-
Δεν βρήκα κάτι ανάλογο (ελπίζω να έψαξα καλά ) και σκέφτηκα να ρωτήσω.
Προσωπικά, γεμίζω το ρεζερβουάρ και κάνω όσα περισσότερα χιλιόμετρα είναι εφικτό. Μετά ξαναγεμίζω (αναγκαστικά ) και έχοντας διανύσει (τις περισσότερες φορές) περισσότερα από 600-700 χιλιόμετρα, πιστεύω πως έχω μια καλή ένδειξη για τη μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου μου. -
Προσωπικά, γεμίζω το ρεζερβουάρ και κάνω όσα περισσότερα χιλιόμετρα είναι εφικτό. Μετά ξαναγεμίζω (αναγκαστικά ) και έχοντας διανύσει (τις περισσότερες φορές) περισσότερα από 600-700 χιλιόμετρα, πιστεύω πως έχω μια καλή ένδειξη για τη μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου μου. -
Trip computer
-
Διαίρεση διανυθέντα χιλιόμετρα προς λίτρα που έβαλα!
Το trip computer βγάζει παπάδες!
-
.
Ας αναφέρω τον τρόπο που χρησιμοποιώ:
[list=1:1jlcmogf][:1jlcmogf]Ξεκινώ με μία επίσκεψη στο πρατήριο όπου γεμίζω το ντεπόζιτο και σημειώνω τα συνολικά χλμ. που έχει διανύσει το αυτοκίνητο μέχρι εκείνη τη στιγμή (ας πούμε [Α]). Δε σημειώνω τα χρήματα που έδωσα και την τιμή του λίτρου.[/1jlcmogf]
[:1jlcmogf]Στη συνέχεια σε κάθε επίσκεψη στο πρατήριο σημειώνω την τιμή του λίτρου (Λ1, Λ2, ...) και τα χρήματα που έδωσα (Χ1, Χ2, ...). Τονίζω ότι δε γεμίζω σε κάθε επίσκεψη το ντεπόζιτο, απλά σημειώνω το κόστος και την τιμή του λίτρου.[/1jlcmogf][/list1jlcmogf]
Για να δω κάποια στιγμή ποια είναι η μέση κατανάλωση από τη στιγμή που άρχισα να μετράω κάνω το εξής:
[list=1:1jlcmogf][:1jlcmogf]Πάω σε ένα πρατήριο και γεμίζω το ντεπόζιτο.[/1jlcmogf]
[:1jlcmogf]Σημειώνω την τιμή του λίτρου [Λκ], τα χρήματα που έδωσα [Χκ] και τα συνολικά χλμ που έχει διανύσει το αυτοκίνητο μέχρι εκείνη τη στιγμή (ας πούμε [Τ]).[/1jlcmogf]
[:1jlcmogf]Κάνω τις εξής πράξεις:[list:1jlcmogf][:1jlcmogf]T - A = Δ (=συνολικά χιλιόμετρα)[/1jlcmogf]
*:1jlcmogf + (Χ2/Λ2) + .... + (Χκ/Λκ) = Π (=συνολικά λίτρα καυσίμου που καταναλώθηκαν)[/1jlcmogf]
[:1jlcmogf]Η μέση κατανάλωση (λίτρα / 100 χλμ) προκύπτει από τον τύπο: ΜΚ = (100 * Π) / Δ[/1jlcmogf][/list:u:1jlcmogf][/*1jlcmogf][/list1jlcmogf]
Ίσως φάινεται επίπονο και βαρετό αλλά είναι αξιόπιστο..
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Διαίρεση διανυθέντα χιλιόμετρα προς λίτρα που έβαλα!Πρέπει βέβαια να φουλάρεις κάθε φορά!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το trip computer βγάζει παπάδες!Στην περίπτωσή σου είναι απίστευτο το ότι δουλεύει καν.
-
Οι περισσότεροι υπολογιστές ταξιδίου είναι αρκετά αξιόπιστοι (εξαιρούνται οι εξακύλινδροι )
Το σημαντικό όταν μετράμε από γέμισμα σε γέμισμα είναι το ξεχείλισμα του ρεζερβουάρ, που ειδικά στα VAG με το δοχείο διαστολής είναι επίπονη διαδικασία
-
Σωστος ο kubiak! Το ιδιο αποτελεσμα θα μπορουσες να πετυχεις αν εβαζες βενζινη με λιτρα και οχι με χρηματα και να σημειωνεις/αθροιζεις κατευθειαν τα λιτρα που εβαλες. Τοτε βεβαια θα σε εβριζαν ολοι οι πρατηριουχοι, γιατι θα ηθελαν συνεχεια ρεστα!
Εγω μετραω απο γεμισμα σε γεμισμα και κατα περιοδους (οταν δεν βαριεμαι) κραταω τα αποτεσματα σε excel. Το κακο ειναι οτι 'πωρωνομαι' να μεγιστοποιησω την αυτονομια και αδειαζω το ρεζερβουαρ, κανοντας κακο στο αυτοκινητο (καταλυτης, φιλτρο βενζινης).
Το trip computer στο Panda εχει αποκλιση μεχρι τωρα μολις 0,1 lt/100. Του 307 δειχνει περιπου 0,5 lt/100 λιγοτερο απο την πραγματικη καταναλωση. -
Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση, αν δεν υπάρχει trip computer, είναι αυτό το προγραμματάκι: http://palmfuellog.sourceforge.net/ που βασικά ακολουθεί το συλλογισμό του kubiak.
Αν και το έχω φορτώσει στο Sony clie μου, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ γιατί αφενός βαριέμαι, αφετέρου το βρίσκω βαρετό και ανούσιο να κάθομαι να καταγράφω τα λεφτά που μού φεύγουν από δω κι από κει.
-
.
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Τοτε βεβαια θα σε εβριζαν ολοι οι πρατηριουχοι, γιατι θα ηθελαν συνεχεια ρεστα!Για αυτό δεν μετράω λίτρα...
.
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
.Ας αναφέρω τον τρόπο που χρησιμοποιώ:
[list=1:2gs8acpm][:2gs8acpm]Ξεκινώ με μία επίσκεψη στο πρατήριο όπου γεμίζω το ντεπόζιτο και σημειώνω τα συνολικά χλμ. που έχει διανύσει το αυτοκίνητο μέχρι εκείνη τη στιγμή (ας πούμε [Α]). Δε σημειώνω τα χρήματα που έδωσα και την τιμή του λίτρου.[/2gs8acpm]
[:2gs8acpm]Στη συνέχεια σε κάθε επίσκεψη στο πρατήριο σημειώνω την τιμή του λίτρου (Λ1, Λ2, ...) και τα χρήματα που έδωσα (Χ1, Χ2, ...). Τονίζω ότι δε γεμίζω σε κάθε επίσκεψη το ντεπόζιτο, απλά σημειώνω το κόστος και την τιμή του λίτρου.[/2gs8acpm][/list2gs8acpm]
Για να δω κάποια στιγμή ποια είναι η μέση κατανάλωση από τη στιγμή που άρχισα να μετράω κάνω το εξής:
[list=1:2gs8acpm][:2gs8acpm]Πάω σε ένα πρατήριο και γεμίζω το ντεπόζιτο.[/2gs8acpm]
[:2gs8acpm]Σημειώνω την τιμή του λίτρου [Λκ], τα χρήματα που έδωσα [Χκ] και τα συνολικά χλμ που έχει διανύσει το αυτοκίνητο μέχρι εκείνη τη στιγμή (ας πούμε [Τ]).[/2gs8acpm]
[:2gs8acpm]Κάνω τις εξής πράξεις:[list:2gs8acpm][:2gs8acpm]T - A = Δ (=συνολικά χιλιόμετρα)[/2gs8acpm]
*:2gs8acpm + (Χ2/Λ2) + .... + (Χκ/Λκ) = Π (=συνολικά λίτρα καυσίμου που καταναλώθηκαν)[/2gs8acpm]
[:2gs8acpm]Η μέση κατανάλωση (λίτρα / 100 χλμ) προκύπτει από τον τύπο: ΜΚ = (100 * Π) / Δ[/2gs8acpm][/list:u:2gs8acpm][/*2gs8acpm][/list2gs8acpm]
Ίσως φάινεται επίπονο και βαρετό αλλά είναι αξιόπιστο..
Ετσι και εγω, εχοντας φορμα στο excel για τις πραξεις (βαζω ενδειξη οδομετρου, λιτρα που εβαλα, τιμη λιτρου). Βγαζει ολικη μεση καταναλωση αλλα και μεση καταναλωση μεταξυ δυο φουλαρισματων. Αν νομιζει κανεις οτι θα του ειναι χρησιμο μπορω να του το στειλω.
Α, και οταν γεμιζω σε βενζιναδικο εχω ενα java προγραμμα στο κινητο για να σημειωνω αυτα τα τρια ωστε να μην χρειαζομαι χαρτι και στυλο. Το προγραμμα αυτο κανει οτι και το excel οποτε εχω μια αμεση εικονα της καταναλωσης μου.
-
Συνδυασμός των παραπάνω παλιότερα, τώρα σχεδόν αποκλειστικά το trip computer, αφού περίπου 0,2 λίτρα/100 χλμ. που έχει απόκλιση από την πραγματική κατανάλωση δεν με ενδιαφέρουν.
Το ωραίο είναι όταν συζητάς με άλλους για την κατανάλωση του αυτοκινήτου τους.
Μερικοί θα σου πουνε αυτά που τους είπε ο πωλητής όταν αγόραζαν το αυτοκίνητο, δηλαδή την κατανάλωση που αναφέρει η εταιρία, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από την πραγματική. Έχει τύχει να μου πούνε 4 ή 5 λίτρα ανά 100 χλμ. για 1600άρι. Με χαμόγελο αντιμετωπίζεται η ασχετοσύνη, αν θέλετε την γνώμη μου.
Οι περισσότεροι θα σου πούν ότι δεν καταλαβαίνουν λίτρα ανά 100 χλμ. 'Πόσο καίει στο χιλιόμετρο'; Εννοείται ότι ρωτάνε πόσες δραχμές καίει στο χιλιόμετρο. Αυτή η μονάδα μέτρησης κατανάλωσης, δηλαδή δραχμές ανά χιλιόμετρο είναι πολύ δημοφιλής στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Λιγότεροι θα σου πούνε ότι τους μιλάς για κάτι που δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ τους.
Αυτοί που ξέρουν ότι το αυτοκίνητό τους καίει πολύ, σου λένε 'Ναι, αλλά έχει κάτι επιταχύνσεις...'.Jacob
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Διαίρεση διανυθέντα χιλιόμετρα προς λίτρα που έβαλα!Το trip computer βγάζει παπάδες!
Φταίει που χειμωνιάζει πάλι!!!
Κι εγώ πάντως το ίδιο κάνω.
Βλέπω πόσα λίτρα λέει η αντλία, και τα διαιρώ με τα χιλιόμετρα που γράφει ο 'ημερήσιος χιλιομετρητής'.Η μέτρηση ειδικά στην 156 είναι εξαιρετικά αξιόπιστη για τους παρακάτω λόγους:
-
Εδώ βάζεις μόνος σου καύσιμο, οπότε το γεμίζω πάντα εξίσου φουλ, και όχι ανάλογα με την στρογγυλοποίηση και το πόσο βιάζομαι όπως οι βενζινάδες στην Ελλάδα.
-
Με την αυξημένη αυτονομία βάζω σχεδόν πάντα από το ίδιο πρατήριο, και φροντίζω να είμαι πάντα στην ίδια αντλία. Έτσι και ο μετρητής είναι ο ίδιος, και η μάνικα εξίσου, οπότε ξέρω πότε κάνει κλακ και σταματάει και πόσο παίρνει ακόμα.
Αντιθέτως χαλάει η μέτρηση όταν βάζω τα χειμερινά λάστιχα, μιας και είναι άλλη διάσταση και έχουν μικρότερη περιφέρεια... Έτσι ο χιλιομετρητής γράφει πως κάνει περισσότερα χιλιόμετρα από ότι πράγματι έκανε το αμάξι... Βέβαια πέρζι ζήτημα είναι αν έκανα μια-δυο χιλιάδες χμ το χειμώνα ..
-
-
.
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
τι σχεση εχει η τιμη του λιτρου?δλδ εδω ιταλια που κοστιζει πανω απο 1.2+ ευρω το λιτρο (και δεν ειναι καν 100αρα....) καταναλωνει περισσοτερο το αυτοκινητο?
εγω παντως το υπολογιζω με τα χλμ που διανυω. ξεκινω φουλαριστος παντα. 100/τα χλμ που εκανα * τα λιτρα που βαζω στο νεο γεμισμα.
πανευκολο!
Το ίδιο πράγμα είναι... Απλά είναι λίγο πιο επίπονο καθώς σημειώνεις δύο αριθμούς.
Σημειώνοντας την τιμή του λίτρου, πέραν της μέσης κατανάλωσης (λτ/100χλμ) μπορείς να δεις και πόσο σου έχει κοστίσει το κάθε χλμ κατά μέσο όρο όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου....
-
.
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
σωστο αυτο που λες. αλλα εγω οταν πηγαινω ελλαδα καιω λιγοτερο? η τιμη μονο αλλαζει (και τα οκτανια....).Η κατανάλωση δεν επηρεάζεται από την τιμή του λίτρου. Το μόνο που επηρεάζει η τιμή του λίτρου είναι η διάθεση για 'βαρύ πόδι'...
παντως οταν πηγαινω με τετοιες ταχυτητες (100-120) γινομαι επικινδυνος γιατι χαζευω παντου εκτος απο το δρομο. συμβαινει και σε κανεναν αλλον απο σας?
Είναι πολύ βαρετά τα 100-120 σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο...
.
-
AO με 110-120 , δεν μπορώ να κρατηθώ απο τα χασμουρητά.
τι καφέδες εχω δοκιμάσει , τίποτα
Η μόνη λύση είναι να το ανοίξω παραπάνω.
Μετά τα 160 τέλος το χασμουρητό -
Καλύτερα ίδια βενζίνη σε ίδια αντλία στο ίδιο βενζινάδικο. Καλύτερα σταμάτημα στο πρώτο κλίκ και ελάχιστο στρογγύλεμα. Καλύτερα πολλά λίτρα ώστε να ελαχιστοποιείται το ποσοστό λάθους που αναγκαστικά περιέχει κάθε γέμισμα (δηλαδή πολλά χλμ και λίγα γεμίσματα).
Πρώτον τσεκάρω το οδόμετρο του αυτοκινήτου με GPS!! Τη διαφορά την ενσωματώνω σε excelάκι σαν ποσοστό πχ αν δείχνει +3% χλμ πολλαπλασιάζω τα χλμ με 0,97 ώστε να διορθωθούν.
Φουλάρω και απλά καταγράφω χιλιόμετρα.
Όποτε βάζω βενζίνη (χωρίς να φουλάρω) μετράω λίτρα (και λεφτά) δεν είναι ανάγκη να είναι στρογγυλά τα λίτρα βολεύει να είναι στρογγυλά τα λεφτά πχ βάλε 20 ευρώ.
Όταν ξαναφουλάρω υπολογίζω πόσα λίτρα έβαλα και τα διαιρώ με τα συνολικά χιλιόμετρα από το τελευταίο φουλάρισμα.
Στο βενζινάδικο γράφω σαν αριθμό τηλεφώνου τα χλμλίτραλεφτά και παίρνω τηλ και ακυρώνω. Έτσι έχω εύκολα ένα νουμερο με απόλα που το περνάω σπίτι μου σε excelάκι που έχω φτιάξει και μου τα βγάζει όλα. Μέσες καταναλώσεις σε διάφορες μονάδες (λτ/100, χλμ/λτ, mpg, ευρώ ανά χλμ), συνολικά λίτρα, λεφτά κλπ και έχω και γράφημα με την διακύμανση της τιμής βενζίνης. Δίπλα σε κάθε τροφοδοσία γράφω και χρήση πχ πόλη, ταξίδι, πρόβλημα αυτοκινήτου που μπορεί να επηρεάζει κατανάλωση.... τυχόν κλίση του αυτοκινήτου ή ξεχείλισμα ρεζερβουάρ που θα χειροτερέψει την τελευταία κατανάλωση και θα ευνοήσει την επόμενη κλπ.
Θα μπορούσα να αρχίσω να βγάζω και καταναλώσεις πχ καλοκαίρι-χειμώνα αλλά μπερδεύει και δεν κάνω πάρα πολλά χλμ με ένα αυτοκίνητο για να αξίζει τον κόπο.... -
όλοι οι lt/100 freaks μαζεύτηκαν
Πώς μετράτε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας;