-
δεν σε κυνήγησε ο αδερφός της όταν χωρίσατε?
αν τη θυμάσαι μόνο για το κοκκινιστό άστο καλύτερα,πάμε παραπέρα....
-
Για Κρητικές...μάλιστα.
Αληθινός διάλογος με συνάδελφο μου Κρητικό (από τις Μοιρες). Είμαστε μαζί φαντάροι στην Κω
(μου δειχνει φωτογραφία της αρραβωνιαστικιάς του που κάθονται μαζί σε ένα σαλόνι)
(εγώ) - Καπνίζεις ρε;; Δικά σου είναι τα τσιγάρα;;
(αυτός) - Ε τινους να'ναι?
(εγώ) -Λέω μήπως είναι της γυναίκας σου.
(αυτός) -Θα τηνε σφάξω μπρε.
(εγώ)- Γιατί;;
(αυτός) - Οποια γυναίκα καπνίζει είναι πουτάνα.
Κατά τα άλλα μια χαρά παιδί στη συμπεριφορά του. Πρόθυμος , δουλευταράς, με μια λέξη , ψυχούλα. Οπως και όλοι τους που είχαμε στο λόχο.
-
Η άποψη μου για την Κρήτη: Πανέμορφος τόπος όσον αφορά την φύση (παραλίες, βουνά), πλούσια ιστορία, άριστο κλίμα (πάντα καλοκαίρι ) αλλά και άθλιες οι περισσότερες ανθρώπινες κατασκευές και επεμβάσεις (λ.χ. το Ηράκλειο είναι κατά τη γνώμη μου η πιο άναρχη, αυθαίρετη και άσχημη πόλη της Ελλάδας) και εντελώς ακραίοι άνθρωποι οι Κρητικοί. Πολύ καλοί μερικοί και δυστυχώς οι περισσότεροι πολύ μ@λ@κες Καίτοι Θρακιώτης και παρά την μεγάλη απόσταση, έχω επισκεφθεί πολλές φορές το νησί και πάντοτε είχα ένα φόβο και μία ανησυχία μέσα μου αναφορικά με την αντίδραση των ανθρώπων που συναναστρεφόμουνα. Όσον αφορά την οδήγηση πιστεύω ότι οι Κρητικοί είναι οι αθλιότεροι έλληνες οδηγοί, το δε δίκτυο ανεπαρκές. Στα δε Ανώγεια κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο νησί το 2001 έπαθα πολιτισμικό σοκ και πραγματικά σκέφτηκα μήπως είχε κηρυχθεί πόλεμος και δεν το είχα πληροφορηθεί. Πάντως, τόσο οι Ενετοί όσο οι Τούρκοι και οι ναζί έφυγαν από το νησί.
-
Πιθανότατα να ωφείλω κάποια εξήγηση, πιθανότατα όχι...
Όπως και να' χει, επαναλαμβάνω πως ότι το δεν κατεβαίνω στην Κρήτη είναι 'κόλλημά' μου και δεν το λέω για... παραδειγματισμό, ούτε χαρακτηρίζω ένα ολόκληρο νησί, ή ένα ολόκληρο κόσμο. Αποκαλέστε το αν θέλετε 'γραφικό' ή 'ξεροκεφαλιά', αλλά ως εκεί...
Έχω άλλωστε πολλούς και καλούς φίλους Κρητικούς και στην Κρήτη έχω πάει αρκετά πρόσφατα λόγω γάμου ενός από αυτούς (και μάλιστα σε γάμο που δεν πυροβολούσαν οι άνθρωποι, αλλά γλεντούσαν όπως κανείς άλλος στην Ελλάδα και μπράβο τους).
Η άποψή μου όμως παραμένει. Η οπλοκατοχή αποτελεί τοπικό έθιμο και μάλιστα -αν όχι από την πλειοψηφία- με γενικότερη αποδοχή ως τέτοιο. Εγώ τέτοιου είδους έθιμα και να τα κρατάμε ως σήμερα τα θεωρώ απαράδεκτα, βλακώδη και βέβαια εν δυνάμει εγκληματικά.
Συντάσσομαι με όσους λένε ότι το ΟΠΛΟ ΦΤΑΙΕΙ, για έναν απλούστατο λόγο. Κι αυτός είναι η λειτουργία του. Ναι μεν το μαχαίρι μπορεί να σφάξει, αλλά χρησιμεύει για να κόψει ψωμί. Ναι μεν το μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο (πολύ κινηματογράφο βλέπουμε μου φαίνεται), αλλά ο ρόλος του είναι να αναπαύει το σβέρκο μας και να βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Το όπλο έχει ένα ρόλο και μόνο: να σκοτώνει! Είτε 'φίλο', είτε 'εχθρό', είτε άνθρωπο, είτε ζώο, αυτό μόνο ξέρει να κάνει. Και μάλιστα ακόμη χειρότερα, να σκοτώνει εξ' αποστάσεως και εκ των πραγμάτων να δίνει ισχύ στον κάτοχό του. Μόνο για αυτά ανακαλύφθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε.
Εννοείται βέβαια ότι βασικός φταίχτης είναι ο άνθρωπος που το κατασκεύασε, αλλά έτσι η κουβέντα γίνεται πολύ θεωρητική και πιθανότατα αποπροσανατολιστική για το πολύ σοβαρό ζήτημα: όπλα-οπλοκατοχή-οπλοχρησία.Εντέλει, ζητώ συγγνώμη στους φίλους Κρητικούς που θεώρησαν ότι τους υποβιβάζω. Ειδικά όμως στους τελευταίους θα έλεγα το εξής: αν μου λέγατε για παράδειγμα ότι 'δεν ανεβαίνουμε Αθήνα γιατί είστε βρωμιάρηδες και πετάτε τα σκουπίδια σας παντού και έχετε καταντήσει τον τόπο σας μία απέραντη χωματερή', θα σας απαντούσα 'κι εγώ μαζί σας'. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αφού κι εγώ το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, αλλά από την πλευρά μου απέχω, γιατί να θιγώ προσωπικά;;;; Το ίδιο και με την οπλοκατοχή ως έθιμο. Αν δε σας αγγίζει το ζήτημα, μην παίρνετε προσωπικά την άρνησή μου. Δεν σας αφορά...
Πάντα φιλικά
Ένας Ευβοιο-καλαματιανο-αθηναίος (βαράτε όσο θέλετε ). -
Δεν φταίει το όπλο και η οπλοκατοχή, η παιδεία φταίει.
Δείτε το Bowling for Columbine (ΑΚΥΡΗΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) του Michael Moore και συγκεκριμένα την σύγκριση ΗΠΑ - Καναδά.
-
Ο χρήστης afonic έγραψε:
Δεν φταίει το όπλο και η οπλοκατοχή, η παιδεία φταίει.Δείτε το Bowling for Columbine (ΑΚΥΡΗΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) του Michael Moore και συγκεκριμένα την σύγκριση ΗΠΑ - Καναδά.
+10000
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
καποια στιγμη αυτη η μαλακια με τα οπλα στην κρητη πρεπει να σταματσει
ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
χειροτεροι και απο τα ζωα
Παρόλα αυτά δεν προχώρησα εγώ σε χαρακτηρισμούς γιατί πέρα από άδικοι δεν ταιριάζουν στα πιστεύω μου. Τι λες τώρα;
οταν το οπλο θεωρειτε 'μαγκια' και 'εθιμο' και 'λυνω τις διαφορες' και 'σας γαμω ολους' συγνωμη αν σε στεναχωρω αλλα δεν μπορω να εχω αλλη αποψη
πρεπει να καταλαβουν καποιοι οτι ειμαστε στο 2000 και οχι στο 1000
Όταν τσουβαλιάζεις πάνω από μισό εκατομμύριο κρητικούς χωρίς διάκριση αποκαλώντας τους όπως τους αποκάλεσες ή όπως άλλος φίλος μας τσουβαλιάζοντας επίσης μιλάει για το ΗΘΟΣ μας υποτιμητικά τι περιμένεις να κάνω; Μήπως να χοροπηδώ από τη χαρά μου;
Πολλές φορές καυτηριάζω τον οπαδισμό και τον φανατισμό στην υποστήριξη κατασκευαστών ή χωρών αλλά δεν περίμενα να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά λαμαρίνες με ανθρώπους.
Αλλά να μου πεις την ίδια σχεδόν νοοτροπία συναντώ συχνά σε θέματα που αφορούν τους Αλβανούς, τους Τούρκους, του; αμερικάνους κλπ. Γιατί όχι και για τους Κρητικούς!!!Για όσους από τους φίλους δεν φοβούνται για τη ζωή τους ή απλά είναι πολύ θαρραλέοι να ξέρουν ότι θα χαρούμε αν ποτέ αποφασίσουν να έρθουν να γνωριστούμε. Για όσους όμως φοβούνται πολύ σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό να μείνετε ζωντανοί αν έρθετε εδώ κάτω. Τι στο καλό τα έχουμε τα κουμπούρια δυο δυο στη μέση μας, λέτε να μη τα καταφέρουμε!!!!!
Όσο για τα μαξιλάρια τα θέλω πολύ αφράτα και φουσκωτά για να μην με πληγώνει το σαρανταπεντάρη τη νύχτα όταν το βάζω από κάτω για κάθε ενδεχόμενο!!!! -
Ο χρήστης meco έγραψε:
αν δεν υπήρχε το olplo στην μέση το πολύ πολύ να πλακωνόντουσαν στις μπουνιές και όλα θα τελειωναν
Πολύς κόσμος εδώ στη Κρήτη έχει όπλα. Αλλά δεν κυκλοφορεί με αυτά ούτε τα χρησιμοποιεί εναντίον συνανθρώπων του.
Πάντως γενικά η βία είναι καταδικαστέα. Μη νομίζεις ότι αν πλακαωθούν στις μπουνιές είναι κάτι το απλό και ότι δεν μπορεί να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά, ακόμα και θανάσιμα, σε ένα τέτοιο καβγά.
πάντως τα 'δικαμου' μου τα κατάσχεσε η αστυνομία με εντολή του ψυχιατρου
-
Παιδιά δε θα παρακολουθήσω τη συζήτηση το Σ/Κ γιατί μόλις φεύγω. Πάμε εκδρομή Μιστρά-Γύθειο-Σπήλαιο Διρού με το σύλλογο και αναμένεται να μας θυμούνται για καιρό
Όχι, δε θα έχουμε Καλάσνικοφ μαζί!
-
Ο χρήστης afonic έγραψε:
Δεν φταίει το όπλο και η οπλοκατοχή, η παιδεία φταίει.Δείτε το Bowling for Columbine (ΑΚΥΡΗΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) του Michael Moore και συγκεκριμένα την σύγκριση ΗΠΑ - Καναδά.
εσυ ΑΥΤΟ κατάλαβες απο την ταινία;;;
ξαναδες την σε παρακαλω. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Για όσους όμως φοβούνται πολύ σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό να μείνετε ζωντανοί αν έρθετε εδώ κάτω. Τι στο καλό τα έχουμε τα κουμπούρια δυο δυο στη μέση μας, λέτε να μη τα καταφέρουμε!!!!!Συγνώμη βρε Μανώλη, δηλαδή από όσα έγραψα εσύ κατάλαβες ότι φοβάμαι για τη ζωή μου και για αυτό δεν έρχομαι Κρήτη!
Έλεος δηλαδή, τόσο φριχτά είναι τα ελληνικά μου;;;;; -
Ο χρήστης balo έγραψε:
Το πρόβλημα δεν είναι τα όπλα. Το πρόβλημα είναι η παιδεία ορισμένων.
Δηλαδή έχεις ένα 9άρι ένα 45άρι δεν ξέρω τι και το έχεις συνέχεια μαζί σου??
Μερικοί από αυτούς έχουν την άισθηση ότι ζουν στην άγρια δύση.
Μιλάμε για ζώα. Ξαναλέω πως το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες πειροχές της Κρήτης.λαθος.το προβλημα ΕΙΝΑΙ τα οπλα.αν ειχε καταπολεμηθει η οπλοκατοχη οι σκοτωμοι θα ειχαν περιοριστει στο ελαχιστο και η ολη ιστορια θα ειχε περιοριστει σε ψευτοτσαμπουκαδες οπως σε ολα τα υπολοιπα μερη της χωρας. η λογική του ψυχοπαθη cowboy charlton χεστον (nra) απλα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.τα οπλα σκοτώνουν και όχι οι άνθρωποι
Με την ίδια λογική και τα μολύβια φταίνε που κάνουμε ορθογραφικά λάθη, τα αυτοκίνητα φταίνε που γίνονται τροχαία, το φαγητό φταίει που μερικοί χοντρένουν και τα τσεκούρια φταίνε που παει κάποιος και σκοτώνει κάποιον άλλο! Για μένα ΠΑΝΤΑ φταίει ο άνθρωπος και όχι ένα πράγμα. Έλεος, δλδ έμεις δεν έχουμε μυαλό και τα μη-σκεπτόμενα αντικείμενα μας καθοδηγούνε;!;!
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Με την ίδια λογική και τα μολύβια φταίνε που κάνουμε ορθογραφικά λάθη, τα αυτοκίνητα φταίνε που γίνονται τροχαία, το φαγητό φταίει που μερικοί χοντρένουν και τα τσεκούρια φταίνε που παει κάποιος και σκοτώνει κάποιον άλλο! Για μένα ΠΑΝΤΑ φταίει ο άνθρωπος και όχι ένα πράγμα. Έλεος, δλδ έμεις δεν έχουμε μυαλό και τα μη-σκεπτόμενα αντικείμενα μας καθοδηγούνε;!;!Εξηγήστε παρακαλώ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ ΟΠΛΟΥ;;;;
Μην μπερδεύουμε την... ξέρετε ποια, τέλος πάντων.
Δείτε κι αυτό:
Πηγή: Miller, T. and Cohen, M. 'Costs of Gunshot and Cut/Stab Wounds in the United States, with some Canadian Comparisons. ' Accid Anal Prev 1997; 29 (3): 329-41.Εξήγηση:
Κατακόρυφος άξονας: Θάνατοι (ανά 100000 άτομα) από πυροβόλα όπλα
Οριζόντιος άξονας: Ποσοστό νοικοκυριών με πυροβόλο όπλο στη διάθεσή τους. -
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
αν δεν υπήρχε το olplo στην μέση το πολύ πολύ να πλακωνόντουσαν στις μπουνιές και όλα θα τελειωναν
Πολύς κόσμος εδώ στη Κρήτη έχει όπλα. Αλλά δεν κυκλοφορεί με αυτά ούτε τα χρησιμοποιεί εναντίον συνανθρώπων του.
Πάντως γενικά η βία είναι καταδικαστέα. Μη νομίζεις ότι αν πλακαωθούν στις μπουνιές είναι κάτι το απλό και ότι δεν μπορεί να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά, ακόμα και θανάσιμα, σε ένα τέτοιο καβγά.
πάντως τα 'δικαμου' μου τα κατάσχεσε η αστυνομία με εντολή του ψυχιατρου
στο αμερικα στα χαριζουν κι εσενα στα κατασχεσαν?
μα καλα τι διαγνωση εβγαλε ο ψυχιατρος?TAXI DRIVER
-
Ο βασικός σκοπός ύπαρξης ενός πυροβόλου όπλου είναι η προστασία της ελευθερίας ενός κράτους. Καλό είναι κατα την γνώμη μου να έχεις ένα όπλο σπίτι σου, ποτέ δεν ξέρεις. Η κατοχή όπλου απο σώφρον άνθρωπο ποτέ δεν θα έχει τραγικές συνέπειες. Στην Αυστραλία όταν απογορεύτηκε η κατοχή πυροβόλου όπλου η εγκλιματικότητα ανέβηκε, φτάνωντας και το +400% σε μερικές πόλεις.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Ο βασικός σκοπός ύπαρξης ενός πυροβόλου όπλου είναι η προστασία της ελευθερίας ενός κράτους. Καλό είναι κατα την γνώμη μου να έχεις ένα όπλο σπίτι σου, ποτέ δεν ξέρεις. Η κατοχή όπλου απο σώφρον άνθρωπο ποτέ δεν θα έχει τραγικές συνέπειες. Στην Αυστραλία όταν απογορεύτηκε η κατοχή πυροβόλου όπλου η εγκλιματικότητα ανέβηκε, φτάνωντας και το +400% σε μερικές πόλεις.ηταν 3 και γιναν 15
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Ο βασικός σκοπός ύπαρξης ενός πυροβόλου όπλου είναι η προστασία της ελευθερίας ενός κράτους.Κοίτα να δεις... κι εγώ που νόμιζα ότι είναι για να ΣΚΟΤΩΝΕΙ από απόσταση!
Πού θα πάει θα μάθω...Να υποθέσω ότι το ίδιο 'αγνούς' σκοπούς (την υπεράσπιση της ελευθερίας) έχουν οι πύραυλοι, οι βόμβες, τα πυρηνικά και χημικά όπλα.
Πέρα όμως από κάθε 'συναισθηματισμό' για το θέμα, θα συμφωνήσω μαζί σου μόνο στο ό,τι -από τη στιγμή που υπάρχει στρατός- όπλα θα πρέπει να κατέχει το στράτευμα και ΜΟΝΟ αυτό. Κανείς πολίτης (τουλάχιστον όχι με την ιδιότητα του πολίτη - και όχι οπλίτη, από τον οποίο έχει προέλθει ο όρος).
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Θεωρώ την Κρήτη ευλογημένο τόπο. Από τα πιο όμορφα και πλούσια σε πόρους μέρη της Ελλάδας. Επίσης, θεωρώ τους Κρητικούς λεβέντες ανθρώπους, ζεστούς, φιλόξενους, ευθείς και τίμιους.Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Όποτε έπεσα σε μ@λ#$κα κρητικό, ήταν high score το παλικάρι, δυσανάλογα χειρότερος από τους υπόλοιπους 'χειρότερους' που έχω συναντήσει. Γενικά, θα έλεγα ότι οι Κρητικοί έχουν τάση προς την υπερβολή: υπερβολικά καλοί, αν πέσεις σε καλούς και υπερβολικά ΖΩΑ αν πέσεις σε ΖΩΑ. Η δεύτερη κατηγορία ευτυχώς είναι μειοψηφία.
Σαν αθηναίος με κρητική καταγωγή (έχοντας ζήσει αρκετά στην Κρήτη) θα συμφωνήσω.
Το πρόβλημα δεν είναι να έχει κάποιος όπλο. Το θέμα είναι σε τι έχει σκοπό να το χρησιμοποιήσει.
Επίσης, συμφωνώ.
Να το έχεις στο σπίτι για ασφάλεια/εκφοβισμό (άδειο και οι σφαίρες χωριστά), πάει στα διάλα. Δεν μπορώ να δεχτώ ανθρώπους να κυκλοφορούν με το όπλο στο ζωνάρι (άσχετο, αυτός είναι ο λόγος που άλλαξα... οφθαλμίατρο. Είχε μια μπερέτα μέσα απο το σακάκι, ΕΛΕΟΣ!). Να το κάνεις ΤΙ να το έχεις πάνω σου?
Εδώ τίθεται το θέμα της αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης κλπ κλπ
Το χωριό μου βρίσκεται στην επαρχία Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Βεντέτες δεν είχαμε. Προσφάτως ρώτησα τον πατέρα μου (γνήσιος κρητικός γεννημένος στην Κρήτη) εάν είχαμε ποτέ βεντέτες στα μέρη μας. Αφορμή ήταν η σειρά του Ant1. Μου απάντησε ότι ουδέποτε συνέβησαν τέτοια πράγματα στα μερη μας.
Εγώ προσωπικά αισθάνομαι μία πικρία για τον τόπο μου. Το Ρέθυμνο βρωμάει από χασίς, είναι ο χασισότοπος της Κρήτης. Οι χωριανοί μου είναι αγρότες των οπισθίων. Κοπρίτες οι οποίοι τρώνε τα λεφτά των επιδοτήσεων με ψευδείς δηλώσεις. Εάν οι ένδοξοι πρόγονοι μας (οι οποίοι ήταν πραγματικοί λεβέντες και αγωνίστηκαν) μάθαιναν, στον κάτω κόσμο, τα κατορθώματα των νεότερων (ψευτοκαπετανισμοί, επιδοτήσεις, τεμπελιά, χασίς κλπ) θα έτριζαν τα κόκκαλα τους.
-
opla prepi na exei o kathenas spiti tou. oi kybernishs prepi na fovoude ligo
-
Ο χρήστης lakonas67 έγραψε:
opla prepi na exei o kathenas spiti tou. oi kybernishs prepi na fovoude ligoΩραία. Εδώ έχουμε μία λίστα 223 σελίδων με ένα μόνο θέμα 'Ζώα, ζώα, ζώα' και θα πάρουν και τα όπλα.
Οι κυβερνήτες τις κάλπες φοβούνται. Ας φερθούμε για μία φορά με ωριμότητα εκεί και δε χρειάζονται τα όπλα. Άσε που, μία χαρά πέφτουν τα καθεστώτα, και χωρίς τουφέκια.
Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.