-
Και πότε ξεκιναω είπαμε;
Για να συνοψίσω. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι και θα είναι καλύτεροι. Ειδικά για κάποιους με αυξημένα προσόντα και προϋπηρεσία άνω των 5 ετών, οποτε και μιλάμε για διπλάσια χρήματα κατα μέσον όρο. Το μειονέκτημα είναι (και θα είναι) η αβεβαιότητα...
Το πρόβλημα επίσης, στον ιδιωτικό τομέα πάντα, είναι για τους νεοεισερχόμενους (έλλειψη προϋπηρεσίας, ασυδοσία εργοδοτών κυρίως στα ασφαλιστικά κ.α.), στους άνω των 45 (αν για οποιονδήποτε λόγο χάσουν τη δουλειά τους... χάθηκαν) και στους απόφοιτους Λυκείου-Γυμνασίου (για πάντα χαμηλόβαθμοι και οικτρά αμοιβόμενοι).
Ο μύθος περί ιδιωτικών εργαζόμενων και δημόσιων τεμπέληδων είναι για λαϊκή κατανάλωση (με τις σχετικές εξαιρέσεις πάντα) κυρίως για τις κατηγορίες εργαζόμενων ΠΕ και πάνω, με λίγα χρόνια υπηρεσίας και με αυξημένες αρμοδιότητες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά (από συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων που, οποία εκπληξις!, είναι και καλύτερα αμοιβόμενοι...).
Τί προτιμώ εγώ:- Δημόσιο: 25-35 ετών
- Ιδιωτικός τομέας: 35-45
- Δική μου δουλειά: 45-σύνταξη
Αν βέβαια κάποιος δεν εχει προσόντα (πτυχία κλπ.) το Δημόσιο συμφέρει 100%.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Δεν συμφωνω.Γνωστος μου αποφοιτος Λυκείου παιρνει περιπου 3000Ε το μήνα,δουλευοντας 12ωρα σε γραφείο.
Στο δημόσιο δεν θα τα επαιρνε ποτε (αν εμπαινε ποτε κιολας) γιατι εκει κανεις δεν κοιταει αν δουλευεις,εκει ο μισθος σου εξαρταται απο το αν εχεις πτυχιο,αν εισαι παντρεμενος,ποσα παιδια εχεις,αν εισαι πολυτεκνος,αν πινεις καφε χωρις γαλα,αν οδηγεις μονοκυκλο και διαφορα εντελως ασχετα με το εργο που παραγεις. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Δεν συμφωνω.Γνωστος μου αποφοιτος Λυκείου παιρνει περιπου 3000Ε το μήνα,δουλευοντας 12ωρα σε γραφείο.
Στο δημόσιο δεν θα τα επαιρνε ποτε (αν εμπαινε ποτε κιολας) γιατι εκει κανεις δεν κοιταει αν δουλευεις,εκει ο μισθος σου εξαρταται απο το αν εχεις πτυχιο,αν εισαι παντρεμενος,ποσα παιδια εχεις,αν εισαι πολυτεκνος,αν πινεις καφε χωρις γαλα,αν οδηγεις μονοκυκλο και διαφορα εντελως ασχετα με το εργο που παραγεις.Εντάξει, το ότι δεν έχει 'τυπικά προσόντα' ο γνωστός σου δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν αξίζει τα 3000 ευρώ (:o) που παίρνει. Πάντως είναι πάρα πολλά λεφτά!
Η ιστορία με τα τυπικά προσόντα στο δημόσιο θα πάει πολύ μακριά. Άκουσα ότι πλέον ζητούν profficiency (το Lower δεν φτάνει) και ECDL.
-
Είναι απλά τα πράγματα.
Δεν μπορείς εύκολα με την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί να χτίσεις τη ζωή σου σε μια θέση μισθωτού στον ιδιωτικό τομέα. Παίρνεις 3000 ευρώ, κανονίζεις αναλόγως τις υποχρεώσεις σου και ξαφνικά μένεις με μια αποζημίωση στο χέρι.
Γνώρισαν έναν κύριο που είναι διευθυντής σε μεγάλο όμιλο. Παίρνει 2000 ευρώ, αλλά η καρέκλα του, μετά από λάθος που έκανε (τι λάθος δηλαδή, τρίχες, τις εντολές του ιδιοκτήτη ακολουθούσε) κινδυνεύει να απολυθεί και χωρίς αποζημίωση μάλιστα.
Για τους παραπάνω λόγους στο δημόσιο πλέον ψάχνουν να μπουν εκτός από τους άχρηστους και ικανότατοι επαγγελματίες, με όρεξη για δουλειά.
Εκ των πραγμάτων τα κατώτατα προσόντα θα αυξηθούν, είτε τυπικά, είτε ουσιαστικά. Δηλαδή όταν για μια θέση εμφανίζονταν 50 κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και πλέον κάνουν ουρά εκατοντάδες πτυχιούχοι, είτε λέει η προκήρυξη ότι απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ, είτε όχι, τη δουλειά θα την πάρει πτυχιούχος με άριστη γνώση ξένων γλωσσών ή/και μεταπτυχιακό. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω ενα εχω μονο να πω:Ενω ολοι ξερουμε τι γινεται σε καποιες ΔΕΚΟ και στο υπουργειο οικονομικων,η κυβερνηση ειχε το **ΘΡΑΣΟΣ **να λέει ότι οι τραπεζικοι υπάλληλοι (730Ε-1000Ε) ειναι τα ρετιρέ του ελληνικου μισθολογίου
Δεν ξερω αν πρεπει να γελάει κανεις με αυτα που ακουει ή να κλαίει.
Αναφερονται σαν 'ρετιρε' οχι λογο των μισθων, αλλα κυρίως λογο των ασφαλιστικων δικαιωματων που εχουν κατοχυρωση, με αγωνες, ολα αυτα τα χρονια.
Συνταξη 120% του τελευταιου μισθου στα 50 και κατι.......
Για τους σημερινους εργαζομενους στις τραπεζες τα πραγματα ειναι οπως και για ολους του αλλους.....
-
Δυο πραγματάκια θα αναφέρω
- Αλβανός κηπουρός.... με Έλληνα εργάτη......
- Στην οικογενειακή επιχείρηση υπάρχουν μεταξύ άλλων και τρεις υπάλληλοι καθαρίστριες με μεικτές αποδοχές αρκετά πάνω από το νούμερο που αναφέρθηκε στο πρώτο post για το δημόσιο..... είναι αλλοδαπές αλλά ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!!!!!!!!!
Οι αντίστοιχες Ελληνιδές ντρέπονται να τις δουν ότι είναι καθαρίστριες και έχουν και τουπέ προς τις ξένες και από δουλειά στο 50% οι περισσότερες .....
Τα σχόλια δικά σας!!!!!
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Εγω ενα εχω μονο να πω:
Ενω ολοι ξερουμε τι γινεται σε καποιες ΔΕΚΟ και στο υπουργειο οικονομικων,η κυβερνηση ειχε το **ΘΡΑΣΟΣ **να λέει ότι οι τραπεζικοι υπάλληλοι (730Ε-1000Ε) ειναι τα ρετιρέ του ελληνικου μισθολογίου
Δεν ξερω αν πρεπει να γελάει κανεις με αυτα που ακουει ή να κλαίει.
Αναφερονται σαν 'ρετιρε' οχι λογο των μισθων, αλλα κυρίως λογο των ασφαλιστικων δικαιωματων που εχουν κατοχυρωση, με αγωνες, ολα αυτα τα χρονια.
Συνταξη 120% του τελευταιου μισθου στα 50 και κατι.......
Για τους σημερινους εργαζομενους στις τραπεζες τα πραγματα ειναι οπως και για ολους του αλλους.....
Ομως μόνο οι σημερινοι εργαζομενοι ειναι που θα την πληρωσουν,ενω οι παλιοι επιπλεον ολο και καμια προσφυγη τυπου ΛΑΦΚΑ θα κανουν και θα βγει και κανα νεο κονδυλι να παιρνουν.
Ενας εργαζομενος σε τραπεζα απο το 1993, ειχε κρατησεις με το παλαιο συστημα,και θα παρει συνταξη με το καινουριο,αυτο ειναι απαράδεκτο.
Και υστερα λεμε γιατι οι νεοι δεν φευγουν απο το σπιτι...
-
Μιας και αναφέρθηκαν οι καθαρίστριες, να postάρω το εξής:
Δήμος Δυτικής Αττικής πληρώνει δύο καθαρίστριες 1000
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Στο δημόσιο δεν θα τα επαιρνε ποτε (αν εμπαινε ποτε κιολας) γιατι εκει κανεις δεν κοιταει αν δουλευεις,εκει ο μισθος σου εξαρταται απο το αν εχεις πτυχιο,αν εισαι παντρεμενος,ποσα παιδια εχεις,αν εισαι πολυτεκνος,αν πινεις καφε χωρις γαλα,αν οδηγεις μονοκυκλο και διαφορα εντελως ασχετα με το εργο που παραγεις.Εντάξει, το ότι δεν έχει 'τυπικά προσόντα' ο γνωστός σου δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν αξίζει τα 3000 ευρώ (:o) που παίρνει. Πάντως είναι πάρα πολλά λεφτά!
Η ιστορία με τα τυπικά προσόντα στο δημόσιο θα πάει πολύ μακριά. Άκουσα ότι πλέον ζητούν profficiency (το Lower δεν φτάνει) και ECDL.
Μα δεν ειπα ποτε οτι δεν τα αξιζει.
Ειπα οτι ποτε δεν θα τα επαιρνε στο δημοσιο,γιατι εκει δεν μετραει καθόλου ποσο δουλευεις και ποσο καλος εισαι σε αυτο που κανεις.
Μετρανε τα προσοντα και μονο.Αν χρησιμοποιουνται αυτα τα προσοντα,αν εχουν σχεση με το αντικειμενο,ειναι αδιαφορο για το δημόσιο. -
Η κοπελιά που κρατούσε τα παιδιά μου το πρωί, δουλεύει και σαν καθαρίστρια σε Δημόσια υπηρεσία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οπότε και μονιμοποιήθηκε, δούλευε για 35.000 δρχ. το μήνα, δίχως να την ασφαλίζουν!!!!!!!
Αυτό συνεχιζόταν από τα τέλη της 10ετίας του '80, ενώ έμενε ελπίζοντας κάποτε να μονιμοποιηθεί! Ευτυχώς, τελικά τα κατάφερε.
Που δουλεύει;Στα Δικαστήρια, φυσικά. Ούτε το ΙΚΑ πήγε ποτέ για έλεγχο, ούτε ο επόπτης εργασίας.
-
Μην μπαίνεται ρε σ΄αυτή τη λούμπα!
Η κρίσιμη ερώτηση είναι γιατί να παίρνει μόνο ο δημόσιος τόσα χρήματα, με το οκτάωρο του, τα Σ/Κ του, τις αργίες και όχι κι'εγώ?Που παίρνω 800
-
Ο χρήστης SAXOGUS2 έγραψε:
Η δύσκολή είναι ότι θα διεκδικήσω τα δικαιώματα μου και θα πάρω όσα οι δημόσιοι και κάτι παραπάνωΠοια ακριβώς μέσα έχει ένας ιδιωτικός υπάλληλος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του;
Κατά τα άλλα συμφωνώ πως η ισοπέδωση δεν είναι η λύση.
-
Ας κοπάναγε η πουλημένη ΓΣΕΕ μερικές γενικές απεργίες με αίτημα την αύξηση του μέσου μισθού και βλέπαμε τι θα γινόταν. Αλλά ποιος να την ακολουθήσει στον αγώνα, όταν τα περισσότερα στελέχη της έχουν ακολουθήσει καριέρα πολιτικού, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως με ΝΔ και άλλους;
-
Πολυ ενδιαφερον. Ευχαριστω για τις πληροφοριες. Παντα μπερδευα τα καθαρα με τα μεικτα. Στις ΗΠΑ ο μεσος μισθος εινα παντα μεικτα. Δηλαδη αν ο φιλος που εκανε 3000 ευρω τα παιρνει καθαρα στις ΗΠΑ θα επαιρνε πανω απο 50-60 χιλιαδες το χρονο. Φοροι ειναι περιπου 35-45%. Και μην ξεχναμε οτι η συνταξη ειναι στα 65-67 και οι παροχες απο το social Security δεν ειναι αρκετα για να ζησει κανεις (και δεν τις παιρνεις πριν τα 65). Οποτε πρεπει ο μεσος μισθωτος να κανει διαφορες επενδυσεις που θα βοηθησουν στην συνταξη και επισης αν θελει να παρει συνταξη πιο νωρις. Ειναι συνηθησμενο να βαζει καποιος το 25% του εισοδηματος του σε επενδυσεις για το μελλον. οποτε το οτι το κρατος καλυπτει αυτο το πραγμα ειναι πολυ μεγαλο.
Νικος
-
Ναι αλλά οι μισθοί στην Ελλάδα δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με αντίστοιχους στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική. Τα 3000 ευρώ που ειπώθηκαν π.χ. είναι μισθός μεσαίου διευθυντή σε (καλή) ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα.
-
Νομίζω ότι ~1300
-
Επισης στις ιδιωτικες εταιρειες πολλα λεφτα ειναι 'μαυρα',οπου ο εργοδοτης πληρωνει λιγοτερες εισφορες και ο μισθωτος παιρνει περισσότερα στο χέρι.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Επισης στις ιδιωτικες εταιρειες πολλα λεφτα ειναι 'μαυρα',οπου ο εργοδοτης πληρωνει λιγοτερες εισφορες και ο μισθωτος παιρνει περισσότερα στο χέρι.Έχω την αίσθηση πως αυτό πια δεν ισχύει. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Απ'την άλλη βέβαια παίζουν διάφορες παροχές σε είδος (αυτοκίνητο, κινητό, γεύματα, ταξιδάκια κλπ.), φυσικά μονάχα για ήδη υψηλόμισθα στελέχη τα οποία δεν αποτελούν τυπικά μέρος του μισθού.
-
[quote='elteo']Νομίζω ότι ~1300
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
**
Στο 82% των 25 γιατί στους 15 είμαστε στο 65-68%**ετσι, γιατι τελευταια μας ελεγαν το παραμυθι για το 82%
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....