-
Χωρίς να έχω εμπειρία απο χύτευση μετάλλων ή τεχνολογία κραμάτων ωστε να έχω μια ιδέα για το κόστος, μου έχει δωθεί η εντύπωση οτι οι ζάντες που αγοράζουμε με 150+ ευρώ το κομάτι, στην πραγματικότητα κοστίζουν στο εργοστάσιο γύρω στα 20 ευρώ.
Αυτό το βασίζω στο γεγονός οτι υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εταρίες που φτιάχνουν ζάντες (πράγμα που δείχνει οτι η τεχνολογία/τεχνογνωσία σχετικά με τις ζάντες είναι εύκολα προσβάσιμη) και επιπλέον πολλές απο τις εταιρίες αυτές εδρεύουν σε χώρες σχετικά φτωχές και χωρίς ιδιαίτερη υποδομή (Κίνα, Κορέα κτλ).
Κάποιος πιό ειδικός μπορεί να μας διαφωτίσει?
-
Χωρίς να έχω εμπειρία απο χύτευση μετάλλων ή τεχνολογία κραμάτων ωστε να έχω μια ιδέα για το κόστος, μου έχει δωθεί η εντύπωση οτι οι ζάντες που αγοράζουμε με 150+ ευρώ το κομάτι, στην πραγματικότητα κοστίζουν στο εργοστάσιο γύρω στα 20 ευρώ.
Αυτό το βασίζω στο γεγονός οτι υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εταρίες που φτιάχνουν ζάντες (πράγμα που δείχνει οτι η τεχνολογία/τεχνογνωσία σχετικά με τις ζάντες είναι εύκολα προσβάσιμη) και επιπλέον πολλές απο τις εταιρίες αυτές εδρεύουν σε χώρες σχετικά φτωχές και χωρίς ιδιαίτερη υποδομή (Κίνα, Κορέα κτλ).
-
-
Ισως θα έπρεπε να ρωτήσεις 'ποιές ζάντες πραγματικά αξίζουν',καί όχι πόσο κοστίζουν.
Οι σιδερένιες μου 6Χ15 τής όπελ,ζυγίζουν 7,500 η μία.
οι αλουμινένιες 6Χ15 τής όπελ,το ένα σχέδιο ζυγίζει 7,550 καί το άλλο....8,340
Αυτό σημαίνει ότι,επειδή τα κράματα είναι Γ.τ.Π,βάζουν άφθονο υλικό για να αντέξουν στα σίγουρα.
Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι ζάντες,θα έχουνε καί κόστος κατασκευής χαμηλό. -
Η απάντηση του HUNTER νομίζω εξηγεί πάρα πολλά....
Δεν είναι λοιπόν όλες ίδιες.... και ακριβώς το ερώτημα είναι ποιες άξίζουν και εγώ το επεκτείνω στο: πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτές που αξίζουν τα λεφτά τους από τις άλλες.... Έχουν τίποτα νουμεράκια που να εξηγούν κράματα κλπ, αρκεί μια ζυγαριά ή πρέπει να ξέρεις μάρκα και μοντέλο που είναι καλό κλπ....??? -
Απ'όσο ξέρω δεν μπορείς να βρεις επάνω στην ζάντα κάποια πληροφορία για το κράμα από το οποίο κατασκευάστηκε.
Γενικά, μπορείς να εμπιστεύεσαι τις μεγάλες και καταξιωμένες εταιρείες του χώρου (ΟΖ, Enkei κλπ). Το βάρος είναι σημαντικός παράγων για την ζάντα και δεν μπορούν όλοι να πετύχουν την μείωσή του διατηρώντας την αντοχή.
Προσωπικά, δοκίμασα ζάντα NoName και το μετάνοιωσα πικρά.
Ισχύει το 'οτι πληρώνεις, παίρνεις'........
-
Ολες οι ξανθιες πιστευεις πως κανουν καλο κρεβατι;
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Ολες οι ξανθιες πιστευεις πως κανουν καλο κρεβατι;Να έχω πιεί αρκετά πρίν,ή όχι;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ολες οι ξανθιες πιστευεις πως κανουν καλο κρεβατι;
Να έχω πιεί αρκετά πρίν,ή όχι;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γενικά, μπορείς να εμπιστεύεσαι τις μεγάλες και καταξιωμένες εταιρείες του χώρου (ΟΖ, Enkei κλπ). Το βάρος είναι σημαντικός παράγων για την ζάντα και δεν μπορούν όλοι να πετύχουν την μείωσή του διατηρώντας την αντοχή.
και ποιες ειναι οι καταξιωμενες εκτος απο αυτες τις δυο; Ψαχνω εγω τωρα να βαλω ζαντες στο C4 και Enkei, Kosei και BBS δεν βγαζουν καν στο offset μου και OZ ειναι μαλλον μια(αν ειναι και αυτη) που μπαινει...
-
Το οτι δεν βγάζουν για C4 δεν τις κάνει λιγότερο καταξιωμένες όμως! Ετσι δεν είναι?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το οτι δεν βγάζουν για C4 δεν τις κάνει λιγότερο καταξιωμένες όμως! Ετσι δεν είναι?Οχι βεβαια δεν εννοω αυτο. απλως ρωταω ποιες θωρουνται καταξιωμενες εκτος απο αυτες...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ισως θα έπρεπε να ρωτήσεις 'ποιές ζάντες πραγματικά αξίζουν',καί όχι πόσο κοστίζουν.Οι σιδερένιες μου 6Χ15 τής όπελ,ζυγίζουν 7,500 η μία.
Αυτό σημαίνει ότι,επειδή τα κράματα είναι Γ.τ.Π,βάζουν άφθονο υλικό για να αντέξουν στα σίγουρα.
Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι ζάντες,θα έχουνε καί κόστος κατασκευής χαμηλό.Αυτό είναι αλήθεια. Για να βρείς πραγματικά ελαφριά ζάντα πρέπει να βάλεις το χέρι πολύ βαθειά στην τσέπη.
Κάτι λίγο άσχετο με το θέμα: Έχετε δεί ποτέ ζάντες ελαφρού κράματος απο παλιότερα αυτοκίνητα, πχ δεκαετίας 70? Πρίν μερικούς μήνες έβαλα λάστιχα σε ένα σκαραβαίο που φορούσε ζάντες 15άρες Cromodora*. Σε σχέση με μιά σύγχρονη 15άρα ήταν σίγουρα το μισό βάρος! Ομοίως και σε ένα παλιό Fiat 124. Τις ζάντες τις σήκωνες με το μικρό δαχτυλάκι.
Τί έγινε απο τότε και οι σημερινές ζάντες είναι βαρύτερες απο τις σιδερένιες?
*Απ ότι μου είπε το παλικάρι που είχε το σκαραβαίο, ήταν μια ειδική έκδοση που έβγαινε μόνο στη Γερμανία με αυτές τις ζάντες.
-
Μεγαλύτερα λάστιχα (τότε έβαζες 5.5x13 και ήσουν 'σπορ' και τώρα με οτιδήποτε κάτω από 7x17 είσαι 'μαμά')
Βαρύτερα αυτοκίνητα (διπλάσιο βάρος)αλλά και αλλαγή του κοινού (τότε ήταν περισσότερο 'ειδικοί' ενώ τώρα βάζει και η κουτσή Μαρία).
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ισως θα έπρεπε να ρωτήσεις 'ποιές ζάντες πραγματικά αξίζουν',καί όχι πόσο κοστίζουν.Οι σιδερένιες μου 6Χ15 τής όπελ,ζυγίζουν 7,500 η μία.
Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι ζάντες,θα έχουνε καί κόστος κατασκευής χαμηλό.Παντως περιμενα κατι καλυτερο απο τις εργοστασιακες οχι σε σχεδια και ομορφια αλλα τουλαχιστον σε κραμματα...
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Παντως περιμενα κατι καλυτερο απο τις εργοστασιακες οχι σε σχεδια και ομορφια αλλα τουλαχιστον σε κραμματα...
Φασόν είναι οι ζάντες.Στήν δική μου περίπτωση είναι τής INTRA με σφραγίδες GM.
Ισως να υπάρχουν καλές εργοστασιακές ζάντες σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.Οι ζαντούλες π.χ. του type-R μου φάνηκαν (στό χέρι τουλάχιστον) πολύ ελαφρυές -
Ά,το ανησυχητικό τωρα που βρίσκεται (κατα τήν γνώμη μου)
Η 'μόδα' τών ζαντών τείνει σε σχέδια με γεμάτο τόν 'δίσκο' τής ζάντας,που σίγουρα θα ζυγίζουν πολύ περισσότερο απο τίς 'αραχνούφαντες' τύπου superleggera.
Ισως σε λίγα χρόνια,να αρχίσουμε να ελαφραίνουμε μόνοι μας τίς ζάντες που θα αγοράζουμε από τό εμπόριο,μέ μεθόδους 'ορειβατικές'*- ορειβάτες πολύ υψηλών υψομέτρων,πολές φορές τρυπάνε με τό μπλάκ&ντέκερ ακόμα καί τίς οδοντόβουρτσές τους,για να γλυτώσουν κανα-δυό γραμμάρια
-
Καλό!
Σε ιστιοπλοϊκά αγωνιστικά, γυμνά μέσα πριν από τον αγώνα μέχρι που περνάνε όλο το εωτερικό με σφουγγαράκι για να μαζέψουν τυχόν υγρασία... -
Αν κι ετσι θα πει καποιος πως παινευω το σπιτι μου οι μαμα ζαντες των STI κι ακομη περισσοτερο των WRX μου εκανε εντυπωση που ειναι ελαφρυτερες κι απο τις ζαντες πολυ πιο ακριβων αυτοκινητων οπως Ferrari-Porsche κλπ και μιλω εδω για παρομοιες διαστασεις ζαντων οχι πολυ φαρδιες.
Αυτο το λεω γιατι παροτι θεωρω το αυτοκινητο μου αγροτικο εν συγκριση με καποια αλλα ιδιας κλασης Γερμανικα ακομη και νεας γενιας Ιαπωνικα παρατηρησα πως σε αρκετα critical σημεια εχει εξαρτηματα αξιας και πολυ υψηλης ποιοτητας.
Παντως δεν ειναι ουτε το βαρος απο μονο του ουτε το υλικο που δεν ειναι ιδιο (αλλα και ιδιο να ειναι) που κανει τη διαφορα, η δομικη αντοχη με οποιο τροπο επιτυγχανεται, η διαφορα ακομη και στην βαφη και πολλα αλλα ειναι που αυξανουν το κοστος παραγωγης αρα και πωλησης.
Σιγουρα σε επωνυμα προιοντα μερος της τιμης ειναι και διαφημιση-μουρη αλλα σιγουρα για τα περισσοτερα απο αυτα υπαρχει λογος που εχουν αυτο το ονομα που εχουν. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ά,το ανησυχητικό τωρα που βρίσκεται (κατα τήν γνώμη μου)Η 'μόδα' τών ζαντών τείνει σε σχέδια με γεμάτο τόν 'δίσκο' τής ζάντας,που σίγουρα θα ζυγίζουν πολύ περισσότερο απο τίς 'αραχνούφαντες' τύπου superleggera.
Ισως σε λίγα χρόνια,να αρχίσουμε να ελαφραίνουμε μόνοι μας τίς ζάντες που θα αγοράζουμε από τό εμπόριο,μέ μεθόδους 'ορειβατικές'*- ορειβάτες πολύ υψηλών υψομέτρων,πολές φορές τρυπάνε με τό μπλάκ&ντέκερ ακόμα καί τίς οδοντόβουρτσές τους,για να γλυτώσουν κανα-δυό γραμμάρια
Λες τελικά οι πολυάκτινες να μην χρειάζονται ΟΛΕΣ αυτές τις ακτίνες;
Πόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κοστίζουν οι ζάντες ελαφρού κράματος?