-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
εγω παντως θα ρωταγα και για τα κονι...ειναι αρκετΑ διαδεδομενη λυση η επισκευη τους...Εννοειται Πανο,πρωτα θα ρωτησω για τα κονι,γι αυτο αλλωστε και τα προτιμησα με δεδομενο οτι ειναι επισκευαζομενα.
-
Τα RSP είναι η φθηνότερη και η πιο σίγουρη επιλογή.
Τα SELEX είναι ακριβότερη αλλά δείχνει να αξίζει εξίσου τα λεφτά της. Τα Selex Sport τα έχουμε φορέσει με H&R σε Focus 1.6 και τα αποτελέσματα ενθουσίασαν. Άνεση και οδηγική συμπεριφορά. Ο οδηγός νόμιζε ότι δεν γέρνει καθόλου. Νόμιζε λέμε...
Τα Sport είναι όπως ακούγονται για σπορ χρήση και έως 3εκ χαμήλωμα.
Τα Tuning είναι ημιαγωνιστικά κατάλληλα για χρήση δρόμου και για χαμήλωμα από 3 έως 8εκ.
Τα Competition είναι ΜΟΝΟ για αγωνιστική χρήση και δουλεύουν σωστά σε οποιοδήποτε ύψος. Κοστίζουν τα ίδια λεφτά με τα Tuning.Όλα τα SELEX είναι ρυθμιζόμενα κατά το rebound και παράγονται σε αερίου λαδιού και σε λαδιού. Άρα μιλάμε για δύο είδη ανά κατηγορία. Τα σκέτα λαδιού είναι λίγο περισσότερο σπορ (μειωμένη άνεση).
Τιμές για τα Selex δεν μπορώ να δημοσιεύσω γιατί γνωρίζω μόνο με την έκπτωση που αγοράζω ως PRCC και δεν θέλω να εκθέσω την AMORTEAM. Οπότε παίρνετε στον εισαγωγέα και ρωτάτε να μάθετε. Λεπτομέρειες μόνο στα φιλαράκια που ενδιαφέρονται και μέσω pm.
RSP για 2λιτρο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Μία τετράδα ήρθε και την τσάκωσα (προσωπική παραγγελία). Η επόμενη είναι για τον Γιάννη αλλά μας είπε ότι θα φέρει άλλη μία για καναν λοξό που δεν θέλει τα RSP του 1.6.
Αυτό που σώζει τα σαξόραλλα και τα κάνει υπερόπλα είναι το βάρος τους και ένας καλός οδηγός ευκολότερα μπορεί να γυρίσει μία δύσκολη κατάσταη υπέρ του. Έτσι και αν κάνουν αποτυχημένη επιλογή δεν χάλασε κι ο κόσμος. Το βάρος λειτουργεί ως ιδανικός καταλύτης.
Οδήγησα 106 Rallye με Bilstein GrN και διαπίστωσα ότι είναι πάνσκληρα στο bound αλλά με σχεδόν ανύπαρκτο rebound (αναλογικά με το bound αφού το GrN δύσκολα γονατίζει αλλά εάν γονατίσει δεν έχει το rebound που θα κόψει την ορμή επαναφοράς) πράγμα απαράδεκτο για τα δεδομένα μου αφού εύκολα μία άτσαλη είσοδος σε στροφή θα προκαλέσει δύσκολη υποστροφή, για να μην πω για την 'σφαλιάρα του Κωσταντάρα' που καραδοκεί σε υπερστροφικές καταστάσεις.... ΠΑΦΦΦ... γειά σας! Μόνο που τα ραλλάκια είναι ελαφριά και σε συνδυασμό με την άφθονη δύναμη-ροπή (για το βάρος τους) ο γνώστης τα επαναφέρνει όπου θέλει και τελικά η μ@λακία γίνεται παιχνίδι. Σε εμάς με τα 206 όμως δεν είναι έτσι. Το αυξημένο βάρος δεν μας συγχωρεί αστοχίες επιλογών. Και το παιχνίδι γίνεται εύκολα μ@λακία...Το παραπάνω παράδειγμα είναι για όσους τυχόν εξακολουθούν να υποτιμούν τα RSP επειδή είναι φτηνά. Είναι ΜΑΚΡΑΝ ανώτερα από τα μαμίσια του RC (έχω φάει φάπες... έχω χάσει μούρες...) και τα θεωρώ πολύ ανώτερα από Bilstein που δεν πέρασαν από τα χέρια του Κυρλαγκίτση. Μάλλον η Bilstein είναι κορυφή για τυς Γερμανούς ή εάν της σκάσεις κανά χιλιάρικο... Ευχαριστώ αλλά με τόσα λεφτά υπάρχει και η Peugeot Sport και κλείσαμε.
-
Το site της SELEX: http://www.selexweb.com/angles/Homepage.htm
Είχα δυσκολευτεί για να το βρω. Μόνο το παράρτημά τους στον Καναδά βρίσκεις με τη μία. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Αυτό που σώζει τα σαξόραλλα και τα κάνει υπερόπλα είναι το βάρος τους και ένας καλός οδηγός ευκολότερα μπορεί να γυρίσει μία δύσκολη κατάσταη υπέρ του. Έτσι και αν κάνουν αποτυχημένη επιλογή δεν χάλασε κι ο κόσμος. Το βάρος λειτουργεί ως ιδανικός καταλύτης.
Οδήγησα 106 Rallye με Bilstein GrN και διαπίστωσα ότι είναι πάνσκληρα στο bound αλλά με σχεδόν ανύπαρκτο rebound (αναλογικά με το bound αφού το GrN δύσκολα γονατίζει αλλά εάν γονατίσει δεν έχει το rebound που θα κόψει την ορμή επαναφοράς) πράγμα απαράδεκτο για τα δεδομένα μου αφού εύκολα μία άτσαλη είσοδος σε στροφή θα προκαλέσει δύσκολη υποστροφή, για να μην πω για την 'σφαλιάρα του Κωσταντάρα' που καραδοκεί σε υπερστροφικές καταστάσεις.... ΠΑΦΦΦ... γειά σας! Μόνο που τα ραλλάκια είναι ελαφριά και σε συνδυασμό με την άφθονη δύναμη-ροπή (για το βάρος τους) ο γνώστης τα επαναφέρνει όπου θέλει και τελικά η μ@λακία γίνεται παιχνίδι. Σε εμάς με τα 206 όμως δεν είναι έτσι. Το αυξημένο βάρος δεν μας συγχωρεί αστοχίες επιλογών. Και το παιχνίδι γίνεται εύκολα μ@λακία......παρόλα αυτά η άνεση που προσφέρει 1 106 με τέτοια ανάρτηση είναι για γέλια...
για αγωνιστικό καλό είναι αλλά στο δρόμο θρηματίζεις πάγο...
Ιδίως σε συνδυασμό με κάνα 3ποντο ελατήριο...
κοπανάει σχεδόν πανού ακόμα και σε καπάκια ΕΥΔΑΠ...
Δεν το έχω δοκιμάσει σε 206 αλλά θεωρώ ότι με αναλογικά σκληρά (σε σχέση με του 106 και για το βάρος του 206) ελατήρια (και ράβδους πίσω + 4 σοβαρά αμορτισερ) και το 206 θα γίνεται αρκετά 'γρήγορο σε αντιδράσεις'
(χωρίς ποτέ φυσικά τα φτάσει το 106 λόγω αδράνειας του επιπλέον βάρους)
αλλά θα χάσει αυτή την άνεση που έχει στις λακούβες ανωμαλίες σαμαράκια κλπ κλπ...
Ίσως με 320~350άρια ελατήρια + 22mm πίσω ραβδους + 22mm εμπρος / 22mm πίσω (για το 1,6) αντιστρεπτικές (και λίγο παχύτερα γενικώς για 2gti και rc) να γίνει αυτό που λέμε παιχνιδιάρικο σαν (όχι ίδιο) με 106 αλλά θα χάσει στις λακούβες και στις ανωμαλίες... -
ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΒΟΛΤΑ?
εβαλα τα πισω μονο.στα μπροστα καπισια θελει μια πατεντουλα...υπερστροφη is back....
το προβλημα πισω στο 206 ειναι
α.το μηκος του βραχιονα που δημιουργει αλλες ροπες (πολυ πιο μακρυ απο 106-306)
β. η διαδρομη της πισω αναρτησης που ειναι παρα πολυ μεγαλη...οποιος τα λυσει αυτα τα δυο βλεπει ενα κωλο γνησιο γαλλικο?
πως?
α. αξονας rc που επιτρεπει στο βραχιονα να μενει σταθερος σε ολο το μηκος της διαδρομης και υπο οποιοδηποτε φορτιο
β. ραβδοι στρεψεως 21+τονιζω οτι και του μακη που οδηγησα +αλλο ενα με 20αρες δεν ειχαν την αισθηση του κωλου που εχω....
επισης το αμαξι εχει αναπνευσει αρκετα πλεον...ειμαι μπροστα απο μαμα 206
-
Του Μάκη το 206 αυτή της στιγμή αδικείται καθότι τα RSP του είναι πολύ παλιά και λογικά δεν πρέπει να δουλεύουν σωστά πλέον (για να μην πω ότι πρέπει να είναι χάλια σαν του Γιάννη). Όταν τα αλλάξει ξαναπάρτο.
-
μιλτο καμια σχεση. το βλεπω και απο το δικο μου με χαλια και καινουργια αμορτισερ...
οσο καλο και να ειναι το αμορτισερ δεν μπορει να αποκαταστησει και τη λειτουργια του ελατηριου
-
Ναι φυσικά, δεν είναι μόνο τα αμορτισέρ. Του Μάκη δεν έχει καμία σχέση ούτε με το δικό μου κι ας βάλει και καινούρια RSP. Έχω υποδειγματική απόκριση, κάτι που δεν ισχύει στου Μάκη.
-
μιλτο πως την εχεις την αποκριση πισω?
-
Όχι τόσο καλή όσο εμπρός αλλά σε καμία περίπτωση δυσάρεστη. Οφείλεται κυρίως στην σημαντική βελτίωση του εμπρός μέρους, διαφορετικά δεν θα ανέφερα υστέρηση. Είναι και ο λόγος που σκέφτομαι σοβαρά την τοποθέτηση ράβδων 21-22χιλ πίσω.
Το ουσιαστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η ισορροπία στο αυτοκίνητο είναι πολύ καλή δεδομένου ότι το εμπιστεύομαι όπως παλαιότερα και σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως δύο πράγματα. Τα RSP και τα Parada που ΔΕΝ είναι σκληροπρόφιλα (είναι ακριβώς όπως τα Pirelli P7000 που δυστυχώς δεν βγαίνουν στις διαστάσεις μας).
Τελικά το σκληρό προφίλ στα ελαστικά δεν του πάει καθόλου. Ναί μεν αυξάνεται η απόκριση αλλά χάνει δυσανάλογα σε προειδοποίηση όπως και σε συμπεριφορά στο όριο και πάνω (πολύ απότομο και δύστροπο) και μόνο στην πίστα δεν ισχύει αυτό, αφού το τραχύ οδόστρωμα είναι σε θεση να δουλέψει τα πλαϊνά.
Το σωστό λάστιχο-ανάρτηση-setup κλπ για τον ανάλογο δρόμο-χρήση-οδηγό κλπ. Οι προτάσεις μου στο εξής θα είναι ακόμη πιο συντηρητικές και ζήτω τα RSP και τα φιλικά UHP ελαστικά.Η πρόσφυση από τα Parada είναι αλλού ακόμη και σε ολισθηρό οδόστρωμα. Είναι καλύτερα (!!) κι από τα πάρα πολύ καλά AVS Sport που δυστυχώς είχα για μόνο 5000χλμ. Και γ@μώ τα λάστιχα! Μόλις σήμερα είδα ότι είναι πολύ καλά και στην βροχή (ούτως ή άλλως με τις λαχτάρες που έζησα με τα ημισλίκ δεν θα ρισκάρω τίποτα στην βροχή για να δω τα Parada μέχρι πού φτάνουν). Και από ό,τι βλέπω τα AVS Sport που είχα (205/50/15 89V RF) είναι σαφώς πιο πιστιάρικα από τα Parada... Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η διάσταση 195/50/15 μας πάει πολύ, πάρα πολύ. Τελικά πρέπει να είμαι πολύ χαρούμενος για την (αναγκαστική) επιλογή μου.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
...Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η διάσταση 195/50/15 μας πάει πολύ, πάρα πολύ......αχ και να ξέρες πόσο καιρό το λέω σε όσους με 15άρια αλλά μερικοί~μερικοί δεν με ακούνε... και επιμένουν στα 55άρια...
-
Άλλαξα πριν μιαμιση εβδομάδα λάστιχα και εβαλα και γω 50αρια.
Η πληροφορία και η απόκριση είναι πολύ καλύτερη.
Και περίμενα να στρωθουν και λίγο μιασ και ο πατέρας μου το πήγε ένα ταξιδάκι, ώστε να εχω καλύτερη άποψη. Ολα καλύτερα ασυζητητή, αν και λίγο λιγοτερο άνετα αλλά πολύ πιο γλυκά σε αντιδράσεις και καλύτερο τιμόνι. Έτσι μπήκα και στο ματι του κολλητού μου που και αυτός είναι φαν των εργοστασιακών διαστάσεων. -
nai παιδακια αν εγω βαλω χαμηλοτερο προφιλ δε θα ξερω απο ποια μερια σβουριξα...ηδη το αμαξι ειναι πολυ απολυτο και αμεσο στις αντιδρασεις του...
εκτος αυτου οταν θελω να εχω τα οφελη ενος χαμηλοπροφιλου φορτωνω 38πιεση και το εξαλτο γινεται βραχος...ενα αμαξι δε στριβει απο τα λαστιχα. στα λαστιχα παταει. αυτο πρεπει να μας γινει μαθημα καποτε...
τωρα λοιπον που ολοι συμφωνειτε οτι το 195-50 ειναι μαστ για πιο νορμαλ καταστασεις απο το δικο μου
πεστε και εμενα που κορακιαζω τοσα χρονια...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 195-50-16???????????μηπως ειναι το απολυτο?
και 16αρα για προσφυση και ολα τα οφελη μιας μεγαλης ζαντας (6.5 μονο)
και 195 για να μη κοψει επιδοσεις
και 50 για να εχεις μια σχετικη ανεση και προοδευτικοτητα στις αντιδρασεις ...οσον αφορα τα ρεκορντ θεωρω και εγω οτι πρεπει να ειναι πολυ καλη επιλογη...δοξα το θεω ο μιλτος εξω δεν εχει πεσει ως τωρα...
ακομα και βαλβολινες που τον εκραζα εχω αρχισει να αναθεωρω...
ο δε δημητρης μιλτο με το rc εχει παθει πλακα...και αυτος αλλαξε μονο μπλοκε...τιποτα αλλο (βεβαια ειχε τις αθλιες μαμα που το ειχαν κανει καρβουνο το σαζμαν) -
195/50/16; Γιατί όχι; Όμως έχω τις 15ρες Speedline Tourini και δεν πρόκειται να αλλάξω ξανά ζάντες. Έκλεισα. Οπότε ας δοκιμάσει κανας άλλος.
Για 15ρες θεωρώ καλύτερη επιλογή:
1ον) 195/50/15
2ον) 205/50/15
3ον) 195/55/15Για τα 185/55/15 δεν ξέρω αλλά πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα από τα 195/55/15 (ή έστω μέσες άκρες τα ίδια) και σε καμία περίπτωση χειρότερα.
Αν όμως συνυπολογίσουμε και το κόστος τεσσάρων καινούριων ελαστικών τότε τα 195/50/15 είναι η απόλυτη επιλογή.
Όσο για τις βαλβολίνες όταν κλείσεις μήνα θα παραμιλάς περισσότερο...
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 195-50-16???????????4% μεγαλύτερη διάμετρο τροχού = 4% λιγότερη ροπή = 4% λιγότερη ιπποδύναμη σε όλο το φάσμα στροφών. Αν όμως έχεις κοντό διαφορικό δεν σε ενδιαφέρει και πολύ.
-
http://www.psclub.gr/tools/tire_calculator.html
1%....apo to 195-55-15 -
4% από το 195/50-15 ....
η αλλιώς αν εσύ είσαι μαμά με 195/50-16 και ο άλλος μαμά με 195/50-15 θα είναι σαν εκείνος να φοράει 16/65...
και ξέρεις πως είναι -
Τη δευτέρα μάλλον θα δοκιμάσω το 185/55/15, (σήμερα άργησα να ξυπνήσω) και θα γράψω εντυπώσεις. Για να δουμε τι θα δούμε...?
-
Ο χρήστης MEMsound έγραψε:
4% από το 195/50-15 ....
η αλλιώς αν εσύ είσαι μαμά με 195/50-16 και ο άλλος μαμά με 195/50-15 θα είναι σαν εκείνος να φοράει 16/65...
και ξέρεις πως είναιΧα χα!!Εγώ είμαι αυτήν την στιγμή και με 195/50/15 και με 16/65 κορωνοπήνιο!!
Αλλά με κουρασμένα αμορτισέρ! -
Ο χρήστης MEMsound έγραψε:
4% από το 195/50-15 ....
και ξέρεις πως είναιnai ναι ειδαμε...κοπιες!
μην τρελαινεστε. οι διαφορες απο το κοντεμα στο βημα ειτε απο σαζμαν ειτε απο τροχους δεν ειναι κατι το τοσο φοβερο στις κοντρες....
στο βουνο ναι....
Τα πάντα για το Peugeot 206