-
Όσο πιο μεγάλη είναι η μπαταρία τόσο λιγότερο ρεύμα περνάει από τη μίζα γιατί η μπαταρία δεν ζορίζεται, δεν πέφτει η τάση της και τα αμπέρ είναι λιγότερα.
(Βέβαια τα μικρά αμάξια που έχουμε και με το εύκρατο κλίμα δεν χρειαζόμαστε μεγάλες μπαταρίες για να ξεκινήσουν τα αμάξια.)
-
ακουσα πως στα carrefour μαρινοπουλος εχει μπαταριες σε καλη τιμη.ισχυει αυτο?τι μαρκα ειναι,τις εχει δοκιμασει κανεις?
-
Ο χρήστης sacracer έγραψε:
ακουσα πως στα carrefour μαρινοπουλος εχει μπαταριες σε καλη τιμη.ισχυει αυτο?τι μαρκα ειναι,τις εχει δοκιμασει κανεις?eixa balei mia σε Βιταρα διλιτρο.
Πηρα απο'κει γιατι εμεινα απο μπαταρια (κλασσικα) Σαββατο μεσημεριΤην έβαλα το 2003 και την άλλαξα (νομιζω) το 2009 και ίσως κρατουσε κι αλλο αν ο πεθερος δεν ειχε ξεχασει αναμενα τα φωτα
νομιζω οτι ειχα παει ξανα να παρω μια για αλλο αυτοκίνητο, αλλα δεν βρηκα (ή δε βρηκα την ιδια).
Παντως απο την συγκεκριμενη εμεινα πολυ ικανοποιημενος. Βεβαια το Βιταρα δεν εχει μεγαλες απαιτησεις απο τη μπαταρια και δεν εμενε και ποτε σταματημενο για καιρο (δεν ξερω αν παιζουν ρολο κι αυτα) -
ναι πεζει ρολο τι αμαξι ειναι ειπαμε και πιο πανω.και αν ειναι φρεσκο πραμα αυτο που θα παρουμε.θα παω να ριξω μια ματια να δω τι εχουν.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όσο πιο μεγάλη είναι η μπαταρία τόσο λιγότερο ρεύμα περνάει από τη μίζα γιατί η μπαταρία δεν ζορίζεται, δεν πέφτει η τάση της και τα αμπέρ είναι λιγότερα.(Βέβαια τα μικρά αμάξια που έχουμε και με το εύκρατο κλίμα δεν χρειαζόμαστε μεγάλες μπαταρίες για να ξεκινήσουν τα αμάξια.)
Τα αμπέρ που βλέπει ένας ηλεκτροκινητήρας, DC-AC δεν έχει σημασία τι είναι, είναι ανάλογα του φορτίου που καλείται να εξυπηρετήσει, η μίζα ενός Fiat Panda πχ για να γυρίσει τον κινητήρα του τραβάει ρεύμα πχ 50 αμπέρ, αν τώρα βάλουμε την ίδια μίζα να γυρίσει ένα κινητήρα από Mercedes 200D θα τραβήξει τα διπλάσια +αμπέρ γιατί είναι πολύ μεγαλύτερο το φορτίο, αλλά επειδή τα τυλίγματα της δεν είναι υπολογισμένα για τόσα αμπέρ θα καούν τα βερνίκια τους και θα βραχυκυκώσει, ή μπαταρία δε που θα χρησιμοποιηθεί δεν παίζει ρόλο πόσα αμπερώρια είναι για να γυρίσει την μίζα, ούτε και πόσα CCA, πάνω από 150 CCA είναι αρκετά.
Πάρε ένα ηλεκτροκινητήρα, ότι κινητήρα θέλεις, ένωσε τον με ένα αμπερόμετρο, αφαίρεσε του το φορτίο και δες πόσα αμπέρ τραβάει, βάλε του το φορτίο του και δες πάλι τα αμπέρ που τραβάει, προσπάθησε να τον φρενάρεις αυξάνοντας το φορτίο του και δες πάλι τα αμπέρ και μετά συζητάμε αν παίζει ρόλο η πηγή του ρεύματος του ηλεκτροκινητήρα.
Και επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή ρεύματος από το ρεύμα πόλης, κάνε το πείραμα με ένα κινητήρα AC, πάρε ένα ανεμιστήρα και κάνε το πείραμα, βγάλε τη φτερωτή του και μέτρησε τον, βάλε πάλι την φτερωτή και επανέλαβε τη μέτρηση, και στο τέλος μπλοκάρησε τη φτερωτή και πές μου τι θα δείξει το αμπερόμετρο.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν μας λες ότι τα πολλά CCA ταλαιπωρούν τα πηνία τους συλλέκτες και τα κάρβουνα στις μίζες αν αυτές δεν είναι για τόσα πολλά αμπέρ.Αυτό έγραψες και απάντησα για τα πολλά CCA της μπαταρίας.
Όσο πιο μεγάλη είναι η μπαταρία τόσο λιγότερο ρεύμα περνάει από τη μίζα γιατί η μπαταρία δεν ζορίζεται, δεν πέφτει η τάση της και τα αμπέρ είναι λιγότερα.
(Βέβαια τα μικρά αμάξια που έχουμε και με το εύκρατο κλίμα δεν χρειαζόμαστε μεγάλες μπαταρίες για να ξεκινήσουν τα αμάξια.)
Προφανώς ισχύουν αυτά για το φορτίο/αμπέρ.
-
Νομιζω οτι εχει γινει ενα μπερδεμα σχετικα με τα CCA,τα CCA δεν ειναι τα Α που φτανουν στην μιζα για να την ταλαιπωρησουν, ειναι ενα μετρησιμο μεγεθος που μα δειχνει ποσα Α μπορει να δωσει η μπαταριας μας,χωρις η ταση στους πολους της να πεσει κατω απο τα 7.2V.
Aυτο σημαινει οτι αν εχω δυο μπαταριες η μια με 400 CCA και η αλλη με 600 CCA η πρωτη θα εχει ισχυ 400χ7.2=2880W ενω η δευτερη θα εχει ισχυ 600χ7.2=4320W,πραγμα που σημαινει οτι οταν η β μπαταρια δινει τα 400Α της πρωτης τοτε αυτη θα εχει ταση στους πολους της ιση μς 4320/400=10.8V.
Δηλαδη το μεγαλο πλεονεκτημα μια μπαταριας με πολλα CCA ειναι οτι διατηρει αρκετα υψηλη ταση στα ακρα της.
Αν τωρα η μιζα του αυτοκινητου μου θελει μια συγκεκριμενη ισχυ προκειμενου να εκκινησει την μηχανη μου εστω 1500W,τοτε οταν θα εχω την πρωτη μπαταρια με τα 7.2V στους πολους της, η μιζα μου προκειμενου να πιασει τα 1500W που χρειαζεται θα τραβηξει 1500/7.2=208Α ενω στην δευτερη περιπτωση θα τραβηξει 1500/10.8=139Α δηλαδη τα πολλα CCA βοηθανε την μπαταρια να διατηρει υψηλη ταση στα ακρα της που με την σειρα της μεταφραζεται σε χαμηλα Α για την μιζα μου,δηλαδη οχι μονο δεν βλαπτουν την μιζα αλλα αντιθετα την βοηθουν να λειτουργει πιο ομαλα.
Η μεγαλη χωρητικοτητα τωρα βοηθαει την μπαταρια στις κρυες συνθηκες καθως με την μειωση της θερμοκρασιας η χωρητικοτητα μου πεφτει,πχ στους 27 βαθμους η χωρητικοτητα μου ειναι 100% ενω στους 0 βαθμους η χωρητικοτητα εχει πεσει στο 65% δηλαδη αν εχω μια μπαταρια με 50ΑΗ στους 0 βαθμους θα μου εχουν μεινει μονο 32.5ΑΗ,στις ιδιες συνθηκες η απαιτουμενη ισχυς για να περιστραφει η μηχανη μου ειναι αυξημενες κατα 50% οποτε ο συνδυασμος αυτος ειναι η αιτια που τα κρυα πρωινα δεν παιρνει μπροστα η μηχανη. -
Έχω (μάλλον...) ένα πρόβλημα διαρροής σε Lancia Y 1.2 16V με μπαταρία 50Α. Το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρομαγνητικές με τηλεχειρισμό, οπότε σε κατάσταση ηρεμίας θα καταναλώνει κάποιο ρεύμα...
Ο ηλεκτρολόγος μου είπε πως το πρόβλημα ήταν το radioCD. Το έβγαλα, το καθάρισα (είχε πέσει όντως... λίγη CocaCola κάποια στιγμή! ), αλλά δεν είδα καμία ένδειξη βραχυκυκλώματος, οπότε το ξαναέβαλα πάνω.
Τώρα, βγάζοντας τον αρνητικό πόλο και μετρώντας με πολύμετρο στα άκρα μπαταρίας-αρνητικού πόλου, μετράω 1.7A!
Βγάζω το radioCD, και πάλι μετράω τόσο! Είναι δυνατόν; Δεν νομίζω πως είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο, σωστά; Εννοείται, με το αυτοκίνητο σβηστό όλα αυτά και χωρίς να δουλεύει κάτι (και με την πλαφονιέρα κλειστή, επιπλέον, τα παράθυρα δεν δουλεύουν αν δεν γυρίσει ο διακόπτης...).
Πώς μπορώ να ψάξω από πού είναι η διαρροή, αν όντως υπάρχει τέτοια; Γιατί όπως το αντιλαμβάνομαι, με τέτοια κατανάλωση, σε μια μέρα ακινησίας, η μπαταρία θα είναι άδεια.
Η μπαταρία υπόψιν είναι εντελώς καινούρια. Μου είπε ο άνθρωπος που την πήρα να πάω από το μαγαζί του να μετρήσουμε την όποια διαρροή, αλλά πριν πάω είπα να το ψάξω και λίγο μόνος μου... Δεν έχω και πολλή εμπειρία με τα ηλεκτρολογικά των αυτοκινήτων, γι' αυτό και θα ήθελα λίγη βοήθεια!
-
Αν καταλαβα καλα βγαζεις το καλωδιο απο τον αρνητικο πολο της μπαταριας σου,παρεμβαλεις τωρα αναμεσα στο καλωδιο(γειωση) και στον αρνητικο σου πολο το πολυμετρο(συνδεση σε σειρα δηλαδη ) και βλεπεις οτι σου δεινει αυτο 1,7Α με αλλα λογια υπαρχει κυκλοφορια ρευματος σε τιμη που μαλλον δεν οφειλεται σε μνημες κλπ.
Οταν τωρα αποσυνδεεις το cd απο το κυκλωμα του παλι βλεπεις την ιδια ενδειξη στο πολυμετρο,πραγμα που σημαινει οτι δεν οφειλεται σε αυτο η διαρροη σου.
Υπαρχει συναγερμος,πλαφονιερα στο πορτπαγκαζ?
Συνηθως τις διαρροες τις βρισκουμε βγαζοντας μια προς μια τις ασφαλειες και οταν καποια απο αυτη ελεγχει το κυκλωμα που εχουμε την διαρροη τοτε θα πρεπει να μηδενιστει η ενδειξη σου η στην καλυτερη περιπτωση να μειωθει αισθητα αφου μπορει να υπαρχει ενα πολυ μικρο ρευμα για τις μνημες κλπ.
Αφου τωρα βρεις μεσα απο ποια ασφαλεια διερχεται το ρευμα σου ,και αφου αυτη η ασφαλεια με την σειρα της ελεγχει δυο-τρια πραγματα επικεντρωνεσαι σε αυτα ενα προς ενα οποτε υπαρχει πιθανοτητα ετσι να βρεις την διαροη σου.
Βεβαια ενας ηλεκτρολογος ξερει πιο καλλα τα πραγματα και σιγουρα θα πρεπει να κανει πιο σωστη διαγνωση. -
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Βεβαια ενας ηλεκτρολογος ξερει πιο καλλα τα πραγματα και σιγουρα θα πρεπει να κανει πιο σωστη διαγνωση.αυτό ξανα πές το
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Βεβαια ενας ηλεκτρολογος ξερει πιο καλλα τα πραγματα και σιγουρα θα πρεπει να κανει πιο σωστη διαγνωση.
αυτό ξανα πές το
Αν καταλαβα καλα βγαζεις το καλωδιο απο τον αρνητικο πολο της μπαταριας σου,παρεμβαλεις τωρα αναμεσα στο καλωδιο(γειωση) και στον αρνητικο σου πολο το πολυμετρο(συνδεση σε σειρα δηλαδη ) και βλεπεις οτι σου δεινει αυτο 1,7Α με αλλα λογια υπαρχει κυκλοφορια ρευματος σε τιμη που μαλλον δεν οφειλεται σε μνημες κλπ.
Οταν τωρα αποσυνδεεις το cd απο το κυκλωμα του παλι βλεπεις την ιδια ενδειξη στο πολυμετρο,πραγμα που σημαινει οτι δεν οφειλεται σε αυτο η διαρροη σου.
Υπαρχει συναγερμος,πλαφονιερα στο πορτπαγκαζ?
Συνηθως τις διαρροες τις βρισκουμε βγαζοντας μια προς μια τις ασφαλειες και οταν καποια απο αυτη ελεγχει το κυκλωμα που εχουμε την διαρροη τοτε θα πρεπει να μηδενιστει η ενδειξη σου η στην καλυτερη περιπτωση να μειωθει αισθητα αφου μπορει να υπαρχει ενα πολυ μικρο ρευμα για τις μνημες κλπ.
Αφου τωρα βρεις μεσα απο ποια ασφαλεια διερχεται το ρευμα σου ,και αφου αυτη η ασφαλεια με την σειρα της ελεγχει δυο-τρια πραγματα επικεντρωνεσαι σε αυτα ενα προς ενα οποτε υπαρχει πιθανοτητα ετσι να βρεις την διαροη σου.
Βεβαια ενας ηλεκτρολογος ξερει πιο καλλα τα πραγματα και σιγουρα θα πρεπει να κανει πιο σωστη διαγνωση.Ο συναγερμός έχει απενεργοποιηθεί πλήρως πλέον, γιατί ήταν... ένα κινητό πρόβλημα!
Το πολύμετρο σε σειρά το συνέδεσα, και ακριβώς η ένδειξη δεν άλλαξε με το radiocd. Σε ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων πήγε όπως είπα κι αυτός μου είπε πως φταίει το radiocd, αλλά εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο.
Πλαφονιέρα στο πορτμπακαζ υπάρχει, αλλά έχει διακόπτη μόνη της και ανοίγει με την πόρτα του πορτμπακάζ.Δοκίμασα να βγάζω μία μία της ασφάλειες και είδα πως υπάρχει αυξομείωση της ένδειξης σε περισσότερες από μία. Αυτό να είναι σημάδι κακής γείωσης;
Λογικά πάντως, η ένδειξη που έχω είναι αρκετά υψηλή για να είναι φυσιολογική, έτσι δεν είναι;
-
ένα είναι αυτό, κακή γείωση.
δεύτερον, πιθανόν έχεις κι άλλες ασφάλειες είτε στο χώρο της μηχανής είτε μέσα στην καμπίνα, τις τσεκάρησες όλες?? -
ελα ρε, τι απαντησεις ειναι αυτες..
πες κατι πιασαρικο που να εχει και τη λεξη 'τριφασικο' μεσα! -
τριφασικό ρελεδάκι χρονοκαθυστέρησης
-
Την παλαφονιερα πισω την ανεφερα γιατι συνηθως την βλεπουμε να αναβει οταν ανοιγουμε το πορτπαγκαζ και οταν το κλεινουμε νομιζουμε οτι εχει κλεισει και αυτη,αν ομως ο διακοπτης της ειναι χαλασμενος οταν κλεινουμε το πορτπαγκαζ αυτη συνεχιζει να ειναι ανοικτη,εμεις ομως νομιζουμε οτι ολα ειναι οκ.
Δοκιμασε με ανοικτο πορτπαγκαζ να πατησεις τον διακοπτη της πλαφονιερας,αν κλεισει ειναι οκ,αν ομως εχει προβλημα θα μεινει ανοικτη,το ιδιο και με το φως στο ντουλαπακι του συνοδηγου.
Δεν λεω πως αυτο ειναι το προβλημα σου αλλα μια στο εκατομμυριο μπορει να ειναι και αυτο. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
:ysterical:ένα είναι αυτό, κακή γείωση.
δεύτερον, πιθανόν έχεις κι άλλες ασφάλειες είτε στο χώρο της μηχανής είτε μέσα στην καμπίνα, τις τσεκάρησες όλες??Μη μπερδεύεις τον άνθρωπο - τα πράγματα είναι απλά.
Θα βάλεις ένα τέτοιο διακόπτη στο φτερό από την πλευρά του οδηγού και θα κλείνεις το ρεύμα όταν φεύγεις.
-
H εγκαθετίλα περισσεύει σ' αυτό το φόρουμ, άντε να βρεις βοήθεια!
Λοιπόν, αφού ξαναμέτρησα, το πόρισμα βγήκε και είναι σαφέστατο (εν μέρει τουλάχιστον, θα δείτε γιατί...): φταίει τελικά το radiocd!
Για την ακρίβεια, το radiocd ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ επάνω, τραβάει ρεύμα διαρροής!
Δεν έβαλα το πολύμετρο αυτή τη φορά για να δω πόσο ακριβώς, αλλά είναι αρκετό για να ρίχνει την μπαταρία. Η δοκιμή έγινε με το κλασικό... λαμπάκι!Τώρα για την συνέχεια, έχει τα εξής: πρέπει να διαπιστώσω αν ο φταίχτης είναι όντως το radiocd, ¨η είναι το έξτρα USB/iPod module που έχω βάλει στο αυτοκίνητο (μέσα στο ντουλαπάκι). Αυτό παίρνει ρεύμα από την ίδια παροχή με το radioCD, και συνδέεται πάνω του μέσω του IP-Bus της Pioneer. Θα δοκιμάσω να το αποσυνδέσω και να ξαναμετρήσω.
Επιπλέον, τόσο ο ηλεκτρολόγος μου όσο και 1-2 άλλοι αρκετά σχετικοί που ρώτησα, επέμεναν πως πρέπει να μετρήσω από τον θετικό πόλο και όχι από τον αρνητικό! Εγώ νόμιζα πως είναι ακριβώς το ίδιο, αφού το θεώρησα ένα κλειστό κύκλωμα με μια πηγή (προφανώς είχα βάλει το πολύμετρο σε σειρά με τον πόλο όταν μέτρησα).
Πάντως και έτσι να μείνει, δεν με χαλάει, την πρόσοψη την βγάζω πάντα εξάλλου, απλώς πρέπει να ξέρει τι φταίει για να δω αν το radioCD έχει πρόβλημα και αν έχει, αξίζει να το πάω για φτιάξιμο γιατί δεν υπάρχουν εκεί έξω κάποια με όλα τα καλούδια του σε καλή τιμή (USB, Bluetooth, Wireless Remote Control και πλήρη κόκκινο φωτισμό-και στα γράμματα εννοώ...).
Α, και την πλαφονιέρα στο πορτμπακάζ την έλεγξα πρώτη και δεν έχει κανένα πρόβλημα , ο διακόπτης της δουλεύει κανονικά και μόλις κλείσει η πόρτα το φως σβήνει.
Αυτά και θα ενημερώσω ξανά μόλις καταλήξω σε τελικό συμπέρασμα!
ΥΓ: Έχεις τον έναν που δεν καταλαβαίνει κυκλώματα που τροφοδοτούνται με περισσότερα από 5V, έχεις τον άλλο που θέλει το λιγότερο χαμηλή τάση (αυτή Μγιάκοβε, είναι τριφασική 400V...) ή ακόμη καλύτερα μέση τάση, άντε να βρεις βοήθεια...
leonp : Tu quoque mi fili
-
προφανως ειναι τα usb που εχεις βαλει στο ντουλαπακι οπως ειπες.οι usb ειναι plug and play δηλαδη περνουν συνεχεια ρευμα ασχετα αν δεν τις δουλευουμε εκεινη την ωρα.για να εισε σιγουρος οτι δεν τραβανε ρευμα πρεπει να τις συνδεσεις στο μπλε καλωδιο που αποκαλουμε ρεμοτε,αυτο με το οποιο δινει εντολη στους ενισχυτες,κεραιες κτλ οταν αναβει το ραδιο.απο τι καταλαβα ειναι συνδεμενες στο κιτρινο καλωδιο που ειναι της μνημης και περνουν ρευμα συνεχεια και με κλειστο διακοπτη.αν παλι ειναι το ραδιο,μαλλον καλυτερα να το αλλαξεις.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν έβαλα το πολύμετρο αυτή τη φορά για να δω πόσο ακριβώς, αλλά είναι αρκετό για να ρίχνει την μπαταρία. Η δοκιμή έγινε με το κλασικό... λαμπάκι!
Δηλαδή παρεμβάλεις ένα λαμπάκι αντί για το πολύμετρο;
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Δεν έβαλα το πολύμετρο αυτή τη φορά για να δω πόσο ακριβώς, αλλά είναι αρκετό για να ρίχνει την μπαταρία. Η δοκιμή έγινε με το κλασικό... λαμπάκι!
Δηλαδή παρεμβάλεις ένα λαμπάκι αντί για το πολύμετρο;
E ναι, το κλασικό λαμπάκι που έχουν οι ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. Σου λέει πως έχεις διαρροή, απλώς δεν γνωρίζεις πόση! Σε πρώτη ευκαιρία, θα κάνω το ίδιο και με το πολύμετρο, για να δω πόση απώλεια έχω και τελικά τις πταίει.
προφανως ειναι τα usb που εχεις βαλει στο ντουλαπακι οπως ειπες.οι usb ειναι plug and play δηλαδη περνουν συνεχεια ρευμα ασχετα αν δεν τις δουλευουμε εκεινη την ωρα.για να εισε σιγουρος οτι δεν τραβανε ρευμα πρεπει να τις συνδεσεις στο μπλε καλωδιο που αποκαλουμε ρεμοτε,αυτο με το οποιο δινει εντολη στους ενισχυτες,κεραιες κτλ οταν αναβει το ραδιο.απο τι καταλαβα ειναι συνδεμενες στο κιτρινο καλωδιο που ειναι της μνημης και περνουν ρευμα συνεχεια και με κλειστο διακοπτη.αν παλι ειναι το ραδιο,μαλλον καλυτερα να το αλλαξεις.
Κι εγώ το υποψιάζομαι το USB γιατί ..παραείναι γρήγορο : ανοίγω το radioCD , πηγαίνω στο USB και σχεδόν αμέσως παίζει!
Άρα, είναι διαρκώς στο ρεύμα και όχι μόνον είναι, τραβάει και μπόλικο!Σε ότι αφορά την σύνδεση, σωστά σκέφτηκες, το έχω συνδέσει στην ίδια παροχή με το radioCD , την κίτρινη. Δεν ξέρω όμως αν έχει την 'ρεμοτε' που λες, θα το ψάξω όμως με το πολύμετρο πάνω στην φύσα. Λογικά, με λίγη ενασχόληση παραπάνω, θα λυθεί το πρόβλημα.
Ευχαριστώ για την βοήθεια όλων ( πλην των εγκάθετων φίλων μου)!
Μπαταρία αυτοκινήτου...