-
Εχθες το βραδυ μας αφησε χρονους η εργοστασιακη μπαταρια του Astra μετα απο 4,5 χρονια , ευτηχως μεσα στο γκαραζ
Σημερα εκανα 2 αποπειρες να παρει μπροστα , ακουγόταν οτι πήγαινε να γυρισει λιγο η μιζα αλλα τιποτα, συνδεσα με καλωδια το Astra με το Hyundai , δινω ρευμα και παλι ομως χωρις αποτελεσμα .
Βγαζω τελειως την μπαταρια του Astra και βαζω στην θεση της την μπαταρια του Hyundai , το Astra πηρε κανονικα και ετσι μπορεσα να το βγαλω απο το γκαραζ και πηγα σε ενα καταστημα στην περιοχη μου που πουλαει μονο μπαταριες.Εκει ειχε 6 διαφορετικες μαρκες μπαταριων(Exide-ΠAK-Varta-Bosch-Hankook και αλλη μια που δεν την θυμαμαι )κατοπιν συζητησης που ειχα με τα παιδια εκει στο καταστημα εβαλα την Exide Excell στα 62Ah απο 42Ah ( το δυναμο ειναι 78ah).
Στην κουβεντα που κάναμε μου ειπε οτι τα τελευταια 3 χρονια τις μπαταριες της Bosch της φτιαχνει η Varta , οποτε ειναι το ιδιο πραγμα και δεν της ειχε και σε πολυ μεγαλη υπόληψη αλλα εχει και τις 2 μαρκες στο μαγαζι γιατι τις ζηταει ο κοσμος λογω του ονοματος , καλυτερες θεωρει τις ΠΑΚ και τις Exide.
-Οι εντυπωσεις μου τωρα με την καινουργια μπαταρια ειναι οτι το αμαξι παίρνει μπροστα με μιση μιζια και εχει πιο γλυκο ρελαντι , την παλια μπαταρια φυσικα και δεν την πεταξα στα σκουπιδια γιατι ειναι σκετο δηλητηριο αλλα τους την παρεδωσα στο καταστημα για ανακυκλωση (απ'οτι ειπαν τουλαχιστον)Ο χρήστης VANGSKG έγραψε:
Οταν αλλαζουμε μπαταρια,η παλια μπαταρια πηγαινει για ανακυκλωση η πετιέται στα σκουπιδια? -
Η δικιά μου εργοστασιακή Varta στο octavia κλείνει 6ετία τον Μαϊο.
Είμαι τόσο ευχαριστημένος, που σκέφτομαι να βάλω την ίδια. -
H δική μου VARTA στο 206 τα έφτυσε στα 3.5 περίπου χρόνια. Συνέχισε να ζει για άλλα 2 χρόνια σε UPS.
Την άλλαξα με BOSCH S3 με ίδια χωρητικότητα αλλά ελαφρώς αυξημένο μέγιστο ρεύμα εκκίνησης (520Α αντί 480Α που είχε η παλιά) γλιτώνοντας γύρω στα 45 ευρώ (115 ήθελαν στο εξουσιοδοτημένο που το πήγαινα τότε, 70 την πήρα και την άλλαξα στο γκαράζ μου). Όταν τα φτύσει κι αυτή θα ενημερώσω (ελπίζω όχι σύντομα! ).
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
εβαλα την Exide Excell στα 62Ah απο 42Ah ( το δυναμο ειναι 78ah).
Όταν λες ότι το δυναμό είναι 78 Αμπερώρες τι εννοείς? Ότι με το ρεύμα που δίνει μπορεί να φορτίσει μπαταρίες με χωρητικότητα μέχρι 78 Ah, ή κάτι άλλο?
-
Το alternator δεν έχει χωρητικότητα, οπότε το 'h' δεν έχει θέση δίπλα στο 'A'.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Όταν λες ότι το δυναμό είναι 78 Αμπερώρες τι εννοείς? Ότι με το ρεύμα που δίνει μπορεί να φορτίσει μπαταρίες με χωρητικότητα μέχρι 78 Ah, ή κάτι άλλο?
Το αμπερ ειναι η ενταση του ηλεκτρικου ρευματος , το συγκεκριμενο δυναμο μπορει να δωσει στην εξοδο του 78αμπερ , μπορει να φορτισει και μεγαλυτερες μπαταριες αλλα οσο μεγαλύτερες ειναι τοσο περισσοτερη ωρα θα κανει .
Σωστα , οποτε σκετο Ampere
-
Και όσο μεγαλύτερη ενέργεια χρειάζεσαι για να φορτίσεις μια πιο μεγάλη μπαταρία τόσο αυξάνεις την κατανάλωση και μειώνεις τα άλογα που φτάνουν στο δρόμο... Αν δεν έχεις βάλει 2-3 μεγάλες μπαταρίες η επιπλέον ενέργεια καλύπτεται στα πρώτα δευτερόλεπτα και μετά είναι άνευ σημασίας εκτός αν πηγαίνεις σε αγώνες....
Το επιπλέον όμως βάρος της πιο μεγάλης μπαταρίας και του πιο μεγάλου φορτιστή αυτής σίγουρα σου κοστίζει σε επιδόσεις και κατανάλωση συνεχώς. -
Το οτι θα κανει πιο πολυ χρονο να γεμισει την μεγαλυτερη μπαταρια ειναι κατανοητο, η καταναλωση απο που προκυπτει οτι θα ειναι αυξημενη(αντιστοιχα μειωμενες οι επιδοσεις)?Η σχεση μεταδοσης απο τον κινητηρα στον εναλλακτηρα δεν ειναι σταθερη αλλα αλλαζει συμφωνα με την κατασταση της μπαταριας?
Εχω δυο ιδια αυτοκινητα με μπαταρια εστω 45ΑΗ, ταξιδευω και με τα δυο με 3000 στροφες σε ισιο δρομο,του ενος η μπαταρια ειναι αδεια και του αλλου γεματη,οταν παω με 3000 στροφες στο κινητηρα με τις ιδιες στροφες δεν γυρνανε και οι δυο εναλλακτηρες?οι απωλεις λογω τριβων του ιμαντα δεν ιδιες και στα δυο αυτοκινητα?απο που προκυπτει μεγαλυτερη καταναλωση? και μειωση επιδοσεων? αν υπηρχε ενα συστημα που να απομονωνε τον εναλλακτηρα οταν η μπαταρια ηταν γεματη τοτε θα λεγαμε οτι αφου ο κινητηρας δεν συνδεεται με τον εναλλακτηρα εχουμε πραγματι μειωση της καταναλωσης και αυξηση της ισχυος αλλα αφου αυτα τα δυο ειναι παντα σταθερα συνδεδεμενα, δεν νομιζω οτι εχουμε αυξηση της καταναλωσης.
Αλλο παραδειγμα δυο ιδια αμαξια το ενα με μπαταρια 45ΑΗ και το αλλο με μπαταρι 60ΑΗ,και στα δυο η μπαταρια ειναι μισογεματη και ταξιδευω παλι με 3000 στροφες,ο εναλλακτηρας του αυτοκινητου που εχει την μπαταρια των 60ΑΗ γυριζει με διαφορετικες στροφες απο οτι ο αναλλακτηρας του αυτοκινητου που εχει την μπαταρια των 45ΑΗ?
Αν γυριζουν με ιδιες στροφες οταν ο κινητηρας και στα δυο γυριζει με 3000 στροφες σημαινει οτι εχουν την ιδια καταναλωση και τις ιδιες επιδοσεις,απλως η μπαταρια των 60 ΑΗ θελει πιο πολλη ωρα για να γεμισει. -
Σκεψου το εξης.Στην περιπτωση που το αλτερνειτορ δεν φορτιζει την μπαταρια,απαιτει ενα μικρο ποσο ενεργειας μονο και μονο λογω του οτι περιστρεφεται.Αν ομως φορτιζει την μπαταρια,απαιτει απο τον κινητηρα περισσοτερη ενεργεια αφου αποδιδει εργο.Αρα λοιπον αντιλαμβανεσαι η παραπανω ενεργεια που απαιτει,θα λειψει απο καπου αλλου.
-
Δηλαδη λες οτι αν η μπαταρια μου ειναι αδεια και παω το αμαξι με 3000 στροφες ο εναλλακτηρας θα ανεβασει απο μονος του οσες στροφες θελει, αγνοωντας προφανως οτι ειναι συνδεδεμενος(με τον κινητηρα μεσω του ιμαντα )και ετσι πρεπει να ακολουθει την συγκεκριμενη σχεση μεταδοσης που του καθοριζει η διαμετρος των τροχαλιων?
Η αποδοση του εναλλακτηρα εξαρταται απο τρια πραγματα.
α)την ταχυτητα περιστροφης του ροτορα(σταθερη σχεση μεταδοσης με τον κινητηρα-οχι σταθερο μεγεθος)
β)την ενταση του μαγνητικου πεδιου στον ροτορα(μεταβλητο μεγεθος)
γ)το μηκος των αγωγων του στατορα(σταθερο μεγεθος)πολυ απλα οταν η μπαταρια ειναι αδεια και πηγαινω με σταθερη ταχυτητα επειδη δεν μπορω να ματαβαλω το μηκος των αγωγων(σταθερο μεγεθος) ουτε και την ταχυτητα περιστροφης του εναλλακτηρα(αφου παω με συγκεκριμενες στροφες στον κινητηρα) θα μεταβληθει η ενταση του μαγνητικου πεδιου μεσω του ρευματος διεγερσης.
Ο αισθητηρας που ελεγχει την κατασταση της μπαταριας μολις δει οτι αυτη εχει αναγκη φορτισης( οτι εχουμε δηλαδη κυκλοφορια ρευματος απο τον εναλλακτηρα στην μπαταρια) επειδη δεν μπορει να μεταβαλει τα σταθερα μεγεθη θα δωσει εντολη να αυξηθει το ρευμα διεγερσης με αποτελεσμα να αυξηθει η ενταση του μαγνητικου πεδιου του εναλλακτηρα και κατα επεκταση η ικανοτητα παροχης ρευματος αυτου που θα φορτιση την μπαταρια.Ο εναλλακτηρας για συγκεκριμενο αριθμο στροφων κινητηρα αποροφα συγκεκριμενη ενεργεια απο τον κινητηρα(αρα και καυσιμο) δεν μπορει να γυριζει με διαφορετικε στροφες(να κανει του κεφαλιου του δηλαδη) απο οτι του καθοριζει η σχεση μεταδοσης των τροχαλιων του και ο ιμαντας.
-
Το δυναμό δεβν ανεβαζει στροφες, απλά λόγω αυτεπαγωγής οσο πιο πολύ ρεύμα παράγει, τόσο πιο πολύ αντιστέκεται στην περιστροφή.
Στις κοντρες το αποσυνδέουν για λίγο και δουλεύουν το αμάξι μόνο με την μπαταρία για να βγάλουν2-3 άλογα επιπλέον, πχ: http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=222378
-
Η μεγαλύτερη μπαταρία θα κάνει περισσότερο χρόνο να γεμίσει αλλά όχι αναλογικά περισσότερο σε σχέση με την χωρητικότητά της, γιατί η μεγαλύτερη μπαταρία θα εμφανίζει μικρότερη εσωτερική αντίσταση και ο εναλλάκτης θα την φορτίζει με πιο πολλά αμπέρ.
Και στις δύο περιπτώσεις ο εναλλάκτης/σύστημα φόρτισης υπερθερμαίνονται και δεν είναι καλό για την μακροζωία τους. Ο εναλλάκτης είναι σχεδιασμένος να καλύπτει τις ηλεκτρικές ανάγκες του αυτοκινήτου και όχι να γεμίζει άδεια μπαταρία (θα τη φορτίσει αλλά δεν θα χαίρεται όσο την φορτίζει).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η μεγαλύτερη μπαταρία θα κάνει περισσότερο χρόνο να γεμίσει αλλά όχι αναλογικά περισσότερο σε σχέση με την χωρητικότητά της, γιατί η μεγαλύτερη μπαταρία θα εμφανίζει μικρότερη εσωτερική αντίσταση και ο εναλλάκτης θα την φορτίζει με πιο πολλά αμπέρ..Ειλικρινα δεν καταλαβα τιποτα
α) Για πιο λογο η μεγαλυτερη μπαταρια θα εμφανιζει μικροτερη αντισταση ?
β) τι ενοεις '' ο εναλλάκτης θα την φορτίζει με πιο πολλά αμπέρ.. '' ? -
Κάπως έτσι είναι αλλά κι εγώ νομίζω ότι ένας ηλεκτρολόγος θα τα εξηγήσει καλύτερα.
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
...Δεν έχεις παρατηρήσει πως μεταβάλλονται οι στροφές του κινητήρα, όταν ανάβεις φώτα;
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
Το αμπερ ειναι η ενταση του ηλεκτρικου ρευματος , το συγκεκριμενο δυναμο μπορει να δωσει στην εξοδο του 78αμπερ , μπορει να φορτισει και μεγαλυτερες μπαταριες αλλα οσο μεγαλύτερες ειναι τοσο περισσοτερη ωρα θα κανει .
Σωστα , οποτε σκετο Ampere
Γι αυτό ρώτησα.
Πάντως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δε θα ήταν και τελείως παράλογο να αναφερόμαστε στις δυνατότητες ενός κυκλώματος φόρτισης μπαταρίας 12V και να μιλάμε για 'Ah'. Είναι γεγονός ότι δε μπορείς να φορτίσεις μπαταρίες με ό,τι χωρητικότητα θες [και π.χ. 2Ah και 70Ah] με ό,τι ρεύμα (Αμπέρ) γουστάρεις [π.χ. 500mA] κι ότι το ρεύμα φόρτισης πρέπει να είναι από κάποια τιμή και πάνω, ανάλογα με τη μπαταρία ποιυ φορτίζεις, αλλιώς η μπαταρία δε θα γεμίσει ποτέ. Ψιλά γράμματα για τους περισσότερους, αλλά κάποιος που π.χ. θέλει να βάλει πολύ μεγαλύτερη (σε χωρητικότητα) μπαταρία από αυτή που έχει [όχι μόνο στο αυτοκίνητο, γενικά] καλό είναι να ξέρει για τι είναι ικανό το κύκλωμα φόρτισης που διαθέτει.
-
Δεν. εχω παρατηρησει μεταβολη στροφων στον κινητηρα οταν αναβω τα φωτα.
Η ταση που παραγουν οι περισσοτεροι εναλλακτηρες οταν λειτουργουν στο ρελαντι ειναι περιπου οι μιση απο αυτην που μπορουν κανονικα ακομα και οταν το ρευμα διεγερσης ειναι το μεγιστο.Η ανωμαλια αυτη γινεται αντιληπτη οταν πεφτει η ισχυς των φωτων καθως διαφορα αξεσουαρ μπαινουν σε λειτουργια και ενω το οχημα λειτουργει στο ρελαντι.
Τα φωτα πορειας χαμηλωνουν γιατι η ταση εξοδου του εναλλακτηρα ειναι μικροτερη απο την ταση που ζητα το συστημα.
Η μπαταρια θα αρχισει να παρεχει ρευμα στο συστημα του αυτοκινητου οταν η ταση του εναλλακτηρα θα πεσει κατω απο τα 12.6 volt περιπου,η πτωση της τασης απο τα 14v στα 12.6v αντιστοιχει στη μειωση της φωτεινοτητας των φωτων που αντιλαμβανεται ο οδηγος. -
αγαπητέ nidosan την exide την 62άρα πόσο την πήρες αν επιτρέπεται?
-
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
αγαπητέ nidosan την exide την 62άρα πόσο την πήρες αν επιτρέπεται?εγω αγορασα την exide ,μου πιασαν τον κ@λο ........90€
-
Κοιτουσα εδω http://www.kiriazisbatteries.gr/ τυχαια και ειδα που πουλαει μπαταριες ΠΑΚ. Βγαζουν ακομα τετοιες? Ειχα την εντυπωση πως ειχαν σταματησει τουλαχιστον μια δεκαετια τωρα... Ειναι ελληνικης κατασκευης αυτες στο site του? Γενικα μπαταριες φτιαχνονται ακομα στην ελλαδα?
-
όποιος ενδιαφέρεται γνωρίζω εργοστάσιο που κατασκευάζει μπαταρίες στη Θεσσαλονίκη , δε βάζω όνομα και τηλ μην θεωρηθεί διαφήμιση , αν δεν υπάρχει πρόβλημα πείτε μου να βάλω......
ποιοτικές και τιμές φοβερές παιδιά (έχει και πάνω ένδειξη για την κατάσταση της μπαταρίας) , εγω έβαλα στο yaris μου και με τις ίδιες διαστάσεις μου έβαλε πιο πολλά αμπερώρια (νομιζω η δική μου ήταν 45 κι αυτός μου έβαλε 60!!!)
Μπαταρία αυτοκινήτου...