-
Αν κάποιος πάει έξω, κάτσει π.χ. 10 χρόνια, και επιστρέψει φέρνοντας 100.000 ευρώ που τα έβγαλε στην ξενιτιά, είναι πατριώτης ή ρίψασπις? Ιδού η απορία.
-
Το ενδεχόμενο κάποιος που φεύγει έξω να είναι απλά κάποιος που επιδιώκει το καλύτερο για τον εαυτό του χωρίς να είναι ήρωας της ξενιτιάς ή προδότης που άφησε τον τόπο του υπάρχει στην ψηφοφορία;
-
Αν κάτσει έξω 10 ολόκληρα χρόνια και φέρει μόνο 100Κ γκαντέμης ειναι...
send from a galaxy far far away
-
Ο χρήστης zx lover έγραψε:
Αν κάτσει έξω 10 ολόκληρα χρόνια και φέρει μόνο 100Κ γκαντέμης ειναι...send from a galaxy far far away
Όχι μόνο γκαντεμης αλλά και αποτυχημένος λουσερ. Θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον χρόνο του πολύ καλύτερα γλυφοντας την εκαστοτε κλαδική ή την τοπική για να διοριστεί στο δημοσιο με 2500 το μήνα καθαρά για 14-16 μισθούς τον χρόνο και τα καλοκαίρια μπανακια και τρελλες παραλίες και να κοροϊδεύει τους γκαντεμηδες και τα κορόιδα που πήγαν έξω και δουλεύουν για λιγότερα λεφτά απο αυτόν περισσότερες ώρες (αυτός παει σπίτι στις 2:30 μμ) .
-
Ναι, αλλά τα υπόλοιπα τάφαγε σε ακολασίες. Για χαζό τον έχετε? Τα ρέστα του είναι τα 100 χιλιάρικα
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Βεβαια θελω να τονισω οτι, κατα την αποψη μου, η φυγη στο εξωτερικο ειναι η ευκολη και ατομικη λυση.Εύκολη; Η ύφεση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και το 'θέλω να φύγω' απέχει από το 'μπορώ να φύγω' μήνες προσπάθειας που μπορεί να μην ευοδώσει και ποτέ.
Ίσως κάποιοι, λίγοι, αποφάσισαν με κριτήρια λιγότερο ατομιστικά - πχ 'θα μείνω να παλέψω για την πατρίδα μου, δεν παραδίνομαι, θα προσπαθήσω, κόντρα στα κομματόσκυλα, τους διαπλεκόμενους, τους απατεώνες', ακόμα κι αν είχαν ήδη στα χέρια τους καλές προτάσεις από το εξωτερικό. Μιλάμε όμως για εξαιρέσεις.
Η λέξη 'ατομικισμός' δεν περιγράφει ακριβώς αυτό που προσπαθείς να πεις. Ναι, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και υπόκειται αντίστοιχα στις συνέπειες.
Το δε 'να καθήσεις να παλέψεις' για εμένα ήταν απλά μια δικαιολογία αυτών που περιγράφεις παραπάνω, που δεν είχαν τα κότσια να φύγουν και να ξεκινήσουν από το μηδέν σε μια άλλη χώρα.
Γιατί αλλιώς θα ήθελα να μου περιγράψεις πως παλεύει κανείς με τα παραπάνω στην καθημερινότητά του. Βρίζοντας στην τηλεόραση την ώρα του δελτίου ειδήσεων; Ή μήπως φωνάζοντας στο γκισέ της εφορίας την ώρα που πας να πληρώσεις το νεότερο χαράτσι; Δυστυχώς όποιος νομίζει ότι μπορεί να παλέψει με την κατάσταση που πήρε δεκαετίες ολόκληρες για να καταστρέψει τη χώρα, είναι το λιγότερο αφελής.
Εγώ πάντως και 'βαρυά' τραγούδια θα ακούσω στις μαύρες μου, και τα σουβλάκια μου λείπουν, και δεν πα να λέτε ό,τι θέλετε...
-
Αν θέλεις τη γνώμη μου, που βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έχτισαν πράγματα στη χώρα, αν κι είχαν άκρες στο εξωτερικό, είναι πολύ δυσκολότερο να δημιουργήσεις στην Ελλάδα, παρά να πας να κάνεις τα ίδια πράγματα έξω.
Και με τις ευκολίες που παρέχονται σήμερα, που μέσα σε 2 ώρες μπορείς να βρεθείς στην Αθήνα από οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, όσο για να πας από τον Πειραιά στην Κηφισιά σε μέρα με απεργία ΜΜΜ ή με βροχή, που μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω βιντεοκλήσης με συγγενείς και φίλους, δεν είναι τόσο δύσκολος ο αποχωρισμός.
ΣΗΜΕΡΑ το να δουλέψεις για ψίχουλα ή το να τρέξεις σαν μουρλός ως ΕΕ για ένα ψευτοεισόδημα είναι σαφώς χειρότερο από το να πας στο Μόναχο ή το Λονδίνο, ακόμα και ως μισθωτός χαμηλού -για τα εκεί δεδομένα- επιπέδου.
Κι όσο για το κοινωνικό θέμα, αυτό του εμιγκρέ που δύσκολα ενσωματώνεται σε ξένη κοινωνία, ρώτα πόσο εύκολο είναι σε έναν άνεργο ή χαμηλόμισθο να κινηθεί παραέξω, να γνωρίσει κόσμο, να αναπτύξει σχέσεις, να βρει γυναίκα κλπ κλπ.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΣΗΜΕΡΑ το να δουλέψεις για ψίχουλα ή το να τρέξεις σαν μουρλός ως ΕΕ για ένα ψευτοεισόδημα είναι σαφώς χειρότερο από το να πας στο Μόναχο ή το Λονδίνο, ακόμα και ως μισθωτός χαμηλού -για τα εκεί δεδομένα- επιπέδου.Για σένα, ίσως. Για μένα, όχι.
- Ο κόσμος όλος (η γη, εννοώ) ήταν πάντα μια γειτονιά, τώρα τελευταία ... μίκρυνε ακόμα.
- Άλλοι ξενιτεύονται κ κάνουν λ7, άλλοι έχουν να φάνε αλλά όχι να πληρώσουν εισιτήριο κ να χάσουν μεροκάματα για να γυρίσουν για λίγο στον τόπο της καταγωγής τους.
- Απ΄όσους δεν ξενιτεύονται, άλλοι κάνουν λ7, άλλοι έχουν ίσια να φάνε.
Άρα, η διαφορά?
Ένα παράδειγμα από τη γειτονιά μου: 2 αδέλφια, ο ένας έφυγε Αστραλία μετά τον πόλεμο, ο άλλος έμεινε. Είναι τα τελευταία 15 χρόνια στα δικαστήρια, ο Αστραλός ζητάει το μισό σπίτι, που ναι μεν είναι καινούργιο κ το έφτιαξε ο άλλος, αλλά έγινε στο πατρικό οικόπεδο. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνει αν το κερδίσει, αφού Ελλάδα δεν πατάει ενώ τα παιδιά κ τα εγγόνια του δεν έχουν έλθει ποτέ (κ ούτε προβλέπεται). Κ οι 2 βιοπαλαιστές, κ οι 2 έχουν χάσει λ7 για να φτιάξουν άλλα 2 σπίτια, στα δικαστήρια.
Τι θέλω να πω? Ότι είτε πάμε για δουλειά σε άλλη χώρα, είτε σε άλλη πόλη ή χωριό της δικής μας, είτε μείνουμε στο χωριό μας, είναι απόφαση δική μας που αντικατοπτρίζει την ψυχοσύνθεσή μας, τον τρόπο που μεγαλώσαμε, την προσωπικότητά μας. Μπορεί να έχουμε λ7 κ να είμαστε μίζεροι, μπορεί να έχουμε μόλις να φάμε κ να κεράσουμε καναν περαστικό κ να είμαστε ευτυχείς, κιμπάρηδες κ αεράτοι.
Αλλά αυτό το 'θα φύγω για δουλειά έξω', όταν λέγεται σαν ... απειλή, μου φαίνεται μέγιστη βλακεία. -
Ο χρήστης vrax έγραψε:
Ξερει κανεις καποιον που να εχει φυγει και να μην εχει μεινει στα λογια;
Αστειευεσαι; Χαμος γινεται στους γνωστους μου, το σκηνικο ειναι ο τελευταιος να κλεισει την πορτα...
Δηλαδή αν σε κάποιον δίνουν 'έξω' (τα νούμερα τυχαία) 5000 ενώ εδώ ΑΝ ΒΡΕΙ (ας υποθέσουμε ότι βρίσκει για να μην είναι το 'έξω' αναγκαστική επιλογή επιβίωσης, αν και η υπόθεση αυτή ως γνωρίζεις σηκώνει πολύ νερό...) θα παίρνει 1000, κατ΄εσέ πρέπει να μείνει εδώ για να είναι υπερήφανος που προσφέρει στον τόπο και για να μην τον πουν ατομιστή ?
Ας κανει ο,τι αγαπα η ψυχουλα του. Ειπα, οχι κατακριτεα επιλογη, απλως ειναι ο 'ατομικος δρομος' και δεν ειναι σταση ενεργης αντιστασης στο συστημα.
Εύκολη; Η ύφεση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και το 'θέλω να φύγω' απέχει από το 'μπορώ να φύγω' μήνες προσπάθειας που μπορεί να μην ευοδώσει και ποτέ.
Ευκολη συγκριτικα. Δουλειες εξω ακομα υπαρχουν.
-
http://artanis71.blogspot.com/search?up ... -results=1
.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Δηλαδή αν σε κάποιον δίνουν 'έξω' (τα νούμερα τυχαία) 5000 ενώ εδώ ΑΝ ΒΡΕΙ (ας υποθέσουμε ότι βρίσκει για να μην είναι το 'έξω' αναγκαστική επιλογή επιβίωσης, αν και η υπόθεση αυτή ως γνωρίζεις σηκώνει πολύ νερό...) θα παίρνει 1000, κατ΄εσέ πρέπει να μείνει εδώ για να είναι υπερήφανος που προσφέρει στον τόπο και για να μην τον πουν ατομιστή ?
Ας κανει ο,τι αγαπα η ψυχουλα του. Ειπα, οχι κατακριτεα επιλογη, απλως ειναι ο 'ατομικος δρομος' και δεν ειναι σταση ενεργης αντιστασης στο συστημα.
Επειδή είμαι λίγο χαζούλης και δεν τα πιάνω, προτείνεις να κάτσει στην Ελλάδα με τα 1000 για να κάνει τι ακριβώς ? Να 'αντισταθεί ενεργά στο σύστημα' ? Με ποιό τρόπο ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Επειδή είμαι λίγο χαζούλης και δεν τα πιάνω, προτείνεις να κάτσει στην Ελλάδα με τα 1000 για να κάνει τι ακριβώς ? Να 'αντισταθεί ενεργά στο σύστημα' ? Με ποιό τρόπο ?
Δεν υπαρχει καμια προτροπη σε αυτα που εγραψα, δεν προτεινω σε κανεναν να κανει οτιδηποτε (το τονιζω για αλλη μια φορα). Δεν καταλαβαινω γιατι εγινε ζητημα οταν δηλωνω οτι θεωρω απολυτως λογικη και κατανοητη τη φυγη (βλ και αρχικη τοποθετηση περι.. χεσμενου νιπτηρα), δεν το πιανεις γιατι δεν υπαρχει κατι να πιασεις. Αυτο που εγραψα ειναι οτι το κανεις επειδη κοιτας το ατομικο σου συμφερον: φευγεις απο τον γεματο σκατα νιπτηρα και καλα κανεις οσον αφορα το ατομο σου. Οπως φευγεις απο το νιπτηρα με τα σκατα οταν βγαζεις νομιμα τα λεφτα σου [τα οποια εβγαλες νομιμα] σε τραπεζα του εξωτερικου δια παν ενδεχομενον. ΟΚ. Δεν υπαρχει καμια νομικης ή ηθικης φυσεως αντιρρηση. Απλα το κανεις γιατι σκεφτεσαι την παρτη σου οχι για αντιδραση στο συστημα.
Το γεγονος φυσικα οτι μενεις στην Ελλαδα (ή αντιστοιχα: οτι αφηνεις τα λεφτα σου σε ελληνικη τραπεζα) δε σημαινει αυτοματα οτι 'αντιστεκεσαι στο συστημα'. Εκεινο που εγραψα απλα ειναι οτι το 'φευγω για το εξωτερικο' δε συνιστα απειλη ουτε για τους πολιτες ουτε πολυ περισσοτερο για τους πολιτικους και οταν εκστομιζεται ως κατι τετοιο ακουγεται [spoiler:39rg5zot]περιπου οπως αυτα που ελεγε ο tryphon[/spoiler:39rg5zot]. Η Ελλαδα εζησε μισο αιωνα με εμβασματα, το πολυ πολυ να ζησει αλλον εναν τετοιο αιωνα.
Τωρα, για το πως μπορει να αντισταθει καποιος στο συστημα μενοντας στην Ελλαδα με τα 1000 ευρω/μηνα; Ε αμα σου πω μεσα απο τις συλλογικοτητες εργαζομενων και μπλα μπλα δε νομιζω να βγαλει πουθενα η συζητηση γι'αυτο ας το αφησουμε τελειως. -
Μάλιστα... Επί της ουσίας όμως δεν απάντησες. Για παράδειγμα τι θα έκανες ΕΣΥ αν είχες το δίλημμα του παραδείγματος ? 5000 έξω + 'παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω' ή 1000 εδώ + 'μένω και αγωνίζομαι για την Ελλάδα'.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μάλιστα... Επί της ουσίας όμως δεν απάντησες. Για παράδειγμα τι θα έκανες ΕΣΥ αν είχες το δίλημμα του παραδείγματος ? 5000 έξω + 'παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω' ή 1000 εδώ + 'μένω και αγωνίζομαι για την Ελλάδα'.Νασσο μου, περιμενεις τωρα απαντηση?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μάλιστα... Επί της ουσίας όμως δεν απάντησες. Για παράδειγμα τι θα έκανες ΕΣΥ αν είχες το δίλημμα του παραδείγματος ? 5000 έξω + 'παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω' ή 1000 εδώ + 'μένω και αγωνίζομαι για την Ελλάδα'.Δηλ πως ακριβώς αγωνίζεσαι για την Ελλάδα δουλευωντας εδώ για 1000 το μήνα; η απόφαση είναι απλή αν πιστευιες ότι λόγω οικογένειας φίλων και θάλασσας καιρούς είσαι καλύτερα στην Ελλάδα έστω και με 1000 το μήνα μένεις. Αν δεν έχεις μια η θέλεις να μαζέψεις χρήματα και εν γνώση δεχεσαι να χάνεις όλα τα αλλα που ανέφερα τοτε φεύγεις.
-
Μπερδευόμαστε με τα αυτονόητα (και εξαντλητικώς επεξηγημένα).
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μάλιστα... Επί της ουσίας όμως δεν απάντησες. Για παράδειγμα τι θα έκανες ΕΣΥ αν είχες το δίλημμα του παραδείγματος ? 5000 έξω + 'παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω' ή 1000 εδώ + 'μένω και αγωνίζομαι για την Ελλάδα'.Να απαντήσω εγώ?
Θα έφευγα, έστω κ μόνον για την εμπειρία, έστω κ με τα ίδια λ7, ίσως κ με (απόλυτα) λιγότερα.
Αλλά αν (ή όταν) το θέμα ήταν (ή πήγαινε στο - πχ αν είχα οικογένεια) απολύτως οικονομικό, αν εδώ είχα σπίτι, οικογένεια κ φίλους θα έμενα για να παλέψω ΣΤΗΝ και όχι ΓΙΑ ΤΗΝ Ελλάδα. Αν, βέβαια, 'εκεί έξω' με τα 5Κ μπορούσα να περνάω 2 φορές καλύτερα απ' ό, τι εδώ με το 1, θα έφευγα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αυτό, άλλωστε, έκαναν κ όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους αποκαλούμε 'οικονομικούς μετανάστες' ή 'λαθρομετανάστες', από τους οποίους η Ελ επικράτεια είναι γεμάτη.Γενικά, μια τέτοια ερώτηση δεν απαντιέται με 'ναι' ή 'όχι'. Υπάρχουν πολλά 'αν'.
-
Για Αυστραλια, ενα ρεαλιστικο και κατατοπιστικο ρεπορταζ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=421497 -
Το ρεαλιστικό ρεπορτάζ δε λέει όμως ότι οι πιθανότητες εύρεσης καλής δουλειάς αυξάνονται κατακόρυφα αν προέρχεσαι από χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το ρεαλιστικό ρεπορτάζ δε λέει όμως ότι οι πιθανότητες εύρεσης καλής δουλειάς αυξάνονται κατακόρυφα αν προέρχεσαι από χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.Ουτε για τα δικαιωματα των Αβοριγινων λεει κατι,γιατι αυτα δεν εχουν ενδιαφερον για τους Ελληνες.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....