-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
καλά να θέλουμε κάτι αλλά να κοιτάμε πόσο εφικτό είναι και με ποιο κόστος...
Δηλαδή θα σταματάει το λεωφορείο και θα περιμένει εσένα να κατεβάσεις-ανεβάσεις το ποδήλατό σου στο πίσω-έξω μέρος?
και ο οδηγός που θα ξέρει οτι έχεις εσύ ποδήλατο όταν κατεβαίνεις, και που θα ξέρει οτι το κατέβασες,
και αν είναι δύο ποδήλατα και εσύ κατεβαίνεις πρώτος και ο 'έξω ποδήλατο' μετά απο εσένα?
και άμα στην στάση σου το κλέψουν?
απάντησε μου ρεαλιστικά σε αυτά και βλέπουμεΝα βαλουμε κοτσαδουρα στα τρολλευ και μια παγκαζιερα.......
Εδω δεν χωρουν οι ανθρωποι θα βαλλουμε και ποδηλατα.
Παιδια δεν μπορω να φανταστώ πως εχουν βρει τροπους συμβιωσης με τα ποδηλατα, αλλοι λαοι (Σουηδοί, Βελγοι κτλ) και εμείς όχι.
Αν απαιτήσουμε να μπει σωστη υποδομή, δεν θα το χρησιμοποιούσατε έστω και για μια φορα την εβδομάδα (πχ κυριακατικο καφε;) Ακόμα και ετσι ξερετε τι κέρδος θα είχαμε τόσο εμείς και η τσέπη μας (να μην μιλήσω για τη φυσική μας κατάσταση) όσο και το περιβάλλον;;
Δεν θέλω να φανώ ο γραφικός του χωριού, αλλά δεν βλέπω το λόγο να το ρίξουμε στην ειρωνεία και στα σχόλια του στυλ ' Ολα τα'χε η Μαργιωρη.... κτλ'
Αυτό κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και είδατε πόσο πίσω έχουμε μείνει.
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
καλά να θέλουμε κάτι αλλά να κοιτάμε πόσο εφικτό είναι και με ποιο κόστος...
Δηλαδή θα σταματάει το λεωφορείο και θα περιμένει εσένα να κατεβάσεις-ανεβάσεις το ποδήλατό σου στο πίσω-έξω μέρος?
και ο οδηγός που θα ξέρει οτι έχεις εσύ ποδήλατο όταν κατεβαίνεις, και που θα ξέρει οτι το κατέβασες,
και αν είναι δύο ποδήλατα και εσύ κατεβαίνεις πρώτος και ο 'έξω ποδήλατο' μετά απο εσένα?
και άμα στην στάση σου το κλέψουν?
απάντησε μου ρεαλιστικά σε αυτά και βλέπουμεΝα βαλουμε κοτσαδουρα στα τρολλευ και μια παγκαζιερα.......
Εδω δεν χωρουν οι ανθρωποι θα βαλλουμε και ποδηλατα.
Παιδια δεν μπορω να φανταστώ πως εχουν βρει τροπους συμβιωσης με τα ποδηλατα, αλλοι λαοι (Σουηδοί, Βελγοι κτλ) και εμείς όχι.
Αν απαιτήσουμε να μπει σωστη υποδομή, δεν θα το χρησιμοποιούσατε έστω και για μια φορα την εβδομάδα (πχ κυριακατικο καφε;) Ακόμα και ετσι ξερετε τι κέρδος θα είχαμε τόσο εμείς και η τσέπη μας (να μην μιλήσω για τη φυσική μας κατάσταση) όσο και το περιβάλλον;;
Δεν θέλω να φανώ ο γραφικός του χωριού, αλλά δεν βλέπω το λόγο να το ρίξουμε στην ειρωνεία και στα σχόλια του στυλ ' Ολα τα'χε η Μαργιωρη.... κτλ'
Αυτό κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και είδατε πόσο πίσω έχουμε μείνει.
Ναι ρε παιδι μου αν το δεις για 50+ χρονια μπροστα.
Μην ξεχνας ομως οτι στη Ελλαδα ειμαστε ακομη στην φαση να φτιαξουμε μετρο και αστικες συγκοινωνιες ,επομενως η οποια φωνη πχ να φτιαξουμε ποδηλατοδρομους ακουγεται περιεργη, με την εννοια οτι εχουμε ελλειψεις σε βασικοτερες υποδομες και ολα πρεπει να εχουν μια ιεραρχια.
-
Φίλε μου άλλο πράγμα η υποδομή και άλλο η καθημερινότητα στην Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Στην Στοκχόλμη κάνουν πορεία στην μια λωρίδα και στην άλλη γίνεται κανονικά η κυκλοφορία
Έχει πολλούς περισσότερους χώρους για ποδήλατο εντός της πόλης και πιο ήπια κίνηση
Τέλος δεν σου απάντησα σε στυλ όλα τα είχε η ....
Έθεσα συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα, αν έχεις απάντηση σε αυτά πες την αλλιώς είμαστε ακόμα στο επίπεδο της πρόθεσης -
Φιλε Wannabe,
γιατι το εκανες προσωπικό. Δεν ειπα ότι εσύ ειπες 'Ολα τα χε η Μαργιωρη' απλά οτι αυτό το ζουμί βγαίνει από το θρέντ..Όσο για τις πρακτικές απαντήσεις, σαφως και δεν μπορω να σου τις δωσω εγω τωρα. Αλλά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό των ΜΜΜ μπορούν να τις βρουν πολύ εύκολα, κοιτώντας τι γίνεται παραδίπλα.
Εξάλλου, όπως σωστα αναφερθηκε τώρα 'αναπλάθονται' τα ΜΜΜ μας. Οπότε γιατί να μην τα φτιάξουμε σωστα και οργανωμένα και να σταματησουμε να ακολουθούμε τη γνωστη λογική του ράβε ξύλωνε που επικρατεί.
Τελοσπαντων, εγω δεν ειπα οτι μέσα από την 'πορεία' μας θα τα επιτύχουμε όλα αυτά. Απλά θα ήθελα να δείξουμε ότι υπάρχουμε και εμείς που 1-2-3-4... φορές την εβδομάδα ποδηλατούμε εδώ στην Αθήνα και στα περίχωρα, και θα μπορούσατε και εσεις να ερθετε να ποδηλατήσετε μαζί μας. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.
Φιλικά
Ηλίας -
Για τι μιλάμε βρε παιδιά. Εδώ δεν έχουν καμπινέδες και απαγορεύουν το νεράκι στους συρμούς. Το ποδήλατο είναι το πρόβλημα;;;
-
Ιδού μία υλοποίηση ποδηλατολωρίδας που θα ήταν πάμφθηνη για να γίνει στις μεγάλες λεωφόρους. Μετά από κάποια μελέτη προφανώς.
Είναι από κεντρική λεωφόρο της Βουδαπέστης.
Φυσικά, στην Αθήνα τέτοιο πράγμα χωρίς αστυνόμευση θα ήταν χειρότερο και από λεωφορειολωρίδα... Αλλά επιτρέψτε μου να ονειρεύομαι.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Για τι μιλάμε βρε παιδιά. Εδώ δεν έχουν καμπινέδες και απαγορεύουν το νεράκι στους συρμούς. Το ποδήλατο είναι το πρόβλημα;;;Επίσης:
- Κλείνουν στις 00:00
- Δεν ανάβουν air condition στους συρμούς για οικονομία
- Σβήνουν τη λειτουργία των κυλιόμενων σκαλών για οικονομία (τρέχτε ποδαράκια μου!)
- Σβήνουν τα φώτα για οικονομία (μα το Θεό, αυτό το έχω δει να το κάνουν, στο σταθμό Χαλάνδρι).
Αλλά... επί του θέματος, είμαι κι εγώ υπέρ της εισόδου ποδηλάτου σε ώρες μη αιχμής, και ας πληρώνω ένα έξτρα εισιτήριο! Το βρίσκω δίκαιο!
-
@Citastak
Δεν ήθελα σε καμία να περίπτωση να γίνει προσωπικό, συγγνώμη αν το είπα έτσι που σε έκανε να το θεωρήσεις προσωπικό
ΑΛΛΑ επειδή έχω δει πάρα πολλά ημίμετρα στη ζωή μου, και φαντάζομαι και πολύς άλλος κόσμος, σου απάντησα έτσι.
Πρέπει να σου πω οτι δεν συμφωνώ με την λογική 'ας το αρχίσουμε και στην πορεία το φτιάχνουμε αν είναι στραβό'(προσοχή δεν λέω οτι αυτή είναι η λογική σου)
Για μένα με αυτόν τον τρόπο εκτός απο χρήμα και χρόνο, χάνεις και πιθανούς αρωγούς.
Έτσι εκτός απο τις αντίξοες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις ελλειπείς υποδομές έχεις να αντιμετωπίσεις και τον κολλημένο παππού-γιαγιά που πιστεύουν οτι το ποδήλατο είναι για τα πιτσιρίκια, την ξανθιά γραμματέα που αφού γύριζε μέχρι τις 5 τρέχει τώρα να είναι στο γραφείο με μόνο 1/2 ώρα καθυστέρηση και για κάθε χαμένο λεπτό τσιρίζει σαν να ήρθε το τέλος του χρόνου.
Έτσι τους δίνεις το δικαίωμα να φωνάξουν και σκοτώνεις μια προσπάθεια στη γέννηση τηςΑν θέλεις την δική μου πρόταση καλό θα ήταν να άρχιζαν με τοποθέτηση θέσεων για στάθμευση ποδηλάτων σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ και αφετηρίες ΟΑΣΑ
Επίσης θα μπορούσες αφήνοντας την μηνιαία σου κάρτα να παίρνεις και ποδήλατο απο ορισμένους σταθμούςΤέλος αυτό που αναφέρεις κάπου για οικονομία, δεν ισχύει σίγουρα στην περίπτωση μου και νομίζω και σε αρκετές άλλες, αλλά η ευεργετική επίδραση του ποδηλάτου στην υγεία μας αλλά και στην πλήρη αντίληψη του αστικού περιβάλλοντος νομίζω οτι είναι απο τα πρώτα που θα εκτιμήσει όποιος αρχίσει την χρήση ποδηλάτου.
Ουφφφφφ
-
Δεν βλεπω που ειναι το προβλημα.
Τοπικα εχουμε την χρηση ποδηλατων στα ΜΜΕ για χρονια.
Η ομοσπονδιακη κυβερνηση υπολογιζει οτι 1 στα πεντε λεωφορεια εχει τετοιο πραγμα.
Στο τρενο τα ποδηλατα επιτρεπονται ορισμενες ωρες και σε ορισμενα δρομολογια. Δηλαδη οχι ωρες αιχμης.
http://www.bart.gov/guide/bikes/bikeRules.asp
Επισης λωριδες ποδηλατων ειναι συχνες:
http://www.bikexprt.com/bikepol/minneapolis/4thst.htm
Ολα γινονται με υπομονη και υποδομη και φυσικα εξοδα.
Νικος
-
Να και η απάντηση στο ένα πρόβλημα! Το ποδήλατο μπαίνει μπροστά και ο ποδηλάτης βγαίνει από την εμπρός πόρτα, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα συνεννόησης με τον οδηγό.
Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας για την Ελλάδα...
-
Αυτό ακριβως εννουσα με τις σχαρες στα λεωφορεία. Ευχαριστω titsataki για τη βοηθεια.
Παιδια σίγουρα ειναι κατι διαφορετικο για την Ελλάδα. Αλλα αν σκεφτομαστε ετσι, δεν θα την αλλαξουμε ποτε@!!!
(Ουτοπία ή πραγματικότητα;;; Θα δείξει!!!)
-
Σε αλλες χωρες αυτοι που κανουν ποδηλατο ειναι πολλαπλασιοι απο εδω. Επισης γιατι να θελει καποιος να βαλει το ποδηλατο μεσα στο μετρο? ας παει οπου θελει να παει με το ποδηλατο, αλλιως αν κουραζεται να παρει συγκοινωνια. Θα συμφωνουσα με το να υπαρχει χωρος σταθμευσης ποδηλατων εξω απο το μετρο..η τελοσπαντων καπου μεσα ωστε να ειναι φυλαγμενα αλλα οχι μεσα στο τρενο.
Ασχετως οτι θεωρω το ποδηλατο ΑΚΡΩΣ επικινδυνο μεσο για να μετακινησε στην Αθηνα οπου ο καθενας παει οπου θελει.
Ας κανουν ποδηλατοδρομους.
Και ελεος με το εξωτερικο. Δλδ οτι κανουν οι ξενοι θεωρειται ψαγμενο και πρεπει να το κανουμε. Δεν λεω οτι τα περισσοτερα δεν ειναι αλλα νταξ εχουν οργανωσεις που πιεζουν εκει και δεν αστειευονται. Να γυρναμε και μεις να σπαμε τα SUV που κυκλοφορουν στην Αθηνα.. -
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
Και ελεος με το εξωτερικο. Δλδ οτι κανουν οι ξενοι θεωρειται ψαγμενο και πρεπει να το κανουμε.Δεν είναι ότι θεωρείται 'ψαγμένο'. Είναι ότι είναι πετυχημένο.
Με λίγα λόγια, έχουν βρει τις λύσεις και τις έχουν υλοποιήσει.
Ετσι εμείς δε χρειάζεται να 'ψάχνουμε' ή να καταφεύγουμε σε λύσεις τύπου δακτύλιος. Μπορούμε να πάρουμε τα καλά στοιχεία τους.
Δεν λεω οτι τα περισσοτερα δεν ειναι αλλα νταξ εχουν οργανωσεις που πιεζουν εκει και δεν αστειευονται.
Ο Σύλλογος Φϊλων του Ποδηλάτου μάς περιμένει
Να γυρναμε και μεις να σπαμε τα SUV που κυκλοφορουν στην Αθηνα..
Να τα σπάω όχι. Αλλά μπορώ άνετα να τούς δίνω μία, ή και περισσότερες, κλήσεις.
Αν βρίσκεις πάντως τα ποδήλατα επικίνδυνα, μπορούμε να το γυρίσουμε στα ιπτάμενα αυτοκίνητα.
-
@Avel : εχω μια εντυπωση οτι το ποστακι σου ειναι ειρωνικο
- Λεσχη ποδηλατου : ναι ξερω οτι εχουμε και μεις απλα στην ελλαδα δεν ειναι τοσοι πολλοι οι ποδηλατες(πιστευω) ουτε τοσο φανατικοι/σκληροπυρινικοι οπως σε αλλες χωρες
2)Κλησεις : Αυτο το βρισκω γελοιο. Ειδα τις 'κλησεις'. Τι σε νοιαζει τι επιλογες κανει ο αλλος? εσυ θα το οδηγας το αμαξι? απο τη στιγμη που το αμαξι ειναι street-legal εχει το δικαιωμα να το παρει ο καθενας και το να μοιραζεις 'κλησεις' επειδη εσυ δεν συμφωνεις με τον τυπο αμαξιου ειναι γελοιο. πανε κανε καθιστικη διαμαρτυρια και διαμαρτυρια πεινας εξω απο το αρμοδιο υπουργειο, αλλα ασε τον φουκαρα που το αγορασε ησυχο.
- τι σε κανει να πιστευεις οτι τα αυτοκινητα-αεροπλανα θα ειναι πιο ασφαλη απο τα ποδηλατα με τετοιους γιαλαμαδες οδηγους που εχουμε. εγω για το ποδηλατο ξερω οτι η παραμικρη συγκρουση με οτιδηποτε σου στοιχιζει τουλαχιστον μια καλη μελανια και γρατζουνια ενω μια με αυτοκινητο μερικα ευρω. Διαλεγεις και παιρνεις.
-
ok το κόλπο με το λεωφορείο, αν και συνεχίζω να έχω κάποιες επιφυλάξεις λόγω του αυξημένου μήκους και των διαφορετικών λεωφορείων μας, αλλά σίγουρα είναι μια πρόταση που αξίζει μελέτης.
τώρα για το ΜΕΤΡΟ ΗΣΑΠ δεν βλέπω κάτι αν και γιαυτό ανοίχτηκε το topic
επειδή όμως περισσότερο με ενδιαφέρουν οι προτάσεις ποια είναι η γνώμη σας για την ιδέα για 'ενοικιαζόμενα' ποδήλατα στους σταθμούς?
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
@Avel : εχω μια εντυπωση οτι το ποστακι σου ειναι ειρωνικοΜα γιατί; Είσαι από το πρώην TFRC μήπως;
Κι επίσης δεν είναι 'ποστάκι'. Τόσην ώρα έκανα για να βρω και να φτιάξω τα σχετικά hyperlinks.
- τι σε κανει να πιστευεις οτι τα αυτοκινητα-αεροπλανα θα ειναι πιο ασφαλη απο τα ποδηλατα (snip)
OK... Χιούμορ ήταν....
Οσο για τις 'κλήσεις'... Με αυτή τη λογική, η WWF, ας πούμε, να σταματήσει τους ακτιβισμούς. Επιλογή των κυνηγών είναι να αφανίσουν κάποια είδη ζώων από τον πλανήτη. Και να αφήσουν τους φουκαράδες τους κυνηγούς ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους.
Αυτό ήταν ειρωνεία.
Τα λέμε το Σάββατο στην... εισβολή στον ΗΣΑΠ
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
ok το κόλπο με το λεωφορείο, αν και συνεχίζω να έχω κάποιες επιφυλάξεις λόγω του αυξημένου μήκους και των διαφορετικών λεωφορείων μας, αλλά σίγουρα είναι μια πρόταση που αξίζει μελέτης.Εγώ πάλι έχω επιφυλάξεις για τους οδηγούς τους.
-
Πρέπει να τούς γίνει εκπαίδευση για να εξυπηρετούν τους ποδηλάτες. Δύσκολο. Εδώ δεν τούς έχει γίνει εκπαίδευση για βασικότερα πράγματα (σταμάτημα στις εσοχές όπου υπάρχουν, χρήση φλας, χρήση της πλατφόρμας για ΑΜΕΑ). Επίσης δεν τούς έχει γίνει εκπαίδευση από τους... γονείς τους για... στοιχειώδες κανόνες ευγενείας.
-
Και να γίνει εκπαίδευση, πρέπει να εγκατασταθεί το σχετικό λαλάκι στα λεωφορεία. Πολύ ασύμφορο οικονομικά για τον ΟΑΣΑ, και δύσκολη πιθανότητα να γίνει με μίζες, γιατί όλα εδώ λειτουργούν με μίζες.
-
Και να γίνουν όλα αυτά, οι οδηγοί δεν πρόκειται να το ενεργοποιούν, όπως ακριβώς δεν ενεργοποιούν τις πλατφόρμες για ΑΜΕΑ επειδή... 'έχουν χαλάσει' ή επειδή... 'βιάζονται'.
Τι εννοείς; Παραπάνω υπήρχε συζήτηση για αυτό το θέμα.
http://www.podilatreis.gr/
http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=3895επειδή όμως περισσότερο με ενδιαφέρουν οι προτάσεις ποια είναι η γνώμη σας για την ιδέα για 'ενοικιαζόμενα' ποδήλατα στους σταθμούς?
Εξοχη ιδέα.
Αν είναι δωρεάν, όπως π.χ. ήταν στη Θεσσαλονίκη (δεν ξέρω αν είναι ακόμα), ακόμα πιο έξοχα.
-
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Τι εννοείς; Παραπάνω υπήρχε συζήτηση για αυτό το θέμα.
http://www.podilatreis.gr/
http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=3895Εννοώ πρακτική πρόταση για την μεταφορά σε ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ χωρίς να μπαίνουν τα ποδήλατα στα βαγόνια
επειδή όμως περισσότερο με ενδιαφέρουν οι προτάσεις ποια είναι η γνώμη σας για την ιδέα για 'ενοικιαζόμενα' ποδήλατα στους σταθμούς?
Εξοχη ιδέα.
Αν είναι δωρεάν, όπως π.χ. ήταν στη Θεσσαλονίκη (δεν ξέρω αν είναι ακόμα), ακόμα πιο έξοχα.
Δεν πιστεύω οτι μπορεί να γίνει εντελώς δωρεάν αλλά με μια μικρή επιβάρυνση στην μηνιαία κάρτα της τάξεως των 5 ευρώ ίσως...
-
**Κάπου **είχα διαβάσει ότι σε **κάποια **πόλη, νομίζω στο Άμστερνταμ (Ω, ναι, το Αλτσχαιμερς ξεκινάει από τα 35! ), μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δημοτικό ποδήλατο το οποίο παίρνεις αφού πρώτα βάλεις ένα δίευρο όπως ακριβώς στα καροτσάκια του super market. Όταν δεν το χρειάζεσαι πια, το ξαναβάζεις σε μια αντίστοιχη θέση από τις εκατοντάδες που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη, παίρνεις πίσω το κέρμα σου, και όλοι είναι κερδισμένοι. Ο δήμος γιατί μειώνει την κίνηση, άρα αυξάνει την παραγωγικότητα και εσύ γιατί πας γρηγορότερα από τα αυτοκίνητα (μέσα στην πόλη, οι μέσες ταχύτητες των τετράτροχων σπάνια ξεπερνούν τα 15χλμ), και μάλιστα χωρίς να φοβάσαι ότι μπορεί να σου κλέψουν το ποδήλατο εκεί που θα το αφήσεις.
Edit.
Τελικά, η πόλη ήταν η Κοπεγχάγη, και το νόμισμα η κορώνα, αλλά κοντά έπεσα. Δείτε λεπτομέρειες παρακάτω:
http://www.bycyklen.dk/english/thenobleartofcitybiking.aspx -
Εννοώ πρακτική πρόταση για την μεταφορά σε ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ χωρίς να μπαίνουν τα ποδήλατα στα βαγόνιαΧμ; Αν δεν μπαίνουν, τότε πώς θα τα μεταφέρουν;
Να σου πω εγώ την πιο απλή και φθηνή λύση:
Στο τελευταίο βαγόνι του συρμού, να μπει αυτοκόλλητο σήμα που να έχει τη φιγούρα του ποδηλάτου, και να γράφει σαφείς κανόνες για την επιβίβαση των ποδηλάτων:
- Μόνο στο τελευταίο βαγόνι
- Maximum τρία ποδήλατα κάθε φορά, και να τοποθετούνται παράλληλα
- Αποφυγή επιβίβασης ποδηλάτου τις ώρες αιχμής ή αν έχει πολύ κόσμο.
Επίσης θα μπορούσαν να μπουν και δύο λαλάκια που να βοηθούν στο να στηρίζεται το ποδήλατο και να μην πέφτει.
Μού ακούγεται ΠΑΡΑ πολύ βολικό έτσι.
Μακάρι να επιτύχουν κάτι τέτοιο οι φίλοι ποδηλάτες.
Διαμαρτυρία για να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων στο Μετρό