-
Σωστά Τίγρη!
Ακριβώς αυτό είναι ένα΄τέραστιο πρόβλημα στη Ψωροκώσταινα, όπου από τη μία είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων, από την άλλη θέλουμε να έχουμε την καλύτερη και την περισσότερη (πολλά πτυχία) ανώτατη εκπαίδευση - αλλά είμαστε off topic! -
Εγώ πάλι θα έλεγα πως είστε εντελώς on-topic...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Η ουσία είναι ότι στη σημερινή Ελλάδα η Πανεπιστημιακή μόρφωση φαίνεται να είναι μόνο μέσον επαγγελματικής αποκατάστασης. Αν είναι έτσι, δεν είναι μόρφωση.Πανω απο ολα,να ξεκολλησουν πια οι Ελληνες απο το θεμα των σπουδων.
Δεν μπορουμε να εχουμε 10.000.000 ατομα να εχουν από 2 ΜΒΑ την στιγμη που οι μεγαλες ελληνικες εταιρειες που παιζουν και εκτος συνορων και χωρις κρατικες λαμογιες, ειναι μετρημενες στα δαχτυλα του ενος λειψου χεριου.
Ουδεις απο τους πτυχιούχους ενδιαφερεται ή μπορει να ξεκινησει κατι δικο του,ολοι 'στελεχος σε μεγαλη εταιρεια' θελουν να γινουν.Μιλάμε για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Η επαγγελματική αποκατάσταση έχει μεν σχέση, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι απόλυτα συνδεμένη.
Γνώρισα ανθρώπους που σε κάποια ηλικία, παντρεμένοι με παιδιά και με σταθερή δουλειά, αποφάσισαν ότι ήθελαν να θυσιάσουν τον όποιο ελεύθερο χρόνο τους, στο βωμό της γνώσης. Ένας από αυτούς βγαίνει στη σύνταξη τώρα και από του χρόνου θα διδάσκει σε σχολείο, επειδή έτσι του αρέσει! Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσε να τον έχει το παιδί μου δάσκαλο, αλλά μου πέφτει κομμάτι μακριά. Τον συγκρίνω (τον άνθρωπο αλλά και τις γνώσεις του) με τους δασκάλους που έχουν τα παιδιά μου και μου έρχεται να μετοικίσω... -
ililias
Στο ερώτημά σου:
- Αν έχεις ήδη ενα πτυχίο αρκούν οι κατατακτήριες (διεξαγονται καθε χρόνο σε όλες τις σχολές όλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ). Εννοείται πως το πτυχιο πρεπει να ειναι ελληνικό ή ισοδύναμο (με αναγνωριση). Αρα ο μηχανικος χαλαρα σπουδαζει και ιστορία της τεχνης ΚΑΙ στην Ελλάδα
- Αν δεν εχεις πτυχίο, ατυχησες. Μονο με πανελλήνιες ή όπως αλλιώς ονομάζονται πλέον... (από τα πραγματικά στραβά του συστήματος - θα επρεπε να υπάρχει μια μέριμνα, με καποιες, αυστηρες, προϋποθέσεις, βεβαια, για να μη γίνει λάστιχο...)
Κατά τα λοιπά.
Τη ζωή μου στα θρανία και τα έδρανα την εφαγα κι εχω κι εγω μια άποψη (ναι, ξερω σαν κ@#$πιδα ). Τα πράγματα είναι απλά. Στα προωθούμενα μετρα δεν ειδα να ειναι η (με θεσμοθετηση, για να μην ειναι στριβειν δια του αρραβωνος ) αυξηση των δαπανων για την παιδεία (το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ από τα προβλήματά μας). Αν δειτε τους προϋπολογισμούς προηγμενων κρατών και τους συγκρινετε με τον δικό μας (σε αυτό) θα γελάσετε... Αν το Ν+Ν/2 ή το Ν-Χ/5 ή το ΜΧ-5 αλλάξει την κατάσταση εγω θα κατσω στην ΥΠΕΠΘ να με γ@#$σει (και μετα θα την καταγγείλω για παρενοχληση στην εργασία )
Τα άλλα ειναι επικοινωνιακά (για λαϊκή καταναλωση που λέμε ) και προκριμα για τις σοβαρες αλλαγες που θ' ακολουθήσουν.
Και κατι τελευταιο. Οταν θελουμε (χωρις πολλά-πολλα) να ιδιωτικοποιησουμε κατι, τ' αποδομούμε και το ευτελίζουμε.- -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
ililias
Στο ερώτημά σου:- Αν έχεις ήδη ενα πτυχίο αρκούν οι κατατακτήριες
Καλό, θα το ψάξω.
- Αν δεν εχεις πτυχίο, ατυχησες.
Καλά το είχα καταλάβει.
Έτσι για τη συζήτηση, σε μια χώρα εξ' από 'δω, ένας φίλος με πτυχίο Γυμναστή έκανε ΜΒΑ! Εξομοίωσε, λέει, το Πανεπιστήμιο την 25χρονη εμπειρία του σαν Διευθυντή της εταιρίας του με πτυχίο Οικονομικών και τον δέχθηκε...Κατά τα λοιπά.
... Αν το Ν+Ν/2 ή το Ν-Χ/5 ή το ΜΧ-5 αλλάξει την κατάσταση εγω θα κατσω στην ΥΠΕΠΘ να με γ@#$σειΑυτό θέλω να το δω, κάτι μου λέει, μάλιστα, πως αν βάλεις εισιτήριο θα τα κονομήσεις χονδρά.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ, δυστυχώς, απόλυτα.
Φοβάμαι, μάλιστα, ότι επίτηδες μας αφήνουν αγράμματους ή, ακόμα χειρότερα, ημιμαθείς... -
Φοβάμαι, μάλιστα, ότι επίτηδες μας αφήνουν αγράμματους ή, ακόμα χειρότερα, ημιμαθείς...+1000
Πλέον ΕΤΣΙ Φαίνεται !
Και ειδικά σε μαθήματα που αφορούν την Ιστορία και τη Γλώσσα της Πατρίδας μας. -
Ημαρτον ρε λοχία.
Ολο τήν γλώσσα μας,καί τήν ιστορία μας μας κοπανάς.
Φτάνει πιά!!!(μή μου δίνετε σημασία,κάτι χρωστούσα στο λοχία εγώ,εσείς συνεχίστε)
-
Για να δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και να κάνουμε μια σούμα...
Πρώτα απ'όλα, ας πιάσω λίγο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έχω ξαναπεί πως θεωρώ κακόγουστο αστείο και μόνο να συζητάμε κάτι τέτοιο. Πρώτον, διότι τα σοβαρότερα πανεπιστήμια και εργαστήρια στο εξωτερικό είναι δημόσια ή ανήκουν σε δημόσια πανεπιστήμια (π.χ. Caltech, MIT, LAMSADE). Άρα, η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν εγγυάται την ποιότητα των σπουδών σε αυτά - ακυρώνεται έτσι ένα 'επιχείρημα' και του Κωστάκη και του Giorgakis. Σοβαρή διαχείριση χρειάζεται στα πανεπιστήμια.
Ή να αναφερθώ στις βλέψεις δημάρχων, νομαρχών και κοινοταρχών για ίδρυση... δημοτικών ή νομαρχιακών πανεπιστημίων; Αυτά είναι γελοιότητες. Με τι μελέτη, με τι κριτήρια και με τι κονδύλια θα τα ιδρύσουν; Ξέρουν οι κύριοι αυτοί πόσο μεγάλη επένδυση και ευθύνη είναι η λειτουργία ενός ΑΕΙ; Και με τι θα το χρηματοδοτήσουν; Με τα δίδακτρα; Καλά! Μ'αυτό το πλευρό να κοιμούνται! Αυτά λέγονται - πολύ κακώς - μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού όλοι έχουν συνδέσει τη λειτουργία πανεπιστημίου στην περιοχή τους με ανάπτυξη του τομέα της ενοικίασης και αγοράς διαμερισμάτων (κι άλλο τσιμέντο δηλαδή) και ανάπτυξη των καφετεριών και των σουβλατζίδικων. Πολλοί ελπίζουν να βολέψουν και 'ημετέρους' σ'αυτά. Πολλούς θα στενοχωρήσω, αλλά τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να ιδρύονται για τέτοιους σκοπούς. Ούτε, βεβαίως, στέκει σε κάποια λογική να μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γιατί θα καταλήξουμε σε περαιτέρω διασπάθιση δημοσίου χρήματος, το οποίο θα πάει σε ΙΙΕΚ μετονομασθέντα σε πανεπιστήμια, χωρίς καμμία απολύτως βελτίωση του επιπέδου σπουδών ώστε να δικαιολογείται ο τίτλος 'πανεπιστήμιο'.
Παλαιότερα καταφέρθηκα κατά των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) του Αρσένη - σημειώστε ότι την όλη αυτή δράση διαχειριζόταν η σύζυγός του, Λούκα Κατσέλη. Τι ήταν τα ΠΣΕ; Μια προσπάθεια να ενσωματωθεί στα δημόσια ΑΕΙ ο τρόπος λειτουργίας που έχουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στα 'μυαλά' τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ανακεφαλαιώνω:
Σχολές 'ισότιμες' των πανεπιστημιακών, με πολύ λιγότερα μαθήματα. Σ'αυτές, οι διδάσκοντες δεν ήταν αναγκαίο να έχουν καν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (που χωρίς αυτό δεν διδάσκεις στα ΤΕΙ). Κονδύλια γι'αυτές δεν προβλέπονταν, παρά μόνο για γραμματειακή υποστήριξη. Θα χρησιμοποιούσαν ό,τι πόρους - οικονομικούς και υλικοτεχνικούς είχε το οικείο πανεπιστήμιο. Άρα, μιλάμε για παρασιτικές σχολές. Επιπλέον, καίτοι τα πτυχία τους ήσαν 'ισότιμα' των πανεπιστημιακών, εστερούντο επαγγελματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε αργότερα να αφαιρεθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και από τους πτυχιούχους των ΑΕΙ. Η εισαγωγή σ'αυτά γινόταν με αίτηση και απευθύνονταν - όπως έλεγε το ίδιο το ΥπΕΠΘ - σε αποτυχόντες των πανελληνίων (πρωτίστως) και σε άτομα που θέλανε να αλλάξουν αντικείμενο. Δηλαδή ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο: απέτυχες στις πανελλήνιες και είσαι ανίκανος να εισαχθείς έστω και σε ΤΕΙ; Μπες στα ΠΣΕ! Σ'αυτό θα επανέλθω λίγο αργότερα. Η 'διαφάνεια' της διαδικασίας εισαγωγής στα ΠΣΕ ελέγχεται. Σ'εμάς στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπήρξαν πάμπολλες καταγγελίες για ρουσφέτια, οι οποίες ποτέ - ελέω Τζουλάκη - δεν έφτασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Άλλωστε και οι τότε πρυτάνεις Σωτηρόπουλος, Σκιαδάς και Χριστοδούλου έμειναν ουσιαστικά ατιμώρητοι με κομματική εντολή. Το γεγονός και μόνον ότι οι έκπτωτοι αυτοί πρυτάνεις επεχείρησαν να τα επιβάλουν χρησιμοποιώντας δεκαπέντε παρανόμως προσληφθέντες πραιτωριανούς από το χώρο της νύχτας δείχνει το αδιέξοδο της όλης ιδέας.
Τα ΠΣΕ ήταν ένας λαϊκιστικός μηχανισμός γεμίσματος των ΑΕΙ με 'φοιτητές' ανύπαρκτων προσόντων (οι πιο πολλοί απ'όσους τακτοποιήθηκαν στις σχολές μας με κατατακτήριες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω ανεπάρκειάς τους), μόνο και μόνο για να πάρουν το χρίσμα του φοιτητή και να μην εμφανίζονται ως άνεργοι στα στατιστικά της κυβέρνησης Σημίτη εν όψει της εισαγωγής μας στην ΟΝΕ. Αν αυτό σας θυμίζει ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, δεν σας αδικώ. Επίσης, ήταν η κερκόπορτα για την κατάργηση - και τυπικά - των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
Ένας από τους βασικούς λόγους για την απαξίωση των πτυχίων είναι η υπερπροσφορά πτυχιούχων μέσω της διαρκούς αύξησης του αριθμού των εισακτέων σε κάθε σχολή - συνήθως μάλιστα πολύ πέρα από την ικανότητά της να απορροφήσει και να εξυπηρετήσει τους φοιτητές της. Εδώ έχουμε ως βασικό πρόβλημα την επιθυμία κάθε ελληνικής οικογένειας να πάει το παιδί της στο πανεπιστήμιο και 'να πάρει το χαρτί'. Οι λόγοι που οδηγούν σ'αυτό είναι η εσφαλμένη αντίληψη ότι αυτό απαραίτητα οδηγεί στην επαγγελματική σιγουριά και αποκατάσταση και στην αύξηση του γοήτρου της οικογένειας, ασχέτως αν το παιδί είναι ανίκανο ή/και αδιάφορο για την απόκτηση των γνώσεων που προσφέρει η ανώτατη παδεία. Οι κυβερνήσεις μας, βεβαίως, δεν ενδιαφέρονται για την παιδεία, παρά μόνον για την ψηφοθηρία και την άσκηση λαϊκιστικής 'πολιτικής'. Το αποτέλεσμα ήταν το δόγμα 'κάθε απόφοιτος λυκείου μπαίνει στο πανεπιστήμιο' που διετύπωσε ο Αρσένης και μετά, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τα απαιτούμενα προσόντα για την απόκτηση του απολυτηρίου του λυκείου, ο Giorgakis. Συνδυάστε το αυτό με το δόγμα 'μπαίνεις δύσκολα, παίρνεις πτυχίο εύκολα' και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι συμβαίνει.
Για τη διαφθορά και το νεποτισμό στα πανεπιστήμια τα ξέρετε ήδη. Ό,τι ισχύει παντού, ισχύει και στη μικρογραφία της κοινωνίας που λέγεται ανώτατη παιδεία. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με καθηγητές που αντιμετωπίζουν τη διδασκαλία ως πάρεργο ή ως αγγαρεία ή, ακόμα χειρότερα, πάνε και βγάζουν στους φοιτητές τα κόμπλεξ τους. Προσθέστε και την κομματική διαπλοκή και έχετε την πλήρη εικόνα.
Έχω ξαναπεί ότι το φαινόμενο των αιωνίων φοιτητών εξυπηρετεί την κομματική διαπλοκή. Είναι κίνητρο η ανάπτυξη τέτοιας δράσης για να γίνει κάποιος αιώνιος 'φοιτητής'. Αλλά δεν θεωρώ ότι θα αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο, όχι μόνον γιατί τα κόμματα θέλουν το εκκολαπτήριο νέων στελεχών τους (τις στρατιές των αιωνίων 'φοιτητών'), αλλά και γιατί το φαινόμενο αυτό μειώνει - πλασματικά - τα ποσοστά της ανεργίας. Είπαμε... Τους ανέργους (ή/και αέργους) τους βαπτίζουμε 'φοιτητές'. Επίσης, η υπερβολική αύξηση του αριθμού των φοιτητών ευνοεί και αυτή την κομματική διαπλοκή.
Κάτι ακόμα: ας καταλάβουμε ότι η ανώτατη παιδεία προορίζεται για να υπηρετήσει με τα επιτεύγματα και τους καρπούς της έρευνάς της το λαό. Δεν υπάρχει για να υπηρετεί τις πολιτικές βλέψεις του Α ή του Β. Ούτε είναι όλος ο λαός ικανός για να μπει σ'αυτήν και να την περάσει. Δεν είναι όλοι οι απόφοιτοι λυκείου ικανοί για να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι όλοι οι εισαχθέντες στα ΑΕΙ άξιοι να πάρουν πτυχίο. Δεν είναι όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ άξιοι για να μπουν σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ), ούτε είναι όλοι οι εισαχθέντες σε ΠΜΣ άξιοι να το ολοκληρώσουν. Ούτε είναι όλοι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (ΜΔΕ) άξιοι για διδακτορικές σπουδές. Αυτά είναι αυτονόητα και πρέπει να τα βάλουμε επιτέλους πολύ καλά στο μυαλό μας, αφήνοντας τον λαϊκισμό (κυρίως της ΕΑΑΚ) στην άκρη.
Σε ό,τι αφορά το άσυλο, αρμόδια γι'αυτό πρέπει να είναι η Σύγκλητος , με την παρούσα της σύνθεση, και να μπορεί να αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει αυτή η δουλειά να ανατεθεί σε πρυτανικό συμβούλιο.
Δίδακτρα: εάν γίνουν τα ανωτέρω, δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ούτε στο προπτυχιακό ούτε στο μεταπτυχιακό ούτε στο διδακτορικό. Αντιθέτως, πρέπει να συνδεθεί το πανεπιστήμιο πιο στενά με την εφηρμοσμένη έρευνα (ναι, με τις τρισκατάρατες επιχειρήσεις), χωρίς όμως να γίνει δέσμιό τους. Και οι επιχειρήσεις (ειδικά οι βιομηχανίες) με τη σειρά τους, θα πρέπει ν'αποφασίσουν να πάρουν ρίσκα... Κόβοντας ΜΑΧΑΙΡΙ τις βλακείες που λέει ο Κυριακόπουλος και την πρακτική της κατασπατάλησης επιχορηγήσεων και δανείων χωρίς να υπάρχει επιχειρηματικό αντίκρυσμα (ωραία πρακτική: παίρνω δάνεια και επιχορηγήσεις για να μεγαλώσω την επιχείρησή μου. Τα λεφτά τα κάνω διαμερίσματα, βίλλες, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ και κλείνω την επιχείρηση. Το'χουμε δει ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ).
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Σκέψη 1
Την ίδια χρονιά που τελείωσα το Λύκειο δώσαμε εξετάσεις με 3 παιδιά απο την τάξη μου που δεν περάσανε. Δικαίως, ήταν παρλαπίπες και κουμπούρια. Φύγανε για Αγγλία και όλοι πήγανε στα 'καλύτερα πανεπιστήμια'
Ο ένας μάλιστα πήγε για Φυσικός!Χα! Το δεύτερο χρόνο άλλαξε και πήγε σε οικονομικό τμήμα, έτσι απλά! Μετά ξαφνικά το IQ του πρέπει να ανέβηκε κατακόρυφα και διέπρεψε κατα τα λεγόμενα του...Η Αγγλία κάνει εμπόριο πτυχίων.
Σκέψη 4:
Αν πλήρωνε το κάθε τσογλάνι κάτι στο κρατικό πανεπιστήμιο, αναρωτιέμαι αν θα βλέπαμε τόσα έδρανα σπασμένα, τόσους τοίχους με συνθήματα (που βάφονται συνέχεια για να ξαναγραφούν γρήγορα..)Εγώ έχω κατά καιρούς προτείνει το εξής: Τι γράφει το σύνθημα; ΠΚΣ; ΠΑΣΠ; ΔΑΠ; ΕΑΑΚ; ΚΚΕ; Ολυμπιακός; ΠΑΟ; ΑΕΚ; Α.Ο. Κύδων; Ωραία! Στέλνουμε εκεί τη λυπητερή για την αποκατάσταση της ζημιάς. Αν, μάλιστα, πρόκειται για 'φοιτητική' παράταξη, τους λέμε 'ή πληρώνετε ή αποβάλλεσθε από το πανεπιστήμιο'.
Σκέψη 5:
Στη δουλειά μου προσλαμβάνονται και απο ελληνικά και απο ξένα παν/μια χωρίς διαχωρισμούς. Ο κάθενας κρίνεται ανα περίπτωση, ο πτυχιούχος του University of Colopetinitsaville όμως αντιμετωπίζεται αρχικά με σκεπτικισμό. Αν είναι άξιος στη δουλειά του, θα προαχθεί γρηγορότερα απο τον ΕΜΠ, Τέλος.Έχουν πάει από πανεπιστήμια της Αγγλίας στο γραφείο του πατέρα μου ακόμη και παλιοί συμμαθητές μου (που, όπως ανέφερες κι εσύ για τις περιπτώσεις που θυμάσαι, ήταν από μέτριοι έως κουμπούρες). Ούτε ένας δεν προσελήφθη, γιατί τα παιδιά ήταν εκτός πραγματικότητας. Ούτε καν ράντες δεν ξέρανε... Ήμαρτον. Άσε που νομίζανε πως, με το που θα προσλαμβάνονταν, θα παίρνανε... 3000 ευρώ το μήνα! Μου τα'λεγε και ξεράθηκα στο γέλιο!
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Αν το Ν+Ν/2 ή το Ν-Χ/5 ή το ΜΧ-5 αλλάξει την κατάσταση εγω θα κατσω στην ΥΠΕΠΘ να με γ@#$σειΚαι θα βάλεις βίντεο σε καμμιά ιστοσελίδα με strap-on sex να βγάλεις και φράγκα από την πώλησή του;
-
Έτσι για τη συζήτηση, σε μια χώρα εξ' από 'δω, ένας φίλος με πτυχίο Γυμναστή έκανε ΜΒΑ! Εξομοίωσε, λέει, το Πανεπιστήμιο την 25χρονη εμπειρία του σαν Διευθυντή της εταιρίας του με πτυχίο Οικονομικών και τον δέχθηκε...
Παρά τα περί αντιθέτου (και κακοβούλως) θρυλούμενα γίνεται κι εδώ! Στην ΑΣΟΕΕ, πχ, απ' όπου εχω εμπειρία, δεν είναι απαραιτητο να εχεις πτυχίο οικονομικών ή μηχανικού για να κάνεις ΜΒΑ, αρκεί να μπορεις ν' αποδείξεις, ότι η δουλειά που κάνεις (ή θα κάνεις) θα σχετίζεται μ' αυτο. Εχω και παραδειγματα για τους δυσπιστους
(βεβαια, επειδη ειναι στρεβλή η εφαρμογή του συστηματος, για να σε δεχτούν πρεπει να εχεις μπαρμπα στην Κορώνη , όμως αυτό δεν εχει να κανει με τον θεσμό, αλλά με την κακή εφαρμογή του... - όπως όλα... )Κατά τα λοιπά.
... Αν το Ν+Ν/2 ή το Ν-Χ/5 ή το ΜΧ-5 αλλάξει την κατάσταση εγω θα κατσω στην ΥΠΕΠΘ να με γ@#$σειΑυτό θέλω να το δω, κάτι μου λέει, μάλιστα, πως αν βάλεις εισιτήριο θα τα κονομήσεις χονδρά.
Ταινια σπλατερ (δεν το κάνω, θα με στειλει στο πειθαρχικό η αφεντικίνα μου )
Κατά τα λοιπά συμφωνώ, δυστυχώς, απόλυτα.
Φοβάμαι, μάλιστα, ότι επίτηδες μας αφήνουν αγράμματους ή, ακόμα χειρότερα, ημιμαθείς...Ημιμαθείς, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ.
Πάντως, κυκλοφορούν πολλοί μυθοι εκεί εξω.... Λεμε ο καθενας το μακρύ του και το κοντό του χωρίς να εχουμε σφαιρική αποψη για το τι ειναι (και τι συμβαινει σε) τα ελληνικά ΑΕΙ και συχνα-πυκνα χωρίς καν να εχουμε πατησει το πόδι μας σ' αυτα (καποιοι που σπούδασαν εξω...).
Και, δυστυχως, το ανενημερωτο κοινό ανεβοκατεβαζει κυβερνησεις που αποφασιζουν γι' αυτο και τα παιδιά του.... -
Το μόνο που μπορώ να πω φίλε Χρήστο , είναι οτι δυστυχώς έχεις δίκιο ....
Η λύση , οσο κιαν είναι βαρύ .... ΕΞΩ ...
Θα πληρώσεις αλλά τουλάχιστον θα μάθεις .... -
hasta la victoria siempre
-
βασικα αγαπητοι οτι και να λετε και να χτυπιεστε θα σας παιρνουμε συνελευση με τη συνελευση!!!
ουτε ιδιωτικα, ουτε οριο στις σχολες ουτε λεφτα για τα συγγραματα!!!
και οσοι θελετε ας πατε να ψηφισετε κατα της καταληψης. αλλα ξεχασα , δεν μπορειτε γιατι οι μισοι σπουδαζετε στο εξωτερικο και οι αλλοι μισοι η δεν εχετε πατησει απο το πανεπιστημιο ειτε εχετε καπου βολευτει και τα βλεπετε εκ του ασφαλους!
οσοι ειναι εξω απο το χορο, πολλα τραγουδια ξερουν
-
Δηλαδή μέσα στο χορό είναι, εκτός των σημερινών αιώνιων ή μη φοιτητών, μόνο όσοι έχουν περάσει από ελληνικό Πανεπιστήμιο μεν, αλλά δεν έχουν αξιωθεί να βρουν δουλειά δε;
-
skullone
Εγώ έχω κατά καιρούς προτείνει το εξής: Τι γράφει το σύνθημα; ΠΚΣ; ΠΑΣΠ; ΔΑΠ; ΕΑΑΚ; ΚΚΕ; Ολυμπιακός; ΠΑΟ; ΑΕΚ; Α.Ο. Κύδων; Ωραία! Στέλνουμε εκεί τη λυπητερή για την αποκατάσταση της ζημιάς. Αν, μάλιστα, πρόκειται για 'φοιτητική' παράταξη, τους λέμε 'ή πληρώνετε ή αποβάλλεσθε από το πανεπιστήμιο'.Αυτό που λες θα έριχνε οποιαδήποτε κυβέρνηση (ακόμα και του ΠΑΣΟΚ) την επόμενη μέρα !
-
Χθες έγινε στο κανάλι 'Κύδων' εκπομπή σχετική με το νόμο-πλαίσιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Παρουσιαστής ήταν ο Μανώλης Κονσολάκης και καλεσμένοι οι:
Γιάννης Βαρότσης (αντιπρύτανης)
Νίκος Ματσατσίνης (αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης)
Νίκος Καλογεράκης (καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος)
κ. Τσούκας (φοιτητής, ΔΑΠ)
κ. Πανακούλιας (φοιτητής, Ενωτική Πρωτοβουλία - δηλαδή ΕΑΑΚ)
κ. Σουνάπογλου (φοιτητής, Συντονιστικό της κατάληψης)Οι θέσεις και τα αιτήματα που διατύπωσε η πλευρά της κατάληψης:
**Περισσότερη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια
Καμμία συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων
Να γίνει η εξεταστική, ασχέτως αν δεν έχουν γίνει τα μαθήματα
Η έρευνα να έχει αποκλειστικά ΚΡΑΤΙΚΗ χρηματοδότηση και να κατευθύνεται από το κράτος
Τα οικονομικά των ερευνητικών προγραμμάτων να τελούν υπό τον απόλυτο έλεγχο του συλλόγου των (προπτυχιακών) φοιτητών**
Αυτός, κύριοι, είναι ο 'αγών' της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Ζητούν δηλαδή την επιστροφή στις ημέρες και στο μοντέλο της Σοβιετικής Ενώσεως, σε ό,τι αφορά το αντικείμενο και το σκοπό της έρευνας και την υποταγή του πανεπιστημίου στις προσταγές της εκάστοτε πλειοψηφούσης παρατάξεως.
Η δε παρουσία των κυρίων Σουνάπογλου και Πανακούλια ήταν ειρωνικότατη και χαρακτηριζόταν από πλήρη αμάθεια, ενώ είχαν κι ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, το 'ΕΓΩ τα ξέρω όλα και είμαι ο Μεσσίας της παιδείας και όλοι οι άλλοι - συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών - είναι άσχετοι ή/και πουλημένοι'.
Θα θέσω τώρα ορισμένα ερωτήματα:
Μιλούν οι 'αγωνιζόμενοι' για δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία. Ωραία. Εμείς εδώ δεν έχουμε δίδακτρα ούτε στο μεταπτυχιακό. Μάλιστα, όσοι εξ ημών έχουν επιβλέποντα καθηγητή, δουλεύουν σε γραφείο (είτε μόνοι τους είτε με άλλα άτομα) και χρησιμοποιούν υπολογιστή του Πολυτεχνείου (συνήθως - εγώ όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου βρήκα άδειο το γραφείο κι αγόρασα δικό μου laptop) και σύνδεση διαδικτύου. Προφανώς, αυτές τις παροχές εμείς οι μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες τις στερούμαστε εν καιρώ κατάληψης. Άρα, στερούμαστε παροχών της δωρεάν ανώτατης παιδείας. Όταν αναγκάζομαι να πληρώνω την ISDN ή PSTN για να κάνω τη δουλειά μου και επιβαρύνομαι, επειδή έτσι αποφάσισε ο κύριος Σουνάπογλου, προφανώς καταργείται η ανώτατη δωρεάν παιδεία για μένα και τους συναδέλφους μου.
Βεβαίως, οι μεταπτυχιακοί και οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού στα πανεπιστήμια. Είμαστε αυτοί που βγάζουν μεγάλο μέρος της ερευνητικής δουλειάς, τα χρήματα που παίρνουμε είναι δυσανάλογα λίγα σε σχέση με τη δουλειά που βγάζουμε (γιατί τα κονδύλια για έρευνα είναι λίγα και ο νόμος-πλαίσιο απαγορεύει ένας μεταπτυχιακός ή υποψήφιος διδάκτορας να αμείβεται παραπάνω από έναν λέκτορα). Η εκπροσώπησή μας στα όργανα συνδιοίκησης είναι ανύπαρκτη σε σχέση με των προπτυχιακών (που έχουν όλα τους τα κομματόσκυλα εκεί μέσα να λύνουν και να δένουν). Τρώμε τρελλό βρισίδι από τους 'αγωνιστές', γιατί είμαστε... 'τσιράκια των καθηγητών'. Υποχρεωνόμαστε να κάνουμε επιτηρήσεις και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αξίωση των προπτυχιακών - και ιδίως των συνδικαλιστών - να αντιγράφουν ανενόχλητοι. Δεν μπορούμε να κανονίσουμε τις δουλειές μας και τη ζωή μας, γιατί διαρκώς είμαστε απίκο για μετάθεση της εξεταστικής (όπου επιτηρούμε), αφού κάθε εαρινό εξάμηνο έχουμε καταλήψεις.
Πώς θα φαινόταν στους 'αγωνισταράδες' να αποφασίσουμε εμείς οι μεταπτυχιακοί ΑΠΟΧΗ από τις επιτηρήσεις και μάλιστα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, τινάζοντας έτσι όλη τη χρονιά στον αέρα; Θα πείτε πως έτσι θα πάρει η μπάλα και άτομα που 'δεν φταίνε'. Ε όχι. Η ανοχή και η αδιαφορία είναι συνενοχή. Ας χάσουν τη χρονιά τους και όλοι όσοι την κοπανήσανε ή φοβήθηκαν να υψώσουν το παράστημά τους και αφήσανε τον Σουνάπογλου και την παρέα του να αλωνίζουν.
-
Και κάποιες επιπλέον σκέψεις:
-
Για ποιο άσυλο μιλάμε όταν η πλειοψηφούσα κάθε φορά παράταξη επιβάλλει έναν άκρατο νεποτισμό και μια διαπλοκή με πρόθυμους 'καθηγητές', απαιτώντας ουσιαστικά πιστοποιητικό φρονημάτων;
-
Για το μοναδικό σύγγραμμα... Το έχω ξαναγράψει, αλλά είναι χοντρή παγίδα. Πέραν της αρπαχτής που κάνουν πολλοί καθηγητές με τα 'συγγράμματά' τους, τα οποία είναι συνήθως κακής ποιότητας... Εγώ έχω ζήσει περιπτώσεις που πήραμε μεν συγγράμματα, αλλά δεν τα χρησιμοποιήσαμε ΠΟΤΕ, αντιθέτως το μάθημα έγινε με φωτοτυπημένες χειρόγραφες σημειώσεις. Π.χ. όταν είχαμε τον Δούνια στο μάθημα 'Τεχνολογική Οικονομική'. Αυτό δεν είναι σπατάλη χρημάτων; Πληρώνει ο ελληνικός λαός ΚΑΙ για το σύγγραμμα (που μαζεύει σκόνη) ΚΑΙ για τις φωτοτυπίες. Επίσης, πολλοί καθηγητές σε μαθήματα που έχουν και κάποιο ιδεολογικό περιεχόμενο, χρησιμοποιούν το μοναδικό σύγγραμμα ως μέσο χειραγώγησης των φοιτητών (π.χ. οι κύριοι Λιοδάκης, Πατέλης και Φραγκομιχελάκης σ'εμάς).
-
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
...Καμμία συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων
Αυτή είναι η ειρωνία...
Θέλουν μεν να προκόψουν τα πανεπιστήμια, αλλά με καμμία συνεργασία των επιχειρήσεων.
Και ποιός θα καρπωθεί, ρε, τα αποτελέσματα της έρευνας τότε; Ή μήπως κάποιοι νομίζουν ότι το ελληνικό κράτος διακατέχεται από την επιθυμία να προχωρήσει την έρευνα με όποιο κόστος;
Κάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως όποια πρόοδος έχει γίνει σε αυτό τον τόπο, επιστημονικά και επιχειρηματικά εννοώ, προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι από το κράτος.
Προσωπικά δε βλεπω κανένα άλλο τρόπο για να εισρεύσουν κονδύλια στα πανεπιστήμια και να προχωρήσει η έρευνα παρά μόνο μέσα από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.
Όσο δε αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, είμαι αντίθετος γιατί ξέρω τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα: στερούμενα κάθε ποιοτικού ελέγχου και μοιράζοντας πτυχία. Θα τα δεχόμουν** μόνο** εάν κάποιος οργανισμός εγγυώταν την άμεμπτη λειτουργία τους. Αν ποτέ κάτι τέτοιο ήταν δυνατό στην Ελλάδα που δε μπορεί να ελέγξει ποιοτικά ούτε τα κρατικά πανεπιστήμια φυσικά... -
Πέρασα σήμερα από την πλατεία Βικτωρίας και ήταν η ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕΕ και μοίραζαν κάτι φυλλάδια.
Το 'Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία' έβγαζε μάτι. Ρωτάω λοιπόν μία φοιτήτρια:
'Καλά, οι θέση του Γιωργάκη δεν είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων;'
και μου απαντά:- 'ΝΑΙ, εμείς όμως διαφωνούμε'
Ανεξάρτητα με την θέση που έχει ο καθένας μας σχετικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια (που εν μέρει κι εγώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητα), το γεγονός ότι μερικοί φοιτητές είναι στον δρόμο μοιράζοντας φυλλάδια και ΔΙΑΦΩΝΟΝΤΑΣ με την επίσημη θέση της παραταξής τους, με γέμισε ελπίδα...
Κι εις ανώτερα...
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα