-
Τελικά όπως συνήθως γίνετε, σχολιάζοντας σφαζόμαστε!!!!!!!!...... ειρήνη υμίν…..
Δεν έχω απολύσει σχεδόν κανέναν ποτέ!. Ο έξυπνος εργοδότης, χωρίς να παρανομεί, εξαναγκάζει, μέσα στα πλαίσια του νόμου, ρωτώντας και μαθαίνοντας από τους ιδικούς.
Όταν ήθελα να μειώσω δραστικά το προσωπικό από 16 σε 5, πήγα στην γειτονία και ανακοίνωσα στους συναδέλφους ότι διαθέτω εκπαιδευμένο προσωπικό. Με ήξεραν σαν μαγαζί σαν μάστορα και σαν δάσκαλο. Εν έτη 1991.
Απορροφήθηκαν μέσα σε μερικούς μήνες. Βάστηξα αυτούς που χρειαζόμουν.
Πλήρωνα αυτά που έλεγε ο νόμος αυστηρά, μα έδινα και δίνω κάθε μήνα και πριμ το οποίο δεν φαινόταν πουθενά!. Είναι μεγάλο όπλο!!!.....
Είχα και έχω το δικαίωμα να τους προσλάβω σαν βοηθούς γενικού συνεργείου, έτσι η δουλεία που θα κάνουν είναι αυτή που εγώ ορίζω. Το χαίρονται διότι μαθαίνουν την δουλεία από όλες της θέσεις. Μα είναι όπλο!!..
Πριν μερικά χρόνια, μου έκαναν καταγγελία από την επιθεώρηση εργασίας το ότι δεν αναγράφω ειδικότητα. Απέδειξα στο δικαστήριο, ότι 40 χρόνια, είναι δηλωμένο σαν γενικό συνεργείο αορίστου χρόνου, καλυπτόμενο από τα πτυχία μου που φτάνει. Ρώτησα την πρόεδρο, εάν παγαίνοντας το αυτοκίνητο της για φανοποιεία, θα προτιμούσε ο φανοποιός να γνωρίζει και ηλεκτρολογία, και μηχανικά. Μάλιστα σε εποχές χαλεπές που δεν υπάρχει η πολυτέλεια πλεονάζοντας προσωπικού, και συμφώνησε. Ένα ακόμα δεδικασμένο!!!.
Όταν απολύεις μπορείς και να αιτιολογείς με μάρτυρες την αιτία. Πχ είναι ανυπάκουος, ή δεν πλένετε, ή βρίζει κλπ. αυτά μπαίνουν στην καρτέλα του απολυθέντα, το γνωρίζατε αυτό?. Είναι όπλο!.
Μπορείς στην πρόσληψη, να αναφέρεις ότι η επιχείρηση έχει κυλιόμενο ωράριο, και ορίζετε αυτό από τον επιχειρηματία. Είναι όπλο και αυτό!. Εδώ υπάρχει η δυσκολία στην ‘κατάσταση εργασίας’, μα ξεπερνιέται.
5 κάμερες γράφουν συνεχώς 30 μέρες και ελέγχονται, οπότε σε περίπτωση slow down, γράφεις ένα cd και πας στον ΟΑΕΔ και το αναφέρεις και ρωτάς τι πρέπει να κάνεις. ή πας στο Βιοτεχνικό επιμελητήριο και ρωτάς. Είναι όπλο και αυτό!.
Πάντα ρωτούσα της αρχές. Είναι όπλο και αυτό!.
Οι καλοί λογαριασμοί γραμμένοι, κάνουν την εργασιακή ηρεμία πραγματικότητα!.
Σίγουρα παιδιά τους, είναι βαφτιστήρια μου. και αυτό είναι όπλο!!!!!!!.........
Μα τα 23 χρόνια που τους έχω δεν είναι λίγα.
Βεβαία τα καντήλια ίπτανται για θέματα τακτικής. τελευταία μου τα σέρνουν και εμένα, παραγνωριστήκαμε!!!!!......
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
5 κάμερες γράφουν συνεχώς 30 μέρες και ελέγχονται, οπότε σε περίπτωση slow down, γράφεις ένα cd και πας στον ΟΑΕΔ και το αναφέρεις και ρωτάς τι πρέπει να κάνεις. ή πας στο Βιοτεχνικό επιμελητήριο και ρωτάς. Είναι όπλο και αυτό!.
Α.
Τι εννοείς slow down?
Νομίζω για κάμερες σε εργασιακούς χώρους χρειάζεσαι ειδική άδεια από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Και ακόμα και αν έχεις άδεια, είναι πολύ συζητήσιμο το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις καταγραφές. Για ψάξτο λίγο μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Για μηνύσεις μιλάω.
-
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
κάπως έτσι λοιπόν από 1250 που έπαιρνε για 9 ωρο καθημερινά ή και 10ωρο καμμιά φορά , παίρνει πλέον 750 για 5ωρο..
τι έπρεπε να κάνουν η γυναίκα μου και οι λοιποί , την στιγμή που όντως διαπιστωμένα το γραφείο είχε μειωμένα έσοδα κάθε μήνα όλο κ περισσότερα.. έβαλαν πλάτη όλοι και περιμένουν μπας κ γυρίσει το κλίμα.
αν το δεις απο θέμα ωρών εργασίας τα 750 μια χαρά είναι..Το παραπανω παραδειγμα θεωρειται αποδεκτο μιας και αντιπροσωπευει το μεγαλυτερο μερος των εταιριων-επιχειρησεων στην Ελλαδα.
Εγω 'εφαγα' μειωση μισθου 20% ενω οι ωρες δουλειας εμειναν ιδιες (ενιοτε και παραπανω), ενω οι αρμοδιοτητες μου αυξηθηκαν.
Το θεωρω ομως λογικο αφου σε αντιθετη περιπτωση δεν 'εβγαινε' η επιχειρηση.Αλλο αυτο το παραδειγμα ομως και αλλο το να προσπαθεις να κανεις τη ζωη του εργαζομενου (ή του εργοδοτη) δυσκολη.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Α.
Τι εννοείς slow down?
Νομίζω για κάμερες σε εργασιακούς χώρους χρειάζεσαι ειδική άδεια από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Και ακόμα και αν έχεις άδεια, είναι πολύ συζητήσιμο το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις καταγραφές. Για ψάξτο λίγο μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Για μηνύσεις μιλάω.
http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=3 ... ema=PORTAL
-
Πολύ συγκεκριμένα όλη η οδηγία για τις κάμερες. Συνοπτικά απαγορεύεται σε εργασιακούς χώρους εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων και πάλι με πολλή φειδώ.
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja
-
Α.
Τι εννοείς slow down?
Είναι όταν ο εργαζόμενος δουλεύει αργά χαρακτηριστικά, όπως η βενζινού!.
Οι κάμερες είναι μεγάλες για νύχτα και μέρα, και όχι κρυφές. Βρίσκονται εντός της επιχείρησης εν συνδυασμό με τα αντικλεπτικά, και την επιχείρηση ασφάλειας. Και υπάρχουν και δυο πινακίδες που το αναγράφουν.
Της χρησιμοποιώ και βλέπω και μέσω ιντερνέτ από μακριά στον υπολογιστή μου!. Πολλές φόρες όταν τα παιδιά θέλουν να μου δήξουν κάτι, με καλούν!!!!!......
Μου έχουν δώσει εγγυήσεις, και την πρέπουσα άδεια που δεν έχω διαβάσει ποτέ!!!!!..... αύριο!.
Α. -
Καλά θα κάνεις να διαβάσεις και μαζί και αυτό που έβαλα παραπάνω.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
κάπως έτσι λοιπόν από 1250 που έπαιρνε για 9 ωρο καθημερινά ή και 10ωρο καμμιά φορά , παίρνει πλέον 750 για 5ωρο..
τι έπρεπε να κάνουν η γυναίκα μου και οι λοιποί , την στιγμή που όντως διαπιστωμένα το γραφείο είχε μειωμένα έσοδα κάθε μήνα όλο κ περισσότερα.. έβαλαν πλάτη όλοι και περιμένουν μπας κ γυρίσει το κλίμα.
αν το δεις απο θέμα ωρών εργασίας τα 750 μια χαρά είναι..Το παραπανω παραδειγμα θεωρειται αποδεκτο μιας και αντιπροσωπευει το μεγαλυτερο μερος των εταιριων-επιχειρησεων στην Ελλαδα.
Εγω 'εφαγα' μειωση μισθου 20% ενω οι ωρες δουλειας εμειναν ιδιες (ενιοτε και παραπανω), ενω οι αρμοδιοτητες μου αυξηθηκαν.
Το θεωρω ομως λογικο αφου σε αντιθετη περιπτωση δεν 'εβγαινε' η επιχειρηση.Αλλο αυτο το παραδειγμα ομως και αλλο το να προσπαθεις να κανεις τη ζωη του εργαζομενου (ή του εργοδοτη) δυσκολη.
Προσεξε λοιπον τωρα: οτιδηποτε ΠΑΡΑΠΑΝΩ παιρνεις απο τα νομιμα, ειναι εξτραδακι, σωστα? Εννοω ειναι περισσοτερα λεφτα απο οσα απαιτει ο νομος, τα οποια εχει αποφασισει ο εργοδοτης να σου δινει (ή εχετε συναποφασισει υστερα απο διαπραγματευση) για τις ταδε 5 αρμοδιοτητες. Σωστα?
Τωρα λοιπον που η δουλεια δεν παει καλα, ο εργοδοτης αποφασιζει (ή σε καλει για διαπραγματευση για) οτι χρειαζεται το αντιθετο: να παιρνεις λιγοτερα λεφτα για αυτες τις 5 συν αλλες δυο = 7 αρμοδιοτητες.
Απο που κ ως που το πρωτο ειναι θεμιτο κ το δευτερο ειναι 'ο για το Μπουτσο εργοδοτης, αχρηστος λαμογιο αλητης εκμεταλλευτης' κλπ κλπ
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Απο που κ ως που το πρωτο ειναι θεμιτο κ το δευτερο ειναι 'ο για το Μπουτσο εργοδοτης, αχρηστος λαμογιο αλητης εκμεταλλευτης' κλπ κλπ
Ειπα κατι τετοιο;
Προσεξε λοιπον τωρα: οτιδηποτε ΠΑΡΑΠΑΝΩ παιρνεις απο τα νομιμα, ειναι εξτραδακι, σωστα? Εννοω ειναι περισσοτερα λεφτα απο οσα απαιτει ο νομος, τα οποια εχει αποφασισει ο εργοδοτης να σου δινει (ή εχετε συναποφασισει υστερα απο διαπραγματευση) για τις ταδε 5 αρμοδιοτητες. Σωστα?
Γενικα μιλοντας, ο εκαστοτε εργοδοτης εχει αποφασισει να δινει περισσοτερα λεφτα για καποιο λογο.
Αν θελει μπορει να βρει υπαλληλο με 500€ αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ο τελευταιος ανταποκρινεται στις αναγκες της επιχειρησης. -
Δεν ειπα οτι το ειπες εσυ, οτι το λενε πολλοι εδω μεσα (κ εκει εξω), και ξεκινωντας απο εκει κ για να απαντησω κ στο δευτερο που λες απο πανω, αυτο που λεω ειναι το εξης απλο: δεν μπορει η ΑΥΞΗΣΗ (αποδοχων, προνομιων, αρμοδιοτητων, δικαιωματων) να ειναι απολυτως θεμιτη κ επιθυμητη και την ιδια στιγμη η ΜΕΙΩΣΗ (αποδοχων, προνομιων, αρμοδιοτητων, δικαιωματων) να δαιμονοποιειται, να κραζουμε τον καριολη τον εργοδοτη, να μην εχει δικαιωμα να τη ζητησει κλπ κλπ λες κ η επιχειρηση εχει σκοπο να δινει δουλεια κ λεφτα στον εργαζομενο.
Κ στο τελευταιο που λες, δεν λεω ακριβως αυτο: λεω οτι οπως κ για τα περισσοτερα ο εργοδοτης εχει καποιο λογο που τα δινει, ετσι κ για τα λιγοτερα εχει καποιο λογο που τα προσφερει. Κ δεν παει να βρει εναν υπαλληλο με 500ε, ζηταει απο τον ιδιο τον υπαλληλο να κανει τη δουλεια του με λιγοτερα (εφ'οσον ειναι νομιμα) κατα τον ιδιο τροπο που μεχρι τωρα του προσεφερε περισσοτερα.
-
Απλα αυτο που δαιμονοποιει την μειωση ειναι οτι αυτη ηρθε με τη πρωτη ευκαιρια στις περισσοτερες περιπτωσεις. Στις χρυσες εποχες που το χρημα ερεε ο επιχειρηματιας καρπωνοταν τα περισσοτερα κερδη και καυχιοταν για τις επιχειρηαμτικες του κινησεις χωρις να δωσει ενα τυρακι-αυξηση στον εργαζομενο. Με το που ηρθαν τα δυσκολα, ο επιχειρηματιας το γυρισε 'θα παλεψουμε ολοι μαζι για τα δυσκολα'.
Εμενα με διωξανε πχ γιατι δεν υπηρχε πελατης αλλα ειμαστε φιλοι ακομα. Καταλαβαινα οτι ημουν περισσευουμενος στο γραφειο και το αναγνωριζω οτι δεν υπηρχε αλλη επιλογη. Καταλαβαινω ομως οτι ο κοπος μου και οι προσπαθειες μου πολλες φορες θα μπορουσαν να ανταμοιφθουν καλυτερα. Μετα απο 4-5μηνες πουτσ@ στη δουλεια θα μπορουσε το αφεντικο να μου πει παρε κανονικο δωρο χριστουγεννων και οχι 200 ευρω που μου εδωσε.
Απλα ειναι η ιδεολογια των περισσοτερων αφεντικων και κυριως στις οικογενειακες επιχειρησεις που στις δυσκολιες, στη προσπαθεια, στις ευθυνες ειμαστε ολοι ισοι ενω στα οφελη και στα κερδη ο ενας ειναι το αφεντικο που ρισκαρει και ο αλλος ειναι ο υπαλληλος.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Απλα αυτο που δαιμονοποιει την μειωση ειναι οτι αυτη ηρθε με τη πρωτη ευκαιρια στις περισσοτερες περιπτωσεις. Στις χρυσες εποχες που το χρημα ερεε ο επιχειρηματιας καρπωνοταν τα περισσοτερα κερδη και καυχιοταν για τις επιχειρηαμτικες του κινησεις χωρις να δωσει ενα τυρακι-αυξηση στον εργαζομενο. Με το που ηρθαν τα δυσκολα, ο επιχειρηματιας το γυρισε 'θα παλεψουμε ολοι μαζι για τα δυσκολα'.Εμενα με διωξανε πχ γιατι δεν υπηρχε πελατης αλλα ειμαστε φιλοι ακομα. Καταλαβαινα οτι ημουν περισσευουμενος στο γραφειο και το αναγνωριζω οτι δεν υπηρχε αλλη επιλογη. Καταλαβαινω ομως οτι ο κοπος μου και οι προσπαθειες μου πολλες φορες θα μπορουσαν να ανταμοιφθουν καλυτερα. Μετα απο 4-5μηνες πουτσ@ στη δουλεια θα μπορουσε το αφεντικο να μου πει παρε κανονικο δωρο χριστουγεννων και οχι 200 ευρω που μου εδωσε.
Απλα ειναι η ιδεολογια των περισσοτερων αφεντικων και κυριως στις οικογενειακες επιχειρησεις που στις δυσκολιες, στη προσπαθεια, στις ευθυνες ειμαστε ολοι ισοι ενω στα οφελη και στα κερδη ο ενας ειναι το αφεντικο που ρισκαρει και ο αλλος ειναι ο υπαλληλος.
Thou speaketh thy truth.
-
Απλα αυτο που δαιμονοποιει την μειωση ειναι οτι αυτη ηρθε με τη πρωτη ευκαιρια στις περισσοτερες περιπτωσεις. Στις χρυσες εποχες που το χρημα ερεε ο επιχειρηματιας καρπωνοταν τα περισσοτερα κερδη και καυχιοταν για τις επιχειρηαμτικες του κινησεις χωρις να δωσει ενα τυρακι-αυξηση στον εργαζομενο. Με το που ηρθαν τα δυσκολα, ο επιχειρηματιας το γυρισε 'θα παλεψουμε ολοι μαζι για τα δυσκολα'.Εμενα με διωξανε πχ γιατι δεν υπηρχε πελατης αλλα ειμαστε φιλοι ακομα. Καταλαβαινα οτι ημουν περισσευουμενος στο γραφειο και το αναγνωριζω οτι δεν υπηρχε αλλη επιλογη. Καταλαβαινω ομως οτι ο κοπος μου και οι προσπαθειες μου πολλες φορες θα μπορουσαν να ανταμοιφθουν καλυτερα. Μετα απο 4-5μηνες πουτσ@ στη δουλεια θα μπορουσε το αφεντικο να μου πει παρε κανονικο δωρο χριστουγεννων και οχι 200 ευρω που μου εδωσε.
+10000
-
Πες τα ρε bibendum γιατί εδώ μας το 'χουν γυρίσει στο έργο 'οι κακοί εργαζόμενοι και τα καλά αφεντικά'...
-
Ελα ντε! Ειναι αδυνατον να υπαρχουν καλοι εργοδοτες κ κακοι εργαζομενοι, ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ! ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ΚΑΝΟΝΑΣ οτι οι εργοδοτες θα ειναι κακοι κ εκμεταλλευτες κ οι εργαζομενοι θα ειναι παντα καλοι κ σωστοι...
Π.Α.Μ.Ε. μπροστα κ αγωνιστικα!
-
Ετσι για την ιστορια, κ εγω συμφωνω με τον Bibendum.
Επισης για την ιστορια, εγω δεν ελεγα 'παρτε το βασικο/νομιμο μισθο και θα εχετε τοσο bonus οσο καλυτερα τα πατε κ οσο καλυτερα αποτελεσματα φερετε', τους εδινε προκαταβολικα περισσοτερα χρηματα ακριβως γιατι τοσο πιστευα οτι αξιζε η εργασια τους.
ΑΛΛΑ δεν δεχομαι να μου πει κανεις οτι δεν ΔΙΑΤΗΡΩ το δικαιωμα να τους τα κοψω αν το κρινω απαραιτητο (χωρις φυσικα να χρειαζομαι να δικαιολογηθω σε καποιον) κ να αρχισουν να παιρνουν αυτα που εξ'άρχης ημουν υποχρεωμενος να τους δινω, κανοντας ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ απο τη στιγμη που λογω ογκου εργασιας, ο ενας ειναι αχρειαστος κ εγω ψαχνω τροπους να τους διατηρησω ολους εργαζομενους.
Αν απολυοντας τον εναν, πληρωσω αποζημιωση που μου αφαιρεσει απο τη τσεπη οσα θα γλυτωνα με τον οποιο τροπο συμφωνουσαμε να προχωρησουμε ωστε να τους κρατησω ολους, τοτε πολυ απλα δεν εχω κανενα λογο να το κανω κ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα χρησιμοποιησω ολα τα νομιμα μεσα για να τον 'παραιτησω'.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ελα ντε! Ειναι αδυνατον να υπαρχουν καλοι εργοδοτες κ κακοι εργαζομενοι, ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ! ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ΚΑΝΟΝΑΣ οτι οι εργοδοτες θα ειναι κακοι κ εκμεταλλευτες κ οι εργαζομενοι θα ειναι παντα καλοι κ σωστοι...Π.Α.Μ.Ε. μπροστα κ αγωνιστικα!
Το ψοφησες τωρα, εννοειται οτι υπαρχουν και καλοι εργοδοτες και κακοι εργαζομενοι. Η πλειοψηφια ομως λειτουργει περιπου οπως περιγραφει ο bibendum. Εχω καποιες παρατηρησεις αλλα ειναι τοσο ασημαντες που δεν αξιζει τον κοπο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα χρησιμοποιησω ολα τα νομιμα μεσα για να τον 'παραιτησω'.Κι ο εργαζόμενος όλα τα μέσα για να τον απολύσεις. Κι όποιος νικήσει.
Συνήθως νικάει ο εργοδότης, οπότε τι μυξοκλαίγεσαι. -
Καποιος διαπραγματευοταν μια θεση στο τμημα πωλησεων μικρης εταιριας:
Ζητησε 1000€ καθαρη αμοιβη, κινητο, λαπτοπ και αυτοκινητο1 χρονο αργοτερα ανοιξε δικη του επιχειρηση, αντιστοιχου 'βεληνεκους'.
Δινει σε υπαλληλο 400€ καθαρα (8ωρο-40ωρο) + μπονους επι των πωλησεων 'για να εχει κινητρο να δουλευει'.+1 στον bibendum
'Αλλωστε απο ενα καλο υπαλληλο η επιχειρηση σχεδον παντα κερδιζει και θα συνεχισει να κερδιζει και μετα την αποχωριση του (στην περιπτωση πχ που εχει 'χτισει' ενα πελατολογιο αν μιλαμε για εμπορικη επιχ/ση)
Απο την αλλη, ενας καλος υπαλληλος ξερει οτι θα παρει συγκεκριμενη αμοιβη. Κακα τα ψεμματα σπανια επιβραβευεται ενας καλος υπαλληλος.
Φυσικα δεν ειναι ολες οι περιπτωσεις ιδιες, υπαρχουν μεγαλα κωλοπαιδα-υπαλληλοι και αλλοι τοσοι εργοδοτες αλλα και αστερια. Απλα εχω καιρο να ακουσω (καμμια 6ετια) καποιον εργαζομενο να παραδεχεται οτι ειναι οκ.
-
Καλά θα κάνεις να διαβάσεις και μαζί και αυτό που έβαλα παραπάνω.
Την διάβασα!. Είναι νόμιμα έτσι που έχουν τοποθετηθεί κατ’ αυτούς.
Μα ρώτησα και τον διοικητή του πολυδύναμου της περιοχής μου. μια την έχω να βλέπει και τον ιδιόκτητο χώρο παρκαρίσματος εξωτερικά!.
Απάντηση!!!!!!..... «δεν βάζεις άλλες 10, μα να βλέπουν και γύρο γύρο!……. Όπλα μας είναι πληρωμένα από εσένα!.»
…..όπως λέει και το ανέκδοτο, «……. Και με την άδεια της αστυνομίας!!!!!!!.........».
Τώρα τα προσωπικά δεδομένα, από τα παιδιά?. Αυτοί βοήθησαν στην εγκατάσταση!. Μα πιάσαμε και έναν φίλο τους, που άρμεγε εργαλεία!. Δεν το πίστευαν….. όταν τους το έδηξα…….. τον ξυλοφόρτωσαν τον μ@λ@κ@!.
Τα προσωπικά δεδομένα του κλέφτη….. άστα να αποδειχτούν από την έδρα!.
Οι πινακίδες είναι το διαβατήριο τους!.
Α.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....