Ο χρήστης IKE έγραψε:
http://nikosdimou.blogspot.com/2006/04/blog-post_26.html
Άμα καταλάβει ο Δήμου τί θέλει από τη ζωή του, ας το πει και σ'εμάς τους πτωχούς αναγνώστες του.
Τη μια περιγελά την έννοια του έθνους (σε αρκετά άλλα κείμενα), την άλλη λέει ότι πρέπει να γίνει αυτό και το άλλο διότι 'Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους)'. Αλλά ας υποθέσουμε ότι το έθνος το λέει με την έννοια του κράτους ή της χώρας.
Μπορώ ν' αναγνωρίσω ότι προς το συμφέρον μου είναι να κάνω κάποια πράγματα που από ηθικής άποψης είναι απαράδεκτα. Να κλέψω, να συκοφαντήσω, να σιωπήσω στις αρχές για έγκλημα που διέπραξε άλλος ο οποίος θα με ανταμείψει για τη σιωπή μου και πολλά ακόμα.
Θα πω λοιπόν ότι 'το συμφέρον μου είναι να πράξω με ανήθικο τρόπο'. Η προηγούμενη πρόταση είναι ορθή λογικά.
Είναι όμως μόνο το συμφέρον που μας ωθεί προς συγκεκριμένες επιλογές; Ο άνθρωπος είναι ον που ενδιαφέρεται μόνο για το φαΐ, την καλοπέραση και τα υλικά αγαθά; Κάποιοι σίγουρα, κάποιοι άλλοι όμως όχι.
Γιατί διάολε ξοδεύουμε τρισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς για το Αιγαίο και δεν δίνουμε αύριο 3-4 νησιά, όχι μεγάλα, στην Τουρκία, προκειμένου με τα χρήματα που θα γλιτώσουμε να ζήσουμε σαν βασιλιάδες; Δεν είναι λογική σκέψη αυτή; Αν ρωτούσαμε τους Έλληνες, δεν θα έλεγαν ότι λογικά στέκει από οικονομικής άποψης; Πόσοι όμως θα τη δέχονταν; Πόσοι 'ξεροκέφαλοι' θα αποδέχονταν το σκύψιμο του κεφαλιού στην προαιώνια εχθρό για να 'περάσουμε καλύτερα';
Γιατί οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ξόδεψαν αμέτρητα χρήματα για να επιτεθούν στο Αφγανιστάν; Δεν κέρδισαν και πολλά εκεί, πλην μιας ικανοποίησης ότι ρήμαξαν τους Ταλιμπάν που εμμέσως βοήθησαν τον Λάντεν να επιτεθεί στις ΗΠΑ (αν το έκανε αυτός). Γιατί οι Αμερικάνοι δεν προτίμησαν πιο ήπιες μεθόδους, πχ την αποστολή μιας ομάδας 100 ανδρών υπερεξοπλισμένων με υποστήριξη αεροπλάνων και ελικοπτέρων στο λημέρι του Λάντεν, ώστε να τον εξοντώσουν; Επειδή έτσι αισθάνθηκαν καλύτερα, ήθελαν εκδίκηση και (ένιωσαν ότι) την πήραν.
Γιατί οι Βρετανοί πήγαν στα Φώκλαντς; Σιγά μην είχαν ανάγκη από τα κωλονησιά στην άκρη της γης. Ήταν όμως θέμα τιμής να τα πάρουν πίσω.
Τιμής mr Dimou, τιμής και αξιοπρέπειας.