-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Τι σημαίνει όταν ένας πόλος μπαταρίας μαζεύει άλατα; Ποιό είναι το αίτιο; Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει; (μέχρι τώρα απλά καθάριζα)Bαλε λιγο γρασσο ή βαζελινη.
Υπαρχει και ειδικο σπραιη ,πχ http://www.mysonax.gr/autoshop/product. ... roduct=249 -
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Αυτό λογικό και φαίνεται από τα νέα αυτοκίνητα αλλά δε μπορείς να μου βγάζεις ίδια μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, βγάλε ένα μοντέλο με μεγάλη μπαταρία και μεγάλο δυναμό και τελείωσε και πιάνεις όλο το φάσμα εξοπλισμού....Καταλαβαίνω τι εννοείς, απλό, ένα σετ για όλα τα μοντέλα, λιγότεροι κωδικοί και ανταλλακτικά κλπ.
Ας το πάρουμε από την αρχή. Ανάλογα με τον κινητήρα (συμπίεση, βάρος κλπ) υπολογίζεις τη μίζα. Ανάλογα με μίζα και λοιπές καταναλώσεις υπολογίζεται η μπαταρία και τα καλώδια. Ανάλογα με μπαταρία το κουτί της και ο φορτιστής. Θα ήταν εύκολο να πιάσεις την χειρότερη περίπτωση, του μοντέλου με πλήρη εξοπλισμό (μέχρι ηλεκτρικά κουρτινάκια κλπ), ντίζελ μεγάλου κυβισμού κλπ και να το βάλεις και στο 1000ράκι. Αν όμως βάλεις στο 1000ράκι μπαταρία καλώδια φορτιστή του άλλου κουβαλάς συνέχεια κάμποσα κιλά παραπάνω και έχεις τις αυξημένες τριβές/απώλειες του μεγάλου φορτιστή. Σκέψου όμως ότι θέλεις να δηλώνεις όσο πιο χαμηλή κατανάλωση γίνεται. Ο πιο εύκολος τρόπος να το πετύχεις είναι να βάλεις όσο πιο λίγα και ελαφριά πράματα. Άρα θα βάλεις τη μικρότερη δυνατή μπαταρία στο μικρότερο κουτί με τα λεπτότερα καλώδια και το μικρότερο φορτιστή. Εδώ κάνουν οικονομία βάρους από το εσωτερικό καθρεφτάκι και τα χερούλια που είναι και ελαφριά πράματα δεν θα κάνουν από τα πιο βαριά (μπαταρία, καλώδια, μίζα, δυναμό);; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ας το πάρουμε από την αρχή. Ανάλογα με τον κινητήρα (συμπίεση, βάρος κλπ) υπολογίζεις τη μίζα. Ανάλογα με μίζα και λοιπές καταναλώσεις υπολογίζεται η μπαταρία και τα καλώδια. Ανάλογα με μπαταρία το κουτί της και ο φορτιστής. Θα ήταν εύκολο να πιάσεις την χειρότερη περίπτωση, του μοντέλου με πλήρη εξοπλισμό (μέχρι ηλεκτρικά κουρτινάκια κλπ), ντίζελ μεγάλου κυβισμού κλπ και να το βάλεις και στο 1000ράκι. Αν όμως βάλεις στο 1000ράκι μπαταρία καλώδια φορτιστή του άλλου κουβαλάς συνέχεια κάμποσα κιλά παραπάνω και έχεις τις αυξημένες τριβές/απώλειες του μεγάλου φορτιστή. Σκέψου όμως ότι θέλεις να δηλώνεις όσο πιο χαμηλή κατανάλωση γίνεται. Ο πιο εύκολος τρόπος να το πετύχεις είναι να βάλεις όσο πιο λίγα και ελαφριά πράματα. Άρα θα βάλεις τη μικρότερη δυνατή μπαταρία στο μικρότερο κουτί με τα λεπτότερα καλώδια και το μικρότερο φορτιστή. Εδώ κάνουν οικονομία βάρους από το εσωτερικό καθρεφτάκι και τα χερούλια που είναι και ελαφριά πράματα δεν θα κάνουν από τα πιο βαριά (μπαταρία, καλώδια, μίζα, δυναμό);;Όχι ένα σετ, απλώς όμοια όσο είναι επιτρεπτό και νομίζω γίνοταν αμα θέλαν οι εταιρείες, δε μιλάμε απο 1000 κυβικά στα 2000 κυβικά αλλά στο μέτρο του λογικού και εννοείται απο μοντέλο σε μοντελό θα υπάρχουν διαφορές.Μην ακούω όμως για ένα μοντέλο 1300 να έχει διαφορετικα δυναμό γτ ξερώ γω έχει ηλεκτρικά τασάκια και φτιάχνει φραπέ.Με λίγα λόγια φαντάσου εμένα ο ταπεινός Κορεάτης που έχει δυναμο 80αρι και 44αρα μπαταρία να είχε μια άλλη έκδοση με 90αρι 55αρα μπαταρία επείδη έχει κάτι ηλεκτρονικό έξτρα, βάλε 90αρι και 55αρα από την άρχη και τελείωσε η ιστορία.
Πάντως το 1,6 elantra έχει τελικά 90αρι το όποίο το έχει και το 2,0lt elantra όπως και όλα τα 1.6lt και 2lt της Hyundai και της Κia, και απο κει σε Sonata, XG με μεγαλύτερα στα 110Ah ενώ οι μίζες είναι 1,2kw για 2lt και 1,6lt και απο κει και κάτω 0,9kw για όλα τα μοντέλα Hyundai Kia και σε κάποια 1,6lt.
Kαλά αυτή την δικαιολογία με το βάρος την ακούω χρόνια, μέχρι και αυτοκίνητα με πλαστικά φτέρα είχαν βγάλει και κατάρχησαν το κρύσταλλο στους προβολέις για λόγους βάρους ή και ασφάλειας και μετά θέλουμε 40 ευρώ για ξεθόλωμα προβολέων. Κάποτε τα αμάξια ζήταγαν βενζίνη,νερό και λάδι τώρα ζητάνε τα κερατά τους που ήμαστε και στο 21ο αίωνα . Ευτυχώς εμένα ακόμα αυτά συνηθίζει να ζητάει. -
Μπορεί να ζητάνε αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά, πιο γρήγορα, πιο αθόρυβα, πιο άνετα, πολύ πιο ασφαλή τόσο παθητικά όσο κι ενεργητικά και πολύ πιο φτηνά (σχετικά με παλιότερα)να τα αγοράσεις.... ε μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας...
Όσο και να μην σου αρέσει το θέμα του βάρους ή να μην το βρίσκεις σαν ικανοποιητική δικαιολογία είναι σημαντικό και απασχολεί σοβαρά τις εταιρείες.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μπορεί να ζητάνε αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά, πιο γρήγορα, πιο αθόρυβα, πιο άνετα, πολύ πιο ασφαλή τόσο παθητικά όσο κι ενεργητικά και πολύ πιο φτηνά (σχετικά με παλιότερα)να τα αγοράσεις.... ε μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας...Όσο και να μην σου αρέσει το θέμα του βάρους ή να μην το βρίσκεις σαν ικανοποιητική δικαιολογία είναι σημαντικό και απασχολεί σοβαρά τις εταιρείες.
Θα διαφωνήσω στο 'Μπορεί να ζητάνε' γτ εγώ δε μπορώ να δίνω και να πληρώνω για πράματα τα όποια δε υπήρχε λόγος να πληρώνω ,άστα να πάνε.Ας τα χαρίζουν κιόλας, αν είναι να τα πληρώνω αλλό ενα αυτοκίνητο τότε δε κάνουμε δουλειά.Είμαι της παλιάς καλής σχολής, λάδια, νεράκι και βενζίνη αντε και μια μπαταρια καθε 4 χρόνια των 60-70 ευρω και βγαίνεις μάγκας μπροστά σε αυτόν που τον ρωτάς 'σου βγηκε καλό το αμάξι' και σου λέει 'δεν έχω παράπονο, ε μόνο άλλαξα εκείνο, το άλλο κλπ' και άντε έχει εγγυήση αν δεν έχει; σου βγάζει ένα 500 ευρώ+ και κατα τα άλλα καλό το αμάξι .
Άμα είναι αυτά που κερδίζω στην οικονομία στο μικρό κόστος αγοράς, την άνεση κλπ να τα δίνω σε σερβίς και δε ξερώ τι άλλο καλύτερα να κάνουν θόρυβο να μην είναι άνετα αν και αμα θέλαν μπορούν να πετύχουν και το 'Να μη ζητάνε' κάποτε πως μπορούσαν; Στον 21ο αίωνα είμαστε, δε μπορούν ή δε θέλουν; Άν και κάποιοι το έχουν πετύχει ιδιαίτερα εξ Ανατολής και κάποιες Ευρωπαικες εξαιρέσεις ,μάλλον υπάρχουν.
Ερε κορεάτη μη σε ματιάσω 110 ευρώ έξτρα του σερβις σε 9 χρόνια .Μάλλον το επόμενο μου αυτοκίνητο θα είναι ποδήλατο για να είμαι και σίγουρος
Εμπάς περιπτώσι ο καθένας το βλέπει απο την μεριά του και από την τσέπη του, σαν να έχουμε βγει και off topic. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Τι σημαίνει όταν ένας πόλος μπαταρίας μαζεύει άλατα; Ποιό είναι το αίτιο; Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει; (μέχρι τώρα απλά καθάριζα)
Bαλε λιγο γρασσο ή βαζελινη.
Υπάρχει και ειδικό spray ,πχ http://www.mysonax.gr/autoshop/product. ... roduct=249Έχω και το ειδικό spray αλλά δεν αλλάζει κάτι. Αλήθεια ποιος είναι ο λόγος: το αυτοκίνητο ή μπαταρία; αν βγάλω τους πόλους θα σταματήσει; (δεν το κινώ και πολύ)
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Τι σημαίνει όταν ένας πόλος μπαταρίας μαζεύει άλατα; Ποιό είναι το αίτιο; Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει; (μέχρι τώρα απλά καθάριζα)
Bαλε λιγο γρασσο ή βαζελινη.
Υπάρχει και ειδικό spray ,πχ http://www.mysonax.gr/autoshop/product. ... roduct=249Έχω και το ειδικό spray αλλά δεν αλλάζει κάτι. Αλήθεια ποιος είναι ο λόγος: το αυτοκίνητο ή μπαταρία; αν βγάλω τους πόλους θα σταματήσει; (δεν το κινώ και πολύ)
Διαρροή γύρω από τους πόλους είναι συνήθως ο λόγος, αλλά πολλές φορές και κάπου αλλού πάνω στη μπαταρία! Στην ουσία βάζοντας γράσσο, βαζελίνη κτλ τη σφραγίζεις και εμποδίζεις τις επικαθίσεις
-
Εχει παει κανεις πρόσφατα αλεχπακ να πει αν εχει ακόμα καλες τιμες στις μπαταρίες (παλαιοτέρα ειχα χτυπηση μια σε πολύ καλη τιμη και βγήκε κ σκυλί)!!
60αρα ειχε αρχικά το πολακι και τωρα για 2 χρονάκια εχω μια παλιά μας 55 που έβαλα προσωρινά! Απο τιμές βρηκα:
77 και 69€ η 60αρα στο Standart
70€ μια 55αρα απο μαγαζάκι διπλα απο το σπιτιδε πιστεύω να αξίζει το κόπο να +20χιλ για αλεχ πακ!
-
Πήρα προχθές μια 45άρα για γιαπωνέζικο με μπίλια, 55 ευρώ. Pilot (Delkor).
-
5 χρονάκια αντεξε η varta(vw oem)61am-540 που ειχε το πασσατ ώσπου με άφησε εχτες εντελώς ξαφνικά ενω ειχε πάρει μπροστα!στην μέση του δρόμου οταν σταμάτησα σε φανάρι! αρχικά ψιλιαστικα για δυναμό αλλα τελικά μπαταριά, ευτυχώς αγοραστικέ καινούργια bosch s4 60am -80ευρω ....η αλληθεια ειναι οτι τα λαμπακια δουλεύανε μια χαρα αλλα δεν εσκαγε 'μιζια'....αλλο περιμενα να με αφισει απο μπαταρια(γκολφ)και αλλο με αφησε τελικα! υπάρχει περίπτωση να θελει σερβις το δυναμο!? εχει 140000χλμ και δεν εχει πειραχτει κατι?(ο λογος που το αναφερω ειναι οτι με άφησε στο φανάρι οπου και έσβησε!)
παρεπιπτωντος την παλιά την φορτίζω! λετε να σωθει!?η να την δώσω για ανακύκλωση!? -
Πρέπει να εξεταστεί η παλιά μήπως βραχυκύκλωσε. Τότε η φόρτισή της είτε δεν είναι δυνατή είτε θα ολοκληρώνεται σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.
Αν όμως δεν φορτίζει το αυτοκίνητο τότε σε λίγες μέρες θα μείνεις και με την καινούργια... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Πρέπει να εξεταστεί η παλιά μήπως βραχυκύκλωσε. Τότε η φόρτισή της είτε δεν είναι δυνατή είτε θα ολοκληρώνεται σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.
Αν όμως δεν φορτίζει το αυτοκίνητο τότε σε λίγες μέρες θα μείνεις και με την καινούργια...μαλιστα! καλα σίγουρα τώρα που την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει για σέρβις το αμαξι θα αναφέρω το συμβαν! θα εχω κ την παλια μπαταρια μαζι μου! να αναφερω οτι τωρα που ειναι στην φόρτιση το ματάκι δείχνει πρασινο κ μαλον πεζει αυτο που λες να βραχυκυκλωσε!εχει κλείσει 12 ωρες φόρτισης μονό!
-
Ίσως έκανε ένα μικρό ή μεσαίο εσωτερικό βραχυκύκλωμα (αν ήταν μεγάλο δε θα έκανε τίποτα ο φορτιστής, θα έκλεινε για λόγους ασφαλείας) που σημαίνει ότι η μπαταρία σου έχει πχ γίνει κάποιο, άγνωστο ποιο, πολλαπλάσιο των 2V (2-4-6-8-10).
Μπορεί να κάνω λάθος όμως... -
Καλημέρα παιδιά! Έχω κι εγώ ένα θεματάκι που δεν ξέρω αν φταίει τελικά η μπαταρία ή το δυναμό.Έχω ένα Fiat punto '98 στο οποίο άλλαξα τελευταία φορά μπαταρία πριν 6 μήνες.Πριν λίγες μέρες πήγα να βάλω μπρος και δεν έπαιρνε..Αφού κάλεσα την οδική και μου φόρτισε την μπαταρία,πήγα στο συνεργείο που μου είχαν βάλει την μπαταρία,οι οποίοι μου είπαν ότι υπολειτουργεί το δυναμό (13.7V).Φεύγω από 'κει χωρίς να κάνω κάτι στο αμάξι,επιστρέφω σπίτι,μετά από 6-7 ώρες πάω μια βόλτα για να φορτίσει η μπαταρία και το επόμενο πρωί βάζω μπρος κανονικά και πάω το αμάξι σε έναν άλλο γνωστό που έχει συνεργείο (για να πάρω και δεύτερη γνώμη),ο οποίος μετράει το δυναμό,το βρίσκει ίδια μέτρηση,αλλά μου είπε ότι το 13.7 είναι μια χαρά και ότι ήταν ελαττωματική η μπαταρία.Μου εξήγησε ότι αν έφταιγε το δυναμό,δεν θα έπαιρνε καν μπρος το αμάξι.Ξαναπάω στο πρώτο συνεργείο,εξηγώ το συμβάν έτσι ώστε να μου αλλάξουν την μπαταρία μιας και έχει εγγύηση,μου την αλλάζουν,αλλα με προειδοποίησαν ότι το χειμώνα θα ξαναέχω πρόβλημα.Δεν ξέρω αν έχει σχέση με την μπαταρία αυτό που θα πω,αλλά πριν την αλλάξω,είχα θέμα με τα φλας και το αλάρμ,κολλούσαν...Μία μέρα μετά την αλλαγή μπαταρίας,ξανακόλλησε το φλας,αλλά τώρα είναι εντάξει.Μπορεί να ξανασυμβεί βέβαια...Και σήμερα το πρωί πριν οδηγήσω,άνοιξα το καπό και είδα ότι οι πόλοι της μπαταρίας ήταν υγροί.Είναι φυσιολογικό αυτό?Sorry αν σας ζάλισα αλλά έχω κουραστεί λιγάκι με τα συνεργεία...
-
Μην μας σκοτώνεις κοπέλα μου (επαγγελματικά) με δυο προσελεύσεις!....
Στο θέμα μας. Τα τελευταία 8 γράμματα του αριθμού σασί. Τότε θα σου πω τι πρέπει να έχεις.
….έτσι απλά…..
Α. -
Επειδή έχω ίδιο πούντο, να πω ότι η τάση φόρτισης είναι 14,5 σταθερά, όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη. Αν είναι αφόριστη ή ελαττωματική, η τάση φόρτισης μπορεί να είναι χαμηλότερη (π.χ. έχω δει 13,8 μόλις βάλω μπρος, μετά από λίγες μέρες ακινησίας).
Το κόλλημα των φλας και αλάρμ είναι άσχετο πρόβλημα και λύνεται με αλλαγή του ρελέ (φλασερ) που βρίσκεται κάτω από την κολώνα του τιμονιού (μικρό κόστος). -
Ο χρήστης iROC έγραψε:
Αν όμως δεν φορτίζει το αυτοκίνητο τότε σε λίγες μέρες θα μείνεις και με την καινούργια...μαλιστα! καλα σίγουρα τώρα που την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει για σέρβις το αμαξι θα αναφέρω το συμβαν! θα εχω κ την παλια μπαταρια μαζι μου! να αναφερω οτι τωρα που ειναι στην φόρτιση το ματάκι δείχνει πρασινο κ μαλον πεζει αυτο που λες να βραχυκυκλωσε!εχει κλείσει 12 ωρες φόρτισης μονό!
επανέρχομαι στο θέμα μου καθώς σήμερα με την καινούργια μπαταριά έβγαλε στιγμιαία ένδειξη το πασσατ για 2-3 δευτερολεπτα στο καντραν για μπαταρια!(ειναι λογικό σε καινούργια μπαταριά!?) να σημειώσω οτι το χρησιμοποίησε ο father για μια 10αρια χλμτρα σημερα! τελικά μήπως φτεει το δυναμό!?-δεν φορτίζει καθόλου την μπαταριά!!? για καλο και κακο το αφησα στο γκαραζ παντος κ δευτερα παει συνεργειο αλλα η βλακεία ειναι οτι είμαστε χωρις αμάξι τώρα(αφου φορτίζω απ το πρωί και την μπαταριά στο γκολφ φοβισμένος απ τα προχτεσινά με το πασσατ!) υπο τον φόβο να μείνω στην μέση του δρόμου!
-
Η ενδειξη νομιζω οτι σημαινει οτι δεν δουλευει σωστα το δυναμο.Εκτος αν πηγε να σου σβησει εκεινη την στιγμη και επεσαν πολυ οι σαλ(ή μονο στην πιεση λαδιου συμβαινει; ) .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Η ενδειξη νομιζω οτι σημαινει οτι δεν δουλευει σωστα το δυναμο.Εκτος αν πηγε να σου σβησει εκεινη την στιγμη και επεσαν πολυ οι σαλ(ή μονο στην πιεση λαδιου συμβαινει; ) .bill ισα ισα που δεν έσβησε! καθώς περίμενα εκτός απ το γκαράζ για να ξεκινήσω!και παρατήρησα να αναβει στιγμιαία της μπαταρίας η ενδηξη ενω ειχα κανα λεπτο στο ρελαντι!απο λαδιά κομπλέ είναι!και πηρε με την πρωτη μπρος! αρα--> τέλος ζωής του δυναμό λογικά! με παιδεύει αφάνταστα που εξαρχής θα μπορούσα να ελενξω τι πεζει αν δεν μου ειχε κλειδωσει το διαγνωστικό που έχω! και τώρα ερώτηση! το δυναμό αν και οφφτοπικ με το νήμα θελει κάθε ποτε λενε οι κατασκευαστες οτι θέλει σερβις-αλλαγη!?δλδ υπάρχει κάποιο όριο ας πούμε 150000χλμ!?(εγκυκλοπαιδικά θέλω να μάθω γτ ήξερα-είχα ακούσει οτι κάθε 150.000χλμ θέλει!) παντός έψαξα στο νετ και μόλις ειδα τιμές έφριξα ~ ευρώ καινούργιο οεμ....
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Επειδή έχω ίδιο πούντο, να πω ότι η τάση φόρτισης είναι 14,5 σταθερά, όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη. Αν είναι αφόριστη ή ελαττωματική, η τάση φόρτισης μπορεί να είναι χαμηλότερη (π.χ. έχω δει 13,8 μόλις βάλω μπρος, μετά από λίγες μέρες ακινησίας).
Το κόλλημα των φλας και αλάρμ είναι άσχετο πρόβλημα και λύνεται με αλλαγή του ρελέ (φλασερ) που βρίσκεται κάτω από την κολώνα του τιμονιού (μικρό κόστος).
Πολύ σωστά. Με 14,2 έως 14,4 είναι ιδανικά.
Τώρα το φλας εάν είναι με 3 επαφές είναι θερμοδιακόπτεις, που επηρεάζετε από χαμηλή τάση. Ανάλογα και η ποιότητα του!....
Α.
Μπαταρία αυτοκινήτου...