-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αν θες να πας γρήγορα, (πιστεύω ότι) δεν υπάρχει πιο απολαυστικό και αποτελεσματικό σασμάν.
Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=32762
Σε κάποια σελίδα έχω γράψει όσο πιο καλά μπορώ τη λειτουργία του DSG (S-tronic για μένα ).
Προφανώς και έχουν ειπωθεί και κάποια αρνητικά σχόλια στο topic αυτό.πιστεύω θα κατατοπιστείς αρκετάΤα έχω διαβάσει αυτά, αλλά και ό,τι έχει γραφτεί σε αγγλόφωνα forums, και έχω δει και τα σχετικά βιντεάκια. Απλά, επειδή ποτέ δεν παίρνω μία απόφαση αν δεν έχω προσωπική άποψη, πρέπει πρώτα να οδηγήσω κάποιο για να σιγουρευτώ. Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένα αμάξι με DSG για test drive στις αντιπροσωπείες (μα καλά, πώς περιμένουν να πουλήσουν;). Και δε μιλάω φυσικά για Scirocco, αλλά για οτιδήποτε.
Για το 7άρι που αναφέρθηκε, δεν πιστεύω ότι θα είναι χειρότερο από το 6άρι αλλά καλύτερο. Είναι βέβαια φθηνότερο, αλλά αυτό έχει να κάνει με την οικονομικότερη κατασκευή (και αυτό δε σημαίνει ότι είναι χειρότερο, απλά είναι κατασκευασμένο να αντέχει μικρότερες ροπές, οπότε ταιριάζει σε μικρότερους κινητήρες).
Το κακό είναι ότι θα διατίθεται για παραγγελία από το 1ο τρίμηνο του 2009... -
Ελπίζω να είσαι πιο τυχερός από μένα.
Στην Αθήνα έψαχνα DSG-Stronic σε όλες τις αντιπροσωπείες audi-VW.ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε DSG αμάξι για test drive.Τους τα έχωνα κάθε φορά κιόλας αφού δεν είναι ένα έξτρα 100-200-500€ αλλά 2500€, οπότε δεν μπορεί κάποιος να πάρει κάποια απόφαση (το θέλω ή όχι) ή να πει 'ας το βάλω κι ας πάει στο διάλα το παλιάμπελο'.
Ειλικρινά σου εύχομαι να βρεις κάποιο και να το οδηγήσεις για να αποκτήσεις προσωπική εμπειρία.
Και για να κλείσω το θέμα του κιβωτίου (για μένα), όσους ξέρω προσωπικά και έχουν επιλέξει το DSG-Stronic, κανείς μα κανείς δε μου έχει πει ότι μετάνιωσε που το έβαλε.Μη σου πω ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την επιλογή τους κι ας έγινε στα τυφλά (αφού ούτε κι αυτοί βρήκαν αμάξι με DSG πάνω)Όσο για το 7άρι, λένε ότι έχει λίιιγο καλύτερη κλιμάκωση από το 6άρι.Φαντάσου ότι κατανέμεις την δύναμη αντί για δια 6, δια 7
Μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ είναι ότι δεν αντέχει (προς το παρόν) μεγάλες ροπές στρέψης οπότε ίσως (στο μέλλον) να σε περιορίσει σε κάποια μηχανική βελτίωση (αν ποτέ σκεφτείς να βάλεις).
Κατά τα άλλα (αν και δεν ξέρω τα γούστα σου), σου προτείνω με κλειστά μάτια να το βάλεις. Αξίζει και με το παραπάνω να περιμένεις 3 μήνες.Μην ξεχνάς ότι θα περιμένεις 3 μήνες για ένα αμάξι που θα έχεις (κατά μέσο όρο) 5 χρόνια (δηλαδή 60 μήνες). -
Ελπίζω να είσαι πιο τυχερός από μένα.
Στην Αθήνα έψαχνα DSG-Stronic σε όλες τις αντιπροσωπείες audi-VW.ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε DSG αμάξι για test drive.Τους τα έχωνα κάθε φορά κιόλας αφού δεν είναι ένα έξτρα 100-200-500€ αλλά 2500€, οπότε δεν μπορεί κάποιος να πάρει κάποια απόφαση (το θέλω ή όχι) ή να πει 'ας το βάλω κι ας πάει στο διάλα το παλιάμπελο'.
Ειλικρινά σου εύχομαι να βρεις κάποιο και να το οδηγήσεις για να αποκτήσεις προσωπική εμπειρία.
Και για να κλείσω το θέμα του κιβωτίου (για μένα), όσους ξέρω προσωπικά και έχουν επιλέξει το DSG-Stronic, κανείς μα κανείς δε μου έχει πει ότι μετάνιωσε που το έβαλε.Μη σου πω ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την επιλογή τους κι ας έγινε στα τυφλά (αφού ούτε κι αυτοί βρήκαν αμάξι με DSG πάνω)Όσο για το 7άρι, λένε ότι έχει λίιιγο καλύτερη κλιμάκωση από το 6άρι.Φαντάσου ότι κατανέμεις την δύναμη αντί για δια 6, δια 7
Μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ είναι ότι δεν αντέχει (προς το παρόν) μεγάλες ροπές στρέψης οπότε ίσως (στο μέλλον) να σε περιορίσει σε κάποια μηχανική βελτίωση (αν ποτέ σκεφτείς να βάλεις).
Κατά τα άλλα (αν και δεν ξέρω τα γούστα σου), σου προτείνω με κλειστά μάτια να το βάλεις. Αξίζει και με το παραπάνω να περιμένεις 3 μήνες.Μην ξεχνάς ότι θα περιμένεις 3 μήνες για ένα αμάξι που θα έχεις (κατά μέσο όρο) 5 χρόνια (δηλαδή 60 μήνες).Αυτο που κυρίως με προβληματίζει και θέλω να δω πως λειτουργεί είναι η εκκίνηση και η κίνηση με 1η με πολύ χαμηλή ταχύτητα, εκεί δηλαδή που στο χειροκίνητο παίζεις με το συμπλέκτη. Πώς αντιδρά το DSG σε αυτήν την περίπτωση; Μπορείς να το ρυθμίσεις όπως με το συμπλέκτη; Μήπως είναι λίγο απότομο; Τέλος, όταν θέλεις να ξεκινήσεις γρήγορα, πχ σε ένα φανάρι, υπάρχει καθυστέρηση από τη στιγμή που θα σηκώσεις το πόδι σου από το φρένο μέχρι μπει η πρώτη;
Η βελτίωση του κινητήρα δε με απασχολεί, ιδίως με το συγκεκριμένο κινητήρα (νομίζω πως όποιος επιλέξει βελτίωση θα τον πάρει στο χέρι), και γενικά δεν είμαι του «φτιαξίματος». Αν θέλεις περισσότερα άλογα πάρε εξαρχής την αμέσως επόμενη έκδοση, η βελτίωση θα σου βγει το ίδιο (ίσως και περισσότερο) ακριβή, με απρόβλεπτες συνέπειες σε αξιοπιστία και κατανάλωση. Οι εγχώριοι μάστορες (ακόμη και στις αντιπροσωπείες) δεν είναι ικανοί να κάνουν μία απλή επισκευή (έχω άπειρα παραδείγματα), και θα τους αφήσω να βάλουν (το άσχετό τους) χέρι στον κινητήρα μου;
-
σου στέλνω pm για να μην χαλάσουμε το topic άλλο σχετικά με το σασμάν.
-
Ρε σεις, σοβαροί είστε; Αλίμονο αν δεν τα συζητήσετε εδώ αυτά.
-
σου στέλνω pm για να μην χαλάσουμε το topic άλλο σχετικά με το σασμάν.Ρεεεεε και μεις θελουμε!!
-
σου στέλνω pm για να μην χαλάσουμε το topic άλλο σχετικά με το σασμάν.Πλάκα κάνεις, ετσι ;;;
-
καλά παιδιά...Sorry...αντιγράφω το pm και ποστάρω ξανά...
ΥΓ:πω-πω-πω...πέσατε να με φάτε
ΥΓ2:Απλά κάποιος παραπονέθηκε ότι μιλάμε για το σασμάν συνέχεια εδώ και 2 σελίδες και είπα μήπως κουράζω και τους υπόλοιπους και απλά από ευγένεια δεν μου την έχουν πει (ακόμα) -
Αυτο που κυρίως με προβληματίζει και θέλω να δω πως λειτουργεί είναι η εκκίνηση και η κίνηση με 1η με πολύ χαμηλή ταχύτητα, εκεί δηλαδή που στο χειροκίνητο παίζεις με το συμπλέκτη. Πώς αντιδρά το DSG σε αυτήν την περίπτωση; Μπορείς να το ρυθμίσεις όπως με το συμπλέκτη; Μήπως είναι λίγο απότομο;
Δεν ξέρω αν φταίω εγώ που δεν το έχω ίσως συνηθίσει τόσο πολύ, όμως δεν έχω καταφέρει ακόμα να ξεκινήσω έτσι απαλά-απαλά (σαν αν έχεις αυγά κάτω από τα πόδια σου ας πούμε) όπως έκανα όταν οδηγούσα με το συμπλέκτη.Απότομο δεν είναι σε καμία περίπτωση. (Δεν ξέρω βέβαια και πως οδηγείς.κρίνω με βάση τα δικά μου δεδομένα )
Τέλος, όταν θέλεις να ξεκινήσεις γρήγορα, πχ σε ένα φανάρι, υπάρχει καθυστέρηση από τη στιγμή που θα σηκώσεις το πόδι σου από το φρένο μέχρι μπει η πρώτη;
Θα προσπαθήσω να στο περιγράψω όσο πιο αναλυτικά μπορώ.Ας πούμε ότι είσαι σταματημένος στο φανάρι και πατάς για τουλάχιστον 3-4sec συνεχόμενα το φρένο*.
Η 1η είναι αποσυμπλεγμένη.Με το που αφήνεις το φρένο (ας πούμε ότι το αφήνεις σταδιακά και δεν το αφήνεις απότομα και καπάκι πατάς τέρμα το γκάζι).με το που καταλαβαίνει ότι αφήνεις (λίγο) το φρένο, συμπλέκει την 1η ταχύτητα.Αυτό σημαίνει ότι στο ίσιωμα θα αρχίσει το αμάξι να πηγαίνει σιγά-σιγά μπροστά παρότι εσύ πατάς φρένο (όπως είπα και πριν, όχι πολύ).Αν το αφήσεις τελείως θα δεις ότι το αμάξι τσουλάει μπροστά ως ότου φτάσει περίπου τα 10km/h όπου και μετά πάει σχετικά σταθερά μέχρι να πατήσεις το γκάζι.Για να στο δώσω να το καταλάβεις διαφορετικά, αν βάλεις χειρόφρενο και αφήσεις το φρένο, το αμάξι θα τείνει να πάει μπροστά πολύ έντονα.
Γιατί όλη αυτή η περιγραφή με τα αφήνω σιγα-σιγά και όχι απότομα κτλ-κτλ?Γιατί ΑΝ αφήσεις απότομα το φρένο και πατήσεις το γκάζι, θα κάνει ένα μικρό κλώτσιμα σα να σύμπλεξε απότομα την 1η.(Καλά..μη φανταστείς κανένα κλώτσιμα όπως στα smart. Είπαμε...πολύ μικρό κλώτσιμα.προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου όταν το κάνει -από δικό μου λάθος στο χειρισμό)
Από εκεί καταλαβαίνεις ότι αν σταματήσεις αρκετή ώρα αποσυμπλέκει σχεδόν πλήρως** την 1η.Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό που κάνει είναι καλό αφού δεν σου τρώει άσκοπα τον συμπλέκτη.*αυτό το λέω γιατί αν σταματήσεις και ξαναξεκινήσεις άμεσα, δεν αποσυμπλέκει καθόλου την 1η ταχύτητα.με το που κάνεις πως αφήνεις το φρένο, το αμάξι τείνει να πάει μπροστά.
**σχεδόν πλήρως γιατί ας πούμε ότι είσαι σταματημένος στο φανάρι για αρκετή ώρα.Αν βάλεις νεκρά (Ν), θα καταλάβεις ότι αποσύμπλεξε πλήρως την 1η ταχύτητα.Κάνει ένα πολύ μικρό κούνημα που καταλαβαίνεις ότι πλέον το αμάξι είναι ελεύθερο και δεν τείνει καθόλου να πάει μπροστά...δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα.Sorry...
YΓ: Συγνώμη για το 'σεντόνι'
-
Άψογος!!!!!
-
εγώ έχω μια άλλη ερώτηση για το dsg
έστω οτι πηγαίνεις σχετικά γρήγορα, πχ εθνική, ώστε να είσαι με 6η κοντά στις 4500 και το πατήσεις τέρμα. λογικά κάνει kick down που το ρίχνει σε 5η πολύ κοντά στο κοφτη και μετά ξαναβάζει 6η. όλα αυτά σε 6τάχυτο πάντα.
ισχύει όντως? αν ισχύει δεν σε ενοχλεί? -
@wannabe
Αν κατάλαβα καλά ρωτάς αν το software του DSG κατεβάζει σχέσεις ακόμα και άσκοπα όταν κάνεις kick-down (γιατί αν ο κινητήρας πρόκειται να πιάσει κόφτη στο επόμενο δευτερόλεπτο με τη μικρότερη σχέση δεν έχει νόημα να κατεβάσει) - σωστά?Ο χρήστης olympian2 έγραψε:
Στην ουσία είναι εντελώς χειροκίνητο, με την ένοια ότι έχει συμπλέκτη και δομή όμοια με του χειροκίνητου. Απλά, το συμπλέκτη δεν τον πατάς εσύ, αλλά αυτό. Από αυτή την άποψη είναι μία εξέλιξη του χειροκίνητου, εφόσον το τρίτο πεντάλ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, είναι κάτι που ξέμεινε από παλιά. Και μη μου πείτε για μύτη-τακούνι και τέτοια (κάθε μέρα σε ράλι τρέχετε, ανάθεμά σας ), γιατί αυτό έτσι κι αλλιώς δε γίνεται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, τουλάχιστον στο VAG (όποιος έχει Golf V ας δοκιμάσει και θα καταλάβει).Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για μύτη-τακούνι όταν τα ηλεκτρονικά αναλαμβάνουν να ανεβάσουν ακριβώς όσο πρέπει τις στροφές του κινητήρα στα κατεβάσματα.
-
ναι,άσκοπα ή σχεδόν άσκοπα ανάλογα αν πίασει κόφτη στο επόμενο δλ ή στα επόμενα 2-3.
σίγουρα μπορείς να το αποφύγεις επιλέγοντας manual mode αλλά τότε καταργείς μέρος της χρησιμότητας του, ειδικά σε κίνηση σε εθνική πχ που υπο κσ θα έπρεπε να είναι ο βιότοπος του αυτόματου.
-
Βασικά και στο μάνιουαλ άμα σανιδώσεις, μπορεί να κατεβάζει από όσο θυμάμαι.
-
κακό αυτό αν ισχύει. εμένα στο tiptronic σε manual δεν κατεβάζει ακόμα και αν σανιδώσεις. κατεβάζει μόνο αν δεν μπορεί να τη κρατήσει=πάει να σου σβήσει.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
εγώ έχω μια άλλη ερώτηση για το dsg
έστω οτι πηγαίνεις σχετικά γρήγορα, πχ εθνική, ώστε να είσαι με 6η κοντά στις 4500 και το πατήσεις τέρμα. λογικά κάνει kick down που το ρίχνει σε 5η πολύ κοντά στο κοφτη και μετά ξαναβάζει 6η. όλα αυτά σε 6τάχυτο πάντα.
ισχύει όντως? αν ισχύει δεν σε ενοχλεί?Καταρχάς πριν πω το οτιδήποτε, ας πούμε ότι μιλάμε για το 6άρι, γιατί τις σχέσεις για το 7άρι δεν τις έχω.
Κάτσε (επίσης) να βάλουμε νούμερα στο παράδειγμά σου για να μπω στο κλίμα...
Είπες 6η και 4500rpm που σημαίνει ότι παώ με...(κάτσε να δω το σκονάκι μου ) περίπου 207km/h (συγκεκριμένα 207,45) (φαντάσου να σε σταματήσουν με τέτοια ταχύτητα...μου θες και kick down στα 200...ουουου!!κοντράκια )
Πες ότι πατάς τέρμα το γκάζι για να κάνει kick down.
Η 5η πηγαίνοντας με 207km/h θα μας δώσει 5433rpm,.Οπότε θα επιταχύνω ως τον κόφτη της 5ης δηλαδή ως τις 6500rpm όπου και θα δω περίπου 248km/h (με το κομπιουτεράκι βγαίνει 247,65 έτσι για τους τύπους).
ΑΝ υποθέσουμε ότι τα πιάσει ποτέ, τότε θα βάλει 6η...νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς όπως τα λες...
Για να σου δώσω να καταλάβεις, η 6η βγάζει 300km/h αν υποθέσουμε ότι είχε τη δύναμη η μηχανή να πιάσει 6500rpm με 6η.Αλλά χάρην του σκεπτικού παραδείγματος που έθεσες, κάτσε να σου δώσω ένα πιο ρεαλιστικό παράδειγμα με πιο 'σωστά' νούμερα για να καταλάβω (εγώ αλλά και οι άλλοι) τι θες να πεις...
Πας με 130km/h και 6η ταχύτητα.Δηλαδή με...(κάτσε να ξαναδώ το σκονάκι μου)...2800rpm περίπου.
Πατάς τέρμα το γκάζι, δηλαδή κάνεις kick down. Η μικρότερη ταχύτητα που θα μπορεί να μπει αυτή την στιγμή είναι η 3η όπου τα 130km/h μεταφράζονται σε 6350rpm περίπου για τη μηχανή.Επιταχύνεις ως τις 6500rpm-ελάχιστα πριν τον κόφτη (είπαμε άλλωστε ότι είμαστε στο kick down), βάζει 4η ταχύτητα και επιταχύνει ξανά ως τις 6500rpm κ.ο.κ.
Παρότι ακούγεται ενοχλητικό το αρχικό κατέβασμα, πίστεψέ με ότι έτσι έχεις την μέγιστη δυνατή επιτάχυνση.Αυτό δεν είναι το kick down άλλωστε?Αυτό δε ζητάς από το αμάξι να κάνει όταν τερματίζεις το γκάζι?
Το ότι δεν μπορούμε (ή δε θέλουμε γιατί λυπόμαστε το μοτέρ) όταν έχουμε χειροκίνητο κιβώτιο δε σημαίνει ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το ζητούμενο αποτέλεσμα που θελουμε.
Ένα κόλπο γενικότερα είναι να μην σανιδώνουμε απότομα το γκάζι από εκεί που ίσα που το τσιμπάμε να πάμε στο kick down αλλά να γίνει ελάχιστα πιο προοδευτικά οπότε να αποφεύγουμε (αν μας ενοχλεί) αυτό το φαινόμενο.Γενικότερα καλό είναι να αποφεύγεται το απότομο kick down αν είναι δυνατόν (δηλαδή από ταχύτητα με πολύ χαμηλές στροφές, πατάμε τέρμα το γκάζι ζητώντας τη μέγιστη επιτάχυνση) καθώς τότε τρως αρκετά (το πόσο αρκετά δεν ξέρω) τον συμπλέκτη του σασμάν.Το γράφει και το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου αυτό.
Προσωπικά στο δικό μου αμάξι δεν έχω κάνει ακόμα kick down.Ανυπομονώ βέβαια...
(Έχω κάνει όμως πολλές φορές στο αυτόματο mercedes του πατέρα μου. )ΥΓ:Από ό,τι κατάλαβες το DSG (τουλάχιστον στον 1.8Τ και στο 2.0Τ) οι σχέσεις είναι λίιιγο θεόμακρες και γι' αυτό το παράδειγμά σου βγήκε άκυρο.
ΥΓ2:Πάλι σεντόνι έγραψα. Sorry παιδιά αλλά μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω μονολεκτικά 'ναι' ή 'όχι'. -
βασικά το παράδειγμα το έχω ζήσει, αρκετές φορές. μια μάλιστα με ένα S3 να με κυνηγάει.
και σε TIPTRONIC όπου οι αλλαγές δεν είναι τόσο γρήγορες, πίστεψε με χάνεις απο αυτό το κατέβασμα ανέβασμαγια πες όμως σε μανιουαλ με σανίδωμα κατεβάζει μόνο του? (δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα?!!! )
-
αρχισαν να προβαλλονται και τα πρωτα σποτακια στην TV (deja vu)
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
για πες όμως σε μανιουαλ με σανίδωμα κατεβάζει μόνο του?Σε όποια λειτουργία και να το έχεις, όταν πατήσεις το kick down κάνει 'τα γνωστά' που λέγαμε παραπάνω (βάζει τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα και 'σανιδώνει' ).
(δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα?!!! )
Δεν έχει στρωθεί ακόμα πλήρως το αμάξι μου.
Αναμονή 1000km ακόμα και μετά...
Μετά το kick down έχει σειρά να δοκιμάσω το launch control.Εκεί θα είναι όλα τα λεφτά. -
για πες όμως σε μανιουαλ με σανίδωμα κατεβάζει μόνο του?
Σε όποια λειτουργία και να το έχεις, όταν πατήσεις το kick down κάνει 'τα γνωστά' που λέγαμε παραπάνω (βάζει τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα και 'σανιδώνει' ).
, πως μετράνε ρεπρίζ με 3η, 4η άραγε? αποσυνδέουν το διακόπτη κάτω απο το πεντάλ?
VW Scirocco