε που εχει αλλαξει(και εχει πληρωσει....).εδω εχουμε Κικιζα
...τι να κλασει και ο Κικιζας, που γνωρισε καποιους που κερδιζαν σε Le Mans με Porsche, οι οποιοι και εδειξαν πως πρεπει να οδηγουνται αυτες οι κατασκευες, γρηγορα, σωστα, αποτελεσματικα, και με ασφαλεια. Οι φιλοι σου και κατοχοι, απο μονοι τους ξερουν καλυτερα, αφου καποιοι εχουν κερδισει και σε Ελληνικους αγωνες, με αλλα βεβαια αυτοκινητα...
Τι να κλασει και ο γνωστος μου, που εχει αλλαξει 5 Porsche , ενα GT-R, και εχει βγει προσφατα, πρωτος Ελληνας στο Ακροπολις...
...εδω εχουμε 'Μακη που τρεχει 10 χρονια χωμα'...
-
Η μαλακία του ηλίθιου σπάει καρύδια.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Η μαλακία του ηλίθιου σπάει καρύδια.επίπεδο συνομιλίας παίδες..
Porsche Forum