-
το μοτέρ πάει στις 80.000 και φτάνει η ώρα για αλλάγη λαδιών...
η ερώτηση είναι και τι να βάλουμε ???το αυτοκίνητο είναι peugeot 106Rallye 16V. Απο τη λίστα δεν θα δείτε τα 300V γιατί δεν ξέρω αν αντέχουν για 10.000 χλμ που περίπου κρατάω τα λάδια μεχρι την επόμενη αλλαγή ....
-
η ερώτηση είναι και τι να βάλουμε ???το αυτοκίνητο είναι peugeot 106Rallye 16V. Απο τη λίστα δεν θα δείτε τα 300V γιατί δεν ξέρω αν αντέχουν για 10.000 χλμ που περίπου κρατάω τα λάδια μεχρι την επόμενη αλλαγή ....
-
-
Καθότι γαλλικό σου προτείνω τα τρία γαλλικά της λίστας με την παρακάτω σειρά: ELF-MOTUL-TOTAL.
Στην έκδοση 5W40 που έχω δοκιμάσει τα ELF συμπεριφέρονται λίγο καλύτερα από τα TOTAL (στην αντοχή στο χρόνο και στο 'σκίσιμο' κυρίως). Τα MOTUL τα έβαλα στην μέση γιατί έχω δει τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά τα οποία πλησίαζαν των αμερικάνικων. Αφήνω τα ELF πρώτα όχι για το όνομά τους αλλά μόνο και μόνο γιατί δεν τα έχω συγκρίνει στην πράξη με τα MOTUL.
Άριστη συμπεριφορά έχουν και τα επίσης γαλλικά IGOL στην έκδοση 5W40 (Symbol Ceramic). Σε αυτά έχω παρατηρήσει ελαφρά χαμηλότερη ένδειξη στην θερμοκρασία λαδιού με εξίσου καλή αντοχή στο χρόνο με το ELF (χειμώνα-καλοκαίρι), γι αυτό και έχω 'κολλήσει' στα IGOL τώρα τελευταία.
Δεν έχω δοκιμάσει και τα ACIA που λογικά θα είναι πολύ καλά (γαλλικά πάλι).Πάντως σε 0W40 (αλλά και σε 5W40) ό,τι και να βάλεις είναι αρίστης ποιότητος! Έχω δοκιμάσει και τα Shell Helix Ultra, BP Visco 7000, PAZ, AVIN... Σε 5W40 όλα είναι μιά χαρά! Λογική και η ανησυχία σου για τα 300V.
-
Καλημέρα.
Προτείνω (και ψήφισα φυσικά:D )τα MOBIL 1.
Τα είχα σε Punto GT και με αλλαγές κάθε 10.000χλμ το αμάξι 'φυσούσε'!
-
Τα Mobil1 έχουν τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από όλα τα παραπάνω...
Αν κατατάξουμε τα καλύτερα λιπαντικά σύμφωνα με την χώρα κατασκευής, 1α είναι τα αμερικάνικα, 2α τα γαλλικά και τα υπόλοιπα έπονται, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος κατασκευαστής βγάζει 'κακά' λιπαντικά. Έχω δοκιμάσει AVIN 5W40 και το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με τα καλύτερα. Και το AVIN 5W40 έχει καλύτερες προδιαγραφές πχ από ELF 10W40. Τις προδιαγραφές όλοι τις καλύπτουν, απλά κάποιοι τις υπερκαλύπτουν αλλά δύσκολα θα πιάσουν την επόμενη κατηγορία (μόνο οι αμερικανοί σε κάποιες περιπτώσεις το κατάφεραν και πάλι σε επιμέρους χαρακτηριστικά και όχι στο σύνολό τους).
Από κει και πέρα υπάρχουν λιπαντικά που δουλεύουν φιλικότερα από κάποια άλλα στον κινητήρα μας κι ας έχουν 'υποδεέστερες' προδιαγραφές. Γι αυτό ανέφερα τα γαλλικά λιπαντικά για τα γαλλικά αυτοκίνητα. Δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά όμως είναι παρατηρημένο πχ ότι οι κινητήρες της Renault παρουσιάζουν την λιγότερη φθορά με ELF! Προφανώς όλες οι εταιρίες λιπαντικών δοκιμάζουν στην πράξη τα λιπαντικά τους πάνω σε κάποια μοτέρ... -
ξέρει κανεις πρακτικα να μας πεί .... τι παραπανω έχει ενα λάδι που ονομαζεται ότι περιέχει εστέρα ????
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
ξέρει κανεις πρακτικα να μας πεί .... τι παραπανω έχει ενα λάδι που ονομαζεται ότι περιέχει εστέρα ????Για ψάξε στο θέμα αυτό έχουν απαντηθεί οι περισσότερες απορίες.
http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... 3c718399e5
-
Na kano mia erotisi palikaria, apo pou vgalate to simperasma pos ta Amerikanika ladia eine kalitera kai pos simperenete pos ena ladi opos ta Mobil1 me opia eksofreniki sinthesi pistevete pos exi afto mpori na anteksi 10-15000km me poli skliri xrisi otan as poume exoume megalo fuel dillution?
Diladi an exis 3-5% prosmikseis venzinas-nerou sto ladi sou eite Mobil eite NASA ki an legete afto eine dinaton na diatirisi to iksodes tou kai tis idiotites tou eidika meta apo px 15000km?
Mallon milate apo seminaria kai diafimistika eterion pou exi o kathis parakolouthisi!
Kante sas parakalo mia analisi ladion dokimazontas diafora ladia se antistixi skliri xrisi kai meta efxaristos na sinexisete na emenete stis apopsis sas alla me pistiria, giati me to 'aniksa to moter meta apo X km kai itan san kenourio' (giati to anikses me allo ladi na deis pos tha mporouse na eine?) i 'exi X prodiagrafes' den vaftizoume ena ladi kalo i kako.
Mono mia ximiki analisi apo eksidikevmeno ergastirio STO DIKO MAS aftokinito mpori na dosi sovari kai tekmiriomeni apantisi pera apo to ladi kai gia tin katastasi tou kinitira mas.
To leo giati poli radio arvila foriete teleftea xoris apodikseis!
JIM -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
........Mono mia ximiki analisi apo eksidikevmeno ergastirio STO DIKO MAS aftokinito mpori na dosi sovari kai tekmiriomeni apantisi pera apo to ladi kai gia tin katastasi tou kinitira mas.Πριν αρκετά χρόνια είχα κάνει ανάλυση 5-6 λαδιών στο ΕΦΑΕ (Εργαστήριο Φασματοσκοπικής Ανάλυσης Ελαίου) της Π.Α. στο ΚΕΑ Ελευσίνας.
Η διαδικασία κράτησε 5-6 μήνες .... και αμέσως άλλαξα λάδια από αυτό που νόμιζα (και ήταν της μόδας ) καλύτερο.
Με αυτό το test δεν αξιολογείς τις ιδιότητες του αλλά τη φθορά που έχει ο κινητήρας (ποσοστό μετάλλων μέσα στο λάδι) ..... δλδ ουσιαστικά πόσο αποτελεσματικό είναι. -
Με αυτό το test δεν αξιολογείς τις ιδιότητες του
Τις αξιολογείς και μια χαρά όχι όμως στα χαρτιά αλλα στην πράξη, αρκεί όπως εσύ έκανες να έχεις το κουράγιο να αναλύσεις σε διαδοχικές αλλαγές τα λάδια που προτιμάς με την προυπόθεση πως όλο αυτό το διάστημα οδηγείς με τον ίδιο ρυθμό στις ίδιες συνθήκες και χωρίς επιπλέον μετατροπές το αυτοκίνητό σου.
Σίγουρα σου δείχνει τις φθορές στο μοτέρ σου αλλά αν από το ένα λάδι στο άλλο διατηρώντας κατα το δυνατό σταθερές τις υπόλοιπες συνθήκες δεις αυξημένη φθορά σημαίνει πως εκείνο το λάδι δεν κάνει - για το δικό σου αυτοκίνητο και τρόπο χρήσης - σωστά τη δουλεια του.
Άλλωστε αν δεν τις αξιολογείς γιατί άλλαξες όπως λες λάδι;
Γιατί δεν μας λες όμως και από ποιά σε ποιά λάδια πήγες, δεν είναι κακό ούτε δυσφήμηση!
JIM -
Μια μικρή διόρθωση, τα elf excellium full συνθετικά είναι 5W-40.
-
Δεν ανέφερα λάδια γιατί δεν έχει σημασία τώρα πια .... το test έγινε το 1987 σε Mini 1300. Η διαδικασία ήταν σχεδόν ευλαβική (με διπλές αλλαγές λαδιών κλπ.)
Τα γνωστά BP Mobil κλπ. ήταν τα χειρότερα ... μάλιστα μάλλον ήταν από ανακύκλωση γιατί είχαν μεγάλες ποσότητες σιδήρου και χρωμίου από καινούργια
Τότε τα Penzoil ήταν τα πιο καθαρά και με τις μικρότερες περιεκτικότητες μετά τη χρήση.Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σε όλους τους αεροπορικούς κινητήρες για να ξέρουμε όχι μόνο την κατάσταση του κινητήρα αλλά και πότε θα συμβεί μια βλάβη εσωτερικά (ρουλεμάν - αντλίες κλπ.)
-
τα συνθετικά .. νομίζω δεν ανακυκλώνονται. μονο τα ορυκτέλαια ....
προσωπικα για 20.000 (2φορές) έβαζα 300V 10-40 αλλα με τρομάξανε ...οτι το λάδι δεν είναι για πολλά χλμ... και να πω την αλήθεια δεν το πολυσκίζω....
την καλύτερη απόδοση (Hp) την είχα με Bp7000 0-40 λόγο του ότι του ιξωδες τους .... βεβαια εκέινη την εποχη, χάλασε και η τσιμουχα στροφάλου και έχανα λάδια .... ελπίζω να μην ήταν απο την ποιότητα των λαδιών
τώρα έχω Castrol 10-60 και το αμάξι δεν πάει ..... αλλά δεν ανεβάζει και θερμοκρασία λαδιού με τιποτα, όσο και να το σκίζω .....
τα castrol magnetic λένε ότι έχουν πρόσθετα που δουλεύουν στα πρώτα λεπτά που γυρίσεις τη μίζα......
τα 8100 ester.... αλήθεια γιατί είναι καλός ο εστέρας ???
επίσεις πολύ πολύ καλό είναι αυτόπου λέτε να κάνουμε μετρήσεις κτλ αλλά ... δεν έχουμε εργαστήρια για κάτι τέτοιο.... και κανενα πετιοδικό μαζί και οι 4Τ δεν κάνουν ένα τετοιο ΤΕΣΤ που θα βοηθούσε ...........
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Na kano mia erotisi palikaria, apo pou vgalate to simperasma pos ta Amerikanika ladia eine kalitera...Καθαρά θεωρητικά. Είναι καλύτερα όσον αφορά τα επίσημα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (αν ενδιαφέρεστε να ψάξω να τα βρω). Αυτό στην πράξη σημαίνει από πολλά έως τίποτα...
Το ίδιο ισχύει και για την σειρά Mobil 1. Έχει άριστες προδιαγραφές. Τίποτα περισσότερο.
Τα λιπαντικά με τα καλύτερα χαρακτηριστικά τα παράγει η περίφημη (για τους αμερικανούς) αμερικάνικη AMSOIL (που αμφιβάλλω εάν θα τα βρούμε ποτέ στην Ελλάδα). Δημοσιεύοντάς τα αυτο-ισχυρίζεται ότι παράγει τα καλύτερα λιπαντικά του κόσμου. Κοντά της βρίσκεται η Penzoil. Τα κατορθώματά τους όμως περιορίζονται στην αμερικάνικη αγορά. Στην Ευρώπη κυριαρχούν εταιρίες όπως ELF, Shell, Motul κλπΠέρα από την θεωρία, η λειτουργία του κινητήρα μας στην πράξη μπορεί να μας αρέσει περισσότερο με ένα λιπαντικό 'κατώτερων' προδιαγραφών.
-
Όπως ακριβώς τα λες, από τα Αμερικάνικα μόνο τα Amsoil, Redline και Mobil1 είναι αξιόλογα, τουλάχιστο θεωρητικά.
Όσον αφορά το αυτοκίνητό μου πάντως και με αλλαγή φυσικά κάθε 5000χλμ καθώς δεν με ενδιαφέρει η αντοχή για πολλά χλμ αφού ούτως ή άλλως θα τα αλλάξω, τα V300 10W/40 το χειμώνα και 15W/50 το καλοκαίρι μου δίνουν τις λιγότερες φθορές.
Βέβαια η δοκιμή έγινε από φίλο χημικό με ίδιο όμως αυτοκίνητο οπότε θεωρώ τα αποτελέσματα ανάλογα.
JIM -
Άσχετο!
Πιστεύω ότι το topic θα πρέπει να κλειδωθεί, αφού υπάρχει μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την (ή στην) λίπανση με συνθετικά (και όχι μόνο) λιπαντικά.
Συγκεκριμένα έχει γίνει λόγος και για τα προαναφερθέντα λιπαντικά.Εγώ προτείνω Total ή Elf. Το είδα σε safety data sheet (όχι το κανονικό) από το topic 'Περι λιπαντικών γενικώς'.
Έχουν την ίδια ακριβώς βάση, είναι μείγμα συνθετικού και ορυκτελείου, εξού και ο τίτλος 'synthetic technology' (και όχι 'Full synthetic').
Με αυτήν την φόρμουλα πιστεύουν οι της Elf-Total ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από ένα σκέτο συνθετικό. Ίσως να διαφέρουν στα πρόσθετα.
Το Mobil 1 πρέπει να είναι και γ@μώ τα λάδια, σύμφωνα με τις εμπειρίες επί του πρακταίου άλλων παιδιών (βλ .Sokos). Για τα 8100 μια από τα ίδια.
Για το Shell, ε!!! Δεν είναι πολύ διαδεδομένο λάδι στους κόλπους των αυτοκινητόφιλων... -
Τα ELF 5W40 έχουν ίδια βάση με τα αντίστοιχα Total αλλά όχι την ίδια χημική σύνθεση. Και είναι 100% PAO συνθετικά. Το Shell Helix Ultra 5W40 είναι πολύ καλό λάδι (όπως όλα τα 5W40...) αλλά αμφιβάλλω εάν μπορεί να σταθεί δίπλα στα κορυφαία όπως τα 2 προαναφερθέντα, ειδικά για χρήση σε γαλλικά μοτέρ. Πάντως πολλές αντιπροσωπείες Peugeot χρησιμοποιούν λιπαντικά της Shell. Δεν είναι κακό αλλά είναι σίγουρα ανακόλουθο με την πρόταση της Peugeot για Total. Δεν λέω ότι τα Total είναι τα καλύτερα για Peugeot αλλά τουλάχιστον η αντιπροσωπεία θα έπρεπε να τιμάει την πρόταση του κατασκευαστή. Αντιθέτως οι περισσότερες αντιπροσωπείες Citroen χρησιμοποιούν Total. Παίζονται οικονομικά συμφέροντα που υπερκαλύπτουν το δικό μας χόμπι, γι αυτό και καλά κάνουμε που είμαστε και ανήσυχοι.
-
κάπου είχα διαβάσει τα 5-40 της Shell δεν ειναι 'αληθινά' συνθετικά, καθώς ειναι φτιαγμένα με την μέθοδο hydrocracking..
-
Μιλώντας για τα αμερικανικα,προσωπικα στο αυτοκινητο μου βαζω μονο Sunoco.Mπορω να σας δείξω και ενα φίατ που εχει φτάσει τα 130.000χλμ, εκ των οποίων τα τελευταία 100.000 με sunoco.Το κακο ειναι οτι αν δεν ξερεις την πηγη δεν τα βρίσκεις.
Τα Shell πραγματι δεν ειναι πολυ καλα λαδια.Καποιες εταιρείες επενδύουν στο marketing και οχι στην ποιότητα.
Λαδια Συνθετικά (0/5)-40W