-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Οι σελίδες 90-91 του βιβλίου μαθηματικών της ΣΤ' Δημοτικού: 'στρογγυλοποιησετε' δίχως τόνο μια φορά, με τόνο στο 'ποί' δυο φορές!Ποιός κερατάς αποφάσισε ότι τα παιδιά μου πρέπει να μείνουν αγράμματα; Τι να πω εγώ στο γιό μου της Γ' Δημοτικού, που τελευταία φορά που είχε άσκηση (μόλις την 4η από την αρχή της χρονιάς) στο τετράδιο Γραμματικής ήταν στις 17 Οκτώβρη;
ililias, δεν νομιζω πως τρια ορθογραφικα λαθη σε ενα βιβλιο μαθηματικων της ΣΤ' Δημοτικου ειναι συνωμοσια ενος κερατα για να μεινουν τα παιδια αγραμματα. Ισως βεβαια να εχω αδικο αφου ειναι γνωστο πως την εποχη του πολυτονικου τα ορθογραφικα λαθη σε βιβλια δεν υπηρχαν και ο περιφημος 'δαιμων του τυπογραφειου' γεννηθηκε αργοτερα, με την ελευση του μονοτονικου.
Το θεμα μας ειναι το πολυτονικο, αλλα φοβαμαι πως εχουμε παρεκκλινει...
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Η φραση ενδιαφερουσα κατασταση (των εγκυων) αποδιδει τις Γαλλικες φρασεις etat interessant, position interessante (ηδη απηρχαιωμενες και σπανιες στην Γαλλικη).Από που προήλθαν οι εκφράσεις αυτές της Γαλλικής, άραγε;
ililias, δεν νομιζω πως τρια ορθογραφικα λαθη σε ενα βιβλιο μαθηματικων της ΣΤ' Δημοτικου ειναι συνωμοσια ενος κερατα για να μεινουν τα παιδια αγραμματα.
Θεωρείς απλό να υπάρχουν τρία ορθογραφικά λάθη σε βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού;
Είμαστε στο θέμα, μια και μιλάμε για τόνους. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Η φραση ενδιαφερουσα κατασταση (των εγκυων) αποδιδει τις Γαλλικες φρασεις etat interessant, position interessante (ηδη απηρχαιωμενες και σπανιες στην Γαλλικη).
Από που προήλθαν οι εκφράσεις αυτές της Γαλλικής, άραγε;
Παντως οχι απο τα αρχαια ελληνικα, καθως στην αρχαια Ελλαδα δεν υπηρχε ο ορος 'σε ενδιαφερουσα'.
Κρατιεμαι να μη σχολιασω το υπολοιπο ποστ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Παντως οχι απο τα αρχαια ελληνικα, καθως στην αρχαια Ελλαδα δεν υπηρχε ο ορος 'σε ενδιαφερουσα'.Κρατιεμαι να μη σχολιασω το υπολοιπο ποστ
Από που, αναρωτήθηκα, όχι από που δεν...
Το υπόλοιπο δικό μου, εννοείς; Δλδ;
-
Eννοειται πως οχι
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Κρατιεμαι να μη σχολιασω το υπολοιπο ποστΣτο φόρουμ δεν μπαίνουμε για να... κρατιόμαστε... ρίχτα
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Η ετυμολογια ειναι επικινδυνο μεσο οταν η χρηση της γινεται για να δικαιολογησει την μαγεια της Ελληνικης Γλωσσας (sic) και λοιπες γλωσσο-φυλετικες ανωτεροτητες. Μα ειναι δυνατον μονο ο greo να ενισταται και οι υπολοιποι να επιδοκιμαζουμε τον HARRY999?Φυσικά και είναι δυνατόν, και έγινε μάλιστα! Γιατί ακριβώς σε ξενίζει;
Επίσης, γιατί ακριβώς είναι επικίνδυνη η ετυμολογία ως μέσο διακιολόγησης; Τελος, πόσες άλλες γλώσσες συναγωνίζονται σε πλούτο (δομής, λεξιλογίου, φθόγγων, κλπ. κλπ) την ελληνική; Τι ακριβώς εννοείς λέγοντας γλωσσο-φυλετικές ανωτερότητες.Προσωπικα εμπιστευομαι περισσοτερο τον Μπαμπινιωτη για την ετυμολογικη ερμηνεια της λεξης παρα τον HARRY999. Τουτεστιν:
Η φραση ενδιαφερουσα κατασταση (των εγκυων) αποδιδει τις Γαλλικες φρασεις etat interessant, position interessante (ηδη απηρχαιωμενες και σπανιες στην Γαλλικη).
Ο Μπαμπινιώτης είναι ο τελευταίος που θα εμπιστευόμουν (εννοείται προσωπικά). Χίλιες φορές καλύτερα τον Φυτράκη, τον Ελευθερουδάκη, ακόμα και τον Σακελλαρίου.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Ε και τι με αυτο!!.
Αν τους βαλεις να γραφουν με 'καραγκιοζακια' την εκθεση στο σχολειο, πιστευεις οτι θα σταματησουν να τα λενε αυτα??
Ισως όχι, αλλά τουλάχιστον θα ξέρουν από πού προέρχεται η λεξη 'αυτί' και δεν θα την γράφουν 'αφτί'. Αλήθεια, ξέρουμε από πού προέρχεται?
Από το αρχαιοελληνικό 'το ούς'
Κλίνεται ως εξής:
Ενικός
Ον. το ούς
Γεν. του ωτός
Δοτ. τω ωτί
Αιτ. το ούς
Κλητ. ω ουςΠληθυντικός
Ον. τα ώτα
Γεν. των ώτων
Δοτ. τοις ωσί
Αιτ. τα ώτα
Κλητ. ω ώταΤο 'ω' που βλέπουμε στην παραλήγουσα των περισσοτέρων πτώσεων της κλίσης αυτού του ουσιαστικού προφανώς ΔΕΝ μπορεί να γίνει ΑΦ.
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Η ετυμολογια ειναι επικινδυνο μεσο οταν η χρηση της γινεται για να δικαιολογησει την μαγεια της Ελληνικης Γλωσσας (sic) και λοιπες γλωσσο-φυλετικες ανωτεροτητες. Μα ειναι δυνατον μονο ο greo να ενισταται και οι υπολοιποι να επιδοκιμαζουμε τον HARRY999?
Προσωπικα εμπιστευομαι περισσοτερο τον Μπαμπινιωτη για την ετυμολογικη ερμηνεια της λεξης παρα τον HARRY999. Τουτεστιν:
O 'Aντίλογος' έχει πάρα πολλά θέματα. Προσωπικά θα κάψω καμιά φλάντζα καμιά ωρα. Μερικές φορές πραγματικά 'χάνομαι'.
Σε αυτό το θέμα -σε ότι με αφορά- ότι είχα να γράψω το έγραψα στην αρχική μου τοποθέτηση.
Όσοι δε γράφουν κάτι, δε σημαίνει ντε και καλά ότι συμφωνούν.(πάντα για μένα μιλάω)Αλλωστε, δε τίθεται θέμα. Όποιος θέλει να αρχίσει να γράφει στο πολυτονικό ας το κάνει
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Η ετυμολογια ειναι επικινδυνο μεσο οταν η χρηση της γινεται για να δικαιολογησει την μαγεια της Ελληνικης Γλωσσας (sic) και λοιπες γλωσσο-φυλετικες ανωτεροτητες. Μα ειναι δυνατον μονο ο greo να ενισταται και οι υπολοιποι να επιδοκιμαζουμε τον HARRY999?
Φυσικά και είναι δυνατόν, και έγινε μάλιστα! Γιατί ακριβώς σε ξενίζει;
Επίσης, γιατί ακριβώς είναι επικίνδυνη η ετυμολογία ως μέσο διακιολόγησης; Τελος, πόσες άλλες γλώσσες συναγωνίζονται σε πλούτο (δομής, λεξιλογίου, φθόγγων, κλπ. κλπ) την ελληνική; Τι ακριβώς εννοείς λέγοντας γλωσσο-φυλετικές ανωτερότητες.Ε αφου τα ζηταει ο οργανισμος σου θα τα ριξω!
Ειναι δυνατον να μας κανει μαθημα ελληνικων καποιος που λεει οτι η λεξη ΔΙΑΣ σημαινει ΔΙΑΣπαση; Και να το περναμε στο ντουκου; Και γιατι δε σημαινει ΔΙΑΣτημα φερειπειν; ή ΔΙΑΣκεδαση;
Αφου ειναι ετσι και εγω λεω οτι η λεξη καρ-δια προερχεται απο το καρ και τον ΔΙΑ δηλαδη εχουμε στο στηθος μας την κάρα του ΔΙΑ, το κεφαλι του ΔΙΑ δηλαδης. Αυτο σημαινει οτι η καρδια μας ειναι ο θεος μας που εχουμε μεσα μας (βαζουμε και λιγο ανατολιτικο μεσα) κλπ κλπ κλπ συμπληρωνετε οτι θελετε.Όσο για την παροιμια, που ειναι ενα επιχειρημα που το λεει και ξαναλεει το cult διδυμο της trash-TV Αδωνις-Λεωνιδας, να υπενθυμισω οτι η παροιμια αυτη δεν εχει να κανει με την ακριβεια των λεγομενων, αλλα με το οτι καποιος που μιλαει με το Ν και με το Σ 'δεν παρελειψε τιποτα'. Ουτε τα Ν και Σ που παρελλειπε ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ μεχρι (επιτελους) να καταργηθουν και επισημως. Οι Κυπριοι δηλαδη που μιλανε με Ν και Σ ειναι εξυπνοτεροι;
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
'Ενα από τα πιο χαζά άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ μου.
-
'Ενα από τα πιο χαζά άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ μου.
Φιλόλογος το έγραψε, τι περίμενες;
-
Και μάλλον 'νεωτεριστής' φιλόλογος... Ξέρεις, απ'αυτούς που θέλουν να χαϊδεύουν τ'αυτάκια όσων αρνούνται να στρώσουν τον απαυτό τους κάτω να μάθουν να γράφουν.
**
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ** -
- Η λογικη της ησσονος προσπαθειας ειναι ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ στη φυση.
- Η γλωσσα ειναι απο ολους για ολους. Και σ'οποιον αρεσει. Σ'οποιον δεν αρεσει ας μιλαει στη μανα του με ερασμιακη προφορα.
-
Ευτυχώς που αυτόν τον νόμο δεν τον γνώριζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πριν από αυτούς οι Νεάντερταλ.
-
ΟΚ λιπον, απο τορα και περα θα γραφο κι εγο ακολουθοντασ τι λογικι τις ισονοσ προσπαθιασ, σιμφονα με τισ γλοσολογικεσ προσταγεσ του μπαμπινιοτι.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ευτυχώς που αυτόν τον νόμο δεν τον γνώριζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πριν από αυτούς οι Νεάντερταλ.Α ναι; Και τον δυϊκο γιατι τον κατηργησαν; Το απαρέμφατο; Τη μεση φωνή; Τις 3 απο τις 8 πτώσεις;
Υπερασπιζεστε κατι που (εκ των πραγματων φαινεται πως) αγνοειτε. -
να πο για τον διικο, οκ. αλα τα ιπολιπα καταργιθικαν τον 20ο εονα για να φανουμε αριστερι και προοδευτικι.
-
ΟΚ λιπον, απο τορα και περα θα γραφο κι εγο ακολουθοντασ τι λογικι τις ισονοσ προσπαθιασ, σιμφονα με τισ γλοσολογικεσ προσταγεσ του μπαμπινιοτι.Η λογικη της ησσονος προσπαθειας, λεει οτι πρεπει να κανεις την ενεργεια που σου ερχεται αυτοματα. Ετσι αυτοματα θα γραψεις 'τις γλωσσολογικες'. Ουτε 'τισ γλοσολογικεσ' ουτε 'τας γλωσσολογικας'. Οτι απο τα δυο και να κανεις παραβιαζεις την λογικη αυτη.
Καλη προσπαθεια, αλλα ελαφρως δημαγωγικη δε βρισκεις -
καθολου. σε καμια ικοσαρια χρονια ετσι θα γραφουμε, γιατι τα πεδια μασ δε θα θελουν να προσπαθισουν να μαθουν ορθογραφια, συντακτικο κλπ. αφου λιπον ι σκραπεσ ινε περισοτερι και ινε αφτι που ψιφιζουν, γιατι να μιν παμε με τα νερα τουσ; ε κι εγο με τα νερα τουσ παο.
μιν ξεχνασ ποσ οσι απλοπιισαν τα ελινικα διμαγογι ιταν που θελανε να το πεξουν προοδεφτικι κε να διξουν οτι δεν ινε προγονολατρεσ, δεξιι, φασιστεσ κλπ. γιαφτο κι εγο θα ιμε πια προοδεφτικοσ.
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;