-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Είναι οι λεγόμενες gel
http://en.wikipedia.org/wiki/VRLA_batteryΔεν είναι η ίδια τεχνολογία.
Στο link που δίνεις το εξηγεί.
Από το 1968, (που μοντάρισα ένα εργοστάσιο συσσωρευτών για έναν φίλο) και μέχρι σήμερα, η δομή της μπαταρίας είναι ίδια. Το υψηλό κόστος του μολύβδου, καθώς και η δυσκολία χύτευσης του βακελίτη, οδήγησαν τους ψαχνόμενους, να εφευρίσκουν.
Έτσι σήμερα, μετά από 44 χρόνια, έχουν έρθει στα χέρια μου δεκάδες τύποι μπαταριών, μα η άρχει λειτουργίας τους παραμένει ίδια. Τα υλικά μονταρίσματος αλλάζουν.
Φιλικά
Α. -
Δεν ξέρω πως εννοείς την αρχή λειτουργίας, αλλά εσωτερικά δεν είναι ίδιες οι μπαταρίες.
Όπως ένας εμβολοφόρος δεν είναι ίδιος με έναν βάνκελ, αλλά στηρίζονται στην ίδια αρχή (εκρήξεις σπρώχνουν εξαρτήματα ) -
Όι τύπου agm έχουν πολλές χρήσεις(φωτοβολταϊκά , αυτοκίνητα μέ σταρτ στοπ , υβριδικα ) καί στίς ιδανικές συνθήκες επιδέχονται θεωρητικά 600 κύκλους φόρτισης από 50% σέ 100% πράγμα πού σέ μία απλή μπαταρία εάν τό κανείς στήν πράξη αντέχει 10κύκλους φόρτισης.Τώρα γιά τό κατασκευαστικό ,η φιλοσοφία είναι μεν η ίδια αλλά τό αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό .
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
-
Κύριοι να ρωτήσω κάτι νομίζω περίεργο που παρατηρώ?
την μπαταρία μου την έχω 7 χρόνια πάνω, είναι μια Dudor 60άρα.
εντάξει δεν το συζητώ με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο αλλά βέβαια έχει πέσει η απόδοσή της.
πρώτα από όλα την φορτίζω 1-2 φορές τον μήνα προληπτικά (με έναν σύγχρονο φορτιστή στα 1000ma )γιατί δεν το πολύ-κινώ το όχημα.είναι αργή η φόρτιση οπότε μετά απο 12-24 ώρες αποσυνδέω τον φορτιστή.
μετά από 1-2 ώρες βρίσκεται στα 12.7volt (100%) αλλά μετά από 4-5 μέρες πέφτει στα 12.3 μόνο με τον συναγερμό πάνω (διαρροές δεν υπάρχουν καρατσεκαρισμένο)και μένει εκεί ας πούμε για κάποιες μέρες. Επίσης μετά από κάποιες ώρες που έχω ξεσυνδέσει τον φορτιστή χτυπάει ο συναγερμός πράγμα που σημαίνει ότι ανιχνεύει απότομη πτώση τάσης.όλα νορμάλ αυτά αλλά αυτό που έχω απορία είναι ότι το αμάξι πέρνει πολύ πιο έυκολα όταν η μπαταρία είναι στα 12.2volt όντας αφημένο το αμάξι ακίνητο παρά όταν δοκιμάσω να βάλω μπρός μετά από 5 λεπτα που έχω ξεσυνδέσει τον φορτιστή και η μπαταρία είναι στα 13volt ίσως και παραπάνω γιατί φτάνει μέχρι τα 14-14+ κατά την διάρκεια της φόρτησης...
βάσω μπρός και ακούγεται ένα χαραχτηριστικό ''ξυσιμο'' μάλλλον από την μίζα θεωρώ, ουσιαστικά αν δεν παρατείνω την διάρκεια που γυρίζω το κλειδί δεν ξεκινά το μοτόρι.
μπορεί να μου το δικαιολογήσει κανείς?
επίσης υπάρχει περίπτωση μια μπαταρία στα τελευταία της να σου καταστρέψει καναν εγκέφαλο ή κάτι άλλο κρίσιμο και δαπανηρό? και αν ναι από τι? από χαμηλή τάση ή υψηλότερη ένταση ρεύματος?
Ευχαριστώ!
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Δεν ξέρω πως εννοείς την αρχή λειτουργίας, αλλά εσωτερικά δεν είναι ίδιες οι μπαταρίες.
Όπως ένας εμβολοφόρος δεν είναι ίδιος με έναν βάνκελ, αλλά στηρίζονται στην ίδια αρχή (εκρήξεις σπρώχνουν εξαρτήματα )
Και σίγουρα, εσωτερικά δεν είναι ίδιες κατ’ εσένα!. Με το εάν είναι ‘τυλιχτές’ και δεν υπάρχει μέσα ζουμί μα ένα γλοιώδες υλικό, η είναι κάθετες πλάκες με ένα αραιό ζουμί, δεν αλλάζουν λειτουργικά!.
Εάν χημικά εξετάσεις τα υλικά, θα διαπιστώσεις ότι δεν έχουν ουσιώδη διαφορά, λειτουργική.
Σίγουρα οι φακοί – προβολής που χρησιμοποιώ στο υποβρύχιο ψάρεμα, δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργούν και ανάποδα!. Ενόσω μια απλή μπαταρία αυτοκινήτου δεν μπορεί!.
Σκέψου στα 45 μέτρα πχ, και μάλιστα νύχτα, να έσβηναν όταν γυρίζω ανάποδα μέσα σε ένα ‘θαλάμη’!!!!.... δεν θα έγραφα τώρα, θα με είχαν γράψει οι εφημερίδες……
Τώρα ένας εμβολοφόρος με έναν vangel, διαφέρουν στην extreme σχεδίαση!.
Εισαγωγή έχουν και οι δυο. Εξαγωγή και οι δυο. Συμπίεση έχουν και οι δυο. Εκρήξεις και οι δυο. Εκτόνωση και οι δυο!. Η μονή διαφορά συνιστάτε ότι στον vangel υπάρχει περιστροφική λειτουργιά από τον ‘στρόφαλο’ και τους σύρτες, ενόσω στον εμβολοφόρο γραμμική μετατόπιση.
Υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα στον vangel, άρα μικρότερη αδράνεια εξαρτημάτων.
Είναι και ο λόγος που τρέχουν κανονικά σε αγώνες με τα άλλα εμβολοφόρα αυτοκίνητα, (τα θεωρούν ιδίας αρχής) με μονή διαφορά ότι πολλαπλασιάζονται τα κυβικά τους Χ 1,4, που το θεωρώ άδικο.
Φιλικά -
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Όπως ένας εμβολοφόρος δεν είναι ίδιος με έναν βάνκελ, αλλά στηρίζονται στην ίδια αρχή (εκρήξεις σπρώχνουν εξαρτήματα )
Και σίγουρα, εσωτερικά δεν είναι ίδιες κατ’ εσένα!. Με το εάν είναι ‘τυλιχτές’ και δεν υπάρχει μέσα ζουμί μα ένα γλοιώδες υλικό, η είναι κάθετες πλάκες με ένα αραιό ζουμί, δεν αλλάζουν λειτουργικά!.
Εάν χημικά εξετάσεις τα υλικά, θα διαπιστώσεις ότι δεν έχουν ουσιώδη διαφορά, λειτουργική.
Σίγουρα οι φακοί – προβολής που χρησιμοποιώ στο υποβρύχιο ψάρεμα, δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργούν και ανάποδα!. Ενόσω μια απλή μπαταρία αυτοκινήτου δεν μπορεί!.
Σκέψου στα 45 μέτρα πχ, και μάλιστα νύχτα, να έσβηναν όταν γυρίζω ανάποδα μέσα σε ένα ‘θαλάμη’!!!!.... δεν θα έγραφα τώρα, θα με είχαν γράψει οι εφημερίδες……
Τώρα ένας εμβολοφόρος με έναν vangel, διαφέρουν στην extreme σχεδίαση!.
Εισαγωγή έχουν και οι δυο. Εξαγωγή και οι δυο. Συμπίεση έχουν και οι δυο. Εκρήξεις και οι δυο. Εκτόνωση και οι δυο!. Η μονή διαφορά συνιστάτε ότι στον vangel υπάρχει περιστροφική λειτουργιά από τον ‘στρόφαλο’ και τους σύρτες, ενόσω στον εμβολοφόρο γραμμική μετατόπιση.
Υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα στον vangel, άρα μικρότερη αδράνεια εξαρτημάτων.
Είναι και ο λόγος που τρέχουν κανονικά σε αγώνες με τα άλλα εμβολοφόρα αυτοκίνητα, (τα θεωρούν ιδίας αρχής) με μονή διαφορά ότι πολλαπλασιάζονται τα κυβικά τους Χ 1,4, που το θεωρώ άδικο.
ΦιλικάΘέλεις να πεις ότι δεν ίππαρχοι εξέλιξη στις μπαταρίες?
-
Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, οι μπαταρίες μολύβδου έχουν εξελιχθεί ελάχιστα επί της ουσίας...
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, οι μπαταρίες μολύβδου έχουν εξελιχθεί ελάχιστα επί της ουσίας...
100% A.
-
Για βαστάτε ρε παλικαρια.Ναι η εξέλιξη τον μπαταριών αυτοκινητου δεν είναι ισάξια τις τεχνολογικής ανάπτυξης.Αλλα όταν μια μπαταρία αυτοκινητου τύπου agm η gel έχει θεωρητική ζωή στα 10-12 χρονια και μια απλή 2-4 χρονια e συγγνώμη αλλα είναι ένα ανάπτυξη έστω και μικρή.Τώρα μην αρχίζουμε theories που λέχθηκαν πριν γιατί δεν θα τελειώνουμε ποτε.
-
Και δεν είναι «ανάπτυξη» μα εξέλιξη!. Και σίγουρα είναι!. Όταν βάζεις υλικά που έχουν λιανική 50ε , και παίρνεις ένα λειτουργικά ίδιο, που χρεώνετε 200ε , σίγουρα το παίρνεις για μεγαλύτερη ζωή!!!... μα δεν παίρνεις μια extreme τεχνολογία.
Και εδώ αναρτιέμαι. Σίγουρα η καλή διατήρηση της απλής μπαταρίας, βαστά τουλάχιστον 4 χρόνια, και κάνει 50ε περίπου. Και η άλλη 200ε τέσσερις φορές περισσότερο. Δηλαδή 16 χρόνια!. Τα χρήματα στον τόκο, θα εξασφάλιζαν την επόμενη κοινή μπαταρία, από τους τόκους…..
Προς τι η αγορά της ακριβής?.
Α. -
Και δεν είναι «ανάπτυξη» μα εξέλιξη!. Και σίγουρα είναι!. Όταν βάζεις υλικά που έχουν λιανική 50ε , και παίρνεις ένα λειτουργικά ίδιο, που χρεώνετε 200ε , σίγουρα το παίρνεις για μεγαλύτερη ζωή!!!... μα δεν παίρνεις μια extreme τεχνολογία.
Και εδώ αναρτιέμαι. Σίγουρα η καλή διατήρηση της απλής μπαταρίας, βαστά τουλάχιστον 4 χρόνια, και κάνει 50ε περίπου. Και η άλλη 200ε τέσσερις φορές περισσότερο. Δηλαδή 16 χρόνια!. Τα χρήματα στον τόκο, θα εξασφάλιζαν την επόμενη κοινή μπαταρία, από τους τόκους…..
Προς τι η αγορά της ακριβής?.
Α.Κανεις λάθος.Πήρα 145euro την μπαταρία την ίδια που θα έπαιρνα με 80 euro. Η μια θα μου άντεχε 1.5 χρόνο όπως και μου άντεξε σε καινούργιο αμάξι και η καινούργια τύπου agm θα μπόου βγάλει πάνω από 6 χρονια.Μην λέμε ότι θέλουμε...
-
Παίζει η συντήρηση μεγάλο ρόλο. Συντήρηση εννοώ αν δεν κινείς συχνά το αμάξι, τότε μια φορά το χρόνο (π.χ. κάθε χειμώνα) της ρίχνεις μια καλή πλήρη φόρτιση (με φορτιστή). Με τον τρόπο αυτό, εγώ κρατάω τις 'συμβατικές' (κόστους 70-80 ευρώ) μπαταρίες μου γύρω στα 6 χρόνια.
Η σημασία της σωστής φόρτισης της μπαταρίας είναι υποτιμημένη από πάρα πολλούς. Επενδύοντας σε ένα συμπαθητικό φορτιστή των 50-60 ευρώ, θα βγάλεις τα λεφτά σου με το παραπάνω... -
Δε θυμάμαι μπαταρία να μου πέθανε πριν από τα 4 χρόνια. Μάλιστα ορισμένες ακόμη και με κακομεταχείριση (3-4 very deep cycles) μου έβγαλαν 6+ χρόνια. Αν τώρα πάρετε μπαταρία που κάθετε απούλητη μερικά χρόνια λογικό να χαλάσει και σε έναν χρόνο.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Παίζει η συντήρηση μεγάλο ρόλο. Συντήρηση εννοώ αν δεν κινείς συχνά το αμάξι, τότε μια φορά το χρόνο (π.χ. κάθε χειμώνα) της ρίχνεις μια καλή πλήρη φόρτιση (με φορτιστή). Με τον τρόπο αυτό, εγώ κρατάω τις 'συμβατικές' (κόστους 70-80 ευρώ) μπαταρίες μου γύρω στα 6 χρόνια.
Η σημασία της σωστής φόρτισης της μπαταρίας είναι υποτιμημένη από πάρα πολλούς. Επενδύοντας σε ένα συμπαθητικό φορτιστή των 50-60 ευρώ, θα βγάλεις τα λεφτά σου με το παραπάνω...
Κάλε μου φίλε είσαι και πάλη σωστός. Όπως σίγουρα η ενότητα δεν είναι και αίθουσα σχολείου!!!....
Οι ροτόντες παίρνουν απάντηση από τους γνωρίζοντες και τους ιδικούς. Εάν τώρα ερωτάνε ρητορικά τότε ισχύει το…. «Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ. ΑΡΚΑΣ.»
Α. -
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Δε θυμάμαι μπαταρία να μου πέθανε πριν από τα 4 χρόνια. Μάλιστα ορισμένες ακόμη και με κακομεταχείριση (3-4 very deep cycles) μου έβγαλαν 6+ χρόνια. Αν τώρα πάρετε μπαταρία που κάθετε απούλητη μερικά χρόνια λογικό να χαλάσει και σε έναν χρόνο.
Με το 100% φίλε μου. Είναι η μέση τιμή χρονικά, σοβαρών μπαταριών, από σοβαρούς χρήστες.
Δεν σου λέω, υπάρχουν και κακές συγκυρίες!.
Πχ ‘γεμάτη’ η μπαταρία τον χειμώνα δεν καταστρέφετε. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφύγουμε την φόρτιση με πολλά αμπέρ. κλπ.
Οι ‘’διαστημικές’’ μπαταρίες είναι για το διάστημα….
A. -
Η σημασία της σωστής φόρτισης της μπαταρίας είναι υποτιμημένη από πάρα πολλούς. Επενδύοντας σε ένα συμπαθητικό φορτιστή των 50-60 ευρώ, θα βγάλεις τα λεφτά σου με το παραπάνω...
Κάλε μου φίλε είσαι και πάλη σωστός. Όπως σίγουρα η ενότητα δεν είναι και αίθουσα σχολείου!!!....
Οι ροτόντες παίρνουν απάντηση από τους γνωρίζοντες και τους ιδικούς. Εάν τώρα ερωτάνε ρητορικά τότε ισχύει το…. «Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ. ΑΡΚΑΣ.»
Α.Φιλε είσαι απίστευτος...Σε συγχαίρω και σε θαυμάζω για τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς...
Και τώρα αναλυτικά.Έχω αυτοκίνητο αγορασμένο καινούργιο τον αύγουστο του 2010 που έχω κάνει 8000km. Φορτιστεί διαθέτω και φόρτιζα την μπαταρία τον χειμώνα που δεν είχε ήλιο.Γιατί το καλοκαίρι με τον ηλιακό φορτιστεί δεν είχα κανένα θέμα με την μπαταρία.Με τις μετρήσεις που έκανα και βλέποντας την μπαταρία τακτικά με βολτόμετρο και με την ένδειξη του αυτοκινητου μπαίνοντας με το vcds στον εγκέφαλο του συντηρούσα την μπαταρία σε τάση πάντα πάνω από 12.2 volt.Έτσι η μπαταρία μου έβγαλε 1.5 χρόνο.Ως ηλεκτρολόγος που τελειωσα το 96 έχω μάθει αρκετά για τις μπαταρίες και ξέρω ότι εάν μια μπαταρία (κλασική) αυτοκινητου δεν είναι ΠAΝΤΑ πάνω από το 80% τις χωρητικότητας τις η διάρκεια ζωής τις μειώνεται (Δραματικά). Is γνώση μου λοιπόν έφαγα την μπαταρία διότι ήθελα πάντα συναγερμό στο αμάξι.Έτσι λοιπόν πήγα σε μπαταρία αναγκαστικά τύπου gel η agm, αλλα επέλεξα agm λόγο μεγαλύτερης έντασης κατά την εκκίνηση σε σχέση με τις gel.Αυτές οι μπαταρίες με την χρήση που κάνω εγώ (και αποδεδειγμένα και από αυτοκίνητα σε σκληρή έως αγωνιστική χρήση με μεγάλα ηχοσυστήματα-φορτία και καταναλώσεις)αντέχουν έως και 5 φορες περισσότερο από μια (απλή) μπαταρία.Και ναι φιλε μου επειδή παίζεις με τις λέξεις και ως διανοούμενος που το παίζεις υπάρχει μια μικρή για την εποχή τεχνολογική εξέλιξη , εξέλιξη στις μπαταρίες. Τώρα γιατί δεν θέλεις να το πιστέψεις και το παίζεις είρωνας δεν το καταλαβαίνω. -
1,5 χρόνο μπαταριά δεν στην κάλυψε η εγγύηση;
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
1,5 χρόνο μπαταριά δεν στην κάλυψε η εγγύηση;Ναι μου την κάλυψε αλλα την καινούργια την έβαλα σε μικρότερο αυτοκίνητο γιατί οι αντιπροσωπείες για οικονομία βάζουν 44ah μπαταρίες σε αυτοκίνητα 2000cc..
-
Μήπως η μπαταρία ήταν κλειστού τύπου και ο ηλιακός φορτιστής ήταν 'αυτορυθμιζόμενος' (δηλαδή έβγαζε γύρω στα 14volt αλλά δεν είχε ρυθμιστή φόρτισης) και την υπερφόρτιζες χωρίς να το καταλαβαίνεις? Πάντως να ξέρεις ότι στις agm δεν αρέσει να φορτίζονται παραπάνω από το κανονικό.
Μπαταρία αυτοκινήτου...