-
Προφανώς λες για την σειρά που έγραψα τους καφέδες. Ίσως το διατύπωσα λάθος.
Πάμε πάλι: Οι πιο επικίνδυνοι καφέδες (για διάφορους λόγους ποιότητα, ποσότητα καφείνης) είναι:
Νες, φίλτρου (γαλλικός για μας του έλληνες-της καφετιέρας), .....Τώρα καλύτερα;
Κυκλοφορεί και ως black coffee επίσης ο φίλτρου (αν θυμάμαι καλά). -
Εμένα μου φαίνεται λογικό μια και ο Νες είναι τίγκα στις προσμίξεις και άρα μπόμπα και με τον φίλτρου μαζί με τον καφέ πίνεις και λίγες χημικές ουσίες από το χαρτάκι.
Από την άλλη ένας καθαρά αράμπικα εσπρέσο/καπουτσίνο , που και αυτός φιλτράρεται δείχνει να είναι σαφώς πιο αγνός.
Μια σκέψη κάνω, δεν είμαι ειδικός (πάντως πρέπει να υπάρχει και άλλο τόπικ με καφέδες αρκετά ενημερωτικό)
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ποσους καφεδες πινετε στο χωρο εργασιας σας?
Έναν
Σας επηρεαζει στο τροπο σκεψης σας ,συμπεριφορας και αντιμετωπισης των συναδελφων σας?
Όχι
Ειναι εθισμος η αναγκη?
Ο πρωινός είναι ανάγκη. Εδώ το κλίμα είναι πολύ υγρό και το πρωινό ξύπνημα είναι λίγο εφιάλτης. Κάτι μεταξύ ζοχάδας και 'κοιμάμαι ακόμα'.
Όταν είμαι Αθήνα και στις 3 το μεσημέρι να πιω τον πρώτο, δε με πειράζει, ξυπνάω μια χαρά.Τους υπόλοιπους τους πίνω επειδή μου αρέσει. Και τώρα καφέ πίνω. Πάντα καπουτσίνο ζεστό ακόμα και το κατακαλόκαιρο. (σε αντίθεση με το νερό που εάν δεν είναι 'πάγος' δε μπορώ να το πιω)Εχει επιπτωσεις στην ψυχολογια σας?
Όχι, δε νομίζω
Ειναι μυθος οτι μας ξυπνα στη δουλεια η πραγματικοτητα?
Το πρωί με ξυπνάει στα σίγουρα, αλλιώς δεν παλεύεται η κατάσταση.
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Εμένα μου φαίνεται λογικό μια και ο Νες είναι τίγκα στις προσμίξεις και άρα μπόμπα και με τον φίλτρου μαζί με τον καφέ πίνεις και λίγες χημικές ουσίες από το χαρτάκι.Από την άλλη ένας καθαρά αράμπικα εσπρέσο/καπουτσίνο , που και αυτός φιλτράρεται δείχνει να είναι σαφώς πιο αγνός.
Μια σκέψη κάνω, δεν είμαι ειδικός (πάντως πρέπει να υπάρχει και άλλο τόπικ με καφέδες αρκετά ενημερωτικό)
O στιγμιαίος καφές δεν είναι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, τα κατακάθια του καφέ ή ότι έχει μείνει από την επεξεργασία των άλλων ειδών.
Είναι εντελώς μπακάλικα(άρα και λανθασμένα) ένας αφυδατωμένος φιλτραρισμένος καφές. Θα μπορούσε να πωλείται εμφιαλωμένος σε υγρή κατάσταση όπως τα αναψυκτικά.
Μονοποικιλιακοί καφέδες σπανίζουν στην αγορά. Δηλαδή η ποικιλία arabica που ανέφερες είναι το κύριο στοιχείο των περισσοτέρων χαρμανιών της αγοράς.
Γενικότερα η παρασκευή ενός καφέ, είναι όμοια με την παρασκευή ενός φαγητού. Υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή. Μια 'πατενταρισμένη' διαδικασία που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθείται κάθε φορά. Αλλιώς πίνουμε κάτι σαν espresso, κάτι σαν cappuccino, κλπ -
Φίλος που δουλεύει σε θυγατρική της Νεστλέ λέει ότι οι καφέδες σε σειρά ποιότητος είναι στιγμιαίος, φίλτρου, εσπρέσο - οι καλύτερες/ακριβότερες ποικιλίες χρησιμοποιούνται στον εσπρέσο. Μετά είναι θέμα γούστου, πόσο ψημένος είναι ο καφές, αν τον φτιάχνεις σωστά, κλπ.
-
To θέμα 'ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ' ενώθηκε με παλαιότερο [mod]
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
To θέμα 'ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ' ενώθηκε με παλαιότερο [mod]Οκ doctor,και περιμενα να διαβασω αποψεις!
-
Πάρα πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα του νερού. Το 98% ενός espresso είναι νερό. Τακτική αφαλάτωση. Οι εταιρείες συστήνουν κάθε 15 ημέρες περίπου, ΑΛΛΑ το νερό της ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ σκληρό. Με μεγάλη αγωγιμότητα, μικροσωματίδια κλπ. Οπότε προσωπικά μετράω καθημερινά τη σκληρότητα του νερού και ανάλογα κάνω αφαλάτωση.
Διάβασα σε παλαιώτερες σελίδες, ότι πριν κάνουμε καφέ προθερμαίνουμε τη δόση μας!!! Μέγα σφάλμα. Έτσι ο καφές μας θα αποροφήσει πολλή υγρασία. Επίσης ιδανικό είναι, να αλέθεται ο καφές δευτερόλεπτα πριν την εκχύλισή του. Δεν καθαρίζουμε ΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας με νερό το porta filter. Μόνο με χαρτί.
Επιπλέον θέλω να βρω αυτόν που προτείνει την φύλαξη του καφέ(ειδικά στις συσκευασίες φίλτρου) στο ψυγείο. Και όσους χάνους μετά από αυτόν, το αναπαράγουν στις υπόλοιπες συσκευασίες... -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Πάρα πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα του νερού. Το 98% ενός espresso είναι νερό. Τακτική αφαλάτωση. Οι εταιρείες συστήνουν κάθε 15 ημέρες περίπου, ΑΛΛΑ το νερό της ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ σκληρό. Με μεγάλη αγωγιμότητα, μικροσωματίδια κλπΕμείς είχαμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούμε εμφυαλομένο νερό (επειδή είμασταν σε νησί).
Οπότε προσωπικά μετράω καθημερινά τη σκληρότητα του νερού και ανάλογα κάνω αφαλάτωση.
Έχεις καφετέρια/ δουλεύεις μπουφέ;
Διάβασα σε παλαιώτερες σελίδες, ότι πριν κάνουμε καφέ προθερμαίνουμε τη δόση μας!!! Μέγα σφάλμα. Έτσι ο καφές μας θα αποροφήσει πολλή υγρασία.
Ο εσπρέσσο συγκεκριμένα βγαίνει χωρίς καιμάκι. Μόνο απο κει βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά..
Επίσης ιδανικό είναι, να αλέθεται ο καφές δευτερόλεπτα πριν την εκχύλισή του.
Αλλιώς πικρίζει.
Δεν καθαρίζουμε ΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας με νερό το porta filter. Μόνο με χαρτί.
Με ζεστό νερό;
Επιπλέον θέλω να βρω αυτόν που προτείνει την φύλαξη του καφέ(ειδικά στις συσκευασίες φίλτρου) στο ψυγείο.
Οι Jacobs αυτό προτείνουν. Για μη χρησιμοποιημένο μιλάς πάντα ε;
-
Ο χρήστης ddl449 έγραψε:
Πάρα πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα του νερού. Το 98% ενός espresso είναι νερό. Τακτική αφαλάτωση. Οι εταιρείες συστήνουν κάθε 15 ημέρες περίπου, ΑΛΛΑ το νερό της ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ σκληρό. Με μεγάλη αγωγιμότητα, μικροσωματίδια κλπ
Εμείς είχαμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούμε εμφυαλομένο νερό (επειδή είμασταν σε νησί).
Ούτε το εμφιαλωμένο είναι ενδεδειγμένο, καθώς περιέχει άλατα. Σίγουρα είναι όμως καλύτερο από αυτό του δικτύου.
Οπότε προσωπικά μετράω καθημερινά τη σκληρότητα του νερού και ανάλογα κάνω αφαλάτωση.
Πλέον το πρώτο μόνο.
Διάβασα σε παλαιώτερες σελίδες, ότι πριν κάνουμε καφέ προθερμαίνουμε τη δόση μας!!! Μέγα σφάλμα. Έτσι ο καφές μας θα αποροφήσει πολλή υγρασία.
Ο εσπρέσσο συγκεκριμένα βγαίνει χωρίς καιμάκι. Μόνο απο κει βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά..
Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να μην έχει καϊμάκι. Μπορεί να είναι χοντροαλεσμένος ή να μην πατήθηκε καλά. Αποτέλεσμα η ελλειπής εκχύλιση του καφέ που δεν θα μας δώσει καϊμάκι.
Επίσης ιδανικό είναι, να αλέθεται ο καφές δευτερόλεπτα πριν την εκχύλισή του.
Αλλιώς πικρίζει.
Ο κύριος λόγος είναι ότι χάνει το άρωμά του. Κάνε ένα πείραμα και φτιάξε 2 καφεδάκια. Ένα φρεσκοαλεσμένο και το άλλο στο μισάωρο από την άλεση. Η μέρα με τη νύχτα.
[
Δεν καθαρίζουμε ΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας με νερό το porta filter. Μόνο με χαρτί.
Με ζεστό νερό;
Όχι. Φεύγουν τα έλαια του καφέ με το πλύσιμο και έτσι στον επόμενο καφέ θα έχεις και γεύση από την επαφή του καφέ με το σίδερο
Επιπλέον θέλω να βρω αυτόν που προτείνει την φύλαξη του καφέ(ειδικά στις συσκευασίες φίλτρου) στο ψυγείο.
Οι Jacobs αυτό προτείνουν. Για μη χρησιμοποιημένο μιλάς πάντα ε;
Ναι για μη χρησιμοποιημένο έγραψα. Ότι να'ναι λοιπόν Κάνε ένα πείραμα και βάλτον στο ψυγείο δίπλα σε αλλαντικά. Το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον αστείο. Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφάει αρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένα καταστήματα αρωμάτων, σου δίνουν κόκκους καφέ να μυρίσεις. Αυτό για να απορροφήσουν τα προηγούμενα αρώματα και να καταλάβεις την αίσθηση του επόμενου..
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Πλέον το πρώτο μόνο.
Χαλκιδικη η Σαλονικη?
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Ούτε το εμφιαλωμένο είναι ενδεδειγμένο, καθώς περιέχει άλατα. Σίγουρα είναι όμως καλύτερο από αυτό του δικτύου.Η καλύτερη περίπτωση που έχω δει είναι να παίρνει δείγμα χημικό και να φτιάχνει ανάλογο φίλτρο. Δεδομένου βέβαια ότι δεν αλλάζει και η σύσταση του νερού. Άλλη πηγή δηλαδή.
Μπορεί να είναι χοντροαλεσμένος ή να μην πατήθηκε καλά. Αποτέλεσμα η ελλειπής εκχύλιση του καφέ που δεν θα μας δώσει καϊμάκι.
Τα σκέφτηκα ως δεδομένο αυτά
Όσο για το ψυγείο, έχω σε αεροστεγές κλεισμένο καφέ φίλτρου, στο σπίτι μου, εδώ και κανα τρίμηνο αλλά φοβάμαι να δοκιμάσω. Όταν θα δοκιμάσω θα σου πω, (αν ζω ).
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Πλέον το πρώτο μόνο.
Χαλκιδικη η Σαλονικη?
Χαλκιδική.. Περισσότερα με pm, για να μην κάνουμε και διαφήμιση
Όσο για το ψυγείο, έχω σε αεροστεγές κλεισμένο καφέ φίλτρου, στο σπίτι μου, εδώ και κανα τρίμηνο αλλά φοβάμαι να δοκιμάσω. Όταν θα δοκιμάσω θα σου πω, (αν ζω ).
Βρε δε θα πάθεις τίποτα. Γεύση δε θα έχει
Αν έχεις προσέξει οι συσκευασίες του espresso, έχουν μια πλαστική βαλβίδα. Αυτή αφήνει το διοξείδιο που βγάζει ο καβουρδισμένος καφές, να βγει στο περιβάλλον. Αλλά δεν αφήνει τον αέρα να μπει μέσα στο σακουλάκι για να μην τον αλλειώσει. -
τον γαλλικό αφού τον ανοίξω τον βάζω σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.
και πάντα βρέχω με κρύο νερό το φίλτρο πριν φτιάξω καφέ γιατί έχω ακούσει ότι κρατάει το άρωμα.
ισχύουν τα παραπάνω? -
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
και πάντα βρέχω με κρύο νερό το φίλτρο πριν φτιάξω καφέ γιατί έχω ακούσει ότι κρατάει το άρωμα.
ισχύουν τα παραπάνω?Απλά μην τα ξανακάνεις Και άντε το πρώτο το γράφει σε κάποιες συσκευασίες. Το δεύτερο ποιο σαΐνι το πρότεινε;;; 'Το βρεγμένο φίλτρο κρατάει το άρωμα';; Ειδικά για το σπίτι, προτείνω τις ατομικές γαλλικές καφετιέρες, σε όποιον αρέσει ο καφές φίλτρου. Έχω φίλους που φτιάχνουν αρκετό καφέ φίλτρου το πρωί και τον κρατάνε μέχρι το απόγευμα στη βάση που τον ζεσταίνει. Δεν αντέχει πάνω από 30 λεπτά.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
ισχύουν τα παραπάνω?Απλά μην τα ξανακάνεις Και άντε το πρώτο το γράφει σε κάποιες συσκευασίες. Το δεύτερο ποιο σαΐνι το πρότεινε;;; 'Το βρεγμένο φίλτρο κρατάει το άρωμα';; Ειδικά για το σπίτι, προτείνω τις ατομικές γαλλικές καφετιέρες, σε όποιον αρέσει ο καφές φίλτρου. Έχω φίλους που φτιάχνουν αρκετό καφέ φίλτρου το πρωί και τον κρατάνε μέχρι το απόγευμα στη βάση που τον ζεσταίνει. Δεν αντέχει πάνω από 30 λεπτά.
An το ιδιο χαρμανι το μοιρασεις σε δυο γυαλινα βαζα κ το πρωτο το τοποθετησεις στο ψυγειο ,το δευτερο το αφησεις εκτος ψυγειου ,θα διαπιστωσεις οτι το εκτος ψυγειου μετα απο λιγες μονο ημερες θα εχει χασει το αρωμα του .Αρα αυτο που ισχυριζεσαι δεν ισχυει .
Πουθενα στην Ελλαδα δεν εχω πιει εσπρεσσο καλο , εκτος απο τα Goody's.
To οτι καποιος εχει καφετερια δεν σημαινει οτι ξερει να φτιαχνει κ εσπρεσσο . -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
An το ιδιο χαρμανι το μοιρασεις σε δυο γυαλινα βαζα κ το πρωτο το τοποθετησεις στο ψυγειο ,το δευτερο το αφησεις εκτος ψυγειου ,θα διαπιστωσεις οτι το εκτος ψυγειου μετα απο λιγες μονο ημερες θα εχει χασει το αρωμα του .Αρα αυτο που ισχυριζεσαι δεν ισχυει .
Πουθενα στην Ελλαδα δεν εχω πιει εσπρεσσο καλο , εκτος απο τα Goody's.
To οτι καποιος εχει καφετερια δεν σημαινει οτι ξερει να φτιαχνει κ εσπρεσσο .Ο ΚΑΦΕΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΜΕΣ. Τέλος.
Όχι επειδή το ισχυρίζομαι εγώ, αλλά απλά επειδή έτσι είναι. Το ότι αναφέρεις τα goody's σαν παράδειγμα καλού eprsesso μαρτυράει πολλά... Μπορεί για εσένα να είναι καλός. Αντικειμενικά όμως, ο καφές των goodys ΔΕΝ είναι καλός. Εκτός αν κάποιος από τους υπαλλήλους εκεί είναι barista και για χόμπυ του αρέσει να φτιάχνει cheeseburger..
Το ότι έχω επιχείρηση που πουλάει καφέ δεν σημαίνει τίποτα. Όπως το γεγονός ότι στην οικογένεια υπάρχει ξενοδοχείο δεν σημαίνει ότι μπορώ να ξεχωρίζω την ποιότητα των σεντονιών. Γιατί δεν ασχολήθηκα. Και δηλώνω ότι δεν ξέρω.
Το ότι έχω παρακολουθησει όμως σεμηνάρια και ότι έκθεση υπάρχει πάνω στο θέμα του καφέ όμως, λέει πολλά. Τουλάχιστον στους γνώστες...
Δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι. Αυτά γνωρίζω, αυτά διδάσκουν οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του είδους. Αν θες τα δέχεσαι, αν δεν θέλεις πάλι συνεχίζεις να πίνεις αυτό το κάτι ΣΑΝ espresso που πουλάνε τα goodys σε ομολογουμένως πολύ καλή τιμή. -
Η απορρόφηση των οσμων απο τον καφε ειναι πολυ γνωστη,ειναι ο κλασσικος τροπος να ξεμυρισει το ψυγειο .
-
-Αν υποθέσουμε ότι έχω το ψυγείο μου αφιερωμένο αποκλειστικά στο να φυλάω τον espresso μου τότε είναι καλύτερο να φυλάω τον καφέ μου στο περιβάλλον του ψυγείου ή πάλι είναι λάθος ? (πχ λόγω υγρασίας).
-Ποιό θα ήταν δηλ. το ιδανικό περιβάλλον φύλαξης ενός κουτιού epsresso από τη στιγμή που θα ανοιχτεί και για, ας πούμε, μία βδομάδα...Πόσο είναι το 'ανεκτό' διάστημα κατανάλωσής του από τη στιγμή που θα ανοιχτεί ?
-
Αλλάζει τίποτα (και ως προς την απορρόφηση οσμών αλλά και γενικότερα ως προς τη συντήρησή του) αν μιλάμε για κόκκους καφέ ή για ήδη αλεσμένο καφε ?
-
Προσωπικά χρησμοποιώ αποκλειστικά κόκκους που αλέθονται δευτερόλεπτα πριν την κατανάλωση...Έχω τη Jura C5 που έχει ενσωματωμένο μύλο οπότε ο καφές αλέθεται επί τόπου και μπαίνει στο φλυτζάνι μου...Παίρνω συσκευασίες των 250 γρ τις οποίες καταναλώνω σε 1 βδομάδα και τις φυλάω στο ψυγείο στα μεταλλικά κουτιά του illy στο πιο ψηλό ράφι...
Πιστεύεις δηλ. ότι θα είναι καλύτερα να αφήνω το κουτί τη μια βδομάδα ζωής του δίπλα στη καφετιέρα μου ? Το μεταλλικό κουτί δεν παρέχει αρκετή προστασία από τις οσμές ? Εγώ πάντως όταν ανοίγω το κουτί - και την πρώτη φορά αλλά και μετά - παίρνω 2-3 τζούρες και αλλαντικά δεν μου μυρίζει
Σε κάθε περίπτωση βάζω μπόλικο καφέ στη θήκη της καφετιέρας, απ'όπου ξεκινάει να φύγει για άλεσμα, οπότε μεγάλο μέρος του δεν μπαίνει καν στο ψυγείο -
-
kyr 80
Maλλον δεν καταλαβες .
Ο εσπρεσσο των Goody's ΓΙΑ ΤΙς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς μου ειναι μετριος ,ειναι ομως καλυτερος σε σχεση με το εσπρεσσο που σερβιρουν στις καθε ειδους καφετεριες που ξεφυτρωνουν στην Ελλαδα . -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Η απορρόφηση των οσμων απο τον καφε ειναι πολυ γνωστη,ειναι ο κλασσικος τροπος να ξεμυρισει το ψυγειο .Εισαι εκτος θεματος το ερωτημα ειναι αν διατηρειται καλυτερα εντος ψυγειου η εκτος ,ασχετως αν μερικοι προσπαθουν να το εκτρεψουν σε χρωματα κ αρωματα .
Δεν εγραψα τυχαια γυαλινο βαζο .
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)