-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Έστειλα ένα e-mail στη Michelin γιατί ήθελα να ρωτήσω για αλλαγή διάστασης ελαστικού στο Lancer (κάτι που παρεμπιπτόντως η Michelin δεν ενέκρινε) και ρώτησα και για τις πιέσεις για να μάθω άποψη της εταιρίας.Ρώτησα αν από τις δύο πιέσεις που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μπορώ να χρησιμοποιώ μόνιμα τη μεγαλύτερη ακόμη και για χαμηλές ταχύτητες.
Η απάντηση ήταν η εξής:
We recommend using the lower psi for everyday driving. The higher psi is
recommended for high speed driving only (such as the autobahn). Using the
higher psi at lower speeds may lead to center wear on the treads.Οπότε σύμφωνα με τη Michelin ακόμη και στα Radial υπάρχει θέμα 'μπαλονιάσματος'.
Αρα εμένα, αφού έχει το ταμπελάκι που παρέθεσα προηγουμένως, μου έστειλαν το αυτοκίνητο μόνο γιά να τρέχω
-
Το ταμπελάκι που παρέθεσες λέει πως αν ελέγξεις τα λάστιχα σου ζεστά πρέπει να αναμένεις τις πιέσεις αυξημένες κατα την ανάλογη ποσότητα σε σχέση με κρύα. Τόσο απλό
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Το ταμπελάκι που παρέθεσες λέει πως αν ελέγξεις τα λάστιχα σου ζεστά πρέπει να αναμένεις τις πιέσεις αυξημένες κατα την ανάλογη ποσότητα σε σχέση με κρύα. Τόσο απλόΑυτό που λέει ο y.v είναι πως δεν αναγράφεται τιμή για υψηλές ταχύτητες ή για φορτωμένο όχημα, όπως γίνεται συνήθως στα άλλα οχήματα! Δίνεται δηλαδή μόνο μία τιμή πίεσης, ενώ στην πλειοψηφία των οχημάτων 2...
-
Ψάνοντας να επίλυσω απορία για τη μετροπή των bar σε psi και αντίστροφα, βρήκα και παραθέτω αυτό το link.
Αν έχει δοθεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν,.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Νομίζω ότι οι αντίθετες παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αν το ψάχναμε αρκετά κάτι που δεν είναι εύκολο.
Γενικά αυξάνοντας λίγο πίεση δημιουργείς ένα πιο απόλυτο ελαστικό. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό είναι και θέμα συνεργασίας με την ανάρτηση. Κανονικά όμως θα κρατήσει καλύτερα και θα φύγει πιο απότομα. Αντίθετα με μειωμένη πίεση θα κρατάει λιγότερο αλλά θα φεύγει πολύ πιο σταδιακά.
Μετά έχει να κάνει πολύ με το στυλ οδήγησης αλλά και με την αίσθηση που θέλει και αποκομίζει ο οδηγός. Μπορεί λοιπόν κάποιος να νομίσει την δεύτερη περίπτωση πιο καλή αν είναι άτσαλος στο όριο αφού με αυξημένη πίεση θα τον τρομάζει ενώ με χαμηλή δεν νιώθει να αλλάζει κάτι οπότε νιώθει εμπιστοσύνη και πιέζει περισσότερο (κι ας πηγαίνει με τα πλαϊνά του ελαστικού). Αντίθετα κάποιος με καλύτερο έλεγχο στο γκάζι και πιο απαλές κινήσεις στο τιμόνι να μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πίεση θετικά.
Νομίζω ότι φαίνεται όλο και περισσότερο πόσο δύσκολο είναι να εξιχνιάσουμε το μυστήριο στηριζόμενοι στις αντιφατικές προσωπικές μας εμπειρίες....Συμφωνώ με αυτές τις παρατηρήσεις, μόνο θα πρόσθετα πως ο ποιό αρμονικός οδηγός λογικά ζεσταίνει λιγότερο τα λάστιχά του. Επιπλέον συνήθως εκτιμά και την σωστή απορροφητική ανάρτηση και ενοχλείται από τα κτυπήματα των παραφουσκωμένων ελαστικών. Με βάση αυτές τις δύο παρατηρήσεις προτιμά χαμηλότερες πιέσεις. Επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ με τις παραπάνω παρατηρήσεις αλλά για ιδιαίτερα σβέλτη οδήγηση.
-
Λοιπόν παρέλαβα το Lancer και έπεσα σε περίπτωση παρόμοια με του y.v.
Στο manual λέει πίεση 32 PSI και στα τέσσερα λάστιχα και για ταχύτητες από 160 kph και πάνω 36 PSI.
Στο αυτοκόλλητο της πόρτας λέει 35 PSI μόνο, χωρίς να προτείνει διαφορετικές πιέσεις ανάλογα με την ταχύτητα!Ποιες οδηγίες να ακολουθήσω; Ακούω γνώμες! Ευχαριστώ!
-
Ταξιδεύεις με συχνά με μεγάλες ταχύτητες, εν προκειμένω πάνω από 160, (ή με μεγάλο φορτίο )? Βάλε 36 λίβρες. Πας πιο αργά, μπορείς να βάλεις και λιγότερο, π.χ. 32. Είναι απλούστατο, όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αυτού του τύπου συστήνουν ανάλογες πρακτικές. Μην το δυιλίζεις, το μανουάλι είναι σαφές.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ταξιδεύεις με συχνά με μεγάλες ταχύτητες, εν προκειμένω πάνω από 160, (ή με μεγάλο φορτίο )? Βάλε 36 λίβρες. Πας πιο αργά, μπορείς να βάλεις και λιγότερο, π.χ. 32. Είναι απλούστατο, όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αυτού του τύπου συστήνουν ανάλογες πρακτικές. Μην το δυιλίζεις, το μανουάλι είναι σαφές.Γιατί υπάρχει όμως η διαφορά μεταξύ ετικέτας και manual;
-
Η ετικέτα δίνει απλά μια γρήγορη ενδεικτική μέση λύση. Αν πχ πας στο βενζινάδικο και δεν ξέρεις πόσο πρέπει να βάλεις, βάζεις 35 που είναι στη μέση και ξεμπερδεύεις. Αν όμως την ψάξεις την δουλειά, ακολουθείς αυτά που λέει το manual. Βασικά η ετικέτα είναι για ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα και βαριούνται ακόμα και το manual να διαβάσουν.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Η ετικέτα δίνει απλά μια γρήγορη ενδεικτική μέση λύση. Αν πχ πας στο βενζινάδικο και δεν ξέρεις πόσο πρέπει να βάλεις, βάζεις 35 που είναι στη μέση και ξεμπερδεύεις. Αν όμως την ψάξεις την δουλειά, ακολουθείς αυτά που λέει το manual. Βασικά η ετικέτα είναι για ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα και βαριούνται ακόμα και το manual να διαβάσουν.Εδώ διαφωνώ... Πάνω στο αυτοκίνητο πιστεύω ότι είναι πιό εξειδικευμένο.
Και για να εξηγήσω. Εμένα το μάνουαλ που είναι πάνω από 300+ σελίδες, αναφέρει μόνο τι πίεση να βάλω στην ρεζέρβα ανάγκης. Για την πίεση στα κανονικά ελαστικά γράφει ότι ο καθένας πρέπει να συμβουλευτεί το ταμπελάκι πού είναι κολλημένο στο πορτάκι της βενζίνης του αυτοκινήτου.
Το δικό μου δε ταμπελάκι έχει πάνω του part number ( όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πού παρέθεσα ) και εξαρτάται από τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου. (ρώτησα στην αντιπροσωπεία τι ταμπελάκι πρέπει να έχει το δικό μου επειδή έχω δει διαφορετικά σε ίδιο αυτοκίνητο, μου ζήτησαν τον αριθμό πλαισίου, και μου έδωσαν το ίδιο part number με αυτό που ήδη έχω.) -
Έχει λογική. Ανάλογα με τις αναρτήσεις ή τα ελαστικά μαμά τοποθέτησης μπορεί να διαφέρει η προτεινόμενη πίεση.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Έχει λογική. Ανάλογα με τις αναρτήσεις ή τα ελαστικά μαμά τοποθέτησης μπορεί να διαφέρει η προτεινόμενη πίεση.To manual του Lancer αναφέρει σε πίνακα τις πιέσεις για το 1500 με λάστιχα 205/60R16. Υπάρχει περίπτωση το συγκεκριμένο μοντέλο να βγαίνει με διάφορες αναρτήσεις;
Τέλος γιατί στο ταμπελάκι αναφέρεται μόνο μια πίεση. Σίγουρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές με πλήρες φορτίο και σε διαφορετικές ταχύτητες.
-
Τέλος γιατί στο ταμπελάκι αναφέρεται μόνο μια πίεση. Σίγουρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές με πλήρες φορτίο και σε διαφορετικές ταχύτητες.Για αυτό ακριβώς επιμένω ότι το ταμπελάκι απλά αναφέρει μια πίεση που καλύπτει όλες τις ανάγκες. Στο μάνιουαλ όμως αναλύει ότι η κάθε περίπτωση εξυπηρετείεται καλύτερα από συγκεκριμένη πίεση. Για αυτό εγώ ακολουθώ το μάνιουαλ.
ΥΓ: Στο δικό μου αυτοκίνητο, οι πιέσεις στο μάνιουαλ και στο ταμπελάκι συμφωνούνε. 30 PSI για ταχύτητες κάτω από 160 και 32 για άνω των 160.
-
Εμένα το μανουάλι είναι εκνευριστικά αναλυτικό με ένα σωρό διαστάσεις ελαστικών και ένα κάρο πιέσεις και συνδυασμούς φορτίου και ταχυτήτων.
Η κεντρική ιδέα είναι η ίδια και είναι απόλυτα λογική σε οποιοδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής χωρίς να έχει πάει πανεπιστήμιο .
Όταν το πατάμε πολύ ή το φορτώνουμε και στα αυτιά, πρέπει να ανεβάζουμε την πίεση.
Το αυτό προκύπτει και στο ΙΧ του πατέρα μου, που στο αυτοκόλλητο της πόρτας έχει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς πινακοποιημένους. -
Για αγορά μανόμετρου από Αμερική ο εκτελωνισμός είναι στάνταρ ή γίνεται μόνο σε όσα προϊόντα ξεπερνούν κάποια τιμή;
-
Για αγορά μανόμετρου από Αμερική ο εκτελωνισμός είναι στάνταρ ή γίνεται μόνο σε όσα προϊόντα ξεπερνούν κάποια τιμή;Είναι οπως τύχει εκείνη την στιγμή στο τελωνείο...
Θεωρητικά πληρώνεις φόρο εαν το ποσό είναι πάνω από 100 δολάρια αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος
Θα σου πρότεινα να αγοράσεις από Αγγλία ή Γερμανία που δεν έχεις τελωνείο λόγω Ε.Ε. -
δεν είδα εάν έχει γραφεί, ο αισθητήρας πίεσης ελαστικών που βρίσκεται; (π.χ. σ' ένα golf gti)
-
Δεν γνωρίζω στα Golf τι ισχύει, αλλά στο δικό μου (Mercedes W204) δεν υπάρχει κανένας αισθητήρας αλλά λειτουργεί μέσω του ESP.
Δηλαδή συγκρίνει την περιστροφή των ελαστικών που είχαν όταν έκανες set τις πιέσεις, με την υπάρχουσα κάθε φορά.
Λόγω του ότι όταν κάποιο είναι λίγο ξεφούσκωτο έχει μικροτερη διάμετρο, άρα περιστρέφεται πιό γρήγορα από πρίν. -
Ο χρήστης y.v έγραψε:
Για αγορά μανόμετρου από Αμερική ο εκτελωνισμός είναι στάνταρ ή γίνεται μόνο σε όσα προϊόντα ξεπερνούν κάποια τιμή;
Είναι οπως τύχει εκείνη την στιγμή στο τελωνείο...
Θεωρητικά πληρώνεις φόρο εαν το ποσό είναι πάνω από 100 δολάρια αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος
Θα σου πρότεινα να αγοράσεις από Αγγλία ή Γερμανία που δεν έχεις τελωνείο λόγω Ε.Ε.Αν όντως ισχύει το όριο των 100 €, τότε δεν υπάρχει θέμα για το μανόμετρο! Μιλάω για Αμερική επειδή σκέφτομαι τα Longacre τα οποία δεν είδα να τα πουλά κανείς στην Ε.Ε., στο eBay.
-
Ο χρήστης y.v έγραψε:
Λόγω του ότι όταν κάποιο είναι λίγο ξεφούσκωτο έχει μικροτερη διάμετρο, άρα περιστρέφεται πιό γρήγορα από πρίν.Αν στον ιδιο αξονα το ενα λαστιχο ειναι ξεφουσκωτο, πως ειναι δυνατον αυτος ο τροχος να περιστρεφεται γρηγορωτερα και να μπορουμε να οδηγαμε ευθεια ?
εισαι σιγουρος ?
Πίεση αέρα στα ελαστικά