-
Τακτοποιηση ημιυπαιθριων χωρων με το νομο περι αυθαιρετων.
Περιοχη Θεσσαλονικη, περιπου 25 τμ, κοστος προστιμου περιπου 1000 εουρος.
Το κτισμα ειναι του 2007 και χαρτια, σχεδια κτλ υπαρχουν.Ο μηχανικος ζηταει 600 Ε + ΦΠΑ.
Πολλα δεν ειναι;;;
-
Οχι, δεν είναι πολλά.
Αν το είχες δηλώσει με τον νόμο των ημιυπαιθρίων (3843/2010) θα είχες πληρώσει στον μηχανικό 233€ + ΦΠΑ, αλλά θα είχε να κάνει πολύ λιγότερη δουλειά και με πολύ λιγότερες ευθύνες. Κατά την γνώμη μου σου παίρνει λίγα. -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Τακτοποιηση ημιυπαιθριων χωρων με το νομο περι αυθαιρετων........
Ο μηχανικος ζηταει 600 Ε + ΦΠΑ. ...... Πολλα δεν ειναι;;;Ειναι πάρα πολλά.
Ψάξε και στο νετ. Θα βρείς με 400-500€ max, με τον ΦΠΑ.
Αν ήσουν Αθήνα, με ένα pm θα σου έλεγα που, αλλά Θεσ/κη ... -
Με τον ΝΟΚ που εσκασε τωρα,τι γινεται με τους Ημι;
-
Θα ήθελα να ενημερώσω ορισμένους ότι εκπτώσεις από μηχανικούς πάνω από 50 % γιά μικρά πρόστιμα , μπορεί να θεωρηθούν εικονικές και από την εφορία , αλλά και από το ΤΕΕ . Από την άλλη η διαδικασία τακτοποίησης έχει 4 φάσεις .
Υπάρχουν κάποιοι που λένε μιά χαμηλή τιμή και αφού μπείτε στο σύστημα και καταγραφεί η αυθαιρεσία , τότε ζητάνε και τα υπόλοιπα .
Λοιπόν μην είστε τόσο χαλαροί .
Επίσης επειδή έχουν πλακώσει και πολλοί άσχετοι , γίνονται πολλά λάθη , αλλά και αλλαγές στον νόμο που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα . Ηδη έχει δημιουργηθεί θέμα σε ορισμένα εκτός σχεδίου .
Ο ΝΟΚ ορίζει δύο περιπτώσεις ημιυπαίθριων , Γιά να μην μετράει θα πρέπει το ανοικτό τμήμα να είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της περιμέτρου , η να εκτείνεται σε 2 ορόφους τουλάχιστον .
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Τακτοποιηση ημιυπαιθριων χωρων με το νομο περι αυθαιρετων........
Ο μηχανικος ζηταει 600 Ε + ΦΠΑ. ...... Πολλα δεν ειναι;;;Ειναι πάρα πολλά.
Ψάξε και στο νετ. Θα βρείς με 400-500€ max, με τον ΦΠΑ.
Αν ήσουν Αθήνα, με ένα pm θα σου έλεγα που, αλλά Θεσ/κη ...Αν φανταστεις οτι απο τα 600 ευρω τα 60 ειναι ΦΕΜ και τα 78,50 ειναι κρατησεις υπερ τσμεδε και τεε, μενει ενα καθαρο 460.
Για μενα οχι, δεν ειναι πολλα απο τη στιγμη που εχεις να κανεις τα εξης:
Αυτοψια
εισαγωγη δεδομενων στο συστημα, υπολογισμο προστιμου
σχεδια, και συλλογη δικαιολογητικών, ενδεχομενως και απο το αρχειο της πολεοδομιας
ελεγχο δομικης τρωτοτητας
υπευθυνες δηλωσεις κ.α.
Τωρα οι αλλοι που ζητουν 400 με ΦΠΑ ας μη το σχολιασω! -
Μεταξυ μας με αυτα που αναφερεις μαλλον ενισχυεις το επιχειρημα του dbekos οτι ειναι πολλα τα 600...
ειναι 460 ευρω καθαρα οχι για πανω απο 2 μερες δουλεια.
Και αναφερομαι κυριως για την ρυθμιση ημιυπαιθριου οχι για τη ρυθμιση αυθαιρετου οπου εκει και πολυ περισσοτερη δουλεια εχεις και πολυ μεγαλυτερη ευθυνη στο τι υπογραφεις ως προς την στατικοτητα του κτιριου.
Ασε που γνωριζω περιπτωσεις που ο μηχανικος στελνει τον πελατη στο αρχειο για να βρει οτι χρειαζεται.
-
Είπα να μη γίνω εγώ ο κακός. Ευτυχώς τα έγραψε ο κύριος από πάνω.
Βρήκε τώρα νέα (και μεγάλη μάλιστα) φάμπρικα η συμπαθής τάξη των μηχανικών για να βγάλει λεφτά. Σε όλες τις επιβλέψεις οικοδομών τα έβρισκαν όλα τέλεια και υπέγραφαν τόσα χρόνια, αλλά τώρα θα ξαναπεράσουν για χαρτζιλίκι ώστε να εντοπίσουν αυτά που συνάδελφοί τους δεν είχαν ανακαλύψει.Όσον αφορά το ποσό που ζητάνε, λίγη επαφή με την πραγματικότητα δεν θα έβλαπτε.
-
Μα και ο Η/Χ αντιμετωπιζεται σαν ρυθμιση αυθαιρετου, με ο,τι χαρτουρα συνεπαγεται, και πιστεψε με ειναι πανω απο 2 μερες δουλεια
-
μανοσκ τα εγραψα γιατι ειμαι μεσα το χωρο και βλεπω καποια πραγματα και μπορω να κρινω...
Υπαρχουν μερικες δουλειες απο αυτες που πληρωνεις με ταριφα και νομιζει ο πελατης οτι ειναι τζαμπα λεφτα αλλα εχουν πολυ τρεξιμο. Υπαρχουν αλλες δουλειες που μπορει να της βγαλει η κοπελα στο γραφειο πχ μονη της χωρις καμια ενασχοληση του μηχανικου (οπως οι ημιυπαιθριοι με την προηγουμενη ρυθμιση πχ) οποτε εκει οι αμοιβες μπορει να κρινονται και ακριβες.
Απο την αλλη ειναι και η ευθυνη της υπογραφης που εχει αξια ανεκτιμητη οποτε εκει πρεπει να πληρωσει ο πελατης.
@ s3
Ναι ημερολογιακα ειναι δυο μερες δουλεια αλλα πιστευω οτι σ αυτες τις μερες δεν ασχολεισαι αποκλειστικα με μια υποθεση. Ακρη δεν θα βγαλουμε, απλα σε μια εποχη που αλλοι δουλευουν ενα μηνα γι αυτα τα λεφτα, ακουγεται υπερβολικο για δουλεια 2-3-4 ημερων.
Και γω μηχανικος ειμαι και επωφελουμαι απ αυτες τις αμοιβες απλα εκφραζω την αποψη μου
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Είπα να μη γίνω εγώ ο κακός. Ευτυχώς τα έγραψε ο κύριος από πάνω.
Βρήκε τώρα νέα (και μεγάλη μάλιστα) φάμπρικα η συμπαθής τάξη των μηχανικών για να βγάλει λεφτά. Σε όλες τις επιβλέψεις οικοδομών τα έβρισκαν όλα τέλεια και υπέγραφαν τόσα χρόνια, αλλά τώρα θα ξαναπεράσουν για χαρτζιλίκι ώστε να εντοπίσουν αυτά που συνάδελφοί τους δεν είχαν ανακαλύψει.Όσον αφορά το ποσό που ζητάνε, λίγη επαφή με την πραγματικότητα δεν θα έβλαπτε.
Δε νομιζω οτι οι μηχανικοι πιεσαν για τη νομιμοποιηση των αυθαιρετων.
το κρατος το εκανε για να παρει χρηματα και αλλα δυστυχως απο τους πολιτες.Τωρα οσον αφορα το αν φταινε οι μηχανικοι που δεν εκαναν σωστη επιβλεψη, εσυ μιλας για μικροπαραβασεις.
Τοσα αυθαιρετα χωρις καν αδεια, οικοπεδα με 10 κτιρια μεσα με συνιδιοκτησιες χωρις αδεια, και σε αυτα οι μηχανικοι ευθυνονται?
Δηλαδη για να καταλαβω τη λογικη σου, ερχεται ο αυθαιρετουχος που του κατσε λαχειο να νομιμοποιησει, γιατι αλλιως ουτε στα πιο τερλα του ονειρα δε θα το εκανε, τον πειραζει το υψοσς του προστιμου, τον πειραζει και ο μηχανικος που ζητησε 4-5 κατοσταρικα αμοιβη.Ωραιος! -
Τα 600 ευρώ είναι πολύ υψηλό ποσό και είναι κρατικό δώρο προς τους μηχανικούς. Ας έβαζε ταρίφα το κράτος 200 ευρώ για τη συγκεκριμένη πράξη και θα βλέπαμε αν θα το απαξίωναν οι μηχανικοί, ειδικά αυτό τον καιρό.
Εγώ έχω καταλάβει ότι άπαντες σε τούτη τη χώρα δηλώνουν αθώοι και άσχετοι.
Οι αγοραστές κατοικιών ή όσοι κατασκεύαζαν δικές τους κατοικίες δεν είχαν εναλλακτική, αφού όλοι οι κατασκευαστές παρανομούσαν.
Οι μηχανικοί υπέγραφαν, γιατί η επίβλεψη γινόταν από τηλεφώνου.
Οι κατασκευαστές τα είχαν με τους άπληστους οικοπεδούχους που τους ανάγκαζαν να προσπαθούν να βγάλουν λίιιγο κέρδος με παρανομίες.Τελικά, φταίει το κράτος που θέλει μόνο λεφτά.
Φυσικά, όποτε το κράτος προσπάθησε να θέσει ορισμένα όρια στην άναρχη δόμηση, ήταν κακό, αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό.
Όταν πήγε να γκρεμίσει μερικά εξοχικά, χάλαγαν τα μηχανήματα.
Τελικά κανείς δε φταίει. -
Όχι η αλήθεια είναι ότι το 'φταίμε όλοι' ακούγεται πιο γαμάτο και δίνει και απαντήσεις σε όλα μας τα προβλήματα...Τώρα που παραδεχτήκαμε ότι 'φταίμε όλοι' τα πάντα είναι ευκολότερα..
-
Το 'φταίνε όλοι οι άλλοι' είχε λαμπρά αποτελέσματα για την κοινωνία μας, είναι σαφές.
Το να πει κάποιος 'ΟΚ, αρκετά έφαγα τόσα χρόνια, ας κάνω κι ένα σκόντο' είναι μια ουτοπία.
Πχ
Γιατί να μειώσει την ταρίφα ο ιδιώτης γιατρός; Αφού ο κόσμος αρρωσταίνει. Χμμ... Ο κόσμος όμως δεν έρχεται όπως παλιά, τι κάνουμε; Α, του κοπανάμε αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχουμε και παιδιά στη Γερμανική Σχολή damn it! Φταίει το κράτος.Γιατί να μειωθεί το ποσοστό επί της αντικειμενικής του συμβολαιογράφου; Να πεινάσει; Μα τόσα χρόνια ένας ταπεινός δημόσιος λειτουργός ήταν. Τι πειράζει που έκανε συνέχεια τα στραβά μάτια στην εμφανέστατη φοροδιαφυγή; Φταίει το κράτος (που δεν τον πήδηξε νωρίς-νωρίς; ).
Τεσπά, τι σημασία έχει; Η φούσκα έσκασε και οι κωμικοί τύποι που σκίζονταν για τα δικαιώματα κάθε κλάδου, παρντονέ μουά, του ελληνικού λαού, τώρα αντιμετωπίζονται με θυμηδία.
-
Γαμάτα, αυτό είπα κι εγώ : τώρα όλα θα πάνε καλά
-
Όχι , γιατί (ξέχασα να το αναφέρω) δεν κατάλαβα από πού προκύπτει το 'Τώρα που παραδεχτήκαμε ότι 'φταίμε όλοι' τα πάντα είναι ευκολότερα'.
Ποιοι ακριβώς παραδέχθηκαν ότι έχουν μερίδιο ευθύνης, για τον τομέα τους εννοείται, επανορθώνοντας εμπράκτως, στο μέτρο που δύνανται να επέμβουν στα πράγματα;
Οι επιχειρηματίες; Οι μισθωτοί; Οι ΔΥ; Οι εισοδηματίες; Οι μεσάζοντες;
Και όχι σαν τους πολιτικούς, που παραδέχονται ότι έσφαλαν και πληρώνουν τα σφάλματά τους με πολιτικό κόστος. -
Αααα πρέπει και να επανορθώσουν εμπράκτως ; Γιατί εγώ νόμιζα ότι φτάνει να αυτομαστιγωθούμε διακηρύσσοντας ότι 'φταίμε όλοι'...
Και αν τελικά επανορθώσουμε οι πολλοί αλλά οι λίγοι συνεχίσουν το βιολάκι τους τότε θα είμαστε περίφημα ;
Κι αν (λέω εγώ τώρα) δεν είμαστε και πολύ περίφημα πάλι ΟΛΟΙ θα φταίμε κι ας επανορθώσαμε κι ας ταπεινωθήκαμε ουρλιάζοντας 'Θεέ μου πόσο πολύ φταίω'...Μέχρι πότε θα φταίμε όλοι ; Μήπως μέχρι και ο τελευταίος απατεώνας σε αυτή τη χώρα γίνει άγγελος ;
Υποψιάζομαι λοιπόν ότι για σένα θα φταίμε όλοι για πάντα, οπότε όπως σοφά είπες : 'τι σημασία έχει'; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τα 600 ευρώ είναι πολύ υψηλό ποσό και είναι κρατικό δώρο προς τους μηχανικούς. Ας έβαζε ταρίφα το κράτος 200 ευρώ για τη συγκεκριμένη πράξη και θα βλέπαμε αν θα το απαξίωναν οι μηχανικοί, ειδικά αυτό τον καιρό.Εγώ έχω καταλάβει ότι άπαντες σε τούτη τη χώρα δηλώνουν αθώοι και άσχετοι.
Οι αγοραστές κατοικιών ή όσοι κατασκεύαζαν δικές τους κατοικίες δεν είχαν εναλλακτική, αφού όλοι οι κατασκευαστές παρανομούσαν.
Οι μηχανικοί υπέγραφαν, γιατί η επίβλεψη γινόταν από τηλεφώνου.
Οι κατασκευαστές τα είχαν με τους άπληστους οικοπεδούχους που τους ανάγκαζαν να προσπαθούν να βγάλουν λίιιγο κέρδος με παρανομίες.Τελικά, φταίει το κράτος που θέλει μόνο λεφτά.
Φυσικά, όποτε το κράτος προσπάθησε να θέσει ορισμένα όρια στην άναρχη δόμηση, ήταν κακό, αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό.
Όταν πήγε να γκρεμίσει μερικά εξοχικά, χάλαγαν τα μηχανήματα.
Τελικά κανείς δε φταίει.To να τα ισοπεδωνουμε ολα, ειναι η απλη λυση
Για τους αυθαιρετουχους που εχουν κτισει τη μιση πεντελη ομως δεν μου απαντησες.
και καλως εκανε το κρατος εστω κι ετσι να εισπραξει, εχοντας κατα νου οτι απο αυτους θα βγαλει καποια εσοδα και οχι απο αυτους που εχουν μια ψωροαποθηκη παρανομη.
Αλλα δυστυχως παλι οι μικροι και τιμιοι εχοντες αποθηκη ετρεξαν, ενω οι μεγαλοκαταπατητες αιγιαλων και δασικων εκτασεων τα @@ κουνιουνται
Τεσπα, οσον αφορα την αμοιβη των υμιυπαιθριων και τα 200 πολλα ειναι.
Θα βρεθουν καλοθελητες και με 50 και 100 ευρω. Αλλα ο,τι πληρωσεις παιρνεις.
Εχει πεσει πολυ πεινα! -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αααα πρέπει και να επανορθώσουν εμπράκτως ; Γιατί εγώ νόμιζα ότι φτάνει να αυτομαστιγωθούμε διακηρύσσοντας ότι 'φταίμε όλοι'...
Και αν τελικά επανορθώσουμε οι πολλοί αλλά οι λίγοι συνεχίσουν το βιολάκι τους τότε θα είμαστε περίφημα ;
Κι αν (λέω εγώ τώρα) δεν είμαστε και πολύ περίφημα πάλι ΟΛΟΙ θα φταίμε κι ας επανορθώσαμε κι ας ταπεινωθήκαμε ουρλιάζοντας 'Θεέ μου πόσο πολύ φταίω'...Μέχρι πότε θα φταίμε όλοι ; Μήπως μέχρι και ο τελευταίος απατεώνας σε αυτή τη χώρα γίνει άγγελος ;
Υποψιάζομαι λοιπόν ότι για σένα θα φταίμε όλοι για πάντα, οπότε όπως σοφά είπες : 'τι σημασία έχει';Όχι μωρέ, μην ανησυχείς. Όλα θα πάνε καλά αν συνεχίσουμε όπως πριν.
Αυτοκριτική = αυτομαστίγωμα.
Πρώτα ΟΛΟΙ οι άλλοι κι έπειτα εμείς.
Δεν πειράζει, ούτε την Πραγματικότητα την πειράζει βασικά.Για τους αυθαιρετουχους που εχουν κτισει τη μιση πεντελη ομως δεν μου απαντησες.
Τι να σου απαντήσω; Αν ένα σπίτι έχει χτιστεί παράνομα σε δασική και καταπατημένη έκταση, θα έπρεπε να γίνει πραγματικά ζόρικη η διατήρησή του, σε σημείο που να σκέφτεται ο καταπατητής αν τον συμφέρει να το γκρεμίσει ή να το πληρώνει μια ζωή.
Αλλά αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις, οι οποίες δεν αρέσουν στο λαό μας που ζυγό δεν υπομένει.
-
Αν φανταστεις οτι απο τα 600 ευρω τα 60 ειναι ΦΕΜ και τα 78,50 ειναι κρατησεις υπερ τσμεδε και τεε, μενει ενα καθαρο 460.
Για μενα οχι, δεν ειναι πολλα απο τη στιγμη που εχεις να κανεις τα εξης:
Αυτοψια
εισαγωγη δεδομενων στο συστημα, υπολογισμο προστιμου
σχεδια, και συλλογη δικαιολογητικών, ενδεχομενως και απο το αρχειο της πολεοδομιας
ελεγχο δομικης τρωτοτητας
υπευθυνες δηλωσεις κ.α.
Τωρα οι αλλοι που ζητουν 400 με ΦΠΑ ας μη το σχολιασω!Έχω καιρό να γράψω αλλά η κατάσταση δεν αντέχεται:
Ποιός από την τάξη των μηχανικών νιώθει την ευθύνη για το μπάχαλο που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια ? Με ποιών την συμμετοχή έχουν γίνει όλες αυτές οι παρανομίες για τις οποίες οι ίδιοι οι μηχανικοί σήμερα ζητάνε ότι θέλει ο καθένας και που το ΤΕΕ (ίσως η χειρότερη συντεχνία της χώρας) έχει φροντίσει να θωρακίσει ? Μήπως οι ίδιοι δεν νομιμοποίησαν τους ημιυπαίθριους ? Γιατί μια κατασκευή έχει παρανομίες ? Μήπως γιατί ο μηχανικός τα τσέπωσε και δεν πάταγε ποτέ ?
Ας πάμε τώρα στο θέμα της αμοιβής:
- Αυτοψια (διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες)
- εισαγωγη δεδομενων στο συστημα, υπολογισμο προστιμου (σοβαρά ? - το data entry σήμερα πληρώνεται 0,5€ ανά σελίδα excel)
- σχεδια, και συλλογη δικαιολογητικών, ενδεχομενως και απο το αρχειο της πολεοδομιας (αυτά ζητάτε να σας τα φέρει ο πελάτης !!!!)
- ελεγχο δομικης τρωτοτητας (εδώ θα ειρωνευτώ, δεν αντέχω: τί είναι αυτό ? εδώ δεν γίνεται το 1)
- υπευθυνες δηλωσεις κ.α. (ασχολίαστο...)
- (δικό μου - οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και προκαταβολή φόρου ??? τι επιχείρημα είναι αυτό ? - εδώ μέχρι πριν λίγο καιρό δυο εργαζόμενοι ένας μισθωτός και ένας ελ. επαγγελματίας μηχανικός για το ίδιο εισόδημα πλήρωναν αρκετά διαφορετικο φόρο εισοδήματος !!)
Επίσης, ας μας πουν όσοι από τους μηχανικούς που έχουν ένα τεχνικό γραφείο (μικρό η μεγάλο δεν έχει σημασία) και που είναι παλαιότεροι (ή καινούριοι αλλά golden boys) πόσα δίνουν στους νέους μηχανικούς ή υπομηχανικούς που απασχολούν στο γραφείο τους ?
Ημιυπαιθριοι χωροι!