-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Λέτε να δοθεί καμια παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος? Κλασικά δεν μου έχουν έρθει ακόμα μερικές βεβαιώσεις όπως αυτή της παρακράτησης φόρου και καταβολής ασφαλίστρωνMe too..
Εάν δεν έρθουν, τι γίνεται;;; Ξέρει κανείς;;
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Λέτε να δοθεί καμια παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος? Κλασικά δεν μου έχουν έρθει ακόμα μερικές βεβαιώσεις όπως αυτή της παρακράτησης φόρου και καταβολής ασφαλίστρων
Me too..
Εάν δεν έρθουν, τι γίνεται;;; Ξέρει κανείς;;
Αρχίστε το κυνήγι αυτών που πρέπει να σας δώσουν τις βεβαιώσεις.
Από κει και πέρα, αν στείλετε ταχυδρομικά τη δήλωση, δε φαίνεται να ψειρίζουν υπερβολικά την ημερομηνία αποστολής και αν είναι πριν ή μετά την εκάστοτε προθεσμία... -
Επίσης πέρυσι είχα πάρει κάτι βεβαιώσεις απο κάτι τράπεζες για κάποια δάνεια εντός του 07 (ανάλωση κεφαλαίων κλπ).
Φέτος που δεν πήρα κάτι το οποίο να δηλώνεται, χρειάζονται και πάλι αυτές οι βεβαιώσεις (για το έτος 08?).
Ελπίζω όχι, μιας και μου λένε απο τις τράπεζες οτι ΔΕΝ ΕΚΤΥΠΩΝΩΝΤΑΙ ακόμα!Μα είναι δυνατόν;; Εάν κάποιος την χρειάζεται για ανάλωση κεφαλαίου τι θα κάνει;;;
-
Βεβαιώσεις για τα δάνεια που πληρώνεις πρέπει να πάρεις, γιατί είναι τεκμήρια εισοδήματος.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Βεβαιώσεις για τα δάνεια που πληρώνεις πρέπει να πάρεις, γιατί είναι τεκμήρια εισοδήματος.Tι εννοείς τεκμήρια εισοδήματος;;;
Θα πρέπει να τα παρουσιάσω κάπου στην δήλωση;
Και εφόσον δεν μου δίνουν οι τράπεζες, τι κάνω; -
Τα ποσά που πληρώνουμε για την εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών κλπ καταχωρούνται στους κωδικούς 727-728 στη σελ.3 του Ε1. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης δηλαδή.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Τα ποσά που πληρώνουμε για την εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών κλπ καταχωρούνται στους κωδικούς 727-728 στη σελ.3 του Ε1. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης δηλαδή.Χμ... για κάρτες ΠΟΤΕ μεχρι τώρα δεν είχα συμπληρώσει κάτι εκεί...
Και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
Οπότε και να μην το εμφανίσω τώρα πιστεύω δεν πειράζει ε;
Έτσι και αλλιώς, απο την στιγμή που δνε έχουν γίνει αγορές κ.λπ. δεν χρειάζονται τεκμηρια διαβίωσης (έχοντας π.χ. 1 ΙΧ στο ονομά μου με πολύ χαμηλό τεκμήριο). -
Ο χρήστης skous έγραψε:
Τα ποσά που πληρώνουμε για την εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών κλπ καταχωρούνται στους κωδικούς 727-728 στη σελ.3 του Ε1. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης δηλαδή.
Χμ... για κάρτες ΠΟΤΕ μεχρι τώρα δεν είχα συμπληρώσει κάτι εκεί...
Και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
Οπότε και να μην το εμφανίσω τώρα πιστεύω δεν πειράζει ε;
Έτσι και αλλιώς, απο την στιγμή που δνε έχουν γίνει αγορές κ.λπ. δεν χρειάζονται τεκμηρια διαβίωσης (έχοντας π.χ. 1 ΙΧ στο ονομά μου με πολύ χαμηλό τεκμήριο).Ναι, λεπτομέρεια. Υπάρχει και κωδικός για να συμπληρώσουμε τις αγορές μη καταναλωτικών αγαθών αξίας πάνω από 5000€ (που είναι και αυτά τεκμήριο διαβίωσης) π.χ. HiFi, έπιπλα κλπ. Τι κρίμα που και αυτά 'αμελούμε' να συμπληρώσουμε...
Εντελώς πληροφοριακά, στις κάρτες ειδικά, στους λογαριασμούς Φεβρουαρίου ή Μαρτίου συνήθως γράφει στο χώρο των σημειώσεων τα συνολικά ποσά που είχαν πληρωθεί τον προηγούμενο χρόνο ωστε να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για τη φορολογική δήλωση.
-
Κάπου που λέει για αναλωθέντα κεφάλαια που υπήρχαν και δεν υπάρχουν πια τι εννοεί; Συμφέρει να βάλεις κάτι εκεί ή όχι;
-
Μου ρθε η δήλωση και σκεφτόμουν να την κάνω μόνος μου, αλλά τελικά λέω για σιγουριά να την πάω σε λογιστή.
1)Πώς να επιλέξω λογιστή; Εκτός απ` το να ρωτήσω να μου συστήσουν κάποιον, υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο; (π.χ στους οδοντίατρους κοιτάω να γράφει 'Μέλος του οδοντιατρικού συλλόγου')
2)Η λογίστρια που είχα μέχρι πέρσι μου ζήτησε 100 ευρώ (για E1, E2, E3). Πολλά δεν είναι;
3)Μέχρι τέλους 2007, είχα στο όνομά μου και άλλη επιχείρηση (εκτός της δικιάς μου) συγγενούς προσώπου. Πέρσι είχε έρθει προκαταβολή φόρου 2377 ευρώ.
Φέτος που πλέον έχω μόνο τη δικιά μου επιχείρηση στο όνομά μου (ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΣΟΔΑ) γράφει 'προκαταβολή φόρου 2400' !!!! -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
2)Η λογίστρια που είχα μέχρι πέρσι μου ζήτησε 100 ευρώ (για E1, E2, E3). Πολλά δεν είναι;Λογικά μου φαίνονται, αν δε υπολογίσεις τι μπορεί να σου γλιτώσει...
-
100€ για ε1 ε2 και ε3;
τι επάγγελμα κάνεις; τα βιβλία τα τηρείς μόνος σου; είσαι υπόχρεος φπα; αν ναι, περιοδικές και εκκαθαριστικές στέλνεις μόνος σου; συγκεντρωτικές; Πόσες κινήσεις έχεις ετησίως; Πάγια έχεις; Τα παρακολουθείς μόνος σου;Το αν είναι ένας λογιστής μέλος του τοπικού συλλόγου δεν θα έλεγα οτι λέει και πολλά. Προσπάθησε να βρεις κάποιον λογιστή που έχει ευχαριστημένους πελάτες. Αν έχει και πελάτες που κάνουν το ίδιο επάγγελμα με εσένα αυτό μπορεί να είναι ενα επιπλέον συν.
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
100€ για ε1 ε2 και ε3;
τι επάγγελμα κάνεις; τα βιβλία τα τηρείς μόνος σου; είσαι υπόχρεος φπα; αν ναι, περιοδικές και εκκαθαριστικές στέλνεις μόνος σου; συγκεντρωτικές; Πόσες κινήσεις έχεις ετησίως; Πάγια έχεις; Τα παρακολουθείς μόνος σου;Τα ββλία είναι Β κατηγορίας, χειρόγραφα, τα τηρώ μόνος μου.
Δεν είμαι υπόχρος ΦΠΑ (μέχρι τέλους 2007 ήμουν γιατί είχα και επιχείρηση συγγενούς στο όνομά μου).
Συγκεντρωτική τιμολογίων 2008 δεν υπέβαλα γιατί όλα μου τα τιμολόγια ήταν μικρότερα των 300 ευρώ.
Κινήσεις και πάγια τι είναι;
Η λογίστρια που είχα καλή είναι αλλά είναι μακρυά. Ψάχνω κάποιον πιο κοντά μου. -
Η λογίστρια που είχα καλή είναι αλλά είναι μακρυά. Ψάχνω κάποιον πιο κοντά μου.Πάνω που θα σου έλεγα ότι η απόσταση είναι άλλο ένα σημαντικό κριτήριο.
Επίσης, καλό θα είναι να κοιτάξεις ο λογιστής να έχει την έδρα του κοντά στην εφορία σου (όπου είναι αυτή), ώστε να έχει και τις απαραίτητες γνωριμίες στη συγκεκριμένη εφορία (και γι αυτόν θα είναι καλύτερα και για σένα) -
Δεν είμαι υπόχρος ΦΠΑ (μέχρι τέλους 2007 ήμουν γιατί είχα και επιχείρηση συγγενούς στο όνομά μου).Πως γίνεται αυτό με βιβλία Β' ? (Δεν ξέρω, νόμιζα πως όλοι είναι υπόχρεοι με Β)
Συγκεντρωτική τιμολογίων 2008 δεν υπέβαλα γιατί όλα μου τα τιμολόγια ήταν μικρότερα των 300 ευρώ.
Εχω την εντύπωση -ας μας πει ο hrdoukas που είναι ο ειδικός- πως είσαι υποχρεωμένος να υποβάλλεις τις καταστάσεις έστω και κενές. Δηλ. αν το τιμολόγιο είναι μικρότερο από 300 ευρώ δεν το περιλαμβάνεις αλλά την κατάσταση πρέπει να την υποβάλλεις.
Να ρωτήσω και εγώ κάτι που μου φαίνεται παράλογο: για ποιό λόγο σε περιπτώσεις λειτουργικής μίσθωσης (operating leasing) πχ. αυτοκινήτων δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ ? Παροχή υπηρεσίας δεν είναι ?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κάπου που λέει για αναλωθέντα κεφάλαια που υπήρχαν και δεν υπάρχουν πια τι εννοεί; Συμφέρει να βάλεις κάτι εκεί ή όχι;Να ενα παραδειγμα για τον κωδικο 787 (788).
Αγοραζεις ενα αυτοκινητο π.χ. γυρω στα 22000 Ευρω και τα ετησια εισοδηματα σου ειναι περιπου σε αυτον τον αριθμο.
Ο εφορος λογαριαζει οτι εχεις και αλλα αδηλωτα εισοδηματα που σου επετρεψαν αυτη την αγορα και θεωρει τις 22000 επι πλεον τεκμαρτον εισοδημα.
Γραφοντας ομως τις 22000 ΚΑΙ σε αυτον τον κωδικο ειναι σαν να του λες οτι εκανα οικονομιες τα περασμενα χρονια και μπορεσα να προβω σε αυτη την αγορα.
Αρκει βεβαιως οι προηγουμενες δηλωσεις σου να δικαιολογουν αυτο το ποσο αποταμιευσης. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν είμαι υπόχρος ΦΠΑ (μέχρι τέλους 2007 ήμουν γιατί είχα και επιχείρηση συγγενούς στο όνομά μου).
Πως γίνεται αυτό με βιβλία Β' ? (Δεν ξέρω, νόμιζα πως όλοι είναι υπόχρεοι με Β)
Γίνεται. Γιατροί, ασφαλιστές και άλλοι που σίγουρα μου διαφεύγουν τηρούν βιβλία β' κατηγορίας αλλά δεν είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ.
-
Δεν είσαι υποχρεωμένος να καταβάλλεις συγκεντρωτική τιμολογίων αν δεν έχεις τιμολόγια άνω των 300 ευρώ. Πήγα στη ΔΟΥ μου και ρώτησα.
-
Οχι τελείως εντός θέματος, αλλά προκειμένου να μην ανοίξω άλλο topic, ας κάνω εδώ την προσπάθεια.
Επιστημονική εταιρεία / σωματείο θέλει να αυξήσει τα -πενιχρά- έσοδά της. Ένας σχετικά εύκολος τρόπος είναι η διάθεση (πώληση) διαφόρων αναμνηστικών και gadgetακίων. Το θέμα που ανακύπτει είναι λίγο φοροτεχνικό ή/και νομικό.
Πως θα γίνει ώστε το σωματείο να μπορεί να μπει νόμιμα στη διαδικασία προμήθειας - πώλησης αντικειμένων?
Απαιτείται διαμόρφωση/ αλλαγή του καταστατικού του? Αρκεί κάποια ρύθμιση με την Εφορία και τα βιβλία του σωματείου?
Πληροφοριακά, το καταστατικό αναφέρει τα εξής:Οι πόροι τ.... διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους.
Οι τάκτικοι πόροι είναι:
Το δικαίωμα εγγραφής και η ετήσια συνδρομή των μελών. Τα ποσά αυτά καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ.
Εισπράξεις από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων
Εισπράξεις από τη διάθεση τακτικών εκδόσεων τ....
Ενδεχόμενη πάγια επιχορήγηση από την Πολιτεία.Οι έκτακτοι πόροι είναι:
Εισπράξεις από έκτακτες εκδόσεις, οργάνωση συνεδρίων και αναλογων επιστημονικών εκδηλώσεων.
Έκτακτες εισφορές μελών.
Δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε κινητές αξίες ή ακίνητα που έχουν γίνει αποδεκτές από το Δ.Σ. και οιασδήποτε μορφής έκτακτη επιχορήγηση από την Πολιτεία.
Κάθε μορφής κινητή αξία ή ακίνητο που περιέχεται νόμιμα στην κατοχή και ιδιοκτησία τ....Δεκτή κάθε συμβουλή και βοήθεια!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχω την εντύπωση πως είσαι υποχρεωμένος να υποβάλλεις τις καταστάσεις έστω και κενές. Δηλ. αν το τιμολόγιο είναι μικρότερο από 300 ευρώ δεν το περιλαμβάνεις αλλά την κατάσταση πρέπει να την υποβάλλεις.Η εμπειρία έχει δείξει οτι σε μερικές περιπτώσεις (αν και δεν είναι υποχρεωτικό) καλό είναι να υποβάλεις τις καταστάσεις έστω και μηδενικές. Βοηθάει (με την έννοια οτι δείχνει μια γενικότερα καλή εικόνα) αν πέσεις σε (υπερ)ψείρα ελεγκτή της ΥΠΕΕ σε επιτόπιο έλεγχο. Το γεγονός παραμένει οτι η υποβολή μηδενικής συγκεντρωτικής δεν είναι υποχρεωτική.
Να ρωτήσω και εγώ κάτι που μου φαίνεται παράλογο: για ποιό λόγο σε περιπτώσεις λειτουργικής μίσθωσης (operating leasing) πχ. αυτοκινήτων δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ ? Παροχή υπηρεσίας δεν είναι ?
Δεν είναι ακριβώς οτι δεν εκπίπτει, απλά δεν συμψηφίζεται με το ΦΠΑ εκροων γιατί στα Ε.Ι.Χ σε αντίθεση με τις άλλες χρήσεις (π.χ. Φ.Ι.Χ) δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ. Αυτό που γίνεται όμως είναι οτι ο ΦΠΑ αναγνωρίζεται ως δαπάνη και εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.
Πριν υπογράψετε σύμβαση χρονομίσθωσης συμβουλευτείτε το φαρμακοπ... το λογιστή σας.
Αλλο operational leasing κι άλλο financial leasing. Ειδικά για μικρές επιχειρήσεις... ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος