-
Με αφορμή το κατωτέρω άρθρο μια πρόσκληση για συζήτηση επί του σοβαρού ζητήματος:
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.p ... m=N12&aa=1
-
Με αφορμή το κατωτέρω άρθρο μια πρόσκληση για συζήτηση επί του σοβαρού ζητήματος:
-
-
με αλλα λογια , τα λεφτα κανουν το μαγκα.........
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
με αλλα λογια , τα λεφτα κανουν το μαγκα.........στο να μπεις... οχι στο να βγεις... και το δευτερο ειναι που εχει σημασια.
-
Προβλέπει προϋποθέσεις και ποιες σε εξοπλισμό και ποιότητα εκπαιδευτικών για να έχει αξία το όποιο πτυχίο; Το κράτος έχει δυνατότητα παρέμβασης ή απλά παρακολουθεί ότι το όποιο πανεπιστήμιο θέλει να επιβάλει;
Όσο για τα χρήματα κακά τα ψέματα αν έχει χρήμα πας και έξω να το πάρεις.
-
Εγω δε καταλαβαινω γιατι το αυτονοητο πρεπει να μας γινεται παντα υπχρεωτικο απεξω.....
Στο ονομα ποιας λογικης μπηκε αρθρο στο συνταγμα μας για κρατικο μονοπωλιο στην Ανωτατη εκπαιδευση??
Κατα ποσο βελτιωθηκαν τα Ελληνικα Πανεπιστημια επειδη λειτουργουσαν μονοπωλιακα??
Ειναι περισσοτερα η λιγοτερα τα λεφτα που θα εδινε ενας πατερας χαμηλου-μεσου εισοδηματος για φροντιστηρια, ιδιαιτερα κλπ ή διδακτρα σε ενα τυχαιο Ευρωπα'ι'κο Πανεπιστημιο κατα τη διαρκεια της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης απο οσα θα εδινε στο ταδε Ελληνικο ιδιωτικο Πανεπιστημιο??
Ποσο αραγε συναλλαγμα εχει φυγει απο τη χωρα απο τη μεταπολιτευση κι εδω για σπουδες στο εξωτερικο και μαλιστα αμφιβολου ποιοτητας σε 'πανεπιστημια' της Ιταλιας της Αγγλιας και της Αν.Ευρωπης??
Γιατι ποτε κανεις γονιος και κανενας μαθητης η φοιτητης δε ξεσηκωθηκε γιαυτο ΑΝΤΙΘΕΤΑ πολλοι χοροπηδουσαν σα μα'ι'μουδες μολις ανοιγε το θεμα και ωριοντουσαν αφριζοντας για τη καταργηση της δηθεν ΔΩΡΕΑΝ παιδειας??
Κατα τη γνωμη μου δεν τιθεται κανενος ειδους σοβαρο θεμα....
Ειναι κατι που επρεπε να γινει απο καιρο εδω και 35-40 χρονια.
Τωρα μας το επεβαλλαν και πολυ καλα εκαναν.
Δινεται και μια δευτερη ευκαιρια σε ολους:
-Στο κρατος να αποδειξει οτι μπορει να ελεγξει αποτελεσματικα τον καθε αεριτζη σχολαρχη.
-Στα κρατικα πανεπιστημια να αποδειξουν οτι 1ον) εχουν λογο υπαρξης
και 2ον) μπορουν να συναγωνιστουν και να προσφερουν παιδεια πραγματικα ανωτατου επιπεδου
-Στους μαθητες να αποδειξουν οτι πραγματικα θελουν να σπουδασουν και οχι να περασουν φοιτητικη ζωη συνηθως 6-10 χρονων τρωγοντας τα λεφτα του κορο'ι'δου στην Ελλαδα η στο εξωτερικο, η να χτυπησουν την Αναβολη απο το στρατο
-Στους φοιτητες να αποδειξουν οτι δεν σπουδαζουν για τους λογυς που αναφερθηκαν πιο πανω και οτι ειναι υπευθυνα ατομα που ενδιαφερονται να βγουν γρηγορα και με εφοδια στην αγορα εργασιας και οτι ειναι πολυ καλυτεροι απο τους αποφοιτους του καθε M.U.F.A College -
Δεν θα αναφερθω στα εγχωρια κολλεγια που δινουν πτυχεια κρατικων πανεπιστημιων του εξωτερικου γιατι δεν εχω προσωπικη εμπειρια. Επειδη ομως περασα και απο Πολυτεχνειο* (1 χρονο) αλλα και απο αγγλικο κρατικο πανεπιστημιο, μπορω να πω το εξης με το χερι στην καρδια:
τα ελληνικα πανεπιστημια ειναι τριτοκοσμικα brothels (για να μην το πω χειροτερα...) σε συγκριση με τα καλα ευρωπαικα (μιλαμε παντα για δυτικη ευρωπη). Και μην το παρει κανεις σας προσωπικα, οτι του θιγω την εκπαιδευση του. Αυτη ειναι η προσωπικη μου αποψη.
*για να μην βγει κανεις εξυπνος και πει οτι οτι λεω το λεω απο κακια που δεν μπορεσα να περασω πανελληνιες στην ελλαδα, λεω οτι μπηκα και μετα απο ενα χρονο στο Πολυτεχνειο Χανιων, οικιοθελως σηκωθηκα και εφυγα για αγγλια...
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
στο να μπεις... οχι στο να βγεις... και το δευτερο ειναι που εχει σημασια.
ασε......... εχουν δει και εχουν δει τα ματια μας.......
-
με αλλα λογια , τα λεφτα κανουν το μαγκα.........δεν νομιζω να το καταλαβαμε ξαφνικα τωρα
-
Το θέμα παιδιά είναι το τι είναι ένα πανεπιστήμιο. Ποιος είναι ο ορισμός αυτής της λέξης.
Τι προσφέρει στους σπουδαστές του, με τι ικανότητες και γνώσεις τους προικίζει, βάσει του παραπάνω ορισμού.Πιστεύω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να κρατήσουν την οικονομική τους στήριξη από το κράτος. Δεν πρέπει να μπουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι οικονομικώς ανεξάρτητα για την διασφάλιση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου που προσφέρουν.
Φυσικά και πρέπει να γίνει αξιολόγηση των σχολών.Δεν ξέρω για τα Χανιά, αλλά η σχολή η δικιά μου (Μηχαν. μηχανικών στο Α.Π.Θ., καθώς και οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές του Α.Π.Θ.) είναι σε υψηλό επίπεδο. Απαιτούν κόπο και προσπάθεια από τον σπουδαστή για να τις βγάλει, κόπο και προσπάθεια που του αποφέρει γνώσεις και ικανότητες. Χώρια που οι καθηγητές στην δικιά μου την σχολή είναι πάρα πολυ καλοί, φοβεροί γνώστες των αντικειμένων τους, εξοικιωμένοι με την έρευνα, πολύ έμπειροι. Πολλοί δε από αυτούς έχουν μεγάλη καριέρα και σε εταιρίες του εξωτερικού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λείπουν τα προβλήματα.Σε ό,τι αφορά τα εδώ κολλέγια, μάλλον μιλάμε για σχολές με ελλιπές επιστημονικό υποβάθρο. Απλά προσφέρουν πρακτική κατάρτιση, κάτι που κάνει τα παιδιά 'ετοιμοπόλεμα', χωρίς όμως πολλές δυνατότητες. Δηλαδή δεν μιλάμε για σχολές που βγάζουν επιστήμονες (σύμφωνα με τον ορισμό αυτής της λέξης)...
Μπορέι αυτό να είναι χρήσιμο για την κοινωνία, μιας και μπορεί να καλύπτει κάποια κενά στις θέσεις εργασίας, να αποκαθιστά κάποιες ισορροπίες. Άρα καλώς υπάρχουν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγχέουμε τις έννοιες...Καταρχήν, για να ξεκινήσουμε την κουβέντα, θα πρέπει να εξετάσουμε θεωρητικά το θέμα και μετά να πάμε στην πράξη.
Το τι προσφέρει μια σχολή (π.χ ΑΕΙ ή ΤΕΙ) στους σπουδαστές της και για το που προορίζονται αυτοί αύριο μεθαύριο, φαίνεται από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής.
Το πρόγραμμα σπουδών επομένως το θεωρητικό κριτήριο.Αν ένα ΤΕΙ έχει καλό πρόγραμμα σπουδών, θεωρητικά είναι ένα καλό ΤΕΙ (βάσει του ορισμού του ΤΕΙ). Αν στην πράξη έχει κακούς ή λαμόγια καθηγητές ή έχει στουρνάρια μαθητές, τότε είναι ένα κακό ΤΕΙ.
Ακριβώς τα ίδια ισχύουν για τα ΑΕΙ.
Πιστεύω ότι, θεωρητικά, τα πολυτεχνικά ΑΕΙ της Ελλάδας (όχι όλα βέβαια) είναι καλύτερα από πολλά πολυτεχεία του εξωτερικού (ειδικά της Αγγλίας). Δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών των δικών μας είναι καλύτερο. Αλλά πιστεύω ότι στην πράξη υστερούν, για πολλούς και διαφόρους λόγους, για τους οποίους δεν είμαι και ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω.Φυσικά ένα άλλο κριτήριο που που δείχνει το πόσο καλό είναι ένα πανεπιστήμιο, είναι και η έρευνα που παράγει.
Στην Ελλάδα νομίζω και οικονομικοί λόγοι, αλλά και θεσμικοί λόγοι είναι αυτοί που δεν αφήνουν την έρευνα να προχωρήσει. Σχεδόν ό,τι γίνεται, γίνεται από το μεράκι και το φιλότιμο ορισμένων... -
στο να μπεις... οχι στο να βγεις... και το δευτερο ειναι που εχει σημασια.
ασε......... εχουν δει και εχουν δει τα ματια μας.......
Popolare... μην λες μεγαλα λογια. Αν νομιζεις πως εμεις ειμαστε οι και 'γαμω' και οι υπολοιποι Ευρωπαιοι δεν ξερουν που πανε τα 4, θα πρεπει να κανεις reality check. Σε γενικες γραμμες... κανενα μα κανενα Ευρωπαικο πανεπιστημιο δεν σου χαριζει πτυχια. Δεν του συμφερει να σου χαρισει... Εχω δει πολλους να τρεχουν στο εξωτερικο και να γυρνανε με την ουρα στα σκελια. Ευκολα μπηκαν (αν και πλεον σε μας εχει γινει ξεφτυλα το ζητημα του να μπεις)... δεν σημαινει τιποτα ομως...
Επισης οσοι μιλανε κατηγοριματικα για το πως τα Ανατολικης προελευσης πανεπιστημια δεινουν πτυχια με λαδωματα, ας μην ειναι τοσο επικριτικοι.... εχω μιλησει με καθηγητες και απο το ΑΠΘ και το Μακεδονιας και με εχουν ενημερωσει για το τι 'πιεσεις' ασκουνται για να βαθμολογηθουν γραπτα με επιεικια...
Σχετικα με τα 'συνεργαζομενα' ουτως η αλλως ειμαστε καραπαρανομοι που δεν τα αναγνωριζουμε αλλα για αλλη μια φορα κανουμε οτι μας βολευει και οχι αυτο που πρεπει. Εφοσον τα συνεργαζομενα λειτουργουν με κανονες που διεπουν τα μητρικα πανεπιστημια, εγω δεν εχω κανενα προβλημα με την λειτουργια τους. Θα συμφωνησω με τον Krieza πως η απελευθερωση της εκπαιδευσης θα επρεπε να γινει εδω και πολλα χρονια, αλλα εμεις στρουθοκαμιλιζαμε.
Θα διαφωνησω ομως με τον Krieza στα points που αναφερει για τις διαφορες μεταξυ μαθητων κρατικων και ιδιωτικων σχολων. Εαν το να κανει καποιος καλη παπαγαλια για περασει σε καποια σχολη τον κανει καλυτερο... τοτε εγω σκιζω τα πτυχια μου. Μιλας πολυ απαξιωτικα και απολυτα για τους φοιτητες ιδιωτικων κολλεγιων κατι που το βρισκω αδικο και παραλογο. Το να επιλεξει καποιος συγκεκριμενη σχολη απο το να περασει οπου να ναι τον κανει αυτοματως χειροτερο? Επισης εχω δει ανθρωπους απο αυτα τα ποταπα συνεργαζομενα.... να 'αφιερωνουν' στην δουλεια τους στο εξωτερικο... παραυτα το ελληνικο κρατος δεν τους παραδεχετε. Δεν ειναι λιγακι εγωιστικο και ρατσιστικο?
Ας δουμε το θεμα με τα ματια ανοιχτα, χωρις εμπαθειες και ατυχεις χαρακτηρισμους...
-
ενα θα σου πω........
εχω εναν φιλο καλο, ο οποιος ηταν μαθητης του 9 , δεν ιδρωσε για τα μαθηματα του , τελειωσε το λυκειο και αυτο που εκανε ειναι να παει στην αγγλια και να γραφτει σε ενα πανεπιστημιο ως μηχανολογος μηχανικος.......
στη σχολη δεν παταει και απλα περναει τα μαθηματα στο οριο με διαφορες διαπλοκες.........και αυτος σε ενα χρονο θα ερθει και θα μου κουνησει το χαρτι και θα μου πει με υφος : ξερεις εγω ειμαι μηχανολογος?????
και το καλυτερο??? αν εχει καπιο προβλημα με ενα μαθημα αυτο που κανει ειναι ερχεται στο βρετανικο συμβουλιο και τους λεει : εχω προβλημα , και αυτοι κανουν τα κουμαντα και τον βοηθανε........ευκολα μεγαλα λογια δεν λεω.......
και να σου πω και κατι???
και εχω προσπαθησα να μπω μηχανολογια εδω στην ελλαδα αλλα δεν το καταφερα και εμεινα στο μαθηματικο ....... σε πληροφορω οτι ναι , αν ειχα τα χρηματα θα εφευγα αγγλια.......γιατι θα ηθελα να κυνηγησω το ονειρο μου...... ελα ομως που δεν τα εχω τα κωλοευρο......... οποτε ερχεται η στιγμη και λες : γιαννη αλλαξε ονειρο. -
και εχω προσπαθησα να μπω μηχανολογια εδω στην ελλαδα αλλα δεν το καταφερα και εμεινα στο μαθηματικο ....... σε πληροφορω οτι ναι , αν ειχα τα χρηματα θα εφευγα αγγλια.......γιατι θα ηθελα να κυνηγησω το ονειρο μου...... ελα ομως που δεν τα εχω τα κωλοευρο......... οποτε ερχεται η στιγμη και λες : γιαννη αλλαξε ονειρο.Μεγάλη κουβεντα φιλε μου, αν και ποτε δεν ειν' αργα. Δυστυχως εκει παει η κοινωνια μας. Δεν ειναι τα κολλεγια - σουπερ μαρκετ πτυχιων το προβλημα. Ειναι ομως ενα απο τα είδωλά του στον κοινωνικο καθρεφτη. Ειναι η παραδοχη της γενιας μας οτι ενα ονειρο ισουται με κωλοευρω που δεν εχει ο Γιαννης, ο Νικος, ο Κωστας και τ' αλλα παιδια της διπλανης πορτας. Ειναι ο επιτηδευμενος ευτελισμος της Δημοσιας πανεπιστημιακης εκπαιδευσης στην Ελλαδα με στοχο την αποκαθηλωση συνταγματικων επιταγων που με πολυ κοπο κατακτηθηκαν. Το χαλι των ελληνικων πανεπιστημιων δεν ειναι κληρονομικο, ειναι επικτητο. Επιδιωχθηκε και εδραιωθηκε ωστε να φτασουμε στο σημειο να κανουμε τωρα αυτη την κουβεντα. Κι ο Γιαννης να αναγκαζεται ν' αλλαξει ονειρο.
Και στο μεταξυ χαζοχαρουμενα/αποχαυνωμενα οντα θα ανεβοκατεβαινουν ασκοπα τα σκαλια του BCA, στην διαφημιση του τελους των προσδοκιών μας για παιδεια και κοινωνικη δικαιοσυνη... -
Διορθωση στα λογια του Corsair:
κανενα καλο πανεπιστημιο της δυτικης ευρωπης δεν χαριζει πτυχεια. Επειδη περασα 5 χρονια εξω, αυτο που ξερω ειναι οτι αμα δεν περασεις ενα μαθημα, μπορεις να το ξαναδωσεις αλλη μια φορα και αμα δεν το περασεις και τοτε, πρεπει να ξανακανεις+ξαναδωσεις ΟΛΗ την χρονια, του χρονου...
συγκρινε αυτο με την ελληνικη πραγματικοτητα, που μπορεις ενα μαθημα να το δινεις οσες φορες θελεις μεχρι να το περασεις. Ε τελικα απο κωλοφαρδια και μονο το 5αρι θα το γραψεις. Για να μην πουμε για τα ελληνικα πανεπιστημια, πως βαθμολογουνται τα γραπτα, και πως μπορεις να λυσεις καθε σου προβλημα με πλαγια μεσα...
-
[quote='kacey']Διορθωση στα λογια του Corsair:
κανενα καλο πανεπιστημιο της δυτικης ευρωπης δεν χαριζει πτυχεια. Επειδη περασα 5 χρονια εξω, αυτο που ξερω ειναι οτι αμα δεν περασεις ενα μαθημα, μπορεις να το ξαναδωσεις αλλη μια φορα και αμα δεν το περασεις και τοτε, πρεπει να ξανακανεις+ξαναδωσεις ΟΛΗ την χρονια, του χρονου...
συγκρινε αυτο με την ελληνικη πραγματικοτητα, που μπορεις ενα μαθημα να το δινεις οσες φορες θελεις μεχρι να το περασεις. Ε τελικα απο κωλοφαρδια και μονο το 5αρι θα το γραψεις. Για να μην πουμε για τα ελληνικα πανεπιστημια, πως βαθμολογουνται τα γραπτα, και πως μπορεις να λυσεις καθε σου προβλημα με πλαγια μεσα...[/quote]
ελα πεστο αυτο στη δικη μου τη σχολη , να δεις τι απαντηση θα παρεις.........
-
ενα θα σου πω........
εχω εναν φιλο καλο, ο οποιος ηταν μαθητης του 9 , δεν ιδρωσε για τα μαθηματα του , τελειωσε το λυκειο και αυτο που εκανε ειναι να παει στην αγγλια και να γραφτει σε ενα πανεπιστημιο ως μηχανολογος μηχανικος.......
στη σχολη δεν παταει και απλα περναει τα μαθηματα στο οριο με διαφορες διαπλοκες.........και αυτος σε ενα χρονο θα ερθει και θα μου κουνησει το χαρτι και θα μου πει με υφος : ξερεις εγω ειμαι μηχανολογος?????
και το καλυτερο??? αν εχει καπιο προβλημα με ενα μαθημα αυτο που κανει ειναι ερχεται στο βρετανικο συμβουλιο και τους λεει : εχω προβλημα , και αυτοι κανουν τα κουμαντα και τον βοηθανε........ευκολα μεγαλα λογια δεν λεω.......
και εχω προσπαθησα να μπω μηχανολογια εδω στην ελλαδα αλλα δεν το καταφερα και εμεινα στο μαθηματικο ....... σε πληροφορω οτι ναι , αν ειχα τα χρηματα θα εφευγα αγγλια.......γιατι θα ηθελα να κυνηγησω το ονειρο μου...... ελα ομως που δεν τα εχω τα κωλοευρο......... οποτε ερχεται η στιγμη και λες : γιαννη αλλαξε ονειρο.Το αν εβγαζε 9 ο φιλος σου στο σχολιο... δεν μου λεει και πολλα. Δεν σημαινει αναγκαστικα πως δεν εχει καλο μυαλο, πως δεν τον κοβει. Μπορει απλα να του φαινονται αδιαφορα τα μαθηματα. Να σου πω... και εγω στα φιλολογικα μαθηματα ειχα απο 12 εως 15 βαρια βαρια... απλα δεν μου αρεσαν, δεν σημαινει ομως πως επειδη δεν ειμαι καλος στα φιλολογικα το συστημα σωνει και καλα θα πρεπει να με θαψει απο το να μπω σε μια σχολη που ουδεμια σχεση εχει με αυτα.
Το αν περναει οριακα... αυτο ειναι ενα αλλο καπελο... αλλα γιατι, εδω ολοι με 9 και 10 τελειωνουν? Αλλα στην τελικη τελικη οπως και να εχει... ικανοποιει τα ελαχιστα κριτιρια και ναι θα παρει πτυχιο (το ιδιο θα συνεβαινε παντου) Τωρα, το αν δεν ειχατε τις ιδιες ευκαιριες... τι να κανουμε γι αυτο? Να τον κανουμε σωνει και καλα φτωχο για να νιωσεις εσυ καλυτερα? Με την ιδια λογικη, και εγω πιλοτος ηθελα να παω να γινω... αλλα τα λεφτα μου δεν εφταναν στην Αμερικη και ετσι κατεληξα σε κατι αλλο. Δεν σημαινει ομως πως θα καθομε να κλαιγομαι η πιθανα να συχτιριζω καποιον που τα ειχε και πηγε...ps: να διορθωσω μια ανακριβεια: Το Βρεταννικο Συμβουλιο δεν μπορει να κανει ΤΙΠΟΤΑ για να του περασει τα μαθηματα η κατι αλλο αναλογο... Οποιος σου ειπε τετοια πραγματα, σε ενημερωσε λαθος.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Διορθωση στα λογια του Corsair:κανενα καλο πανεπιστημιο της δυτικης ευρωπης δεν χαριζει πτυχεια. Επειδη περασα 5 χρονια εξω, αυτο που ξερω ειναι οτι αμα δεν περασεις ενα μαθημα, μπορεις να το ξαναδωσεις αλλη μια φορα και αμα δεν το περασεις και τοτε, πρεπει να ξανακανεις+ξαναδωσεις ΟΛΗ την χρονια, του χρονου...
συγκρινε αυτο με την ελληνικη πραγματικοτητα, που μπορεις ενα μαθημα να το δινεις οσες φορες θελεις μεχρι να το περασεις. Ε τελικα απο κωλοφαρδια και μονο το 5αρι θα το γραψεις. Για να μην πουμε για τα ελληνικα πανεπιστημια, πως βαθμολογουνται τα γραπτα, και πως μπορεις να λυσεις καθε σου προβλημα με πλαγια μεσα...
kacey νομιζω πως αυτο ισχυει σχεδον σε ολα τα δυτικα πανεπιστημια (βασικα δεν εχω ακουσει καποιο στο οποιο να μην ισχυει ο κανονας)... μαλιστα αρκετα απο οτι ξερω δεν σου δινουν καν την ευκαιρια να ξανακανεις ολοκληρη την χρονια. Απλα σε στελνουν και τελος...
Οσο για το δευτερο, εχεις point εδω... αλλα δεν θελω να επεκταθω περαιτερω στην συζητηση γιατι υπαρχει ακομα ανωριμοτητα σε τετοια ζητηματα και δεν βγαζει πουθενα...
-
Ακαδημαϊκή αναγνώριση τέτοιων πτυχιών δεν υφίσταται, διότι και συνταγματικό κώλυμα υπάρχει και τα κολεγια δεν αναγνωρίζονται ως εκπαιδευτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
(Ελευθεροτυπία, σήμερα.)
-
Όλο το σύστημα κατηγορούμε αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι στο χάλι αυτό συμβάλλουμε και εμείς. Η λανθασμένη νοοτροπία του λαού σε ορισμένα θέματα οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις. Δηλαδή οι Σκανδιναβοί γιατί ειναι πρωτοπόροι και προοδεύουν σε όλους του τομείς? Πιό έξυπνοι από εμάς είναι? Όχι. Απλά έχουν μάθει να κρίνουν τί είναι σωστό να γίνει και τί όχι. Δηλαδή για παράδειγμα, το ότι στα Πανεπιστήμια γίνεται χαμός με τις παρατάξεις(ειδικά στο δικό μου ) δεν ευθύνεται το σύστημα αλλά εμείς οι ίδιοι που τους αφήνουμε να παρεξηγούν και να παραποιούν την έννοια της ελευθερίας προσπαθώντας να επιβληθούν η μία στην άλλη.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα