-
Αυτό ψάχνεις, λέγεται brake specific fuel consumption (bsfc).
Για κινητήρες βενζίνης από 290-340 gr/kWh (πετρέλαιο πιο λίγο).
Αν πατάς το γκάζι τόσο ώστε να βγάζει ο κινητήρας 50 kW, τότε καταναλώνεις 15 λίτρα βενζίνης σε 1 ώρα.
-
και είναι το ίδιο για όλους τους κινητήρες? Δηλαδή πχ:
-
αν το golf GT κινείται στις στροφές του κινητήρα του κατα τις οποίες αυτός αποδίδει 50 KW ισχύος τότε θα καταναλώσει 15 λίτρα σε μια ώρα?
-
αν το Civic 1.8 κινείται στις στροφές του κινητήρα του κατα τις οποίες αυτός αποδίδει 50 KW ισχύος τότε θα καταναλώσει 15 λίτρα σε μια ώρα?
-
-
Δεν ξέρω το bsfc των συγκεκριμένων κινητήρων (και σε ποιές στροφές) αλλά είναι παρόμοιο.
Η κατανάλωση αλλάζει ΠΟΛΥ από το βάρος του αυτοκινήτου, το κιβώτιο και τη μετάδοση, τις σχέσεις του κιβωτίου (μακριές/κοντές) και την ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Ένα ελαφρύ και αεροδυναμικό αμάξι καίει λίγο.
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
και είναι το ίδιο για όλους τους κινητήρες? Δηλαδή πχ:-
αν το golf GT κινείται στις στροφές του κινητήρα του κατα τις οποίες αυτός αποδίδει 50 KW ισχύος τότε θα καταναλώσει 15 λίτρα σε μια ώρα?
-
αν το Civic 1.8 κινείται στις στροφές του κινητήρα του κατα τις οποίες αυτός αποδίδει 50 KW ισχύος τότε θα καταναλώσει 15 λίτρα σε μια ώρα?
Περίπου 15, το πολύ να είναι από 14 έως 16. Αυτό που θα έχει μεγάλη διαφορά όμως είναι ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ θα πηγαίνει το καθένα με 50kW.
-
-
να δεχτούμε λοιπόν ότι αυτά τα δύο αυτοκίνητα έχουν παρόμοια
- βάρη
- αεροδυναμικούς συντελεστές
- bsfc
?
Γνωρίζει κάποιος με τι ταχύτητα κινούνται τα δύο αυτοκίνητα παράγoντας την ίδια αυτή ισχύ των 50 kW και με την τελευταία σχέση στο κιβώτιο?
-
Δεν το κάνεις έτσι - είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που κάνεις είναι να καταργήσεις το ρεζερβουάρ της βενζίνης και να το αντικαταστήσεις με ένα βαθμονομημένο μπουκάλι (με βενζίνη). Μετά τρέχεις τα αυτοκίνητα με ίδιους ρυθμούς (μπορεί δίπλα-δίπλα) και βλέπεις πόσο καταναλώνει το ένα και πόσο το άλλο.
Ακόμα πιο εύκολο, πάρε στοιχεία από το sprintmonitor.de.
-
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι για παράδειγμα αν το ένα κινείται με 150 χιλιόμετρα την ώρα και σε μια ώρα έχει καταναλώσει 15 λίτρα ενώ το άλλο με 120 χιλιόμετρα την ώρα και σε μία ώρα έχει καταναλώσει και αυτό 15 λίτρα τότε το πρώτο έχει κατανάλωση (μούμπλε, μούμπλε) 10 λίτρα ανά χιλιόμετορ ενώ το δεύτερο 12,5 ..... είναι τόσο πολύ δύσκολο να το υπολογίσω
Α και βέβαια πάντα ... ακόμα περιμένω εκείνο το link που λέγαμε ....
-
Και πως ξέρεις πόσο γκάζι χρειάζεται για να βγάλει 50kW ο κινητήρας;
-
τι σχέση έχει το γκάζι? δηλαδή με 6η για παράδειγμα το γκολφ βγάζει τα 50 kW σε πολλές διαφορετικές θέσεις στο γκάζι ?
-
Τι ακριβώς θέλεις να αποδείξεις;
-
να δεχτούμε λοιπόν ότι αυτά τα δύο αυτοκίνητα έχουν παρόμοια- βάρη
- αεροδυναμικούς συντελεστές
- bsfc
?
Γνωρίζει κάποιος με τι ταχύτητα κινούνται τα δύο αυτοκίνητα παράγoντας την ίδια αυτή ισχύ των 50 kW και με την τελευταία σχέση στο κιβώτιο?
Αν είναι σταθερή η ταχύτητα, δεν θα είναι ίδια?
Αφού ισχύς = έργο στη μονάδα του χρόνου
Έργο = δύναμη επί μετατόπισηΑν είναι σταθερή η ταχύτητα τότε η δύναμη απλώς θα υπερνικά την αεροδυναμική αντίσταση και τις απώλειες (για ίδιο bsfc δεν θα είναι ίδιες;)
Οπότε γενικώς για σταθερές 'υψηλές' ταχύτητες το μόνο που μετράει είναι η αεροδυναμική αντίσταση, και για επιταχύνσεις το καθαυτό μέγεθος (δλδ της επιτάχυνσης) και το βάρος;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Τι ακριβώς θέλεις να αποδείξεις;Δεν προσπαθώ να αποδείξω τίποτε. Απλά προσπαθώ να κάνω μια συζήτηση από την οποία θα βγούν συμπεράσματα με λογικά επιχειρήματα και οχι με επιχειρήματα σαν τα 'δεν είναι δυνατόν', 'αποκλείεται' και τα λοιπά ...
Να θέσω το αρχικό ερώτημα λίγο διαφορετικά: Για να αποδόσει ένας κινητήρας μια συγκεκριμένη ιπποδύναμη πρέπει να καιει την ίδια ποσότητα βενζίνης με έναν άλλο που αποδίδει την ίδια ισχύ? Δηλαδή από μια ποσότητα καυσίμου θα έχουμε πάντα το ίδιο έργο ανεξάρτητα με το πως αυτό καίγεται? Συμπιέσεις δεν έχουν σχέση? Πιέσεις δεν έχουν σχέση? Ο τρόπος που εκχύεται η βενζίνη μέσα στον θάλαμο δεν έχει σχέση?
Όλοι οι κινητήρες δηλαδή στην τελική είναι ΟΜΟΙΟΙ στον τρόπο που 'εξάγουν' έργο από μια δεδομένη ποσότητα βενζίνης?
-
γενικά παιδιά εγώ έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το project της VW ειναι οικονομικού χαρακτήρα....
Προσπαθώ να το συνδέσω στο μυαλό μου και με τα turbo που εχουν τα diesel που ουσιαστικά πάντα καίνε λιγότερο.
Θα καίει λίγο παραπάνω από τα 1400 αλλά δε θα καίει και όσο τα 1800 T της audi....
Γενικά πρέπει να είναι οικονομικότερο του 1.8Τ, ανάλογο του civic αλλά δε θα είναι οικονομικότερο αυτού σε ταχύτητες με CC στην εθνική. Εκεί ότι και να κάνει το 2Χturbo θα τσιμπάει λίγο παράπάνω ανάλογα τα τακούνια μας.
Η διαφορά δε θα είναι τραγική αλλά θα υπάρχει υπερ του civic.... Αν όμως τα σκίσεις πιστεύω ότι σε κανένα μοντέλο δεν υπάρχει σωτηρία...
Τωρα για μέσα στην πόλη.... επιμένω στην άποψη μου ότι ο καθένας έχει και μία πόλη δικιά του (την ειδική του διαδρομή που λέμε) και οι μετρήσεις διαφέρουν
Ειδικότερα σε σχέση με τους ξένους που μετράνε.... Θέτω ως σημαντικό παράγοντα τη διαφορά θερμοκρασίας που εμας μας πηδάει -
Ο χρήστης coyote έγραψε:
[...]Θέτω ως σημαντικό παράγοντα τη διαφορά θερμοκρασίας που εμας μας πηδάειΓια μένα σε συνθήκες Αθηναϊκής κίνησης, μόνο το πήξιμο μετράει.
Με τα 45άρια και τέρμα a/c αλλά σαφώς μειωμένη κίνηση γράφω 1.5-2.0lt++/100 λιγότερα απ'ότι με 25-30 και κλειστό a/c. Βέβαια τώρα κάνω τα 7χλμ σε 15-20 λεπτά ενώ πριν σε 45-60[σπάνια]λεπτά.
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
Η διαφορά δε θα είναι τραγική αλλά θα υπάρχει υπερ του civic.... Αν όμως τα σκίσεις πιστεύω ότι σε κανένα μοντέλο δεν υπάρχει σωτηρία...
Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι υπέρ του TSi ή του GT
-
γιατί ξεχνάς ότι και τα δύο στο τέλος ανατινάζονται οπότε η κατανάλωση εξαρτάται από την πληρότητα του ρεζερβουάρ !
-
απο οσα εχουμε δει μεχρι τωρα δε φαινεται κατι τετοιο. Οι διαφορες ειναι μικρες παντως οπως και να εχει το πραγμα.
και να σου πω ενα μυστικο?
- το GT ειναι 40 αλογα παραπανω και εχει πολυ μεγαλυτερη ροπη απο το civic.
- το TSi ειναι επισης ταχυτερο απο το civic
ΑΝ καιει και λιγο παραπανω, ε χαλαλι, θα το καταλαβεις στο 1ο προσπερασμα που θα κανεις...
-
Ε άμα είναι έτσι ... όντως χαλάλι
Και εντάξει αμα κάψω και λίγο παραπάνω ισοφαρίζω με τα λιγότερα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώνω σε σχέση με κάποια άλλα
-
Ε άμα είναι έτσι ... όντως χαλάλιΚαι εντάξει αμα κάψω και λίγο παραπάνω ισοφαρίζω με τα λιγότερα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώνω σε σχέση με κάποια άλλα
Πληρώνεις λιγότερα από τα 1800? τα ίδια νομίζω. Απλά ασφάλιστρα εχεις λιγότερα
-
Πάντως ρε παιδιά είναι λίγο να το φοβάσαι.... τον όμιλο..
Μπήκα σήμερα να διαβάζω για προβλήματα σε audi γιατί ένας φίλος μου (και εγω καμιά φορά) μας παιρνάει από το μυαλό κανένα οικογενειακό quattro... και φρίκαρα με τις βλάβες και τα ποσά που δίνεις....
Κολο εγγύηση και πάλι κολοεγγύηση λες καμιά φορά....
Μπορεί εμείς να μην έχουμε ανταλλακτικά αλλά ευτυχώς τα χρειαζόμαστε πιο σπάνια
Golf TSi (122, 140, 160, 170 ...και ότι άλλο βρέξει η VW)