-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κανονικά κάθε είδος μπαταρίας θέλει διαφορετικό πρόγραμμα φόρτισης. Άλλες θέλουν λίγο ρεύμα στην αρχή πολύ μετά και λίγο στο τέλος άλλες όχι κοκ. Μπορεί μεν να φορτιστεί αρκετά μια ψιλοάδεια μπαταρία με ό,τι φορτιστή νά΄ναι αλλά δεν θα είναι η καλύτερη φόρτιση ούτε το καλύτερο για τη ζωή της μπαταρίας. Ειδικά για τελείως άδεια μπαταρία η λάθος φόρτιση μπορεί να την καταστρέψει.να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικο?
υπάρχει κάποιος κανόνας όπως στις επαναφορτιζόμνες μπαταρίες οικιακής χρήσης που να υπολογίζεις. αναλόγως βέβαια από το ρεύμα φόρτισης και τη χωρητικότητα, τις ώρες που χρειάζεται φόρτιση?δηλαδή ένας τέτοιος λέει ότι π.χ. ότι αν έχουμε μια μπαταρία ΑΑ 2000mΗΑ και την φορτίζουμε με 200mA θέλουμε 2000χ1.4/200 = 14 ώρες, άλλοι λένε ότι 1 με 1.2 ισχύει και όχι 1.4 τέλοσπάντων...υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για των αυτοκινήτων?
αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια 60άρα μπαταρία και ο φορτιστής ειναι 1000άρης πόσες ώρες θέλει φόρτιση αν έχει πέσει στο 50% της φόρτισης δηλαδή γύρω στα 12.24βόλτς? στα 12.65βόλτ έχουμε πει ότι είναι περίπου το 100%... -
Δεν ξέρω αν τα βολτ είναι αξιόπιστη ένδειξη υπολειπόμενης χωρητικότητας.... νομίζω πως όχι.
-
Η πιο αξιοπιστη λυση ειναι η μετρηση της πυκνοτητας του ηλεκτρολυτη για καθε στοιχειο απο τα εξι που εχει συνολικα καθε μπαταρια,αυτο βεβαια δεν μπορει να γινει στις κλειστου τυπου μπαταριες.Υπαρχει βεβαια το ματακι αλλα αυτο δειχνει την κατασταση φορτισης μονο στο στοιχειο στο οποιο βρισκεται και οχι την συνολικη της μπαταριας.
Ο κανονας ειναι να φορτιζουμε την μπαταρια στο αργο mode γιατι ετσι την προστατευουμε,συνηθως χρησιμοποιουμε σαν ρευμα φορτισης το 1/10 της χωρητικοτητας της,οποτε μια μπαταρια των 60ΑΗ θα πρεπει να φορτιστει σωστα με ρευμα 6Α για περιπουο13Η( τα πιο πολλα βιβλια που εχω δινουν σαν συντελεστη το 1,3 δηλαδη 60ΑΗΧ1,3=78/6=13Η).Σιγουρα οσο λιγοτερο εχει ξεφορτιστει η μπαταρια τοσο πιο γρηγορα θα ερθει στην πληρη κατασταση φορτισης.Αν ειναι ανοικτου τυπου θα το καταλαβεις οταν θα αρχισει να ο ηλεκτολυτης,στις κλειστου τυπου αναγκαστικα θα πας με την ενδειξη του βολτομετρου, αφου πρωτα αφαιρεσεις τα επιφανειακα φορτια(αναμα των προβολεων για 1-2 λεπτα,σβησιμο και μετα μετρηση). Σε μερικους φορτιστες εχει στην προσοψη και βολτομετρο αλλα και αμπερομετρο,αλλοι εχουν μονο αργο-γρηγορο ενω αλλοι εχουν και ρυθμιζομενα αμπερ ενω οι ηλεκτρονικου τυπου εχουν πολλα προγραμματα και φορτιζουν την καθε μπαταρια αναλογα με την κατασταση της αλλα και το σημαντικοτερο αναλογα με την αντιδραση της στην φορτιση και ετσι εφαρμοζουν το καταλληλο προγραμμα.Οσο φορτιζει η μπαταρια τοσο λιγοτερα αμπερ τραβαει και ο δεικτης καποια στιγμη θα πλησιαζει στο μηδεν και θα σταματησει(χωρις ποτε να μηδενιστει),τοτε πλεον εχει φορτιστει πληρως η μπαταρια.Στην περιπτωση σου ενα 8ωρο τουλαχιστον θα αφηνα τον φορτιστη συνδεδεμενο με την μπαταρια(παντα στο αργο) καθως οι συντελεστες 1,2-1,3 κλπ αφορουν πληρως αποφορτισμενη μπαταρια,στις μπαταριες αυτοκινητου βεβαια δεν πρεπει να αφησουμε ποτε να συμβει αυτο(πληρη αποφορτιση-ουσιαστικα ταση γυρω στα 11,8V) καθως τοτε ο κινδυνος κατασροφης της μπαταριας ειναι μεγαλος. -
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Δεν. εχω παρατηρησει μεταβολη στροφων στον κινητηρα οταν αναβω τα φωτα.
Η ταση που παραγουν οι περισσοτεροι εναλλακτηρες οταν λειτουργουν στο ρελαντι ειναι περιπου οι μιση απο αυτην που μπορουν κανονικα ακομα και οταν το ρευμα διεγερσης ειναι το μεγιστο.Η ανωμαλια αυτη γινεται αντιληπτη οταν πεφτει η ισχυς των φωτων καθως διαφορα αξεσουαρ μπαινουν σε λειτουργια και ενω το οχημα λειτουργει στο ρελαντι.
Τα φωτα πορειας χαμηλωνουν γιατι η ταση εξοδου του εναλλακτηρα ειναι μικροτερη απο την ταση που ζητα το συστημα.
Η μπαταρια θα αρχισει να παρεχει ρευμα στο συστημα του αυτοκινητου οταν η ταση του εναλλακτηρα θα πεσει κατω απο τα 12.6 volt περιπου,η πτωση της τασης απο τα 14v στα 12.6v αντιστοιχει στη μειωση της φωτεινοτητας των φωτων που αντιλαμβανεται ο οδηγος.H μεταβολή στροφών (προς τα κάτω) όταν αυξάνεις το φορτίο (φώτα, βεντιλατέρ,κόρνα κλπ) συνέβαινε σαφώς στα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα, όπου δεν φρόντιζε ο εγκέφαλος να κάνει πιο πλούσιο το μίγμα για να κρατήσει τις στροφές ίδιες.
Ό,τι συνδέεται στην τροχαλία του στροφάλου, έχει και απαιτήσεις σε ενέργεια για να περιστραφεί και να κάνει την δουλειά του (αλτενέιτορ, αντλία νερού, κλιματιστικό, υδρ. τιμόνι κλπ) . Το αλτενέιτορ όσο μεγαλύτερο φορτίο αναγκάζεται να δώσει, τόσο πιο πολύ ενέργεια (απο τον στρόφαλο) ζητάει...κατα συνέπεια περισσότερο καύσιμο .
Φαντάσου ότι παλιά, βγάζαμε την μηχανοκίνητη αντλία βενζίνης απο τα Α112 και την αντικαθιστούσαμε με ηλεκτρική-παλμική, προκειμένου να κερδίσουμε 0,5 άλογο . Στα 45 άλογα που είχαν τα συγκεκριμένα κερδίζαμε 1%. όταν δε έσπαγε ο ιμάντας το καταλαβαίναμε αμέσως γιατί το αυτοκίνητο πέταγε...σίγουρα θα πρέπει να ήταν πάνω απο 1%... -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Φαντάσου ότι παλιά, βγάζαμε την μηχανοκίνητη αντλία βενζίνης απο τα Α112 και την αντικαθιστούσαμε με ηλεκτρική-παλμική, προκειμένου να κερδίσουμε 0,5 άλογο . Στα 45 άλογα που είχαν τα συγκεκριμένα κερδίζαμε 1%. όταν δε έσπαγε ο ιμάντας το καταλαβαίναμε αμέσως γιατί το αυτοκίνητο πέταγε...σίγουρα θα πρέπει να ήταν πάνω απο 1%...Είναι πολύ πάνω από 1% γιατί συνήθως δεν κινείσαι με τη μέγιστη ισχύ. Αν λοιπόν κινείσαι χαλαρά στην πόλη με 10 άλογα και χάσεις το μισό είναι 5%. Και μισό άλογο είναι η διαφορά με την ηλεκτρική και όχι η πλήρης απώλεια όπως όταν σπάει ο ιμάντας...
-
Παίδες ξέρει κανείς που ανακυκλώνουμε μπαταρίες αυτοκινήτου (σωστά όχι μέσω .. του συμπαθούς γύφτου της γειτονιάς!);
(επίσης οφ-τοπικ: που ανακυκλώνουμε παλιούς πυροσβεστήρες;)
-
Ο χρήστης 993cc έγραψε:
Παίδες ξέρει κανείς που ανακυκλώνουμε μπαταρίες αυτοκινήτου (σωστά όχι μέσω .. του συμπαθούς γύφτου της γειτονιάς!);(επίσης οφ-τοπικ: που ανακυκλώνουμε παλιούς πυροσβεστήρες;)
εγω αφησα την παλια για ανακυκλωση στο μαγαζι που την αλλαξα .
Νομιζω οτι ειναι υποχρεωμένοι να δέχονται μπαταριες προς ανακυκλωση -
,,,,,,,,,,,ειμαι ταξιτζης στην Αθηνα , σβηνω και επανεκκινω πολλες φορες την ημερα το αυτοκινητο λογω οτι ειμαι ραδιοταξι και πολλες φορες περιμενουμε τον πελατη να κατεβη απο 3 λεπτα μεχρι και 20 λεπτα , εχω σκοντα οκταβια 1.9 Τd 105 αλογα , το δυναμο ειναι 140Α , ραδιοφωνο , CB , GPS , οι καταναλωσεις μου . Α) να προτημησω μπαταρια γυρω στα 65-75 ah οπως ειχε απο την ''μανα'' του ? Β) να βαλω 80-95 αh απλη ? Γ) η gel πχ 50ah με 900 για εκκινηση ? η ακομα μεγαλητερη ? Δ) Τι μαρκα να προτιμησω για απλη και ποια για gel ?
-
Ο χρήστης ΖΟΖΟΣ έγραψε:
,,,,,,,,,,,ειμαι ταξιτζης στην Αθηνα , σβηνω και επανεκκινω πολλες φορες την ημερα το αυτοκινητο λογω οτι ειμαι ραδιοταξι και πολλες φορες περιμενουμε τον πελατη να κατεβη απο 3 λεπτα μεχρι και 20 λεπτα , εχω σκοντα οκταβια 1.9 Τd 105 αλογα , το δυναμο ειναι 140Α , ραδιοφωνο , CB , GPS , οι καταναλωσεις μου . Α) να προτημησω μπαταρια γυρω στα 65-75 ah οπως ειχε απο την ''μανα'' του ? Β) να βαλω 80-95 αh απλη ? Γ) η gel πχ 50ah με 900 για εκκινηση ? η ακομα μεγαλητερη ? Δ) Τι μαρκα να προτιμησω για απλη και ποια για gel ?Προσωπικα παντα αγοραζω λιγο μεγαλυτερη στα αμπερωρια και πολυ δυνατη στα αμπερ εκκινησης.Γι αυτο και η χειροτερη σε διαρκεια ζωης που πετυχα ηταν τα 6χρονια και η καλυτερη τα 9χρονια (Σε συναρτηση παντα του δικου μου αυτοκινητου και τροπου λειτουργειας αυτου).Εννοειται οτι θα ειναι κλειστου τυπου ανευ συντηρησης.Οσο για την μαρκα να προτιμισεις καταστημα που πουλαει πολλες για να αποφυγεις πιθανη γρια που θα τα τιναξει αμεσως μετα την εγγυηση της.
-
Ο χρήστης panorg έγραψε:
,,,,,,,,,,,ειμαι ταξιτζης στην Αθηνα , σβηνω και επανεκκινω πολλες φορες την ημερα το αυτοκινητο λογω οτι ειμαι ραδιοταξι και πολλες φορες περιμενουμε τον πελατη να κατεβη απο 3 λεπτα μεχρι και 20 λεπτα , εχω σκοντα οκταβια 1.9 Τd 105 αλογα , το δυναμο ειναι 140Α , ραδιοφωνο , CB , GPS , οι καταναλωσεις μου . Α) να προτημησω μπαταρια γυρω στα 65-75 ah οπως ειχε απο την ''μανα'' του ? Β) να βαλω 80-95 αh απλη ? Γ) η gel πχ 50ah με 900 για εκκινηση ? η ακομα μεγαλητερη ? Δ) Τι μαρκα να προτιμησω για απλη και ποια για gel ?
Προσωπικα παντα αγοραζω λιγο μεγαλυτερη στα αμπερωρια και πολυ δυνατη στα αμπερ εκκινησης.Γι αυτο και η χειροτερη σε διαρκεια ζωης που πετυχα ηταν τα 6χρονια και η καλυτερη τα 9χρονια (Σε συναρτηση παντα του δικου μου αυτοκινητου και τροπου λειτουργειας αυτου).Εννοειται οτι θα ειναι κλειστου τυπου ανευ συντηρησης.Οσο για την μαρκα να προτιμισεις καταστημα που πουλαει πολλες για να αποφυγεις πιθανη γρια που θα τα τιναξει αμεσως μετα την εγγυηση της.
.......ευχαριστω για την απαντηση , ομως τι λες για gel ? , καμια μαρκα ?
-
Ο ταξιτζής δεν χρειάζεται πολλά αμπέρ εκκίνησης, συνήθως ξεκινά με τον κινητήρα ζεστό.
Πολλά αμπέρ εκκίνησης σημαίνει μεγάλη επιφάνεια πλακών, δηλαδή πιο λεπτές πλάκες και πιο κοντά τοποθετημένες. ΑΥτό δεν είναι καλό γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσουν πιο εύκολα.
Στο ίδιο μέγεθος, λιγότερα αμπέρ και με ΙΔΙΑ ΣΤΙΒΑΡΗ κατασκευή θα αντέξει περισσότερο.*
Πολλά αμπέρ θέλεις όταν ξεκινάς μετά από διανυκτεύερευση σε χιονοδρομικό κέντρο.Τζελ είναι ακριβές μπαταρίες, αν βγαίνεις ΕΚΤΟΣ δρόμου και έχεις ΚΛΙΣΕΙΣ τότε αναγκαστικά τζελ.
Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος.- εντιτ
συνήθως οι μπαταρίες με πολλά αμπέρ εκκίνησης είναι ακριβότερες και μάλλον θα έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής - έτσι κρατάνε περισσότερο από τις φτηνές.
- εντιτ
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Φαντάσου ότι παλιά, βγάζαμε την μηχανοκίνητη αντλία βενζίνης απο τα Α112 και την αντικαθιστούσαμε με ηλεκτρική-παλμική, προκειμένου να κερδίσουμε 0,5 άλογο . Στα 45 άλογα που είχαν τα συγκεκριμένα κερδίζαμε 1%. όταν δε έσπαγε ο ιμάντας το καταλαβαίναμε αμέσως γιατί το αυτοκίνητο πέταγε...σίγουρα θα πρέπει να ήταν πάνω απο 1%...
Είναι πολύ πάνω από 1% γιατί συνήθως δεν κινείσαι με τη μέγιστη ισχύ. Αν λοιπόν κινείσαι χαλαρά στην πόλη με 10 άλογα και χάσεις το μισό είναι 5%. Και μισό άλογο είναι η διαφορά με την ηλεκτρική και όχι η πλήρης απώλεια όπως όταν σπάει ο ιμάντας...
Σωστό!
Γιατί το μισό άλογο είναι απο το ρελαντί έως το μέγιστο εύρος στροφών, οπότε αλλάζουν οι αναλογίες. -
Πολλοί μπερδεύουν τις κλειστού τύπου και τις αποκαλούν Gel, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Υπάρχουν και οι AGM που και αυτές είναι κλειστού τύπου, αλλά δεν είναι Gel.
Eπίσης, υπάρχουν και οι κοινές ασβεστίου που και αυτές είναι κλειστού, και φυσικά δεν είναι ούτε Gel ούτε AGMΟι δύο πρώτοι τύποι έχουν πολύ κακό value for money.
-
Μπαταρίες ζελέ!
-
Όλο ζελέ λέτε, μου άνοιξε η όρεξη
-
Φράουλα;
-
καλημερα παιδια,οταν κανεις μια φορτιση σε μπαταρια κλειστου τυπου,πρεπει να βρασουν ολα τα στοιχεια της μπαταριας?απο τον θετικο πολο μεχρι τον αρνητικο πολο?ευχαριστω.δεν λειτουργει συνεχεια το αμαξι και ξεψιχαει συχνα η μπαταρια..
-
Την τάση πρέπει να δεις, όχι το βράσιμο.
Αλλά ακόμα και έτσι, σε κλειστή μπαταρία πως θα διαπιστώσεις το βράσιμο; (και σε κάθε στοιχείο ξεχωριστά)
Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ησυχία, και να στήσεις αυτί πολύ κοντά. -
Ο χρήστης lll έγραψε:
Κοιτουσα εδω http://www.kiriazisbatteries.gr/ τυχαια και ειδα που πουλαει μπαταριες ΠΑΚ. Βγαζουν ακομα τετοιες? Ειχα την εντυπωση πως ειχαν σταματησει τουλαχιστον μια δεκαετια τωρα... Ειναι ελληνικης κατασκευης αυτες στο site του? Γενικα μπαταριες φτιαχνονται ακομα στην ελλαδα?Μπαταριες στην Ελλαδα δεν κατασκευαζουν ,εδω και χρονια.
Για μενα η καλυτερη μπαταρια ειναι η WINNER. -
Το βράσιμο γενικά σε μπαταρίες δεν το θέλεις....
Μπαταρία αυτοκινήτου...