-
Δε νομίζω ότι η μπαταρία καλύπτει τις καταναλώσεις μας στα 'Τράφικ', τουλάχιστον σε αυτοκίνητα με νορμάλ αξεσουάρ και καταναλώσεις. Το alternator του αυτοκινήτου δίνει γύρω στα 13,5V ακόμα και με όλα τα φώτα αναμμένα, στο ρελαντί. Επομένως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, η μπαταρία όχι μόνο δεν συνεισφέρει, αλλά φορτίζεται κιόλας. Κάνω κάπου λάθος;
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ναι κάνεις, καλέ μου φίλε!.
Αν η γεννήτρια κάλυπτε απόλυτα της καταναλώσεις και στο ρελαντί, τότε σίγουρα η μπαταρία δεν θα χρειαζότανε!!Χρειάζεται για τα αξεσουάρ όταν το αμάξι δε δουλεύει, και φυσικά για να δουλέψει η μίζα και να βάλει μπρος. Και να γυρίσει την αντλία βενζίνης πριν βάλεις μπρος, να ξεκινήσει ο εγκέφαλος, ο ψεκασμός κ.λπ.
Όμως όταν εγώ βλέπω στους πόλους στο ρελαντί 13,5V, αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία φορτίζει, κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η γεννήτρια έχει περίσσια ενέργειας, δίνοντάς την στην μπαταρία, αφού προηγουμένως καλύψει τις καταναλώσεις.
Το να μη φορτίζει η μπαταρία στο ρελαντί συνέβαινε παλιά, σε φτηνά αμάξια με δυναμό και μισοχαλασμένο 'αυτόματο'. Εκεί, ήταν χαρακτηριστικό ότι μαρσάροντας τα φώτα δυνάμωναν, ενώ στο ρελαντί η ένταση έπεφτε αισθητά.
-
Η λύση για να σας φύγει η απορία είναι απλή, στο ρελαντί και με μια αμπεροτσιμπίδα ή με ένα αμπερόμετρο βλέπετε με πόσα αμπέρ φορτώνει και ανάλογα υπολογίζετε, ή μετά ανοίγεται και όλες τις καταναλώσεις και βλέπετε και διαφορές, ακόμα μπορείτε ( πρέπει όμως να γνωρίζεται τις καταναλώσεις των επι μέρους στοιχείων, φώτα - είναι το ευκολότερο - και τα υπόλοιπα μοτέρ κλπ ) και να μετρήσετε πόσα watt είναι η συνολική κατανάλωση, πολύ εύκολα μετά υπολογίζετε την απαιτούμενη κατανάλωση και αν στο ρελαντί το altenator μπορεί να καλύψει τις καταναλώσεις, και βέβαια όπως είπε ο φίλος harlek , η μπαταρία χρειάζεται για την αντλία βενζίνης, την ECU, και τη μίζα για να πάρει μπροστά ο κινητήρας.
-
Νομίζω ότι ακόμα και στο ρελαντί βγάζουν ρεύμα απλά όχι πολύ.
Μόνο στην αρχή μετά την εκκίνηση ίσως να τραβάει λίγο παραπάνω μέχρι να φορτίσει την μπαταρία για την μιζιά. Μετά ρεύμα καίνε μόνο η αντλία ο εγκέφαλος και λίγο ο κινητήρας οπότε η τάση μπορεί να είναι 13,5V όταν είναι γεμάτη η μπαταρία και θέλει πολύ λίγο ρεύμα για να κρατιέται φορτισμένη. Αν όμως η μπαταρία ήταν μισοάδεια και έχεις αναμμένα φώτα και καλοριφέρ τότε όντως στο ρελαντί δεν θα πολυφτάνει και η τάση θα πέφτει. -
Η τάση της μπαταρίας μπορεί να είναι μειωμένη ανάλογα με τις συνθήκες για οικονομία βενζίνης.
Ας υποθέσουμε ότι η τάση πρέπει να είναι στα 14 βολτ και ανάβεις όλες τις ηλεκτρικές καταναλώσεις στο αμάξι. Στο ρελαντί το ρεύμα που παράγει ο εναλλάκτης μάλλον δεν θα επαρκεί και υποθέτουμε ότι η μπαταρία ξεφορτίζει με 10-15Α.
Αν έχεις μπαταρία 45Ah θα αντέξει 1,5-2 ώρες σ' αυτές τις συνθήκες. Βάζοντας πιο μεγάλη μπαταρία, πχ 60Ah θα αντέχει 2-3 ώρες.
Εγώ δεν βλέπω καμία διαφορά με την μικρή ή με την μεγάλη μπαταρία. Αν έχεις μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, την διαφορά μπορεί να την κάνει μόνο ένας πιο μεγάλος εναλλάκτης.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
με μια αμπεροτσιμπίδα .. βλέπετε με πόσα αμπέρ φορτώνειΥπάρχει φορητή επαγωγική αμπεροτσιμπίδα για DC?
Μόνο σε ένα ηλεκτρολογείο συνάντησα κάτι τέτοιο,αλλά ήταν μεγάλο μηχάνημα τροχήλατο. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ας υποθέσουμε ότι η τάση πρέπει να είναι στα 14 βολτ και ανάβεις όλες τις ηλεκτρικές καταναλώσεις στο αμάξι. Στο ρελαντί το ρεύμα που παράγει ο εναλλάκτης μάλλον δεν θα επαρκεί και υποθέτουμε ότι η μπαταρία ξεφορτίζει με 10-15Α.
Βρε παιδιά, μια (ακόμα και πλήρως φορτισμένη) μπαταρία είναι ας πούμε στα 12,8V. Επομένως, αν στους πόλους μετράμε στο ρελαντί με όλα αναμμένα π.χ. 13,4V, αυτό σημαίνει ότι φορτίζει.
Και, τουλάχιστον το αμάξι μου, ό,τι και να ανάψεις, η τάση στους πόλους είναι στα 13,2V τουλάχιστον (πάντα μιλάμε για ρελαντί). Και μιλάμε για ένα ταπεινό πούντο.
Πως σας ήρθε ξαφνικά ολωνών ότι στο ρελαντί η μπαταρία αποφορτίζεται; Ενδεχομένως σε κάποια αυτοκίνητα να φορτίζεται πιο αργά απ' ότι σε υψηλότερες σ.α.λ., αλλά πάντως φορτίζεται.
Οριακή αποφόρτιση στο ρελαντί μπορεί να ισχύει σε κάποια μηχανάκια με αδύναμο δυναμό (με ξεχωριστό ανορθωτή/σταθεροποιητή), αλλά όχι στα σύγχρονα αυτοκίνητα. -
@harlek
Έχεις 13,2 βολτ με ΟΛΕΣ τις καταναλώσεις αναμμένες;
(πίσω τζάμι, μεγάλα φώτα, ανεμιστήρας καμπίνας, ανεμιστήρας ψυγείου) -
Πρέπει να γνωρίζετε το μπλε νιβα μου, που πάω στης οργανώσεις αγώνων. Και παραθέτω της έξτρα καταναλώσεις!....Με συγχωρείς αλλά με τόσα πράγματα πάνω στο αμάξι με πιάνουν τα γέλια. Θα ΣΒΗΣΕΙ ο κινητήρας μετά από 1-2 ώρες με όλα αυτά αναμμένα.
-
Οι τελευταίες παραθέσεις σας φίλοι harlek – Quadra – onyx – leonp, είναι απόλυτα σωστά τεκμηριωμένες. Βέβαια αυτό συμβαίνει, στα νέα αυτοκίνητα, και σίγουρα με τα αξεσουάρ που έχει τοποθετήσει ο κατασκευαστής, και τα έχει υπολογίσει.
Εδώ θα παραθέσω μια υπερβολή που μου συμβαίνει!. Πρέπει να γνωρίζετε το μπλε νιβα μου, που πάω στης οργανώσεις αγώνων. Και παραθέτω της έξτρα καταναλώσεις!.
2 λάμπες 90/100 σύνολο 180 η 200!, 2 λάμπες σε καρφιά προβολείς 100, σύνολο 200. 2 λάμπες 50 στους πλευρικούς προβολής για της φουρκέτες η την ομίχλη, σύνολο 100. η κάρτα στο μεγάλο κινητό τηλέφωνο 7, συνεχώς συνδεδεμένο. 3 ασύρματοι με αναμονή 5 σύνολο 15, ο ένας με ενισχυτή 1000 όταν εκπέμπει. Το φορητό μου κομπιούτερ 20 – 100 στην αποστολή η λήψη, μόνιμα τοποθετημένο. Και σίγουρα το radio cd 100 watts. Σύνολο αν όλα είναι αναμμένα?, 732 watts έξτρα από το τι έχει υπολογίσει ο ρώσος. Από την μάνα του 45a alternator – 45 ah battery!. Αυτοεξαιρέθηκαν!!, και τοποθέτησα 90a alternator & 88ah battery!!. Και δεν έχει κλιματιστικό. Βεβαίως υπάρχει βολτόμετρο, για να κάνω αυξομειώσεις στης κατανάλωσης μου, και τελικά να έχω το ποθητό, όσο γίνετε αποτέλεσμα. Στο μπαγκαζ υπάρχει και ένα ‘μπουστερ’!!!!.
ΑΝΤΩΝΗΣ.Ενα τετοιο χρειαζεσαι!!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
@harlek
Έχεις 13,2 βολτ με ΟΛΕΣ τις καταναλώσεις αναμμένες;
(πίσω τζάμι, μεγάλα φώτα, ανεμιστήρας καμπίνας, ανεμιστήρας ψυγείου)Όλα αυτά δεν τα δοκίμασα, είχα όλα τα φώτα αναμμένα και πίσω αντίσταση. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι με ΟΛΑ αναμμένα πέφτει π.χ. στα 12,4 V οπότε η μπαταρία αναγκάζεται να συνεισφέρει,....
ε για πόσο πια θα είσαι έτσι, και μάλιστα στο ρελαντί;;
Επίσης μην ξεχνάς ότι το βαντιλατέρ τραβάει το πολύ ρεύμα κυρίως τη στιγμή που ξεκινά, ενώ το πίσω τζάμι έχει πάντα χρονοδιακόπτη.Εν πάση περιπτώσει εκείνο που ήθελα να πω είναι ότι υπό νορμάλ συνθήκες η μπαταρία φορτίζει έστω και στο ρελαντί. Αν τώρα της φορτώσεις ότι και ο φίλος 'Antonis team', ε ναι, τότε σίγουρα τα πράγματα αλλάζουν!
-
Όποιος θέλει να έχει τόσο πολλά αξεσουάρ στο αμάξι, πρέπει να καταφύγει σε παρόμοιες λύσεις: http://www.youtube.com/watch?v=yti-GQa5n0I
-
Καλά,ο Meade δεν έχει απλά στο tahoe του
Στην Ελλάδα, οι πλειοψηφία των ηλεκτρολόγων βαριούνται να προσαρμόσουν μεγαλύτερο alternator,όχι να κάνουν και τέτοια κατασκευή
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όποιος θέλει να έχει τόσο πολλά αξεσουάρ στο αμάξι, πρέπει να καταφύγει σε παρόμοιες λύσεις: http://www.youtube.com/watch?v=yti-GQa5n0I -
Οι ηλεκτρολόγοι έχουν μια πένσα και ένα κατσαβίδι στη κωλότσεπη και με αυτά προσπαθούν να ξεβιδώσουν όλες τις βίδες, όταν δείς βίδα ή παξιμάδι με έντονα σημάδια δαγκώματος είναι ότι απέμεινε από την πένσα του ηλεκτρολόγου. Ούφ, το είπα και μου έφυγε ένα βάρος.
Όταν βρούνε μπροστά τους αλενόβιδα, ή ακόμα χειρότερα βίδα torx σου λένε ότι δε φτιάχνεται η βλάβη, ή σε στέλνουνε στο μηχανικό να βγάλει το εξάρτημα και να τους το πας, μιλάμε για άραγμα και πολύ φραπόγαλο, άσε δε που νομίζουν ότι είναι, το λιγότερο, πυρηνικοί επιστήμονες.
-
-
Οι ηλεκτρολόγοι...νομίζουν ότι είναι, το λιγότερο, πυρηνικοί επιστήμονες.Τι να μας πούν κι αυτοί οι κακόμοιροι
-
Οι ηλεκτρολόγοι έχουν μια πένσα και ένα κατσαβίδι στη κωλότσεπη και με αυτά προσπαθούν να ξεβιδώσουν όλες τις βίδες, όταν δείς βίδα ή παξιμάδι με έντονα σημάδια δαγκώματος είναι ότι απέμεινε από την πένσα του ηλεκτρολόγου. Ούφ, το είπα και μου έφυγε ένα βάρος.Όταν βρούνε μπροστά τους αλενόβιδα, ή ακόμα χειρότερα βίδα torx σου λένε ότι δε φτιάχνεται η βλάβη, ή σε στέλνουνε στο μηχανικό να βγάλει το εξάρτημα και να τους το πας, μιλάμε για άραγμα και πολύ φραπόγαλο, άσε δε που νομίζουν ότι είναι, το λιγότερο, πυρηνικοί επιστήμονες.
Και μετά αναλαμβάνουν οι μηχανικοί με τα εκλεπτυσμένα εργαλεία τους (κάβουρα, οξυγόνο, λοστό, βαριοπούλα) και τα κάνουν όλα κούκλα
-
Εντάξει τώρα, μη τα ισοπεδώνουμε και όλα !
Υπάρχει και το Ελληνικό κλειδί, σφυρί και κοπίδι.
-
TIIII!!! Θέλετε να πείτε ότι δεν αρκούν πλέον, σφυρί, κατσαβίδι, πένσα και σύρμα για να ανοίξει κάποιος συνεργείο;
Μπαταρία αυτοκινήτου...