-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Γνωρίζει κάποιος ατομικό οργανάκι μέτρησης της πιέσεως των ελαστικών...;
Γιατί μέτρησα με ένα χειρός (στυλό) ενός συναδέλφου μου και μου έδειξε ότι είχα μπροστά 40psi και πίσω 33psi!Αυτά τα ρημάδια τα μπαρόμετρα των βενζινάδικων...
***** εάν υπάρχει και ελληνικό eshop με τέτοια ακόμα καλύτερα.
Δάβασε και λίγο τις προηγούμενες σελίδες.
Θα σου πρότεινα να πάρεις το πιεσόμετρο που έχουν τα Radio Shack. Ψηφιακό με βαθμονόμηση ανά 0,5, κόστος 28 ευρώ.
Το έχω παραπάνω από ένα χρόνο και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. -
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Γνωρίζει κάποιος ατομικό οργανάκι μέτρησης της πιέσεως των ελαστικών...;
Γιατί μέτρησα με ένα χειρός (στυλό) ενός συναδέλφου μου και μου έδειξε ότι είχα μπροστά 40psi και πίσω 33psi!Αυτά τα ρημάδια τα μπαρόμετρα των βενζινάδικων...
***** εάν υπάρχει και ελληνικό eshop με τέτοια ακόμα καλύτερα.
Δάβασε και λίγο τις προηγούμενες σελίδες.
Θα σου πρότεινα να πάρεις το πιεσόμετρο που έχουν τα Radio Shack. Ψηφιακό με βαθμονόμηση ανά 0,5, κόστος 28 ευρώ.
Το έχω παραπάνω από ένα χρόνο και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.τα διάβασα, μην ανησυχείς απλά ήθελα και μία έξτρα γνώμη!
edit : έχει eshop;
-
NISSAN ALMERA CHALLENGE 1.5L
Σε διάσταση 195/60/R15 έχω 30/30.
ΥΓ: Το αυτοκόλητο στην πόρτα (κατασκευαστής) γράφει 29/29 για τα μανίσια 185/65/R15.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
τα διάβασα, μην ανησυχείς απλά ήθελα και μία έξτρα γνώμη!edit : έχει eshop;
Από ότι γνωρίζω δεν έχει eshop.
-
Πρόκεται λίαν συντόμως να κατεβάσω την πίεση του αέρα στα λάστιχά μου, μιας και τα 35 psi μπρος-πίσω είναι πολλά. Γι' αυτό και το αυτοκίνητο είναι αρκετά σκληρό.
Μάλλον θα το πάω στα 30 ή 31 μπρος - πίσω -
Αύριο θα πάω στο Praktiker να δω τι παίζει...
-
Στο αυτοκίνητο του avatar, Mercedes 200 του 1968-9 με ζύγισμα 50/50 δεν έχει αναφορά σε πιέσεις για διάφορα μεγέθη ελαστικών. Κανονικά φοράει 175-14 ενώ τώρα έχει 195/70-14 σε μαμά σιδερένιες ζάντες.
Εμπρός λέει ανάλογα με φορτίο, ταχύτητα κλπ από 1,9-2,4 atm (atm είναι κάτι παραπάνω από bar)=28-35psi
Πίσω λέει από 2,1-2,6atm=31-38psi.
Παρόλο λοιπόν το ζύγισμα 50/50 βάζει περισσότερη κατά 3psi πίεση πίσω. Ίσως υπολογίζουν αλλαγή ζυγίσματος με το πιθανό φορτίο επιβατών....? ή όπως αναφέρθηκε το δυναμικό ζύγισμα.... ίσως και θέματα άνεσης.
Η αυξημένη πίσω πίεση κάνει 2 πράματα και σηκώνει βάρος (επιβατών και αποσκευών που κυρίως φορτίζουν τον πίσω άξονα) αλλά και εμποδίζει την υπερστροφή και έτσι συντηρεί την προφανώς ζητούμενη από την εταιρεία υποστροφικότητα η οποία τονίζεται και από την χοντρή εμπρός αντιστρεπτική.
Σκεπτόμενος ότι σχεδόν πάντα είμαι μόνος με άδειο αυτοκίνητο και ότι η στατική κατανομή δεν αλλάζει και παραμένει κοντά στο 50/50 άρχισα να δοκιμάζω με ίδιες πιέσεις εμπρός πίσω.
Αυξάνοντας την πίεση εμπρός ώστε να είναι όσο η πίσω (γύρω στο 32= 2,2 atm) παρατήρησα σαφή επιδείνωση της άνεσης καθώς πλέον χτυπάει κάπως χωρίς σαφή αύξηση της υπερστροφικότητας (μέσω της μείωσης της υποστροφής).
Θα δοκιμάσω και το αντίθετο, πίεση πίσω όσο και εμπρός (δηλαδή γύρω στο 29) ελπίζοντας να πετύχω καλύτερη άνεση αλλά και πιο υπερστροφική συμπεριφορά. Σημειωτέον ότι γενικά η τραγική υποστροφή έχει μειωθεί πολύ μετά την τυχαία αποσύνδεση της εμπρός αντιστρεπτικής και πλέον μπορώ να υπερστρέψω σε συγκεκριμένα γλυστερά σημεία. Ο σκοπός είναι η αύξηση της υπερστροφικότητας να υπερνικήσει την επανασύνδεση της αντιστρεπτικής που χρειάζεται για μείωση των κλίσεων που έχουν προκύψει. Οι οποίες κλίσεις οδηγούν σε αποφόρτιση του εσωτερικού τροχού που σπινάρει. Όπως λέει κι ένας φίλος ίσως χωρίς την αντιστρεπτική να είναι λιγότερο υποστροφικό αλλά πχ σε πίστα λόγω κλίσεων και σπιναρίσματος να χάνει περισσότερο σε χρόνο από ότι αν οδηγήσω πιο προσεκτικά αντιμετωπίζοντας την υποστροφή. Εγώ βέβαια δεν ζητάω τον καλύτερο χρόνο αλλά την οδηγική απόλαυση και ευχάριστη οδική συμπεριφορά (χωρίς τον φόβο της μεγάλης υποστροφής με την οποία δεν είμαι εξοικειωμένος) αλλά οι κλίσεις και τα χαζοσπιναρίσματα έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν....
Πάντως με παραξενεύει ότι πριν από χρόνια που ξαναείχα τέτοιο αυτοκίνητο μπορούσα να υπερστρέψω πολύ πιο εύκολα. Ή τα Kumho 758 που έχω τώρα είναι φοβερά λάστιχα ή ο πρότερος βίος του οχήματος και σαν τράκτορας τροχόσπιτου να έχει μαλακώσει τα ελατήρια και τα μαλακά Kayaba αμορτισέρ μάλλον υποστηρίζουν τον άνετο χαρακτήρα και δεν αντιστοιχούν στα ακριβότερα Bilstein που συνήθως προτείνονται και που φορούσε η άλλη.Αλήθεια υπάρχει καμιά σωστή άποψη για το τί πρέπει να γίνεται όταν αλλάζει η διάσταση ελαστικού? Πρέπει να μένει ίδια η πίεση (αφού το βάρος του αυτοκινήτου συνεχίζει να είναι το ίδιο), να αυξάνεται ή να ελαττώνεται (ίδιο βάρος σε μεγαλύτερο πλάτος ίσως θέλει λιγότερη πίεση για να πατάει περισσότερο λάστιχο).... Επιπλέον τυχόν χαμηλότερο προφίλ έχει χαμηλότερα άρα λιγότερο εύκαμπτα πλαινά οπότε διατηρεί το σχήμα και με χαμηλότερη πίεση???.... Οι μήπως όλες οι απόψεις είναι σωστές σε κάποιες περιπτώσεις....?
-
Όταν αγόρασα το 1400άρι Clio μου πριν ένα χρόνο, ο πωλητής μου συνέστησε να έχω πίεση 30psi και για τα εμπρός και για τα πίσω λάστιχα, παρά το γεγονός ότι η Renault συνιστά 32psi για τα εμπρός και 29psi για τα πίσω ! Εννοείται βέβαια, πως τηρώ τις οδηγίες του κατασκευαστή, εφ' όσον δεν έχω 'επέμβει' (και ούτε σκοπεύω...) στους τροχούς.
-
Και εμένα κάτι τέτοια μου είπανε! Να κάθετε λέει πιο ωραία!!
Καλά καλά.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αλήθεια υπάρχει καμιά σωστή άποψη για το τί πρέπει να γίνεται όταν αλλάζει η διάσταση ελαστικού? Πρέπει να μένει ίδια η πίεση (αφού το βάρος του αυτοκινήτου συνεχίζει να είναι το ίδιο), να αυξάνεται ή να ελαττώνεται (ίδιο βάρος σε μεγαλύτερο πλάτος ίσως θέλει λιγότερη πίεση για να πατάει περισσότερο λάστιχο).... Επιπλέον τυχόν χαμηλότερο προφίλ έχει χαμηλότερα άρα λιγότερο εύκαμπτα πλαινά οπότε διατηρεί το σχήμα και με χαμηλότερη πίεση???.... Οι μήπως όλες οι απόψεις είναι σωστές σε κάποιες περιπτώσεις....?Κι εγω εχω απορεια γιαυτο....
-
Εγώ σε BMW 316i (E46) 205/55/16 βάζω 32 μπροστά, 34 πίσω.
-
Εμένα λέει 1,9 bar μπρος-πίσω για φορτίο έως 3 άτομα (~28 psi). Mε μεγαλύτερο φορτίο 2,0 bar μπροστά και 2,5 bar πίσω (~29 psi μπροστά - 36 psi πίσω).
Αυτά για τον δικό μου κινητήρα (1400 κ.εκ. αλλά και για τον 1600άρη) και τα δικά μου ελαστικά (205/55/16'). Για μεγαλύτερους κινητήρες (1800+)-ελαστικά οι τιμές αυξάνονται.Είναι κακό να βάζεις λίγο παραπάνω; Πχ 30 αντί για 28;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Δεν πιστεύουν τίποτε, απλώς βαριούνται...
charmak66:
Γιατί, υπάρχει αυτοκίνητο που να μην βάζει 30;;;Α-Π-Ο-Κ-Λ-Ε-Ι-Ε-Τ-Α-Ι!
30 μπρος-πίσω βάζει ό,τι κινείται και έχει 4 ρόδες! -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Δεν πιστεύουν τίποτε, απλώς βαριούνται...
charmak66:
30 μπρος-πίσω βάζει ό,τι κινείται και έχει 4 ρόδες!Εδώ στην Τογιότα, και πήγαν να μου βάλουν 28 παντού...
Εγώ: 'Κολλητέ, 35 μπροστά, 30 πίσω θα βάλεις, ΟΚ?'
Μάστορης: 'Μα... το εγχειρίδιο λέει....'
Εγώ: 35 μπροστά, 30 πίσω είπα!'
Μάστορης: 'ΟΚ, και μετά παραπονιέστε που τρίζουν τα μπουρδ@#$%@#$%#%^@$' -
Ο χρήστης [b έγραψε:
elteo[/b:3lrr36o4]':3lrr36o4]>>>>Δεν πιστεύουν τίποτε, απλώς βαριούνται...charmak66:
30 μπρος-πίσω βάζει ό,τι κινείται και έχει 4 ρόδες!Εδώ στην Τογιότα, και πήγαν να μου βάλουν 28 παντού...
Εγώ: 'Κολλητέ, 35 μπροστά, 30 πίσω θα βάλεις, ΟΚ?'
Μάστορης: 'Μα... το εγχειρίδιο λέει....'
Εγώ: 35 μπροστά, 30 πίσω είπα!'
Μάστορης: 'ΟΚ, και μετά παραπονιέστε που τρίζουν τα μπουρδ@#$%@#$%#%^@$'35-31 βάζω και το σκηνικό που αναφέρεις μου έχει τύχει κ μένα.
-
Ο χρήστης [b έγραψε:
elteo[/b:3mxf426r]':3mxf426r]>Δεν παίζουν ρόλο η διαστάσεις του λάστιχου; Εγώ σε 205/55/16 βάζω 32 μπροστά, 34 πίσω.Στις ίδιες η Citroen μου λέει 35-31...είναι αναλόγως το σετάρισμα του κατασκευαστή.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Δεν παίζουν ρόλο η διαστάσεις του λάστιχου; Εγώ σε 205/55/16 βάζω 32 μπροστά, 34 πίσω.
Στις ίδιες η Citroen μου λέει 35-31...είναι αναλόγως το σετάρισμα του κατασκευαστή.
Εμένα λέει 32-30, αλλά μου αρέσει να έχω πιο ρυθμίσιμο πίσω μέρος
-
Ο χρήστης [b έγραψε:
lkar[/b:3927ta1k]':3927ta1k]>Εμένα λέει 1,9 bar μπρος-πίσω για φορτίο έως 3 άτομα (~28 psi). Mε μεγαλύτερο φορτίο 2,0 bar μπροστά και 2,5 bar πίσω (~29 psi μπροστά - 36 psi πίσω).Αυτά για τον δικό μου κινητήρα (1400 κ.εκ. αλλά και για τον 1600άρη) και τα δικά μου ελαστικά (255/55/16'). Για μεγαλύτερους κινητήρες (1800+)-ελαστικά οι τιμές αυξάνονται.
Είναι κακό να βάζεις λίγο παραπάνω; Πχ 30 αντί για 28;[/img]
κάγκουρα! μήπως είναι 205;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όντως. Πλάκα θα είχε πάντως να φόραγε τα παραπάνω ελαστικά (255/55/16).
Μόνο που δεν θα έστριβε τόσο τέλεια όσο τώρα. -
Σχετικά με την πίεση των ελαστικών έχω εγκαταστήσει μέσα στο αυτοκίνητο ένα συστηματάκι που αγόρασα από το e-bay με 80 eurο (μαζί με μεταφορικά) και μου δείχνει θερμοκρασία και πίεση στο κάθε ελαστικό ξεχωριστά. To σύστημα είναι ασύρματο και είναι ακριβέστατο. Περιλαμβάνει και warning σε περίπτωση υπερβολικής πτώσης της πίεσης ή υπερθέρμανσης.
Είναι η οθόνη κάτω από τους διακόπτες:
Πίεση αέρα στα ελαστικά