-
Ανεξαρτησία στο Βόριο Ισραήλ ρεεεεεεεεεεεεεεε !!!!!!!
-
ισραηλ - κρητη ενωσις 2012
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
ισραηλ - κρητη ενωσις 2012Ξέχασες και την πόλη Χαμιντιέ της Συρίας όπου ζουν τουρκοκρητικοί!
-
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Ανεξαρτησία στο Βόριο Ισραήλ ρεεεεεεεεεεεεεεε !!!!!!! -
Ας επαναφέρουμε το θέμα στο....... σωστό δρόμο
Κατ' αρχήν, μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την Κρήτη, αλλά η κοντινή μας Κάρπαθος(και ιδιαίτερα η Όλυμπος) έχει μια απίστευτα ενδιαφέρουσα, πλούσια και ΑΡΙΣΤΑ διατηρημένη παράδοση.
Δείτε εδώ:
Τίνος είν' η κούπα η μονεμβασιά
Δεν είναι απλό τραγούδι, είναι ολόκληρο δρώμενο. Η παρέα τραγουδά και κάθε φορά προτρέπει έναν να αδειάσει μονομιάς ένα ποτήρι κρασί, το οποίο στη συνέχεια φιλάει από κάτω. Κατόπιν, αυτό περνάει στο διπλανό, στον παραδιπλανό και ούτω καθ' εξής.
Εγώ δεν το έχω ζήσει ποτέ στην Κρήτη αυτό, αν και μαρτυρίες λένε ότι υπήρχε σαν έθιμο παλιότερα στις Ανατολικές επαρχίες. Ίσως οι του 'Ανατολικού μπλοκ' (Μανώλης, κλπ) μπορούν να μας διαφωτίσουν καλύτερα.
Χορός και τραγούδι στην Όλυμπο
Ζόρικο άκουσμα, σίγουρα, αλλά πρόκειται για κάτι μοναδικό. Ταυτόχρονα λύρα, τσαμπούνα(ασκομαντούρα για μας τους Κρητικούς), λαούτα και χορός.
Και για να κλείσουμε και με κάτι 'Κρητικό'
Χορευτικό με τη λύρα του ΑΛέξανδρου Παπαδάκη
Νομίζω έχω πει και παραπάνω πως ο Αλέκος είναι καλός μου φίλος, αλλά η κρίση μου είναι πιστεύω αντικειμενική. Στο συγκεκριμένο βίντεο παίζει μια εξαιρετική σειρά από τέσσερα αθάνατα συρτά και χορεύει το συγκρότημα των αδερφών Μεγαλακάκη(πολυπροβεβλημένο, αν θέλετε το συζητάμε, αλλά ας μείνουμε στη μουσική).
Παίζει 4 εξαιρετικές μελωδίες, κατά σειρά:
-
Χίλιες καρδιές: Πρωτοδισκογραφήθηκε από τον Θ.Σκορδαλό(μάλλον πρόκειται για δική του σύνθεση)
-
Μη με ρωτάς αν σ' αγαπώ: Επίσης πρωτοδισκογραφήθηκε από τον ΣΚορδαλό, αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν είναι πράγματι δικό του
-
Γαβαλοχωριανός συρτός(εδώ τραγουδά 'Όμορφο είναι ν' αγαπάς....): Πολύ παλιό κομμάτι, κατ' εμέ από τα πιο δυναμικά συρτά που υπάρχουν, αλλά και πολύ απαιτητικό τραγουδιστικά
-
Β' Λουσακιανός συρτός: Επίσης παμπάλαιο κομμάτι, πολλοί το ξέρουν από τη μαντινάδα που τραγουδά ο Σκουλάς 'Μαδάρες μου Χανιώτικες'
Πέρα από τη δεξιοτεχνία και την καλή φωνή, αξίζει να προσέξει κανείς την πολύ ωραία απόδοση των σκοπών. Δεν αρκεί να παίζεις παπάδες στη λύρα, πρέπει να μπορείς να μετουσιώσεις την τέχνη σου σε άκουσμα ικανό να συγκινησει.
Τέλος, κάτι που περνάει στα ψιλά από το 90%(και παραπάνω) των μουσικών είναι το ταίριασμα μουσικής-χορού. Αν παρατηρήσει κανείς το βίνετο προσεκτικά θα δει ότι καθώς ο λυράρης εναλάσσεται από μελωδία σε μελωδία τροποποιεί συνεχώς το παίξιμο του ώστε να συμβαδίζει ΠΑΝΤΑ με τα βήματα των χορευτών.[/url]
-
-
Απο φωνη ειναι καπως αλλα ειναι τελειος πρωσοπικη αποψη.
Απο λυρα παντως ειναι αρκετα καλος!
Αν και μετα τον Κλαδο που ειναι η κορυφη αυτη την στιγμη ερχεται ο φυσικα ο Γιωργος Χαλκιαδακης!
Youtube Videop.s. Αλλα πες μου τωρα,ακους τετοιους σκοπους και δεν σου ερχεται να παιξεις 5-6??
-
Νταξ... όχι και 5-6... από την 3η και πέρα πιάνεται το χέρι...
-
Υπερβάλλεις λιγάκι νομίζω. Καλός είναι ο Χαλκιάς, αλλά:
-
Δεν είναι και κάτι τρομερό δεξιοτεχνικά. Καλός παίκτης, εντελώς 'Ρέθυμνο' σε ύφος (κάτι που μου αρέσει πολύ), αλλά όχι κάτι εκπληκτικό κατά τα άλλα
-
Πίνει ΠΟΛΥ, έως απίστευτα πολύ. Μπορεί πολλοί λυράρηδες να βαυκαλίζονται 'πωπω τι παίζω όταν πιω', αλλά η πράξη λέει ότι μετά το πρώτο μπουκάλι υποχωρεί η μουσική και αυξάνεται η φασαρία
-
Είπαμε, Ρεθεμνιώτικο ύφος, αλλά γιατί το ρημάδι το μπάσο και το τουμπελέκι; Γιατί ρε γαμώτο;
Όσο για τον Κλάδο, ναι, υπήρξε σπουδαίος λυράρης και πολύ καλός συνθέτης. Δυστυχώς όμως το γύρισε κι αυτός στο 'τουμπελεκομπασάτος', και κάτι δισκογραφικές δουλειές τα τελευταία 10-15 χρόνια ήταν εντελώς του πεντοχίλιαρου. Respek στην ιστορία του όμως
Όσο για τις 5-6, ασχολίαστο
-
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Ας επαναφέρουμε το θέμα στο....... σωστό δρόμοΚατ' αρχήν, μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την Κρήτη, αλλά η κοντινή μας Κάρπαθος(και ιδιαίτερα η Όλυμπος) έχει μια απίστευτα ενδιαφέρουσα, πλούσια και ΑΡΙΣΤΑ διατηρημένη παράδοση.
Δείτε εδώ:
Τίνος είν' η κούπα η μονεμβασιά
Δεν είναι απλό τραγούδι, είναι ολόκληρο δρώμενο. Η παρέα τραγουδά και κάθε φορά προτρέπει έναν να αδειάσει μονομιάς ένα ποτήρι κρασί, το οποίο στη συνέχεια φιλάει από κάτω. Κατόπιν, αυτό περνάει στο διπλανό, στον παραδιπλανό και ούτω καθ' εξής.
Εγώ δεν το έχω ζήσει ποτέ στην Κρήτη αυτό, αν και μαρτυρίες λένε ότι υπήρχε σαν έθιμο παλιότερα στις Ανατολικές επαρχίες. Ίσως οι του 'Ανατολικού μπλοκ' (Μανώλης, κλπ) μπορούν να μας διαφωτίσουν καλύτερα.
Χορός και τραγούδι στην Όλυμπο
Ζόρικο άκουσμα, σίγουρα, αλλά πρόκειται για κάτι μοναδικό. Ταυτόχρονα λύρα, τσαμπούνα(ασκομαντούρα για μας τους Κρητικούς), λαούτα και χορός.
Καταρχήν για την 'κούπα'. Είναι κάτι που γινόταν σε όλο το νησί και τα κατάλοιπα του πλέον είναι το 'κάλεσμα' σε κούπα που γίνεται κυρίως πλέον στη Δυτική Κρήτη αλλά με νεροπότηρα και όχι κρασοπότηρα. Ο καθένας πίνει μια κούπα αφού πρώτα έχει καλέσει τον επόμενο που υποχρεούται να ποιεί την επόμενη αφού καλέσει και αυτός κάποιον από την παρέα για να συνεχιστεί έτσι το γαϊτανάκι μέχρι να πιουν όλοι από μια κούπα ή και πολλές περισσότερες!!!
Ωραίο και το χορευτικό στον Όλυμπο. Μου φέρνει ο ήχος πολύ σε πεντοζάλη! Μάλιστα το πιάσιμο των χορευτών είναι ίδιο με αυτό που κάναμε παλιότερα στο σιγανό πεντοζάλη στα μέρη μου. Μάλιστα λεγόταν και ξενομπάτης μια και είναι πολύ εύκολος και μπορούσε να τον χορέψει ο κάθε ξένος που βρισκόταν στην παρέα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
-
5 το πρωι, μόλις γύρισα από γλέντι αλλά με τσιγκλάς να απαντήσω
Καταρχήν για την 'κούπα'. Είναι κάτι που γινόταν σε όλο το νησί και τα κατάλοιπα του πλέον είναι το 'κάλεσμα' σε κούπα που γίνεται κυρίως πλέον στη Δυτική Κρήτη αλλά με νεροπότηρα και όχι κρασοπότηρα. Ο καθένας πίνει μια κούπα αφού πρώτα έχει καλέσει τον επόμενο που υποχρεούται να ποιεί την επόμενη αφού καλέσει και αυτός κάποιον από την παρέα για να συνεχιστεί έτσι το γαϊτανάκι μέχρι να πιουν όλοι από μια κούπα ή και πολλές περισσότερες!!!
Σμμφωνώ, απλώς η διαφορά ανάμεσα στο δρώμενο της Καρπάθου(και της Αν. Κρήτης παλιότερα), και στα καπετανιλίκια είναι τεράστια. Μπόλικες φορές έχω τύχει σε κούπα-πάρτι, και δεν έχω αποφύγει να την πιώ ορισμένες από αυτές, καθώς ο κίνδυνος για παρεξήγηση παραμονεύει.
Η κούπα με τη σημερινή της εκδοχή πάντως είναι γενικά 'φρέσκο' φρούτο
Ωραίο και το χορευτικό στον Όλυμπο. Μου φέρνει ο ήχος πολύ σε πεντοζάλη! Μάλιστα το πιάσιμο των χορευτών είναι ίδιο με αυτό που κάναμε παλιότερα στο σιγανό πεντοζάλη στα μέρη μου.
Όντως, η χιαστί λαβή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα Σιγανού της Ανατολικής Κρήτης. Δεν έχω γνώμη για το κατά πόσο επιβιώνει αυτό το πράγμα στο Λασήθι, πλην των 'hard core' σε θέματα παράδοσης χωριών όπως η Κριτσά ή ο Κρούστας(γειά σου Μεραμπέλλο!).
Πάντως, είναι εκπληκτική η ομοιότητα ανάμεσα σε κλασικές μελωδίες του Λασηθίου και της Καρπάθου.
Μάλιστα λεγόταν και ξενομπάτης μια και είναι πολύ εύκολος και μπορούσε να τον χορέψει ο κάθε ξένος που βρισκόταν στην παρέα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ξενομπασαρικάκι μου ξενομπασάρικο μου
σγουρό βασιλικάκι μου και να 'σουνε δικό μου' -
Για αυτο λέω για κατάλοιπα αν και έπρεπε να πω ξεπεσμός καλύτερα!!! Σίγουρα μπορεί να γίνει παρεξήγηση αν υπάρχει περίεργος στην παρέα που δεν είναι τόσο σπάνιο για τα Χανιά, κάθε άλλο μάλιστα δυστυχώς. Πολλοί έχουν μπερδέψει την παράδοση με την βλακεία (σε όλο το νησί φυσικά) αλλά η ψευτομαγκιά ανθεί δυστυχώς στην δυτική Κρήτη. Ίσως φταίει η όψιμη ανακάλυψη της 'παράδοσης' σε πολλούς τόπους ιδίως εντός την πόλης τα τελευταία χρόνια. Την άνοιξη δεν μπορούν να την φέρουν οι χορευτικοί σύλλογοι που κάνουν περισσότερο σε μπαλέτα. Η παράδοση είναι πάνω από όλα νοοτροπία και στάση ζωής.
Χθες κάναμε για βόλτα από τα Χανιά. Πήγαμε Θέρισο για να τσιμπήσουμε και μετά στην Πόλη. Περάσαμε πολύ καλά και το χάρηκα ιδιαίτερα γιατί συνάντησα τυχαία και φίλους που είχα χρόνια να δω.Επιβεβαίωσα όμως δυστυχώς για μια ακόμα φορά ότι ο ΒΟΑΚ είναι όχι απλά επικίνδυνος αλλά εμπόλεμη ζώνη, ιδίως το βράδυ.
-
Για αυτο λέω για κατάλοιπα αν και έπρεπε να πω ξεπεσμός καλύτερα!!! Σίγουρα μπορεί να γίνει παρεξήγηση αν υπάρχει περίεργος στην παρέα που δεν είναι τόσο σπάνιο για τα Χανιά, κάθε άλλο μάλιστα δυστυχώς. Πολλοί έχουν μπερδέψει την παράδοση με την βλακεία (σε όλο το νησί φυσικά) αλλά η ψευτομαγκιά ανθεί δυστυχώς στην δυτική Κρήτη. Ίσως φταίει η όψιμη ανακάλυψη της 'παράδοσης' σε πολλούς τόπους ιδίως εντός την πόλης τα τελευταία χρόνια. Την άνοιξη δεν μπορούν να την φέρουν οι χορευτικοί σύλλογοι που κάνουν περισσότερο σε μπαλέτα. Η παράδοση είναι πάνω από όλα νοοτροπία και στάση ζωής.Τα είπες ΟΛΑ.
Γενικά οι αστοί Χανιώτες είναι οι πλέον αδιάφοροι(σε σχέση με τους αστούς των άλλων πόλεων) για την παράδοση. Με το 'μπαμ' του σκυλοκρητικού αποφάσισαν πολλοί να ακούσουν Κρητικά(άσχετα αν τελικά ακούνε μ@λ@κίες). Αποτέλεσμα βέβαια είναι να μην ξέρουν την τύφλα τους και να μην έχουν καμμία βιωματική σχέση με αυτό που λέμε 'παράδοση'.
Δυστυχώς σε μας στα δυτικά ανθούν τα περισσότερα 'φρούτα'....
Σχετικά με τα χορευτικά, πολύ προβολή πέφτει στους 'δυναμικούς' χορούς της Δ. Κρήτης, και αυτό κάπου παρερμηνεύεται και παρεξηγείται τελείως. Η Ανατολική Κρήτη μένει στο φτύσιμο από χορευτικά, συλλόγους, καλλιτέχνες, καθώς δυστυχώς περισσότερο προβάλλονται τα πιο 'καπετανίστικα'.
-
Καταρχήν για την 'κούπα'. Είναι κάτι που γινόταν σε όλο το νησί και τα κατάλοιπα του πλέον είναι το 'κάλεσμα' σε κούπα που γίνεται κυρίως πλέον στη Δυτική Κρήτη αλλά με νεροπότηρα και όχι κρασοπότηρα. Ο καθένας πίνει μια κούπα αφού πρώτα έχει καλέσει τον επόμενο που υποχρεούται να ποιεί την επόμενη αφού καλέσει και αυτός κάποιον από την παρέα για να συνεχιστεί έτσι το γαϊτανάκι μέχρι να πιουν όλοι από μια κούπα ή και πολλές περισσότερες!!!Αυτό γίνεται κι εδώ, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάνουν μια ευχή και μετά ... 'καλώς να σ' εύρω, Ηλία'. Κι άντε ο Ηλίας να πιεί την κούπα ολάκερη και να ευχηθεί στον επόμενο... Ιδιαίτερα σ' ένα χωριό, το Περιστέρι, στο τέλος του τραπεζιού γάμου συνήθως μένουν πίσω οι περισσότεροι κ πέφτουν για ύπνο όπου τύχει, μια και δεν μπορούν να βρουν ... την πόρτα του μαγαζιού για να φύγουν.
Τα υπόλοιπα είναι πολύ ενδιαφέροντα. -
taurus έγραψε:
Νταξ... όχι και 5-6... από την 3η και πέρα πιάνεται το χέρι...Κοιτα στο χωριο μου οταν λεμε παιζουμε 5-6 δεν εννωουμε το πουλακι μας οπως στο δικο σου!
Καθε τοπος εχει τις ασχολειες του
Εκτος αν λες για γεμιστηρες που τις θεωρω πολλες για μαζεμενες και φυσικα θα πιαστει το χερι...Hellenic tifosi έγραψε:
Υπερβάλλεις λιγάκι νομίζω. Καλός είναι ο Χαλκιάς, αλλά:...
Όσο για τις 5-6, ασχολίαστοΕγραψα ''πρωσοπικη αποψη''.Εμενα μου αρεσει και ο Μανωλιουδης και εσενα ισως οχι.
Το ''ασχολιαστο'' ειναι θεμα βοιωματων φιλε.
Αν εχεις μεγαλωσει σε χωρια που ανα ταχτα χρονικα διαστηματα περνουν την λυρα και το λαουτο για κανταδες ή παρεακι,θα καταλαβαινες τι εννωω... -
Εγραψα ''πρωσοπικη αποψη''.Εμενα μου αρεσει και ο Μανωλιουδης και εσενα ισως οχι.
Κι εγώ προσωπική άποψη εξέφρασα, άλλωστε κι εμένα μ' αρέσει ο Μανωλιούδης! Απλώς, αν θέλεις, τεκμηρίωσα την άποψη μου σχετικά με το γιατί δε θεωρώ τον Χαλκιαδάκη τόσο καλό.
Φυσικά όμως και τον θεωρώ μια χαρά αξιόλογο καλλιτέχνη συνολικά
Το ''ασχολιαστο'' ειναι θεμα βοιωματων φιλε.
Αν εχεις μεγαλωσει σε χωρια που ανα ταχτα χρονικα διαστηματα περνουν την λυρα και το λαουτο για κανταδες ή παρεακι,θα καταλαβαινες τι εννωω...Έχω κι εγώ κάμποσες εμπειρίες από γλέντια, παρέες, μπαλωθιές και τα συναφή. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι όταν γλεντώ είναι να αρχίσω να πυροβολώ. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να εκτονώσεις την όρεξη του γλεντιού είναι με παλαμάκια, με χορό, με τραγούδι και όχι με ηλιθιότητες.
-
Όποιος μπορεί ας βάλει ΕΤ3
Γειά σου μεγάλε Μανιά!
-
Σάββατο βράδυ στη Μουσική σκηνή 'Άλλη όχθη'
Κλασικές κοντυλιες ('Ακριβοχαιρετίσματα), πολύ γνωστές από το Μουντάκη και γυρισμα σε πεντοζάλι
Παλιές Χανιώτικες μελωδίες συρτών, παιγμένες εδώ με το κλασικό Ρεθεμνιώτικο ύφος. Συνιστάται και σε laouto-lovers, ειδικά μετά τα μισά του κομματιού('Χτύπα την πένα Γιώργη, χτύπα την'!)
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244
έτσι, να μην ξεχνάμε και το ποιον κάποιων ανθρώπων....
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=912845&lngDtrID=244' target='_blankέτσι, να μην ξεχνάμε και το ποιον κάποιων ανθρώπων....
Το άρθρο δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για τραυματισμό/σύλληψη των χασισοκαλλιεργητών. Μάλλον οι τελευταίοι είχαν στήσει ενέδρα στους αστυνομικούς, δεν εξηγείται αλλιώς. Για άλλη μια φορά σχεδιασμός & εκτέλεση πρέπει να ήταν ΓΤΠ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_238058
Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.