-
Ο χρήστης 993cc έγραψε:
Το τρίτο πίσω στοπ σίγουρα δεν είναι υποχρεωτικό.+1, αν ηταν ετσι δε θα περνουσα ποτε κτεο!! Οσο για τα φωτα ημερας, αποκλειεται ρε παιδια να τοποθετηθουν υποχρεωτικα, την ιδια δουλεια κανουν κ τα μικρα οταν δεν ειναι καλη η ορατοτητα τη μερα, αν κ δεν ειναι κ πολλες οι μερες που θα χρειαζονται στην Ελλαδα...
-
Συντοπίτη, η οδηγία της Ε.Ε υποχρεώνει τα εργοστάσια να βγάζουν από το 2011 και μετά τα αυτοκίνητα με φώτα ημέρας. Δεν υποχρέωσε κανείς, κανέναν.
Πάντως, τα φώτα ημέρας (LED) διακρίνονται στον μπροστά ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από τα μικρά φώτα. Να μην ξαναναφέρω τα ζωάδια στα τούνελ, που δεν ανάβουν ΚΑΝΕΝΑ φως και κοτσάρουν και το γυαλί ηλίου...
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Για να περνας κτεο ναι...Αν αυτό είναι απάντηση σε αυτό:
Eιναι υποχρεωτικο το τριτο στοπ στα παλια αμαξια;Πρωτη φορα το ακουω
όχι βέβαια! Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό. Όλες οι νέες προδιαγραφές αφορούν νέα μοντέλα και όχι όσα οχήματα ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Γι αυτό και κυκλοφορούν ακόμα νομιμότατα παλιά αυτοκίνητα χωρίς ABS, χωρίς τρίτο φως στοπ, μη καταλυτικά κλπ.
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Συντοπίτη, η οδηγία της Ε.Ε υποχρεώνει τα εργοστάσια να βγάζουν από το 2011 και μετά τα αυτοκίνητα με φώτα ημέρας. Δεν υποχρέωσε κανείς, κανέναν.Πάντως, τα φώτα ημέρας (LED) διακρίνονται στον μπροστά ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από τα μικρά φώτα. Να μην ξαναναφέρω τα ζωάδια στα τούνελ, που δεν ανάβουν ΚΑΝΕΝΑ φως και κοτσάρουν και το γυαλί ηλίου...
Βεβαια, για τοποθετηση σε ηδη υπαρχοντα εγραψα, δεν εκανα συγκριση, ουτε εψεξα την οδηγια -καλα κανουν- απλα μου φανηκε παραλογο -και ειναι- αυτο που γραφτηκε προηγουμενως
ΥΓ το τελευταιο που εγραψες για τα ζωακια ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
-
Γεία σας.
Το μέτρο αυτό το έχω ζήσει για περίπου 4 χρόνια πού έζησα στην Σλοβενία (βρίσκεται κάτω απο την Αυστρία , δίπλα στην Ιταλία) .
Τουλάχιστον από το 2001 όπου προτοεπισκεύτικα την χώρα αυτή , το μέτρο είναι κανονικά σε υσχή και το επικροτούν και οι πολίτες .Και εάν τυχόν έχεις ξεχαστεί και τα έχεις κληστά , σου αναβοσβήνουν τα φώτα οι άλλοι οδηγοί για να στο θυμήσουν . (εδώ στα αναβοσβήνουν εάν τα έχεις ανοικτά ) .
Όταν άρχισα να οδηγώ εκεί , όντως συνηθισμένος απο την Ελλάδα μου φάνηκε παράξενο και επίσης πολλές φορές την ημέρα έλεγα... 'τι βλακείες,.... και τι ανούσιο μέτρο.... και χάνω και ρεύμα.... ηλίθιοι...'
Κί όμως... μετά απο λίγο καιρό εμπηρίας κατάλαβα το πόσο σπουδαίο είναι . και όταν ερχόμουν Ελλάδα έβλεπα την διαφορά και έλεγα το αντίθετο 'τα ζώα εδώ περιμένουν να νυχτώσει για τα καλά για να ανοίξουν κάποιο φώς' .Στην Σλοβενία βρισκόμουν στα παράλια και έχει και αυτή αρκετό ήλιο (όχι σαν εμάς αλλά δεν είναι και τεράστια η διαφορά)
Τι αποκόμισα :
Καταρχάς κερδίζεις σε ηρεμία , γιατί τα αυτοκίνητα είναι περισσότερο ευδριάκριτα (ΟΧΙ ΤΟ ΑΜΑΞΩΜΑ) και μπορείς πιο εύκολα να κάνεις υπολογισμούς όταν είσαι π.χ σε σταυροδρόμια .
Την ημέρα το καλοκαίρι με ντάλα ήλιο , τα φώτα αμυδρά διακρίνονται (και κάνει μια ελάχιστη έως μηδαμινή διαφορά) . Μην μπερδέβεστε , ο σκοπός δεν είναι για να φωτίσουν μπροστά . Αλλά ακόμα και εάν ας πούμε έιναι εντελώς ανούσιο εκείνη την στιγμή...
στην Ελλαδά το μέτρο αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ .... τις καλοκαιρινές ώρες μεταξύ 19:00 - 21:00 . Αλλά ακόμα και τις πρωινές ώρες 6:00 - 9:00 θα ήταν πραγματικά ένα θετικό .Το χειμώνα δεν το συζητώ . Θα ήταν τέλειο .
Το βράδι τα ανοίγεις για να μπορείς να φωτίσεις και να δείς μπροστά . Την ημέρα τα ανοίγεις , για να είσαι πιο ήρεμος εσύ και οι άλλοι οδηγοί . Για να μπορείς πιο γρήγορα και πιο εύκολα να ξέρεις που βρίσκεται το κάθε τι . Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι ακριβώς ενοώ γιατί πρέπει να το ζήσεται για να το εκτιμήσετε .
Φανταστήτε έναν πεζό την ημέρα .... Τον βλέπουμε ΝΑΙ συμφωνώ , αλλά εαν κρατούσε έναν φακό , αυτό το μικρό λαμπάκι θα έκανε μία μικρή διαφορά (μηδαμινή το καλοκαίρι μέρα μεσημέρι, αλλά πολύ σημαντική το απόγευμα και το πρωί).Απλά πλέον θα κειτούσες τα λαμπάκια... ο εγκέφαλος σου αυτόματα ακόμα και εάν μιλούσες στο κινητό θα μάθαινε να απαντάει σε αυτό το λαμπάκι και όχι στους διαφορετικούς σωματότυπους .Για τον εγκέφαλο είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο το οποίο σημένει περισσότερη άνεση . Και πάλι σας λέω , μην αποκλείσετε κάτι που πρώτα δεν έχετε δοκιμάσει (τουλάχιστον για κάποιο μικρό διάστημα) .Απλά γίνεται ένα συνήθειο . Μπένεις στο αυτοκίνητο ανάβεις την μηχανή , ανάβεις και το φώς .Σβήνεις την μηχανή , σβήνεις και το φώς. Απλά τα πράγματα .
Το καλό για την Ελλάδα απο αυτό το μέτρο είναι ότι έτσι όλοι οι οδηγοί (ή έστω περισσότεροι) δεν θα αμελουν για χαλασμένες
λάμπες . Το σούρουπο και το χάραμα θα είναι όλα τα φώτα ανοικτά και δεν θα υπάρχουν (πολλοι...) οδηγοί που τα αφήνουν κλειστά μέχρι πραγματικά να μην υπάρχει καθόλου φώς . Ειδικά σε σταυροδρόμια και όταν θα πρέπει να σταματάς σε Στοπ , μέσα στα στενά της πόλης , οι υπολογισμοί σου θα είναι πολύ καλύτεροι .Το να πείς ΟΧΙ σε αυτο το μέτρο είναι μόνο γιατί
- Δεν σου αρέσει η αλλαγή , προτιμάς τα πράγματα όπως έχουν και δέν θέλεις να ξεσυνηθήσεις .
-Σιγά τώρα μην αρχίσω να μάθω μια καινούργια συνήθεια... Ασε τα πράγματα ώς έχουν , εδώ έχουμε πολύ ήλιο...
-Δεν με ενδιαφέρει η βελτιωση με ενδιαφέρει να μην κάνω κάποια αλλαγή ... Βαριέμαι . - Δεν θέλεις να καταναλώνεις 1% περισσότερη βενζίνη .
Αλλά αυτό ακριβως συμβαίνει : ' Πληρώνουμε όλοι 1% περισσοτέρο αλλά κερδίζουμε σε άνεση και ηρεμία '
Λέει ένα ρητό 'Τι είναι πιο σημαντικό ? Η ευτυχία ή το χρήμα ? '
Ενοώντας ' Να Κερδίσω 80ευρω το χρόνο , ή να κερδίσω σε περισσότερη ηρεμία ? ' . Μπορείς και να ξεπουλήσεις την περισσότερη άνεση ή ηρεμία με χρήμα Δώρων άδορων αφού το χρήμα το θέλεις γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ...
Για να αγοράσεις ηρεμία και άνεση ... έτσι δεν είναι ? Για αυτό δεν το θέλεις ?
Αν δεν το ζήσεις .... μην εκφέρεις γνώμη . Τα ίδια έλεγα και εγώ .
- Δεν σου αρέσει η αλλαγή , προτιμάς τα πράγματα όπως έχουν και δέν θέλεις να ξεσυνηθήσεις .
-
Ο χρήστης ultranet έγραψε:
Αν δεν το ζήσεις .... μην εκφέρεις γνώμη . Τα ίδια έλεγα και εγώ .Εαν αναφερεσαι σε μενα, διαβασε καλυτερα το ποστ μου
-
Στην Κομοτηνη πολλοι οδηγοι εχουν ανοιχτα τα φωτα τους... Πλεον τα αναβω και γω γιατι πεταγονται απο το πουθενα πεζοι και ποδηλατα οποτε καλο θα ηταν να με βλεπουν.
Μακαρι να ειχε το δικο μου αυτοκινητο φωτα ημερας αλλα δυστυχως δεν.... -
Τα φώτα της ημέρας έχουν μια λάθος παραδοχή. Εϊναι ότι οι οδηγοί δεν ανάβουν τα φώτα του όταν πρέπει. Κι επειδή δεν τα ανάβουν όταν πρέπει τους αναγκάζουμε να τα έχουν συνέχεια ανοιχτά.
Τα φώτα ημέρας έχουν ένα σοβαρό λάθος σχεδιασμού. Δεν υπάροχυν και πίσω. Οπότε όταν η ορατότητα πέφτει, πχ το σούρουπο, μένουν με τα φώτα ημέρας με την εντύπωση ότι είναι ορατοί και δεν ανάβουν τα κανονικά.
Τέλος η λύση και για τα δύο είναι φώτα με φωτοκύταρρο που ανάβουν όποτε χρειάζεται. Στα τούνελ, στις σούρουπο και στις συννεφιές.Προσωπικά, τα αναμένα φώτα την ημέρα με μπερδεύουν. Αν το κάνουμε όλοι υποχρεωτικά θα το συνηθήσω. Αλλά η αλήθεια είναι ότι:
Η προσθήκη του τρίτου στοπ πίσω μείωσε δραστικά τα ατυχήματα στην αρχή, γιατί οι οδηγοί το πρόσεχαν και αντιδρούσαν έγκαιρα. Τώρα πια τα στατιστικά έχουν επανέλθει στα παλιά επίπεδα, γιατί το έχουν συνηθήσει και δεν του δίνουν σημασία. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και με τα φώτα ημέρας. -
γεια χαρα
εδω στην αμερικη δε νομιζω πως υπαρχει σχετικος νομος που να το επιβαλλει, τουλαχιστον στα states που κινουμαι εγω, απλα συνηθως οι αυτοκινητοβιομηχανιες συνηθιζαν να βγαζουν αυτοκινητα με day lights, ειχε εναν sensor δηλαδη στο windshield και αναλογα με το ποσο φωτεινα ή σκοτεινα ηταν εξω ο καιρος αναβε και την καταλληλη σκαλα στα φωτα αυτοματα, με το που βαζεις μπροστα τη μηχανη (και σβηνουν αντιστοιχα με το που τη σβηνεις).Τα τελευταια λιγα χρονια ομως για καποιο λογο παρατηρω ολο και λιγοτερο αναμμενα φωτα τη μερα, δε ξερω αν ειναι απλως η ιδεα μου ή αν εχουν αρχίσει να το καταργούν το θέμα αυτο οι εταιρειες.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Τα φώτα της ημέρας έχουν μια λάθος παραδοχή. Εϊναι ότι οι οδηγοί δεν ανάβουν τα φώτα του όταν πρέπει. Κι επειδή δεν τα ανάβουν όταν πρέπει τους αναγκάζουμε να τα έχουν συνέχεια ανοιχτά.
Τα φώτα ημέρας έχουν ένα σοβαρό λάθος σχεδιασμού. Δεν υπάροχυν και πίσω. Οπότε όταν η ορατότητα πέφτει, πχ το σούρουπο, μένουν με τα φώτα ημέρας με την εντύπωση ότι είναι ορατοί και δεν ανάβουν τα κανονικά.
Τέλος η λύση και για τα δύο είναι φώτα με φωτοκύταρρο που ανάβουν όποτε χρειάζεται. Στα τούνελ, στις σούρουπο και στις συννεφιές.Προσωπικά, τα αναμένα φώτα την ημέρα με μπερδεύουν. Αν το κάνουμε όλοι υποχρεωτικά θα το συνηθήσω. Αλλά η αλήθεια είναι ότι:
Η προσθήκη του τρίτου στοπ πίσω μείωσε δραστικά τα ατυχήματα στην αρχή, γιατί οι οδηγοί το πρόσεχαν και αντιδρούσαν έγκαιρα. Τώρα πια τα στατιστικά έχουν επανέλθει στα παλιά επίπεδα, γιατί το έχουν συνηθήσει και δεν του δίνουν σημασία. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και με τα φώτα ημέρας.Σχολιάζω λίγο το bold.Έχεις κι εσύ λάθος παραδοχή.
- στα bmw ανάβουν και τα πίσω φώτα όταν έχεις αναμμένα τα DRL.Παρατήρησέ το.
- στα audi+vw υπάρχει επιλογή στον εγκέφαλο των κεντρικών ηλεκτρονικών να ανάβουν και τα πίσω φώτα μαζί με τα DRL, αλλά προφανώς εδώ στην Ελλάδα δεν ασχολούνται στις αντιπροσωπείες όταν προγραμματίζουν το αμάξι περνώντας ρυθμίσεις μέσα στον εγκέφαλο (λίγο πριν στο παραδώσουν).Πχ στο δικό μου Α3 8Ρ (2008 μοντέλο προfacelift) υπάρχει η επιλογή και απλώς δεν την έχω ενεργοποιήσει αφού είτε τα ανάβω εγώ τα φώτα (όχι τα DRL) είτε ανάβουν αυτόματα λόγω αισθητήρα φωτός.
- υποθέτω ότι και στις άλλες εταιρίες συμβαίνει το ίδιο.
Τέλος...το ότι η φωτεινότητα πέφτει και δεν ανάβουμε εμείς τα φώτα μας δεν λύνεται με φώτα ημέρας αλλά με αισθητήρες φωτός. Τα φώτα ημέρας είναι για να φαίνεσαι καλά την περίοδο που είναι ο ήλιος 'ντάλα'.
Θεωρητικά πρέπει να ανάβεις τα φώτα σου σε συννεφιά και σε βροχή ασχέτως αν είναι μέρα ή νύχτα.
πες μου εσύ πόσους βλέπεις να το κάνουν αυτό?
Και για να κλείσω, έχεις δει drl φώτα αναμμένα το βράδυ από τον μεσαίο σου καθρέφτη σε ώρα 'οριακή' για να ανάψεις τα φώτα σου? Είναι ενοχλητικά. -
Ο χρήστης Costas_NY έγραψε:
γεια χαρα
εδω στην αμερικη δε νομιζω πως υπαρχει σχετικος νομος που να το επιβαλλει, τουλαχιστον στα states που κινουμαι εγω, απλα συνηθως οι αυτοκινητοβιομηχανιες συνηθιζαν να βγαζουν αυτοκινητα με day lights, ειχε εναν sensor δηλαδη στο windshield και αναλογα με το ποσο φωτεινα ή σκοτεινα ηταν εξω ο καιρος αναβε και την καταλληλη σκαλα στα φωτα αυτοματα, με το που βαζεις μπροστα τη μηχανη (και σβηνουν αντιστοιχα με το που τη σβηνεις).Τα τελευταια λιγα χρονια ομως για καποιο λογο παρατηρω ολο και λιγοτερο αναμμενα φωτα τη μερα, δε ξερω αν ειναι απλως η ιδεα μου ή αν εχουν αρχίσει να το καταργούν το θέμα αυτο οι εταιρειες.
Στις ΗΠΑ δεν είναι που έχουν αναμμένα τα πλαϊνά φλας συνέχεια;
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
γεια χαρα
νομίζω ότι τα λένε φώτα 'όγκου' και σκοπός τους είναι να διακρίνεις τις διαστάσεις ενός οχήματος από μακρυά.
Νομίζω όμως ότι δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ. -
Thanks, δε το γνωριζα..
-
Σωστα ειπε ο Καβουρας απο πανω, φωτακια ογκου ειναι
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
[...]
ειναι τα ογκου οπως ειπαν τα παιδια, αλλα δεν τα βλεπεις και συχνα.
το διαφορετικο με τα φλας στις ηπα ειναι οτι σε πολλα αμαξια τα πισω αναβοσβηνουν σε κοκκινο χρωμα (ιδιο με του φαναριου) αντι για κιτρινο.
-
Ο χρήστης Costas_NY έγραψε:
[...]
ειναι τα ογκου οπως ειπαν τα παιδια, αλλα δεν τα βλεπεις και συχνα.
το διαφορετικο με τα φλας στις ηπα ειναι οτι σε πολλα αμαξια τα πισω αναβοσβηνουν σε κοκκινο χρωμα (ιδιο με του φαναριου) αντι για κιτρινο.
το ότι ανάβουν με κόκκινο τα πίσω φλας, για μένα είναι φάουλ, αλλά τι να κάνουμε?Κάποια λογικά θα υπάρχει πίσω από αυτό.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Σχολιάζω λίγο το bold.Έχεις κι εσύ λάθος παραδοχή.
- στα bmw ανάβουν και τα πίσω φώτα όταν έχεις αναμμένα τα DRL.Παρατήρησέ το.
- στα audi+vw υπάρχει επιλογή στον εγκέφαλο των κεντρικών ηλεκτρονικών να ανάβουν και τα πίσω φώτα μαζί με τα DRL, αλλά προφανώς εδώ στην Ελλάδα δεν ασχολούνται στις αντιπροσωπείες όταν προγραμματίζουν το αμάξι περνώντας ρυθμίσεις μέσα στον εγκέφαλο (λίγο πριν στο παραδώσουν).Πχ στο δικό μου Α3 8Ρ (2008 μοντέλο προfacelift) υπάρχει η επιλογή και απλώς δεν την έχω ενεργοποιήσει αφού είτε τα ανάβω εγώ τα φώτα (όχι τα DRL) είτε ανάβουν αυτόματα λόγω αισθητήρα φωτός.
- υποθέτω ότι και στις άλλες εταιρίες συμβαίνει το ίδιο.
Καβουρα το 2 γινεται και στα Skoda αλλα μαλλον οχι στα Seat!! Φιλος που εχει το Ibiza οταν πηγε για σερβις και ζητησε να του τα ενεργοποιησουν του ειπαν οτι δεν εχει (παρολα αυτα εχω δει Leon με φωτα ημεραας)
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Καβουρα το 2 γινεται και στα Skoda αλλα μαλλον οχι στα Seat!! Φιλος που εχει το Ibiza οταν πηγε για σερβις και ζητησε να του τα ενεργοποιησουν του ειπαν οτι δεν εχει (παρολα αυτα εχω δει Leon με φωτα ημεραας)
εντελώς φιλικά θα σου πω πως το ότι το είπαν στο service, για μένα δε σημαίνει τίποτα. Δώσε μου 5 λεπτά σε σεατ να σου πω.
Στο λέω αυτό γιατί εκ πείρας ζήτησα από το service να ενεργοποιήσει κάποια πράγματα στο αμάξι μου που ΗΞΕΡΑ ότι γίνονταν και ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν γίνεται.
Περιττό να σου πω ότι έχω βρει τόσες ρυθμίσεις στο Α3 που πραγματικά από το εργοστάσιο δεν είναι ενεργοποιημένες (οι επιλογές-ρυθμίσεις) ούτε στο 40%. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
εντελώς φιλικά θα σου πω πως το ότι το είπαν στο service, για μένα δε σημαίνει τίποτα. Δώσε μου 5 λεπτά σε σεατ να σου πω.
Στο λέω αυτό γιατί εκ πείρας ζήτησα από το service να ενεργοποιήσει κάποια πράγματα στο αμάξι μου που ΗΞΕΡΑ ότι γίνονταν και ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν γίνεται.
Περιττό να σου πω ότι έχω βρει τόσες ρυθμίσεις στο Α3 που πραγματικά από το εργοστάσιο δεν είναι ενεργοποιημένες (οι επιλογές-ρυθμίσεις) ούτε στο 40%.Το ιδιο γινεται και στο Octavia μας... Στην Ελλαδα ερχεται χωρις ενεργοποιημενα τα φωτα ημερας ενω κι αλλα πρεπει ή να παω στην αντιπροσωπεια ή να εχω εγω το Vag Com (ή να παρω Golf)
-
Τα παιδάκια στα service πετάνε ένα δεν γίνεται και ξεμπερδεύουν.
Και απο που να ξέρουν? Απο τη δίωρη ενημέρωση ή απο το manual?
Ενα 10% απο αυτούς διαβάζει και καταλαβαίνει αγγλικά.
Με τα φώτα ανοικτά μέρα-νύχτα και στην Ελλάδα?...