-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
...
Γιατι τι ειναι η κρεατινη νομζεις. Εχεις εμπειρια προσωπικη?Καλό θα ήταν να διαβάσεις, πως και πού παράγεται. Και μετά συζητάμε αν κάνει κακό ή όχι.
Άσε, τα είπα κι εγώ. Μάταιος κόπος.
Τι μου'πες εσυ ακριβως? Οτι εχεις φιλο που πηρε κρεατινη και ειχε προβλημα με το συκωτι? Αυτο μπορει να εγινε απο χιλια δυο αλλα πραγματα ή επηδει he overdosed ή, ή, ή. Εχεις δει κατι σοβαρο, οπως πχ μια ερευνα απο σωστο source? Που εδω και ΜΙΑ ερευνα πια δεν φτανει στον τομεα φαρμακα γενικα.
Εσεις μιλατε στον αερα μεχρι τωρα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν και δεν μ'αρεσουν μονο τα peak νουμερα (δηλαδη θα ηθελα να βλεπω 10 runs ανα χρονο οποιουδηποτε αθλητη για να καταλαβω την ταση), οντως τα νουμερα δειχνουν οτι κατι δραματικο συνεβει με την Χαλκια. Ισως αναβολικα, ισως κατι αλλο ομως.
Ουσιαστικά το συμπέρασμα είναι αυτό που λέει το άρθρο στο τέλος:
Με τις συνθήκες, όμως, που επικρατούν σήμερα στο χώρο του
στίβου, όλες οι επιδόσεις μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο της έρευνας, σε περίπτωση τόσο απότομων μεταβολών...Οτι έχουμε χάσει πια την πίστη μας σε 'πρωταθληταράδες' και 'υπερανθρώπους' (μόνο με τους 'ημίθεους' κάτι γίνεται )
Κλείνοντας, υπενθυμίζω και την περίπτωση της Βούλας Τσιαμήτα: 1997 επίδοση γύρω στο 13.5 στο τριπλούν, 1999 παγκόσμια πρωταθλήτρια με 15.5 μέτρα (παραδέχομαι πως στο τριπλούν έχει ιδιαίτερη σημασία η τεχνική και βελτιώνεται θεαματικά με την προπόνηση), έκτοτε τραυματίας (ούτε σε ένα αγώνα δε συμμετείχε νομίζω) και αποσύρθηκε προ 2-3 ετών (ηλικία: νομίζω 28 ή κάτι τέτοιο).
Είναι ή δεν είναι να ...
Ξανα. Δεν υπαρχει κανενα προβλημα να ειναι καποιος σκεπτικιστης οταν υπαρχουν τεραστιες μεταβολες μεσα σε ενα χρονια. Δυο χρονια, εαν δεν μιλαμε για παγκοσμιο ρεκορ, ειναι αρκετο για θεαματικες μεταβολες, ειδικα οταν μιλαμε για εναν αθλητη που αρχισε απροπονητος, δηλαδη απο το μηδεν. Αλλα αυτο δεν ειναι απαραιτητα. (Ξερω οτι στα παραδειγματα σου that was not the case).
Το προβλημα που εχω εγω ειναι με την κοινη γνωμη που ειδε μερικους ντοπαρισμενους πρωταθλητες και εβγαλε συμπερασμα οτι ΟΛΟΙ ηταν και ΟΛΟΙ θα ειναι ντοπαρισμενοι απο την στιγμη που κανουν ρεκορ. Κατι τετοιο ειναι κριμα να το πιστευουν ακομη και μετριου ωριμης σκεψης ατομα.
-
Κλείνοντας, υπενθυμίζω και την περίπτωση της Βούλας Τσιαμήτα: 1997 επίδοση γύρω στο 13.5 στο τριπλούν, 1999 παγκόσμια πρωταθλήτρια με 15.5 μέτρα (παραδέχομαι πως στο τριπλούν έχει ιδιαίτερη σημασία η τεχνική και βελτιώνεται θεαματικά με την προπόνηση), έκτοτε τραυματίας (ούτε σε ένα αγώνα δε συμμετείχε νομίζω) και αποσύρθηκε προ 2-3 ετών (ηλικία: νομίζω 28 ή κάτι τέτοιο).
Είναι ή δεν είναι να ...
Δεν ξεπέρασε ποτέ τον τραυματισμό της. 'Κάταγμα κόπωσης' το είπαν. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι το οστεϊκό σύστημά της δεν άντεξε την ξαφνική έντονη μυϊκότητα που ανέπτυξε
Please Krus, μιλας σαν πωρομενος ή φανατικος οπαδος καποιας σκεψης/φιλοσοφιας, οτιδηποτε.
Ειναι περα απο φυσιολογικο να υπαρχει θεμα ενος αθλητη οπου τραυματιζεται σε ligament, τεντονα, ακομη και κοκαλλο επειδη οι μυς του ειναι (υπεραπλουστευμενα) πιο ισχυροι απο οτι τα αξεσουαρ των μυων.
Γιαυτο και το resistance training (τα βαρη οπως τα λετε στην Ελλαδα - αν και κατι τετοιο ειναι λαθος) ειναι πια απαραιτητο συμπληρωμα για ΟΛΟΥΣ στου αθλητες.
Μαλιστα, οι παραπανω τυπου τραυματισμοι εχουν στον πυρηνα τους σχετικο με τους ορισμους και την διαφορα μεταξυ ισχυς και δυναμης, strength vs. power. Επηδει η ισχυς ειναι πιο στενα συσχετισμενη/συνδεδεμενη με το νευρικο και μυικο συστημα (motor units) και οχι τοσο με το μυικο μονο που ειναι η περιπτωση της δυναμης, ανετα τραυματιζεσαι σε τεντονα, ligament, ακομη και κοκκαλο λογου του παραπανω.
-
Γαβριήλ, δεν είμαι πορωμένος με τίποτα απολύτως, όχι μόνο στο θέμα που συζητάμε. Τυχαίνει να έχω δει κάποια πράγματα από μέσα. Έρευνες, όχι, δεν έχω να σου δείξω. Οπότε, μπορείς με πάσα ασφάλεια να πιστεύεις ό,τι πίστευες ως τώρα, δεν έχω ούτε την όρεξη, ούτε τα στοιχεία να σε μεταπείσω
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Κατι τετοιο ειναι κριμα να το πιστευουν ακομη και μετριου ωριμης σκεψης ατομα. -
...
Γιατι τι ειναι η κρεατινη νομζεις. Εχεις εμπειρια προσωπικη?Καλό θα ήταν να διαβάσεις, πως και πού παράγεται. Και μετά συζητάμε αν κάνει κακό ή όχι.
Εγω εχω διαβασει. Εσυ?
Εχεις λινκ απο ερευνες που δηχνουν οτι η κρεατινη που εκκατομυρια αθλητες, ειδικα ερασιτεχνες, χρισημοποιουν για χρονια τωρα, εχει σοβαρες παρενεργιες?
Έχω διαβάσει κι εγώ. Μάλιστα, διαβάσει σπουδάζοντας, όχι ένα link με ένα άρθρο 2-3 σελίδες. Μιλάω για Φυσιολογία γενικότερα, πάντα.
Το ζήτημα δεν είναι οι σπουδές ή το ποιος έχει περισσότερες γνώσεις, νομίζω. Αλλά από τη στιγμή που βλέπω ότι ασχολείσαι και σου αρέσει να αναλύεις και να ψάχνεις τα πράγματα (και μπραβο σου), απλά σε προέτρεψα να ψάξεις για την κρεατίνη. Είναι πολύ 'ανθυγιεινό' να την παίρνεις σε μόνιμη βάση, χωρίς διακοπές.Και το πως αντιδρά ένας οργανισμός επαγγελματία αθλητή, με προπονήσεις κάθε μέρα, σωστή διατροφή σε μόνιμη βάση (όχι πάω στο bachelor του κολλητού και πίνω μισό μπουκάλι, αλλά κατά τ' άλλα γυμνάζομαι), σωστό ύπνο και όλα τα άλλα, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τους καθημερινούς γυμνασμένους.
-
Γαβριήλ, δεν είμαι πορωμένος με τίποτα απολύτως, όχι μόνο στο θέμα που συζητάμε. Τυχαίνει να έχω δει κάποια πράγματα από μέσα. Έρευνες, όχι, δεν έχω να σου δείξω. Οπότε, μπορείς με πάσα ασφάλεια να πιστεύεις ό,τι πίστευες ως τώρα, δεν έχω ούτε την όρεξη, ούτε τα στοιχεία να σε μεταπείσωΓια να καταλαβω, εσυ δηλαδη εισαι πεπεισμενος οτι η χρηση κρεατινης κανει κακο. Σωστα?
-
Ο χρήστης Christos M έγραψε:
Αλλά από τη στιγμή που βλέπω ότι ασχολείσαι και σου αρέσει να αναλύεις και να ψάχνεις τα πράγματα (και μπραβο σου), απλά σε προέτρεψα να ψάξεις για την κρεατίνη. Είναι πολύ 'ανθυγιεινό' να την παίρνεις σε μόνιμη βάση, χωρίς διακοπές..
ΟΚ.
-
Οταν λες χωρις διακοπες, τι εννοεις? Γινε συγκεκριμενος.
-
Ποτε ειπα εγω οτι περνω κρεατινη καθε μερα? Εκτος εαν αυτο δεν ειναι αυτο που εννοεις 'χωρις διακοπες'.
-
Μαλιστα, απο αυτα που εχω διαβασει η κρεατινη ειναι πιο αποτελεσματικη εαν την περνεις με διακοπες, αντι καθημερινα, οπως και κανω. Ομως οχι επηδει κανει κακο. Ή εχει αποδηχθει κατι τετοιο.
-
Εχεις αποδειξεις οτι η κρεατινη κανει κακο ακομη και εαν καποιος την περνει σε καθημερινη βαση?
-
-
Γαβριήλ, δεν είμαι πορωμένος με τίποτα απολύτως, όχι μόνο στο θέμα που συζητάμε. Τυχαίνει να έχω δει κάποια πράγματα από μέσα. Έρευνες, όχι, δεν έχω να σου δείξω. Οπότε, μπορείς με πάσα ασφάλεια να πιστεύεις ό,τι πίστευες ως τώρα, δεν έχω ούτε την όρεξη, ούτε τα στοιχεία να σε μεταπείσω
Για να καταλαβω, εσυ δηλαδη εισαι πεπεισμενος οτι η χρηση κρεατινης κανει κακο. Σωστα?
Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μου χρειάζεται. Προτιμώ ωραίο ελληνικό φαγάκι για τις θερμιδούλες μου. Αν θέλω κι άλλες θερμιδούλες, τρώω κι άλλο φαγάκι. Αν θέλω ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ θερμιδούλες, ΞΕΣΚΙΖΟΜΑΙ στο φαγάκι.
Εσύ, κάνε ότι νομίζεις
-
.......
Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μου χρειάζεται. Προτιμώ ωραίο ελληνικό φαγάκι για τις θερμιδούλες μου. Αν θέλω κι άλλες θερμιδούλες, τρώω κι άλλο φαγάκι. Αν θέλω ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ θερμιδούλες, ΞΕΣΚΙΖΟΜΑΙ στο φαγάκι.Εσύ, κάνε ότι νομίζεις
Σιγουρα εισαι στο σωστο φορουμ!!
-
Το προβλημα που εχω εγω ειναι με την κοινη γνωμη που ειδε μερικους ντοπαρισμενους πρωταθλητες και εβγαλε συμπερασμα οτι ΟΛΟΙ ηταν και ΟΛΟΙ θα ειναι ντοπαρισμενοι απο την στιγμη που κανουν ρεκορ. Κατι τετοιο ειναι κριμα να το πιστευουν ακομη και μετριου ωριμης σκεψης ατομα.Ούτε εδώ το πιστεύω, όπως είπα. Ωστόσο το να το πιστεύεις δεν είναι απαραίτητα ανώριμο ή χωρίς επαρκή σκέψη πίσω του, υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνειρμός που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα:
Στο επίπεδο που μιλάμε (πρωταθλητισμός και ενδεχόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν υπάρχουν ατάλαντοι, με κακή προπόνηση, με κακή διατροφή, χωρίς focus και will. Μιλάμε για μια χούφτα ανθρώπους σε κάθε άθλημα (10-20 ?) που είναι ΟΛΟΙ τους στο 98% που λέγαμε και ΟΛΟΙ τους θέλουν το 100%. Γιατί, μην ξεχνάμε, μόνο το 100% φέρνει δόξα-μετάλια-χρήμα Οπότε, αν έστω μια μικρή μειονότητα από αυτούς ντοπαριστεί, η ντόπα αρκεί να κάνει τη διαφορά. Και τι μένει στους άλλους ? Ή ντοπάρονται και οι ίδιοι (= να το το 'όλοι ντοπάρονται') ή μένουν πίσω στις επιδόσεις (= χαίρετε...) ή προσπαθούν ακόμα σκληρότερα (= η οδός της 'αρετής', που όμως δεν είναι πάντα εφικτό διότι μπορεί ΗΔΗ να προσπαθούν όσο σκληρά μπορούν να προσπαθήσουν).
Δε νομίζω πως είναι τελείως τρελλό ή ανώριμο το παραπάνο σκεπτικό.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το προβλημα που εχω εγω ειναι με την κοινη γνωμη που ειδε μερικους ντοπαρισμενους πρωταθλητες και εβγαλε συμπερασμα οτι ΟΛΟΙ ηταν και ΟΛΟΙ θα ειναι ντοπαρισμενοι απο την στιγμη που κανουν ρεκορ. Κατι τετοιο ειναι κριμα να το πιστευουν ακομη και μετριου ωριμης σκεψης ατομα.
Ούτε εδώ το πιστεύω, όπως είπα. Ωστόσο το να το πιστεύεις δεν είναι απαραίτητα ανώριμο ή χωρίς επαρκή σκέψη πίσω του, υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνειρμός που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα:
Στο επίπεδο που μιλάμε (πρωταθλητισμός και ενδεχόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν υπάρχουν ατάλαντοι, με κακή προπόνηση, με κακή διατροφή, χωρίς focus και will. Μιλάμε για μια χούφτα ανθρώπους σε κάθε άθλημα (10-20 ?) που είναι ΟΛΟΙ τους στο 98% που λέγαμε και ΟΛΟΙ τους θέλουν το 100%. Γιατί, μην ξεχνάμε, μόνο το 100% φέρνει δόξα-μετάλια-χρήμα Οπότε, αν έστω μια μικρή μειονότητα από αυτούς ντοπαριστεί, η ντόπα αρκεί να κάνει τη διαφορά. Και τι μένει στους άλλους ? Ή ντοπάρονται και οι ίδιοι (= να το το 'όλοι ντοπάρονται') ή μένουν πίσω στις επιδόσεις (= χαίρετε...) ή προσπαθούν ακόμα σκληρότερα (= η οδός της 'αρετής', που όμως δεν είναι πάντα εφικτό διότι μπορεί ΗΔΗ να προσπαθούν όσο σκληρά μπορούν να προσπαθήσουν).
Δε νομίζω πως είναι τελείως τρελλό ή ανώριμο το παραπάνο σκεπτικό.
ποιος βγήκε 8ος στον τελικο 100 μετρων στην Ολυμπιάδα ξέρεις; θυμάσαι;
αντε και εσυ θυμάσαι. αντε και ακόμα 1-2-3 θυμουνται. τα υπολοιπα 10 δις κοσμου χεσμένο τον εχουν.
και όμως αυτός ηταν ο 8ος γρηγορότερος ανθρωπος στον κοσμο... και παρεπιπτοντως ενδεχεται να εκανε και γυρω στο 10ακι δευτερα.
καποτε με 10 δευτερα ειχες μετάλλειο και ακόμα πιο κάποτε ησουν 1ος.
Βεβαια εδω μιλαμε για όρια στον οργανισμο του ανθρωπου που ΔΕ γινεται να ξεπεραστουν υπο φυσιολογικές συνθηκες.
(ο γαβριιλ ξερει τι ειδους επιπτώσεις έχουν ολα αυτα στον ανθρωπο αλλά θελει να γινεται κουβεντα και να γεμιζουν οι σελιδες. για του λογου το αληθες θα σπάσει το ποστ μου σε 5-6 και πάλι από την αρχή)
-
Αντενδείξεις
Κυριότερες αρνητικές επιδράσεις της χρήσης κρεατίνης αναφέρονται οι μυϊκές κράμπες και κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες(διάρροια, πόνοι), χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται σε μεγάλος εύρος. Το 1999 ο FDA ανακοίνωσε 32 περιπτώσεις όπου η χρήση κρεατίνης σχετίσθηκε με καρδιακές αρρυθμίες, καρδιομυοπάθειες, φλεβική θρόμβωση ακόμα και θάνατο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη χρήση τους ιδιαίτερα προσεκτική. -
Μπορέι κάποιος να μου εγγυηθεί ότι αν πάρω πρωτείνη-κρεατίνη-και άλλα ''βοηθήματα'',όλα μη απαγορευμένα βεβαίως,μακροπρόθεσμα δε θα έχω παρενέργειες?
Έχεις κάποια έρευνα Γαβριήλ που να αποδικνύει κτ τέτοιο? -
Ο χρήστης ΣταύRRoΣ46 έγραψε:
Μπορέι κάποιος να μου εγγυηθεί ότι αν πάρω πρωτείνη-κρεατίνη-και άλλα ''βοηθήματα'',όλα μη απαγορευμένα βεβαίως,μακροπρόθεσμα δε θα έχω παρενέργειες?
Έχεις κάποια έρευνα Γαβριήλ που να αποδικνύει κτ τέτοιο?οι χιλιάδες αθλητες που ειναι 'υγιεστατοι' δε σου φτανει για απόδειξη;
κοίτα τον Σβαρτζνεγκερ πχ. τερας είναι ο τύπος. κτηνος. ούτε μια φορα δεν εχει αρρωστήσει.
τα 6 bypass μην τα βλέπεις όμως. ατυχη στιγμή ηταν.
-
Μου φτάνει και μου περισσεύει σαν απόδειξη..απλά θέλω να δω την άποψη του Γαβριήλ που τα υποστηρίζει.
Η άποψη η δική μου είναι πως ο ανθρώπιονς οργανισμός δν είναι μηχανή να δούμε πόσο λάδι λείπει και να συμπληρώσουμε.
Αν θέλω πρωτείνη-κρεατίνη τρώω αντίστοιχες τροφές. -
Ο χρήστης CARυοθραύστης έγραψε:
Έχεις κάποια έρευνα Γαβριήλ που να αποδικνύει κτ τέτοιο?οι χιλιάδες αθλητες που ειναι 'υγιεστατοι' δε σου φτανει για απόδειξη;
κοίτα τον Σβαρτζνεγκερ πχ. τερας είναι ο τύπος. κτηνος. ούτε μια φορα δεν εχει αρρωστήσει.
τα 6 bypass μην τα βλέπεις όμως. ατυχη στιγμή ηταν.
Άλλο κεφάλαιο ο Άρνι. Πρωτοπόρος στο θέμα 'ντόπα'. Δεν έπαιρνε κρεατίνη, ή τουλάχιστον δεν έγινε ό,τι έγινε στηριγμένος στην κρεατίνη. Λένε για θηλυκές ορμόνες (χωρίς να μπορώ να φανταστώ σε τι εξυπηρετούσαν), σε ενέσιμη μορφή.
-
Ενας Αλλος πασΙγνωστος βΟδυ μπιλντερΑς πΕθανε 'πρΟσφατα' και τον εβρΗκαν με τον ορΟ καρφωμΕνο στο μπρΑτσο...
Επαιρνε Οποιες ουσιΕς Επαιρνε το βρΑδυ, ενΩ ξεκουραζΟταν ο οργανισμΟς του (θα του εΙχανε πει φαΙνεται Οτι Ετσι θα Ηταν αποδοτικΟτερο).
μια φορΑ Ετυχε να ρωτΗσω κΑποιον του αθλΗματος για το τι θα Εκανε εν Ετει 2000+ ο Αρνι με το τΟτε σΩμα. και μου εΙπε Οτι στην (πολΥ) καλΥτερη θα γινΟταν πρωταθλητΗς ευρΩπης...
και δεν εΙναι και ψΕμα, απΟ τη στιγνΗ που ζΥγιζε 100 κιλΑ τΟτε, ενΩ ο Αλλος ο μαΥρος (δε θυμοΥμαι Ονομα... κΑτι σε τσΑπμαν, πολυνΙκης στο mr olympia ή Οπως λΕγεται) ζΥγιζε 140 κιλΑ......
τυχαΙα παραδεΙγματα αναφΕρω ε. μην το δΕσετε σχοινΙ κορδΟνι Οτι κΑτι Επαιρναν Ολοι αυτοΙ. Αλλωστε 100 κιλΑ καθαρΗς μυικΗς μΑζας εΙναι καθημερινΟ φαινΟμενο.
-
-
(Ηθελα να γρΑψω και για τον guerrero αλλά δε θυμΟμουν το Ονομα του... βοδυ μπιλντεράς κι αυτος)
Στιβος