-
εμενα στο αλμερα ειναι ακομα η εργοστασιακη και κλεινει 5 χρονια τον απριλιο.το ενδεικτικο απο πρασινο ειναι πλεον σκουρο χρωμα προς το μαυρο.παρολα αυτα γυριζει την μιζα με ευκολια ακομα.σκεφτομαι για καινουρια απο τωρα και εχω βαλει στο ματι την bosch S5 52 Amh 500A λιγο μεγαλυτερη απο αυτη που εχω 47 Α.σημασια εχει η μπαταρια να εχει μεγαλο ρευμα εκκινησης για να μπορει να γυρναει την μιζα οσο ευκολα γινεται οποτε ετσι κραταει πολυ πανω στο αυτοκινητο.δεν εχω φορτισει ποτε μπαταρια ενα ταξιδι 50 χλμ φτανει για να φορτισει.επισης καθαρο μοτερ απαλαγμενο απο σκονη και βρωμιες και καλες γειωσεις και η μπαταρια θα ζει αρκετα.
-
Το μαυρο χρωμα στο ματι σημαινει πως θελει φορτιση,το κακο με τις μπαταριες ειναι πως η αποδοση τους πεφτει αποτομα εκει που λες οτι σημερα σου γυριζει την μιζα χωρις δυσκολια αυριο το πρωι μπορει να παραδωσει το πνευμα και να λες μα γιατι χθες πηρε μπροστα.Αφου σου εχει βγαλει 5 χρονια, τα εχει βγαλει τα λεφτα της με το παραπανω οποτε αν συνεχισει το ματακι να παραμενει στο μαυρο και να μην γινεται πρασινο μετα απο ενα μεγαλο ταξιδι οπου κανονικα θα πρεπει να ειχε φορτιστει ειναι καιρος να την συνταξιοδοτησεις προωρα,υπαρχει βεβαια και η περιπτωση το ματακι να ειναι πρασινο αλλα λογω διαροης ρευματος η μπαταρια σιγα-σιγα να ξεφορτιζει και γι αυτο να χανει την κατασταση φορτιστης της.
-
η μπαταρία δεν αξιολογείται μόνο από την τάση σε ηρεμία.
Πρέπει να την μετρήσεις όταν μιζάρει και τότε να μην πέσει η τάση κάτω από 10 -
9,6V ειναι η ταση που πρεπει να εχει κατα την εκκινηση αλλα και τα 12,6V και ανω της ηρεμιας ειναι μια πρωτη ενδειξη οτι η μπαταρια ειναι Ο.Κ, εξαλου ολα τα τεχνικα βιβλια συνιστουν πρωτα η μπαταρια να φορτιστει πληρως δηλαδη στα 12,6V και μετα να περασει το τεστ της εκκινησης γιατι αν βαλεις μια μπαταρις που εχει ταση 12,45 και που αντοστοιχει σε 50% φορτιση τι συμπερασμα θα βγαλεις απο το τεστ εκκινησης αν δεν το περασει οτι η μπαταρια ειναι αχρηστη? Υπαρχει μια σειρα ελεγχων που γινεται βημα βημα και μας οδηγει να διαγνωσουμε το προβλημα της καθε μπαταριας.
-
ε αν δεν παρει μπρος απλα τα πραγματα.παω σε ενα μαγαζι και περνω καινουρια.την βιδωνω πανω και τελειωσε.οσο και ταξιδι να κανω παλιμαυρο ειναι το ματακι οποτε ξερω πως καποια στιγμη θα βγει στη συνταξη οπως λετε.τα εχει βγαλει τα λεφτα της μεν αλλα εχουμε κριση,τα σκεφτομε πολυ σοβαρα αυτα τα 85 εβρω που κανει η καινουρια οποτε οταν δεν παρει μπροστα τοτε την αλλαζω.
-
Γιατί να δώσεις 85 στη Bosch?
Πάρε κάποια μάρκα. -
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Γιατί να δώσεις 85 στη Bosch?
Πάρε κάποια μάρκα.Πεταμένα λεφτά! Αργά ή γρήγορα όλες πεθαίνουν. Οι φτηνές πάντα μου έβγαιναν σκυλιά πάντως...
-
H σειρα S3 της bosch απλα ελεεινή! 1 χρονο και 3 μηνες κρατησε. Και ακριβοπληρωμενη! Δεν ξαναβαζω αυτη την μαρκα. Τωρα δοκιμαζω της varta την αντιστοιχη φθηνη σειρα(black νομιζω λεγεται).
-
Τι είναι προτιμότερο;
να βάζουμε κατά την αλλαγή τα ιδία Ah 45αρα πχ; η να βάλουμε μια 60-65αρα; χωρίς να έχουν γίνει παρεμβάσεις με μεγάλους ενισχυτές για τον ήχο κτλ. δηλαδή όπως μας το παρέδωσε ο κατασκευαστής.
Και εάν ναι για μεγαλύτερη, μπορείτε αν θέλετε να μου το αιτιολογήσετε;
Ευχαριστώ.
-
λιγο πιο μεγαλη βαζουμε για να εχει μεγαλυτερο ρευμα εκκινησης.γραφτε και τι αυτοκινητο εχετε ρε παιδια για να εχουμε ολοκληρωμενη εικονα.πεζουν ρολο και τα ηλεκτρικα του αυτοκινητου.φιλος μου ειπε πως αν δεν παρεις φρεσκια μπαταρια δεν προκειτε να κρατησει πολυ.σπρωχνουν πρωτα αυτες που εχουν παλαιοτερες.οποτε μπρος γκρεμος και πισω ρεμα δεν ξερω που να παω για να παρω φρεσκια παραλαβη.....
-
Ο χρήστης sacracer έγραψε:
λιγο πιο μεγαλη βαζουμε για να εχει μεγαλυτερο ρευμα εκκινησης.γραφτε και τι αυτοκινητο εχετε ρε παιδια για να εχουμε ολοκληρωμενη εικονα.πεζουν ρολο και τα ηλεκτρικα του αυτοκινητου.Mazda 6 2,0cc
Καίγω πιστεύω ότι όταν βάζουμε λίγο μεγαλύτερη καλό κάνουμε, απλώς μετά από κάποια συζήτηση σε κάποιο άλλο forum ισχυρίζονται πως εάν χαμηλώσουμε τα Ah θα έχει μικρότερο έργο το δυναμό και δεν θα ζορίζετε, αληθεύει; γιατί έχω μπερδευτεί!!!
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
λιγο πιο μεγαλη βαζουμε για να εχει μεγαλυτερο ρευμα εκκινησης.γραφτε και τι αυτοκινητο εχετε ρε παιδια για να εχουμε ολοκληρωμενη εικονα.πεζουν ρολο και τα ηλεκτρικα του αυτοκινητου.
Mazda 6 2,0cc
Καίγω πιστεύω ότι όταν βάζουμε λίγο μεγαλύτερη καλό κάνουμε, απλώς μετά από κάποια συζήτηση σε κάποιο άλλο forum ισχυρίζονται πως εάν χαμηλώσουμε τα Ah θα έχει μικρότερο έργο το δυναμό και δεν θα ζορίζετε, αληθεύει; γιατί έχω μπερδευτεί!!!
Μεγαλυτερη βαζουμε για περισσοτερα ampere κατα την εκκινηση και μεγαλυτερη αυτονομια. Το δυναμο επανω γραφει ποσα ampere ειναι οποτε μπορεις να βαλεις μια μπαταρια 10-15 ampere πιο κατω
-
Αυτο που μετραει για την πιο γρηγορη εκκινηση του κινητηρα ειναι τα CCA(cold crankink amps) δηλαδη ποσα Ampere δινει η μπαταρια για να μπορεσει να εκκινησει τον κινητηρα ,συνηθως οσο μεγαλωνει η χωρητικοτητα μεγαλωνουν και τα CCA,μεταξυ δυο μπαταριων που εχουν ιδια χωρητικοτητα επελεξε αυτην που εχει τα πιο πολλα CCA γιατι αυτη μπορει να γθριζει πιο ευκολα τον στροφαλο.Η χωρητικοτητα (τα AH δηλαδη) σε μια μπαταρια μας δειχνουν με ποσο ρευμα μπορει να εκφορτιζεται αυτη σε ενα διαστημα 20 ωρων,δηλαδη αν μια μπαταρια εχει χωρητικοτητα 60AH αυτο σημαινει οτι η συγκεκριμμενη μπαταρια μπορει να δινει ρευμα εντασης 3Α για εικοσι ωρες αφου 320=60 ,δεν ισχυει ομως οτι μπορει να δωσει 15Α επι 4 ωρες αφου θα μπορουσε να πει καποιος οτι και 415=60 κλπ αφου ο χρονος εκφορτισης με τα Α δεν ειναι αναλογικος απλα οι μετρησεις για τον καθορισμο της χωρητικοτητας γινονται παντα με εικοσι ωρες εκφορτισης.Το δευτερο πιο σημαντικο μεγεθος ειναι τα CCA αφου οσο πιο πολλα τοσο πιο ευκολο ειναι για την μπαταρια να τροφοδοτησει με ρευμα την μιζα αλλα το σημαντικοτερο οτι σε κρυο καιρο που η αποδοση της μπαταριας πεφτει αυτη που εχει τα πιο πολλα CCA θα εχει και ευκολοτερο εργο.Τριτο σημαντικο μεγεθος ειναι η εφεδρικη χωρητικοτητα RC που μας δειχνει για ποσα λεπτα μπορει η μπαταριας μας να δινει ρευμα εντασης 25Α χωρις η ταση στους πολους της να πεσει κατω απο τα 10,5V, οσο πιο μεγαλη εφεδρικη χωρητικοτητα εχουμε τοσο περισσοτερο χρονικο διαστημα μπορει η μπαταρια μας να δινει σταθερα ρευμα 25A.Το προβλημα για τις απλου τυπου μπαταριες ειναι οτι σε αυτες τα παραπανω μεγεθη ειναι μικρα παντα σε σχεση με του κλειστου τυπου αφου αυτες εχουν πιο εξελιγμενες πλακες και πιο προηγμενο σχεδιασμο εσωτερικα οποτε αν θελουμε να εχουμε στον ιδιο ογκο μπαταριας πιο μεγαλα νουμερα οι κλειστου τυπου ειναι μονοδρομος.Φυσικα παντα υπαρχει η εξαιρεση.
-
Πολύ κατατοπιστικός, άλλα τελικά ισχύει αυτό;
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
εάν χαμηλώσουμε τα Ah θα έχει μικρότερο έργο το δυναμό και δεν θα ζορίζετε, αληθεύει; -
Αυτο που κανει το δυναμο ειναι να δινει ρευμα λιγο πανω απο την ταση της μπαταριας πχ. αν η ταση μου ειναι 13V τοτε αν το δυναμο μου δινει και αυτο 13-13,5 ειναι λιγο δυσκολο να την φορτιση καλα,θα πρεπει να δινει το δυναμο 14,5-14,8 ωστε να μπορει να την φορτισει ανετα,αν τωρα εχουμε δυο μπαταριες μια με χωρητικοτητα 40AH και μια με χωρητικοτητα 60AH ειναι σαφες οτι και οι δυο θα φορτιζονται σωστα εφοσων ο ενναλακτηρας μας τα τροφοδοτει με την σωστη ταση των 14,5V απλα η μεγαλυτερη μπαταρια λογω μεγαλυτερης χωρητικοτητας και κατα συνεπεια μεγαλυτερης επιφανειας πλακων στο εσωτερικο της αλλα και μεγαλυτερου ογκου ηλεκτρολυτη θα χρειαστει πιο μεγαλο χρονο για να φορτισει πληρως,δηλαδη δεν θα φορτισει πληρως ας πουμε μετα απο 50Km αλλα ισως χρειαστει 80Κm,το ιδιο συμβαινει οταν βαλουμε τις δυο αφορτιστες μπαταριες σε εναν οικιακο φορτιστη,επειδη οι αντιδραση μεταροπης του νερου και των πλακων μολυβδου(για να ξαναδημιουργηθει οξυ μεσα στην μπαταρια) γινεται με μια συγκεκριμενη ταχυτητα (παντα για ιδια ενταση ρευματος) η μπαταρια που εχει πιο μεγαλο ογκο ηλεκτρολυτη θα πρεπει να εχει και μεγαλυτερο χρονικο διαστημα φορτισης.Αν βαλουμε ετσι μια μπαταρια με λιγοτερα AH απο αυτη που εχει ο κατασκευαστης του αυτοκινητου μας επανω σαν πρωτη τοποθετηση τοτε το δυναμο που εχουμε θα φορτιζει την μπαταριας μας σε πιο συντομο χρονικο διαστημα αλλα το πιο πιθανο ειναι οτι σε μεγαλα ζορια η μπαταρια δεν θα μπορει να ανταποκριθει στο εργο της,πρεπει να ξερεις ομως οτι οι κατασκευαστες για λογους οικονομιας βαζουν σε καθε μοντελο την απολυτως απαραιτητη μπαταρια απο αποψη χωρητικοτητας και οχι μια πιο large που θα ηταν και το ιδανικο(γιατι στην πορεια μπορει να τοποθετησουμε πχ καποια αξεσουαρ κλπ) και γι αυτο ειναι σχεδον κανονας ματα την πρωτη αλλαγη να βαζουμε μια πιο μεγαλη μπαταρια.Αυτα βεβαια τα κανουμε με μια λογικη δηλαδη αν εχω 45AH θα βαλω το πολυ 60ΑΗ δεν θα παω στα 85-90AH(ασε και που δεν χωραει μια τετοια μπαταρια στην θεση της παλιας)
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Αυτο που κανει το δυναμο ειναι να δινει ρευμα λιγο πανω απο την ταση της μπαταριας πχ. αν η ταση μου ειναι 13V τοτε αν το δυναμο μου δινει και αυτο 13-13,5 ειναι λιγο δυσκολο να την φορτιση καλα,θα πρεπει να δινει το δυναμο 14,5-14,8 ωστε να μπορει να την φορτισει ανετα,αν τωρα εχουμε δυο μπαταριες μια με χωρητικοτητα 40AH και μια με χωρητικοτητα 60AH ειναι σαφες οτι και οι δυο θα φορτιζονται σωστα εφοσων ο ενναλακτηρας μας τα τροφοδοτει με την σωστη ταση των 14,5V απλα η μεγαλυτερη μπαταρια λογω μεγαλυτερης χωρητικοτητας και κατα συνεπεια μεγαλυτερης επιφανειας πλακων στο εσωτερικο της αλλα και μεγαλυτερου ογκου ηλεκτρολυτη θα χρειαστει πιο μεγαλο χρονο για να φορτισει πληρως,δηλαδη δεν θα φορτισει πληρως ας πουμε μετα απο 50Km αλλα ισως χρειαστει 80Κm,το ιδιο συμβαινει οταν βαλουμε τις δυο αφορτιστες μπαταριες σε εναν οικιακο φορτιστη,επειδη οι αντιδραση μεταροπης του νερου και των πλακων μολυβδου(για να ξαναδημιουργηθει οξυ μεσα στην μπαταρια) γινεται με μια συγκεκριμενη ταχυτητα (παντα για ιδια ενταση ρευματος) η μπαταρια που εχει πιο μεγαλο ογκο ηλεκτρολυτη θα πρεπει να εχει και μεγαλυτερο χρονικο διαστημα φορτισης.Αν βαλουμε ετσι μια μπαταρια με λιγοτερα AH απο αυτη που εχει ο κατασκευαστης του αυτοκινητου μας επανω σαν πρωτη τοποθετηση τοτε το δυναμο που εχουμε θα φορτιζει την μπαταριας μας σε πιο συντομο χρονικο διαστημα αλλα το πιο πιθανο ειναι οτι σε μεγαλα ζορια η μπαταρια δεν θα μπορει να ανταποκριθει στο εργο της,πρεπει να ξερεις ομως οτι οι κατασκευαστες για λογους οικονομιας βαζουν σε καθε μοντελο την απολυτως απαραιτητη μπαταρια απο αποψη χωρητικοτητας και οχι μια πιο large που θα ηταν και το ιδανικο(γιατι στην πορεια μπορει να τοποθετησουμε πχ καποια αξεσουαρ κλπ) και γι αυτο ειναι σχεδον κανονας ματα την πρωτη αλλαγη να βαζουμε μια πιο μεγαλη μπαταρια.Αυτα βεβαια τα κανουμε με μια λογικη δηλαδη αν εχω 45AH θα βαλω το πολυ 60ΑΗ δεν θα παω στα 85-90AH(ασε και που δεν χωραει μια τετοια μπαταρια στην θεση της παλιας)Φιλέ μου ευχαριστώ πολύ που έκατσες και έγραψες όλο αυτό το κατατοπιστικότατο ποστ, έμαθα αρκετά πράγματα.
-
SU-30 βάζε παραγράφους και (περισσότερες) τελείες στα κείμενα.
-
SU-30
Μας λες για πολλά CCA, αλλά δεν μας λες ότι για το ίδιο μέγεθος μπαταρίας ( διαστάσεις ) αυτή με τα πολλά CCA θα κρατήσει λιγότερο γιατί έχει περισσότερες πλάκες οπότε είναι πιο κοντά η μία από την άλλη και είναι εύκολο να στραβώσουν και να βραχυκυκλώσουν.
Δεν μας λες ότι τα πολλά CCA ταλαιπωρούν τα πηνία τους συλλέκτες και τα κάρβουνα στις μίζες αν αυτές δεν είναι για τόσα πολλά αμπέρ.
Δεν μας λες επίσης ότι τα πολλά CCA είναι περισσότερο αναγκαία για κινητήρες ντήζελ που έχουν υψηλή συμπίεση και βαριά κινούμενα μέρη και ότι είναι άχρηστα σε ένα κινητήρα τούρμπο με συμπίεση 8:1
Θέλω να πω ότι τα CCA δεν είναι πανάκεια, δεν είναι παντού απαραίτητα, και πρέπει να γνωρίζουμε τα περιφερειακά του κινητήρα μας πριν προβούμε σε αλλαγή μπαταρίας από πχ 350 CCA σε 550 CCA.
Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ότι τα καινούργια αυτοκίνητα με multiplex συστήματα και καλωδιώσεις κάτω από 11.8 - 12.1 volt τάση ανάλογα με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, νεκρώνουν τελείως κόβοντας το ρεύμα, ο λόγος είναι ότι ένα τσιπάκι για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται συγκεκριμένη τάση και αμπέρ, χαμηλότερη τάση σημαίνει περισσότερα αμπέρ και τελικά κάψιμο του τσίπ, αυτός είναι ο ένας λόγος που οι μπαταρίες πάνε συντομότερα για πέταγμα από ότι σε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο όπου με το σπρώξιμο και λίο φόρτωμα έκανες για περισσότερο καιρό τη δουλειά σου, ο άλλος λόγος είναι ότι τα σημερινά αυτοκίνητα είναι ρευματοβόρα γιατί έχουν πολλά ηλεκτρικά συστήματα και μεγαλύτερες καταναλώσεις σε ρεύμα από ότι τα παλαιότερα.
-
δεν πεζει ρολο μονο το να ειναι ρευματοβορα....αλλα και αν ειναι αλφα ρομεο,φιατ και τα λοιπα και τα λοιπα....ειπαμε λιγο παραπανω μεγαλυτερη μπαταρια βαζουμε δεν εχουμε δα και πετρελαιο μερτσεντες.μην ξεχναμε η μπαταρια ειναι πολυ βαρια,οποτε αν βαζουμε πολυ μεγαλυτερη φορτωνουμε το αμαξι με προσθετο βαρος.αν το αυτοκινητο ειναι καλης ποιοτητας δεν εχεις να φοβασαι τιποτα απο ηλεκτρικα,ολα εξαρτοντε μετα απο την μπαταρια.παρεπιπτοντως και το δικο μου δυναμο γραφει πανω 70 Α και βγαζει ταση 14,5 βολτ.
-
δλδ οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την μπαταρία εμμεσως για να περιορίσουν το ρεύμα εκκίνησης?
Το ρεύμα εκκίνησης ενός ηλεκτροκινητήρα είναι κατασκευαστική παράμετρος
Μπαταρία αυτοκινήτου...