-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Σε ποια περιοχή μένεις; Μήπως έχεις 'σκληρό' νερό;Κηφισιά. Βάσει μίας ταινίας μέτρησης της σκληρότητας που έιχε το πλυντήριο πιάτων έχουμε νερό 22-28° Clarke, το οποίο είναι αρκετά σκληρό. Αυτό όμως συμβαίνει και στον περισσότερο κόσμο...
-
Τον ηλιακο πρεπει να περασουν παααααααρα πολλα χρονια για να τον αποσβεσεις σε ρευμα εκτος κ αν ειναι πολλα ατομα στο σπιτι ..
Ο ηλιακος παρεχει νερο αμεσα κ αυτο ειναι το βασικο του πλεονεκτημα..
Τον ηλιακο θα τον παρεις 3πλης ενεργειας που να εχει υποδοχες για να μπορεις να δωσεις και νερο απο το καλοριφερ (αρα εχεις κ μποιλερ).
Ειτε χαλκινος ειτε κλασσικος θα φροντισεις να μπει πριν απο αυτον δοχειο διαστολης 12λτ τουλαχιστον, βαλβιδα ασφαλειας, κ ανεπιστροφη.
Ζητα το σε αυτον που θα το τοποθετησει.Ο χαλκος εχει ενα μειονεκτημα.. Αν αφησεις στασιμο νερο εκει πανω απο μηνα θα γεμισει πρασινιλα (γανα) κ μετα το νερο θα ειναι μη ποσιμο για καποιο καιρο..
Ο κλασσικος ηλιακος θα κρατησει κ αυτος αρκει να αλλαζεις ανωδιο καθε 3-5 χρονια.
=========
Περι αλατων δεν τα γλυτωνεις δυστηχως. Το νερο της Αθηνας δεν εχει κ λιγα..
Καλο ειναι με το νερο απο το θερμοσιφωνο να μην μαγειρευεις..
-
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Τον ηλιακο θα τον παρεις 3πλης ενεργειας που να εχει υποδοχες για να μπορεις να δωσεις και νερο απο το καλοριφερ (αρα εχεις κ μποιλερ).Το να βγαίνει η σωλήνα του καλοριφέρ εκτός σπιτιού δε θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες θερμότητας του ζεστού νερού, άρα και αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου; Μήπως συμφέρει περισσότερο ένα boiler 'εσωτερικού χώρου'; Βέβαια τότε έχεις επιπλέον κόστος σε σωληνώσεις και διακόπτες.
-
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Πάντως αυτό με το καλοριφέρ δεν θα το έκανα, το νερό του βρωμάει πετρέλαιο και βγάζει σκουριές.
-
Αναλογα απο που θα φυγει το ζευγος σωληνων για το μποιλερ.
Το καλυτερο ειναι ξεχωριστο κυκλωμα με δικο του κυκλοφορητη και θερμοστατη. Ετσι δεν θα το εχεις σε μονιμη κυκλοφορια αλλα θα ειναι οποτε το θες εσυ. Ειτε με θερμοστατη νερου που θα κραταει το νερο εκει που το χεις ορισει.
Το κλασσικο μποιλερ θα απαιτει ειτε ηλεκτροβανα που αναλογα την θερμοκρασια του νερου θα γυρνει μονη της την παροχη (αντε βγαλε ακρη εδω) ειτε ηλεκτροβανα παλι που θα την δουλευεις χειροκεινητα εσυ απο ενα διακοπτη στο σπιτι.
Λιγες πληροφοριες θα δωσουν την συμφερουσα λυση >>
Οροφος που μενει, ποτε χτιστηκε το σπιτι, αυτονομια υπαρχει?, ποσοι οροφοι συνολικα ειναι η πολυκατοικια??
Edit> Μιχαλης > Επιπλεον κοστος υπαρχει κ στις 2 λυσεις κ δεν ειναι κ μικρο κιολας..
ΜανοςΚ > Η ποιοτητα νερου του καλοριφερ καμια σχεση δεν εχεις με αυτο που βγαινει απο τον ηλιακο.
Περναει σε κλειστο κυκλωμα μεσα στο μποιλερ δεν αναμυγνειεται με τπτ. -
Το νερό στο μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα ζεσταίνεται από σωλήνα σπειροειδούς μορφής και δεν έρχονται τα δυο υγρά (νερό ηλιακού και νερό καλοριφέρ) σε επαφή. Εγώ έχω ηλιακό εδώ και 7 χρόνια και έχω σωθεί. Νερό ζεστό σε συνδυασμό με το καλοριφέρ σχεδόν όλο το χρόνο. Άντε να ανάβω ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (αντίσταση εντός του ηλιακού) δέκα μέρες το χρόνο και αυτό λόγο μικρών παιδιών αλλιώς ίσως ποτέ.
-
Εντάξει τότε, αλλά δεν μου είναι δυνατόν να το κάνω γιατί μένω σε πολυκατοικία. Έτσι και με πάρουν χαμπάρι θα μου κρεμάσουν κουδούνια.
-
Αν έχεις αυτόνομη παροχή μπορείς να το κάνεις με την δική σου χωρίς να επιβαρύνεις κανένα. Αν είναι όμως κοινή και δουλεύουν τα καλοριφέρ με χρονοδιακόπτη για όλους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Αν έχεις αυτόνομη παροχή μπορείς να το κάνεις με την δική σου χωρίς να επιβαρύνεις κανένα. Αν είναι όμως κοινή και δουλεύουν τα καλοριφέρ με χρονοδιακόπτη για όλους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.Kαι αυτονομη θερμανση να εχει, αν ο τροπος κατανομης των δαπανων ειναι ωρομετρηση ειναι παρανομο κατι τετοιο.
Μπορει να το κανει μονο αν ως τροπο κατανομης δαπανων εχει θερμιδομετρηση.
-
Γιατί είναι παράνομο; Επιβάλλεται επίσης σε όλους τους ένοικους να έχουν χαλιά να κλείνουν τις πόρτες και τα παράθυρα ή να μην αερίζουν το σπίτι πάνω από μισή ώρα την ημέρα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο; Υπάρχει όντως τέτοια απαγόρευση και από πού.
-
Είναι τόσο παράνομο όσο και η χρήση του κοινόχρηστου ρεύματος ή νερού για προσωπικές ανάγκες κάποιου ενοίκου.
-
Μα δεν είναι κοινόχρηστο. Το πετρέλαιο που καίγεται την ώρα που μου ζεσταίνει τον ηλιακό μου το πληρώνω αφού η αυτόνομη διάταξη χρεώνει εκείνη την ώρα μόνο σε εμένα. Παράνομο θα ήταν αν το χρησιμοποιούσα σε διάταξη με κοινή παροχή σε όλους που δουλεύει με χρονοδιακόπτη. Δηλαδή την κοινή μας ώρα επιβαρύνω το σύστημα με επιπλέον κατανάλωση την οποία την μοιραζόμαστε όλοι.
Με τον τρόπο που το λες θα έπρεπε να απαγορεύεται να ανοίγουμε τα παράθυρα γιατί φεύγει ο ζεστός αέρας και ανάβει το καλοριφέρ ΜΟΥ περισσότερο. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Γιατί είναι παράνομο; Επιβάλλεται επίσης σε όλους τους ένοικους να έχουν χαλιά να κλείνουν τις πόρτες και τα παράθυρα ή να μην αερίζουν το σπίτι πάνω από μισή ώρα την ημέρα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο; Υπάρχει όντως τέτοια απαγόρευση και από πού.Δεν αστειευεσαι εεε???
Μαλλον οχι...λοιπον διαβασε.
Το καθε διαμερισμα εχει εναν Α αριθμο θερμιδων βαση της θερμικης μελετης του μηχανικου που λαμβανει υποψιν της απωλειες του καθε διαμερισματος και καταλληγει στις απαιτουμενες θερμιδες.
Το συνολο αυτων των θερμιδων ειναι το συνολο που παραγει ο καυστηρας....το boiler θελει και αυτο επιπλεον θερμιδες που δεν εχουν υπολογιστει στην μελετη ...αρα ειναι παρανομο.Μα απλα λογια θα σου κανω ενα παραδειγμα για να καταλαβεις....εχουμε 2 διαμερισματα με τις ιδες ακριβως θερμικες απωλειες αλλα το Α εχει αλλα ξει τα σωματα με μεγαλυτερα και εβαλε και ηλιακο με τριπλη ενεργεια με αποτελεσμα να καταναλωνει πχ 15,000 ενω το Β εχει μενει στην αρχικη μελετη με 7,000 θερμιδες.
Αναβουν και οι 2 το καλοριφερ για 1 ωρα... σε ποιον απο τους 2 ο καυστηρας θα καταναλωσει περισσοτερη ποσοτητα πετρελαιου η απαντηση ειναι ολοφανερη ...αρα κλεβεις τους υπολοιπους.
Για αυτο ειπα οτι η πιο σωστη μεθοδο κατανομης δαπανων ειναι η θερμιδομετρηση και οχι η ωρομετρηση.
Στην πρωτη πληρωνεις οσο καταναλωνεις ακι δεν ειναι παρανομο να βαλεις επιπλεον θερμιδες , ενω στην δευτερη κλεβεις τους αλλους.Αν δεν σε πειθουν αυτα βρες και διαβασε το ΠΔ (ΦΕΚ 631 Δ/85) το οποιο οριζει ακριβως αυτα που σου ειπα.
Προσεχε διοτι αν καποιος ειναι γνωστης θα κινηθουν ποινικα εναντιον σου και θα το χασεις το δικαστηριο.
-
Σωστός ο Γιώργος, να συμπληρώσω κάτι για τον υπολογισμό της χρέωσης του κάθε διαμερίσματος από το εν λόγω ΦΕΚ. Δεν πληρώνεις ακριβώς για τις θερμικές απώλειες του διαμερίσματος (τις θερμίδες των καλοριφέρ) αλλά απώλειες από στέγη χρεώνονται λιγότερο ενώ πληρώνεις παραπάνω για απώλειες από παράθυρα. Επίσης η πάγια επιβάρυνση είναι για το σύνολο του κτιρίου γύρω στο 30% αλλά τα ενδιάμεσα διαμερίσματα έχουν μεγαλύτερη πάγια επιβάρυνση από τα ακραία (φυσικά σε σχέση με το μέγεθος του καθενός).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σωστός ο Γιώργος, να συμπληρώσω κάτι για τον υπολογισμό της χρέωσης του κάθε διαμερίσματος από το εν λόγω ΦΕΚ. Δεν πληρώνεις ακριβώς για τις θερμικές απώλειες του διαμερίσματος (τις θερμίδες των καλοριφέρ) αλλά απώλειες από στέγη χρεώνονται λιγότερο ενώ πληρώνεις παραπάνω για απώλειες από παράθυρα. Επίσης η πάγια επιβάρυνση είναι για το σύνολο του κτιρίου γύρω στο 30% αλλά τα ενδιάμεσα διαμερίσματα έχουν μεγαλύτερη πάγια επιβάρυνση από τα ακραία (φυσικά σε σχέση με το μέγεθος του καθενός).Το παγιο δεν ειναι σταθερο....ειναι το γινομενο του fixei δλδ 'Συντελεστης επιβαρυνσης ιδιοκτησιας' επι 'Συντελεστης παραμενουσας ιδιοκτησιας' που διαφερει σε καθε διαμερισμα και η κατανομη δαπανω βγαινει απο τον τυπο
Πi= [fixei+ΩiΣi/ΣΩiεi*(1- Σfiεi)]*100
Oλα αυτα αναφερονται και ειναι δεσμευτικα για τους ενοικους στον ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ που συντασει ο μηχανικος.
Η οποιαδηποτε αλλαγη γινεται απο μηχανικο που του αναθετει την μελετη η ΓΣ της πολυκατοικιας. -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Σωστός ο Γιώργος, να συμπληρώσω κάτι για τον υπολογισμό της χρέωσης του κάθε διαμερίσματος από το εν λόγω ΦΕΚ. Δεν πληρώνεις ακριβώς για τις θερμικές απώλειες του διαμερίσματος (τις θερμίδες των καλοριφέρ) αλλά απώλειες από στέγη χρεώνονται λιγότερο ενώ πληρώνεις παραπάνω για απώλειες από παράθυρα. Επίσης η πάγια επιβάρυνση είναι για το σύνολο του κτιρίου γύρω στο 30% αλλά τα ενδιάμεσα διαμερίσματα έχουν μεγαλύτερη πάγια επιβάρυνση από τα ακραία (φυσικά σε σχέση με το μέγεθος του καθενός).
Το παγιο δεν ειναι σταθερο....ειναι το γινομενο του fixei δλδ 'Συντελεστης επιβαρυνσης ιδιοκτησιας' επι 'Συντελεστης παραμενουσας ιδιοκτησιας' που διαφερει σε καθε διαμερισμα και η κατανομη δαπανω βγαινει απο τον τυπο
Πi= [fixei+ΩiΣi/ΣΩiεi*(1- Σfiεi)]*100
Oλα αυτα αναφερονται και ειναι δεσμευτικα για τους ενοικους στον ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ που συντασει ο μηχανικος.
Η οποιαδηποτε αλλαγη γινεται απο μηχανικο που του αναθετει την μελετη η ΓΣ της πολυκατοικιας.Σωστός ο Γιώργος
Είσαι γκουρού. Τα συγκεκριμένα που έγραψες τα έψαχνα επί μακρόν και κατάφερα να τα βρω εδώ και περίπου δύο μήνες.
Η λύση που προτείνεται είναι αυτή των θερμιδομετρητών οι οποίοι είναι βέβαια ακριβότεροι
Επίσης προτείνεται και τρόπος υπολογισμού, με χρήση κεντρικού boiler, στην πολυκατοικία. Πολλά χρόνια μπροστά οι άνθρωποι -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Το παγιο δεν ειναι σταθερο....ειναι το γινομενο του fixei δλδ 'Συντελεστης επιβαρυνσης ιδιοκτησιας' επι 'Συντελεστης παραμενουσας ιδιοκτησιας' που διαφερει σε καθε διαμερισμα και η κατανομη δαπανω βγαινει απο τον τυποΠi= [fixei+ΩiΣi/ΣΩiεi*(1- Σfiεi)]*100
Το πάγιο είναι σταθερό και δεν αλλάζει με τις ενδείξεις των μετρητών. Το άθροισμα όλων των παγίων του κτιρίου είναι γύρω στο 30% (ή 0,30) δηλαδή το (1- Σfiεi) είναι 0,70 (περίπου).
edit
Το άθροισμα πρέπει να είναι γύρω στο 30% και το χρησιμοποιώ για να δω αν η μελέτη είναι σωστή. Αν είναι π.χ. 50% έχει κάποιο λάθος η μελέτη ή πρόκειται για ειδικό κτίριο με λίγες ιδιοκτησίες. Σε πολυκατοικίες είναι πάντα γύρω στο 30%. -
Δεν υπάρχει θέμα να με κυνηγήσει κανείς μια και μένω σε δικό μου σπίτι με δικό μου καλοριφέρ. Μου έκανε απλά εντύπωση μια και όταν υπάρχει ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση πληρώνεις ΄σο και υποτίθεται χωρίς να επιβαρύνεις τους άλλους οπότε το σημασία έχει που καταναλώνεις τις θερμίδες που παίρνεις; Για το πάγιο που αναφέρεται δεν ξέρω αλλά υποθέτω ότι βγαίνει ανάλογα ,με τον όροφο και την θέση του διαμερίσματος. Δεν έχω δίκιο λοιπόν που λέω ότι αν αφήνω ανοιχτά τα παράθυρα γιατί μου αρέσει να αερίζω το σπίτι πέντε λχ ώρες το σπίτι την ημέρα παραβιάζω το πάγιο μου αυξάνοντας κατακόρυφα τις απώλειες μου; Κάτι δεν κολλάει σε αυτό που λέτε. Αν είναι φυσικά νομότυπο όλα οκ.
-
ΜΗ μιλάτε για αερισμό των σπιτιών, μου ανάβουν φυτίλια!!!!
Εγώ έχω ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΛΕΙΣΤΗ την θέρμανση σε όλο το σπίτι, ΟΛΟ το χειμώνα!!!
Και παρόλα αυτά έχω 25-26 βαθμούς μέσα στο σπίτι!!! ΛΙΩΣΙΜΟ!!! Καλοκαίρι να ήταν θα με ενοχλούσε τόση ζέστη!!!Και έχω τη γειτόνισσα που κάνει παράπονα πως ανοίγω τα παράθυρα και ξοδεύω περισσότερη θέρμανση!!!Τη στιγμή που την έχω εντελώς ΚΛΕΙΣΤΗ!!
Βρε δεν πάει να πνιγεί!! Ας την χαμηλώσουν, μπας και γλιτώσουμε τίποτα κοινόχρηστα!!
-
Προτάσεις για τη κατανομή των δαπανών και επιτέλους πρόβλεψη για boiler (θα συζητηθεί) - αρχείο pdf.
[url]http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/TOTEE_P/TOTEE ΝΕΑ-ΤΕΕ-FINAL.pdf[/url]Επειδή η σελίδα του Τεχνικού Επιμελητήριου δεν δουλεύει καλά με τα ονόματα των αρχείων που χρησιμοποιούν, αν ενδιαφέρεται κανείς μπορεί να ανοίξει τη σελίδα
http://www.tee.gr/
και να πατήσει στο: ΤΟΤΕΕ 2427/83 - Κατανομή Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης Κτιρίων.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ