-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ποιον κωνσταντινο λες?
μιλαμε για το τελος της αυτοκρατοριας σαφως...
Τον Παλαιολόγο λέω.
Τον αδελφό του όμως (Δεσπότη του Μυστρά) δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν. Αλέξιο?
θωμας και δημητριος ηταν τα ονοματα των αδελφων του που ζουσαν κατα την Αλωση...
-
σωστος ο pai mei... ο ορχαν ηταν μακρινος ξαδελφος του μωαμεθ και ο μονος που επεζησε απο το ξεκαθαρισμα οταν ο μωαμεθ πηρε το θρονο...ζουσε στην Πολη και ο μωαμεθ πληρωνε ενα ποσο ωστε οι βυζαντινοι να μην τον αφησουν ελευθερο...τα χρονικα λενε οτι εκτελεστηκε μετα την Αλωση..
good job paimei βρηκες και το σημειο που του ανατεθηκε..αν και οποιος θελει βαζει ερωτηση...
να βαλω αλλη μια?
αυτοκρατορας του βυζαντιου, θεωρειται υπευθυνος για μια απο τις μεγαλυτερες σφαγες που εγιναν ποτε σε ιταλικο εδαφος, αφησε ιστορια για τους 'βυζαντινισμους' του, η εκκλησια ομως δεν τον εθαψε με το συνηθισμενο τελετουργικο γιατι ηθελε να τον εκδικηθει...
δε θελω να πω και αλλα γιατι ειναι μαλλον ευκολο...
-
Μια απορία παιδιά.
Που το βρήκατε αυτό για τον Οχράν;; Φραντζής δε λέει τίποτα σχετικό ούτε ο Οστρογκόρσκι που βέβαια την περνάει στα γρήρορα την Αλωση.
Χαλκοκονδύλη δεν έχω όμως.Ο Κριτόβουλος δεν πιάνεται, την έκανε νωρίς -
TRAVELLER ο Ostrogorsky είναι πολύ συνοπτικός, ειδικά στις περιγραφές μαχών. Χρονικογράφους δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.
Τις πληροφορίες βρήκα σε ένα παλιό τεύχος 'Στρατιωτικής Ιστορίας', όπου περιγράφεται με κάποια λεπτομέρεια η Άλωση, ο συσχετισμός δυνάμεων κ.λπ.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
TRAVELLER ο Ostrogorsky είναι πολύ συνοπτικός, ειδικά στις περιγραφές μαχών. Χρονικογράφους δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.Τις πληροφορίες βρήκα σε ένα παλιό τεύχος 'Στρατιωτικής Ιστορίας', όπου περιγράφεται με κάποια λεπτομέρεια η Άλωση, ο συσχετισμός δυνάμεων κ.λπ.
Ευχαριστώ πολύ Pai Mei. Κάποτε το έπαιρνα κι εγώ αυτό το περιοδικό. Οποτε ευκολύνεσαι ρίξε μια ματιά στις παραπομπές του και πες μου αν δε βαριέσαι.
Δε λέει τίποτα επίσης ούτε ο Ρανισμαν αν και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Αλωση. Ελπίζω να θυμάμαι καλά γιατί πάνε κάμποσα χρόνια από τότε που το έχω διαβάσει.
Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση ούτε και στο Βασίλιεφ που θεωρείται 'γκουρού' στα του Βυζαντίου.
Σε σκοτίζω λίγο αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το γεγονός. Πρώτη φορά το ακούω
-
μια απο τις αφορμες για τη πολιορκια ηταν και οτι ο κωνσταντινος ζητησε αυξηση του ποσου που λαμβανε για τον ορχαν...
απαντηστε και στην αλλη...
-
Η άλλη είναι ο 'Σικελικός Εσπερινός' , από τον Μιχαήλ τον 8ο. Πρέπει να πέρασε λεπίδι γύρω στις 10.000 ψυχές
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Η άλλη είναι ο 'Σικελικός Εσπερινός' , από τον Μιχαήλ τον 8ο. Πρέπει να πέρασε λεπίδι γύρω στις 10.000 ψυχέςε δε το περασε αυτος...
-
ξερει κανεις να μας πει για τη πρωτη αναφορα χημικου βιολογικου πολεμου στην ελληνικη ιστορια?
-
TRAVELLER ο Ostrogorsky είναι πολύ συνοπτικός, ειδικά στις περιγραφές μαχών. Χρονικογράφους δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.
Τις πληροφορίες βρήκα σε ένα παλιό τεύχος 'Στρατιωτικής Ιστορίας', όπου περιγράφεται με κάποια λεπτομέρεια η Άλωση, ο συσχετισμός δυνάμεων κ.λπ.
Ευχαριστώ πολύ Pai Mei. Κάποτε το έπαιρνα κι εγώ αυτό το περιοδικό. Οποτε ευκολύνεσαι ρίξε μια ματιά στις παραπομπές του και πες μου αν δε βαριέσαι.
Δε λέει τίποτα επίσης ούτε ο Ρανισμαν αν και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Αλωση. Ελπίζω να θυμάμαι καλά γιατί πάνε κάμποσα χρόνια από τότε που το έχω διαβάσει.
Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση ούτε και στο Βασίλιεφ που θεωρείται 'γκουρού' στα του Βυζαντίου.
Σε σκοτίζω λίγο αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το γεγονός. Πρώτη φορά το ακούω
Παρακαλώ, κανένας κόπος!
Στη βιβλιογραφία του αναφέρει όντως Ράνσιμαν 'Η Άλωση της Κων/πολης', Αθήνα 1979, αλλά αφού το έψαξες κι εσύ, προφανώς δεν είναι από κει η πληροφορία για τον Ορχάν. Επιπλέον ενδεικτικά:
-D.Nicolle, Constantinople 1453
-Donald Nicol, The Immortal Emperor
-Σ.Τσβάιχ, Οι μεγάλες ώρες της Ανθρωπότητας, κ.Η κατάληψη του ΒυζαντίουΣτης πηγές αναφέρει τους 3 (Κριτόβουλο, Δούκα, Χαλκοκονδύλη) καθώς και το 'Χρονικό περί Τούρκων Σουλτάνων' εκδ. από τον καθ. Γ.Ζώρα, Αθήνα 1953, μεταξύ άλλων.
-
Ευχαριστίες
-
ΕυχαριστίεςTίποτα!
Adis στο νέο της βιβλίο 'Greek Fire, Poison Arrows & Scorpion Bombs: Biological and Chemical Warfare in the Ancient World' η Α.Μέγιορ ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες στον Τρωϊκό πόλεμο χρησιμοποιούσαν βέλη των οποίων οι αιχμές ήταν βουτηγμένες σε δηλητήριο, κι ότι αυτός ήταν ένας από τους πρώτους -ίσως ο πρώτος- χημικούς-βιολογικούς πολέμους της ιστορίας.
Δεν έχω το βιβλίο στα χέρια μου, θέλω πρώτα να διαβάσω τι επιχειρήματα χρησιμοποιεί και σε ποιές πηγές βασίζεται για να στηρίξει μια τέτοια θέση.
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ξερει κανεις να μας πει για τη πρωτη αναφορα χημικου βιολογικου πολεμου στην ελληνικη ιστορια?Η 1η γιορτή φασολάδας, στην Άρτα το 1917. 2η δεν έγινε ποτέ μετά τις ολέθριες συνέπειες της πρώτης.
-
Το χω εγώ το κομμάτι. Τώρα είμαι στο γραφείο.
Θα το φέρω αύριο μαζί μου.Πώς το ανεβάζω;Σαν τις εικόνες από pathfinder; -
Αγαπητοι φιλοι καλημερα.
Ξερω οτι περιμενετε με ανυπομονησια να σας βαλω ερωτησεις ,γι'αυτο ας μην χρονοτριβω.-
Εχουμε καβατζα για τον λαο της σταχτης.
-
Στα αποτελεσματα ποιανου αγωνισματος εχουμε 'μπαλες ' ?
-
Τι ηταν ο Μαυρος Θανατος ?
-
-
- Πανούκλα στο μεσαίωνα που σκότωσε χιλιάδες
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Και μια τελευταια για σημερα.
Ενα απο τα ψευδωνυμα που ειχε ηταν και το Γ.Αποστολου. ( )
Ελαβε μερος στον Μακεδονικο Αγωνα και σους Βαλκανικους πολεμους.
Επισης συμμετειχε στο κινημα Θεσσαλονικης.
Εγινε Γεν. Διοικητης Θρακης και της Κρητης και τρεις φορες Υπουργος Στρατιωτικων.Και γι'αυτη δεν εχω απαντηση.Εχω ομως υπομονη.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
3) Πανούκλα στο μεσαίωνα που σκότωσε χιλιάδεςΛενε για ενα νουμερο γυρω στα 25.000.000 περιπου. Ηταν το ετος 1348.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Αγαπητοι φιλοι καλημερα.
Ξερω οτι περιμενετε με ανυπομονησια να σας βαλω ερωτησεις ,γι'αυτο ας μην χρονοτριβω.-
Εχουμε καβατζα για τον λαο της σταχτης.
-
Στα αποτελεσματα ποιανου αγωνισματος εχουμε 'μπαλες ' ?
-
Τι ηταν ο Μαυρος Θανατος ?
3)Η βουβωνική πανώλη στα μέσα του 14ου αιώνα που σάρωσε την Ευρώπη
Η βουβωνική πανώλη δεν ήταν τελικά υπεύθυνη για τις επιδημίες που σκότωσαν χιλιάδες κόσμο από το Μεσαίωνα και έπειτα.
αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ανθρωπολόγων από το Penn State University στην Ουάσινγκτον.Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε έγγραφα και αρχεία που διατηρούσε η εκκλησία, στα οποία υπήρχε σαφής αναφορά σε μια μεγάλη επιδημία στην Αγγλία του 1350, και κατέληξαν πως σύμφωνα με τη λοιμογόνο ικανότητα και τη γεωγραφική δυναμική της διάδοσης της ασθένειας δεν επρόκειτο για τη βουβωνική πανώλη.
Εκείνη την περίοδο, όταν ο επονομαζόμενος «μαύρος θάνατος» είχε πλήξει τους ιερείς 45 φορές περισσότερο απ´ ότι είχε πλήξει τον υπόλοιπο κόσμο, κανένα έγγραφο δεν ανέφερε υψηλή θνησιμότητα τρωκτικών, τον κύριο μεταφορέα της βουβωνικής πανώλης στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως επρόκειτο για μια νόσο που μεταδιδόταν με την επαφή, όπως συμβαίνει με την ιλαρά και την ευλογιά, αλλά όχι με την πανώλη.
Συν τοις άλλοις, τα αναφερόμενα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο υψηλός πυρετός, η διόγκωση των λεμφαδένων, η αιμόπτυση και η αιμορραγία από το δέρμα είναι συμπτώματα και άλλων νόσων.
Η βουβωνική πανώλη δεν μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς, πλήττει περιορισμένες γεωγραφικά περιοχές αφού το νερό περιορίζει την κίνηση των τρωκτικών και επομένως τη μετάδοση της νόσου.
Ποιά νόσος ήταν λοιπόν ο «μαύρος θάνατος»;
Οι ερευνητές πιστεύουν πως επρόκειτο για ένα μικρόβιο το οποίο διαδοχικά εξελίχθηκε στο βακτήριο της βουβωνικής πανώλης.
http://www.alito.gr/modules.php?name=Ne ... =0&thold=0 -
-
Πατέρα, βλέπω οτι κάνεις googleproof ερωτήσεις και μας δυσκολεύεις!
Quiz γενικών γνώσεων