-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
[...]Το πανεπιστήμιο για phD, πλέον, δεν σου δίνει λεφτά. [...]
Το ***ελληνικό ***πανεπιστήμιο δεν δίνει λεφτά για υποψήφιους διδάκτορες.
Στο εξωτερικό παίρνεις κανονικότατο μισθό (ασχέτως υποτροφιών κλπ) Πιθανώς χαμηλότερο από αυτό που θα πετύχαινες στην αγορά, αλλά ικανότατο να σε συντηρήσει.
Το διδακτορικό στην ελλάδα δυστυχώς είναι μια πολύ μεγάλη και άσχημη ιστορία...Στην Πάτρα, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οι περισσότεροι διδάκτορες αμοίβονται με ~500-700 ευρώ το μήνα.
Mήπως έχουν και θέση 'βοηθού καθηγητή';
Είναι το μόνο πιθανό ενδεχόμενο, που μπορώ να σκεφτώ... -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
...Στη Σλοβενία υποψιάζομαι ότι ο νέος μπορεί να πάει να πάρει πεζός την κοπελιά και να την πάει για παγωτό, όπως δηλαδή βλέπαμε στις ελληνικές ταινίες με το Βουτσά....Όχι.
Στη Σλοβενία, την οποία αναφέρω συχνά σαν παράδειγμα μια και αλλιώς την περίμενα και αλλιώς μου βγήκε, υπάρχουν όλα όσα υπάρχουν στην Ελλάδα, σύν μια ποιότητα στους ανθρώπους που δυστυχώς εδώ δεν βρίσκεις. Γκαρσόνια μάγκες δεν υπάρχουν εκεί, όλος ο παραγωγικός ηλικιακά πληθυσμός έχει κάποια εργασιακή ειδικότητα (και όρεξη να μάθει κι άλλη), όλα τα σαλόνια (τα εσωτερικά εννοώ) των Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων γίνονται εκεί, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών και άψογη βιομηχανία κατεργασίας μετάλλου.
Τα εστιατόριά τους είναι αλλού σε σχέση με τα δικά μας, η ποιότητα των υπηρεσιών σε επίπεδο Χίλτον και τιμές μπάρμπα Μήτσου.
Τα αυτοκίνητά τους είναι τουλάχιστον μια κλάση πάνω από τα δικά μας (αυτό οι ίδιοι το αναφέρουν σαν πρόβλημα, μια και πολύ συχνά δίνουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν αυτοκίνητα και τα φέρνουν βόλτα δύσκολα).
Επειδή τα ενοίκια και το κόστος ζωής γενικά είναι ακόμα πολύ υψηλό για τους μισθούς τους, πολλά νεαρά ζευγάρια συζούν και μοιράζονται τα έξοδα, αφού εργάζονται αμφότεροι.
Κάθε σύγκριση με την Ελλάδα είναι καιΕπεξεργασία
Παρ' ολίγο να ξεχάσω το οδικό τους δίκτυο. Στενοί, φιδίσιοι δρόμοι, αφού η χώρα είναι όλο βουνά, αλλά άψογη ποιότητα ασφάλτου και διαγραμμίσεων και δρόμοι που δεν κλείνουν ποτέ, όσο χιόνι κι αν ρίξει. Θα είχα κι άλλα να πω, για τη Σλοβενία αλλά και για τη δική μας χώρα, αλλά πρέπει πάλι να φύγω... -
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Αυτο που λες ειναι βλακεια.Το οτι δεν έχω οικονομικο πρόβλημα (εχω γονεις απο πισω) και μπορώ να κάνω ενα διδακτορικό, δεν σημαίνει πως δεν επιθυμώ την ανεξαρτησία μου.
Οχι βεβαια,οταν οι γονεις πληρωνουν τα παντα και εγω θελω να ειμαι φοιτητης μεχρι το 3000 οπου θα παω στρατό, εννοειται οτι θελω την ανεξαρτησία μου απλα ειμαι διατεθειμενος να την αποκτησω στα 40
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Στο εξωτερικό παίρνεις κανονικότατο μισθό (ασχέτως υποτροφιών κλπ) Πιθανώς χαμηλότερο από αυτό που θα πετύχαινες στην αγορά, αλλά ικανότατο να σε συντηρήσει.
Το διδακτορικό στην ελλάδα δυστυχώς είναι μια πολύ μεγάλη και άσχημη ιστορία...Στην Πάτρα, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οι περισσότεροι διδάκτορες αμοίβονται με ~500-700 ευρώ το μήνα.
Mήπως έχουν και θέση 'βοηθού καθηγητή';
Είναι το μόνο πιθανό ενδεχόμενο, που μπορώ να σκεφτώ...Τι εννοείς με το θέση 'βοηθού καθηγητή';
Πάνω κάτω όλοι οι διδακτορικοί είναι 'υποχρεωμένοι' να βοηθάνε τον καθηγητή στον οποίο κάνουν διδακτορικό επιτελώντας κάποιο έργο, είτε αυτό λέγεται υποστήριξη εργαστηρίων, είτε λέγεται υποστήριξη διπλωματικών προπτυχιακών φοιτητών, είτε λέγεται συμμετοχή σε συνέδρια για την υποστήριξη κάποιας δημοσίευσης που γίνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή, είτε...
Τουλάχιστον στο τμήμα μου, είναι σχεδόν απίθανο κάποιος διδακτορικός να μην έχει υποχρεώσεις για τις οποίες αμοίβεται και τις οποίες εκτελεί στα πλαίσια του διδακτορικού του. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Θα είχα κι άλλα να πω, για τη Σλοβενία αλλά και για τη δική μας χώρα, αλλά πρέπει πάλι να φύγω...απο την ελλαδα ή απο το PC ?
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Πέραν της γελοιότητας του ποσού, το ζήτημα είναι και με ποια σταθερότητα παίρνουν αυτά τα χρήματα και για ποιούς λόγους. Πως 'κανονίζονται αυτά' και από ποιούς κ.ο.κ. Είναι λίγο πιο 'περίεργα' τα πράγματα, και όταν φτάσεις εκεί θα τα καταλάβεις και από πρώτο χέρι.
Υποχρεώσεις πάντως όπως παρακολούθηση διπλωματικων, εργαστηρίων, δημοσιεύσεις και συνέδρια, δεν πληρώνονται.* Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο πληρώνουν, και εκεί στήνεται το όλο παιχνίδι.*
-
Ο χρήστης FlowerPower έγραψε:
Θα είχα κι άλλα να πω, για τη Σλοβενία αλλά και για τη δική μας χώρα, αλλά πρέπει πάλι να φύγω...
απο την ελλαδα ή απο το PC ?
απο την ελλαδα με το OPC!
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Πέραν της γελοιότητας του ποσού, το ζήτημα είναι και με ποια σταθερότητα παίρνουν αυτά τα χρήματα και για ποιούς λόγους. Πως 'κανονίζονται αυτά' και από ποιούς κ.ο.κ. Είναι λίγο πιο 'περίεργα' τα πράγματα, και όταν φτάσεις εκεί θα τα καταλάβεις και από πρώτο χέρι.Σε σχέση με τα έσοδα των διδακτορικών στο εξωτερικό τα λεφτά είναι όντως γελοία, σε σύγκριση με το εξωτερικό όμως όλοι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι γελοίοι
Εδώ στην Πάτρα που αναφέρομαι τα λεφτά δίνονται με απόλυτη σταθερότητα και πληρώνει το Πανεπιστήμιο.Υποχρεώσεις πάντως όπως παρακολούθηση διπλωματικων, εργαστηρίων, δημοσιεύσεις και συνέδρια, δεν πληρώνονται.* Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο πληρώνουν, και εκεί στήνεται το όλο παιχνίδι.*
Η συμμετοχή στα εργαστήρια, τουλάχιστον στο τμήμα μου, είναι επί πληρωμή όπως έχω μάθει από διδακτορικούς που επιτηρούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχω. Μου είχαν πει μάλιστα και πόσα
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Πέραν της γελοιότητας του ποσού, το ζήτημα είναι και με ποια σταθερότητα παίρνουν αυτά τα χρήματα και για ποιούς λόγους. Πως 'κανονίζονται αυτά' και από ποιούς κ.ο.κ. Είναι λίγο πιο 'περίεργα' τα πράγματα, και όταν φτάσεις εκεί θα τα καταλάβεις και από πρώτο χέρι.
Σε σχέση με τα έσοδα των διδακτορικών στο εξωτερικό τα λεφτά είναι όντως γελοία, σε σύγκριση με το εξωτερικό όμως όλοι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι γελοίοι
Εδώ στην Πάτρα που αναφέρομαι τα λεφτά δίνονται με απόλυτη σταθερότητα και πληρώνει το Πανεπιστήμιο.Υποχρεώσεις πάντως όπως παρακολούθηση διπλωματικων, εργαστηρίων, δημοσιεύσεις και συνέδρια, δεν πληρώνονται.* Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο πληρώνουν, και εκεί στήνεται το όλο παιχνίδι.*
Η συμμετοχή στα εργαστήρια, τουλάχιστον στο τμήμα μου, είναι επί πληρωμή όπως έχω μάθει από διδακτορικούς που επιτηρούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχω. Μου είχαν πει μάλιστα και πόσα
-
- Κόψε την πλάκα με τα 700 ευρώ, γιατί
Εγώ μπορεί να αναγκαστώ σε κάποια φάση της ζωής μου να δουλεύω για 700-800 ευρώ και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ πλάκα.
Στη Σλοβενία των 400 ευρώ και με αντίστοιχο κόστος ζωής τα κατάφερνε.
Πολύ απλά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ!
-
Φίλος πάντως ( προπτυχιακός είναι αλλά δεν έχει σημασία ) ακόμα περιμένει να πληρωθεί για εργασία που εκτέλεσε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου τον περασμένο Οκτώβριο...Το Υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν πλήρωσε και άρα ούτε αυτός πληρώθηκε ενώ έχει πληρώσει και από την τσέπη του βενζίνες και ξενοδοχεία...Οι διδακτορικοί σε Πολυτεχνικές σχολές γενικά πληρώνονται και συνήθως με ένα σταθερό μισθό το μέγεθος του οποίου εξαρτάται από τα πόσα ερευνητικά της ΕΕ τρέχουν στο τμήμα. Για επιτιρήσεις κτλ υπάρχουν κάποια έξτρα λεφτά αλλά τα πολλά έρχονται απο αλλού. Και εννοείται οτι δουλεύουν και με το παραπάνω για να τα βγάλουν
-
Για να έχεις σταθερό μηνιαίο μισθό από το δημόσιο, πρέπει να είσαι δημόσιος υπάλληλος ή να έχεις κάποια συγκεκριμένη σύμβαση (π.χ. 407 για τα παν/μια) Υποψήφιοι διδάκτορες ΔΕΝ είναι έμμισθοι.-
Ένα γελοίο ποσό παίρνουν ως ωρομίσθιοι για τις ώρες των εργαστηρίων, διδασκαλίας κλπ, αλλά είναι γελοία τα ποσά. Αυτά είναι τα μοναδικά χρήματα που μπορεί να δώσει το Πανεπιστήμιο το ίδιο στο διδακτορικό. Και φυσικά οι δηλωμένες ώρες είναι πολύ μικρότερες των πραγματικών.
Τα χρήματα που 'μαζεύονται' από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και 'ξαναμοιράζονται' δεν είναι ούτε βάσει σύμβασης, ούτε είναι σταθερά ούτε συγκεκριμένα. Αυτά μπορεί να τα 'δίνει' το πανεπιστήμιο αλλά δεν είναι 'δικά του χρήματα'.
-
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Θα είχα κι άλλα να πω, για τη Σλοβενία αλλά και για τη δική μας χώρα, αλλά πρέπει πάλι να φύγω...
απο την ελλαδα ή απο το PC ?
απο την ελλαδα με το OPC!
- Κόψε την πλάκα με τα 700 ευρώ, γιατί
Εγώ μπορεί να αναγκαστώ σε κάποια φάση της ζωής μου να δουλεύω για 700-800 ευρώ και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ πλάκα.
Θα είναι σε κάποια φάση, για κάποια φάση και υπό προϋποθέσεις. Μην αρχίσω τα παραδείγματα, είναι χιλιάδες.
Στη Σλοβενία των 400 ευρώ και με αντίστοιχο κόστος ζωής τα κατάφερνε.
Πολύ απλά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ!
...Τα εστιατόριά τους είναι αλλού σε σχέση με τα δικά μας, η ποιότητα των υπηρεσιών σε επίπεδο Χίλτον και τιμές μπάρμπα Μήτσου....
Επειδή τα ενοίκια και το κόστος ζωής γενικά είναι ακόμα πολύ υψηλό για τους μισθούς τους, πολλά νεαρά ζευγάρια συζούν και μοιράζονται τα έξοδα, αφού εργάζονται αμφότεροι.....Συζούσε λοιπόν το ζευγάρι κι έπαιρνε 400 + 400 = 800 ευρώ το μήνα (ο αόριστος πάει κυρίως στο ποσόν, αφού σήμερα οι μισθοί είναι σε επίπεδο Ελλάδας). Με μερικές ώρες δουλειάς σερβιτόρου, συμπλήρωναν τα έσοδά τους. Δεν ήσαν πλούσιοι, αλλά ζούσαν μια χαρά. Και οι σερβιτόροι τους έχουν μόρφωση Πανεπιστημιακού επιπέδου, εξ ου και το επίπεδο των υπηρεσιών τους.
Για πάνε εσύ σε Ελληνική λαϊκή ταβέρνα να πιάσεις κουβέντα με το γκαρσόνι για το τι κρασί ή μπύρα θα σου προτείνει να πιείς ανάλογα με το φαγητό που θα φας κι έλα μετά να μου μιλήσεις.Α, κάτι για την 'τρύπα των 200 ευρώ' που ανέφερε κάπου ο Μάνος: Είναι edit: ακόμα πολύ μεγαλύτερη από ένα κανονικό διαμέρισμα της Σλοβενίας.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Για να έχεις σταθερό μηνιαίο μισθό από το δημόσιο, πρέπει να είσαι δημόσιος υπάλληλος ή να έχεις κάποια συγκεκριμένη σύμβαση (π.χ. 407 για τα παν/μια) Υποψήφιοι διδάκτορες ΔΕΝ είναι έμμισθοι.-Ένα γελοίο ποσό παίρνουν ως ωρομίσθιοι για τις ώρες των εργαστηρίων, διδασκαλίας κλπ, αλλά είναι γελοία τα ποσά. Αυτά είναι τα μοναδικά χρήματα που μπορεί να δώσει το Πανεπιστήμιο το ίδιο στο διδακτορικό. Και φυσικά οι δηλωμένες ώρες είναι πολύ μικρότερες των πραγματικών.
Τα χρήματα που 'μαζεύονται' από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και 'ξαναμοιράζονται' δεν είναι ούτε βάσει σύμβασης, ούτε είναι σταθερά ούτε συγκεκριμένα. Αυτά μπορεί να τα 'δίνει' το πανεπιστήμιο αλλά δεν είναι 'δικά του χρήματα'.
Υπάρχουν υποψήφιοι διδάκτορες που δουλεύουν σε ερευνητικά προγράμματα έχοντας σύμβαση έργου με το πανεπιστήμιο, και παίρνουν έτσι κάτι σαν σταθερό μισθό. Στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του ΑΠΘ π.χ. αυτό είναι της τάξης των 700-900 ευρώ (μικτά). Φυσικά αυτό εξαρτάται από τον καθηγητή και από την ύπαρξη ερευνητικών προγραμμάτων. Όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα είναι απλήρωτοι, ή παίρνουν κάποια υποτροφία του ΙΚΥ, ή τίποτα ψιλά από επιτηρήσεις και εργαστήρια κλπ.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες στα πολυτεχνεία του εξωτερικού πληρώνονται πολύ καλύτερα, επειδή φέρνουν και πολύ περισσότερα λεφτά στο πανεπιστήμιο μέσω της εργασίας τους σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις.
-
Α, κάτι για την 'τρύπα των 200 ευρώ' που ανέφερε κάπου ο Μάνος: Είναι edit: ακόμα πολύ μεγαλύτερη από ένα κανονικό διαμέρισμα της Σλοβενίας.Δε γνωρίζω το μέγεθος και το κόστος των διαμερισμάτων στη Σλοβενία (ούτε στην Ηλεία), πάντως στις περισσότερες ελληνικές πόλεις με 200 ευρώ μπορείς να νοικιάσεις μόνο ημιυπόγεια αποθήκη ή λαγούμι.
-
Μμμμμμμ, ένα λαγουμάκι καλό μου ακούγεται. Έχει και επιπλωμένα;
ΥΓ. Το θέμα δεν είναι το κόστος του ενοικίου, ούτε το μέγεθος του διαμερίσματος.
-
Μερικες τιμες απο την διαμονη μου στην Βουλγαρια.
1
-
Βούλγαροι δουλεύουν σε κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα για 500 ευρώ το μήνα (+στέγη και τροφή - κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).
Αν κάποτε φύγουν, τέλος και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα. -
Βούλγαροι δουλεύουν σε κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα για 500 ευρώ το μήνα (+στέγη και τροφή - κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).
Αν κάποτε φύγουν, τέλος και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα.Γνωστη της γυναικας μου 'φυλαει' παππου σε χωριο εξω απο την Τριπολη.550
-
Ναι Βασίλη, αλλά οι Γερμανοί και οι ΗΠΑμερικάνοι δεν ήσαν αραχτοί και λάιτ.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....