-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Σημερα που το κινησα αποκλειστικα μεσα στην πολη ανεβηκε στα 6.4lt/100 συμφωνα με τον υπολογιστη παντα.Καλα σιγουρα η φιλη σου δεν κανει την οδηγηση που κανω εγω : το πολυ 50 μεσα στην πολη και το πολυ 80 εκτος.Επιπλεων δεν ξερω αν βαζει και 6η με 50 χιλιομετρα (εννοειται οχι σε ανηφορα).Αυτο που κανω ειναι μαλλον επικινδυνο γιατι ετσι οπως τρεχουν οι αλλοι θα κολλησει κανεις απο πισω.Απλως εχω περιεργεια να δω ποσο θα καψει.Καλα το ποσο θυμωμενοι ειναι οι οδηγοι που κολλανε απο πισω δεν περιγραφεται.Το μονο που μου αρεσει σε αυτον τον τροπο οδηγησης ειναι οτι οταν με προσπερνανε οι τσαντισμενοι οδηγοι ,κατα 90% θα τους πιασω στο επομενο φαναρι(για να μην σου πω οτι θα τους προσπερασω κιολας αφου ερχομαι με φορα ) και τοτε τσαντιζονται ακομα περισσοτερο
Τελικα δεν κερδιζεις τιποτα πηγαινοντας γρηγορα στην πολη
Ελπίζω να περιορίζεσαι στη δεξιά λωρίδα, όπου αυτή υπάρχει. Η αριστερή είναι για όσους επιθυμούν να πάνε πιο γρήγορα. Σου υπενθυμίζω ότι ανεξαρτήτως του ορίου ταχύτητας, αν κάποιος δηλώσει την πρόθεσή του να σε προσπεράσει, είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνεις δεξιά για να τον διευκολύνεις.
-
Φρέσκα κουλούρια....
Με κίνηση μέσα στην Αθηνά τέλη Ιουλίου και πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου κατανάλωση κατά BC 5.5 lt/100km.
Στην αντλία 38.43 λίτρα με τιμή 1.119 Ευρό το λίτρο (Μιχαλακοπούλου Shell απέναντι από την AVIN αλλά με δήλωση ότι θέλω την ΑΠΛΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ (πήγε να βάλει την V-Power αμόλυβδη των 1.21...)) για 760.5km. Ήτοι κατανάλωση 5.05 λίτρα στα εκατό.
Φυσικά αυτό οφείλεται καθώς στο προηγούμενο γέμισμα είχε φουλάρει το όχημα μέχρι τα μπούνια ενώ τώρα ήταν σε σχετικά επίπεδη επιφάνεια.
Αν λάβουμε υπόψη ότι με αυτό το γέμισμα επανήλθε η τάξη τότε έχουμε συνολικά 1530.3 χιλιόμετρα με συνολική κατανάλωση 83.3 λίτρα ήτοι 5.44 λίτρα στα 100km. Το BC για τα πρώτα 769.8 χιλιόμετρα ανέφερε 5.4 και για τα υπόλοιπα 760.5 χιλιόμετρα 5.5 λίτρα. Μετά τις απαραίτητες πράξεις (769.85.4+760.55.5)/(769.8+760.5) το αποτέλεσμα είναι 5.45 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.
Άρα α) το BC με τους συγκεκριμένους δύο βενζινάδες συμφωνούν..... και β) μου αρέσει πολύ η τεχνική glide που εφαρμόζω τον τελευταίο καιρό....
Τσ κακά νέα είναι ότι πέρυσι η τιμή της αμόλυβδης στα ίδια πρατήρια ήταν από 0.95 ως 0.97 ενώ τώρα τιμή κάτω το 1.10 δεν έχω δει....
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Σημερα που το κινησα αποκλειστικα μεσα στην πολη ανεβηκε στα 6.4lt/100 συμφωνα με τον υπολογιστη παντα.Καλα σιγουρα η φιλη σου δεν κανει την οδηγηση που κανω εγω : το πολυ 50 μεσα στην πολη και το πολυ 80 εκτος.Επιπλεων δεν ξερω αν βαζει και 6η με 50 χιλιομετρα (εννοειται οχι σε ανηφορα).Αυτο που κανω ειναι μαλλον επικινδυνο γιατι ετσι οπως τρεχουν οι αλλοι θα κολλησει κανεις απο πισω.Απλως εχω περιεργεια να δω ποσο θα καψει.Καλα το ποσο θυμωμενοι ειναι οι οδηγοι που κολλανε απο πισω δεν περιγραφεται.
Το μονο που μου αρεσει σε αυτον τον τροπο οδηγησης ειναι οτι οταν με προσπερνανε οι τσαντισμενοι οδηγοι ,κατα 90% θα τους πιασω στο επομενο φαναρι(για να μην σου πω οτι θα τους προσπερασω κιολας αφου ερχομαι με φορα ) και τοτε τσαντιζονται ακομα περισσοτερο
Τελικα δεν κερδιζεις τιποτα πηγαινοντας γρηγορα στην πολη
Ελπίζω να περιορίζεσαι στη δεξιά λωρίδα, όπου αυτή υπάρχει. Η αριστερή είναι για όσους επιθυμούν να πάνε πιο γρήγορα. Σου υπενθυμίζω ότι ανεξαρτήτως του ορίου ταχύτητας, αν κάποιος δηλώσει την πρόθεσή του να σε προσπεράσει, είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνεις δεξιά για να τον διευκολύνεις.
Μα φυσικα.Ακομα και σε δρομο με μια λωριδα κανω οσο πιο δεξια μπορω αλλα καμια φορα οσο δεξια και να πας ο αλλος δεν χωραει να προσπερασει οποτε αναγκαστικα περιμενει αλλα δεν εχει μονο αυτος δικαιωματα εχω και εγω...
-
πήγαινε τουλάχιστον όσο λέει το όριο .....
σύμφωνα με τον κοκ και αυτός που βραδυπορεί είναι
παράνομος ....ρε τι άλλο θα κάνουμε για να ελαττώσουμε την κατανάλωση ...
μερικές φορές γινόμαστε υπερβολικοί και χάνουμε το μέτρο. -
Να φανταστεις οτι ακομα και με αυτη την τρομερα αργη(και ισως επικινδυνη οδηγηση) και παλι παω πανω απο τα ορια(τις πιο πολλες φορες τουλαχιστον).Καλα τα ορια ειναι για γελια.Φυσικα δεν οδηγαω ετσι συνεχεια απλως τωρα με επιασε κατι και θελω να δω ποσο λιγο θα καψει
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Φρέσκα κουλούρια....Με κίνηση μέσα στην Αθηνά τέλη Ιουλίου και πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου κατανάλωση κατά BC 5.5 lt/100km.
Στην αντλία 38.43 λίτρα με τιμή 1.119 Ευρό το λίτρο (Μιχαλακοπούλου Shell απέναντι από την AVIN αλλά με δήλωση ότι θέλω την ΑΠΛΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ (πήγε να βάλει την V-Power αμόλυβδη των 1.21...)) για 760.5km. Ήτοι κατανάλωση 5.05 λίτρα στα εκατό.
Φυσικά αυτό οφείλεται καθώς στο προηγούμενο γέμισμα είχε φουλάρει το όχημα μέχρι τα μπούνια ενώ τώρα ήταν σε σχετικά επίπεδη επιφάνεια.
Αν λάβουμε υπόψη ότι με αυτό το γέμισμα επανήλθε η τάξη τότε έχουμε συνολικά 1530.3 χιλιόμετρα με συνολική κατανάλωση 83.3 λίτρα ήτοι 5.44 λίτρα στα 100km. Το BC για τα πρώτα 769.8 χιλιόμετρα ανέφερε 5.4 και για τα υπόλοιπα 760.5 χιλιόμετρα 5.5 λίτρα. Μετά τις απαραίτητες πράξεις (769.85.4+760.55.5)/(769.8+760.5) το αποτέλεσμα είναι 5.45 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.
Με τι όχημα αυτά Χρήστο?
Καλα σιγουρα η φιλη σου δεν κανει την οδηγηση που κανω εγω : το πολυ 50 μεσα στην πολη και το πολυ 80 εκτος.Επιπλεων δεν ξερω αν βαζει και 6η με 50 χιλιομετρα (εννοειται οχι σε ανηφορα).Αυτο που κανω ειναι μαλλον επικινδυνο γιατι ετσι οπως τρεχουν οι αλλοι θα κολλησει κανεις απο πισω.Απλως εχω περιεργεια να δω ποσο θα καψει.Καλα το ποσο θυμωμενοι ειναι οι οδηγοι που κολλανε απο πισω δεν περιγραφεται.
Το θέμα δεν είναι πόσο μικρή είναι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία κινείσαι, ούτε θα κάψεις ακόμα λιγότερη βενζίνη αν πας το πολύ μέχρι 30 km/h αντί 50 μέσα στην πόλη. Το θέμα είναι να πας όσο πιο γρήγορα γίνεται με όσο χαμηλότερες στροφές στον κινητήρα γίνεται και όσο λιγότερο γκάζι γίνεται, με όσο μικρότερο χρόνο αναμονής σε φανάρια, σε STOP, στην κίνηση που 'δεν τσουλάει', κλπ.
Άλλο να οδηγείς π.χ. δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα, όπου μπορείς να πας Κηφισιά-Σύνταγμα σε 20 λεπτά χωρίς να βιάζεσαι, κι άλλο να κάνεις την ίδια διαδρομή π.χ. Οκτώβριο μήνα στις 9 το πρωί, όπου θέλεις 1 ώρα και βάλε για την ίδια απόσταση (με προφανείς επιπτώσεις στη μέση κατανάλωση). Και τα δύο 'εντός πόλης' είναι, αλλά μεταξύ τους είναι η μέρα με τη νύχτα.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
παράνομος ....ρε τι άλλο θα κάνουμε για να ελαττώσουμε την κατανάλωση ...
μερικές φορές γινόμαστε υπερβολικοί και χάνουμε το μέτρο.Το όριο ταχύτητας είναι συνήθως το άνω όριο. Το κάτω όριο στις Ε.Ο. συνήθως δεν ορίζεται εκτός ειδικών περιπτώσεων.
Αυτό που έχω δει πάντως είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια και καλομαθαίνουμε ως Έλληνες σε πραγματικούς Αυτοκινητόδρομους (και όχι γιαλαντζί που είχαμε για χρόνια) τόσο και η μέση ταχύτητα σε συγκεκριμένα σημεία (Μαλιακός, Τέμπη) πέφτει. Κάποτε το όριο των 110 χιλιομέτρων την ώρα μετά τη Λαμία δεν το τηρούσε κανείς. Σήμερα δύσκολα θα βρεις κάποιον που θα κινηθεί εκεί με πάνω από 120 ή 130 χιλιόμετρα την ώρα.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Με τι όχημα αυτά Χρήστο?
HONDA CIVIC IMA II (δες υπογραφή για περισσότερα στοιχεία)
-
Με τι όχημα αυτά Χρήστο?
Έτσι εξηγείται!
Καλά, οι άλλοι στο e-typos.com τι έκαναν και δε μπορούσαν (λέει... ) με τίποτα να βγάλουν κάτω από 8.5 lt/100km στον αστικό και περιαστικό κύκλο?...
Δεν αρκούν οι συνολικά 115 ίπποι (95 του βενζινοκινητήρα και 20 του ηλεκτροκινητήρα) να τραβήξουν τα 1.324 κιλά του αυτοκινήτου - και είναι λογικό. Το ίδιο αυτοκίνητο με κινητήρα 1,8 λίτρων και 140 ίππους ζυγίζει 130 κιλά λιγότερα (!). Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και θα το πούμε κι αυτό. Το Prius (είναι σημείο αναφοράς, αφού είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής αντίστοιχο του Civic Hybrid στον ανταγωνισμό), με μόλις 110 ίππους αλλά μοιρασμένους διαφορετικά, 58 από το βενζινοκινητήρα του 1,5 λίτρου και 41 από τον ηλεκτροκινητήρα, και βάρος 1.725 κιλά, πηγαίνει πιο γρήγορα… Και πιο οικονομικά. Κάναμε 1.300 χλμ. και κατά μέσο όρο κάψαμε 6,6 λίτρα/100 χλμ. ταξιδεύοντας κυρίως εκτός των τειχών με ταχύτητες 130-140 χλμ./ώρα. Με το Civic κάναμε πολύ λιγότερα χιλιόμετρα, γύρω στα 300 και κυρίως στον αστικό και περιαστικό κύκλο, αλλά δεν είδαμε σε καμία περίπτωση κατανάλωση κάτω από 8,5 λίτρα/100 χλμ. και αυτό ήταν εξαίρεση σε έναν κανόνα 9,5-10,5 λίτρων. Πιο καλές ήταν οι εντυπώσεις από τον τρόπο που οδηγείται το Honda, το οποίο είναι «πιο αυτοκίνητο» και από τα πολύ καλά μάλιστα - το Prius είναι «πιο υβριδικό», εν τέλει. Ανάρτηση, τιμόνι μια χαρά, όχι και τα φρένα, όμως, που από μεγάλες ταχύτητες δεν επιβράδυναν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο, οπότε ένιωθες ανασφάλεια χάνοντας αρκετά μέτρα.
Τι να κάνετε; Δεν ξέρουμε να σας πούμε. Οταν οδηγούσαμε πριν από μήνες το αντίστοιχο 4θυρο Civic με τον κινητήρα των 1,8 λίτρων (θα έρθει και το 1,6 αργότερα και με χαμηλότερη τιμή), πηγαίναμε «σφαίρα» και δεν καταναλώναμε πάνω από 8,8 λίτρα, άντε 9 το πολύ. Αν είναι θέμα εξοπλισμού, Ο.Κ., το υβριδικό διαθέτει τα πάντα, όσα το ακριβότερο αυτόματο 1,8, των 24. 450 ευρώ και ακόμη πιο πολλά με 1.760 ευρώ λιγότερα. Εσείς αποφασίζετε…
Τι δίνεις τι παίρνεις
Το Honda Civic 4d Hybrid προσφέρεται σε μία έκδοση, με 22.690 ευρώ και διαθέτει πραγματικά πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ABS με EBD και Brake Assist, 6 αερόσακοι, VSA (ηλεκτρονικό πρόγραμμα σταθεροποίησης αμαξώματος, ανάλογο του ESP), υπολογιστής ταξιδιού, αυτόματος κλιματισμός, cruise control, εξάδισκο ηχοσύστημα με 4 ηχεία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και ανακλινόμενοι, θερμαινόμενοι καθρέφτες, ηλεκτρικές κλειδαριές με τηλεχειρισμό, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια του ηχοσυστήματος, ζάντες αλουμινίου, προβολείς ομίχλης, θήκες, θηκούλες, ποτηροθήκες, υποβραχιόνια, immobilizer και συναγερμός. Δεν λείπει τίποτε.
(από εδώ: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=11573 )
-
Με τι όχημα αυτά Χρήστο?
Έτσι εξηγείται!
Καλά, οι άλλοι στο e-typos.com τι έκαναν και δε μπορούσαν (λέει... ) με τίποτα να βγάλουν κάτω από 8.5 lt/100km στον αστικό και περιαστικό κύκλο?...
Δεν έκαναν τίποτα σχετικό με το τρόπο οδήγησης των οχημάτων αυτών. Το 5.5 που πέτυχα τώρα το οφείλω μέσα στην πόλη στο glide. Είναι μία τεχνική που σημαίνει ομαλή επιτάχυνση ως την επιθυμητή ταχύτητα και μετά άφημα του ποδιού ώστε οι στροφές του κινητήρα να πέσουν πλησίον των 1000 στροφών. Εκεί αναλαμβάνει ως επί το πλείστον ο ηλεκτροκινητήρας. Πρακτικά μέσα στη πόλη κινούμε με 45~50 χιλιόμετρα με τον βενζινοκινητήρα να μπαίνει μόνον όταν χρειάζεται. Χωρίς το glide θεωρώ ότι είμαι στα 6.5 λίτρα υπό τις συνθήκες ελάχιστης κίνησης του καλοκαιριού.
Εκτός πόλεως ταχύτητες περί τα 90 χιλιόμετρα την ώρα επιτυγχάνουν καταναλώσεις κάτω των 5.0 λίτρων στα 100. Εντάξει στην Ε.Ο. είμαι σαν τις κότες αλλά στους επαρχιακούς δρόμους δεν υφίσταται πρόβλημα.
Αντίστοιχα και στο Prius το gliding μπορεί να πετύχει φοβερές επιδόσεις.
Εννοείται ότι όλα αυτά τα πετυχαίνει κανείς στη δεξιά λωρίδα χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Ακόμα και η μεσαία είναι αντικοινωνική μερικές φορές....
-
Τελικα μετα απο 145 χιλιομετρα (κυριως στην πολη αλλα χωρις μποτιλιαρισματα αφου οι πιο πολλοι λοιπον για διακοπες) τρομακτικα οικονομικης οδηγησης τα εφτυσα και δεν αντεχα να πηγαινω αλλο ετσι.Ο υπολογιστης εγραφε 6.5 lt/100 και οταν το ξαναγεμισα στο βενζιναδικο εβγαλα 6.6!!!Πρωτη φορα μου εβγαλε τοσο λιγο σφαλμα...το περιεργο ειναι οτι αυτη τη φορα το γεμισα σε αλλο βενζιναδικο και οχι στο ιδιο με τις αλλες φορες Λες ο αλλος να με κλεβει?
-
Χωρίς το glide θεωρώ ότι είμαι στα 6.5 λίτρα υπό τις συνθήκες ελάχιστης κίνησης του καλοκαιριού.Το 6.5 lt/100km για ένα όχημα βάρους 1300+ κιλών είναι εκπληκτικό νούμερο. Και είvαι περί τα 3.5 lt/100km κάτω από το μέσο όρο των τύπων στο 'e-typos.com' και 2 lt/100km κάτω από το ελάχιστο που πέτυχαν! Δεν ξέρω για πόσο διαφορετικές συνθήκες (κίνηση κλπ) μιλάμε, αλλά θα ήθελα να το οδηγήσω αυτό το Civic, να δω τι θα γράψει...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Καβουράκιας; Μάλλον περισσότερο ζήτημα αντίληψης είναι...
Θα ήθελα ένα ντηζελάκι γμτ!Ένα Smart For2 CDi ίσως, ή ένα Audi A2 diesel..
για να κάνω το σκαθάρι μου state-of-the-art ηλεκτροκίνητο με LiMH μπαταρίες και ψηφιακό managment!
Ni-MH εννοείς;
Και γιατί δεν κάνεις κάτι τέτοιο;
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
παράνομος ....
ρε τι άλλο θα κάνουμε για να ελαττώσουμε την κατανάλωση ...
μερικές φορές γινόμαστε υπερβολικοί και χάνουμε το μέτρο.Τώρα γίνεσαι εσύ υπερβολικός! Σύμφωνοι, υπάρχει και το 'ενοχλητικά και παράνομα αργά' αλλά όχι και 'τουλάχιστον όσο λέει το όριο'...
-
Χωρίς το glide θεωρώ ότι είμαι στα 6.5 λίτρα υπό τις συνθήκες ελάχιστης κίνησης του καλοκαιριού.
Το 6.5 lt/100km για ένα όχημα βάρους 1300+ κιλών είναι εκπληκτικό νούμερο. Και είvαι περί τα 3.5 lt/100km κάτω από το μέσο όρο των τύπων στο 'e-typos.com' και 2 lt/100km κάτω από το ελάχιστο που πέτυχαν! Δεν ξέρω για πόσο διαφορετικές συνθήκες (κίνηση κλπ) μιλάμε, αλλά θα ήθελα να το οδηγήσω αυτό το Civic, να δω τι θα γράψει...
Σήμερα που μηδένισα εχθές το κοντέρ σε 20 χιλιόμετρα έχω 5.8...... Θέλει προσοχή πάντως και είναι βέβαιο ότι στην αρχή δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Εξού και η απαίτηση των χρηστών του ΙΜΑ ΙΙ για ακόμα πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα....
-
Χωρίς το glide θεωρώ ότι είμαι στα 6.5 λίτρα υπό τις συνθήκες ελάχιστης κίνησης του καλοκαιριού.
Το 6.5 lt/100km για ένα όχημα βάρους 1300+ κιλών είναι εκπληκτικό νούμερο. Και είvαι περί τα 3.5 lt/100km κάτω από το μέσο όρο των τύπων στο 'e-typos.com' και 2 lt/100km κάτω από το ελάχιστο που πέτυχαν! Δεν ξέρω για πόσο διαφορετικές συνθήκες (κίνηση κλπ) μιλάμε, αλλά θα ήθελα να το οδηγήσω αυτό το Civic, να δω τι θα γράψει...
Σήμερα που μηδένισα εχθές το κοντέρ σε 20 χιλιόμετρα έχω 5.8...... Θέλει προσοχή πάντως και είναι βέβαιο ότι στην αρχή δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Εξού και η απαίτηση των χρηστών του ΙΜΑ ΙΙ για ακόμα πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα....
Σκέψου ότι το δικό μου είναι 2λιτρο με βάρος λίγο πάνω από 1100 κιλά και κάτω από 8 lt/100km σε συνθήκες δεκαπενταύγουστου μέσα στην Αθήνα δύσκολα πετυχαίνω (εκτός κι αν δε μιλάμε για στενά αλλά μόνο για άδεια Κηφισίας και ελάχιστα φανάρια). Και βέβαια όταν έχω μηδενίσει και δεν έχω κάνει πολλά χλμ, λίγα δευτερόλεπτα στάσης με τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί αρκούν για να δω τη μέση κατανάλωση να ανεβαίνει. Τα τελευταία 27km έχω 8.8, χωρίς να πάω σαν κάβουρας αλλά ούτε και να το πατάω. Μεγάλη υπόθεση να μην την πετάς όλη την κινητική που έχεις αποκτήσει σε θερμότητα και να αποθηκεύεις ό,τι μπορείς κατά την επιβράδυνση για να το ξαναχρησιμοποιήσεις....
-
Μήπως ενα ντίζελ 207 ή Civic θα έκαιγε κάτω απο 6 λίτρα στην (άδεια) πόλη και με προσεκτική οδήγηση;
Το Outback (2lit diesel) με βάρος πανω απο 1,5 τόνο και μόνιμη τετρακίνηση, 'καίει' στην πόλη 7,5 με 8 λίτρα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς να το εχω μάθει ακόμα καλά.
Eνα χατσμπακ 1400 ή 1600 πετρέλαιο πρέπει να καίει μεταξύ 5 και 6 λιτρων.
Αυτός δεν είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξέλιξαν υδριβικά μοντέλα; -
Ολα τα στοιχεια ειναι απο το trip computer
Αθηνα προς Θεσσαλονικη
Μεση Ωριαια Ταχυτητα: 107km/h
Μεση καταναλωση: 8,3 L/100kmAlfa Romeo GT 1.8 T.Spark
-
Σκέψου ότι το δικό μου είναι 2λιτρο με βάρος λίγο πάνω από 1100 κιλά και κάτω από 8 lt/100km σε συνθήκες δεκαπενταύγουστου μέσα στην Αθήνα δύσκολα πετυχαίνω (εκτός κι αν δε μιλάμε για στενά αλλά μόνο για άδεια Κηφισίας και ελάχιστα φανάρια). Και βέβαια όταν έχω μηδενίσει και δεν έχω κάνει πολλά χλμ, λίγα δευτερόλεπτα στάσης με τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί αρκούν για να δω τη μέση κατανάλωση να ανεβαίνει. Τα τελευταία 27km έχω 8.8, χωρίς να πάω σαν κάβουρας αλλά ούτε και να το πατάω. Μεγάλη υπόθεση να μην την πετάς όλη την κινητική που έχεις αποκτήσει σε θερμότητα και να αποθηκεύεις ό,τι μπορείς κατά την επιβράδυνση για να το ξαναχρησιμοποιήσεις....
Το ρελαντί είναι θάνατος. Φέτος το χειμώνα για δουλειά βρέθηκα στο Κεφαλάρι Σάββατο. Περί της 7 πήρα το δρόμο της επιστροφής και πέτυχα το Ελληνικό μποτιλιάρισμα. Εκεί το auto-stop έσβησε τον κινητήρα για πάνω από μία ώρα καθώς έφτασα περίπου στις 8.45 το βράδυ στο σπίτι μου. Εκεί είδα την κατανάλωση να μην ανεβαίνει ρούπι και να μένει σταθερή στα 7 περίπου λίτρα. Ο φίλος που ερχόταν με χιλιάρι Ιαπωνικό πίσω μου είδε 9. Πρακτικά πρέπει να έφαγε 1~1.5 λίτρα στο ρελαντί.
Στο δίλιτρο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Πολύ μεγαλύτερες κινούμενες μάζες πολλαπλάσια ποσότητα λαδιού συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο για τις καταναλώσεις. Στο ΕΜΠ καθηγητής με ιδιαίτερη λατρεία στα Αμερικάνικα Τζιπ πολύ μεγάλου κυβισμού (ΗΕΜΙ engines) είδε φέτος τον Ιούνιο κατανάλωση πάνω από 30 λίτρα στα 100 όταν στα τέλη Ιουλίου είχε πέσει στα 18~20 και πάλι.
Μήπως ενα ντίζελ 207 ή Civic θα έκαιγε κάτω απο 6 λίτρα στην (άδεια) πόλη και με προσεκτική οδήγηση;
Το Outback (2lit diesel) με βάρος πανω απο 1,5 τόνο και μόνιμη τετρακίνηση, 'καίει' στην πόλη 7,5 με 8 λίτρα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς να το εχω μάθει ακόμα καλά.
Eνα χατσμπακ 1400 ή 1600 πετρέλαιο πρέπει να καίει μεταξύ 5 και 6 λιτρων.
Αυτός δεν είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξέλιξαν υδριβικά μοντέλα;Σε συνθήκες με πολύ ρελαντί όχι. Οι ταρίφες (που ζούν την πόλη με το κουτάλι) σπάνια πέφτουν κάτω από τα 10 λίτρα σε ταπεινά οχήματα (για Merc τα 13 είναι ο μέσος όρος). Σε συνθήκες αντίστοιχες κίνησης σε επαρχιακούς δρόμους τα diesel θα πετύχαιναν καταναλώσεις κάτω από τα νούμερα του IMA.
O diesel ως κινητήρας (ειδικά με τις τουρμπίνες μεταβαλλόμενης γεωμετρίας και τους άμεσους ψεκασμούς πολύ υψηλής πίεσης) είναι πολύ πιο αποδοτικός από την ατμοσφαιρική βενζίνη*. Το ρελαντί όμως είναι ρελαντί και εκεί είδε φως η Toyota και μπήκε με το Prius.
Οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν στον ύπνο όσον αφορά το θέμα αυτό. Η αντίδραση τους όμως μηχανολογικά ήταν εντυπωσιακή με τους HCCI κινητήρες που πρακτικα (Θεού θέλοντος) επιτυγχάνουν τον συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των δύο κόσμων.
Το θέμα που οδήγησε τους Ιάπωνες στα υβριδικά ήταν οι πολύ αυστηρές νόρμες της Καλιφόρνια που πρακτικά πριν 10 χρόνια ούτε στην φαντασία δεν μπορούσε να πιάσει κάποιος diesel κινητήρας.
- Αν το πάμε ως όγκο τα αποτελέσμα είναι εντυπωσιακά. Αν το πάμε ως ενέργεια λιγότερο καθώς το diesel παρουσιάζει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα με 38.6 MJ/lt έναντι του 34.8 MJ/lt της απλής βενζίνης (ή των 36 MJ/lt της 95άρας απλής).
Καθώς τα MJ είναι λίγο άγνωστη μονάδα να θυμίσω ότι:
1MJ = 0.278 kWh
Κοινώς στο ρεζερβουάρ του IMA των 50 λίτρων με μέση ενεργειακή πυκνότητα τα 36 MJ/lt έχω συνολική ενέργεια 1800 MJ ή 500.4 KWh. Πρακτικά δηλαδή σε ένα ταξίδι 1000 χιλιομέτρων που θεωρητικά μπορώ να επιτύχω με τα 5.0 λίτρα στα 100 θα έχω καταναλώσει τόση πρωτογενή ενέργεια όση καίει στο σπίτι της σε ηλεκτρικό (δευτερογενής μορφή) για 45 ημέρες μία τυπική 3μελής οικογένεια.
OFF TOPIC
Για να σας τσιγκλίσω ακόμα περισσότερο με μέσο κόστος κιλοβατώρας τα 8.761 cent (μέση τιμή για κατανάλωση από 800 ως 1600 KWh) για την ενέργεια αυτή (που την παραλαμβάνω δευτερογενώς οπότε πρακτικά έχω τριπλάσια απαίτηση πρωτογενούς ενέργειας) θα πλήρωνα 43.84 Ευρώ ενώ τώρα την πρωτογενή ενέργεια την πληρώνω (με τιμή 1.12) 56 ευρώ.
Αν τώρα έπρεπε να πληρώσω στο κόστος του εμπορίου την ενέργεια του diesel περί τα 0.75 ευρώ το λίτρο προ φόρων που θα απαιτείτο για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας των 500 KWh με τελική απόδοση 33% (στον ύπνο μου δηλαδή καθώς μιλώ για απόδοση μονάδας περί του 40% προ των απωλειών της διανομής) τότε θα έπρεπε να αγοράσω 500/0.33 = 1500 KWh (πρωτογενούς) = 5396 MJ πετρελαίου δηλαδή 139.78 λίτρα diesel που θα στοίχιζαν 104.84 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ελάχιστο κόστος από diesel παραγωγή (μόνον του καυσίμου παρακαλώ) μίας KWh ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 20.97 λεπτά. Αν βάλουμε και το κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού, αμοιβές προσωπικού, περιβαλλοντικούς δασμούς στη πηγή παραγωγής, κόστος διανομής και το κέρδος της ΔΕΗ ίσως να καταλάβουν κάποιοι γιατί πολλές φορές γίνομαι έξαλλος με κάτι Ελληναράδες Νησιώτες που δεν γουστάρουν Ανεμογεννήτριες γιατί η κατσίκα τους θα μείνει γεροντοκόρη καθώς ο τράγος θα γίνει gay......
Τέρμα το off-topic... Τα λέμε σε 8 μέρες....
-
Έρευνα Κατανάλωσης