-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Οχι,greo,το βλέπεις όπως θέλεις να το δεις.
Ο Ιησούς, ο Χάρης, ο Τάδε, ο Δείνα, ο οποιοσδήποτε.
[snip]Με φώναξε κανείς;
Και μια (εύλογη) απορία: ποια η ακριβής σημασία της ύπαρξης ή όχι του Ιησού;
Έστω ότι ΔΕΝ υπήρξε. Τι αποδεικνύεται; Μη βιαστείτε να μου πείτε πως καταρρίπτεται ο χριστιανισμός, διότι τότε η αμέσως επόμενη ερώτησή μου θα είναι 'ο Θεός υπήρξε'; -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
[snip]Με φώναξε κανείς;
Έστω ότι ΔΕΝ υπήρξε. Τι αποδεικνύεται; Μη βιαστείτε να μου πείτε πως καταρρίπτεται ο χριστιανισμός, διότι τότε η αμέσως επόμενη ερώτησή μου θα είναι 'ο Θεός υπήρξε';Ναι!
Γιατί η βάση του χριστιανισμού είναι το τρίπτυχο πατήρ-υιός-άγιο πνεύμα, συνοδευόμενη από την δισυπόστατη φύση του ιού (άνθρωπος και θεός ταυτόχρονα).
Άρα, αν ο υιός, δεν υπήρξε ως ανθρώπινη οντότητα, καταρρίπτεται ένα από τα βασικά θεμέλια της συγκεκριμένης θρησκείας...
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος θεός, απλά αποκλείεται να είναι ο κατά τον χριστιανισμό εννοούμενος θεός.
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
Tο φεγγάρι να κοιτάζετε και όχι το δάχτυλο.Όχι το δάχτυλο ούτε το νύχι ούτε την παρανυχίδα. Το φεγγάρι.
Ρε bruce, το χεις ξαναγράψει αυτό με το δάκτυλο και το φεγγάρι.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις...
Θες να πεις ότι όποιος πιστεύει, το κάνει μακρυά από έρευνες, ιστορίες κλπ, επειδή κάτι νιώθει μέσα του ή κάτι άλλο;
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
Καμμία σχέση.............. Άλλωστε το σωστό είναι 'πίστευε και μη, ερεύνα'.Έτσι θα έπρεπε να είναι, αλλά αυτός που το είπε δεν έβαλε κόμμα (,).
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
Καμμία σχέση.............. Άλλωστε το σωστό είναι 'πίστευε και μη, ερεύνα'.Άρα;
Εξακολουθώ να μη καταλαβαίνω τι θες να πεις...
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
Καμμία σχέση.............. Άλλωστε το σωστό είναι 'πίστευε και μη, ερεύνα'.Βασικά το κόμμα προσετέθη σε πολύ μεταγενέστερους χρόνους (προ διετίας ή τριετίας σε τηλεοπτική συζήτηση). Το σωστό είναι 'Πίστευε το θαύματι και μη ερεύνα τοις λογισμοίς' (δ' οικουμενική σύνοδος).
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
[snip]Με φώναξε κανείς;
Έστω ότι ΔΕΝ υπήρξε. Τι αποδεικνύεται; Μη βιαστείτε να μου πείτε πως καταρρίπτεται ο χριστιανισμός, διότι τότε η αμέσως επόμενη ερώτησή μου θα είναι 'ο Θεός υπήρξε';Ναι!
Γιατί η βάση του χριστιανισμού είναι το τρίπτυχο πατήρ-υιός-άγιο πνεύμα, συνοδευόμενη από την δισυπόστατη φύση του ιού (άνθρωπος και θεός ταυτόχρονα).
Άρα, αν ο υιός, δεν υπήρξε ως ανθρώπινη οντότητα, καταρρίπτεται ένα από τα βασικά θεμέλια της συγκεκριμένης θρησκείας...
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος θεός, απλά αποκλείεται να είναι ο κατά τον χριστιανισμό εννοούμενος θεός.
Οπότε πάμε σ'αυτό που έλεγε ο Σαούλ/Παύλος για να τονώσει την πίστη των πρώτων χριcτιανών πως 'αν δεν αναστήθηκε ο Χριcτός, τότε πιστεύουμε μάταια' - και επειδή ουδείς θρησκόληπτος παραδέχεται πως η πίστη του είναι μάταιη, αποδέχθηκαν πως ο Ιησούς αναστήθηκε...
-
[snip]Με φώναξε κανείς;
Δεν νομίζω πως ισχύει ο παραπάνω συλλογισμός. Αν πιστεύεις άκριτα πως υπάρχει Θεός και Άγιο Πνέυμα, πιστεύεις επίσης άκριτα ότι ο Ιησούς υπήρξε και ως άνθρωπος. Αν δεν πιστεύεις, δεν πιστεύεις.
Και δεν ισχύει μονάχα για το χριστιανισμό αλλά για όλες τις θρησκείες.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
[snip]Με φώναξε κανείς;
Δεν νομίζω πως ισχύει ο παραπάνω συλλογισμός. Αν πιστεύεις άκριτα πως υπάρχει Θεός και Άγιο Πνέυμα, πιστεύεις επίσης άκριτα ότι ο Ιησούς υπήρξε και ως άνθρωπος. Αν δεν πιστεύεις, δεν πιστεύεις.
Και δεν ισχύει μονάχα για το χριστιανισμό αλλά για όλες τις θρησκείες.
Αν πιστεύεις άκριτα, (όχι εσύ, τρόπος του λέγειν) τότε δεν θα περάσει ΠΟΤΕ απ' το μυαλό σου η ιστορική υπόσταση του Ιηοσύ-ιυού, άρα και δεν θα έκανες την συγκεκριμένη ερώτηση...
Εγώ όμως απαντάω σε κάποιον που του δημιουργήθηκε αυτή η απορία, κάτι που σημαίνει ότι έχει τις αμφιβολίες του!
Ή κάνω λάθος;
-
Αν πιστεύεις άκριτα, (όχι εσύ, τρόπος του λέγειν) τότε δεν θα περάσει ΠΟΤΕ απ' το μυαλό σου η ιστορική υπόσταση του Ιηοσύ-ιυού, άρα και δεν θα έκανες την συγκεκριμένη ερώτηση...Εγώ όμως απαντάω σε κάποιον που του δημιουργήθηκε αυτή η απορία, κάτι που σημαίνει ότι έχει τις αμφιβολίες του!
Ή κάνω λάθος;
Εννοώ πως όσοι πιστεύουν (δλδ συνειδητά ή/και φανατικά) δεν πρόκειται να σταματήσουν να πιστέυουν ακόμα και να μην υπήρξε ιστορικά ο Ιησούς.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αν πιστεύεις άκριτα, (όχι εσύ, τρόπος του λέγειν) τότε δεν θα περάσει ΠΟΤΕ απ' το μυαλό σου η ιστορική υπόσταση του Ιηοσύ-ιυού, άρα και δεν θα έκανες την συγκεκριμένη ερώτηση...
Εγώ όμως απαντάω σε κάποιον που του δημιουργήθηκε αυτή η απορία, κάτι που σημαίνει ότι έχει τις αμφιβολίες του!
Ή κάνω λάθος;
Εννοώ πως όσοι πιστεύουν (δλδ συνειδητά ή/και φανατικά) δεν πρόκειται να σταματήσουν να πιστέυουν ακόμα και να μην υπήρξε ιστορικά ο Ιησούς.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μας αφορούν τέτοιες αντιλήψεις, καθώς εδώ επιχειρούμε μια λογική προσέγγιση ενός μέρους της θρησκείας.
Αν κάποιος πιστεύει άκριτα/φανατικά/συνειδητά δεν θα μπει σε μια τέτοια διαδικασία σκέψης.
Εννοείται ότι δεν πρόκειται να πειστεί ακόμη και αν του φέρω βίντεο με τον Ιησού να ομολογεί ότι είναι μακρινός ξάδερφος του θεού και όχι γιός του!
-
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μας αφορούν τέτοιες αντιλήψεις, καθώς εδώ επιχειρούμε μια λογική προσέγγιση ενός μέρους της θρησκείας.
Αν όντως επιχειρούμε κάτι τέτοιο εδώ, τότε άδικα το κάνουμε. Λογική και θρησκεία σπάνια τέμνονται (για να μην πω ποτέ).
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αν όντως επιχειρούμε κάτι τέτοιο εδώ, τότε άδικα το κάνουμε. Λογική και θρησκεία σπάνια τέμνονται (για να μην πω ποτέ).
Γι' αυτό λέω 'ενός μέρους της θρησκείας'. Αν 'ισχύει' ο χριστιανισμός, τότε θα πρέπει να υπάρχει και η ιστορική υπόσταση του υιού-Ιησού. Μ' αυτό το θέμα ασχολούμαστε εδώ. (νομίζω, δηλαδή)
Τώρα το αν κάποιος πιστεύει ή όχι και για ποιό λόγο, είναι άλλο θέμα....
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εννοώ πως όσοι πιστεύουν (δλδ συνειδητά ή/και φανατικά) δεν πρόκειται να σταματήσουν να πιστέυουν ακόμα και να μην υπήρξε ιστορικά ο Ιησούς.Αυτό είναι βέβαιο. Εξακολουθούν άλλωστε να υπάρχουν άτομα που πιστευούν πως η Γη είναι επίπεδη (Flat Earth Society)... Πλην όμως, δεν μας αφορά καθόλου.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Αυτό είναι βέβαιο. Εξακολουθούν άλλωστε να υπάρχουν άτομα που πιστευούν πως η Γη είναι επίπεδη (Flat Earth Society)... Πλην όμως, δεν μας αφορά καθόλου.
Αυτό που λές είναι εντελώς λάθος.
Άλλο κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί και άλλο η μεταφυσική.
Και βεβαίως μας αφορά.
Η πίστη (σε οτιδήποτε) είναι από τα κυριότερα κίνητρα των ανθρωπων.
Με βάση την πίστη έγιναν τα μεγαλύτερα τολμήματα.
Από τις εξερευνήσεις μέχρι τις ανακαλύψεις.
Η θρησκευτική πίστη είναι και αυτή ισχυρή και αναγκαία.
Μπορεί με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις εποχές, αλλά πάντα αναγκαία. -
Λυπάμαι πολύ, αλλά εδώ σφάλλεις. Εδώ εξετάζουμε αν υπάρχουν αποδείξεις ιστορικού χαρακτήρα για την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου προσώπου που παρουσιάζεται από κάποιες ΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ χαρακτήρα πηγές ότι είχε μια συγκεκριμένη δράση. Δεν κάνουμε μεταφυσική συζήτηση, άλλωστε την μεταφυσική πάντοτε την απέρριπτα ως μη έχουσα θέση στη σκέψη ενός ελλόγου όντος.
-
Λυπάμαι πολύ, αλλά εδώ σφάλλεις. Εδώ εξετάζουμε αν υπάρχουν αποδείξεις ιστορικού χαρακτήρα για την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου προσώπου που παρουσιάζεται από κάποιες ΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ χαρακτήρα πηγές ότι είχε μια συγκεκριμένη δράση. Δεν κάνουμε μεταφυσική συζήτηση, άλλωστε την μεταφυσική πάντοτε την απέρριπτα ως μη έχουσα θέση στη σκέψη ενός ελλόγου όντος.Σφάλλω σχετικά με το τι συζητάμε σε αυτό το θέμα?
Η σφάλλω στην απάντηση που σου δίνω στην τοποθέτηση σου περί πίστης?Καλό είναι να βλέπουμε που απαντάει ο άλλος.
-
άλλωστε την μεταφυσική πάντοτε την απέρριπτα ως μη έχουσα θέση στη σκέψη ενός ελλόγου όντος.Aκριβώς. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι οι Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Descartes, Heidegger, Hegel, Eccles, Martin κ.α. ΔΕΝ ήταν έλλογα όντα.
Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τον skullone.
-
δεν είπατε το σημαντικότερο!
την επίπτωση που έχει ο χριστιανισμός στα πορτοφολια μας!
αυριο να δείτε με τον άγιο Βαλεντίνο -
Ο χρήστης sokos έγραψε:
δεν είπατε το σημαντικότερο!
την επίπτωση που έχει ο χριστιανισμός στα πορτοφολια μας!
αυριο να δείτε με τον άγιο ΒαλεντίνοΑυτό είναι marketing δεν είναι θρησκεία....
[Διάσπαση] Περί ιστορικής υπόστασης του Ιησού Χριστού