-
περίμενα ότι θα υπήρχαν πολύ που θα το ήθελαν αλλα όχι και 20-0...
εγώ φαντάζομαι κάποιους που δεν θέλουν θάλλασα αλλα μεγαρα, nordsleife, αντε σέρρες..
-
Αν και ο τρόπος που όρισε η φύση είναι να τρώνε το κουφάρι μας διαφόρων ειδών σκουληκάκια...κι εγώ θα προτιμούσα να με αποτεφρώσουν!! Το θάψιμο είναι πολύ ψυχοφθόρο και μακάβριο...!
-
Ο χρήστης Theofaman έγραψε:
Συμφωνώ και επιπλέον γνώμη μου είναι ότι 1η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δωρεά οργάνων.Η δωρεά οργάνων συζητείται εδώ: http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=12533
Ας μείνουμε στην αποτέφρωση στο παρόν -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Θα το προτιμούσα!
Είχα κι εγω μια πολύ άσχημη εμπειρία (ξέρετε, το χειρότερο δεν είναι η ταφή αλλά η εκταφή) προτιμώ απλά να με θυμούνται όσοι με αγαπούσαν!Ακριβώς,δεν υπάρχει χειρότερη διαδικασία απ' την εκταφή,του να βλέπεις δηλαδή τα κόκκαλα ενός αγαπημένου προσώπου.Φρίκη...
-
Συμφωνώ κι εγώ υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο ililias
-
Ο χρήστης face έγραψε:
εγώ φαντάζομαι κάποιους που δεν θέλουν θάλλασα αλλα μεγαρα, nordsleife, αντε σέρρες..Τσσ...τσσ...τσσ...Υπάρχουν τέτοια άτομα στις μέρες μας...;;
-
κι εμένα στην πυρά....και στο Λυβικό μετά!
-
Οντως μακάβριο το θέμα, αλλά δυστυχώς πολύ συνηθισμένο ( ).
Εφόσον δεν μπορούν να με θάψουν σε κάποιο ήσυχο νεκροταφείο σε κάποιο βουνό ή σε κάποιο νησί, χίλιες φορές η καύση...
Στην Αθήνα, η παρούσα κατάσταση προσβάλει βάναυσα την μνήμη του νεκρού, την οικογένειά του αλλά και την Εκκλησία (η τελευταία βέβαια, δεν χαμπαριάζει έτσι και αλλιώς!).
-
παιδια και γω θελω να παω με τα παιδακια ... στη σχαρα
-
Ο χρήστης face έγραψε:
δεν θέλω να γίνω τροφή για ζωντανούς οργανισμούς...(το είπα όσο πιο μαλακ α μπορούσα).....Να υποθέσω ότι εσύ ο ίδιος είσαι vegetarian;
-
ΔΓ/ΔΑ
-
Επιτέλους!
Να γίνουν τα απομεινάρια μου αντικείμενο εκμετάλλευσης παπάδων και κορακιών με τίποτα!
Δωρεά οργάνων #1 προτεραιότητα (έχω ήδη συμπληρώσει τη σχετική δήλωση) και στη συνέχεια στην πυρά.
Βέβαια μέχρι να υπάρξουν οι αντίστοιχες υποδομές (και με δεδομένη την αντίδραση των 'τοπικών κοινωνιών' και αντιδραστικών δημάρχων), θα περάσουν χρόνια...
-
**Κι εγώ υπερ αποτέφρωσης.Άντε αρκετοί μαζευτήκαμε,ας ξεκινήσει η διαδικασία για group buy μέσω φόρουμ να μας έρθει και φθηνότερα
Το θέμα είναι ότι για αρκετό χρονικό διάστημα(μέχρι και να το υιοθετήσει η ελληνική κοινωνία και να οργανωθούν οι κόρακες)ο συγκεκριμένος νόμος θα παραμείνει ουσία ανενεργός **
-
Συμφωνώ! Ήταν επιτέλους καιρός να γίνει.
Ομως το τελευταίο δεν το κατάλαβα. Το κόστος θα βαρύνει την πολιτεία; τους δήμους;
Απ' ότι έχω ακούσει το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο. Κάτι έχω ακούσει για 4000-5000 Ευρώ. Ισχύει; -
Κόστος μέσης κηδείας: 1000 ευρώ (αν σε βρουν μπόσικο τα κοράκια, ειδικά αυτά με άκρες στα νεκροτομεία, πάει αρκετά παραπάνω)
Κόστος ενός αξιοπρεπούς τάφου: 800 ευρώ
Κόστος μνημόσυνων στο νεκροταφείο: 100+ ευρώ
Κόστος συγυρίσματος τάφου και ανάμματος καντηλιού: 30 ευρώ ανά μήνα ήτοι 360/έτος ή ~1000 ευρώ για την τριετία ως την εκταφή.Σύνολο (χωρίς έξτρα λουλούδια, καφέδες, εστιατόρια κλπ) ένα τριχίλιαρο.
Εγώ απάντησα ΔΞ/ΔΑ γιατί νομίζω πως η τύχη της σωρού μου είναι υπόθεση των ανθρώπων που μένουν πίσω. Αν αισθανθούν καλύτερα με την κανονική κηδεία, ας το κάνουν έτσι. Εμένα σκασίλα μου εκεί που θα'μαι. -
Συμφωνώ απολύτως με τη δυνατότητα επιλογής.
Προσωπικά, όμως, προτιμώ τα κυπαρισάκια... Με τις φωτιές δεν τα πάω καλά. Ελπίζω να το καταλάβω πότε θα είμαι ετοιμοθάνατος για να μετακινηθώ έγκαιρα προς στο χωριό μου ώστε να μην επιβαρύνω τους συγγενείς μου με 'μεταφορικά'! (ωμότητα, ε; )
BTW να ρωτήσω κάτι μηπως το γνωρίζει κανείς; Αν το επιθυμώ, μπορώ να θαφτώ στον κήπο μου ή στο κτήμα μου;
Θα μάζευα φίλους και συγγενείς και τα λεφτά του παπά και του νεκροθάφτη θα τα έδινα σε μια τζαζ μπάντα να κοπανάει τρεις ώρες στο ύπαιθρο και σε κρασί... Είναι καλύτερο έτσι γιατί πιστεύω ότι, με τον τρόπο αυτό, δε θα με σιχτιρίσει κανείς που την έκανα! -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κόστος μέσης κηδείας: 1000 ευρώ (αν σε βρουν μπόσικο τα κοράκια, ειδικά αυτά με άκρες στα νεκροτομεία, πάει αρκετά παραπάνω)
Κόστος ενός αξιοπρεπούς τάφου: 800 ευρώ
Κόστος μνημόσυνων στο νεκροταφείο: 100+ ευρώ
Κόστος συγυρίσματος τάφου και ανάμματος καντηλιού: 30 ευρώ ανά μήνα ήτοι 360/έτος ή ~1000 ευρώ για την τριετία ως την εκταφή.Σύνολο (χωρίς έξτρα λουλούδια, καφέδες, εστιατόρια κλπ) ένα τριχίλιαρο.
Εγώ απάντησα ΔΞ/ΔΑ γιατί νομίζω πως η τύχη της σωρού μου είναι υπόθεση των ανθρώπων που μένουν πίσω. Αν αισθανθούν καλύτερα με την κανονική κηδεία, ας το κάνουν έτσι. Εμένα σκασίλα μου εκεί που θα'μαι.Βαλε και την ψυχικη φθορα....
-
Οταν εγω πεθανω ......χεστηκα τι θα με κανουν.
-
Mακάβρια παρατήρηση:
Τα οστά παραμένουν ακέραια μετά την αποτέφρωση.
Εκτός αν ψηθούμε σε πολλή δυνατή φωτιά, οπότε δεν θα μείνει κανένα ίχνος.Αρχαιολογικά, έχει πιστοποιηθεί η καύση των νεκρών, ως ταφικό έθιμο, κατά τη Μέση εποχή του Χαλκού [2.200-1.600πΧ. περίπου] και κατά τη Μυκηναική εποχή. Είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις. Θεωρείται επείσακτο έθιμο από την Ανατολή, καθώς στους τάφους με καύση έχουν βρεθεί και κτερίσματα από τον χώρο της Εγγύς Ανατολής. Εκείνη την εποχή οι καύσεις αντικαταστέσαν τους ενταφιασμούς στην Κ.Ευρώπη.
Στη μετά-Μυκηναική εποχή οι καύσεις σε Αθήνα, Λευκαντί, Σαλαμίνα και Άργος διακρίνονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.
Στους πρωτογενείς η καύση γίνεται μέσα στον τάφο, στους δευτερογενείς όχι.
Στη Γεωμετρική περίοδο υπάρχουν και καύσεις και ενταφιασμοί.Πώς γινόταν όμως η καύση;
Από τον 8ο αι. και μετά ο νεκρός αποτεφρώνεται στον ίδιο του τον τάφο. Η καύση δηλ. είναι πρωτογενής. Τα ξύλα βρίσκονται in situ, δηλ. μέσα στον τάφο, που είναι λακκοειδής, δηλ. ένας απλός λάκκος.
Το πρόβλημα ήταν ο σωστός εξαερισμός. Δηλαδή η τροφοδοσιά του λάκκου με οξυγόνο, ώστε η πυρά να διατηρηθεί, διότι διαφορετικά [αν δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο η αποτέφρωση δεν θα γινόταν σωστά, και το σώμα θα μισοκαιγόταν].
Έτσι κατασκεύασαν αύλακες εξαερισμού στους λάκκους, μέσω των οποίων περνούσε ο αέρας, που δυνάμωνε τη φωτιά.
Αφού λοιπόν, όλα ήταν έτοιμα, αύλακες, ξύλα στο δάπεδο του λάκκου κλπ, άναβε η φωτιά. Πάνω από τη φωτιά τοποθετείτο η κλίνη, μια σιδερένια κατασκευή που πάνω της εναπόθεταν το σώμα του νεκρού.
Η φωτιά ήταν τόσο δυνατή ώστε μετά το πέρας της διαδικασίας σχηματίζονταν δύο στρώματα: το κατώτερο στρώμα ήταν η καύσιμη ύλη, χρώματος μαύρου, και το ανώτερο ήταν η τέφρα του νεκρού, χρώματος λευκού.Η αποτέφρωση μικρών παιδιών δεν ήταν διαδεδομένη, αν και έχουν βρεθεί θέσεις με διατηρημένα οστά. Στην περίπτωση των παιδιών συνηθιζόταν ο εγχυτρισμός. Τα έβαζαν δηλαδή μέσα σε μεγάλα αγγεία.
Δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο το έθιμο της καύσης καθώς έχει μακρά προιστορία.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
[...]Η τροπολογία ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ το ΚΚΕ μειοψήφησε επειδή θεώρησε τη ρύθμιση δειλό βήμα.
Το 'γενναίο βήμα' προφανώς θα ήταν να θεσπιστεί υποχρεωτική καύση των εργοδοτών ζωντανών.
Πολυ καλό.....
Nόμιμη πλέον η αποτέφρωση των νεκρών