-
Να ρωτήσω κάτι... Οι συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ για τους ΕΕ τι νόημα έχουν?
(πέρα από το να χάνεις το χρόνο σου αν έχεις κάνει κανονικά τις δηλώσεις τριμήνου) -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Πριν την οριστική υποβολή σου βγάζει το εκκαθαριστικό με τα σχετικά (πιστωτικό/χρεωστικό και το ακριβές ποσό) και σε ρωτάει αν είναι οκ για να την υποβάλλεις οριστικά (έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις αλλαγές αν θες) ή τα τελικά ποσά τα 'μαθαίνεις' μόνο μετά την οριστική υποβολή ;
Πριν την οριστική υποβολή σε ενημερώνει για το αν θα είναι πιστωτικό ή χρεωστικό, καθώς και το ακριβές ποσό, οπότε καταλαβαίνεις αν έχεις κάνει καμια μ@λ@κί@
Εντωμεταξύ, σήμερα αποδείχτηκε περίτρανα γιατί άξιζε που καθόμουν και μάζευα μέσα στο χρόνο ΟΛΕΣ τις αποδείξεις (μαζί με αυτές που δεν έπαιρναν γνωστοί και φίλοι λόγω του ότι ήταν υπεράνω...).
Συμπεριέλαβα συνολικά 348 αποδείξεις αξίας ίσης με το ~57% του καθαρού εισοδήματός μου + κάποιες απαλλαγές που αντιστοιχούν στο ~4% του καθαρού εισοδήματός μου και πρακτικά δεν πλήρωσα φόροΌποιος γνωρίζει ας διευκρινήσει το ακόλουθο ερωτημα σχετικα με την δήλωση των αποδείξεων (για αγορές που έγιναν εντος του 2010).
- Έστω ότι έχω φορολογητέο εισόδημα 25.000€.
- Για το αφορολόγητο αυτού (δηλ. για τα 12.000) απαιτούνται περίπου 6.000€.
- Το σύνολο των αποδείξεων (για όλο το έτος του 2010) που έχω μαζέξει έστω ότι είναι περίπου 11.000€.
Η εφορία αποδίδει το 10% επιστροφή φόρου για το παραπάνω ποσό από αυτό που απαιτείται (δηλ. από τα 6.000€), με άνω όριο στο συνολικό ποσό των αποδείξεων τα 15.000€.
Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα το ποσό επιστροφής θα είναι το ακόλουθο:
11.000 - 6.000=5.000€ * 10%=500€
Ισχύει αυτό ή υπάρχει κάποιο άνω όριο στο ποσό επιστροφής από τις αποδείξεις;;;; -
Ναι υπαρχει και ειναι 10% με οριο τις 3000 αρα εως 300 επιστροφη.
-
Ο χρήστης koslyr έγραψε:
Ισχύει αυτό ή υπάρχει κάποιο άνω όριο στο ποσό επιστροφής από τις αποδείξεις;;;;Ναι υπαρχει και ειναι 10% με οριο τις 3000 αρα εως 300 επιστροφη.
Εγώ άλλα θυμάμαι απ' όσα έχω διαβάσει εδώ (αλλά δεν είμαι και πολύ σχετικός)..
Υπάρχει άνω όριο και είναι τόσο μέχρι να μηδενίσει ο φόρος που σου αναλογεί (θεωρητικά). Στην προκειμένη περίπτωση σε πιάνει το άνω όριο αποδείξεων προτού προλάβεις να μηδενίσεις το φόρο σου.
Στο παράδειγμά σου, στο εισόδημα των 25.000 ο φόρος που αναλογεί βάσει συντελεστών είναι 2940 ευρώ. Οπότε, ναι, σου επιστρέφονται τα 500 ευρώ από τις εξτρά αποδείξεις.
(στην πραγματικότητα κάτι παραπάνω θα είναι, γιατί θες 5100 αποδείξεις για τα 25.000 φορ. εισόδημα και όχι 6000).Στο μέγιστο όριο αποδείξεων (15.000) θα είχες (15000-6000)*10%=900 ευρώ επιστροφή.
Γενικά, η επιστροφή λόγω πλεοναζόντων αποδείξεων ισχύει μέχρι να 'εξαντληθεί' το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά σου. -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Ισχύει αυτό ή υπάρχει κάποιο άνω όριο στο ποσό επιστροφής από τις αποδείξεις;;;;Ναι υπαρχει και ειναι 10% με οριο τις 3000 αρα εως 300 επιστροφη.
Εγώ άλλα θυμάμαι απ' όσα έχω διαβάσει εδώ (αλλά δεν είμαι και πολύ σχετικός)..
Υπάρχει άνω όριο και είναι τόσο μέχρι να μηδενίσει ο φόρος που σου αναλογεί (θεωρητικά). Στην προκειμένη περίπτωση σε πιάνει το άνω όριο αποδείξεων προτού προλάβεις να μηδενίσεις το φόρο σου.
Στο παράδειγμά σου, στο εισόδημα των 25.000 ο φόρος που αναλογεί βάσει συντελεστών είναι 2940 ευρώ. Οπότε, ναι, σου επιστρέφονται τα 500 ευρώ από τις εξτρά αποδείξεις.
(στην πραγματικότητα κάτι παραπάνω θα είναι, γιατί θες 5100 αποδείξεις για τα 25.000 φορ. εισόδημα και όχι 6000).Στο μέγιστο όριο αποδείξεων (15.000) θα είχες (15000-6000)*10%=900 ευρώ επιστροφή.
Γενικά, η επιστροφή λόγω πλεοναζόντων αποδείξεων ισχύει μέχρι να 'εξαντληθεί' το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά σου.Το μόνο όριο που έχει τεθεί είναι στις προσκομιζόμενες αποδείξεις (15.000 για τον ανύπαντρο, 30.000 για το ζευγάρι).
Ισχύει αυτό ή υπάρχει κάποιο άνω όριο στο ποσό επιστροφής από τις αποδείξεις;;;;Στις 25000€ εισόδημα αναλογεί φόρος 2940€ και απαιτούνται αποδείξεις ύψους (12.000χ10% + 13.000χ30%) = 5.100€ για το αφορολόγητο.
Αν στον 049 βάλεις 11.000 αποδείξεις, τότε θα έχεις μείωση φόρου (11.000 - 5.100)x10% = 590€, οπότε θα κληθείς να πληρώσεις φόρο εισοδήματος 2.350€.
Η τυχόν επιστροφή φόρου που θα έχεις θα εξαρτηθεί από το αν σου είχε παρακρατηθεί μέσα στο 2010 φόρος πάνω από 2350€ ή όχι. αν π.χ. σου είχε παρακρατηθεί φόρος 2895€ (2940-1,5%) θα λάβεις επιστροφή 2.895-2.350 = 545€.
Αν είσαι Ε.Ε. και ήταν και τα 25000 Π.Υ. προς άλλους επιτηδευματίες οπότε θα σου είχε παρακρατηθεί φόρος 5000€ και η επιστροφή σου θα ήταν 2.650€
Σαν έμπορος δεν θα σου είχε παρακρατήσει φόρο κανείς οπότε θα έσκαγες 2350 ζεστά ευρουλάκια συν την προκαταβολή του 2012. -
Δηλαδή για 25Κ € το ανώτατο όριο αποδείξεων, για να μην πληρώσεις παραπάνω φόρο, είναι 5100€?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Δηλαδή για 25Κ € το ανώτατο όριο αποδείξεων, για να μην πληρώσεις παραπάνω φόρο, είναι 5100€?Θα έσβηνα το 'ανώτατο' από την πιο πάνω πρόταση. Κατά τα άλλα, ναι.
-
γνωρίζετε αν σε εισοδήματα από ακίνητα δηλώνουμε το συνολικό ποσό (ενοίκιο και χαρτόσημο) ή μόνο το καθαρό δηλαδή ενοίκιο χωρίς χαρτόσημο?
ευχαριστώ -
Ο χρήστης evanpap333 έγραψε:
γνωρίζετε αν σε εισοδήματα από ακίνητα δηλώνουμε το συνολικό ποσό (ενοίκιο και χαρτόσημο) ή μόνο το καθαρό δηλαδή ενοίκιο χωρίς χαρτόσημο?
ευχαριστώΕγω ΔΕΝ εισπρατω χαρτοσημο,βαζω το ποσο που εχω εισπραξει και η εφορια τα χωριζει σε ενοικιο και χαρτοσημο και μετα μου δινει και καταλαβαινω....
Θα ελεγα να βαλεις το συνολικο ποσο που εισπρατεις,μιας και ο ενοικιαστης θα δηλωσει το συνολικο που πληρωσε.
Υ.Γ. Δεν του κανεις ενα τηλεφωνηματακι να διασταυρωσετε το νουμερο; -
Σε έναν οικογενειακό φίλο μπήκαν προχθές στο σπίτι του και του έκλεψαν netbook, GPS, φωτογραφική, και κάτι άλλα μικροπράγματα που ήταν εύκολο να τα κουβαλήσουν και μαζί και το σελοφάν που είχε μέσα όλες τις αποδείξεις για τη δήλωση του 2010 που είχε πάνω στο γραφείο του για να τις αθροίσει!
Το φορολογητέο του είναι λέει γύρω στα 20.000, πόσο θα πληρώσει 'πρόστιμο' αν δε φέρει αποδείξεις? 120 ευρώ για τα πρώτα 12.000 και μετά για τα επόμενα 8000 άλλα 240 (το 10% του 30% που απαιτείται) ή κάνω λάθος?...
-
360 ευρώ.
-
Ευχαριστώ.
-
Έχω μια απόδειξη από οφθαλμίατρο για διαθλαστική επέμβαση (laser) και άλλη μια για τα δίδακτρα του Master στο Παν. Αθηνών. Σε τι κατηγορίες τα υπολογίζω αυτά? Η πρώτη μπαίνει στα ιατρικά έξοδα (είναι απόδειξη παροχής υπηρεσιών)? Η δεύτερη μπορεί να υπολογιστεί μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις (είναι απόδειξη είσπραξης)?
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Έχω μια απόδειξη από οφθαλμίατρο για διαθλαστική επέμβαση (laser) και άλλη μια για τα δίδακτρα του Master στο Παν. Αθηνών. Σε τι κατηγορίες τα υπολογίζω αυτά? Η πρώτη μπαίνει στα ιατρικά έξοδα (είναι απόδειξη παροχής υπηρεσιών)? Η δεύτερη μπορεί να υπολογιστεί μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις (είναι απόδειξη είσπραξης)?Η δεύτερη απόδειξη ΔΕΝ υπολογίζετε γενικά στα δίδακτρα. Οπότε φέτος θεωρώ ότι θα υπολογιστεί με τι ς άλλες αποδείξεις γενικών εξόδων.
-
Mπορω να υποβαλλω δηλωση με τους παλιους κωδικους στην εφορια μεσω νετ (φυσικο προσωπο) η πρεπει να κανω αιτηση για νεους κωδικους κ κλειδαριθμο κ τι ειναι αυτο παλι .
Ειναι φυσικο που ειμαι ανεπιδεκτος μαθησεως με τα φοροτεχνικα η συμβαινει κ σε αλλους -
Υποβάλεις κανονικά με τους παλιούς κωδικούς. Στο τέλος του χρόνου (31/12/2011) λήγει η προθεσμία παραλαβής του κλειδαρίθμου από τη ΔΟΥ σου.
Η έννοια του κλειδαρίθμου είναι ότι δίνεις εμμέσως την εξουσιδότηση στον Λογιστή σου να υποβάλλει για λογαριασμό σου όλες τις δηλώσεις μέσω internet.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Έχω μια απόδειξη από οφθαλμίατρο για διαθλαστική επέμβαση (laser) και άλλη μια για τα δίδακτρα του Master στο Παν. Αθηνών. Σε τι κατηγορίες τα υπολογίζω αυτά? Η πρώτη μπαίνει στα ιατρικά έξοδα (είναι απόδειξη παροχής υπηρεσιών)? Η δεύτερη μπορεί να υπολογιστεί μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις (είναι απόδειξη είσπραξης)?
Η δεύτερη απόδειξη ΔΕΝ υπολογίζετε γενικά στα δίδακτρα. Οπότε φέτος θεωρώ ότι θα υπολογιστεί με τι ς άλλες αποδείξεις γενικών εξόδων.
Ευχαριστώ.
Περιμένω κάποιος να με συμβουλέψει και για την πρώτη απόδειξη. -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Η δεύτερη απόδειξη ΔΕΝ υπολογίζετε γενικά στα δίδακτρα. Οπότε φέτος θεωρώ ότι θα υπολογιστεί με τι ς άλλες αποδείξεις γενικών εξόδων.
Απόδειξη είσπραξης να περαστεί στα έξοδα;
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Απόδειξη είσπραξης να περαστεί στα έξοδα;Όχι.
-
Το γνωρίζω. Απλή επισήμανση ήταν επειδή αναφέρθηκε πως θα περαστεί στα γενικά έξοδα
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος