Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.
    • 1
    • 2
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 53
    • 54
    • 16 / 54
    Αντίλογος
    161
    1074
    3158
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • K
      koutsan last edited by

Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
      Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον Παπαδόσηφο και τον κάθε πέτσακα χασισέμπορο. Ο Παπαδόσηφος(άσχετα αν συμφωνείς ή διαφωνείς) είχε τα @@ να σκοτώσει το φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο, να παραδοθεί και να εκτίσει την ποινή του. Μη συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Η Άννα τα έγραψε πολύ σωστά, στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχα πει παραπάνω.

Όσο για το Στεφανόπουλο, έχει απόλυτο δίκιο σε όσα λέει, ΑΛΛΑ: Αυτό θα έπρεπε να το έλεγε αν του δίνανε κανένα Καλάσνικοφ. Το όπλο του Β' ΠΠ είναι όντως κειμήλιο, και κακώς φέρνει συνειρμούς με βεντέτες.

Αυτή είναι η διαφορά συνειρμού - συλλογισμού
      'Ιδιον του συνειρμού είναι αυτο ακριβώς που έκανε ο Στεφανόπουλος : αντέδρασε ανακλαστικά ενθυμούμενος μέσω του κειμηλίου ένα 'πρόβλημα' του νησιού...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T
        thvarveris last edited by

Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:

Οπότε καταλαβαίνετε ότι αφού ακόμα και παγκόσμιος επιχειρηματίας σκέπτεται έτσι, τι να περιμένεις από τους υπόλοιπους;

Θέλεις να πεις οτι οι 'παγκόσμιοι επιχειρηματές' έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα δικαίου, έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και αντιπαθούν τη βία;

Θέλω να πώ ότι ένας άνθρωπος που έχει νταραβεριστεί επαγγελματικά με επιχειρηματίες από άλλα σημεία του πλανήτη και σε μεγέθη τεράστια όπου οι άγραφοι νόμοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα, θα έπρεπε να βλέπει τα πράγματα ας πούμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε «δυτικός πολιτισμός» Δεν νομίζω ότι όταν τα σπάνε οι Βαρδινογιάννηδες με τους συνεργάτες από μία άλλη χώρα, τους βγάζουνε τα κουμπούρια για να καθαρίσουν.
        Οι δικηγόροι αναλαμβάνουν να καθαρίσουν και στα διεθνή και Ελληνικά δικαστήρια βρίσκουν τα δίκια τους.

Εκτός αν μιλάμε για μια καθαρή περίπτωση αταβισμού.

Χωρίς παρεξήγηση θυμίζω τι θα πεί αταβισμός σε όσους δεν το θυμούνται.

Λεξικό Τριανταφυλλίδη

αταβισμός ο [atavizmós] O17 : (βιολ.) φαινόμενο κατά το οποίο χαρακτηριστικές ιδιότητες ενός προγόνου εμφανίζονται σε απογόνους ύστερα από δύο ή περισσότερες γενιές. [λόγ. < γαλλ. atavisme (-isme = -ισμός)]

Λεξικό Γεωργακά

αταβισμός[atavizmós] ο(1)(L) recurrence (in an organism) of characteristics found in remote ancestors, atavism (syn προγονισμός)βιολογικός, κοινωνικός ~ | στα βάθη της ψυχής του Π.B. εξυπνούσε από αταβισμό το αίσθημα του αρχαίου πατέρα (Xenop) | έχει την άνεση και τη φυσικότητα, που δίνουν η ανατροφή κι ο ~ από γενεές αρχοντικών προγόνων (Ouranis) | τα χέρια του μαλάζανε, τρυπώνανε ανίδεα, οδηγημέν' απ' τον αταβισμό του φύλου (KPolitis) | έχει μέσα του τον αταβισμό του χωρικού (Evelpidis).[fr kath (neol: Koum) αταβισμός § It atavismo (cf Fr atavisme), this der of Lat atavus 'forefather']

• T

Θέλω να ρωτήσω αυτούς που είναι από την Κρήτη με τα νέα παιδιά τι γίνεται;
          Ακολουθούν τυφλά την «παράδοση»; Το θεωρούν υποχρέωση τους να συνεχίσουν να τηρούν το έθιμο ή «σέρνονται» προς τα εκεί φοβούμενοι μην και θεωρηθούν μιάσματα;
          Υπάρχει ισχυρός αντίλογος στο νησί;
          Υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα;
          Στα αστικά κέντρα τουλάχιστον είναι καλύτερα τα πράγματα;

Πολλά ρωτάω αλλά στο ίδιο κλίμα είναι όλα.

• W
            wagner669 last edited by

Και ένα ακόμα μικρό στατιστικό (βασισμένο σε προσωπικές παρατηρήσεις, και φυσικά δεν ισχύει πάντα). ΣΥνήθως οι σούπερ-ντούπερ πετσαράδες 'καπετάνιοι' είναι από τους τελευταίους στο χορό, στο μερακλίκι και στο τραγούδι. Παράδοση όσο και όπως μας βολεύει.

Είναι ηλίθιο να ακολουθείς την 'παράδοση' τυφλά, να οχυρώνεσαι πίσω από αυτό(και να το ερμηνεύεις αποκλειστικά καταπώς σε βολεύει).

Ισως να μη ειχα επαφες με ανθρωπους στους οποιους αναφερεσαι και γι αυτο εχω διαφορετικη αποψη.

• W
              wagner669 last edited by

Ο χρήστης anna1976gr έγραψε:
              Συχαινομαι τους 'Καπετανέους' που το παίζουν άντρες επειδή βαστάνε το 'νικελ' στο ζωνάρι τους...

Ξέρεις τι λέω εγώ; Οτι άν τους κάνεις 'ΜΠΟΥ!' κ δεν το εχουν μαζί τους θα κατουρηθούν πάνω τους!!!

Συχαίνομαι τα όπλα, κ αυτούς που τα βαστάνε! Εχω φύγει απο γάμους και γάμους κ αιτία ήταν τα οι τζάμπα άντρες που το νίκελ το έχουν κάνει προέκταση της...να μην πω τώρα! Αντε γιατί τα έχω πάρει!

'Άπλητοι-αξύριστοι-μαύρα πουκάμισα-ντοπιολαλια βαρια που ούτε ο Μπαμπινιώτης θα πιάσει ποτε-σφαλιχτάρι(μαχαιράκι)-και το πιστόλι στην ζώνη! Βρε ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ !!!!!

Και όμως, ναι, είμαι Κρητικιά... Αλλά οχι κ αυτα τα χάλια....εχουμε καταντήσει αηδία!!!

Εχω την εντυπωση πως δεν εχετε καταντησει....
              Απλα μερικοι εχουν μινει πισω απο την προοδο.

• A
                astrakitcar last edited by

[quote='thvarveris']Δεν ξέρω αν το έχει γράψει κανένας παραπάνω αλλά μου είχε κάνει εντύπωση.

Την τελευταία χρονιά που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφθηκε την Κρήτη και πέρασε και από τα Σφακιά συνοδευόμενος και από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη (τον παλιό πρόεδρο του Παναθηναϊκού) καθότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατάγεται από εκεί.
                Τον υποδέχθηκαν λοιπόν του έκαναν ο τραπέζι παραδοσιακά και εκεί του έκαναν και ένα δώρο.
                Το οποίο ήταν ένα πολεμικό όπλο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου!!!

Ο Στεφανόπουλος τα «πήρε» λίγο και άρχισε να τους λέει ότι πρέπει να βάλουν ένα τέλος στην αρρωστημένη σχέση τους με τα όπλα και να σταματήσουν τις βεντέτες, γιατί στην ουσία για κακό τους είναι και κάθε λίγο κι λιγάκι, όλο και κάποιος «πάει» από αυτή την μπούρδα με τα όπλα και ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος του δυτικού κόσμου, υπάρχει ανεξάρτητη εξουσία που ονομάζεται Δικαιοσύνη, που σκοπό της έχει τον καταλογισμό της τιμωρίας για εγκλήματα και όχι μόνο.
                Τότε πήρε τον λόγο ο Βαρδινογιάννης και είπε του Προέδρου ότι δεν έχει καθόλου δίκιο και ότι η διατήρηση της βεντέτας και η κατοχή όπλων είναι αυτό που τελικά έχει δώσει στην περιοχή και γενικά σε ολόκληρη την Κρήτη πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας!

Οπότε καταλαβαίνετε ότι αφού ακόμα και παγκόσμιος επιχειρηματίας σκέπτεται έτσι, τι να περιμένεις από τους υπόλοιπους;

Οι Βαρδινογγιανηδες καταγονται απο την επισκοπη Ρεθυμνου..
                το ψαροχωρι των Σφακιων δεν εχει καμια σχεση με την οικογενεια..

ο κος Στεφανοπουλος αφου λες περι ευαισθησιας ειχε πει τελη της δεκαετιας του 70 σε μια επιτροπη που ειχε παει στο υπουργειο που ηταν τοτε για την εξαπλωση του νεφους..φερτε μου ενα πτωμα για να δω αν οντως ειναι βλαβερο για την υγεια...

τωρα οπως σε καθε νομο υπαρχουν οι ψευτονταηδες και οι γιωταδες,ετσι και στην Κρητη...απλα εκει η εγκληματικοτητα απο αλλοδαπα στοιχεια ειναι πολυ κατω απο τον μεσο ορο...ισως και στην Ροδο το ιδιο βεβαια...δεν ξερω στην Καβαλα τι γινεται...
                γενικα οι μεγαλεις πολεις λογικα θα εμφανιζουν περισσοτερη εγκληματικοτητα απο οτι οι μικρες..ΑΛΛΑ για την αυτοθυσια Κρητικων στον Β παγκοσμιο για παραδειγμα,λιγες πολεις εχουν δειξει τετοιο ανταρτικο..
                επισης στο Βυζαντιο τα ιδια..τα κροσια και το μαυρο πουκαμισο,με το οπλο ειναι ιστορικα κειμηλια τα οποια ισως σε αρκετες περιπτωσεις εχουν παρερμηνευθει..απο τους αγραμματους και απολιτιστους νεοελληνες..
                στο λεκανοπεδιο παντως τα πιο οργανωμενα και ενεργα πολιτιστικα σωματεια ειναι τα κρητικα..αρα καποιοι θελουν και τηρουν τις παραδοσεις και σεβονται τους νεκρους και τις θυσιες τους..

• T

Ο χρήστης Wagner669 έγραψε:

Συχαινομαι τους 'Καπετανέους' που το παίζουν άντρες επειδή βαστάνε το 'νικελ' στο ζωνάρι τους...

Ξέρεις τι λέω εγώ; Οτι άν τους κάνεις 'ΜΠΟΥ!' κ δεν το εχουν μαζί τους θα κατουρηθούν πάνω τους!!!

Συχαίνομαι τα όπλα, κ αυτούς που τα βαστάνε! Εχω φύγει απο γάμους και γάμους κ αιτία ήταν τα οι τζάμπα άντρες που το νίκελ το έχουν κάνει προέκταση της...να μην πω τώρα! Αντε γιατί τα έχω πάρει!

'Άπλητοι-αξύριστοι-μαύρα πουκάμισα-ντοπιολαλια βαρια που ούτε ο Μπαμπινιώτης θα πιάσει ποτε-σφαλιχτάρι(μαχαιράκι)-και το πιστόλι στην ζώνη! Βρε ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ !!!!!

Και όμως, ναι, είμαι Κρητικιά... Αλλά οχι κ αυτα τα χάλια....εχουμε καταντήσει αηδία!!!

Εχω την εντυπωση πως δεν εχετε καταντησει....
                  Απλα μερικοι εχουν μινει πισω απο την προοδο.

Οι οποίοι «λίγοι» αν έχουνε πιει και κανένα ποτηράκι παραπάνω, κοπανάνε μερικές πιστολιές για πλάκα και κάπου-κάπου τρώνε λάχανο και κανένα που έχει την ατυχία να «βρεθεί» μπροστά στην πορεία της σφαίρας!
                  Και όλα αυτά εν έτει 2007 στο νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής ένωσης και σε ένα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη.
                  Σκληρή η λέξη «καταντήσει» δεν λέω αλλά και η αντίθετη άποψη αγανακτεί πολλές φορές.

• T

Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:

ο κος Στεφανοπουλος αφου λες περι ευαισθησιας ειχε πει τελη της δεκαετιας του 70 σε μια επιτροπη που ειχε παει στο υπουργειο που ηταν τοτε για την εξαπλωση του νεφους..φερτε μου ενα πτωμα για να δω αν οντως ειναι βλαβερο για την υγεια...

τωρα οπως σε καθε νομο υπαρχουν οι ψευτονταηδες και οι γιωταδες,ετσι και στην Κρητη...απλα εκει η εγκληματικοτητα απο αλλοδαπα στοιχεια ειναι πολυ κατω απο τον μεσο ορο...ισως και στην Ροδο το ιδιο βεβαια...δεν ξερω στην Καβαλα τι γινεται...
                    γενικα οι μεγαλεις πολεις λογικα θα εμφανιζουν περισσοτερη εγκληματικοτητα απο οτι οι μικρες..ΑΛΛΑ για την αυτοθυσια Κρητικων στον Β παγκοσμιο για παραδειγμα,λιγες πολεις εχουν δειξει τετοιο ανταρτικο..
                    επισης στο Βυζαντιο τα ιδια..τα κροσια και το μαυρο πουκαμισο,με το οπλο ειναι ιστορικα κειμηλια τα οποια ισως σε αρκετες περιπτωσεις εχουν παρερμηνευθει..απο τους αγραμματους και απολιτιστους νεοελληνες..
                    στο λεκανοπεδιο παντως τα πιο οργανωμενα και ενεργα πολιτιστικα σωματεια ειναι τα κρητικα..αρα καποιοι θελουν και τηρουν τις παραδοσεις και σεβονται τους νεκρους και τις θυσιες τους..

Οι Βαρδινογιάννηδες σε πολλές συνεντεύξεις τους υποστηρίζουν ότι αν και θεωρούνται Ρεθυμνιώτες είναι πραγματικά στην καταγωγή Σφακιώτες και προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού αναφέρουν ότι όλοι τους οι προσωπικοί φρουροί είναι από τα Σφακιά και με συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
                    Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν σε πολλές συνεντεύξεις τους όλα τα μέλη της οικογένειας που ρωτούνται για αυτό.

Για το Στεφανόπουλο έχω να πω ότι στην συγκεκριμένη στιγμή και σαν πρώτος πολίτης της χώρας αυτό έπρεπε να πει. Αν είπε παλιότερα αυτή την μπούρδα για το νέφος, κακό του κεφαλιού του για την υστεροφημία του.

Για την εγκληματικότητα που λες συμφωνώ, για την παράδοση επίσης, αλλά όταν ψευτονταήδες και γιωτάδες κρατάνε και χρησιμοποιούν όπλα με την ανοχή και πολλές φορές με την ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει χοντρό πρόβλημα!

Επίσης μου κάνει εντύπωση που όταν γίνεται ένα περιστατικό όπως αυτό με το κοριτσάκι, οι δηλώσεις των κατοίκων είναι πάντα συντριπτικά κατά αυτού το εθίμου.
                    Δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν.
                    Ή, η τηλεόραση για ευνόητους λόγους κόβει τις αντίθετες γνώμες ή οι Κρητικοί δεν έχουν θάρρος να υποστηρίξουν τις πράξεις τους;

• C
                      cmarin last edited by

Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
                      [

Οι Βαρδiνογιάννηδες κατάγονται από την Αράδαινα Σφακίων. Μετά από διάφορες βεντέτες πριν από πολλά χρόνια, πήγαν στην Επισκοπή στο Ρέθυμνο. Στην Αράδαινα έχουν φτιάξει και μία γέφυρα για να πήγαίνει στο χωριό πάνω από ένα φαράγγι (της Αράδαινας) που κάνουν και banjee jumping. Έχει βάθος 170 μέτρα.

• H
                        hellenic-tifosi last edited by

Ο χρήστης cmarin έγραψε:

[

Οι Βαρδiνογιάννηδες κατάγονται από την Αράδαινα Σφακίων. Μετά από διάφορες βεντέτες πριν από πολλά χρόνια, πήγαν στην Επισκοπή στο Ρέθυμνο. Στην Αράδαινα έχουν φτιάξει και μία γέφυρα για να πήγαίνει στο χωριό πάνω από ένα φαράγγι (της Αράδαινας) που κάνουν και banjee jumping. Έχει βάθος 170 μέτρα.

Ακριβώς. Παρεμπιπτόντως, η Αράδαινα ερήμωσε τη δεκαετία του '80, και αιτία ήταν μια βεντέτα.

Όλες οι διαδρομές όμως κοντά στην Ανώπολη/Αράδαινα, τα φαράγγια και η θέα στα Λευκά Όρη κόβουν την ανάσα. Τα Σφακιά ΔΕΝ είναι το κακόγουστο παραλιακό χωριό(χώρα Σφακίων). Τα Σφακιά είναι η πλέον ορεινή και αραιοκατοικημένη επαρχία της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη φυσική ομορφιά όλων.

• H

Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
                          Ακολουθούν τυφλά την «παράδοση»; Το θεωρούν υποχρέωση τους να συνεχίσουν να τηρούν το έθιμο ή «σέρνονται» προς τα εκεί φοβούμενοι μην και θεωρηθούν μιάσματα;

Χμ, ενδιαφέρουσα η απορία σου, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να τη λύσω( σημειώνοντας βέβαια ότι τα συμπεράσματα μου προκύπτουν αποκλειστικά από προσωπικές παρατηρήσεις).

Κατ' αρχήν, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Ουσιαστικό ΠΡΟΒΛΗΜΑ παραβατικότητας έχουμε χοντρικά σε 3-4 επαρχίες (Αποκόρωνας/Σφακιά στα Χανιά, Μυλοπόταμος στο Ρέθυμνο, Μονοφάτσι στο Ηράκλειο). Πέραν τούτων δε νομίζω ότι συναντούμε κάτι ΤΟΣΟ διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΥστυχώς στις επαρχίες που προανέφερα, τα προβλήματα διαιωνίζονται και στις επόμενες γενιές. Ειδικά στο Μυλοπόταμο, τα ορεινά χωριά ακμάζουν, και ο πληθυσμός τους αυξάνεται συνεχώς, λόγω του συνδυασμού επιδοτήσεων και παράνομων δραστηριοτήτων. Οι νέοι σπάνια τελειώνουν το Λύκειο(και συνήθως 'σπρώχνοντας'), και ακόμα πιο σπάνια σπουδάζουν.

Στις αστικές περιοχές της Κρήτης δεν υπάρχει σημαντική διαφορά με αντίστοιχες αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα Χανιά οι νέοι ακούν από ελάχιστη έως καθόλου Κρητική μουσική. Ακόμα και σε γάμους η μουσική είναι πολλές φορές 'μεικτή' (λίγο Κρητικά, πολύ Ελληνικά/Ευρωπαϊκά). Στο Ρέθυμνο αυτό συναντάται πολύ λιγότερο, όπως και στο Ηράκλειο.

ΣΤην ύπαιθρο(ακόμα) τα πράγματα είναι αλλιώς. Ακόμα θα συναντήσεις πανηγύρια το καλοκαίρι(καμιά σχέση βέβαια με παλιότερα), γάμους, βαφτίσεις και γιορτές με έντονο τοπικό 'χρώμα', καθώς και βέβαια πολύ πιο έντονο 'βίωμα' του γλεντιού. Το γλέντι, ο χορός, το τραγούδι ήταν (και εξακολουθεί ευτυχώς να είναι) πρωτίστως ΒΙΩΜΑ. Η διαφορά βέβαια ανάμεσα στους παλιούς(και λέγοντας 'παλιούς' δεν εννοώ τους γονείς μας, αλλά τους παπούδες μας) και σε εμάς είναι χαώδης, όσο καλά κι αν μάθουμε να χορεύουμε από τους 'δασκάλους'.

Άλλωστε, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η 'παράδοση' της Κρητης όπως την εννοούμε σήμερα ποτέ δεν υπήρξε υπόθεση των αστών(με εξαίρεση τα 'ταμπαχανιώτικα', αστικά Κρητικορεμπέτικα τραγούδια). Ο Ξυλούρης μάλιστα έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ότι όταν το '50 κατέβαινε με τη λύρα στην πόλη τον έλεγαν χωριάτη και ντρεπόταν. Αν λοιπόν ο Ψαρονίκος δεν είχε εμφανιστεί στα μουσικά μας πράγματα ίσως πολλά σήμερα να ήταν αλλιώς.

Περιμένω να με συμπληρώσουν και τα υπόλοιπα παιδιά, που ζώντας περισσότερο καιρό στην Κρήτη θα έχουν σίγουρα περισσότερα να πουν. Εγώ δυστυχώς περιορίζομαι μόνο σε κάποιες βδομάδες το χρόνο, και όσα Σ/Κ μπορώ να ξεκλέψω. Μακάρι να γύριζα πίσω στα μαθητικά/φοιτητικά, που πέρναγα τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο κάτω.

• A
                            anna1976gr last edited by

Χμ, ενδιαφέρουσα η απορία σου, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να τη λύσω( σημειώνοντας βέβαια ότι τα συμπεράσματα μου προκύπτουν αποκλειστικά από προσωπικές παρατηρήσεις).

Κατ' αρχήν, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Ουσιαστικό ΠΡΟΒΛΗΜΑ παραβατικότητας έχουμε χοντρικά σε 3-4 επαρχίες (Αποκόρωνας/Σφακιά στα Χανιά, Μυλοπόταμος στο Ρέθυμνο, Μονοφάτσι στο Ηράκλειο). Πέραν τούτων δε νομίζω ότι συναντούμε κάτι ΤΟΣΟ διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΥστυχώς στις επαρχίες που προανέφερα, τα προβλήματα διαιωνίζονται και στις επόμενες γενιές. Ειδικά στο Μυλοπόταμο, τα ορεινά χωριά ακμάζουν, και ο πληθυσμός τους αυξάνεται συνεχώς, λόγω του συνδυασμού επιδοτήσεων και παράνομων δραστηριοτήτων. Οι νέοι σπάνια τελειώνουν το Λύκειο(και συνήθως 'σπρώχνοντας'), και ακόμα πιο σπάνια σπουδάζουν.

Στις αστικές περιοχές της Κρήτης δεν υπάρχει σημαντική διαφορά με αντίστοιχες αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα Χανιά οι νέοι ακούν από ελάχιστη έως καθόλου Κρητική μουσική. Ακόμα και σε γάμους η μουσική είναι πολλές φορές 'μεικτή' (λίγο Κρητικά, πολύ Ελληνικά/Ευρωπαϊκά). Στο Ρέθυμνο αυτό συναντάται πολύ λιγότερο, όπως και στο Ηράκλειο.

ΣΤην ύπαιθρο(ακόμα) τα πράγματα είναι αλλιώς. Ακόμα θα συναντήσεις πανηγύρια το καλοκαίρι(καμιά σχέση βέβαια με παλιότερα), γάμους, βαφτίσεις και γιορτές με έντονο τοπικό 'χρώμα', καθώς και βέβαια πολύ πιο έντονο 'βίωμα' του γλεντιού. Το γλέντι, ο χορός, το τραγούδι ήταν (και εξακολουθεί ευτυχώς να είναι) πρωτίστως ΒΙΩΜΑ. Η διαφορά βέβαια ανάμεσα στους παλιούς(και λέγοντας 'παλιούς' δεν εννοώ τους γονείς μας, αλλά τους παπούδες μας) και σε εμάς είναι χαώδης, όσο καλά κι αν μάθουμε να χορεύουμε από τους 'δασκάλους'.

Άλλωστε, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η 'παράδοση' της Κρητης όπως την εννοούμε σήμερα ποτέ δεν υπήρξε υπόθεση των αστών(με εξαίρεση τα 'ταμπαχανιώτικα', αστικά Κρητικορεμπέτικα τραγούδια). Ο Ξυλούρης μάλιστα έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ότι όταν το '50 κατέβαινε με τη λύρα στην πόλη τον έλεγαν χωριάτη και ντρεπόταν. Αν λοιπόν ο Ψαρονίκος δεν είχε εμφανιστεί στα μουσικά μας πράγματα ίσως πολλά σήμερα να ήταν αλλιώς.

Περιμένω να με συμπληρώσουν και τα υπόλοιπα παιδιά, που ζώντας περισσότερο καιρό στην Κρήτη θα έχουν σίγουρα περισσότερα να πουν. Εγώ δυστυχώς περιορίζομαι μόνο σε κάποιες βδομάδες το χρόνο, και όσα Σ/Κ μπορώ να ξεκλέψω. Μακάρι να γύριζα πίσω στα μαθητικά/φοιτητικά, που πέρναγα τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο κάτω.

Πολυ σωστή η τοποθέτησή σου! Έτσι ακριβώς είναι...

• P
                              pavlos23 last edited by

+1 και απο εμένα.

• A
                                astrakitcar last edited by

οι καπετανιοι ο ΠΑυλος ειδικα ο Βουλευτης γεννηθηκε στην Επισκοπη Ρεθυμνης το 1925..αν καποιοι μετα εφυγαν ή γεννηθηκαν αλλου δεν το ξερω..
                                νομιζω και ο Σηφης στην επισκοπη γενηθηκε...

• C
                                  cmarin last edited by

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Βαγγέλη (HT).
                                  Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι οι νέοι των χωριών ή καλύτερα εκτός των μεγάλων πόλεων της Κρήτης, μπορούν να χωριστούν σε 2 κατηγορίες. Αυτοί που προσεγγίζουν όλους τους υπόλοιπους νέους της Ελλάδος και αυτοί που νομίζουν ότι κρατούν τις παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά αυτό που πετυχαίνουν είναι να διατηρούν άσχημα στοιχεία νομίζοντας ότι έτσι διασώζουν την κρητική λεβεντιά.
                                  Υπάρχει και ένα μικρότερο έως ελάχιστο ποσοστό και από τις δύο κατηγορίες που πραγματικά κρατάνε ότι ακριβώς πρέπει από την παράδοση με συναίσθημα και λογική ταυτόχρονα.
                                  Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στις περιοχές που ανέφερε ο helleni tifosi που εκεί οι περισσότεροι νέοι είναι δήθεν.
                                  Στα αστικά κέντρα τα πράγματα είναι καλύτερα, υπάρχουν όμως νοοτροπίες καταγωγής οι οποίες δεν αλλάζουν. Χρειαζόνται άλλες 1-2 γενειές για να δούμε αποτελέσματα.

• M
                                    manosk last edited by

Καλημέρα από νετ-καφέ του Ηρακλείου. Κατέβηκα για δουλειές και συμπεριφέρθηκα ως τουρίστας (νοικιάρικο ΙΧ κλπ).
                                    Έχω να πω ότι παρά την αλλαγή προς το χειρότερο (ή προς το 'αθηναϊκότερο') της Κρήτης, ειδικά της βόρειας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ ζεστοί, φιλόξενοι και εξυπηρετικοί. Αν μένεις στην Κρήτη μάλλον δεν το αντιλαμβάνεσαι εύκολα, αλλά ως επισκέπτης νιώθεις ακόμα όμορφα μιλώντας και συναναστρεφόμενος τους ντόπιους.
                                    Η Κρήτη και οι Κρητικοί πλήττονται από την 'δημοσιογραφική' προσέγγιση των θεμάτων που τους αφορούν, δηλαδή από τη διόγκωση των αρνητικών στοιχείων και την προοβολή των σκάρτων εκπροσώπων τους. Η αλήθεια είναι, ευτυχώς, διαφορετική και μπορώ να πω ότι τους χάρηκα όσο τους συναναστράφηκα ως 'ξένος'.

• H

Απόσπασμα από την εξαιρετική εκπομπή 'οι μουσικοί του κόσμου'.

Youtube Video

Με ελάχιστες ατέλειες, οι δύο αυτές εκπομπές ήταν η ωραιότερη δουλειά σε σχέση με τη μουσική μας που έχω δει στην τηλεόραση.

• I
                                        ipan last edited by

Youtube Video

Με ελάχιστες ατέλειες, οι δύο αυτές εκπομπές ήταν η ωραιότερη δουλειά σε σχέση με τη μουσική μας που έχω δει στην τηλεόραση.

Η εκπομπή είναι κορυφαία γενικά. Όσο για τη συγκεκριμένη εγώ που δεν ακούω ''τέτοια'' κόλλησα άσχημα όταν την είδα.

• C
                                          charmak66 last edited by

Youtube Video

Eίχαμε συζητήσει γι αυτό! Απίστευτο. Μου χε κοπεί η φωνή όταν το πρωτοείδα. Αυτό που με σκοτώνει είναι το λαούτο.

Είχα ζητήσει και συμβουλές και μου χες πει να γράψω τι είδος μ' αρέσει πάνω-κάτω, αλλά αμέλησα. Αυτά που παίζουν τι είναι; Του ίδιου είδους;

• N
                                            nikos_pap last edited by

Η εκπομπη ολοκληρη υπαρχει καπου να την κατεβασουμε ?

Οσο αφορα επι του θεματος εγω ειμαι απο τη Μεσσαρα...υπαρχει μεγαλη εγκληματικοτητα και εκει αλλα πιστευω οτι οι οικογενειες τα βρισκουνε χωρις αστυνομιες και τετοια...

Βεβαια πριν κανα χρονο που σκοτωσανε ενα κοπελι απο τα Βοριζα η οικογενια του κατηγορουμενου απο τις Καμαρες αναγκαστηκε να ξεσπιτωθει...αλλοι για αθηνα αλλοι αμερικη...πουλησανε και τα σπιτια τους...

ΥΓ.Αρχοντας ο Νικηφορος...

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 14
                                            • 15
                                            • 16
                                            • 17
                                            • 18
                                            • 53